Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 15. desember 2020

Ferske spor uke 51/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen, Victor Josefsen

 

Geir

Mary Lattimore – Til a mermaid drags you under

Meditativ post rock, uten vokal og med teint av americana. Båret frem av harpe, gitar og bass, bølger musikken seg sakte fremover, det er både melankolsk og vakkert. Fra den nye fine skiva «Silver ladders», produsert av Neil Halstead og som også spiller gitar her. Gitarspillet, stemningen og ekko-effektene i denne låta kan minne om partier fra «Pygmalion». «Silver ladders» er gitt ut på Ghostly International.

C.P.I. – Walking and falling

En smygende og behagelig låt. Boblende og slentrende beats med kjølig, pixelert vokal. Fra skiva «Alianza» som kom ut på spanske Hivern Discs i juli.

 

Jan-Olav

Cold Meat – Women’s Work

Perth-punkerne leverer høyoktan punk. Musikalsk er det ganske rett frem med høyt tempo mens de spytter ut aggressive, men samtidig humoristiske tekster, som denne. Sangen er med på albumet deres «Hot and Flustered» gitt ut av Static Shock i sommer. Jeg anbefaler også spesielt låta «Nice Girls» fra EP-en «Pork Sword Fever» fra 2018.

Morning tea and lunch is packed. Her husband is a lazy prat, She’s got better things to do than cook and clean up after you!

Grimes aka Lizzy Wizzy – Delicate Weapons

Det nye spillet Cyberpunk 2077 er nå endelig ute og har et imponerende soundtrack. Deriblant en ny låt med Grimes, som også spiller karakteren Lizzy Wizzy i aksjon rollespillet. Andre artister som er representert er blant andre Gazelle Twin, Refused, A$AP Rocky, Run the Jewels, Nina Kravitz og Richard Devine. Grimes viser frem eterisk, romlig og subtil synthpop karakterisert gjennom den luftige vokalen. Låter er foreløpig ikke på Spotify, men du kan lytte på den her.

Grimes – So Heavy I Fell Through the Earth (Ferske spor uke 8/2020), Grimes – «Kill V. Maim», Øya 2013: Drivende hypnodans

Insomniac Bears – Break up the shapes

Etter EP-ene «Hypercolor»(2018) og «Daydream Hibernation»(2019) har tiden endelig kommet for debutalbumet til superlaget Insomniac Bears. Første forsmak «Break up the Shapes» frontes av vokalen til tidligere Rumble in Rhodos‘ Thomas Bratlie Haugland. Heftige trommer, anthemiske synth hooks og en sårbar og energisk vokal.

5 plater som har inspirert Insomniac Bears, Insomniac Bears – Passing Train (Låt fra Insomniac Bears siste EP. Ferske spor uke 17/2019), Insomniac Bears – Purple Past (Ferske spor uke 7/2018), Insomniac Bears: Intervju og debutsingel, Thomas Bratlie Haugland – 5 om bøker og musi

Cult of Luna – Three Bridges

Førstel åt fra en ny EP kalt «The Raging River», som slippes på Red Creek 5. februar. EP-en lover oss låten «Inside of a Dream» med Mark Lanegan på vokal. Så her er det spennende ting å se frem til. «Three Bridges» er bandet slik vi kjenner dem på sitt episke der låten strekker seg over nesten ni minutter og bygger seg opp mot klimaks. Om du velger å kalle det post sludge metal eller post-metal så er det umiskjennelig Cult of Luna i majestetisk utstrekning.

Here flows my blood
This is my home
Above the sky
Shimmers in gold

In the cracks of my own image
Is where I see the light
Three bridges to cross
Before we can reunite

Soakie  – Boys On Stage

De innflyttede Melbourne-hardcorepunkerne leverer et heftig opprop for kjønnsbalanse i punkescenene med denne raske, feberhete låten fra en dobbel A-side singel med «Nuke the Frats». Låten finner du også på det selvtitulerte debutalbumet til Soakie sluppet på La Vida Es Un Mus.

Chivvy – Red Water

Lidenskapelig, melankolsk elektronisk drømmepop, med visse likhetstrekk med Cocteau Twins, fra en snart albumdebuterende svensk jentetrio, som tidligere benyttet navnet The Tape. Det er følelsesladet og fint. Måten låten gradvis bygger seg opp er fengslende. Video.

Soul Glo  – (Quietly) Do the Right Thing

Philadelphia-punkerne leverer hektisk, hissig, politisk punk av beste merke på EP-en «Songs to Yeet at the Sun» på Secret Sky.

Do you expect me to stick around with my head down and my hand out?
This shit is coming out easy, I’ve seen it time after time in my life
Just because I am crazy doesn’t mean I’m not right
It comes to mind there was a few times
Niggas acknowledged us in ways
That looked and felt like a lot more than empty promises

 

Ådne

Landshapes – The Ring

Bella Union slår til med nok en knallutgivelse! I forrige utgave av Ferske Spor frontet vi det fine bandet Lost Horizons, nå er det Landshapes sin tur. De er nå ute med albumet Contract. Fra det albumet har vi valgt Rosemary. . En stemningsfull låt med mørke synthtepper under den lyse stemmen til Heloise Tunstall-Behrens. Video.

Trudy & The Romance – Doghouse

Live fra Parr Street Studios i Liverpool får vi doo-woop-kongene Trudy and The Romance med den tidligere utgitte låten Doghouse. Frontmann Oliver Taylor crooner og skjelver i stemmen i denne fine 50-tallsinspirerte låten. Video.

Erlend Ropstad – Maria

Erlend Ropstad skulle egentlig gitt ut et album med nye låter sammen med bandet sitt i høst. Pga. koronaen ble det ikke noe av det. I stedet dro han rundt som soloartist sammen med lydteknikeren sin og spilte for et begrenset antall publikummere rundt om i Norge. Denne turnéen har resultert i det fine livealbumet «Året som er over nå». Her får vi en litt annerledes versjon av en av de vakreste og såreste kjærlighetssanger som er skrevet på norsk, «Maria». Den spiller Ropstad på piano, og på flere av pianolåtene kan man trekke paralleller til liveskiva til Nick Cave: Det er rått, nært og godt, og viser hvilken fin låtskriver han er. Les anmeldelsen av albumet her.

Erlend Ropstad – Vi er de siste (Ferske spor uke 7/2019), Erlend Ropstad – Natta som er over nå (Ferske spor uke 49/2018), Plateanmeldelse: Erlend Ropstad – «Alt som har hendt», Erlend Ropstad – drit i suksess og gjennombrudd, skriv bra musikkØya 2016 – Erlend Ropstad, Erlend Ropstad – Låt: «Det store blå» (Musikalske sidespor – uke 33/2017) 

Jim Bob – Truce

DETTE er årets julelåt og julevideo. Den engelske artisten Jim Bob har fått laget en fin, morsom video til låten «Truce» fra det fine albumet «Pop Up Jim Bob». War is over if you want it? Ja, på en måte. Teksten handler om protestmarsjer – og våpenhvile – i London rundt juletider. Den norske julegrana på Trafalgar Square blir nevnt også. Her møtes alle mulige politiske motpoler for å demonstrere mot hverandre, men blir enige om å være venner i stedet. Video. Les anmeldelsen til Pop Up Jim Bob her.

Ghostpoet – Bruised Fruit

Ghostpoet ga tidligere i år ut ett av de fineste albumene i 2020. Nå er han ute med en ny singel som heter «Bruised Fruit». En stemningsfull og ganske neddempet låt med piano og gitar som grunnelementer i det musikalske bakteppet. En lett desillusjonert Ghostpoet synger om følelsen av å være i en labyrint man vanskelig kommer seg ut av. «Could we press pause for a minute/I need a breath», sukker han litt ut i låten. Vi kan vel alle kjenne oss igjen i den følelsen. Video.

Ghostpoet – I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep (Ferske spor uke 20/2020), Ghostpoet – Concrete Pony (Ferske spor uke 5/2020)

Remington Super 60 – I Won’t Change My Mind

Enda mer nydelig pop i indie-landskapet fra Remington Super 60. Denne gangen i form av singelen «I Won’t Change My Mind». Duvende bass og lekker slidegitar sammen med fine orgeltoner ligger under og backer den drømmende stemmen til vokalist Elisabeth Thorsen. De kommer også med ny EP i februar 2021. Jeg får alltid sommerfølelsen av å høre på Remington Super 60. Det hjelper ikke at det nærmer seg jul, slipp sommeren inn du også!

Remington Super 60 – Still Near (Ferske spor uke 26/2020), Remington Super 60 – Dina Hender (Ferske spor uke 5/2020), Remington super 60 – «Fake Crush» (Ferske spor uke 51/2019), Remington Super 60 – «A Winter Song» (Musikalske julespor 2019), Remington super 60 – The Highway Again (Ferske spor uke 27/2019), Safariari – Kärlek & Kärlek (Remington Super 60 In Love Remix) (Ferske spor – uke 27/2018), Plateanbefaling: Remington Super 60 – «Go System Go!»

 

Victor

Harald Lassen – Voyager

En av fordelene med å deske intervjuene til Jan-Olav, som vi kjører mye for tiden, er at jeg samtidig får lyttet mye på musikken til intervjuobjektene. I intervjuet vi nylig gjorde med Harald Lassen sier han: – Det kan gjerne være noe motstand og friksjon i musikken, men summen av det må være digg eller behagelig. Det er jeg alltid opptatt av. Det skaper en god balanse. «Voyager» fra plata «Human Samling» i år inneholder alle disse ingrediensene.  (David har også tatt med «Voyager» i en tidligere utgave av Ferske spor, se under.).

Harald Lassen – inderlig jazz, Harald Lassen – Voyager (Ferske spor uke 48/2020).

Kevin Morby  – Wander

Denne Kevin Morby-låta har også vært med i Ferske spor tidligere, les hva Ådne skriver her, unektelig av god kvalitet, altså, så har du ikke hørt den, har du en av årets bedre låter i vente.

Kevin Morby – Valley (Ferske spor uke 43/2020), Kevin Morby – No Halo (Kevin Morby – No Halo), Kevin Morby & Waxahatchee – The Dark Don’t Hide It (Ferske spor uke 5/2018), Kevin Morby & Waxahatchee – Farewell Transmission (Ferske spor uke 4/2018), Kevin Morby – Album: City Music (Musikalske sidespor – uke 26/2017)

John Coltrane – Giant Steps

John Coltranes milepæl-album «Giant Steps», som jeg kjøpte en digipack-CD av for mange år siden, feirer 60-års jubileum i år. Utrykket gjorde stort inntrykk, som den forrykende tittellåta. «Giant Steps» har blitt remastret med ekstramateriale og en 12-siders booklet. Les mer her. En perfekt julegave til alle musikkinteresserte.

Pointed Sticks ‎– Power Pop Santa

For ca. en uke siden la vi ut årets Musikalske julespor, og etter at den var publisert fikk jeg en mail fra Jan-Oav: «Her er en julelåt vi glemte». Tar den derfor med her, jada, en del ikke helt nye låter i ukas Ferske spor fra meg denne gang, men jeg tviler på at så alt for mange har fått med seg «Power Pop Santa» av «Pointed Sticks, det hadde iallfall ikke jeg, før nå, og en deilig ny powerpop-oppdagelse er det, julelåt eller ei. The Yum Yums, Norges største powerpop- ambassadører, blir namedroppa i låten, kult det.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter