Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 24. november 2020

Ferske spor uke 48/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: David Jønsson, Geir Qviller, Ådne Evjen, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette

David

Harald Lassen – Voyager

«Jeg digger fargerik, lidenskapelig og fengende musikk som baserer seg på improvisasjon og bra folk. Noen kaller det jazz». Harald Lassen treffer spikeren på hodet med utsagnet og lykkes langt på vei med dette på det nye albumet «Human Samling». En glimrende albumtittel, for øvrig. De rullende saksofontonene til Lassen på starten av «Voyager», er bare ett av mange høydepunkter på albumet. Sander Eriksen Nordahls subtile gitartoner til er også en viktig bestanddel av låten. I det hele tatt er det mye å hente i detaljene på albumet, med en unik tilstedeværelse fra Lassen og resten av bandet.

Dougie Poole – Toshiba Sky

«Toshiba Sky» er en fascinerende sak. Det er i utgangspunktet en ren countrylåt, men gjort med en stram og drømmende 80-talls produksjon. Det er som outlaw country utgitt på 4AD. Poole har hatt sitt virke i bindeleddet eksperimentell pop og country en stund nå, men det er først med «Toshiba Sky» jeg føler Poole treffer blink.

Bill Callahan, Bonnie «Prince» Billy, Bill MacKay – Deacon Blues

3 stykk trubadurer med navn William gjør en akustisk folk/bossa-versjon av Steely Dans gigaklassiker «Deacon Blues». Ingen «Purdie shuffle» her altså. Callahan kler Dan-universet, da han har noe av den samme livstrette, «smarteste fyren i rommet»-avleveringen i vokalen som Donald Fagen. Bonnie «Prince» Billy tar koringen på egenhånd og Bill MacKay bidrar med lindrende gitarklimpring.

Superwolf – You’ll Get Eaten, Too (Ferske spor uke 14/2020), Avind – Så Ser Eg Inn I Mørket (Ferske spor uke 5/2020),  Will Oldham – Most People (Ferske spor uke 44/2018), Bonnie Prince Billy – Låt: «Treasure Map» / Album: Best Troubadour / (Musikalske sidespor – uke 21/2017), Ukas tips!

Phoebe Bridgers – If We Make It Through December

Bridgers har for vane å slippe en julesang og denne gangen falt valget på Merle Haggards «If We Make It Through December». Og det kunne ikke ha vært et bedre valg. Det er mange som kommer til å få en tøff desember, både på det hjemlige plan og i et verdensomspennende perspektiv. Det er godt at Bridgers kommer med lovnader om bedre tider i vente, langt der fremme er det lys i tunnelen. Dette er sterke saker. Inntektene går til Downtown Women’s Center, som gir mat og husly til kvinner i Los Angeles.

Bright Eyes featuring Phoebe Bridgers – Miracle of love (Ferske spor uke 45/2020), Phoebe Bridgers – Moon Song (Ferske spor uke 27/2020), Phoebe Bridgers – Savior Complex (Ferske spor uke 26/2020), Phoebe Bridgers – Kyoto (Ferske spor uke 16/2020), Matt Berninger & Phoebe Bridgers – Walking on a String (Ferske spor uke 43/2019), Better Oblivion Community Center – Little Trouble (Ferske spor uke 17/2019), Better Oblivion Community Center – Sleepwalkin’ (Ferske spor uke 5/2019), Phoebe Bridgers – Christmas Song (Ferske spor uke 49/2018), boygenius – Bite The Hand (Ferske spor uke 34/2018), Boygenius – Ketchum, ID (Ferske spor uke 44/2018), Phoebe Bridgers – Have Yourself a Merry Little Christmas (Ferske spor uke 49/2017)

Ole Kirkeng – Double Shift

Ole Kirkeng debuterer på Die With Your Boots On Records med «Double Shift». «Double Shift» er en bevegende historie om farskap, rammet inn i et folkpop-univers, med et refreng som umiddelbart fester seg i øregangene som klister. Jeg hører spor av klassiske singer/songwriters fra 70-tallet, Jackson Browne har blitt nevnt og det er en forståelig sammenligning. Se opp for EP på nyåret.

5 plater som har inspirert Ole Kirkeng

Joyless – Want You Gone

La oss få opp energinivået litt. «Want You Gone» er debutsingelen til Joyless og gir et voldsomt førsteinntrykk. Med noen huggende riff i anslaget, vokser det frem en voldsomt fengende punkrock-låt som minner om The Hives på sitt beste, muligens ispedd litt Cloud Nothings. Et kjærkomment tilskudd til den norsk rockfloraen. Velkommen!

Family Values – Cupid Must Be Blind

Family Values kan sin powerpop, derom strides ikke de lærde. På dryppende ferske «#2 EP», får de igjen vist frem sine fagkunnskaper. Åpningsnummeret «Cupid Must Be Blind» er solfylt powerpop med jangly gitarer og strøken koring, en uslåelig kombinasjon. Ikke så ulikt The Margarets og The Yum Yums, og det er selvsagt ikke å forakte. Låten «Get Things Right» må også trekkes frem, i det hele har låtmaterialet på «#1 EP» og «#2 EP» holdt gjennomgående høy kvalitet. I tillegg til at de scorer mange karmapoeng med Big Star-refererende EP-navn. Ute nå på Snertingdal Records.

Ariel Pink – She’s Gone

Ariel Pink drar frem en gammel reverb-klassiker i «She’s Gone», originalt gjort av kultbandet The Dovers i 1965. «She’s Gone» er en kjent sak i psych/garagerock-kretser, en originalutgave av The Dovers-singelen koster skjorta og vel så det, (vi snakker en femsifret sum), men er først og fremst en helt enormt bra sang. Så kan man spørre seg hva Ariel Pink egentlig tilfører sangen ved å tolke den? Det er kanskje ikke så mye, la oss si at den i hvert fall er tro mot originalen. Men det er aldri feil å hente frem en låt av dette kaliberet og behandle den med kjærlighet.

Pom Poko – Like a Lady

«Man er ikke født som kvinne – man blir det», skriver Simone de Beauvoir i boken «Det annet kjønn». Muligens har Pom Poko tatt utgangspunkt i dette sitatet, for på «Like a Lady» spinner de videre ved å stille retoriske spørsmål om hva det betyr å være en kvinne. Sangen er først og fremst en hyllest til alle måter å være kvinne på. «Like a Lady» er en grønsj-ete affære som finner en besnærende balansegang mellom Ragnhild Fangels lyse vokal og Martin M. Tonnes tunge gitarlyd. En quiet/LOUD-tilnærming som kler bandet godt. Ta deg tid til å se musikkvideoen regissert av Marin Håskjold, som også er aktuell med kortfilmen «Hva er en kvinne?».

Pom Poko – Andrew (Ferske spor uke 35/2020), Pom Poko – Praise (Ferske spor uke 11/2020), Pom Poko – Crazy Energy Night (Ferske spor uke 5/2019), 3 norske debutanter vi har tro på, Pom Poko – Follow the Lights (Ferske spor uke 36/2018), Pom Poko – It’s a Trap (Musikalske sidespor – uke 6/2017), Heartbreak Satellite – Are U OK? (vokalist Ragnhild Fangel i Pom Poko er med i knivskarpe Heartbreak Satellite)

 

Geir

Franck Vigroux – Cygnus X-1

Storformat beatsbasert landskapstekno. Vi er i et mørkt og øde landskap med iskalde nordlys-synter i det fjerne. I umiddelbar nærhet er det skumle droner, maskinelle og elastiske beats og skarpt digitalt gitarøs. Fra den nye skiva «Ballades sur lac gelé», ute på Raster.

Franck Vigroux – Chronostasis grand finale (Ferske spor uke 38/2019)

 

Ådne

Ósk – Flickering

Oskar med artistnavnet Ósk («ønske» på islandsk) er en trønder som flytta til Bodø for noen år siden. Her kom han i kontakt med musikkmiljøet i byen, noe som bl.a. har resultert i den fine, melankolske låten «Flickering». En låt med akustisk gitarspill i bunnen og med ypperlig hjelp på vokalsiden fra Ingeborg Oktober. I tillegg er det meget fine bidrag fra trompet, synth og el-gitar her. Album kommer i januar. Spennende! Video.

The Lathums – I See Your Ghost

The Lathums fra Wigan er ute med ny EP. Den heter «Ghost», og fra den har vi valgt den fengende gitarpoplåten «I See Your Ghost». Den lekne bassgangen starter det hele før vokal og en spenstig gitar kommer inn. En spretten låt som har en liten dose ska i seg. Kort og greit en låt å bli glad av. Video.

Ólafur Arnalds – Back to the Sky (feat. JFDR)

Med albumet «some kind of peace» har den islandske komponisten og multiinstrumentalist Ólafur Arnalds gitt ut ett av de absolutt beste albumene i 2020. Med piano, strykere og synth, maner han frem fantastisk fine lydlanskap. Ambient krysser klassisk musikk, som oftest uten tekst og vokal, men på «Back to the Sky» har han med seg islandske JDFR på vokal- og tekstsiden. Sjekk ut låten og sjekk for all del ut albumet! Video.
Les anmeldelsen her.

Stillehavet – Deer
Nå er plata til Stillehavet her, og den er bra! «Kama Muta» er tittelen på plata, og Ekteparet Gaute Stedje og Marit Elisabeth Svendsbøe Stedje viser at singelen «Cosmos» ikke var et blaff. Varm, organisk elektronika preger lydbildet. Så også på den fine låten «Deer», som vi har valgt ut fra «Kama Muta».
Les anmeldelsen av Kama Muta her. Les intervju med duoen her.

Stillehavet – Cosmos (Ferske spor uke 43/2020), Plateanmeldelse: Stillehavet – «Stillehavet», Stillehavet hiver seg på påskekrimbølgen, Stillehavet – debutalbum (Musikalske sidespor – uke 37/2016)

 

Victor

Duvel – Hong Kong Sex Toy Store

På Oslo-bandet Duvel sin debutplate «Attempts at Speech» fra 2013 legger de seg tett opptil Joy Division, med «Hong Kong Sex Toy Store» har de en mer drivende tilnærming og vaker et eller annet sted mellom tidlig Bloc Party og Franz Ferdinand, tidvis The Rakes, The Cribs, We Are Scientists, f.eks. superb «Nobody Move, Nobody Get Hurt», norske Accidents Never Happens’ «It Made Sense Yesterday» og dess like. «Hong Kong Sex Toy Store» har alle de rette ingrediensene i denne sjangeren, den er forførende, hektende/fengende med prima vokal og produksjon. Video.

Dirty Burger – Information Overload og Suburbia Dancing Queen

Svenske Dirty Burgers debutplate «Part Time Loser», ute på vinyl fra norske Pure Lust Productions, anbefales til alle som liker garasjepunk/rock, sen 70-talls punk, (boogie)rock,  Ramones, Sex Pistols, New Bomb Turks og haugevis av andre referanser. Her er to heftige eksempler på hva Dirty Burger står for.

Dirty Burger – oppkjeftig garasjepunk brygget på hurtigmat og folköl

Norsk Råkk – Alarmen går igjen og Siste kapittel

Norsk Råkk er et band som får for lite oppmerksomhet, så vi  tar med «Alarmen går igjen» på ny i Ferske spor, det var den første singelen fra den nye  plata «Balansekunstnere» som er ute nå. Igjen er det Jørn Christensen som står for produksjonen. Mikael Lindqvist (DumDum Boys og Løkbrød) spiller keyboard på noen av låtene, og Ida Dorthea Horpestad (Blomst og The Ida) synger hovedvokal på låta «Hånd i Hånd» og korer på flere av de andre låtene. I likhet med den siste plata «Helgardert» fra 2018, er «Balansekunstnere» lekkert produsert. Det svinger igjen som bare det av Norsk Råkk take på ska,  som f.eks. de herlige blåserne, og som tidligere er de politisk engasjert. Jeg tar også med fengende «Siste kapittel», en låt med en aldri så liten «Splitter Pine»-link. Vi har kjørt en del videopremierer med Norsk Råkk, men ikke «Det Beste Laget» fra den nye plata, så sjekk den ut her.

Plateanmeldelse: Norsk Råkk – «Helgardert», Norsk Råkk (Torstein Eriksen) om The Aller Værste!s klassiker «Materialtretthet», Plateanmedelse: Norsk Råkk – «Panoramaskrik», Intervju: Anekdoter og oppklaringer med «Norsk Råkk», Mer Norsk Råkk.

Bismarck – Thahaghghogh Resalat og Hara

Vi har nylig intervjuet Bismarck, som slapp  plata «Oneiromancer» i april. Og den plata er så svimlende bra at jeg minner om den og tar med noen nye låter i ukas Ferske spor. Det er monumentalt, suggerende og hektende, både enkeltlåtene i seg selv og helheten – de binder sammen forskjellige musikkstiler og  inkorporerer uventede vendinger med substans slik at de nesten ender opp i sin egen sjanger. Fra den østlig-influerte åpningslåta, som gir assosiasjoner til Dead Can Dance, til den forrykende tittelåta, som jeg allerede har hatt med en i utgave i Ferske spor, så tar med «Hara» i dag. Dette er en plate «alle» kan lytte på og få kick av, med det mener jeg at man ikke trenger å være doom-nerd for å like dette, liker du monumental og atmosfærisk musikk som er utsøkt  satt sammen bør du sjekke ut plata til Bismarck. Jeg sa for øvrig i prinspippet det samme om Beaten to Deaths forrykende nye «plate Laat maar, deel een: ik verhuis naar Mastbos» i forrige Ferske spor, altså at de definitivt skaper musikk folk utenfor grindcore-gjengen også vil kicke på – et likhetstrekk med Bismarck og Beaten to Death sånn sett. Sjekk begge platene, uavhengig om du liker doom eller grindcore. Her kan du oppelve en live-gjennomspilling av Bismarcks siste album «Oneiromancer»- fremført, filmet og spilt inn i Carte Blanche’s Studio Bergen.

Bismarck – slagkraftig, riffsterk, mystisk doom metal, Bismarck – Oneiromancer (Ferske spor uke 18/2020), Bismarck – The Seer (Ferske spor uke 16/2020)

Haakon Ellingsen – Sorry

Jeg har flere ganger nevnt den melodiøse og brillefine singelen «John Waynes datter» av Haakon Ellingsen, en av 2017s skjulte» låtperler. Etter 8 år med norske tekster er Haakon Ellingsen nå tilbake med tekster på engelsk. Med «Sorry» viser Haakon Ellingsen på ny at han tar pop på alvor. «Sorry» er dyktig komponert pop med meloditeft og et lett grandios refreng. Iørefallende.

Haakon Ellingsen – «Hva ville skjedd i Dakar»?, Haakon Ellingsen – Låt: «John Waynes datter» (Musikalske sidespor – uke 48/2017), Plateanmeldelse: Haakon Ellingsen – «Bounty»

Beach Bomb – Night Surf

Beach Bomb er et one-man surferockband fra Oslo, bestående av Morten Gammelby. Ideen til prosjektet kom høsten 2019 og fra vinteren 2020 har det blitt sluppet en jevn strøm med låter. Band som har inspirert soundet er blant annet Los Plantronics, The Beat Tornados, Orions Belte, Man or Astro-man?, Mayhem og Taake, forteller Morten. Jeg kan ikke akkurat høre mye Mayhem og Taake i «Night Surf», men definitivt spor av alle de nevnte utøverne pluss Perry Dear & The Deerstalkers. «Night Surf» er en elegant surfpop-pastisj med nocturne stemninger.

Inga-Lill Farstad – Bekkesildre

I det jeg skulle publisere ukas Ferske spor tikket denne meldingen inn: ‘Inga-Lill Farstads album «Einstape» er ute digital stream i dag. Anbefaler låta «Bekkesildre». Avant-garde, contemporary, ambient, electro-acoustic, electronic’. Så da tar jeg med «Bekkesildre» fordi det er en den eneste låten jeg rekker å høre ordentlig på, og den innbyr virkelig til lytting av resten av plata, besnærende er ordet.  Inga-Lill Farstads har tidligere gitt ut to album med bandet Children And Corpse Playing in the Street, og har lagt til stemmer på flere album fra Benjamin Finger og FNS (Fredrik Ness Sevendal). «Einstap» er hennes første soloalbum. Alt av instrumenter, lyder, stemmer og miksing er av henne, bortsett fra samtalene på «Smalsoldogg» av Edvard Sevendal. Utgitt på Sotron Records som bl.a. har gitt ut The Age of Colored Lizards, Garden Tapes og Broken Swans. Alle disse har vi tidligere anbefalt her hos oss.

 

Jan-Olav

The Bug featuring Dis Fig – You og In 2 U

Bør egentlig høres på et stort klubbanlegg hvor bassen kan rumle vegg i mellom, men resonnerer også deilig på hjemmeanlegget spilt på høyt volum eller i headset. Kevin Martins rolle innenfor moderne elektronisk musikk med sin sammenblanding av techno, grime og dubstep og de siste 20 årene kan vanskelig overvurderes. Det nye albumet «In Blue» er definitivt verdt en lytt det også. «In 2 U» gir meg også assosiasjoner til samarbeidet mellom Tricky og Marta. Video «You».

The Chats – AC/DC CD

Det australske punkbandet fra Sunshine Coast, Queensland slipper sin første låt etter at debutalbumet «High Risk Behaviour» endelig kom i mars. Intet mindre enn en hyllest til de albumaktuelle (boogie)rockerne AC/DC. Video.

The Chats – Drunk n Disorderly (Ferske spor uke 14/2020)

Romero – Troublemaker

Dette Melbourne-bandet betegnerseg selv som et powerpop-band, men har nok også hørt en del på new wave og et band som Blondie. Video.

Dry Cleaning – Scratchcard Lanyard

London-kvartetten har signert med 4AD ogslippe sin første singel på det nye plateselskapet. Florence Shaw låter uaffektert der hun snakkesynger «do everything and feel nothing» i en låt om å forsøke så mange ulike aktiviteter at man til slutt ender opp forvirret og uinteressert i det aller meste. Video.

Helen Love – Debbie Take Control of the Stereo

Tyggegummipop-veteranen fra Cardiff i Wales er ute med sitt niende album «Power On». Som vanlig er det en real humørpille. Video.

Kurt Baker – Over You og I Like Her a Lot

The Leftovers-sjefen er denne gangen helt på egenhånd uten sin combo. Fra sin base i Madrid i Spania har han latt 1980-tallets new wave-baserte popscene være inspirasjonen på sitt nye album «After Party» og hentet inn elementer fra Tom Petty, 38 Special, Boston, og Nick Glider, men også 1970-tallets powerpop med Cheap Tricks og The Raspberries. Vi tar med to av singlen fra plata. For mer 1980-talls moro og stilisering sjekk videoene! Video («Over You»). Video ( «I Like Her a Lot»).

Albertine Sarges – The Girls

Sarges’ første soloprosjekt under eget navn – etter at hun tidligere blant annet var med i det italienske synthwave-bandet Itaca og spilte i bandet til Holly Herndon – albumdebuterte 29. januar neste år på Moshi Moshi med «Sticky fingers». Den andre singelen derfra viser den Berlin-baserte sangerinnen i en friflytende feiring av vennskap med boblende basspill. Referanser kan nok gjøres til The Slits og Tina Weymouth/Talking Heads/Tom Tom Club, men hennes feminisme er ikledd en mer poppa drakt. Sammen med «Free Today« fra august har hun nå klart å bygge opp reelt momentum og forventninger til debutskiva. Video.

Jabu featuring Daniela Dyson – Sweet Company

Tittelsporet fra andrealbumet «Sweet Company» ble sluppet 13. november på Do You Have Peace? Bristol-trioen byr på søvnig lofi-elektroniske loops i et slags «samrør» av ambient, R&B og eksperimentell pop. Nesten unnseelig, men det flyter besnærende vakkert i bakgrunnen og smyger seg under huden på deg med gjentatte lyttinger. Video.

FLTY BRGR GRL – No More

Duoen Namra Beatrix Saleem og Sarah Christin Calvert leverer inspirert sukkersøt lofi-indie med herlige hektende beats. I en rettferdig verden hadde dette vært en opplagt kandidat til årets låt på Spellemannprisen og P3 Gull. Video.

FLTY BRGR GRL – Be My Boy (Ferske spor uke 45/2019)

Smokescreens – I Love Only You

Los Angeles-bandet har hentet inn David Kilgour fra The Clean som produsent til sitt tredje album «A Strange Dream». Det passer bra for et band som bringer tilbake minner om Flying Nun Records, C86 og Velvet Underground. Her en vakker ballade som høres ut som den kunne vært hentet fra ei skive med Felt eller vært gitt ut på Sarah Records i glansdagene. Video.

The Cribs – Running Into You

De tre Jarman-brødrene har kommet ut av vanskelighetene med management og plateselskap takket være Dave Grohl og resten av Foo Fighters, som ga de gratis studiotid hos seg til å spille inn «Night network». Den første singelen «Running into You» fra august viste bande slik vi og andre venner av britisk pop og rock liker de best med fengende fuzzpop. Video.

Hypoluxos – Night Life og Nimbus

Hypoluxos’ selvtitulerte album ble sluppet 20. november på Flexible Distribution. Platen er proppet med kule låter i spenningspunktet mellom post-punk og indie; Television, Talking Heads, Parquet Courts, Modest Mouse, Wire og Felt er bare noen referanser som dukker opp når man lytter til platen. Vi plukker to av singlene, mens vi venter på å se om noen av landets platebutikker vil ta inn hele albumet. Video («Night Life»). Video («Nimbus»).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter