Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 7. september 2020

Ferske spor uke 36/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette, Bent Inge Hvitstein, Ådne Evjen

Geir

Speaker Music – The Man-not

Fascinerende perkussiv og rytmisk tekno med et politisk budskap. DeForrest Brown Jr. (Speaker Music) fortsetter med å «Make techno black again». Fra den nye utgivelsen «Black nationalist sonic weaponry» som nesten fremstår som ett stykke; låtene har ingen klar identitet og glir sømløst over i hverandre. Ute på Planet Mu.

Speaker Music – With empathy (Ferske spor uke 3/2020).

Brain Rays + Quiet – Helsinki

Deilig bass, hektiske breakbeats og syrete synter i denne dansbare og perkussive tekno/drum’n’bass-låta. Fra «Butter», ute på Seagrave.

Windy & Carl – Crossing over

Svevende og ambient gitarbasert rock. Det er vakkert og nesten sakralt; med hviskende vokal og gitarlyder som tidvis lyder som fjerne kirkeklokker, i et åpent og speisa landskap. W&C er gamle kjente og har flere bra skiver bak seg; den nye skiva heter «Allegiance and conviction» og er absolutt noe å få med seg. Ute på Kranky.

Daniel Blumberg – Silence breaker

Vokalbasert americana med et bein i impro. En bærende og klagende vokal tilsatt spennende instrumentering. Det befinner seg et sted mellom Andrew Bird, Dirty Three og Dean Roberts. Fra skiva «On & on», nå ute på Mute.

Shackleton, Waclaw Zimpel – Primal drones

En eklektisk og utflytende låt, der progressiv dansemusikk møter østen, nymusikk og jazz. Shackleton er tilbake og låta/plata er umiskjennelig shackletonsk. Denne gangen er imidlertid vokalen borte, noe som jeg synes er befriende; Zimpel spiller klarinett/fele/orgel m.m., det funker bra og tilfører dybde og mykhet i lydbildet. Fra den nye skiva «Primal forms», ute på Cosmo Rhythmatic.

 

Victor

Metz – Hail Taxi

Ukas innertier. Fra Den kanadiske powertrioen Metz’ kommende plate «Atlas Vending», som slippes niende oktober. Den første singelen «A Boat to Drown In» viser bandet fra deres mer melodiøse side med harmonisk droning i nesten åtte minutter. «Hail Taxi» er Metz på sitt mest karakteristiske, en kraftfull låt, trommene har ubeskrivelig punch, det hele er så tight så tight, og utbruddene og frasparket sender assosiasjoner til The Jesus Lizard og Fugazi på sitt ypperste. I min omtale av Daufødts «Ingenmannsland» skriver jeg at den låta nærmest fungerer som el-sjokk terapi (med positivt fortegn). Metz’ «Hail Taxi» fungerer i så måte nærmest som el-sjokk terapi (igjen med positivt fortegn) ganget med tusen. En løpsk tornado av en låt. Som sagt, inntertier.

Metz – A Boat to Drown In (Ferske spor uke 30/2020), Ukas tips! – Metz, Roskilde 2013: Metz (bilder).

Slomosa – There’s Nothing New Under the Sun

Slomosa består av vokalist og gitarist Benjamin Berdous, Anders Rørlien på gitar, Kristian Tvedt bass og Severin Sandvik på trommer. De har laget en fet rockeskive, og oppfunnet genren tundrarock som en lokal vri på den amerikanske ørkenrocken. Slomosa er beviset på at de som hevder at den oppvoksende generasjon ikke hører på rock tar feil. Med elementer som seigheten fra grungen, lettheten til f.eks. Garbage har de rullende, gjennomborende gitarriffene fått en catchy og tiltalende form. Tekstene omhandler den sviende bakrusen og mannsjåvinistenes fall under metoo.
Omtrent slik innledes vårt intervju med Slomosa fra Bergen, som nylig har sluppet sin selvtitulerte debutplate på Apollon Records.
«There’s Nothing New Under The Sun» er deres andre singel, den ble sluppet i forkant av plata. Den tredje singelen «In My Mind’s Desert» har tidligere vært med i Ferske spor, klikk på linken under.

Slomosa – In My Mind’s Desert (Ferske spor uke 25/2020)

Dagens Ungdom – Mine tynne ben & En Meny på Østlandet

Dagens Ungdom kom med sin foreløpige siste plate «Lite å gjøre» i 2018, som jeg kåret til det årets 4. beste norske album, og som består av finurlig popmusikk med tekkelige referanser og dype nikk til såvel halvkjente briter som mer undergrunnsorientert norsk 80-tall. Gitaren er uten vreng. Vokalen skifter mellom øst- og vestnorsk, uten at sistnevnte klarer fjerne følelsen av tilhørlighet i de renere hovedstadsgatene. Samme år tok jeg med låten «Hundre prosent» på  vår ukentlige spilleliste Ferske spor, låten er lyden av hektende 80-talls popestetikk assistert av tweepop i Dagens Ungdoms egen og lett gjenkjennelige sound og særegne tekstunivers. Jeg kåret den til en av 2018s beste sommerpoplåter. I april kjørte vi premiere på Dagens Ungdoms lekre låt & video «Mine tynne ben». Rett og slett deilig pop. Låta er nå ute på en 7-tommer på labelen Take It Easy Policy sammen med «En Meny på Østlandet» som er like bra.

Videopremiere: Dagens Ungdom – «Mine tynne ben», Plateanmeldelse: Dagens Ungdom – «Dagens Ungdom», Dagens Ungdom – Hundre prosent (Ferske spor – uke 24/2018); Øya 2014: Dagens ungdom fylte Biblioteket til randen, Dagens Ungdom?.

The Opium Cartel – A Question of Re-Entry

Jacob Holm-Lupo i The Opium Cartel, som i sommer slapp albumet «Valor», har enorm respekt for gitarspillet til Bjørn Riis: – Jan er Norges David Gilmour og Mark Knopfler i én pakke. Synes spillet hans egentlig er selve prikken over i-en på skiva, sier han i vårt intervju The Opium Cartel – sofistikert pop på progrockeføtter. Og at gitarspillet til Bjørn Riis er selve prikken over i-en på skiva vises på instrumentalen «A Question of Re-Entry», både med de mer stemningsladete tonene og når temperaturen økes mot slutten, og ja, Pink Floyd er en god referanse. I samme intervju sier Jacob Holm-Lupo at han og en kamerat oppdaget Japan og David Sylvian i 14-årsalderen og var fullstendig besatt. Og jeg kan også høre inspirasjon fra Japan, sogar Dalis Car, her. The Opium Cartels «A Question of Re-Entry» er gjennomført kvalitet.

Christine Sandtorv – Alt e bare litt mye & Hei menneske

Christine Sandtorv slapp nylig sitt nye visealbum «Hei Menneske», som er spilt inn live. Christine har virkelig noe hun vil si med dette albumet, hør bare på innsmigrende og håpefulle «Alt e bare litt mye» og tittelkuttet «Hei menneske», to av albumets perler. «Hei menneske» er et album som ønsker å gi deg ro. En pustepause, og det klarer Christine Sandtorv med bravur. Nüdelig.

5 plater som har inspirert Christine Sandtorv, 5 plater som har inspirert Ephemera.

The Skullingtons – Highschool of the Dead  & Mentally Challenged

The Skullingtons fra Hønefoss var med i en tidligere utgave av Ferske spor med «Highschool of the Dead», og nå er de ute med en helt ny plate inkludert den + andre låter som er like bra. Resepten er  fengende punkrock/poppunk/powerpop. De har lyttet en god del på Ramones, og de teller da så klabert One, Two, Three, Four! (på norsk), i forskjellig tempo, før de sparker i gang flere av låtene. Plata deres, «En», innledes med noe som ligner et dagen-derpå-hanegal  (på åpningslåta («S.K.U.L.L.I.G.T.O.N.S»), og russisk militærkoring eller noe på «Red Son of Russia». I tillegg til «Highschool of the Dead» tar jeg med » Mentally Challenged» på spillelista, som er mer i den punka leia. Bra attack. De er for øvrig innom powerpop («She Could Be the One»), 60’s pop («No Sparks») og garasjerock («Red Son of Russia»), og jeg kunne like så godt valgt en av disse til ukas Ferske spor, eller andre låter på skiva. The Skullingtons har laget en video til «Restraining Order», som du kan se her.

Red Intentions – Postcards from Hell

Og når jeg først er innom fengende punk med popfeel, her skatepunk, tar jeg med enda låt av Red Intentions fra Ål i Hallingdal på spillelista, en låt som igjen viser at de kan pop-punk/skatepunk-sjangeren til fingerspissene. Fra debutplata «Wherever It Takes Us», som kom tidligere i år. De er i gang med nye låter, sjekk video på facebook-profilen deres. Les også mer om Red Intentions ved å klikke på linkene under.

Red Intentions – Summer Night (Ferske spor uke 17/2020), Red Intentions – Let Me Say & Tell Me Everything is Fine (Ferske spor uke 14/2020).

Fant (Rakafant) – Parkert

Alle gode ting er tre, så jeg hekter på enda en fengende (pop)punk-låt. Har du fått med deg intervjuet vi gjorde med Knuste Ruter? I forbindelse med det intervjuet var det noen som hvisket meg i øret at Knuste Ruter-trommis Ole Odør (Vanem) er med i Fant (Rakafant)s video «Parkert», en låt som limer seg fast i hjernebarken. Artig video også. Jeg vet ingenting om Fant (Rakafant), bortsett fra at det visstnok er 14 år siden sist de gjorde noe.

Murder Maids – Child Protective Services

Robert Dyrnes er aktuell sammen med kona Kari Westergaard med oppsummeringen av den norske punkescenen med samlealbumene «2020: Pønk i Norge» og «Fucking North Pole: Greatest Hits!». Vi spurte Robert om det er noen av de yngre eller ferskere bandene på samleren «2020: Pønk i Norge» som han har spesielt tro på og synes at folk bør bite seg merke i. «Det som er litt morsomt er at vi får mye feedback på skivene. Folk kommenterer hvilke band de liker og hvilke nye favoritter de har fått. Og det er stor variasjon i det folk liker, heldigvis for det! Jeg liker jo alle de bandene som er med, så litt vanskelig å enkeltband. Men kan si så mye at jeg f.eks. ble veldig imponert av Murder Maids da de spilte support for Turbonecro på Lobbyen tidligere i år. For en herlig energi. Murder Maids har spilt inn et album, som jeg så vidt har fått sjekka ut og det låter knall! Ungt band med et herlig driv med en frekk og fin frontmann!» Lytt på låta og les resten av intervjuet: Robert St. Dyrnes – musikkarkivar og samtidsdokumentar.

NORD MOT NORD – Hørte det på radioen

Denne er med på det nylig utgitte samlealbumet «Fucking North Pole: Greatest Hits!» og NORD MOT NORD sitt debutalbum «Nordlengselstyranniet» som ble sluppet på tampen av fjoråret. NORD MOT NORD oppsto i Svolvær høsten 2014 og består av medlemmer fra bl.a. Turdus Musicus og Die A Legend, og de har akkurat ikke blitt softere med årene. En perfekt sirlig-morsom-satirisk og slående låt, i likhet med f.eks. Nordnorsk Seperatisme Nå!. «Poesi» du ikke kan klare deg uten.

Cult Member – 400 & All Gone (Ferske spor uke 18/2020), Die A Legend – Liars (Ferske spor uke 46/2019), Die A Legend – Bloodthirst (Ferske spor uke 37/2019). Die X Legend.

 

Jan-Olav

Arab Strap – The Turning of Our Bones

Våre musikalske venner Malcolm Middleton og Aidan Moffat fra Glasgow er tilbake med en sjutommer. Første forsmak på den er en besvergelse, en voodoo trylleformel for å vekke til live de døde. Intet mindre. Inspirert Famadihana-ritualene til Malagasyfolket på Madagaskar.  Video.

Kristofer Åström – Another Love

Den andre singelen fra den tidligere Fireside-vokalistens kommende album «Hard Times», som slippes på Startracks 23. oktober. En melankolsk duett i americanalandskapet sammen med Britta Persson.

Kristofer Åström – Inbetweener (Ferske spor uke 11/2020), Dyr på platecoveret (Kristofer Åström ‎– «Loupita» (2002), Øya 2016 – Sweden (Kristofer Åström var en av gjestene), Easy October – Mono en tirsdag i april, 14 låter fra 2014 – på video (med Easy October – My Love Will Be There Still), 13 låter fra 2013 (med Easy October – Rocket Man).

Hot Snakes – Not in Time

De gamle er fremdeles eldst, eller noe sånt! Nå har B-siden på turné sjutommeren deres («Checkmate» var A-siden) endelig blitt tilgjengelig online og fått en video. Rick Frobergs feberhete skriking og John Reiss riffing sitter som et skudd på denne bransjekritiske rakkeren. Visstnok skal et nytt album være i emning en gang i det ikke altfor fjerne også. Og alle gamle Drive Like Jehu-hoder gleder seg.

Hot Snakes – Six Wave Hold-Down (Ferske spor uke 12/20189, Plateanmeldelse: Obits – «Moody, Standard and Poor».

ADULT. / Planet B – Release Me

Hardcorepunkelectroen til Justin Pearson (The Locust og en haug andre kule ting som Swing Kids, Crimson Curse, Retox, Some Girls og Dead Cross) og Luke Henshaw (Sonido de la Frontera) kolliderer med den melodiske dark waven til Adult. Resultatet blir røft, uslipt, men passer like fullt overraskende bra sammen med sitt mørke industrielle lydbilde.

Konsertanmeldelse: ADULT. på Blå.

Insides – Soft Bonds

Brightons ambient/postrock-duo Insides ga ut det vakre albumet «Euphoria» på 4ADs underlabel Guernica i 1993. Så forsvant de. Nå er de tilbake nesten tjue år senere. 6. november slipper de albumet «Soft Bonds». Uttrykket er like fascinerende hypnotisk som jeg husker det. Kirsty Yates hviskende vokal er både sensuell og litt skummel, og de myke, dunkende rytmene er kjølige, men rett som det er sniker det seg inn litt varme og skjønnhet også, mest i form av vokalen. Bandcamp.

Colin Meloy – Slint, Spiderland

The Decemberists frontfigur bidro med denne låten til Morning Edition Song Project, hvor NPR ber musikere om å fange livet under Covid-19 ved å skrive en låt som beskriver disse turbulente tider. Meloy brukte tid etter nedlukkingen av samfunnet på å se «Breadcrumb Trail»- dokumentaren til Lance Bangs fra 2014 om det fantastiske bandet Slint fra Louisville, Kentucky. Meloy blir grepet av den sterke dokumentaren og glemmer alt det triste som skjer på utsiden for et øyeblikk. Vi anbefaler hans akustiske ballade og ihvertfall at du tar deg tid til å se filmen og høre plata «Spiderland».

The Decemberists – Severed (Ferske spor uke 3/2018).

Adrianne Lenker – Anything

Adrienne Lenker spilte inn to album; et med vokal og et instrumental på ei hytte i fjellene i Massachusetts i april mens lockdown sto på som verst. Bare i selskap med tekniker Philip Weinrobe og hans tape maskin. Her gikk de lange turer og lagde mat på en vedovn og spilte inn disse low key-låtene. Det er følsomt, vart og ganske så unikt tross at noen kanskje vil dra sammenligninger til den første Bon Iver Ep-en.

Sverre Knudsen – Balladen om Bombe – Laila (Center of the Universe Rasisit remix)

8. september 2020 begynner rettssaken mot Laila Bertheussen, som er tiltalt for å ha iscenesatt terrorhandlinger for å diskreditere teaterstykket «Ways of Seeing» og de involverte i stykket. Dette er en skillingsvise som oppsummerer saken fram til rettssaken begynner.

Sverre Knudsen – Overalt (Ferske spor uke 27/2019), Plateanmeldelse: Sverre Knudsen – «Gud» Min platesamling: Sverre Knudsen Sverre Knudsen – Roper så høyt & Barna vi elsker (Ferske spor uke 46/2018) Norsk Råkk (Torstein Eriksen) om The Aller Værste!s klassiker «Materialtretthet»

Center of the Universe – Mirwaiz spesial (Ferske spor uke 16/2020), Nikki Oniyome – Save Me (Ferske spor uke 46/2019), Center of the Universe – Leave This Field Empty (Ferske spor uke 41/2018), Jørgen Sissyfus Skjulstad – 5 om bøker og musikk, Låtpremiere: Center of the Universe – Nervous central system (feat. Truls), Intervju: Center of the Universe, E▲SY & C.O.U. (Center of the Universe)- Ayayek Machine, Lydboksett med DJ Sissyfus.

 

Bent Inge Hvitstein

Haunted Mansions – Sunshine Crawler

Produsent Thomas Gregussen og vokalist Vegard Sandø lager, ifølge bandets egen facebook-side, hiphop-inspirert indie der Danger Mouse møter Grandaddy. Selv vil jeg legge til: der Danger Mouse møter The Shins, eller Broken Bells, som nettopp er det realiserte musikalske møtet mellom disse. Haunted Mansions’ «Sunshine Crawler» er en rytmisk, men rolig småpsykedelisk låt, der du lett kan se for deg et mørkt dansegulv med flakkende lys og blikk.  Akkurat passe mystisk og forførende. (Dette er en småredigert versjon av omtalen i Musikalske sidespor – uke 16/2017. Låta gjør nå sin inntreden på Ferske spor fordi den er med på Haunted Mansions debutplate «Rebel News, som ble sluppet i mai. Dessuten har vi nylig intervjuet elektropop-duoen, som holder til i Trondheim, red.anm.).

Haunted Mansions – visjonær elektropop.

 

Ådne Evjen

Eivør – Let It Come

Eivør er ute med singel nummer tre fra det kommende albumet «Segl». «Let It Come» er en storslagen elektronisk låt med den sterke, gode og skolerte stemmen til Eivør Pálsdóttir fra Færøyene kraftig framme i lydbildet. «Sometimes I overthink the most simple things/I go blind, I don’t see the solutions in front of me». Slik starter låten. Men akkurat nå er Eivør klar for det som måtte komme: « «Let it come/bring it on».

Selv sier Eivør dette om «Let It Come»:
«Denne låten er en oppfølger til min forrige single Sleep On It – mens den handlet om insomnia og om å ta vanskelige valg, handler Let It Come om å komme ut I andre enden av den kampen, omfavne usikkerheten din og om å finne mot til å tro at noe bra kommer til å komme din vei».

Eivør Pálsdóttir trollbandt publikum på John Dee, Eivør – Salt -Live In Thorshavn (Ferske spor uke 7/2019).

Aystar – Opps

Liverpool-rapperen Aystar er ute med en fersk singel som han har kalt «Mad About Bars». Den munnrappe scouseren leverer enda en gang i det som er en låt med mollstemte beats og tykk scouser-dialekt. Se video.

Aystar – Kop That Shit (Ferske spor uke 49/2018).

Tricky – Hate this Pain

Tittelen på Trickys fjortende soloalbum, «Fall to Pieces», er en reaksjon på datterens brå bortgang. Og man kan godt merke det på tekstene og musikken på albumet, spesielt i Hate this Pain hvor tekstlinjen «What a fucking game/I hate this fucking pain» gjentas gjennom hele låten.

Det musikalske uttrykket er skjært nådeløst ned til beinet på flere av låtene. Hvorfor legge lag på lag med instrumenter når du kan få fram det du vil uttrykke ved hjelp av få virkemidler? Sånn som på nettopp «Hate this Pain», en låt som stort sett består av et gjentagende pianotema og vokal. Det er minimalistisk og nakent, og kanskje gjenspeiler det hvordan Tricky føler seg akkurat nå: Naken, med nervene utenpå huden.

Les anmeldelsen her.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter