Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 15. september 2020

Ferske spor uke 38/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: David Jønsson, Geir Qviller, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen, Ådne Evjen

David

El Goodo – In a Daze One Sunday Morning

Hvis man skal gjøre et forsøk på å beskrive walisiske El Goodo, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. De er en samtidsmiks av Zombies, psykedelia, countryrock og ikke minst powerpop, som Big Star-låten bandnavnet referer til. «In a Daze One Sunday Morning» er muligens det sterkeste kuttet hentet fra siste albumet «Zombie», men der er det mye å hente for enhver. Fuzz og jangle i skjønn forening.

Bedouine, Waxahatchee & Hurray for the Riff Raff – Thirteen

Kan det bli nok Big Star? Svaret er helt klart nei. Men akkurat i tilfellet «Thirteen», kan jeg være tilbøyelig å lene mer mot «tjaaa». «Thirteen» er en tilnærmet ihjeltolket sang, men med stemmene til Bedouine, Waxahatchee og Hurray For The Riff Raff, er det umulig å forholde seg sur og kontrær. Selv om tolkningen er ganske plankete, viser den også hvorfor sangen er nettopp en eviggrønn klassiker.

Bedouine All My Trials (Ferske spor uke 24/2020), Bedouine – The Hum (Ferske spor uke 16/2020), Bedouine – Album: Bedouine (Musikalske sidespor – uke 32/2017), Waxahatchee – Fire (Ferske spor uke 14/2020), Kevin Morby & Waxahatchee – The Dark Don’t Hide It (Ferske spor uke 5/2018), Kevin Morby & Waxahatchee – Farewell Transmission (Ferske spor uke 4/2018), Waxahatchee – Album: Out in the Storm ( Musikalske sidespor – uke 32/2017), Allison Crutchfield (Musikalske sidespor – uke 4/2017), P.S. Eliot – «2007-2011» (Musikalske sidespor – uke 37/2016), Hurray For The Riff Raff. Waxahatchee – Cerulean Salt (Deichman: Årets album 2013, Victor Josefsen).

New Order – Be a Rebel

Første nye sang fra Manchester-gjengen på en stund, og de har virkelig snørt på seg danseskoene. Selvrefererende til tusen, med hint til både «World in Motion» og storhetsperioden på 80-tallet. Slikt sett er ikke «Be a Rebel» like opprørsk som tittelen tilsier, men det er enorm glede å høre New Order i et såpass lekent og smittende humør.

Piknik i Parken 2019 – New Order, The Charlatans, Kurt Vile, Julia Holter ++.

The Flaming Lips – Will You Return/When You Come Down

The Flaming Lips har vaset rundt med sitt i 35 år. Inntak av psykedeliske droger og søken etter gyldne popøyeblikk, har ført til mange klassiske låter i innen psychrock og indiepop-kanonen de siste 25 årene. Spesielt albumene «The Soft Bulletin», «Yoshimi Battles the Pink Robots» og «At War with the Mystics», er selve gullperioden til Wayne Coyne og hans fargesterke tropp. De siste 10-15 årene har albumene hatt sine øyeblikk, men manglet en helhetlig tankegang og ikke minst, gode låter. Derfor er det en fryd å høre «American Head»-albumet, som gjør at jeg husker hvorfor jeg likte dette bandet så godt en gang i tiden. Her er sangene endelig i fokus igjen, selv om dopreferansene kan bli en anelse ensporet. «American Head» er for meg en oppblussing av en gammel flamme.

Captain Beefheart – Zig Zag Wanderer

Dette er absolutt ikke et ferskt spor. Se det heller som en ydmyk, liten hyllest til mannen som er ensbetydende med musikkformidling her til lands, Harald Are Lund. Det er ikke mulig å sette ord på hvilken betydning HAL har hatt for hordevis av musikkentusiaster og band der ute. Deriblant meg, som satt der og lyttet med fininnstilte ører og en opptakskassett klar. Det er lett å ty til den forslitte frasen «Norges svar på John Peel», men jeg sliter med å finne på noe bedre å bruke i stedet. I løpet av sine 50 år i NRK, var han DER da alt skjedde i populærmusikken og ikke minst way beyond, i det smale og det sære. Han var der også gjerne først. Hans rolle som produsent må heller ikke undervurderes. Norges første dobbeltalbum «Friendship» av Junipher Greene, ble til med Lund bak spakene. Lund skrev også flere av tekstene på albumet under pseudonymet «Clever duck». Clever indeed. Det blir noen runder med Beefheart fremover nå. Skål og takk for musikken, HAL!

 

Geir

Laura Cannell – Black sleep of night

Ekspresjonistisk folk med en vennlig og søkende naturfølsomhet. Fløyta her synger vemodig og vakkert med en orientalsk-aktig klang mot en mørk, skummel tåkelur og fjerne taktslag; tempoet er sørgemarsj. Låta er som de andre på denne skiva minimalistisk og naken, med minimal staffasje og pynt. Fra den nye og varierte skiva «The Earth with her crowns», ute på Brawl Records.

Whistling Arrow – Forking paths (Ferske spor uke 7/2020), Laura Cannell – Striking the lost bells (Ferske spor uke 19/2019), Laura Cannell & André Bosman – Through the Plough the Steam Eises (Ferske spor uke 38/2018).

Dj Python – Te conocí

En deilig og myk morgenstund, med lett duskregn og en antydning fuglekvitter. Etter hvert dukker det opp noen svake, organiske beats. Dette er lett og luftig ambient tekno. En god start på dagen og på den nye skiva «Mas amable», ute på Incencio.

Duma – Angels and abysses

Det starter med en enkel håndtromme, vrengte strenger og naturlyder;  så tar imidlertid atmosfærisk støy og industrielle lyder over og tempoet øker drastisk til maskingevær-beats. Dette er en musikk i skjæringspunktet metall, dansemusikk og støy. Det ender imidlertid slik det begynner, med en enkel håndtromme. Jeg måtte ta med en låt til fra denne fascinerende debutplata, dette er åpningskuttet fra «Duma», ute på Nyege Nyege Tapes.

Duma – Lionsblood (Ferske spor uke 35/2020),

Jakop Janssønn – Jámeziid heajat (The Wedding of the spirits)

Bølgende, velklingende og symfonisk folkjazz med fele i fokus. En forsmak på debutskiva som er like rundt hjørnet.

Calibre – Years

Luftig, knitrende og drivende drum’n’bass med presise beats og hes bluesvokal. Fra samlingen «Shelflife six», ute på Signature.

AceMo – Just want U 2

Snikende, slækk og dansbar tech house-låt med dyp bass og digitalisert vokal. Fra utgivelsen «I want to believe», utgitt på eget selskap.​

 

Jan-Olav

Siv Jakobsen – From Morning Made to Evening Laid

En av mine absolutte favorittlåter dette året er laget av den 31 år gamle sangerinnen fra Asker. Med emosjonell kraft og en luftig vektløs stemme tar hun bort indre smerte og lindrer sjelen. Det er følsomt og fylt av skjønnhet og en herlig melankoli og er absolutt frigjørende lytting.

I need escape from this mess I’ve made inside my brain
‘Cause I am frightened all the time
Of losing life, limbs, love, life, limbs, love
Of losing my mind

We’re all sown from splitting bones
With the frailest of fabrics to keep us whole
So it’s no wonder
Our brains are failing
When there’s a constant hum, a dance, a drum inside

– Jeg ønsker at album skal være nettopp det for lytteren – en slags midlertidig lindring. For meg har det vært viktig å huske på at det å strekke seg etter å ha det supert hele tiden ikke fungerer så bra – men at et mål om å ha det generelt bra fungerer bedre. Og det å huske på at det er lys i enden av tunnelen når livet er litt ekstra vanskelig, forklarer Siv Jakobsen i intervjuet vi gjorde med henne (det kommer  etter hvert) om albumtittel og visjonen for sin aktuelle plate «A Temporary Soothing» på U OK?

Siv Jakobsen – Fight Or Flight (Ferske spor uke 14/2020), Siv Jakobsen – 5 om bøker og musikk, By:Larm 2016 – Siv Jakobsen, Siv Jakobsen – Album: The Nordic Mellow (Musikalske sidespor – uke 33/2017).

Geoff Palmer & Lucy Ellis – Having a Party

Av og til kan det være deilig med rett frem upretensiøs popmusikk. Her får vi i bøtter og spann med denne forsmaken på ti-tommeren «Your Face is Weird», som slippes 25. september på Stardumb Records. Geoff kjenner vi fra utmerkede band som The Connection, Kurt Baker, The New Trocaderos, Wimpy and the Medallions, The Queers og The Guts. Lucy har bakgrunn i fremragende Lucy & the Rats og The Spazzys.

Hey Colossus – «The Mirror» (Feat. Mark Lanegan)

London støyrockkonnosører Hey Colossus ga oss i begynnelsen av måneden første låt fra et dobbeltalbum som skal komme på deres bassist Joe Thompsons nye label Wrong Speed Records 6. november. På det som blir sekstettens trettende fullengder henter de inn vokalhjelp fra ingen ringere enn tidligere Screaming Trees og Queens of the Stone Age vokalist og nå fremgangsrike soloartist Mark Lanegan. Hans dirrende ru stemme får vi høre i en slags spoken word variant over bandets dronende psykedelia.

Mark Lanegan – Hanging On (For DRC) (Ferske spor uke 20/2020).

PJ Harvey – Send His Love to Me (Demo)

Den etterlengtede reutgivelsesserien av PJ Harveys verker leder også til førstegangsutgivelse av demoene til hennes aller mest populære album «To Bring You my Love». I og med at hun her kvittet seg med den gamle rytmeseksjonen handler det da noen ganger bare om henne selv; stemmen og gitaren med minimal backing. Ikke alle låtene tjener på det, men noen ganger gjør det intime, nakne formatet at tekstene trer frem enda tydeligere. «Send His Love to Me» er ett eksempel på akkurat det.

Øya 2016 – PJ Harvey, Konsertanmeldelse: John Parish på Blå.

Tough Age – My Life’s a Joke & I’m Throwing it Away

Den canadiske indiepoptrioen er aktuelle med sitt fjerde album «Which Way Am I» på Mint Records. Nok en gang handler det om enkel og fengende kiwi pop. Det er energisk, gitardrevet og melodisk og tekstene er morsomme. Video.

Linea Aspera – Redshift

Melankolsk vokal og 1980-tallssynthlyder som hensetter en i en slags transe. 7. september kom andre albumet på Dark Entries Records fra denne spennende dark wave-duoen fra London ganske enkelt titulert «II». Formodentlig må dere som vil ha plata være kjapt ute. Debuten er umulig å få tak i nå uten å betale overpris.

Uniform – Dispatches from the Gutter

New York-duoen er aktuelle med albumet «Shame» på Sacred Bones. Her handler det om hardtslående og monoton riffing som kan gi assosiasjoner til industrimetallen til Ministry eller Killing Joke mikset med N.Y.C. hardcore punk. Låten handler om hvor sårbare vi alle er og hvor kjapt den personlige stabiliteten kan gå ad undas.

 

Victor

Bendik Brænne – Cruisin’ for Bruisin

– Los Plantronics har jeg spilt med i snart 15 år. De hører mye på ting som Lee Hazlewood og Ennio Morricone i bandbussen. Orkesterelementene er det mye av på plata. Jeg er helt klart inspirert av ting de guttene har spilt for meg, sier Bendik Brænne i intervjuet vi gjorde med han (det kommer  etter hvert), og som er aktuell med mini-LP-en «Personal Best» på sitt eget selskap Bendix.
Mini-LP-en, eller EP-en om du vil, «Personal Best» til Bendik Brænne er fyllt opp av velklang og lar seksti -og og syttitallets orkestrale pop gå opp i en høyere enhet med delikate arrangementer. ‘Bendik Brænne er en låtskriver av rang, akkurat det har det aldri vært noen tvil om. «Every Day of the Week» er siste eksempel på dette’, skriver David Jønsson i Ferske spor uke 27/2020. Et annet eksempel på det er «Cruisin’ for Bruisin'», og egentlig alle låtene på utgivelsen. Lekkert.

Blaine L. Reininger – Mystery & Confusion & Ash & Bone

‘Dette er absolutt ikke et ferskt spor. Se det heller som en ydmyk, liten hyllest til mannen som er ensbetydende med musikkformidling her til lands, Harald Are Lund’, skriver David Jønsson i denne ukas Ferske spor (les:Captain Beefheart). Her følger en aldri så liten hyllest til Harald Are Lund fra meg også. I likhet med David, og f.eks. Asle H. Kiran i Fungal, fylte jeg opp  opptakskassettene med musikk fra radioprogrammene til HAL, som Musikk under stjernene + mange andre. Harald Are Lund spilte det han likte, uavhengig av sjanger og om utøverne var store, (bitte)små eller vedtatte meninger om hva som var riktig å like. Det er mange, mange  utøvere jeg oppdaget via HAL, noen av dem er å finne på de to belgiske toneangivende lablene Crammed Disc og Les Disques du Crépuscule, som Blaine L. Reininger.

Jeg har anbefalt «Mystery & Confusion», «Ash & Bone» i Ferske spor tidligere, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. I 2017 ble Blaine L. Reiningers plate, han dannet legendarisk Tuxedomoon sammen med Steven Brown, klassikeren «Night Air», opprinnelig utgitt på belgiske  «Les Disques du Crépuscule», relansert med ekstra spor, bl.a. en remix av The Residents. Det hele remastret fra de originale analoge mastertapene. Blaine L. Reininger turnerte sporadisk med Tuxedomoon fra slutten av åttitallet, og kom med for fullt rundt 2004, på plata «Cabin In the Sky», og var med da Tuxedomoon gjestet Vulkan Arena 29. mai 2016. «Mystery & Confusion», «Ash & Bone» og resten av låtene på «Night Air» er «skjulte» perler for mange, kan jeg tenke meg. Blaine L. Reininger har kommet med mye bra i løpet de siste årene også, så ta en lytt på de utgivelsene også. Jeg må også bare få med at nevnte Asle H. Kiran jobbet med nærradio i Levanger i 1986, og da hadde de innslag som het Musikkhjørnet (eller noe sånt). Det hadde en jingle, som var introen på «Mystery & Confusion».

For øvrig, hver jul poster vi denne lille saken om det  briljante bandet Plan 9 og deres «Merry Christmas», utgitt på 7″ vinyl i 1984, som Harald Are Lund (R.I.P.) spilte på radio hver jul.

Rift  – No Way Out

Apropos det at en god ting kan ikke gjentas for ofte. I Ferske spor uke 35/2020 nevnte jeg at Stavanger-bandet Rift er ute med en ny EP titulert «Modern Crusades», som består av fire separate singler. Hver av singlene har en egen digital utgivelse, men selve EP’en ble sluppet i fysisk format som en 10” vinylplate 21. august. Den nye EP’en er oppfølgeren til de to foregeående EP’ene «The Right Direction» fra 2009 og «Blind Devotion» fra 2012. Jeg har en knall-låt hver fra disse med i en tidligere utgave av Ferske spor. Den første låten ut digitalt var «Fear», og 18. september er neste digitale slipp «No Way Out» ute, en tight, fet og melodiøs sak med supercatchy, enkle og effektive gitarløp og medrivende refreng. Når «No Way Out» er ute vil den bli lagt inn i spillelista.

Rift – The Right Direction & The Plague (Ferske spor uke 16/2020), Online-konsert: Stavangerbandet Rift fra øvingslokalet.

Lucky Malice – Magnetic

For tre år siden ga Lucky Malice ut plata «Misfit». Nå er de tilbake på pønkrock-banen med den nye singelen «Magnetic»,  og den er der opp blant toppene på «Misfit». Nok energipille av en Lucky Malice-låt. «Lucky Malice korer på DANGER!MANs plate «Weapons of Mass Distraction» utgitt i år, og koringene signert LM og de andre er gull. Den trestemt vokalen, ev. de trestemte vokalene, på «Magnetic» er også gull. I denne spalten gir jeg en god del band som vaker i omtrent samme pønka sjanger god tilbakemelding, det står jeg selvsagt for, men blant disse bandene er det noen som har den ekstra nerven av sjel og guts. Det har Lucky Malice (hekter på Rift i samme slengen, se over). Låta er, som resten av det kommende albumet, spilt inn i Aber studio i Halden (mai 2020). Simen Følstad Nilsen satt bak spakene og står bak mix. Hans Uhre har mastret. Gis ut selv på Tonehjulet Kräftpest, og i samarbeid med det Spania-baserte labelet H-Records.

5 plater som har inspirert Lucky Malice, Lucky Malice – Album: Misfit (Musikalske sidespor – uke 41/2017).

The Age of Colored Lizards – A Better Place

The Age of Colored Lizards følger samme oppskrift som The Jesus and Mary Chain, de spiller den samme låta ommat og ommat, ikke ta det bokstavelig, dette er ikke ment negativt, The Jesus and Mary Chain er et av mine store favorittband. Det jeg vil frem til er at det er herlig med band/utøvere som dyrker sin helt egen greie, særlig når de gjør det på The Age of Colored Lizards’ vis. I anmeldelsen av den forrige plate «Daydreamer» fra 2018 skriver jeg at den superb twee-støy-pop-låten «If You Want Me Back» er et av høydepunktene, og «A Better Place» er nesten som «If You Want Me Back» Part II, altså et av høydepunktene på den nye plata «Messed Up». Ja, hele den plata er nesten som en «Daydreamer» Part II. The Age of Colored Lizards lager på ny rett og slett deilige, melodiøse låter som driver fram i det støy-delikate soundet, nå med støygitarene tonet ned en smule, samt at 60s-pop kommer tydligere frem på enkelte av låtene, og på en av låtene («Liar») er de virkelig i det neddempete hjørnet. Plata «Messed Up» er like god som forgjengeren «Daydreamer», og det sier ikke så rent lite.

The Age of Colored Lizards – Blurry Eyes (Ferske spor uke 21/2019), Plateanmeldelse: The Age of Colored Lizards – «Daydreamer», The Age of Colored Lizards – Tomorrow (Ferske spor uke 44/2018), The Age of Colored Lizards – If You Want Me Back / Still Around (Ferske spor uke 16/2018), The Age of Colored Lizards – See You (Ferske spor uke 10/2018), The Age of Colored Lizards – Pale White Sun (Musikalske sidespor – uke 10/2017).

Myra – Dum & deilig

Classic Album Sundays presenterer Missy Elliott ‘Supa Dupa Fly (The Goldmine, Inc/Elektra, 1997) // Kent Horne m/Myra og Martin Bjørnersen // Deichman Bjørvika // søndag 20. september kl. 15.00 – 17.00.

På denne søndagens 20. september lyttematiné tar vi for oss Missy Elliotts ‘Supa Dupa Fly’, sammen med en likesinnet artist fra våre egne hjemlige trakter, Regina «Myra» Tucker. Lytteklubbvert Kent Horne får også følge med musikkjournalist Martin Bjørnersen når fortellingene rundt Elliotts debutalbum fra 1997 deles med de fremmøtte i vår musikkavdeling.

Myra, er tildelt TONOs EDVARD-pris 2020 i kategorien «Tekst» for sangen «Hjemløs i egen by». Se video. Nå er hun ute med «Dum & deilig». ‘Lykke til med å nynne på noe annet etter at du har hørt det», skriver Marius Asp i VG. Ja, en catchy låt.

A Certain Ratio – Yo Yo Girl

Tja, jeg kan nesten copy paste det David Jønsson melder om den nye sangen fra Manchester-gjengen New Order på en stund, for med «Yo Yo Girl» (ute i august) er også denne Manchester-gjengen fra Factory-tiden, A Certain Ratio, selvrefererende til tusen, med hint til utgivelser som fantastiske «Too Each..» fra 1981, som består av post-punk og lavaglødende funk med brennhete trompetfanfarer. Like banebrytende er A Certain Ratio dog ikke i 2020, men de er i full vigør og høres fortsatt egenartet ut på «Yo Yo Girl», godt gjort, det er tross alt  12 år siden forrige album. Det kommende albumet «ACR Loco» slippes 25. september, og  «Yo Yo Girl» er en av flere singler fra dette albumet, og innehar mest temperatur.

 

Ådne

New Order – Be a Rebel

New Order ga ut sitt foreløpig siste album «Music Complete i 2015». Det var det første albumet etter at de startet opp igjen uten bassist Peter Hook. Nå er de ute med den nye låten «Be a Rebel». Låten følger formelen som New Order har brukt mye av tiden og også på deres siste album. «Be a Rebel» er innpakket i dansbare rytmer og melodiøs, elektronisk musikk ( David Jønsson har også låta med i ukens utgave av Ferske spor, red.anm.). Ny singel fra New Order.

Tape Trash – Over.

Vi har ikke hørt noe fra dem siden november i fjor, men nå er duoen Anders Killerud og Kristofer Staxrud ute med en ny singel. Den følger i fotsporene til de de tre foregående låtene de har sluppet: Hissige gitarriff og heftig tromming med vokal over i indie- og power-pop-landskapet. Gutta gir ut musikken på labelen Furuberget.

Den fengende låten, som starter rolig og tar av etter rundt halvminuttet, heter «Over.», og følges av en video i stort sett grønt og rødt. Videoen får oss til å tenke VHS-kvalitet og kommer komplett med striper. Litt nostalgiske, gutter? Låten har Anders og Kristoffer produsert sjøl, den er mikset av Øyvind Røsrud Gundersen og mastret av Marius Egenes.

Tape Trash – Ghost Town (Ferske spor uke 37/2019).


Lost Horizons feat. The Hempolics – I Woke Up With An Open Heart

Lost Horizon er et samarbeid mellom tidligere bassist fra Cocteau Twins Simon Raymonde og trommis Richard Thomas, som bl.a. har turnert med The Jesus & Mary Chain. På denne låten har de fått med seg The Hempolics. Låten er en nydelig orkestrert sak med sober vokal og vakre blåserpartier som gjennomgangstema. Lost Horizons gir ut sine ting på Bella Union. Video.

Porridge Radio – 7 Seconds

Porridge Radio slapp tidligere i år det aldeles glimrende albumet «Every Bad». Nå er bandet ute med en ny singel med tittelen «7 seconds». Historien bak: Vokalist Dana Margolin har hatt låten liggende en stund, men syntes den var for treig til å kunne kalles en Porridge Radio-låt. Hun fikk hjelp av trommis Sam Yardley som la på et sju sekunders keyboard-tema som var så bra at han og Margolin ble sittende å høre på det i loop i en time. I tillegg speeda de opp tempoet på låten.
Resultatet er en melodiøs og fengende sak med tøft keyboard-tema og røff gitar. Margolin sin særegne stemme legger seg oppå, og gjør dette til en umiskjennelig Porridge Radio-låt. Se også her.

Porridge Radio with Lala Lala – Good For You (Ferske spor uke 27/2020), Porridge Radio – Pop Song (Ferske spor uke 11/2020), Porridge Radio – Sweet (Ferske spor uke 8/2020).

Shame – Alphabet

Det er en stund siden det kom nytt stoff fra det engelske bandet Shame, men her er de tilbake i umiskjennelig stil med singelen «Alphabet». Video.

Shame – Concrete (Ferske spor uke 3/2018).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter