Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 30. august 2020

Ferske spor uke 35/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av:David Jønsson,  Geir Qviller, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen

David

Young Guv – Cold in the Summer

Young Guv er en fast deltager på mine Ferske spor, Ben Cook klarer knapt å trå feil med sine smittende, lo-fi powerpop-melodier. «Cold In The Summer» bæres frem på et speedet, «Boys Of Summer»-lignende driv, med kledelig steelgitar i bakgrunnen.

Pom Poko – Andrew

Pom Poko har over tid opparbeidet seg en unik evne til å blande det søte med det skarpe, og får det til å fungere så inderlig bra. De klarer rett og slett å blande olje med vann. «Andrew» er en fargesprakende og uimotståelig kunstpop-hit. «Andrew» har mange lag med intrikate melodilinjer og intelligente løsninger. Nytt album kommer i november, det er bare å gni seg i hendene.

Pom Poko – Praise (Ferske spor uke 11/2020), Pom Poko – Crazy Energy Night (Ferske spor uke 5/2019), 3 norske debutanter vi har tro på, Pom Poko – Follow the Lights (Ferske spor uke 36/2018), Pom Poko – It’s a Trap (Musikalske sidespor – uke 6/2017), Heartbreak Satellite – Are U OK? (vokalist Ragnhild Fangel i Pom Poko er med i knivskarpe Heartbreak Satellite).

Kenny Tudrick – Make It Through

Kenny Tudrick er en multiinstrumentalist fra Detroit, som trives best i bakgrunnen, gjerne bak spakene i sitt studio The Black River House. På «Make It Through» gjør han absolutt alt selv og får til en slepen låt i beste Big Star/Chris Bell-stil.

Phoenix – Identical

Phoenix med ny sang hentet fra den kommende Sofia Coppola filmen «On the Rocks», med Bill Murray i hovedrollen. Mange aldrende hipstere satte nok radleren i halsen da de leste dette, men dette er store saker altså, det er faktisk deres første singel på tre år. Europamesterne i pop viser atter sin spissfindighet med «Identical». (Jan-Olav har også denne med i ukas Ferske spor, red.anm.)

Phoenix – «Alone on Christmas Day» (Musikalske julespor 2019).

Nap Eyes – Snake Oil

Det er ikke mange månedene siden albumet «Snapshot Of A Beginner» ble sluppet, som for øvrig er ett av årets mest undervurderte album, men nå er Nap Eyes ute med en fersk dobbel A-side. «Snake Oil» er i klassisk Nap Eyes-stil, gatesmart og verdenstrett indie.

Nap Eyes – Have You Seen The Light (Ferske spor uke 44/2018), Nap Eyes – Hearing The Bass (Ferske spor uke 10/2018), Nap Eyes – Every Time the Feeling (Ferske spor uke 2/2018)

Tim Heidecker & Weyes Blood – Nothing

Multitalent Tim Heidecker har funnet en ny bestevenn i Weyes Blood, og det har nå resultert i to singler. «Nothing» er en storslagen gospel/70s singer-songwriter-låt, der stemmene til Heidecker og Mering flettes sakralt sammen.

The Northern Belle – Tailor Made

De glimrende singlene The Northern Belle har forært oss i løpet av året, har gitt oss høye forhåpninger om albumet «We Wither, We Bloom». Albumet er sprekkeferdig med fengende og punchy countrypop, gjennomgående krisp produksjon og fylt med finsnekrete melodier. «Tailor Made» er fint eksempel på nettopp dette.

Apropos: Se videoen for «Late Bloomer» her, som er spilt på et spektakulært sted som ser veldig kjent ut..

The Northern Belle – Late Bloomer (Ferske spor uke 24/2020), The Northern Belle – Gemini (Ferske spor uke 17/2020), The Northern Belle – Remember It (Ferske spor uke 11/2020), The Northern Belle – You’re Gonna Leave (Ferske spor uke 35/2018), The Northern Belle, Øya 2015: The Northern Belle – bilder, Øya 2015: Intervju med The Northern Belle.

 

Geir

Andrea – Attimo

Sommerlig og varm tekno. Mørke, dumpe beats og deilig boblende lyder og med en fønvind som rusker litt i håret. Åpningskuttet til den fine debutplata «Ritorno», ute på Ilian Tape.

Dominique Grimaud – From the bottom of the sea  

En noe uigjennomtrengelig, men også fascinerende liten miniatyr. Manipulerte feedback/klipp fra 60-talls-låter har blitt til noe helt nytt og fremmed. Fra skiva «19 Feedbacks», ute på Discrepant.

Duma – Lionsblood

Speeda metall og stammetrommer, med elektronisk og industriell touch, støy og gauling.  Fra den spennende «Duma», ute på Nyege Nyege Tapes.

Rob Noyes, Sam Moss – Suburban potions

En vakker akustisk akvarell med improvisert og abstrakt amerikansk folk. Flott samspill der fela og 12-strengeren komplementerer hverandre og gir hverandre luft og spillerom. Dette er levende og pustende musikk. Fra den flotte «Rob Noyes & Sam Moss», ute på kassett fra Scissor Tail Records. Dette er første utgivelse med denne duoen, håper det blir flere.

Christine Ott – Comma

Svevende og organisk, med plingete, strengeaktige lyder og godt med romklang. Det er både fremmed og vakkert og ville passe godt inn i et sci-fi lydspor. Ott spiller på Ondes Martenot, et av de eldste elektroniske instrumentene. Fra «Chimères (pour ondes Marentot)», ute på Nahal Recordings.

100 gecs – Toothless

Tilbake med et par nye låter og mange remixer av vekslende kvalitet. «Toothless» viser at de fremdeles er morsomme, ironiske og kule. Fra albumet «1000 gecs and The Tree of clues», ute på Big Beat/Atlantic.

100 gecs – xXXXi_wud_nvrstøp_ÜXXx (Ferske spor uke 3/2020), 100 Gecs – Money machine (Ferske spor uke 2/2020).

 

Victor

Mind over MIDI – Fredelig landskap

Vidar Hansen i Beatservice ga Mind over MIDI i oppdrag å lydsette fotografiene tatt av fotografen Einar Bangsund som preger EP-ene «Gimsøy, Lofoten Ep1»  og «Gimsøy, Lofoten Ep2″.

– Disse to naturbildene snakket umiddelbart til meg, det var noe med den åpne, ensomme, litt forlatte forfall-følelsen, litt post-apokalyptisk, nord som umiddelbart gav meg en følelse som jeg tenkte måtte kunne være mulig å koble til en musikalsk opplevelse, forklarer plateselskapssjef Vidar Hansen i intervjuet vi gjorde med Mind over MIDI.

«Melankolsk, stillferdig, men også storslagen, forblåst og dramatisk lik naturen på den lille øya i Vågan, som illustrasjonene har sin opprinnelse ifra. Å lytte til disse komposisjonene fremkaller en slags indre ro og harmoni, som kontrasterer storbyjag og hverdagsstress», er introen vår til det nevnte intervjuet.

I sommer var jeg selv på ferie i Nord-Norge, og da jeg kom tilbake til Oslogryta fortalte jeg om mine storslagne naturopplevelser, og fikk overbærende smil tilbake. Så fra nå av skal jeg i stedet anbefale Mind over MIDIs to EP’er og si: «Akkurat slik oppleves det», som f.eks. «Stillhetens øy» og «Fredelig landskap», henholdsvis åpnings/avslutnings-sporet på «Gimsøy, Lofoten Ep2».

Det er iverksatt en kampanje for at disse låtene også skal bli utgitt som en LP med de handlingsmettede vakre fotografiene som omslag. Har du lyst å sikre deg en slik vinylgodbit, er det bare å bestille her.

Mind over MIDI – vemodig ambient bestillingsverk fra jubilerende artist.

Rift  – Fear

Nå er endelig Stavanger-bandet Rift ute med en ny EP titulert «Modern Crusades», som består av fire separate singler. Hver av singlene har en egen digital utgivelse, men selve EP’en ble sluppet i fysisk format som en 10” vinylplate 21. august. Den nye EP’en er oppfølgeren til de to foregeående EP’ene «The Right Direction» fra 2009 og «Blind Devotion» fra 2012. Jeg har en knall-låt hver fra disse med i en tidligere utgave av Ferske spor. Den første låten  ute digitalt er «Fear», som åpner med et hakkende, raspende riff som hugger tak. En ny hardcore/punk-låtdose fra Rift med fengende melodier & refrenger & hektene riff, som følger fint opp deres foregående utgivelser. Neste digitale slipp er låta «No Way Out», 18. september, en tight, fet og melodiøs sak med supercatchy, enkle og effektive gitarløp og medrivende refreng, i skrivende stund EP’ens høydare, det er bare å glede seg. Har du ikke tålmodighet til å vente, kan du altså kan lytte på den allerede nå hvis du skaffer deg vinylen, den kan du bestille på Rifts bandcamp. I løpet av neste uke er Rift gjester i vår spalte 5 plater som har inspirert, så følg med.

Rift – The Right Direction & The Plague (Ferske spor uke 16/2020), Online-konsert: Stavangerbandet Rift fra øvingslokalet.

Knuste Ruter – Ensomme menns ferd & Drømmen

Rått og intenst. Kjapt og røft. Energi, kraft og engasjement. Det nok av adjektiver som kan brukes om kvartetten. Vi nøyer oss med å konstantere at Knuste Ruter er noe av det heftigste du finner av norsk undergrunnsmusikk i 2020. Albumet «Festen er over» er nedtegnelser og observasjoner fra et samfunn som er i ferd med å kjøre seg selv i grøfta med markedskonsum og egoisme, og hinter til den store bakrusen når oljepenga tar slutt. Med den ene foten solid festet i den norske hardcorepunkscenen fra 1980-tallet, der vokalist Hasse Jørgensen også var aktiv med Stengte Dører, men også med plass for thrash metalens chugga chugga riff, bluesdrevet hardrock eller i det minste klassisk rock som Jimi Hendrix gjør Knuste Ruter sin egen slagkraftige versjon av fortpønk.
Det du leste nå er utdrag fra Jan-Olavs innledning av intervjuet vi har gjort med Knuste Ruter, og som vi legger ut i morgen, så få med deg det.

(Intervjuet er ute nå, klikk på lenken under, red.anm., 31.08.2020).

Knuste Ruter – dystopisk hardcorepunk.

Caves of Steel – The Choir Invisible & Wicked Bits

I intervjuet vårt med den i Oslo-baserte trioen Caves of Steel beskrives utrykket på deres siste plate «Path to Ground» slik: «En massiv tyngde og musikalsk dynamikk preger innspillingen både med tanke på låttempo, intensitet og tyngde og tidvis kan de bli så voldsomme i tilnærmingen at de nærmer seg post-metallen, men her er også mer rolige, stillferdige partier som har mer til felles med Constellation-artistenes lefling med klassisk musikk».

Komposisjonen «The Choir Invisible»,  som runder av plata (og andre singel), innehar alle disse elementene. «Platen er litt som en novellesamling», sier bassist og gitarist Magnus Farkvam. Sett i det perspektivet fungerer «The Choir Invisible» optimalt som epilog. Eller som er miniroman. Mye boksnakk her ja, vi er da tross alt en bibliotekblogg. I skrivende stund er dette  et av høydepunktene på plata. Jeg tar også med den første singelen fra plata, «Wicked Bits», en slags fusjon av post-punk og post-rock – det beste fra to verdener. Video.

Videoanbefaling: Caves of Steel – «Dunning-Kruger».

Bony Maronie – Sitting on the Beach & Bus to Japan

Bony Maronie har kommet sammen igjen og sluppet oppfølgeren til albumet de ga ut i 1989. Med flere toppers gjester, Petter Baarli, Reidar Larsen, Stacie Collins Nashville USA +++.

Jeg husker debutplata til Bony Maronie, dvs. jeg husker coveret. Av en eller en annen grunn kjøpte jeg aldri plata da, litt merkelig kanskje, siden jeg kjøpte annen norsk musikk i omtrent samme leia, som Backstreet Girls, Ziggy and the Rythm Bulldogs pluss sørstatsrockerne First’n Last og mye annet. Og senere innlemmet  jeg f.eks. The Ratcats og The Last Rock ‘N’ Roll Band m.m. i samlingen.

Bona Maronies nye plate «Still Sucks» inneholder rock’n roll som tar opp tråden etter Rolling Stones, rocka r&b og sørstatsrock. Med låter som  boogierockern «Sitting on the Beach», med Reidar Larsen og Petter Baarli, «Bad in Bed», åpningen sender tankene mine til Lynyrd Skynyrds «Sweet Home Alabama» og Black Oak Arkansas versjon av «Ramblin’ Gamblin'» pga. Reidar Larsens heftige keyboard/piano-spilling, og den gritty rockeren «Bus to Japan» (cool vokal) som syder av liv. Jeg tar med to låter til spillelista, men kunne like så godt valgt «Bad in Bed», «Billy the Kid» eller «Honey I’m Home». Ekstra props til koristene.

For øvrig, en annen gjest som bidrar  er gamlefar Neon Leon, 70-åringen som ble oppdaget av New York dolls, bodde sammen med Sid and Nancy på Chelsea hotell og også har også spilt inn plate med Mick Jagger.

Fungal – The Great Confusion

I slutten av mai  kom en video til Trondheims-bandet Fungal sin låt «The Great Confusion». Låta er opprinnelig å finne på debutalbumet «Sometimes I Walk and Listen to Myself» fra i fjor, produsert av Lasse Marhaug. Albumet bør fenge alle som liker indie/post-rock/støypop m.m. «The Great Confusion» består av popdeilig refreng, befriende lekenhet, kledelige skarpe riff og fornøyelig småeksperimentering. Har du ikke hørt Fungal tidligere, har du sjansen nå. Se video.

5 plater som har inspirert Asle H. Kiran i Fungal, Fungal – I See Nothing & Below (Ferske spor uke 51/2019).

Karlsøy Prestegaard – Sivil Ulydighet

Få band i Nord-Norge er mere myteomspunnet enn Karlsøy Prestegaard. Bandet ga i 1982 ut en av rocke-Norges mest legendariske album, nemlig «Dyret (666)», les mer hva Buktafestivalen skriver om dem i forbindelse med at Karlsøy Prestegaard nettopp fremførte «Dyret (666) på Buktafestivalen for fire år siden. I begynnelsen av juli kom Karlsøy Prestegaard fra Karlsøy i Troms sin fjerde singel siden 1994, en låt som har vokst seg større og større i mine ører, så på tide å ta den med i Ferske spor. Det er en barsk låt med eggende puls, dybde og dynamikk, og den er levende og temperamentsfull såvel tekstmessig som musikalsk. Og som bandet sier det selv: ‘Karlsøy Prestegaard presenterer det ultimate sountracket til alle Sivile Ulydighetsaksjona i dagens uvirkelige virkelighet’. Video.

Frode Fivel – Send/Return

I begynnelsen av februar ga Frode Fivel ut sitt tredje soloalbum «Send / Return», utgitt på det Fredrikstad-baserte selskapet Cafe Superstar Recordings som Frode selv er med på å drive. Plata spenner fra det sarte, nedtonede akustiske via blendende solskinnspop til et stemningsladet synth & organisk uttrykk og det gitardrivende temperamentsfulle. Gode harmonier i spann med tidløs pop og rock. Følsomt og energisk.

«Send/Return» er i det nedtonede hjørnet, og har nå fått en musikkvideo filmet og produsert av Frode Fivels trommeslager, Fredrik Brarud. Fredrik har lenge eksperimentert med foto og video ved siden av å være trommeslager i en rekke norske rockeband. Den siste tiden har han imidlertid tatt steget ut og produsert flere musikkvideoer.

Frode Fivel fortellet om videoen: – Opptakene til «Send/Return» er gjort langs den idylliske Lysakerelven, som er den naturlige kommunegrensen mellom Oslo og Bærum. Skogen langs elven er fredet og den blir ofte omtalt som en nordisk jungel. Jungelstemningen samt en leken og drømmende tilnærming til aleneskap står sentralt i musikkvideoen. Hovedpersonen dyrker her friheten som ligger i den private sfæren i skogen. Hvem har ikke drømt om å finne fantastiske skatter med en metalldetektor et sted der det moderne mennesket aldri har satt sin fot?

Fredrik Brarudhar fått god hjelp av sin danseren Christian Tornholm-Lehn, som også har stått for koreografien. – All koreografi ble improvisert frem på stedet. Vi holdt vel på i 5-6 timer med trasking opp og ned bratte og knotete stier i skogen», forteller Christian.

Videoen til «Send/Return» kan du se her.

Frode Fivel – inderlig harmonipop, Frode Fivel – The Swedish Black Disease & The Final Roar of the Dinosaur (Ferske spor uke 25/2020),  Frode Fivel – The Swedish Black Disease (Ferske spor uke 7/2020), Frode Fivel – «TV Christmas» (Musikalske julespor 2018):

Daufødt  – Ingenmannsland

Daufødt er ute med sin fjerde og beste singel. En rymtisk ultraintens punka sak med bortimot growl-vokal, som nærmest fungerer som  el-sjokk terapi (her med positivt fortegn), der vokalist Annika Linn Verdal Homme igjen ikke legger ikke noe imellom og utgjør en makeløs frontfigur. Debutplata til Daufødt, «1000 Island» slippes 11. september. Video.

Daufødt – Et eller annet radikalt (Ferske spor uke 11/2020), Daufødt – Låt: «Nedover» (Musikalske sidespor – uke 44/2017).

Art Brut – Subliminal Desire for Adventure & Formed a Band

Britiske Art Brut sto for et av 2005s beste og morsomste album med «Bang Bang Rock & Roll», som inneholder godislåter som «Formed a Band», «Emily Kane» og «Modern Art». Nå er en reissue ute via Alcopop! Records x Fierce Panda med nytt forord av Ezra Furman + «hemmelig spor» + tidligere ikke utgitt materiale.

I forordet beskriver Ezra Furman plata slik: «An essential punk record which saved rock’n’roll from being something that belongs in a museum or a magazine».

Tittelen på det «hemmelige sporet» er «Subliminal Desire for Adventure», en hektende instrumentallåt. Jeg tar dessuten med superb «Formed a Band». Obligatorisk. Les mer om plata ved å klikke på linken under. For to år siden kom Art Brut med deres første plate på syv år, og en av favorittene fra den, tittelsporet «Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out!», er like bra som det de har gjort tidligere! Se video.

Plateanmeldelse: Art Brut – «Bang Bang Rock & Roll» & «It’s a Bit Complicated».

The Bats – Warwick

The Bats er et av New Zealands utsøkte jangle pop band sammen med The Chills, The Clean, etc. 13. november kommer de med den nye plata «Foothills», deres første på nesten 4 år, via deres mangeårige label Flying Nun Record. The Bats har hatt samme lineup i 38 år, inkludert Robert Scott i The Clean. «Warwick» er smekker jangle pop «akkompagnert» av en de mest humoristiske koronatiden-videoer (dog, med alvorlig bunnklang) jeg har sett. Tar med at Andreas W.H. Lindvåg i The Slow Painters, som er med i ukas Ferske spor, er en av dem som er blitt veldig glad i Flying Nun-bandene etter å ha blitt introdusert til dem i 2016 av Kenneth Flatnes, som arrangerer veldig fine stuekonserter og DJer som You’re Too Obscure For Me. Les intervju med The Slow Painters.

The Chills – In Harmony (Ferske spor uke 44/2018), The Chills – The Greatest Guide (Ferske spor uke 38/2018):

Godspeed You! Black Emperor – Bosses Hang, Pt. I

I intervjuet vi gjorde med Trondheimstrioen I Like To Sleep ble Godspeed You! Black Emperor nevnt (ble også nevnt i Caves of Steel-intervjuet), og da kom jeg på at det var lenge siden jeg/vi har nevnt dem her i bloggen, tar derfor med «Bosses Hang, Pt. I» i Ferske spor på tross av at plata den er hentet fra, «Luceferian Towers», er 3 år gammel, dessuten har det ikke kommet noe nytt fra Godspeed.. siden det slippet.

«Bosses Hang, Pt. I» er fantasktisk bra, det samme med ..Pt. 2  og ..Pt. 3, en sammenhengende lang komposison. Pitchfork skriver dette om «Bosses Hang, Pt. I» i denne gode anmeldelsen av utgivelsen: «Part one introduces the melody, unfurling it slowly and waving it back and forth like a banner on a barricade».

Øya 2013: Godspeed You! Black Emperor – Et unikt band, en unik konsert.

 

Jan-Olav

H.C. McEntire – River’s Jaw

Den tredje singelen fra andrealbumet «Eno Axis» er mer humørsyk enn hva vi er vant med fra Heather Cecelia. Sangerinnen fra North Carolina har vært med i turnébandet til Angel Olsen og har også fartstid i bandene Mount Moriah og Bellafea. Den hypnotske, spøkelsesaktige stemmen er inntagende i denne hyllesten til elva hun vokste opp med. Video.

Thor & Friends – Mystery Train

Trommeslager og vibrafonist, egentlig multiinstrumentalist, Thor Harris er nok mest kjent for sin tid fra Swans og The Angels of Light, men ble først kjent med bandet Shearwater og har også vært med i bandet til Lisa Germano. I 2016 slapp han plate med trioen Thor & Friends, som han hadde dannet sammen med Peggy Ghorbani og Sarah “Goat” Gautier. 4.  september slipper de sitt tredje og fjerde album «3» og «4» på Joyful Noise med hjelp fra prominente gjester som Bill Callahan, Jenn Wasner fra Wye Oak, og bandmedlemmer fra Godspeed You! Black Emperor og Deerhoof. Michael Gira bidrar også. På denne låten, som ble sluppet i midten av juni, er det Low og Julie Holland som hjelper til. En stemningsfull låt er et bra eksempel på bandets lydbilde, en slags kontrollert minimalistisk improvisasjon, ikke så langt unna The Black Heart Procession.

Sweeping Promises – Hunger for a Way Out

Nok et eksempel på fin post-punk revivalisme. Nå fra Boston, Massachusetts. Perfekt med surfgitar og Joy Divsion/Peter Hook-huggende basslinjer. Albumet med samme navn ble sluppet på Feel It Records 14. august. Det har vi lyst på!

Temple in Man – Reminiscing

Den monumentale Temple in Man-studien til R. A. Schwaller de Lubicz representer kanskje det viktigste gjennombruddet i vårforståelse av det antikke Egypt. Her handler det om en Stockholmsbasert artist som lager en drømmelignende, cineastisk blanding av soul, jazz og indie med psykedeliske undertoner. Har du sansen for musikk i gaten til MGMT eller Haunted Mansions bør du sjekke ut denne låta.

Dream Nails – Jillian

En låt om kroppspositivitet, queer identitet og det problematiske med britenes fitness TV-personlighet Jillian Michaels eller ganske enkelt å finne ut at du er skeiv mens du trener til en fitness DVD. Dreams Nails slapp sitt selvtitulerte debutalbum fredag på Alcopop! Records og blander friskt surf, rockabilly og riot grrrl-punk på fengende og dansbart vis. Og hør nå for all del også på «Vagina Police» når du er i gang dersom du ikke tar deg tid til hele albumet. Video.

Hurula – Tro på er ruin

Første singel fra det nye albumet, hans fjerde, «Jehova», som slippes 23. oktober. – Jag gick till samma bro varje natt för att se ifall jag skulle våga hoppa den kvällen. En av nätterna jag stod där och tittade ner gick en gammal bekant förbi och undrade vad jag höll på med. Han frågade ‘Är du okej?’. Jag klistrade på mitt bästa leende och låtsades att allt var ett missförstånd. Att jag fattade hur det såg ut. Efter det ville jag övertyga mig själv att det kanske var något slags tecken. Jag ville tro att livet kunde vara magiskt. Det är ungefär det som ‘JEHOVA’ handlar om för mig. Det mänskliga i att vilja tro. Att behöva tro, men hur ska vi kunna tro på er ruin? – Hurula.

Kom ut ikväll sådär som bara stjärnor kan
Trots olyckliga barndomar kan allt bli bra ibland
Som spöken här i dagsljus, nere på stan
Där ingen känner dig som jag
En saknad (?) just som
Som (?) som sa

Konsertanmeldelse: Hurula på Parkteatret.

Phoenix – Identical

Lydsporet til Thomas Mars’ kone Sofia Coppolas nye film er første nye låt franskmennene har sluppet siden «Ti Amo»-albumet i 2017. De skal også være i gang med arbeidet til en ny fulllengder. Låten er dedikert til Cassius’ Philippe Zdar, som døde i fjor bare 50 år gammel. En riktig så fengende låt har det blitt som lover godt for det kommende albumet.

 

Ådne

The Slow Painters – Parklights

Etter å ha eksistert i 16 år er The Slow Painters ute med det selvtitulerte debutalbumet «The Slow Painters». Vi har hatt flere bidrag av dem her i Ferske Spor. På låten «Parklights» roer de det helt ned. En viss hang til nostalgi kan anes i tekstlinjen «Typewriter without-a-paper/Twinkle twinkle printed star». Ah, det er kanskje derfor de har brukt så lang tid på plata, de har skrevet tekstene på en god, gammeldags skrivemaskin? Les anmeldelsen av albumet her.

The Slow Painters – klangfull, følelsesladet indierock, The Slow Painters – What I Miss the Most (Ferske spor uke 26/2020), The Slow Painters – Egon (Ferske spor uke 22/2020).

Bright Eyes – Dance and Sing

Etter ni års pause er det amerikanske bandet Bright Eyes ute med et nytt album. De siste årene har vært tøffe for Bright Eyes-frontmann Conor Oberst. Han har mistet sin bror og gått gjennom en skilsmisse («I was dreaming of my ex-wife’s face»). Sånt preger naturligvis tekstene, men Conor Oberst hevder at han prøver å komme seg gjennom tap og sorg så godt han kan. Livet blir aldri perfekt: «I’ll grieve what I have lost/Forgive the firing squad/How imperfect life can be/Now all I can do is just dance on through».

Tekstutdraget er fra den nydelige «Dance and Sing», den andre låten på plata. Gitar, piano, fiolin, steelgitar og Conors lett skjelvende og såre stemme gjør dette til en aldeles uimotståelig låt. Å synge og danse gjør godt for alle som har opplevd sorg, og akkurat det beskriver Conor Oberst så usigelig vakkert. Les anmeldelsen av albumet «Down in the Weeds, Where the World Once Was» her.

Bright Eyes – Persona Non Grata (Ferske spor uke 14/2020).

Erling Ramskjell – Lang vei

Erling Ramskjell slipper sitt nye album 9. oktober. Et album som bærer den finurlige tittelen «Visnesmerte» og som er oppfølgeren til fine «Kaospraksis. Albumet blir gitt ut på Westergaard Records, som drives av Robert Dyrnes og kona Kari Westergaard. For å skjerpe appetitten til lytterne før albumet ser dagens lys, har Erling og co gitt ut singelen «Lang vei». Det er en klassisk Ramskjell-låt med snedig tekst og fine detaljer i lydbildet.

Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019), 5 plater som har inspirert Erling Ramskjell, LikholmenSprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020), Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016). Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018), Havkommet – Havet e Mordi (Kloden er trøtt),  Æ – intervju, Videointervju med Æ.

Vi har skrevet enda mer Erling Ramskjell, så det er bare å søke i bloggen.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter