Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 30. september 2020

Barrens: Overveldende post-metal med synth

– Vi har på en eller annen måte forholdt oss til post-rock som genre de siste 20 årene med musikkskriving og kreativitet. Man kan derfor ikke unngå å ha en relasjon til genren som vi har blitt forbundet med. Etiketter og genrer både begrenser og skaper muligheter, det viktige for oss er at vi lager musikk som betyr noe og som føles ekte, mener Barrens, som er aktuelle med albumet «Penumbra» på Pelagic Records.

Av: Jan-Olav Glette / Foto.Erika Larsson

Hvem er Barrens?

Barrens är en trio från Malmö och Göteborg så drivs av en strävan att få utforska och skapa musik som utmanar våra föreställningar kring vad musik är och inte är. Våra musikaliska idéer och strävanden utvecklades under 2018 när vi tre var på ett antal turnéer med Johan och Kenneths andra band Scraps of Tape och där Markku hade hoppat in som trummis. Vi upptäckte då tidigt att vi delade en gemensam syn på vilken musik vi ville skriva och koppla till olika konceptuella förhållningssätt. Efter att vi alla tre varit delaktiga i band med relativt många medlemmar så var det inspirerande och utmanande att skapa musik som en trio, i förhållande till begränsningar och möjligheter.

Hva har dere tatt med dere fra nåværende og tidligere band som Scraps of Tape, Logh, Cult of Luna, Souls, Blessings, Tsukimono, Legbiter, The Silence Set, Johan G Winther til Barrens? Og hvordan skiller Barrens seg fra deres tidligere band?

Barrens känns som en naturlig sammansmältning av alla våra tidigare projekt, där vi mer eller mindre medvetet fokuserat på olika delar av dessa och utvecklat dom i ett nytt sammanhang. Det är nog svårt att ändra musikalisk röst helt och hållet från det som faller sig naturligt, så det finns helt klart röda trådar från var och ett av våra gamla projekt att följa in i Barrens när man lyssnar. Gillar man det tunga och mörka kan man söka sig till CoL, Blessings och Legbiter, gillar man det elektroniska kan man kolla upp Tsukimono, JGW och Silence Set osv…

Hva er hverandres musikalske styrker og roller i Barrens?

Markku Hildén – Har en väldigt viktig roll i skrivandet av vår musik och som ifrågasätter val och inriktningar så att vi aldrig blir bekväma.

Johan G Winther – Kreativ idéspruta som har en otrolig känsla för melodier och som ständigt utmanar i sitt musikskapande.

Kenneth Jansson – Evigt positiv, stabil och genomtänkt personlighet. Medlaren i bandet som håller ordning både musikaliskt som administrativt.

Hvorfor valgte dere albumtittelen «Penumbra» («den lyse siden av skygge»)?

När vi skrev detta album så utgick vi från ett tematiskt förhållningssätt där albumet ses som en transformation, men också en utforskning av gränser och hur våra föreställningar av vår värld är konstruerad. Både musiken, den visuella utformningen och vårt förhållningssätt till bandet som helhet kan ses som en del i en resa och där transformationen från mörker till ljus eller omvänt fungerar som en utmärkt metafor.

Dere har valgt å produsere selv sammen med Kristofer Jönson. Fortell om det valget, det nye studioet hans og hva han har bidratt med. Hvordan har lokalet og Uppsala påvirket albumet?

Johan och Kenneth samarbetade med Kristofer när de i Scraps of Tape skrev albumet «The Will to Burn» och genom den processen utvecklat en kreativ och utvecklande relation som vi ville ta vid när vi i Barrens skulle färdigställa «Penumbra». Kristofer har en förmåga att se det stora i det lilla och vise versa det lilla i det stora när det gäller komposition och låtarrangemang. Han har en viktig förmåga att ständigt utmana oss och våra konventioner och hur vi ser på vad en låt är och ska vara. Samtidigt som han utmanar oss i vårt låtskrivande så delar vi en syn på vilken musik vi skapar och vilket mål vi vill nå med Barrens.

Hvordan er det å jobbe med en produsent som også bidrar musikalsk slik Kristofer gjør her med keyboard og synth?

De synthbaserade delarna/elementen i vår musik har i mångt och mycket bidragit till en utveckling i hur vi tre i bandet skriver musik och då främst rockmusik. Det har därför känts skönt att få jobba tillsammans med Kristofer och använda hans erfarenhet.

J. Mathias Almqvist står for det mystiske, men også vakre coveret til albumet. Hvorfor valgte dere ham og hva vil dere uttrykke gjennom omslaget?

När konceptet och stämningen på «Penumbra» började bli tydlig för oss började vi fundera på artister och konstnärer som vi trodde skulle funka både på ett artistiskt plan och ett personligt plan och Mathias var bland dom första vi kom att tänka på. Hans fotografier och kompositioner kändes helt rätt och han har en så pass stark konstnärlig röst samt konceptuellt tänk bakom allt han tar sig för att vi var säkra på att det skulle bli bra. Han kom till studion under inspelningen i Uppsala och pratade med oss, tog bilder och lyssnade. Senare presenterade han ett antal bilder och vi valde tillsammans ut dom som kändes rätt. Vi ville att skivomslaget skulle kännas abstrakt, men samtidigt väldigt konkret och ganska stramt. Vi känner att vi hittade en perfekt balans och representation av musiken i detta omslaget.

Her er noen stikkord som jeg vil at dere skal fortelle deres forhold til og hvordan de kan være relevante før Barrens og «Penumbra».

Mørke – Där vi känner lugn och trygghet, det är i mörkret vi urskiljer det vackra.

Lys – Det som skapar kontrast och ger vår existens ett dialektiskt förhållande som möjliggör vår utveckling som band.

Formørkelse – Vackert.

Det ukjente – Att välja vägar som inte är betrampade är alltid förenat med rädsla, men också en förutsättning för att nå nya områden.

Angst – Alltför många som försvinner i djup ångest och som inte får den hjälp de behöver. Viktigt ämne att kunna prata öppet om för att få bort tabun och stigmatiseringar.

Dedikasjon – Något som skapar meningsfullhet, utan dedikation så blir vårt varande bara platt och innehållslöst.

Post-rock – Vi har på ett eller annat sätt förhållit oss till post rock som genre de senaste 20 åren av musikskapande och kreativitet. Det är ju därför oundvikligt att inte ha en relation till den genre vi blivit förknippade med. Etiketter och genererar både begränsar och skapar möjligheter, det viktiga för oss är att vi skapar musik som betyder något och som känns på riktigt.

Post-metal – Samma som ovan.

Instrumentalmusikk – Befriande.

Kan dere fortelle om deres forhold til plateselskapet Pelagic Record?

Vi är extremt glada att Pelagic valde att släppa vårt debutalbum. Det ä inte alltid så lätt att som en nystartad konstellation bli uppmärksammad och det är såklart en chansning att satsa på ett nystartat band. Men efter att vi skickat vårt material till Robin som driver Pelagic så fick vi genast ett väldigt positivt mottagande och de var intresserade av att utveckla ett samarbete.

Det är väldigt stimulerande att få vara en del av ett kreativt sammanhang och det har ju inneburit väldigt fina möjligheter för oss i Barrens att nå ut med vår musik.

Hvordan har dere taklet / blitt påvirket av Covid-19 og stengingen av samfunnet og hvordan har det påvirket dere som band?

Det har ju såklart även påverkat oss starkt och främst då vi inte kunnat vara ute och spela live eller turnera. Det var både en absurd känsla, men också en väldigt fin känsla att få släppa ett album mitt under rådande pandemi och vide en tidpunkt när stora delar av världen var nedstängt. Vi har fått väldigt fin respons från människor som lyssnat på vårt album under lockdownperioden och det är såklart väldigt fint och betydelsefullt för oss som musiker.

Når kan vi oppleve dere live?

Förhoppningsvis så kommer det snart ett vaccin så att världen kan öppnas upp igen och vi då kan få komma ut och turnera med «Penumbra». Vi har en del planer som vi hoppas kunna presentera så snart som möjligt.

Kan dere til slutt velge noen låter dere har lyttet til når dere komponerte eller spilte inn albumet?

Vi gjorde denna spellista med låtar som inspirerat oss på ett eller annat sätt när vi skrev Penumbra:

 

Barrens – Penumbra

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 47 andre abonnenter