Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 9. desember 2020

Musikalske julespor 2020

Litt vanskelig å tro, men det har skjedd en del bra i 2020 også. The Northern Belle f.eks. har hatt et knallår, i hvert fall formmessig, og kroner året med en smittende (hvis det er lov å si) god julesingel. Her er flere fin-fine Musikalske julespor!

 Av: Redaksjonen

Victor Josefsen

Loudon Wainwright III – «Christmas Morning»

Nordpolen musikklubb sin årlige julesingel – som alltid på vinyl i 300 eksemplarer. Syvtommeren inneholder tre låter av den amerikanske visesangeren Loudon Wainwright III, og den kommer 50 år etter at han debuterte som plateartist. Singelen åpner med «Christmas Morning». Den ble spilt inn til albumet «Social Studies» i 1999, der alle låtene opprinnelig ble skrevet på oppdrag for National Public Radio, som kommentarer til dagsaktuelle tema. Sangen starter med en triviell hjemmesituasjon, men sveiper så uanstrengt over til Midtøsten og trekker linjer tilbake til den kristne julens opprinnelse og budskap.

Løchstøer – «Bad Days»

(I år har Løchstøer sluppet en julelåt. Løchstøer består av låtskriver Tore Løchstøer (Hiawata & Heyerdahl) sammen med Mattias Krohn Nielsen (Beezewax & Pelicat), Magnus Tveten (The Harvey Steel Show) og Jørgen Apeness (Kappekoff). «Bad Days» er en julelåt om den kjipeste årstiden av alle, årstiden med sørpe gjennom joggeskoene og en sol som aldri står opp. God jul, sier Løchstøer, og fortsetter: – Men en låt som heldigvis sier alt det her på en supercatchy måte.
Ja, en fin låt er det, julelåt eller ei. Løchstøer har ellers gitt fine ting, les her.)

U.S. Girls – «Santa Stay Home»

Meg Remys U.S. Girls har gått sammen med Rich Morel for en cathcy  anti-julesang som omhandler julas konsum og effekt på klimaet. Les mer om den her.

Ronny Pøbel – «Harde pakker»

(Ronny Pøbel har laget 24 nye låter til en egen julekalender; «Julestjerner», som kom på dobbel vinyl (rød+gull vinyl i beste juletradisjon), samt på CD, ved inngangen av adventstiden i fjor. Digitalt slapp de en sang pr. dag, som en musikalsk adventskalender, i perioden 1.12 til 24.12 2019. «Harde pakker» er knall julepoppønk med boogiesving, en av de beste nye juleåtene signert Pøbel.)

Astmatisk Gapskratt – «Juleverksted»

(Steinkjer-punkerne Astmatisk Gapskratt var ute i fjor med sin første julesingel. Låta er fysisk tilgjengelig på samleplaten «Julepønk i Norge» utgitt av Fucking North Pole Record. Fengende julepoppønk). Video.

Astrobabes – «Jeg hater lutefisk»

(En livat poporocker utgitt i fjor, som handler om å gjøre noe man selv setter liten pris på for å glede andre. «Som oslofolk setter vi ikke særlig stor pris på lutefisk, men vi deltar gjerne i lutefisklag om det er det som skal til for at det blir jul. Vi har brukt uortodokse instrumenter til oss å være, som bjeller og kassegitar, noe som ga oss høytidsstemning da låten ble spilt inn rundt påsketider», forteller Astrobabes.) Video.

American Suitcase – If We Make It Through Desember
(Foreslått av Jan-Olav, fin låt.)

The Fleshtones – «Super Rock Santa»

(The Fleshtones har gitt klassiske plater som Roman Gods» (’81) og «Hexbreaker! (’83) og de er forstatt oppegående garasjerockere.

The Damned – «There Ain’t No Sanity Clause»

The Yobs – «Another Christmas»

The Loch Ness Mouse – «Winter Reporter»

The Georgia Satelites – «Run Rudolph Run»

(Enda en knallversjon.)

Poly Styrene – «Black Christmas»

(Poly Styrene (1957-2011) var frontfigur i bandet X-Ray Spex, punkpionerer som er mest kjent for den kaotiske klassikeren «Oh Bondage, Up Yours!». Til oppløftende reggaerytmer skildres depresjonen juletiden kan frembringe på både mikro- og makronivå i «Black Christmas», som var s julesingel i 2018, utgitt på det lille plateselskapet Nordpolen musikklubb. Les mer.)

The Flaming Lips – «Christmas at the Zoo»

(«Hva da? Ikke noe «Christmas At the Zoo» av The Flaming Lips?», kommenterte Ryan Peter Reed like etter at vi la ut den opprinnelige lista i fjor. Nå er den med med Ryan, takk for påminnelsen :-))

Sufjan Stevens ‎- «Mr. Frosty Man»

(I 2012, seks år etter juleboksen «Songs for Christmas», var Sufjan ute med ny boks, «Silver & Gold». Også denne gangen snakker vi om en 5CD-sak med en rekke medfølgende julegodbiter. Video. Les mer.)

The Raveonettes – «Come On Santa»

Hilma Nikolaisen – «Ring Ring Ring (Bring It On)»

(En herlig døsig julelåtmiks av Mazzy Star, Velvet Underground og The Jesus and Mary Chain. Les mer.)

Crocodiles & Dum Dum Girls – «Merry Christmas Baby (Please Don’t Die)»

Kurt Cobain & William S. Burrough – «The «Priest» They Called Him»

Popface – «Julesang» / «The December Snowfall»

(To fin-fine julelåter, den siste er fra plata «(Not Just) Another X-mas Album».)

Sunturns – «The Day Before the Day»

(Det norske juleindiepopbandet Sunturns juleåt fra i forfjor. Sunturns skaper også julestemning uansett om det er snø eller ikke. Du finner Sunturns sin julelåt helt til slutt i spillelista. Anbefaler de andre juleindiepoplåtene deres også. Les og lytt på dem her.)

Tav Falco’s Panther Burn – «Santa Claus is back in Town» / «Soulful Christmas»

Backstreet Girls – «Merry Jingle» / «Christmas Boogie»

(Backstreet Girls’ juleklassikere er å regne som ferskvare hver jul!)

El Vez – «Feliz Navidad» / «Santa Claus Is Sometimes Brown»

AC/DC – «Mistress for Christmas»

Bakrus – «Kyssing»

(Pønkrockerne Bakrus fra Røros covret 7 låter av selveste Per Bergersen i fjor, på plata «PER», fra Røros han også. Det er i utgangspunktet ikke lett å lage gode coverlåter, og særlig ikke å lage gode coverlåter signert en så særegen type som Bergersen, men Bakrus har greid brasene bra, dessuten, meget bra at de trekker frem Per Bergesen. Les mer. Vi har også Per Bergersens originalversjon av «Kyssing/Jeg skyter meg på julaften» med på lista.

Per Bergersen – «Kyssing/Jeg skyter meg på julaften»

(Er ikke på Spotify, men du kan lytte på den her.)

Remington Super 60 – «A Winter Song» & «Another Christmas Song»,

(Fredrikstad-indiepoplabelen Cafe Superstar Recordings var i forfjor ute med en splitter ny Remington Super 60 julesang. Remington Super 60 skaper julestemning uansett om det er snø eller ikke. I fjor ga det lille plateselskapet Nordpolen musikklubb ut en EP titulert «Christmas EP» på lekker vinyl, deres femte julesingel-utgivelse, inkludert b.la. «A Winter Song» og «Another Christmas Song»,  sistnevnte er også med på vår musikalske julespor liste.

Galaxie 500 — «Listen, the Snow is Falling»

Glasvegas – «A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss)»

Haust  – «No Christmas»

Okkultokrati  – «All I Want for Christmas Is Glue»

Frode Fivel – «TV Christmas»

(Den første av 2018s julesingler fra Fredrikstad-indiepoplabelen Cafe Superstar Recordings var med  Frode Fivel, også kjent fra Mirror Lakes og Hello Goodbye, og hans «TV Christmas».)

Clap Your Hands Say Yeah – «In This Home on Ice»

Jim Protector – «Merry Christmas Charlie Bukowski» / «»Xmas Tears (a Labour of Love)»

(Fra Norges fattigste kommune, Horten, kommer to fine julelåter som forhåpentligvis gir den rette stemningen, uten det religiøse og kommersielle tilsnittet som preger høytiden . Les mer her og her.)

Pretenders – «2000 Miles»

Gringo Bandido – «Bring Daddy Home for X-Mas»

(Garasjerockere fra Halden med egenkomponert julelåt. Drivende. Den er ikke på Spotify, så les mer.)

Plan 9 – «Merry Christmas»

(Tidenes beste julelåt er ikke på Spotify, men du kan lese og lytte på den her.)

The Chairs – «Tears in the Makeup»

(Stavangergruppa The Chairs’ herlige julesingel er verken å finne på Spotify eller YouTube, men du kan lese mer om den her.)

Brillejesus – Nå er det jammen snart jul igjen!

Den nye Stavangergruppa Brillejesus debuterte i forfjor med en indierocka og artig juleskranglelåt (og en annen sang). Vokalist og låtskriver er Ebbe Helberg. Med ujevne mellomrom legger vi ut  hans givende musikkskriverier her i bloggen, som  omtalen av nevnte The Chairs’ plate «Gary´s Philosophy», en av Ebbes og mine favorittplater. Les her.)

 Elin Kåven – «Stálu Fápmu»

På sin julelåt tar Elin Kåven lytteren inn i mørketida, og byr på et møte med det mytiske, troll-lignende vesenet Stállu. – Jula er en tid for glede og kos, men med «Stálu Fápmu» vil jeg gjerne fremheve noen av de samiske juletradisjonene som vi hører lite om i dag, sier Elin Kåven. Les mer her.

KUUK – «Jul I Brugata»

(KUUK er dessverre oppløst, men du kan fortsatt feire jul sammen med dem i Brugata, Oslo. «Jul I Brugata» er ikke på Spotify, men sjekk videoen her.)

Mr. Pimp-Lotion – «Jul i Baris» (Julebordsremix)

(Etter å feiret jula sammen med KUUK passer det ekstra bra å følge opp feiringen sammen Mr. Pimp-Lotion. Didrik Solli-Tangen bidrar på vokal, intet mindre.)

Fuck Ups – «White Christmas»

 

Rolf Andersen

Al Jourgensen – «It’s Always Christmas Time»

(Her har Uncle Al hørt på A Flock of Seagulls)

The Men That Will Not Be Blamed for Nothing – «God Rest Ye Merry Gentlemen (Comfort And Oi!)»

Arild Nyquist – «Nå er det jul igjen»

Type O Negative – «Red Water (Christmas Mourning)»

Wall Of Voodoo – Shouldn’t Have Given Him a Gun for Christmas

 

Stian Bjørnsson Hope

Stavanger Energi – «Ka bler det te med den snøen?»

(Stavanger Energi har laget den beste julesangen siden The Pogues og Kirsty MacColl sang høytiden inn med «Fairytale of New York» i 1987. Les mer om denne og andre juleåter fra Stavanger-regionen.)

Tracey Thorn – «In the Cold, Cold night»

Sufjan Stevens – «That Was the Worst Christmas Ever!»

(I 2006 ga Sufjan Stevens ut sin første juleboks, enkelt nok titulert «Songs for Christmas», inkludert denne låta, en utgivelse som muligens er den eneste 5CD-boksen som har plassert seg på VG-lista. Les mer.)

Tom Waits – «Christmas Card from a Hooker in Minneapolis»

The Shins – «Wonderful Christmastime»

Bob Dylan – «Here Comes Santa Claus»

The Wedding Present – «Step into Christmas»

The Futureheads – «Christmas Was Better in the 80’s»

LCD Soundsystem – «Christmas Will Break Your Heart»

Eels – «Christmas Is Going to the Dogs»

DumDum Boys – «Stjernesludd»

 

David Jønsson

The Kinks – «Father Christmas»

Kevin Morby – «Blue Christmas»

Kathleen Edwards – «It’s Christmastime (Let’s Just Survive»)

Woods – «Christmas Time is Here»

Khruangbin – «Christmas Time is Here»

The Qualities/Sun Ra – «It’s Christmas Time»

Hilma Nikolaisen – «White Season Blue»

(«White Season Blue» skal visstnok være en oppfølgende kommentar til «Merrily Merrily», en jule/vinterlåt som Nikolaisen gav ut i 2017, og som også er med på denne julespillelisten. Slektskapet er uten tvil der. Psych-pop sounden til blant annet Beach Boys, med Carol Kaye-basslinjer og bjelleklang er uimotståelig. Som skapt for den fine hvite og blå sesongen.)

Rotary Connection – «Christmas Love»

Phoenix – «Alone on Christmas Day»

Vazelina Bilopphøggers – «Hem’att tel jul»

Vince Guaraldi Trio – «Skating»

Big Star – «Jesus Christ»

The Band – «Christmas Must Be Tonight»

Nils Bech – «O Helga Natt»

Darlene Love – «Christmas (Baby Please Come Home)»

Joseph Washington Jr. – «Merry Christmas»

Ramones – «Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonight)»

(«Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)» er en av godt og vel 85 (!) låter som har fått plass i den gjennomførte samleboksen «Weird Tales of the Ramones». Les mer.)

Restore To Past  – «Christmas Flight»

Phoebe Bridgers – «Christmas Song»

The Monkees – «What Would Santa Do?»

The Beths – «Have Yourself a Merry Little Christmas»

Pearl Charles & Michael Rault – «Christmas Must Be Tonight»

Clarence Carter – «Back Door Santa»

Can – «Silent Night»

The Northern Belle – «Dim Down The Christmas Lights»

(Litt vanskelig å tro, men det har skjedd en del bra i 2020 også. The Northern Belle har hatt et knallår, i hvert fall formmessig, og kroner året med en smittende (hvis det er lov å si) god julesingel. Les mer her.)

Phoebe Bridgers – «If We Make It Through December»

Bendik Brænne & Emilie Nicolas – «White Highway»

 

Geir Qviller

People Like Us – Bing Bong

Judy Garland – «Have Yourself a Merry Little Christmas»

The Pogues – «Fairytale of New York»

Slade – «Merry Xmas Everybody»

Wild Billy Childish & The Musicians of the British Empire – «Christmas 1979»

Prima Vera – «Alle får no’ til jul»

 

Jan-Olav

Rocket From the Crypt – «Cancel Christmas»

The Fall – «Hark the Herald Angels Sing»

Cocteau Twins – «Frosty the Snowman»

Phoebe Bridgers (featuring Fiona Apple and Matt Berninger) – «7 O’Clock News» / «Silent Night»

The Wedding Present featuring Simone White – «Holly Jolly Hollywood»

Nick Cave & Shane MacGowan – «What a Wonderful World»

New Bomb Turks – «Christmas (Baby Please Come Home)»

Purple Mountains – «Snow Is Falling in Manhattan»

The Waitresses – «Christmas Wrapping»

Daniel Johnston – «Rudolph the Red-Nosed Reindeer»

Weld – «Hey Mr. Christmas»

John Lennon – «Happy Xmas (War Is Over) »

Mud – «Lonely This Christmas»

Lindstrøm – «Little Drummer Boy»

Life… But How To Live It? – «Christmastime»

Xmal Deutschland – «Xmas In Australia»

Siouxsie and the Banshees – «Red Over White»

The Source – «Jeg Gikk Meg over Sjø Og Land»

Sufjan Stevens – Christmas in the Room

The Crystals – «Santa Claus Is Coming to Town»

Amy Winehouse – «I Saw Mommy Kissing Santa Claus»

Three Wise Men Aka XTC – «Thanks For Christmas»

(Ikke på Spotify, lytt på den her.)

Porridge Radio – «The Last Time I Saw You (O Christmas)»

Fruit Bats – «It’s Beginning to Look Like Christmas»

Run-DMC – «Christmas in Hollis»

The Staple Singers – «Who Took the Merry Out of Christmas2

Sharon Jones & the Dap-Kings  – «Ain’t No Chimneys in the Projects2

Irma Thomas – «May Ev’ry Day Be Christmas»

Carla Thomas – «All I Want for Christmas Is You2

Joe Tex – «I’ll Make Everyday Christmas»

Lou Rawls – «Christmas Will Really Be Christmas»

Marvin Gaye – «I Want to Come Home for Christmas»

Otis Redding – Merry Christmas Baby

The Jackson 5 – «Christmas Won’t Be the Same This Year»

The Supremes – «Twinkle Twinkle Little Me»

James Brown – «Let’s Make Christmas Mean Something This Year»

 

Tor Åge Naper

David Bowie & Bing Crosby – «Peace on Earth/Little Drummer Boy»

Jona Lewie – «Stop the Cavalry»

Wizzard – «I Wish It Could Be Christmas Everyday»

Steve Earle – «Christmas in Washington»

 

Brage Tuflåt

Hilma Nikolaisen – «Merrily Merrily»

Remington Super 60 – «Another Christmas Song»

The Smashing Pumpkins – «Christmastime»

The Hives and Cyndi Lauper – «A Christmas Duel»

 

Jørgen Strømme

Zebra – «Christmas Morning»

John Fahey – «Medley: Hark, the Herald Angels Sing / O Come All Ye Faithful»

Ghostface Killah – «Ghostface X-mas»

St. Paul’s Cathedral Choir – «The Coventry Carol»

Slow Club – «Silent Night»

 

Henrik Teigøyen

Joni Mitchell – «River»

 

Lukasz Solawa

Lemmy Kilmister, Billy Gibbons, Dave Grohl – «Run Run Rudolph»

Ronnie James Dio & Tony Iommi & Rudy Sarzo & Simon Wright – «God Rest Ye Merry Gentlemen»

Alice Cooper – «Santa Claus is Coming to Town»

Sting – «Christmas at Sea»

 

Agnar Bang Haagensen

«Nóttin var sú ágæt ein». Tekst: Einar Sigurdsson / Melodi: Sigvaldi Kaldalóns

(Hørte denne en julaften i Hallgrimskirkan i Reykjavik. Utrolig god følelse å høre den live.)

 

 

God Jul til leserne av Deichmans musikkbloggs fra Nordpolen musikklubb

For noen år siden ønsket Jan Thomas Hasselgreen i den eminente norske labelen Nordpolen musikklubb God Jul til Deichmans musikkbloggs lesere med en alternativ juleplayliste, som kun er på Tidal, så vi har tatt med de norske låtene av The Colors Turned Red, Reidar Andresen, Hvitmalt Gjerde og Kitchen Orchestra med Pål Jackman i musikalske julespor Spotify-spillelista. Mye, mye annet alternativ julesnacks på Alternativ juleplayliste – Jan Thomas Hasselgreen, Nordpolen musikklubb.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter