Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 2. november 2020

Ferske spor uke 45/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen

 
Geir

Vatican Shadow – Ayatollah ferocity (the refinery at Abadan)

Dyster, kjølig og bølgende tekno med en insisterende og metallisk trommemaskin. Skarpe droner, røyk og mye fragmenter metter lufta og etter hvert sparker det inn dype og deilige basstoner. Det bygger seg opp til en hypnotisk og nesten dansbar låt. Dominick Fernow er ute med ny skive med sitt mykt industrielle og repetitive alias, Vatican Shadow. Fra «Persian pillars of the gasoline era», ute på 20 Buck Spin.

Rainforest Spiritual Enslavement – Price to pay (Ferske spor uke 12/2019)

Carl Stone – Hinatei

Dekonstruert populærmusikk. Under ligger en streit asiatisk poplåt; nå har den imidlertid bl.a. blitt oppkutta og oppspeeda til et fort-fort-party av samplede digitale lyder. Det har blitt både fengende og fengslende. Fra den nye skiva «Stolen car», ute på Unseen Worlds.

Deichman anbefaler: Årets album 2019 (Carl Stone – Himalaya, G.Q.), Carl Stone – Sun nong dan (Ferske spor uke 17/2019)

Autechre – esc desc

En urovekkende og skeiv låt som kan høres ut som et uklart, digitalisert minne av et klassisk stykke. Det er ugjenkjennelig, men man aner at det en gang har vært enkelt og tydelig, nå er det mest forvirrende. Likevel skinner melankolien​ og det vakre gjennom fernissen. Fra den nye skiva «Sign», ute som alltid på Warp.

Oliver Coates – Soaring X (feat. Malibu)

En vakker låt som er enkelt instrumentert med hovedsakelig cello/strykere og en behagelig og hviskende resitasjon av Malibu. Det er luftig og svevende, stemmen og lydene virker gjennomsiktige og minner om en «lydlig» akvarell.  Dette er meditativ musikk som føles personlig og nær. Fra den nye skiva, «Skins n slime», ute på RVNG Intl.

Laurel Halo – Raw Silk Uncut Wood (Ferske spor uke 3/2019), Oliver Coates – A Church (Ferske spor uke 41/2018)

Actress, Sampha – Many seas, many rivers

Et enkelt pianotema, en manipulert og soulish vokal av Sampha, samt seige, rustne og skurrete beats i et trip-hop-aktig tempo. Det hele er ute av fokus, med et lunt trekk over, som om det ikke skjer her, men et stykke unna. Fra den nye skiva til Actress, «Karma & Desire», ute på Ninja Tune.

 

Victor

I Do You Do Karate – Olivia Newton John in Xanadu

Hva med 2 minutter sol og sommer i høstmørket? I Do You Do Karate fra Bergen sin singel «Olivia Newton John in Xanadu», fra gruppas nye album «One last job in Mexico» (ute 27. november), er akkurat det. Indiepoplåten «Olivia Newton John in Xanadu» er første, og eneste, singel, og er en liten indiepop-perle. På 2 minutter greier I Do You Do Karate å trylle fram sommeren, samtidig som de forteller historien om mannen som ikke kan bruke «power tools», og fortsatt tenker på Olivia Newton-John in i «Xanadu» 40 år etter at mesterverket, som ble slaktet av kritikerne, ble vist på Løvenvold kino i Ålesund.

5 plater som har inspirert I do You do Karate, I do You do Karate – Combat broken & Cole Porter Me (Ferske spor uke 17/2019), I do You do Karate – Hey, I’s OK! (Ferske spor uke 21/2019), Juliana Hatfield – Staying In (Ferske spor uke 13/2019)

Easy – Day For Night & Golden Birds (Early Morning Version)

På begynnelsen av 1990-tallet var Easy et av indiebanda fra Sveriges som ble lagt merke til. I år er det 30-årsjubileet for deres fine debut «Magic Seed». Easy  kom tidligere i år med et nytt album; «Radical Innocence». En smakebit fra albumet fikk du tidligere;  «Crystal Waves» med tilhørende video. I dag er turen kommet til «Day For Night» fra samme album. Video. En av låtene på albumet er titulert «Memory Loss, Revisionism And A Brighter Future», og det oppsummerer Easy anno 2020. Easy har spor av House of Love, The Smiths og dess like i soundet, men laget og lager sin egen indiemiks. Dette er indielåter som går utenpå mye av det som kalles indie i dag. Lekkert. De er ute med en ny versjon av «Golden Birds» (Early Morning Version) fra plata, en smekker versjon. Easy har også sluppet singelen «Horoscope», iallfall digitalt, fra «Magic Seed» i anledning 30-årsjubileet.

Psychotic Youth – Ten O’Clock Postman

Svenske Psychotic Youth feier 25 år med deres beste album noensinne, vel, jeg har ikke lyttet på hele albumet, men «Ten O’Clock Postman» er powerpop, eller power-pop-surf-punk (som de sier selv), fra øverste hylle. Liker du denne, sjekk alt det andre Psychotic Youth har gitt ut, ikke minst samleren «Som Fun» fra 1989 og de tidligere singlene deres.

Anna of the North – Dream Girl – Home Made

Tittelsporet fra Annas fjorårsalbum «Dream Girl» var lydsporet i Apples reklamefilm for iPad og havnet på flere hitlister over hele verden. Hun laget en hjemmevideo til låten, der hun, karantene-chic danser rundt i leiligheten i Oslo. Her er originalvidoen. «Dream» er uimotståelig pop med 6os feel i 2019 innpakning. Nå er Anna of the North ute med EP’en «Believe», med noen egne utvalgte låter i ny, akustisk innpakning, inkludert «Dream Girl». Uimotståelig, den også.

Anna of The North – forløsningen, By:Larm 2015: Anna of the North – kjølig elektropop som varmer.

Silja Sol – Løse tråder og Frodig

Silja Sol aktuell med albumet «På Ekte» og singelen «Løse Tråder». På begge disse låtene fremfører hun inderlig, ettertenksom elektronisk pop med en følsom nerve. «Frodig» er mer upbeat enn singelen og setter meg delvis i den samme god-melankolske stemningen (med innebygget kraft) som New Orders superb «Restless» fra albumet «Music Complete» (2015). En låt som man bare må spille ommat og ommat.

– Jeg har dedikert «Løse tråder» til min mor Barbro, som gikk bort i mai i år. Den ble sluppet på det som skulle vært 55-års dagen hennes, ganske enkelt fordi hun fikk høre den før hun ble syk og likte den så godt. Da føltes det viktig og riktig for meg å gi den ut på dagen hennes. Låten er selvreflekterende og hun kjente meg så godt, så det er så fint at den traff henne forteller Silja Sol til oss i dette intervjuet.

«Løse tråder» er en nydelig, rørende og oppløftende låt. Silja Sol har her samarbeidet med Erlend Mokkelbost og Ivan Blomqvist.

Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (inkludert Silja Sol), By:Larm 2015: Silja Sol

Pymlico – Heliotrope

Liflig, røff, melodiøs og funky/groovy. The Residents’ «The Tunes of Two Cities» renner i hu, ikke rent musikalsk, men tenker da på at Pymlico fra Oslo, i motsetning til The Residents her, forener forskjellige elementer. Det røffe, representert med gitarene, lever side om side med det lyse og liflige, representert med saksofonen, samtidig som det er nok av rytmikk og melodiøse passasjer å henge seg på . «Helitrope» er en kombo av prog, funky jazz rock og 80-talls sound, men ikke la deg skremme av disse betegnelsene hvis du absolutt ikke liker noe av slikt, det hele er komponert og fremført så utsøkt at man blir sjangerblind, og bare lar seg rive med – og nettopp det er vitsen med å oppleve kvalitetsmusikk. «Helitrope» er åpningssporet på Pymlicos nye album «On This Day».

Pymlico – Gabagool (Ferske spor uke 41/2018), Pymlico: «Progrocken er langt fra død!»

Casa Murilo – Summer 98′

Som fortalt tidligere: 90 dager i hjemmekarantene ble den mest kreative og produktive perioden i den britiske, norgesbaserte duoen Casa Murilo sin karriere. Da landet ble stengt og fremtiden var usikker, snudde bandets medlemer – Dan Hesketh og Chris Winfield, samt gitarist og produsent Joachim Røsvik – seg mot nostalgien i håp om å finne en flukt fra en nye hverdagen. Minner ble delt, historier ble fortalt og nedskrevet, men de endte alltid opp med å snakke om én ting: sommeren i 1998. For Dan og Chris var det den beste sommeren noensinne. Alt ble innspilt i det bandet kaller «lockdown lo-fi», altså er det du hører på albumet «Summer 1998» lagd på laptopene sine under hjemmekarantenen, uten noe form for profesjonelt studio.

For dem var sommeren i 1998 tiden hvor soundtracket bestod av Pulp, Oasis, Blur, Suede, Supergrass, The Divine Comedy, Cast, The Lightning Seeds, Shed Sven, og mange flere. Det var en sommer full av håp, romantikk, og vennskap.

«Summer 98» er det skinnende tittelsporet på plata, der de også sender noen nikk Katrina and the Waves’ «Walking on Sunshine», vil jeg tro, og hele plata består av skinnende låter. Savner du ny god bripop, er denne låta og albumet «Summer 1998» et must.

Casa Murilo – Secret Sun (Ferske spor uke 33/2020), Casa Murilo – The 132 to Hempstead Valley Drive (Ferske spor uke 25/2020), Casa Murilo på Rockefeller

Metz – Hail Taxi

Jeg hadde denne med i en utgave av Ferske spor i september, det var før den kanadiske powertrioen Metz’ nye plate «Atlas Vending» var ute, som denne låta er på. Nå har jeg lyttet på hele plata, og «Hail Taxi» er den definitive høydaren, en av de beste låtene Metz noensinne har laget, så den fortjener å gjøre comeback på spillelista. Dette er Metz på sitt mest karakteristiske, en kraftfull låt, trommene har ubeskrivelig punch, det hele er så tight så tight, og utbruddene og frasparket sender assosiasjoner til The Jesus Lizard og Fugazi på sitt ypperste. I min omtale av Daufødts «Ingenmannsland» skriver jeg at den låta nærmest fungerer som el-sjokk terapi (med positivt fortegn). Metz’ «Hail Taxi» fungerer i så måte nærmest som el-sjokk terapi (igjen med positivt fortegn) ganget med tusen. En løpsk tornado av en låt. Inntertier.

Metz – A Boat to Drown In (Ferske spor uke 30/2020), Ukas tips! – Metz, Roskilde 2013: Metz (bilder).

Ivaylo – Landing

‘Ivaylos plate «Ensom kraft» er en lang ferd med ulike scenarioer og atmosfærer, som gir rom for mange ulike følelser. Hektisk og pulserende, tilbakeholdent og raffinert. Space disco, kosmisk sløye jazzabeat, deep house eller tung dub er fellestrekkene, uansett er det levende med hypnotisk tiltrekningskraft, rik instrumentering og mangfoldig uttrykk’, melder Jan-Olav i intervjuet vi gjorde med Ivaylo i forrige uke.

I samme intervju forteller Ivaylo: ‘Prins Thomas og jeg jobber veldig tett sammen og han også en stor del av hele albumproduksjonen, du kan tydelig høre live-bassen hans på både «Landing» og «Skandinavis» låtene’.

Suggerende låter begge to, sistnevnte gjør sitt inntog på spillelista – i denne omgang.

Ivaylo – lengselsfull og variert deep house

Virkelig – Dynamitt

Bodø-gruppa kombinerer post-punk med fengende, melodiske pophymner på fortreffelig vis på sitt nye album «Lengsel blir til glemsel», som f.eks. på «En blind manns drøm» og «Dynamitt», særlig på  sistnevnte. Sammen med «Identitesløse menn» er «Dynamitt» to av mine foreløpige favoritter på albumet. To strålende låter.

Virkelig – Identitesløse menn (Ferske spor uke 43/2020), Virkelig – 5 om bøker og musikk, 5 plater som har inspirert Tobias Aamodt i Virkelig, Øya 2018 – Virkelig

Benjamin Finger/James Plotkin – Bound Together/We Carry the Curse (medley)

Jeg minner om at Benjamin Finger har laget en road movie-aktig video med hunder i hovedrollene, som omhandler han og James Plotkins kjærlighet til dyr, til «Bound Together/We Carry the Curse (medley)». Du kan oppleve den «episke og lengtende» videoen skutt på Super 8 og DV-cam i Vancouver, Canada her.

Trupa Trupa – Of the Sun (Ferske spor uke 43/2019), Benjamin Finger /James Plotkin /Mia Zabelka – Kaleidoskopic nerves (Ferske spor uke 7/2019), Benjamin Finger – Album: For Those About to Love (Musikalske sidespor – uke 48/2017), Benjamin Finger – 5 om bøker og musikk, mer Benjamin Finger

Temple in Man – The Light

Den Stockholm-baserte indieartisten Temple in Man henter inspirasjon i 1960-70s soul og nyere utøvere som Gorillaz. «The Light» er en fin drømmelignende sak.

Videopremiere: Temple in Man – «The Light»

 

Jan-Olav

Bright Eyes featuring Phoebe Bridgers – Miracle of love

Conor Oberst har samlet Phoebe Bridgers, Jon Theodore (The Mars Volta, Queens of the Stone Age med mer) og Flea med flere i studio til denne protestsangen mot nedgraderingen av amerikanske kvinners abortrettigheter. Låten finnes foreløpig bare på bandcamp hvor den kan kjøpes til støttet for organisasjonen Planned Parenthood. En deprimerende historie om en ung kvinnes uønskede graviditet.

Lay down on the hard cold ground
Crying’s such a soothing sound
Get cured with a coat hanger
Girl, you’re in America now

Bright Eyes – Dance and Sing (Ferske spor uke 35/2020), Bright Eyes – Persona Non Grata (Ferske spor uke 14/2020)

Phoebe Bridgers – Moon Song (Ferske spor uke 27/2020), Phoebe Bridgers – Savior Complex (Ferske spor uke 26/2020), Phoebe Bridgers – Kyoto (Ferske spor uke 16/2020), Matt Berninger & Phoebe Bridgers – Walking on a String (Ferske spor uke 43/2019),  Better Oblivion Community Center – Little Trouble (Ferske spor uke 17/2019), Better Oblivion Community Center – Sleepwalkin’ (Ferske spor uke 5/2019), Phoebe Bridgers – Christmas Song (Ferske spor uke 49/2018), boygenius – Bite The Hand (Ferske spor uke 34/2018), Boygenius – Ketchum, ID (Ferske spor uke 44/2018), Phoebe Bridgers – Have Yourself a Merry Little Christmas (Ferske spor uke 49/2017)

Hot Chip featuring Jarvis Cocker- Straight to the Morning

Mange savner dansegulvene i disse dager. Så også Hot Chip og tidligere Pulp-vokalist Jarvis Cocker. Her kommer deres sprudlende hyllest i form av litt euforisk dansepop på denne nye singelen, som visstnok opprinnelig var skrevet for Dua Lipa, men altså nå bæres frem av vokalene til Alexis Taylor og Jarvis Cocker.

Plateanmeldelse: Hot Chip – «Free Your Mind»

JARV IS… – House Music All Night Long (Ferske spor uke 23/2020), Iggy Pop & Jarvis Cocker – Red Right Hand (Ferske spor uke 50/2017), Jarvis Cocker and Chilly Gonzales (Musikalske sidespor – uke 13/2017)

The Spits – Up All Night

Alle The Spits’ album låter likedan, har det vært sagt. Noe hevder til og med at alle The Spits’ sanger høres eksakt like ut. Begge grupperinger kan helt klart ha et poeng. De er likefullt komplett umulig å ikke like for dem som liker fuzza gitarpop fylt med gode hooks. Nå har de vært på bruktsjappa igjen og kjøpt billig musikkutstyr, som de har tatt med ned i kjelleren og spilt inn låter med på en fire spors opptaker til et nytt album «VI». Og det låter herlig tøft som alltid. Det er bare å glede seg.

The William Loveday Intention – My Love For You

Billy Childish geni er det vel like lite tvil om som hans produktivitet. Under stadig nye eller flere alias dukker det opp skiver som engasjerer med sitt inderlige, organiske lydbilde innenfor det vide rockebegrepet. Siste gren til stammen er The William Loveday Intention, som slapp albumet «People Think they Know Me (But They Don’t Know Me)». Derfra plukker vi denne flotte kjærlighetsballaden, sunget av kona Julie Hamper, som også var med på den første singelen i sommer. Låta har en kledelig spagettiwestern-atmosfære ‘a la Ennio Morricone og minner oss på et vis også om Childish tidligere samarbeidspartner Holly Golightly på hennes beste.

Thee Mighty Caesars – You Make Me Die / The Headcoatees – Davey Crocket (Ferske spor uke 23/2019), Billy Childish and The Musicians of the British Empire – «Christmas 1979» (Musikalske julespor 2018)

Katharina Nutall – Lethe

Stockholmbaserte norskfødte Katharina Nuttall har i likhet med Susanna og delvis Ulver viet sitt fjerde album «The Garden» til Charles Baudelaire. I Nutalls tilfelle handler det også om John Keats. Det er en stemningsfull, følelsesladet låt med et herlig bankende driv og en sart stemme som hvisker og fraserer om hverandre og kan gi assosiasjoner til Siouxsie & the Banshees. Video.

If you bring forth what is within you,
what you bring forth will save you.
If you do not bring forth what is within you,
what you do not bring forth will destroy you.

 

Ådne

Erling Ramskjell – Farvel

Erling Ramskjell må være en av de desidert mest hardtarbeidende musikerne og låtskriverne vi har. Han har alltid et prosjekt på gang, det er aldri stillstand. Ramskjell har en imponerende produksjon bak seg, både gjennom diverse bandprosjekt, men også som soloartist. Det er ikke lenge siden han ga ut et dobbeltalbum sammen med det fine musikk-kollektivet Likholmen, og nå er han ute med sitt nye soloalbum «Visnesmerte», bare et drøyt år etter det forrige, «Kaospraksis». Denne gangen utgitt på Westergaard Records.
Helt naturlig er det at låten «Farvel» setter punktum for «Visnesmerte». Tekstlinjen «Farvel…vi sees vel aldri meir» toner ut nok et sterkt og godt gjennomarbeidet album fra Erling Ramskjell. Mitt råd er: Gi Erling Ramskjell oppmerksomhet og respekt. Det fortjener han og musikken hans virkelig.
Les albumanmeldelsen her.

Erling Ramskjell – Lang vei (Ferske spor uke 35/2020), Likholmen – havet og menneskenaturens stemme, Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019), 5 plater som har inspirert Erling Ramskjell, LikholmenSprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020), Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016). Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018), Havkommet – Havet e Mordi (Kloden er trøtt),  Æ – intervju, Videointervju med Æ.

Digvalley – Easy To Love Me

Eirik Bøen Gravdal har vi omtaltf flere ganger her i Ferske spor, også som den ene halvparten i duoen Belle Sonder. Hans soloprosjekt Digvalley – en engelsk versjon av etternavnet hans går vi ut fra – har tidligere avstedkommet et album fra 2017 som bærer tittelen «Void». Albumet ble gitt ut på Manimal Vinyl (L.A.). Ellers har Digvalley turnert hele Island som første artist i verden.
Den nye singelen «Easy To Love Me» er en myk, drømmende poplåt som omhandler store tema som kjærlighet og savn.
Les om singelen her.

Digvalley – Summer Light (Ferske spor uke 12/2018), Digvalley – I Gave You Love, You Kept On Dancing (Musikalske sidespor – uke 5/2017)

Adrianne Lenker – zombie girl

Adrianne Lenker fra Big Thief er ute med to album,  «Songs» og «Instrumentals2. De er spilt inn på ei hytte uten særlig mer utstyr enn en analog opptaker og Adrianne sin akustiske gitar. En av de mest iørefallende låtene er «zombie girl», som virker å være basert på en drøm Adrianne har hatt. Hun drømmer at hun har ei zombie-jente i senga si, men innser at det bare er en drøm: «Then the next night/Dreaming I could feel your skin/But the dream escaped so easily/And I woke up to the road again» . Tidvis kan låten minne om Dylan-låten «Mr. Tambourine Man», og det gjør jo slett ingenting.
Les anmeldelsen her:

Adrianne Lenker – Anything (Ferske spor uke 36/2020)

Eels – Are You Fucking Your Ex

Det nye albumet «Earth to Dora» er Eels sitt trettende album i rekken. Ett av de sentrale spørsmålene frontmann Mark Oliver Everett stiller er «Are You Fucking Your Ex». Med fantastisk bass-spill, kraftfull og klangfull gitar, xylofon og en nagende uro, kaster Everett seg ut i ulendt terreng: «I get it, everyone likes sex/But I need to know/Just what is going on the late night South/The days you disappear/I have to ask, «Are you fucking your ex?»»

Les anmeldelsen av Earth to Dora her.

Sleaford Mods – Mork n Mindy (Ft. Billy Nomates)

Duoen Sleaford Mods fra Nottingham har blitt noe av en gjenganger i Ferske spor. Denne gangen har de med seg Billy Nomates som de har samarbeidet med tidligere. Låten heter «Mork n Mindy» og er i følge Sleaford Mods basert på grimme 80-tallsminner «hvor skjønnhet i all hovedsak fins i små sprekker i fantasien». Se videoen her.

Sleaford Mods – Jobseeker (Ferske spor uke 23/2020), Sleaford Mods – Second (Ferske spor uke 20/2020), Sleaford Mods – Big Burt (Ferske spor uke 23/2019), Sleaford Mods – Kebab Spider (Ferske spor uke 2/2019) Sleaford Mods – Bang Someone Out & Gallow Hill (Ferske spor uke 37/2018) Sleaford Mods – Stick in a Five & Go (ferske spor – uke 33/2018), Øya 2018 – Sleaford Mods

Billy Nomates – No (Ferske spor uke 32/2020)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter