Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 22. november 2020

Dirty Burger: Oppkjeftig garasjepunk brygget på hurtigmat og folköl

– Det viktigeste er at det klinger bra i våre ører og at det svinger, forklarer vokalist og gitarist Henrik Bäckström i Dirty Burger, som har gitt ute platen «Part Time Loser».  Ute på vinyl fra norske Pure Lust Productions mens de selv står for digital slipp på deres eget Spacebucks Recordings.

Av: Jan-Olav Glette / Foto: Jenniann Johannesson (inkl. front) og Kerstin Ehrnlund

«Part Time Loser» byr på livlig ; i stor grad kort og konsis punk med røtter i såvel boogierock som garasjerocken, noise rock, synthpunk, skrekkkfilm-soundtrack og den mest øsige indierocken. Energifylt, lekent og fengende. Jeg tar meg selv i å tenke på artister som Mike Krol, Jay Reatard, Thomas Function, Devo, King Tuff og plateselskap som Slovenly, Burger Records og Crypt Records og haugevis av andre mer eller mindre obskure referanser langs veien uten at det noen gang blir noe blåkopi. Bare nok et fint tilskudd til en lang gren av kule artister. Det spruter spilleglede ut av rillene som smitter over på lytteren.

Her får vi vite hvordan de skremte opp en gjeng fremmedarbeidere under studioinnspillingen, hvor de spiser burgerne sine og hvorfor de skaffet seg norsk plateselskap.

Hvem er Dirty Burger?

Vi är ett simpelt gäng bestående av fyra individer som alla gillar att spela simpel rock n roll.

Når jeg sjekket med Urban Dictionary fant jeg mange ulike betydninger av uttrykket «Dirty Burger». Min tolkning samsvarer vel omtrent med den vi blir servert i den norske kortfilmen «Eating Out» av Pål Sletaune. Hva er historien bak bandnavnet? 

På vägen till våran gamla replokal fanns ett hak som hette Palles, en ganska sunkig grill där de serverar snabbmat och folköl. Vi brukade ofta ”ta något snabbt” där innan repet även fast burgarna inte var något vidare. Nicke kallade de för dirty burgers och därav idén till namnet.

Dirty Burger utenfor en gammel kinarestaurant på Stigbergstorget i Göteborg, under Bengans skivbutik og Fyrens Ölkafé. Foto: Jenniann Johannesson

Hva er deres favorittburger? Hvordan skal den stekes? Har dere en god oppskrift til leserne?

Henrik: Jag gillar halloumiburgare och den här nya plantbeef burgaren på Max är rätt god. Burgare är världens enklaste grej, man tar ett burgarbröd, det finns såna som är färdigskivade i mataffären, lägger olika grejer man tycker om mellan bröden och vips så har du något gott att stoppa i truten.

Henrik, når og hvordan oppdaget du musikk og hva var det som du likte så mye med den?

Jag har en fem år äldre bror som matade mig med punk och hardcore från 7-8 års ålder ungefär. Sen har mamma alltid lyssnat på bra musik hemma med Neil Young, Tom Petty, etc. Vad som fick mig att fastna för punk eller musik överlag var den råa och ärliga sidan man kan hitta i den typen av musik.

Hva fikk deg til å ville spille selv? Hva var det med gitar og sang som fenget?

Samma bror fick mig också att önska mig en spansk gitarr i födelsedagspresent när jag fyllde 13, även fast jag egentligen inte var intresserad av att spela. Men jag märkte snabbt att tankarna for iväg någon annanstans och att det var ett sätt att koppla av på. Jag har alltid tyckt att det är svårt att spela och sjunga samtidigt, så det är något jag lär mig fortfarande.

Har du noen favorittgitar, forsterker, pedal eller mikrofon? 

Jag spelar på en Rickenbacker 330 JG, det är en semiakustisk gitarr och den skönaste gitarr jag har spelat på. I DB lånar jag Nickes Orange topp och låda, får ett varmt men samtidigt rått ljud med den. Annars har jag en liten Vox AC-15 som jag gillar. Har en Schaller fuzz som låter väldigt gott, annars är wah wah fint. Har en Holy Grail reverb som jag använder rätt mkt också.

Hvordan skiller Dirty Burger seg med tanke på bandkjemi og musikalsk tilnærming sammenlignet med andre band dere også spiller i eller har spilt med som The Groovies, Melody Fields, Big Kizz og The Professor? Og hva har dere tatt med fra de andre bandene til Dirty Burger?

Vi försöker först och främst att vara polare, det är viktigast. Vi har självklart våra problem som alla band har, men är det något försöker vi alltid snacka ut om det. Det märks av i spelandet om någon inte riktigt är på topp. I The Groovies skrev jag text och sjöng till riff som gitarristen i det bandet skrev. I det här bandet har jag mer en helhetsbild och en baktanke av hur det ska låta och skriver oftast ett riff med sångmelodi och text som vi sedan gör färdigt tillsammans i replokalen. Vi tillför och skriver alla något som gör att den färdiga produkten får Dirty Burger stämpeln. I tex Melody Fields skriver Ramo och Thomas mest, även fast vi alla skriver låtar där med, och det får sin stämpel. The Professor är Johannes projekt där han skriver låtarna och har en idé om hur det slutgiltiga materialet ska låta.

Dirty Burger består av:

Gitar & Vokal: Henrik Bäckström ( även Melody Fields och The Groovies)
Bass: Sebastian Jannesson (även Melody Fields, OBERHEIM!)
Trummor: Nicke Gunnarsson (även OBERHEIM!, Lady Banana, Plague)
Synthesizer: Johannes Cronquist (även Big Kizz, Hollow Ship, The Professor)

Hva er den viktigste forskjellen mellom Dirty Burger som slapp den førsta sjutommeren i 2019 og bandet nå i dag som har albumdebutert?

 

Första EPn är material som vi gjorde väldigt tidigt och som tog lång tid att få ut, vi hade inte riktigt hittat den ljudbilden vi var ute efter inspelningsmässigt och testade oss fram. Pontus Torstensson, som spelade in «Part Time Loser», frågade ett par gånger om vi inte skulle spela in hos honom i Studio Katakomb och tillslut gjorde vi det. Vi är väldigt nöjda med att vi tog det beslutet eftersom det är det som resulterade i skivan.

 

Hva fikk utvidelsen fra trio til kvartett med synthesizer også i besteningen å si rent musikalsk?

Vi har fungerat väldigt bra som en trio. Som jag sade tidigare så har det viktigaste i bandet varit att kemin fungerar. Vi har länge tänkt ha med någon på orgel och synthesizer men aldrig riktigt hittat rätt. Vi frågade Johannes om han ville vara med, först och främst, för att han är en bra snubbe, sen att han är en grym musiker är egentligen bara ett plus i kanten.

Dere har også med noen gjester på skiva. Fortell litt om de ulike, hvorfor dere har tatt dem med og hva de har bidratt med til sluttresultatet?

Vi spelade in albumet under två olika sessioner. Första sessionen var innan Johannes började i bandet, vi frågade Petrus om han ville lägga klaviatur och vindljud eftersom han är bäst i världen på just vindljud och det blev ju bra.

 

 

Andra 7an vi släppte, «Drained», spelade vi in med Ramo i Studio Parkeringshuset (Goat, Melody Fields, Hills, etc.) och vi hade inget gitarrsolo på den. Så det är Ramo som spelar det där ”surfiga” gitarrsolot i mitten och i slutet.

 

 

 

Jäderlund hörde ett klipp från våran inspelning på sociala medier och frågade om vi inte behövde lite sax på inspelningen. Man gillar ju Stooges så han fick helt enkelt lägga lite brötsax på två låtar.

Vet inte riktigt på vilka låtar Pontus är med och lägger percussion, säkert på hälften av låtarna.

Debutabumet til Dirty Burger er spilt inn i et kjellerlokale som ligger i et industriområde i utkanten av Göteborg. Her spiller de live på Fyrens Ölkafé i Göteborg 5/4 2019. Foto: Kerstin Ehrnlund

Albumet er innspilt og mikset av Pontus Torstensson. Hvorfor det valget og hvordan har det vært å jobbe med ham? Hva har han tilført til «Part Time Loser»?

Vi kan säga så här att vi har hittat vår studio där vi känner att det blir så som vi vill. Pontus är grym på det han gör och är öppen för alla slags konstiga idéer vi (och han) kommer med. Studio Katakomb som namnet förtäljer är en källarlokal som ligger i ett industriområde i utkanten av Göteborg. Vi har lagt en del sång ute i trapphuset t.ex., man får mycket naturligt reverb där osv. Ovanför studion finns det lägenheter som hyresvärden hyr ut till utländska arbetare. När vi lade sirenljud på låten «Six Shooter» i trapphuset stod dom utanför och rökte och började nervöst skrika ”ALARMA ALARMA!!” Tills att vi fick förklarat att vi bara spelade in musik.

Cover art og layout er gjort av Matt J. Adams fra The Blank Tapes og Dirdy Birdy. Hvordan kom dere i kontakt med ham og hvrodan samarbeidet dere?

Det finns en klubbarrangör i Göteborg som går under namnet Woody West. Matt har gjort en del konsertaffischer till honom, vi mailade Matt och frågade om han skulle vara intresserad av att göra vårat omslag. Sebbe kom med idén om att det kunde vara ett rymdskepp med en restaurang på, Matt gillade idén och hämtade inspiration från bla Mel Brooks filmen «Spaceballs», som vi också har tagit namnet från till vårt egna skivbolag Spacebucks Recordings.

Jeg har nå samlet  noen stikkord som jeg vil at dere skal si litt om deres forhold til og hvordan det kan være relevant for Dirty Burger.

Garage: Bra att parkera bilen i.

Protopunk: Det är bra.

Boogierock: Absolut!

Space boogie: «Silver Machine».

Synthpunk: Snyth Pnuk.

John Carpenter: Bäst!

Noiserock: Gillar rundgång så sett.

Amphetamine Reptile: Brom brom.

Saksofon i rockemusikk: Varför inte?!

Rusmiddel: Avkopplande knegarlyx.

Informasjonsflyt: Kan överbelasta hjärnan.

Skrekkfilm: Dario Argento.

Videovold: Bästa våldet.

Skating: Frigörande.

Låtlengde: 2 min eller 10 min, det finns inget emellan.

 

Hvordan lader dere opp før konserter?

Vi gillar öl.

Hvor viktig er det for dere å låte tight eller litt slurvete?

Det viktigaste är att det låter gott i våra öron och att det svänger.

Har dere noe favorittriff med andre og blant deres egne? I så fall hvilke og hvorfor?


«Starvation» av The Golden Dawn har ett fantastiskt riff, annars är ju boogie rätt bra.

Fortell om deres plateselskap og om samarbeidet med det. Vinylen er sluppet av  Pure Lust Productions mens dere selv slipper albumet digitalt på Spacebucks Recordings som også slapp deres første EP. Hvordan kom dere i kontakt med Jostein Hestøy og hans Pure Lust Productions og hvilke erfaringer har dere gjort dere på egen hånd tidligere? 

Vi träffade Jostein genom vår gemensamma vän Urban. Vi frågade om han visste någon som skulle vilja släppa vår skiva och några veckor senare träffades vi hemma hos Urban över ett par öl. Jostein gillade det vi hade spelat in och på den vägen är det. Spacebucks föddes för att enkelt kunna få ut musiken, och för att kunna ha full kontroll över den. Vi har släppt två sjutummare, vår första EP och singeln «Drained», även digitalt också. Men vi har inte bara släppt eget. Vi har också hjälpt till med digitala släpp för våra polare The Professor och Lady Banana.

Den eneste gangen Diry Burger har spilt live i år var i mars da de åpnet for The Nomads i Hultsfred like før lockdown. Her spiller de på en privat bursdagsfest i Göteborg 6/3 2019. Foto: Kerstin Ehrnlund

Hvordan har dere blitt påvirket av nedstengningen av samfunnet og Covid-19-tiltakene?

Ja det blir inte så många spelningar. Vi har haft en Corona anpassad releasefest för skivan, men det är enda gången vi har spelat live sen 12 mars då vi öppnade för The Nomads i Hultsfred precis innan lockdown. Annars har vi jobbat med att få färdigt skivan.

Så snart det er mulig kommer Dirty Burger til Norge og spiller for oss. Her spiller de på en privat bursdagsfest i Göteborg 6/3 2019. Foto: Kerstin Ehrnlund

Hvordan har dere opplevd dette med streaming-konserter og lavkapasitetkonserter?

Har personligen inte kollat på en enda streamad konsert. Känns inte direkt som att det ger den njutningen man är ute efter. Men såklart bra för artister som lever helt på musiken.

Når kan vi få oppleve dere live i Norge?

Inget gig planerat i nuläget, men direkt när den här shitstormen har lagt sig kommer vi och spelar för er i Norge.

Kan dere til slutt velge 12 låtar som på noen måte har influert dere som musiker eller Dirty Burger som band?

Oj, alldeles för svårt att välja bara några låtar. Men några band och artister som influerat Burger är Natural Child, Velvet Underground, The Spits, Lost Sounds, Ramones, Stooges, Elevators, Dead Moon, Witch, Dinosaur Jr., New Bomb Turks, Tom Petty, plus ett par hundra till.

 

Dirty Burger – Part Time Loser

 

Dirty Burger – Video Violence

 

Dirty Burger – Drained

 

Dirty Burger – Dirty Burger

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter