Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 23. juli 2020

Ferske spor uke 30/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av:Jan-Olav Glette og Victor Josefsen

 

Jan-Olav

Sufjan Stevens – My Rajneesh

45-åringen fra Detroit, Michigan slapp forrige uke B-siden til den fysiske singelen «America». A-siden «America», som ble gjort tilgjengelig digitalt  sist uke, forespeiler høstens album «The Ascencion»,  som skal slippes 25. september. Der finner vi ikke denne nydelige låten. Hvorvidt låten er en hyllest til hans venn Emil Nikolaisen eller om den handler om sektlederen som sto for det biologiske terroristangrepet i Oregon i 1984, vet jeg ikke.

Sufjan Stevens – «That Was the Worst Christmas Ever!» (Musikalske julespor 2019), Sufjan Stevens – Mystery of Love (Ferske spor uke 49/2017), Julemusikk-anbefaling: Sufjan Stevens – «Songs for Christmas».

Slow Pulp – Idaho

Denne låta har en slepende elegance som tar deg mer og mer ved gjentatt lytting. Emily Massey synger om å lære seg å akseptere og ta i mot andres kjærlighet når man ikke er glad i seg selv. Låten og det kommende albumet ble skrevet etter at hun fikk diagnostisert lymesykdom (borrealiainfeksjon) og kronisk Mononukleose (kyssesyke). I tillegg var foreldrene hennes involvert i en alvorlig bilulykke slik at hun måtte dra hjem til Madison og ta seg av dem. Så kom koronaen… Uansett så skal debutalbumet «Moveys» til det i utgangspunktet Chicago-baserte bandet slippes 9. oktober. Venner av Mazzy Star, Big Thief og Phoebe Bridgers kan kanskje finne noe å glede seg over her?

Snowgoose – Who Will You Choose

Folkrock-trioen fra Glasgow – med tidligere bandmedlemmer fra BMX Bandits, The Bluebells, The Pearlfishers, Belle and Sebastian, The Soup Dragons, Euro Childs og Teenage Fanclub – slapp nylig andrealbumet «The Making of You» på Glass Records Modern. Singelen «Who Will You Choose» skillers seg ut som en ekstra sterk låt med sine mange lag og fine vendinger underveis. Video.

Bob Mould – Forecast of Rain

Nok en bekreftelse på at den tidligere Hüsker Dü og Sugar-vokalisten både er rasende og i god musikalsk vigør om dagen. Her er det de religiøse som backer Donald Trump som får unngjelde. Albumet «Blue hearts» kommer 25. september på Superchunks Merge Records.

«Would this be blasphemy. When you’re a star, you can do what you want. Words on the skyline. Buildings will fall, you’ll pay for it all.»

Bob Mould – American Crisis (Ferske spor uke 23/2020), Bob Mould i toppform på Øya!, Bob Mould – What Do You Want Me to Do (Ferske spor uke 5/2019), Grant Hart (Hüsker Dü) er død, Hüsker Dü den gang….

Susanna – The Dancing Snake

På første smakebit fra det kommende albumet «Baudelaire & Piano», som slippes 11. september, presenterer Susanna naken og alene foran piano en finstemt tolkning av Charles Baudelaires vakre dikt «Le serpent qui danse».

Susanna – Ecstacy X (Ferske spor uke 3/2019), Videopremiere: Susanna – «It’s A Long Way’ (To The Top If You Wanna Rock’n Roll)», Susanna – Låt: «Perfect Day» (musikalske sidespor – uke 4/2018) Mer Susanna

Annie – The Bomb

Forventningene til Anne Lilia Berge Strands kommende album «Dark Hearts», laget i samarbeid med The Sound of Arrows’ Stefan Storm, fortsetter å skrus opp med nok en fin singel. Her får vi føle konturer av coldwawe og kan høre samples fra apokalypse-filmen «Miracle Mile» fra 1988.

Annie – American Cars (Ferske spor uke 25/2020), Annie – intervju, Annie – I Don’t Like Your Band (Ferske spor uke 7/2019), Annie – Heartbeat & The Greatest Hit (Ferske spor uke 6/2019).

The Yum Yums – She’s Got Everything

Da dukket The Yum Yums-vinylene endelig opp i Norge og bandet fant veien til Verket Scene i Moss og Mir i Oslo for å feire med livekonserter, og vi fikk nok en påminnelse om hvor deilig det er å høre uskyldsren power pop. Plata er så proppet med slagere at det er vanskelig å velge en. Denne gangen blir det denne kvinnehyllesten.

The Yum Yums – The Ramones skrev bibelen og grunnloven, The Yum Yums – For Those about to Pop! (Ferske spor uke 25/2020), The Yum Yums – First Move (Ferske spor uke 16/2020), The Yum Yums Girls – Girls Like That (Ferske spor uke 15/2019), The Yum Yums, Cosmic Dropouts m.m. (og her).

Spirit Heat – Make Me Numb

Audun Storset fra Silence the Foe, Syndrom og The Lionheart Brothers slapp plutselig i forrige uke en fersk låt som vekker frem gode minner fra sistnevnte poporkester med sin delikate shoegaze-psykedelia. Håper at vi snart får høre mer.

Oceanator – A Crack in the World

Brooklyn-baserte Elise Okusami slipper endelig debutalbumet «Things I Never Said» på sin egen label Plastic Miracles 28. august. Egentlig skulle den kommet tidligere i sommer på Tiny Engines, men en brann satte en stopper for det. Nå er altså den første singelen «A Crack in the World» her. Musikalsk en type kraftpop, men tekstene er ganske «nedløftende».

Le Ren – If I Had Wings

Hjerteskjærende vakker låt fra debut-EP’en «Morning & Melancholia», som kommer 31. juli på Secretly Canadian. Sangerinnen fra Montreal i Canada, som egentlig heter Lauren Spear, gjør slående vakker countryinfluert folk ikke helt ulik Oliver Peck, som hun varmet opp for i statene faktisk, og har også blitt sammenlignet med McGarrigle-søstrene. Video.

Metz – A Boat to Drown In

Niende oktober lander det nye Metz-albumet «Atlas Vending» i butikker og digitale avspillingssteder. Første singel «A Boat to Drown In» viser bandet fra deres mer melodiøse side med harmonisk droning i nesten åtte minutter. Video.

Ukas tips! – Metz, Roskilde 2013: Metz (bilder).

illuminati hotties – will i get cancelled if i write a song called, «if you were a man you’d be so cancelled»

Mer rytmisk og dissonant kerfuffle eller kaos fra Los Angeles-trioen på deres nye mixtapealbum «Free I.H.». Kort, konsist, poengtert og fengende.»Let’s smash to a podcast!»

The Jackets – Dreamer

Den høyenergiske garasjerocketrioen fra Bern slapp fjerde album «Queen of the Pill» på «Voodoo Rhythm»på slutten av fjoråret. Der finner du denne fengende låta.

 

Victor

Pixie Ninja – CosmiK

«Colours Out of Space» er Pixia Ninjas fra Rognan i Nordland sitt andre album. Vi anbefalte deres første album «Ultrasound» for 3 år siden. I likhet med debutalbumet er «Colours Out of Space» fullt instrumentalt, og nå er de påvirket av noen av novellene skrevet av horror-forfatter-maestro H.P. Lovecraft. Særlig de to siste minuttene av «CosmiK» ville ha fungert utmerket som soundtrack til horror-film-maestro Dario Argento sine filmer. En opplevelse av estetikk og atmosfære.

Orions Belte – Acere

Mer instrumentalmusikk. Noen sa at Orion Belte (Øyvind Blomstrøm, Chris Holm og Kim Åge Furuhaug) sin «Acere» høres ut som den er spilt inn for 60 år siden og mikset i fremtiden, og det kan passe ganske bra. Liker du denne, så sjekk for all del ut Perry Dear & The Deerstalkers. Fra den nye EP’en «600m per minute».

Orions Belte – Joe Frazier (Ferske spor uke 35/2018), Orions Belte – Atlantic Surfing (Ferske spor – uke 24/2018).

EL/NeUe – KAFKA PÅ STRANDEN

Apropos opplevelse av estetikk og atmosfære og referanse til forfattere (jf. Pixie Ninja). Her er en til låt av EL/NeUe, som består av Håkon Johnson (gitar, bass, synth, vokal) og Askild Hagen (vokal, synth, bass), fra EP’en «Lykkeønskninger 2020».

EL/NeUe – LYKKeØNSKNINGeR 2020 (Ferske spor uke 26/2020).

Deep Thoukus – 1

Deep Thokus fra Oslo/Trondheim er i likhet med EL/NeUe en duo. ‘De utforsker instrumentenes materie og klangflater med både lekenhet og inderlig tilstedeværelse. Vart og fantasifullt med lydhørhet overfor hverandre lar de instrumentene ta oss med på en indre meditativ reise der det improviseres frem toner med avstamp i eksperimentell musikk og frijazz’, skriver Jan-Olav i intervjuet han gjorde med dem for ca. 14 dager siden. Et godt eksempel på det er åpningsporet fra den nye selvtituelerte plata deres.

Deep Thoukus – hinsides paradigmer.

Sâver – influx

Sâver ga konsertgjengere bakoversveis på fjorårets festivaler og konsertscener i inn- og utland med deres voldsomme trøkk og visuelt stimulerende opptredener. Sâver ble også nominert til en Spellemann for debutalbumet «They Came with Sunlight» samme år. Nå er de godt i gang med arbeidet med oppfølgeren uten at noen utgivelsesdato eller innspillingstidspunkt er satt helt ennå. Fra debutalbumet krever det suggererende dommedags-apokalyptiske mellomspillet «influx» plass på denne ukas Ferske spor. Hvorfor tar jeg den med nå? Fordi den passer bra som soundtrack  til intervjuet vi gjorde med bandet for ikke så lenge siden. Dessuten blir det aldri feil å minne om musikken og konsertene til Sâver.

Sâver – blytung riffing med skrikevokal, Bredt og godt utvalg av online-konserter (inkludert Jakobstrøm x Brakkesyke: SÂVER), Deichman anbefaler: Årets album 2019 ( inkludert Sâver – They Came with Sunlight, Rolf Andersen), Øya 2019 – SÂVER, SÂVER – I, Vanish (Ferske spor uke 6/2019).

The Good The Bad And The Zugly – Fuck Life… but How to Live it? 

Fuck Life… but How to Live it?, spurte vi The Good The Bad And The Zugly i det ferske intervjuet vårt. GBZ svarer: – Haha, vi fikk noen meldinger da den låta kom, men heldigvis ikke en på trynet, så tror vi er innafor. Den tittelen var det vel Christer (ex-Gøttemia) som kom på. Vi har alltid MENT fuck life, men ikke så mye mer. Nye plata til Gøttemia er forresten dritbra. (Les vår anmeldelse, red.anm.). – Vi har knapt hørt Life… But How To Live It?. Litt for unge. Danger!Man er topp, sier GBZ . Låta er ikke fersk, men denne låta, og alle låtene GBZ har gitt ut, er så bra at The Good The Bad And The Zugly egentlig bør få låt-klippekort på hver utgave av Ferske spor.

The Good The Bad And The Zugly – King of Incovenience (Ferske spor uke 5/2020), The Good The bad And The Zugly – Welcome to the Great Indoors (Ferske spor uke 3/2020), The Good The Bad And The Zugly – Corporate Rock (Ferske spor uke 51/2019),  The Good The Bad And The Zugly – NAV or Never (Ferske spor uke 34/2018), The Good The Bad And The Zugly – «It’s A Jungle Out There» (Ferske spor uke 6/2018), The Good The Bad and The Zugly – «Vik Bak Meg Satan» (Ferske spor uke 4/2018), The Good, The Bad and The Zugly – West Coast Exile (Ferske spor uke 3/2018), The Good The Bad And The Zugly – Album: The Worst Four Years (Musikalske sidespor – uke 45/2017), Plateanmeldelse: The Good The Bad And The Zugly – «Misantrophic House», Ivar Nikolaisen (The Good The Bad And The Zugly) – 5 om bøker og musikk + intervju om tekstene på «Misantrophic House», Øya 2015 – The Good The Bad and The Zugly, The Good the Bad and the Zugly – intervju, Ny The Good the Bad and the Zugly sjutommer / Anbefales.

Göttemia – Wouldn’t It Be Nice & New Ass/ More Guts

– Finnes det en mer sexy mann enn Paul Simonon? Vi har vel alle vår musikalske forankring i 77 punk, men det er ikke noe man hører på så ofte lengre, sier Gøttemia her. Selv hører jeg på sen 70s punk med jevne mellomrom, nylig har jeg atter en gang kicket på The Jam sine første album, ‘en frisk hybrid mellom punk og new wave ispedd en god dose mod, inspirert av The Who og amerikansk R&B’, som min kollega Stian sier det. The Clash omtaler han slik: ‘energisk og fullt fyrverkeri. Førstesklasses’. Gôttemias «Wouldn’t It Be Nice» er som et møte mellom The Clash og The Jam og Göttemia selv. Smittende energisk, gutsy og samtidig drivende melodiøst. Det beste med «Wouldn’t It Be Nice»er imidlertid ikke den vellykkede retro-viben alene, men først og fremst at det er en glimrende låt. Jeg tar også med «New Ass/ More Guts» – det er som om Lemmy har stått opp fra graven og gitt seg i kast med ur-grunge. Begge låtene er fra Gøttemias «Decadence», som kom i år, en gnistrende plate. Klikk på linken under for å lese anmeldelse av plata.

Göttemia – heftig rånerock med punkrøtter, Gøttemia – Tumor Says/Kill Kill (Bo Diddley) & Untermensch(Ferske spor uke 20/2020), Plateanmeldelse: Göttemia – «Decadence», Gøttemia – Total Eclipse of the Brain (Ferske spor uke 16/2020), Bredt og godt utvalg av online-konserter.

Luke Elliot – Somebody’s Man 

‘Den nye plata til Luke Elliot, «The Big Wind», er løsere i formen enn den stilsikre gjennombruddsplata «Dressed for the Occasion» (2015), men er nok en fin samling pianoballader og grandios bar lounge musikk. Musikken utstråler fremdeles en tidløs aura av crooner musikk, country, rock, beatpoesi og katolisisme, og trenger inn hos lytteren samtidig som den får oss til å se for oss det mytiske og romantiske Amerika; forlokkende og melankolsk på en og samme tid. Den er fremført med inderlighet hans irsk-amerikanske bakgrunn verdig’, skriver Jan-Olav i forbindelse med intervjuet vi gjorde med Luke Elliot. Sivert Høyem bidrar på plata på låta «Somebody’s Man». Fulltreffer.

Luke Elliot – amerikansk trubadur med patos, New Jersey-fødte Luke Elliot har gått den lange veien.

Aiming for Enrike – Don’t Hassle the Hoff

Både David Jønsson og undertegnede har hatt med Aiming for Enrike med i Ferske spor tidligere. Og i forbindelse med intervjuet vi nylig gjorde med duoen beskriver Jan-Olav utrykket deres slik: ‘Å definere hva det er duoen spiller er i grunnen ikke så enkelt. Musikken skifter stadig karakter og stemning. Utover i karrieren har de vridd på knottene og kommet frem til nye små nyanser, og fintilpasset uttrykket. Det er også stor dynamikk på det fjerde albumet fra låt til låt. Hvorvidt det er progressiv fuzzpop, matterock, IDM, eksperimentell støy eller post-rock er mindre viktig’. Denne uka velger jeg «Don’t Hassle the Hoff» til spillelista.

Aiming for Enrike – forunderlig, leken dansemusikk, Aiming For Enrike – Infinity Rider (Ferske spor uke 37/2019), Aiming For Enrike – Hard Dance Brainia (Ferske spor uke 12/2019), Øya 2016 – Aiming For Enrike, Aiming For Enrike- intervju.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter