Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Spillelister 3. august 2020

Ferske spor uke 32/2020

Ah, for en fortreffelig låttittel! Her har nok Bent kost seg. Men en nesten-poplåt fra Motorpsycho? Det er i bunn og grunn det, i hvert det mest «poppa» bandet har vært på lenge. Ikke bare den samme gamle rocken altså. En melodiøs, mellotron-mettet rocker i marsjtakt som så vidt bikker fem minutter og er befriende rett frem, men med noen sedvanlige skarpe svinger. En helt enorm låt som har et drag av The Who over seg. «The Same Old Rock (One Must Imagine Sisyphus Happy)» er første singel ut fra det kommende albumet «The All Is One», som slippes 28. august og er tredje album i «Gullvåg-triptyken». Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: David Jønsson, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

 

David

Skullcrusher – Places/Plans

Bak det fryktinngytende navnet Skullcrusher, finner vi Helen Ballentine. Den selvtitulerte debut-EPen består av fire sparsommelige komposisjoner, melankolske og samtidig drømmende, ikke så fjernt fra for eksempel Elliott Smith. En oppsiktsvekkende god EP, som er ute på Secretly Canadian.

Cut Worms – Baby Come On

Apropos gode EP-er, Cut Worms har gitt oss hele fem smakebiter fra det kommende dobbeltalbumet «Nobody Lives Here Anymore», i form av EP-en «Sold My Soul (On The Antique Road Show)». Det må for øvrig være en av årets beste titler. Ingen stor utvikling i lydbildet fra Max Clarke, det er fortsatt Everly Brothers, saloon-piano og eventyrlig gode melodier i fokus. «Baby Come On» oser av 50-talls-nostalgi og kunne fint ha blitt brukt inn i en Scorsese-film.

Cut Worms – Don’t Want To Say Good-bye (Ferske spor uke 10/2018), Cut Worms – Till Tomorrow Goes Away (Ferske spor uke 5/2018), Cut Worms – Like Going Down Sideways (Ferske spor uke 48/2017).

Roy Ayers, Adrian Younge & Ali Shaheed Muhammad – Shadows of the East

Souljazz-legenden Roy Ayers har funnet tonen med hiphop-produsentene Adrian Younge og Ali Shaheed Muhammad, sistnevnte en veteran fra A Tribe Called Quest. Younge og Muhammad har en pågående albumserie med navnet «Jazz Is Dead», der de samarbeider med personlige favoritter og helter fra jazzhistorien. Roy Ayers er æresgjesten på volum to i serien, og albumet er både vitalt og fengende. Andre jazzprofiler som Phil Ranelin og Wendell Harrison er også med på albumet.

Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (Inkludert Roy Ayers).

Advertisement – Freedom

Advertisement fra Seattle har laget et utmerket debutalbum med «American Advertisement». Her blander de kjente ingredienser som Television og Modern Lovers, men makter allikevel å produsere fersk, fristende bakst. Blant sommerens mest fornøyelige rockealbum for min del.

Vilde Græs – Vestenvind

Morten Aron fra blant annet Spids Nøgenhat, leder an trippen som er Vilde Græs. Vilde Græs er «stenet, upoleret folk, tilbagelænet, dansksproget country-syrerock med det ene ben solidt placeret i en høstak på bøhlandet og det andet ben i storbyen», for å sitere bandet selv. Davs! Tittelkuttet fra deres andre album «Vestenvind», er en intet mindre enn en praktfull Grateful Dead-blåkopi. Det svinger og svaier sakte i det vilde græs.

Motorpsycho – The Same Old Rock (One Must Imagine Sisyphus Happy)

Ah, for en fortreffelig låttittel! Her har nok Bent kost seg. Men en nesten-poplåt fra Motorpsycho? Det er i bunn og grunn det, i hvert det mest «poppa» bandet har vært på lenge. Ikke bare den samme gamle rocken altså. En melodiøs, mellotron-mettet rocker i marsjtakt som så vidt bikker fem minutter og er befriende rett frem, men med noen sedvanlige skarpe svinger. En helt enorm låt som har et drag av The Who over seg. «The Same Old Rock (One Must Imagine Sisyphus Happy)» er første singel ut fra det kommende albumet «The All Is One», som slippes 28. august og er tredje album i «Gullvåg-triptyken». Reine Fiske, Lars Horntveth og Ola Kvernberg er gjester/medlemmer på albumet og det loves blant annet en 42-minutters suite i fem deler. Som vi gleder oss!

Ole Paus m/ Bent Sæther, Hans Magnus Ryan, Tomas Järmyr og Reine Fiske – Gud Bevare Landsbyen Min (Ferske spor uke 51/2019?, Posterboys: 10 beste powerpopalbum (inkludert Motorspycho), Årets innpakning: Motorpsycho – The Light Fantastic (Deichman anbefaler: Årets album 2019, D.J.), 5 plater som har inspirert The Sideways (inludert Motorpsycho), (Motorpsycho – Psychotzar (Ferske spor uke 8/2019, Plateanmeldelse: Motorpsycho – «The Tower», Motorpsycho – Supersonic Scientists, Plateanmeldelse: Motorpsycho – «Here Be Monsters», Motorpsycho på Teknisk Museum, Motorpsycho på Rockefeller – De har alltid vært bra!, A Boxful of Demons – et møte mellom Motorpsychos musikk og Lars Ramslies litteratur, Konsertplakater fra 25 år med Motorpsycho, Engler og demoner, 5 plater som har inspirert Monalia (inkludert Motorpsycho), 5 plater som har inspirert Baia Wolf (inkludert Motorpsycho), 5 plater som har inspirert Spielbergs (inkludert Motorpsycho), 5 plater som har inspirert Colonel Roger (inkludert Motorpsycho), Mer Motorpsycho).

 

Ådne

Paul Weller – On Sunset

Det nye albumet til den tidligere The Jam-sjefen er preget av strålende produksjon, gode stemninger og Weller i fin soul-form. Her serverer vi den fine tittellåten som er en riktig så fin sommerlåt med palmesus og bris i luggen: «And the palm trees sway/As a warm breeze blew/And the sun was high/On Sunset». Sjekk også den coole videoen til låten.

5 plater som har inspirert The Colors Turned Red (Inkluderte Paul Weller).

Saint Saviour – Home

Saint Saviour kommer med sitt tredje solo-album i september. Hun har sluppet singelen «Home» før albumet kommer. Her har hun fått med seg Bill Ryder-Jones på laget i en fin, sommerlig låt som er litt melankolsk og veldig fin. Video.

Dope Lemon (feat. Winston Surfshirt) – Every Day Is A Holiday

Mer sommer- og feriemusikk: Australske Angus Stone har sluppet en ny singel med sitt Dope Lemon-prosjekt. Denne gangen med hjelp av sine australske venner i Winston Surfshirt. Resultatet har blitt en sløy, funky låt hvor Angus påstår at hver dag er en feriedag. Video.

Plateanmeldelse: Dope Lemon – «Smooth Big Cat»,

Granem – Jeg går

Frode Granum Stang aka Granem er ute med EPen «Jeg går». EPen inneholder to spor, tittelsporet og låten «Kommer aldri tilbake». Selv sier artisten dette om EPen: “Den er tenkt som en tidløs vandring i skogen, eller en innfallsvinkel til håndteringen av selve livet, om du vil.” Låten åpner med suggererende akustisk gitarspill flankert av bass og perkusjon. Vokalen kommer inn etter drøye tre minutter. Teksten kan minne om stemninger som Obstfelder og Tor Jonsson kunne manet fram:
«Jeg stopper opp/jeg roer ned/jeg søker bort/jeg går av sted/Og jeg kan huske alt jeg så/fant hvile mellom gamle tunge trær/jeg har så underlige sår/de verker mindre om jeg går.»
Sjekk også den fine videoen som Granem har laget i samarbeid med Katarsis Foto og Subset.

Protomartyr – Worm In Heaven

Alle de ti låtene på det nye Protomartyr-albumet «Ultimate Success Today» holder høy kvalitet, men noen utmerker seg ekstra, deriblant avslutningslåten «Worm In Heaven». En avslutningslåt hvor vokalist Joe Casey bedyrer at han ikke er flink til å si adjø: «So it’s time to say goodbye/I was never too keen on last words/Hope I said something good». Uansett hvor god Casey er til å ta farvel eller ikke, så holder det han og bandet leverer på «Ultimate Success Today» mål i massevis.
Les anmeldelsen her. Les intervju med Joe Casey her.

(Stian tok med «Worm In Heaven» i Ferske spor uke 20/2020).

Protomartyr – Processed By The Boys (Ferske spor uke 11/2020), Protomartyr – Jumbo’s (Ferske spor uke 10/2019), Protomartyr (feat. Kelley Deal) – Wheel of Fortune (Ferske spor uke 19/2018), Protomartyr – Half Sister (Ferske spor uke 49/2017), Protomartyr – Album: Relatives in Descent (Musikalske sidespor – uke 41/2017).

 

Jan-Olav

Screaming Toenail – Sever

De beskriver seg som Anti-Coloniale queer punkere og får meg til å tenke på både The Cure, Bloc Party og Placebo med sin emosjonelle og anthemiske kraft. Vokalist Jacob V Joyce problematiserer virkeligheten til marginaliserte grupper i tekstene. Det være seg transer, fargede eller andre mistilpassede i dagens samfunn. Her handler det formodentlig om å legge til side skam og bygge queersamfunn. London-kvintetten er aktuelle med albumet «Growth» på Hell Hath No Fury Records. Video.

Fontaines D.C. – You Said

Så var det endelig her; andrealbumet til Irlands post-punk stoltheter, og de innfrir sånn til de grader tross at de har flyttet fokuset fra Dublin og ut på veien. «You Said» er en av de aller sterkeste låtene.

You said
You been on the brink so slow down
Don’t get time to think now
You try
Operating faster
Operating faster
Operating

We both
Have a lot of things to say, don’t
Don’t get time enough to play, try
Operating faster
Operating faster
Operating faster

Fontaines D.C. – I Don’t Belong (Ferske spor uke 24/2020), Fontaines D.C – A Hero’s Death (Ferske spor uke 18/2020).

Billy Nomates – No

Sangerinnen fra Leicester – men nå basert i Bristol – ved navn Tor Maries eller Billly Nomates slipper debutalbumet sitt denne uka (7. august) på Invada Records produsert av labelsjef, Portishead– og Beak mann Geoff Barrow. Musikken er en form for konfronterende post-punk. «Nei, er din beste form for motstand», sier hun her. Jeg gleder meg til å høre mer.

No is the greatest resistance
No to your nothing existence
No I don’t think it looks better
Yes we are stronger together
No I won’t die on your floor
No I’m not righteous anymore
No I don’t fit in your pocket
I won’t shave everything off i’m not twelve
Yes I’m gunna put in the hours
No to your ivory towers
No’s gunna start a war
So die if you think its worth fighting for

Loma – Ocotillo

Når du slår sammen Cross Records og Shearwaters Jonathan Meiburg får du Loma. Trioen er snart aktuelle med sitt andre album «Don’t Shy Away», som slippes 23. oktober på Sub Pop. Første forsmak «Octillo» er en låt som bygger seg sakte og stemningsfullt opp.

Angel Olsen – Whole New Mess

Tittelsporet fra Angel Olsens kommende album på Jagjaguwar 28. august viser sangerinnen uten backing band. Låten tar for seg motløsheten som kan føre til at en kjærlighetssørgende blir sengeliggende mens hun bearbeider sorgen. Hennes luftige sopran-stemme og den enkle gitaren i en slags sakte doowopp skaper den riktige atmosfæren for temaet. Video.

Konsertanmeldelse: Angel Olsen på Rockefeller, Angel Olsen – Lark (Ferske spor uke 40/2019), Øya 2017 – Angel Olsen, Øya 2017 – «Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: Fredag (inkludert Angel Olsen), Øya 2014: Angel Olsen – Bortgjemt gudinne av kjærlighetslåter.

Anna von Hausswolff – Sacro Bosco

«Sacro Bosco» er en hage ved Orsinislottet i sentrale Italia mellom Roma og Firenze. Området ble overtatt av Pier Francesco Orsini på 1500 tallet og er kjent for sine groteske skulpturer og bygninger gjengrodd av vegetasjon. Låten med samme navn er en instrumental fra den svenske musikeren Anna von Hausswolfs kommende album «All Thoughts Fly» , som kommer på Southern Lord 25. september, og innbefatter også både det mørke og det ville. Video.

Sparkle Division – Oh Henry!

SPARKLE DIVISION er en hyllest og et samarbeid med musiker, poet, illustratør, filosof, metafysiker og lærer Henry Grimes som led av Parkinsons sykdom og døde av covid-19 15. april. 24. juli slapp Temporary Residence albumet «To Feel Embraced». Han bidrar her med kontrabass og fiolin på denne låta. Prosjektet er ledet av den moderne komponisten og ambient-musikeren William Basinski og innbefatter ellers studiohjelper Preston Wendell og noen ulike gjester.

Henrik Palm – Concrete Antichrist

Den første singelen fra det kommende albumet «Poverty Metal», som slippes på Svart Records 16. oktober. Det tidligere Ghost- og nåværende In Solitude-, Pig Eyes-, Sonic Ritual- og Södra Sverige medlemmet fortsetter å produsere styggvakker musikk med røtter i post-punk, men lover andre tyngre låter inspirert av Flipper, The Stooges og Blue Cheer denne gangen.

 

Victor

Hilma Nikolaisen – New Kids

Hilma Nikolaisen er aktuell med en video til «You» fra andrealbumet «Mjusic» og «New Kids», sistnevnte handler om å beholde Picassos kunst i regjeringskvartalet. I tillegg er hun en av fem artister som slapp liveplate i forbindelse med The Big Dipper Sessions på Sentralen i den såkalte korone-serien. Vi intervjuet nylig Hilma Nikolaisen. Her forteller hun om musikalsk inspirasjon og utviklingen av en egen stemme, men også om hvordan man inspirerer frem det beste hos sine musikere: Hilma Nikolaisen – rocke-energi og drømmende hengivelse.

Topp 5 julesanger – Hilma Nikolaisen, Plateanmeldelse: Hilma Nikolaisen – «Mjusic», Øya 2017 – Hilma Nikolaisen, Konsertanmeldelse: Hilma Nikolaisen på Ingensteds, Plateanmeldelse: Hilma Nikolaisen – «Puzzler», Singelanmeldelse: Hilma Nikolaisen – «Word», Hilma Nikolaisens «Ring Ring(Bring It On)» er en av våre julelåtfavoritter, Hilma Nikolaisen – White Season Blue (Ferske spor uke 51/2019), Deichman anbefaler: Årets album 2018, Hilma Nikolaisen – Only Me (Ferske spor uke 49/2018), Hilma Nikolaisen – Light Shines (Ferske spor uke 47/2018),  Hilma Nikolaisen – Låt: «Merrily Merrily (Musikalske sidespor – uke 49/2017), Øya 2017 – «Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: Fredag (Inkludert Hilma Nikolaisen),Hilma Nikolaisen – Cloud Nine Rewind (Musikalske sidespor – uke 18/2016).

Likholmen – Kraken

Likholmen er aktuelle med plata «Blindskär» + «Evigferd». ‘Iboende motsetninger eller paradoks eller kompleksitet er noe av det som gir den nakne, mørke, urolige kraften i det kunstneriske uttrykket til Likholmen på dobbeltalbumet «Evigferd/Blindskär» sin seige styrke og varsomme magnetisme. Det er ofte mollstemt og mørkt og med røffe kanter, men også egenartet og inderlig vakkert. Gi platen den tid og anstrengelse den fortjener, skriver Jan-Olav i forbindelse med intervjuet Likholmen – havet og menneskenaturens stemme vi la ut 30 juli. Vi har tidligere tatt med «Sprukne Krukke» i Ferske spor, til ukas Ferske spor faller valget på «Kraken», en låt som virkelig består av mørk, urolig kraft. Nærmest magisk.

Likholmen – Sprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020), Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016).

Few Dollars More – Too Late

I 2018 kjørte vi videopremiere på Drammens-bandet Few Dollars Mores «Not For Sale», en drivende låt med gode 70-talls vibber. – Nå spiller vi den musikken vi selv ønsker å høre i markedet, og med «Too Late» og det kommende albumet ønsker vi å bringe down to earth, melodiøs rock tilbake til landet, sier gitarist Espen Klausen skamløst. Det har de på ny klart, iallfall rent musikalsk med den nye singelen «Too Late». De gode 70-talls vibbene er til stede i fullt monn og Few Dollars More, kan, som jeg har nevnt tidligere, virkelig spille. Dette er en låt gruppa har spilt inn med bensin, eller hva vet jeg, i blodet. En knakende tøff rocker med blues-elementer utført med slik nerve og trøkk at den vil fenge langt flere enn blodfans av Led Zeppelin, en av referansene, og dess like, bare du gir den en sjanse. De har en ny musikkvideo, som er en del av live session hos Juke Joint Studio, og som skal gis ut i bolker rundt de neste to singelreleasene, og albumrelease i oktober.

Videopremiere: Few Dollars More – «Not For Sale»

Alice Donut – Mother of Christ & My Best Friend’s Wife

I spalten Min platesamling for noen år siden stilte vi Ruben Gran på spørsmålet: «Hvem er verdens mest undervurderte band – og hvorfor?». Ruben svarte: «De psykedeliske punksa Alice Donut har aldri fått statusen de fortjener. Jeg har til gode å høre et band med den samme nerven og soundet som dette bandet. De gjøglet en hel del, men alltid med mening, kraft og fasansfullt bra låter. Riktignok ble de superdølle fra midten av 90-tallet, men katalogen før det er utmerket». En fasanfullt bra låt er «Mother of Christ» fra plata «Mule», som har 30-års jubileum i år. Det må feires! Jeg tjuvstarter i samme slengen feiringen av neste AD-plate som fyller tredve år, «Revenge Fantasies of the Impotent» fra 1991, fra den velger jeg «My Best Friend’s Wife», men kunne like så godt valgt f.eks. «Rise to the Skin» eller «What».

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter