Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 11. januar 2021

Plateanmeldelse: Eels – «Earth to Dora»

 

Artist: Eels

 

Album: «Earth to Dora» (2020)

 

Plateselskap: E Works

 

4,2

 

Har Mark Oliver Everett aka Eels laget et dårlig album? Jeg tror jammen ikke det. Fra debuten «Beautiful Freak» (1996) til 2018-albumet «The Deconstruction» har det vært alt fra god til glimrende kvalitet på utgivelsene fra mannen.

Og han skuffer selvsagt ikke på den nye plata «Earth to Dora heller». Mannen har et fabelaktig øre for melodiøse låter, og det fortsetter på det nye albumet. Så har tekstene vært alt fra søte betraktninger om fugler og fluesmekkere til sterkt personlige tekster om død og sykdom, sånn som på albumet «Electro Shock Blues» fra 1998, hvor han skildrer søsterens selvmord og morens sykehusopphold og død.

Det forrige albumet var preget av skilsmisse og det at Mark Everett hadde blitt far til en sønn. Nå har han kommet et steg videre, og det er rørende å se det lille filmklippet på facebook-siden til Eels av sønnen som pusser støv av gullplatene til pappa:

 

 

«Earth to Dora» er Eels sitt trettende album i rekken. Ett av de sentrale spørsmålene Mark Everett stiller er «Are You Fucking Your Ex». Med fantastisk bass-spill, kraftfull og klangfull gitar og en nagende uro, kaster Everett seg ut i ulendt terreng.

«I Got Hurt» starter med dype, fyldige orgeltoner, strykere, fin perkusjon og tørt, presist bass-spill. Jeg skrev om den forrige plata at unge artister kan ta lærdom av Mark Everett når det gjelder arrangement, og denne plata er intet unntak. Det er lekent, det er presist, det er luftig. Rett og slett glimrende!

Tittellåten «Earth to Dora» er en bassdrevet låt med spinettlignende lyder og strykere. Hvem Dora er, vet jeg ikke, men ut fra teksten å dømme er hun er antageligvis Mark Everett sin muse. Låten med den enkle tittelen «OK» er en stemningsfull og nedpå låt og «Baby Let’s Make it Real» en fin pianobasert låt om noe som kan bli et forhold.

 

 

Man har blitt så vant med at Eels leverer kvalitetsalbum at man nesten tar det for gitt. Om «Earth to Dora» kanskje ikke slår seg inn blant topp fem i Eels sin produksjon, så er det like fullt et album mange kan få mye glede ut av.

 

 

Denne anmeldelsen er tidligere publisert på Musikknyheter
Tekst: Ådne Evjen

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 47 andre abonnenter