Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Spillelister 19. januar 2021

Ferske spor uke 3/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av:David Jønsson, Geir Qviller, Victor Josefsen,  Ådne Evjen, Jan-Olav Glette

 

David

Madlib – Hopprock

Godt nytt musikkår! Nytt år bringer med seg store forventninger, og for min egen del gleder jeg meg enormt til det kommende Madlib-albumet «Sound Ancestors». Det som skiller dette albumet fra tidligere Madlib-prosjekter, er at dette ikke er spesialtilpassete beats til spesifikke rappere, men heller en møysommelig sammensatt lydcollage som skal gi en helhetlig lytteopplevelse. Four Tets Kieran Hebden har fått det ærefulle oppdraget å sy sammen hundrevis av timer med Madlib-ideer til et album. Der hvor førstesingel «Road of the Lonely Ones» var en mer klassisk Madlib-produksjon, får det fragmenterte Four Tet-lydbildet en mer fremtredende rolle på «Hopprock». «Sound Ancestors» skal etter planen slippes senere i januar.

Noname Ft. Madlib – Song 33 (Ferske spor uke 25/2020), Noname – Album: Telefone (Musikalske sidespor – uke 18/2017), Madlib & Freddie Gibbs feat. Anderson .Paak – Giannis (Ferske spor uke 24/2019), Oh No & Madlib – Big Whips (Ferske spor uke 10/2019) Freddie Gibbs/Madlib – Flat Tummy Tea (Ferske spor uke 8/2019) Øya 2017 – «Partylus» og andre Øya-bøker. Del 2: Torsdag (inkludert Madlib) There’s too much in here – Madlib på opdagelse i vinylarkivet Watsky – Midnight Heart (Produsert av Anderson .Paak. Musikalske sidespor – uke 34/2016)

Needlepoint – Web of Worry

I slutten av måneden kommer også det nye Needlepoint-albumet «Walking Up That Valley». Needlepoint finmanøvrer seg i kjente Canterbury-trakter, med Olsens hypnotiserende trommespilling som nav. «Web of Worry» er vakker og varsom progjazz, delikat produsert med innslag av fløyte og fele.

Needlepoint – Robert Reverie (Ferske spor uke 26/2018)

Painted Shrines – Gone

Painted Shrines består av Jeremy Earl fra det utmerkede bandet Woods, og Glenn Donaldson fra den mer obskure gruppen Skygreen Leopards. For de som har fulgt Woods en stund, burde Earls vokal og lydbildet i «Gone» være kjent landskap. Nydelig melodi svøpt med jangly gitarer fra det glade 60-tall.

Julien Baker – Hardline

Ting kan tyde på at Julien Baker får sitt definitive gjennombrudd dette året. «Hardline» er andre singel ut fra det kommende albumet «Little Oblivions» som slippes i februar, og er en storslått anthem. Dette bør gå rett hjem hos de med en forkjærlighet for Sharon Van Etten eller The National. Du bør også se den flotte videoen, gjort med stop-motion som det tok over 600 timer å ferdigstille.

Pearl Charles – Only For Tonight

Det har vært antydninger til disco på de foregående singlene, men på «Only For Tonight» kjører hun ABBA-løpet fullt ut, helt ned til stjeling av «Dancing Queen»-pianotoner. (Jan-Olav har også denne med på spillelista, red.anm.)

Pearl Charles – What I Need (Ferske spor uke 40/2020), Pearl Charles – All the Boys (Ferske spor uke 2/2018)

Pom Poko – Danger Baby

«Danger Baby» er sentral på Pom Pokos forrykende oppfølger «Cheater». Et perfekt eksempel på samspillet mellom Ragnhild Fangel Jamtveits dynamiske vokallinjer og Martin Miguel Tonnes skarpe og innovative gitarspill. Les min anmeldelse av albumet her. Jeg anbefaler også det smått surrealistiske slipp-talkshowet, som er tilgjengelig her. Det er som en blanding av Muppets og «Stop Making Sense».

Plateanmeldelse: Pom Poko – «Cheater», Pom Poko – Like a Lady (Ferske spor uke 48/2020), Pom Poko – Andrew (Ferske spor uke 35/2020), Pom Poko – Praise (Ferske spor uke 11/2020), Pom Poko – Crazy Energy Night (Ferske spor uke 5/2019), 3 norske debutanter vi har tro på, Pom Poko – Follow the Lights (Ferske spor uke 36/2018), Pom Poko – It’s a Trap (Musikalske sidespor – uke 6/2017), Heartbreak Satellite – Are U OK? (vokalist Ragnhild Fangel i Pom Poko er med i knivskarpe Heartbreak Satellite)

 

Geir

Ian William Craig & Daniel Lentz – Joyce

Åpen, dvelende og meditativ musikk med hovedsakelig vokal og piano. Musikk i grenseland ambient og nymusikk. Fra skiva «In a word», ute på RVNG Intl.

Daniel O’Sullivan, Richard Youngs – The Gate

Behagelig og slækk crooner-poplåt med to gamle ringrever innen britisk alternativ og eksperimentell musikk. Fra skiva «Twelve of hearts», ute på O Genesis.

AMOR – Phantoms of the Sun (Ferske spor uke 52/2018), Josephine Foster, Richard Youngs og Richard Dawson

Fuji|​|​|​|​|​|​|​|​|​|ta – nNami

Beatsbasert ambient laget med et mindre hjemmelaget pipeorgel. Musikken er organisk, pustende og bølgende. Beatsene er spinkle og vaklevorne; disse «klikkelydene» skapes mekanisk av orgelets luftpumpe. Fra skiva «iki» som kom ut i våres på Hallow Ground, men som gikk meg hus forbi.

Pink Siifu – FK

En energisk og sint punk/hardcore-låt som plutselig glir over til soul/rnb. Det er «skranglete», noisy og kult. Låta klarer å krysse «svart» og «hvit» musikk på en fascinerende måte. Tittelen er dekkende for mye som skjedde i 2020. Fra den sjølutgitte skiva «Negro» som kom ut i vår, men som jeg ikke har hørt før nå.

Robert Merlak, Miro Merlak – Bilo jednostavno

Knitring, mye friksjon og hektiske beats lager et spennende grovvevd teppe. Men plutselig, midt i låta, stopper det dele. Det starter igjen rett etter, men nå har låta imidlertid endret struktur. Det sniker seg inn myke pianoklanger, som minner om Minecraft-musikk, samt naturlyder. Dette tar etter hvert over og låta imploderer. Fra den fine «Finomehanika» som kom ut i sommer på SWIMS.

Terrence Dixon – Unconditional love

Minimal og hypnotisk Detroit-techno. Hviskende, myk vokal er undervegetasjon i et landskap av vibrerende, perkussive syntlyder og faste, bestemte beats. Fra den nye skiva «From the far future, pt 3», ute på Tresor.

Vilde&Inga – III

Fascinerende og perkussiv strengelek med fiolin og kontrabass. Tørre og vibrerende lyder krysser hverandre som arbeidsomme smådyr i skogbunnen. Det er nært og direkte. Fra den varierte og flotte «How forests think», som kom ut på SOFA i oktober.

Vilde & Inga

 

Victor

The Telescopes – Strange Waves

The Telescopes, som nå egentlig bare  består av Stephen Lawrie, har holdt det gående over 30 år og har hele tiden presset sine egne grenser, som på de tre siste albumene «As Light Return» (2017) «Stone Tape» (2017) og «Exploding Head Syndrome» (2019). Album som enkelt sagt består av droner, feedback, men som langt ifra er hva man vanligvis forbinder med støypop/rock. Uttrykket inneholder lag på lag av elementer over, under i The Telescopes’ univers. Selv om det tilsynelatende lyder monotont, er dette en mangefasettert opplevelse når du først tar steget inn Lawries klang-hode, så også med låta «Strange Waves», tittelen oppsummerer låta perfekt.

The Telescopes aka Stephen Lawrie er en svært egenartet utøver. Det blir spennende å høre hele det nye kommende albumet «Songs Of Love And Revolution», som slippes 5. februar den tyske labelen Tapete Records.  Du finner flere låter/deler av låter på soundcloud og låta «Mesmerised» på bandcamp.

Opprinnelig hovedgitarist i The Telescopes, David Fitzgerald, døde 17. desember 2020 etter en kamp med kreft, han ble 54 år gammel (R.I.P.). David Fitzgerald var et av de grunnleggende medlemmene av bandet, som ble dannet i Burton-upon-Trent i 1986, sammen med frontfigur Lawrie, gitarist / sanger Jo Doran, bassist Robert Brookes og trommeslager Dominic Dillon.

The Telescopes: «To Kill a Slow Girl Walking» / «Taste» med mere

The Dogs – Meat Vulgarity & The Storm

Jeg har sans for den mer rendyrkede metal-retningen til The Dogs i låter som «Meat Vulgarity», «Who’s Not Doing Great» og tidvis goth-aktige «The Storm». Det er så bra gjennomført, de blir bare bedre og bedre år for år på det de allerede er gode på, iallfall på disse låtene; koringene, gitarlicksa, orgelspillingen, vokalen etc. Og gradvis varierer de også, ihvertfall foredler, elementer fra tidligere plater på disse 3  låtene (tar med to på spillelista), fra deres 9ende plate på like mange år, «Post Mortem Portraits of Loneliness». Utsøkt.

The Dogs – Monumental Times (Ferske spor uke 11/2020), Plateanmeldelse: The Dogs – «Crossmaker‎», The Dogs – The Momenth of Truth (Ferske spor uke 43/2019), The Dogs – Who’s Gonna Pay (Ferske spor uke 7/2019) The Dogs – Punk Rock Coming Through (Ferske spor uke 15/2019), The Dogs – Let’s Start A Riot (Ferske spor uke 41/2018), The Dogs – Lie to Me (Ferske spor – uke 24/2018 og Ferske spor uke 49/2017), The Dogs – Hindsight (Ferske spor uke 48/2017), Plateanmeldelse: The Dogs – Swamp Gospel Promises, Låtanbefaling: The Dogs – Are You With Him Now, Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped», Min platesamling: Kristopher Schau.

Damokles – Ms. Misanthropy

Damokles har sluppet ny singel med musikkvideo. «Ms.Misanthropy» heter låta. Damokles har ikke mistet sansen for lage emo-punk-låter med god oppbygging, effektive instrument-grep og intense refrenger. Vokalen er umiskjennelig Karlsviks (i Damokles-sammenheng). Intens den også, på nær bristepunktet mot slutten. Hittils har de sluppet fem sterke låter, som alle blir med på det kommende albumet, regner jeg med. Dette virker mer enn lovende.

Damokles – Dead Don’t Care (Ferske spor uke 23/2020), Oslo-baserte Damokles med jækla sterk debut, Damokles – Our Special Touch (Ferske spor uke 17/2020), Damokles – It’s Closing Time (Ferske spor uke 11/2020).

Tusmørke – Age of Iron Man & Ride the Whimbrel

Heimstadproggerne spredde mer glede og galskap på scenen på 2018-sommerens utendørsbibliotek Camp Deichman, plassert på Stortorvet, og sprer mer glede og galskap i «Age of Iron Man» og «Ride the Whimbre». To fascinerende prog-folk-symfoniske-låter. Tusmørkes musikalske krumspring er med andre ord intakt. Videoen er  gull. Fra det kommende albumet titulert «Nordisk krim». Les deres egne ord om albumet her.

Tusmørke – Fjernsyn i farver (Ferske spor uke 12/2018)

Føkkefjord – Kåne å ikkje ein mann

I en utgave av Ferske spor i 2017 skriver jeg:’ For en del år siden var lo-fi noe av det mest kuleste å oppdrive, og det kom mye bra, helt til alle og enhver skulle spille inn nachspiel-låtene sine og utgi dem på ekslusiv vinyl. Lo-fi sjangeren ble utvannet og betraktelig mindre populær, men det har likevel kommet mange gode lo-fi utgivelser opp gjennom årene. Broken Swans sin «Sleep All Day» er med på den listen, en låt som bæres oppe av kun gitar og vokal (med ustø engelsk uttale). «Skakkjørt» fin låt’.

Føkkefjord er definitivt også med på listen, låtene deres bæres også oppe av kun gitar og vokal, men for et trøkk de to medlemmene Eirik og Maria skaper, dessuten er lyden mye bedre enn en gjennomsnitts lo-fi utgivelse, sånn sett kanskje feil å plassere dem i den båsen. I likhet med Tusmørke sprer Føkkefjord glede og galskap, skjemt og alvor, her med enkle, men effektive virkemidler, på sitt beste er Føkkefjord himla bra.

Ohnesorg – Kast dem ut!

Ohnesorg har sluppet sitt andre album, «Retten til byen». Albumet består av ti spor, hvorav sju er tolkninger av ulike protestlåter fra hele verden og tre er bandets egne komposisjoner. ‘Den røde tråden på albumet er, som tittelen indikerer, retten til byen. Byens maktforhold påvirker alt fra hvordan vi bor til hva vi føler og hva vi kan forestille oss. De ti låtene beskriver store og små kamper for eierskap og tilhørighet. Retten til byen er et sårt, ærlig og brennaktuelt manifest – og en vakker kjærlighetserklæring til prosessene som oppstår når folk samler seg for å skape ei framtid til det beste for fellesskapet’, forteller Ohnesorg. En av protestlåtene på albumet er «Kast dem ut!» skrevet av det tyske bandet Ton Steine Scherben. En kontrastfylt låt, husokkupasjon-tekst akkompagnert av herlig pop.

Ohnesorg – Føles Blindt (Ferske spor uke 12/2018), Politikk og poesi – Nueva Canción-bevegelsen og Victor Jara

Le Corbeau – Season of Dust & Stealing Time in Heaven

Le Corbeau er representert med to låter på «Oslophere greatest hits!», en spilleliste med utøvere som er med på samleskiva «Oslosphere 1», en god nok grunn til at de igjen gjester Ferske spor. Spillelista er opprettet av Jørgen Myhr Stokke, altså samme fyr som har gitt ut samleskiva «Oslosphere 1» på Gazze Records. Til selve samleplata har Le Corbeau laget den nye låta «Deniability», men den er foreløpig kun på vinylen, så tar dermed med begge låtene på spillelista «Oslophere greatest hits! denne gang.

«Season of Dust» og «Stealing Time in Heaven» er begge fra  albumet «IV – Spider Bridge» (2018), jeg har tidligere tatt med «Blown out Candle» fra samme plate i Ferske spor, som i likhet med de to forannevnte låtene består av skittenvakker, flytende, mørk og esoterisk psych rock. Har du fortsatt ikke sjekket ut dette bandet, anbefales det igjen på det varmeste.

Ellers er det mye bra på både på Oslosphere samleplata og spillelista, flere av utøverne har for øvrig figurert i denne spalten og ellers i bloggen. Sjekk Oslosphere-spillelista her. Og her er «Oslosphere 1» på bandcamp.

Apropos esoterisk psych rock, Rancho Relaxo har lagt ut flere kule låter på deres facebook fra deres kommende album (låtene er ikke foreløpig på Spotify).

Le Corbeau – Blown out Candle (Ferske spor uke 12/2020),

Deichman anbefaler: Årets album 2018 (2 stykk hadde med platene på årslista), Le Corbeau: Musikkvideo -«Yvette Rosemont» / Plateanmeldelse: «Moth On The Headlight».

Sjekk også: Plateanmeldelse: Sofi Lofi – «Buried», Singelpremiere: Sofi Lofi – «Hi Lo», Kristabel – Bring It On (Ferske spor uke 25/2020)

Yearn Lydom – Days of July

Etter å ha latt livet og egen tilbakeholdenhet få styre i alt for lang tid, var det i sommeren 2019 det gikk opp for den Tromsøbaserte bassisten, gitaristen og vokalisten Yearn Lydom at nå var det på tide. Etter en vekkelsessamtale med Mark Steiner, som han stod på scenen sammen med under Bukta-festivalen 2019, ble det bestemt; ‘Nå gjør jeg det faen meg sjøl!’

Men, hvem er denne Yearn Lydom? Yearn Lydom er Jørn F. Meinertz’ musikalske alter ego. Født og oppvokst i Bergen, der spilte han blant annet i metal/hardcore/punk-bandet Hesperus med Kjetil Møster. Bosatt i Tromsø fra ‘99 og har spilt sammen med Line Saus og John Kristiansen i Polka/Polkajugend, hvor også Lasse Pettersen og Truls Nordbye var med i korte perioder. Basset også med Line Saus gjennom 2019 – deltok blant annet på Lines utgivelse» Waltz in the Vapor».

«Days of July» er en kul låt, med fete gitar, Kristian Nordeide trakterer leadguitar, angsbitersk vokal og fette bra, som de sier det i Tromsø, sound. Video.

The Christians – Adjusting Conclusions

The Christians var i desember i fjor tilbake med singel og video etter nesten 10 år siden forrige utgivelse. Jeg har aldri hørt om og på The Christians før denne låta, en drivende rett-frem punklåt – og har sans for den energiske vokalen. Bandet består i dag av Anti-Kristin (vokal), Audun (gitar), Fredrik (trommer) og Andreas (fra Shevils, også med på ukas spilleliste, og Ludvig Moon, på bass).

Bjørn Torske – Bommelom

‘Et skall av en kokosnøtt fra India startet det hele. Vi fant det liggende i studioet. Jeg oppdaget at den hadde en kraftig, men likevel mild lyd da jeg traff den med en trommepinne. Noen trykte på ‘record’-knappen. Resten er historie’, sier Bjørn Torske. «Bommelom» er fengslende. Fra «Ramma» EP der alle tre sporene er tolkninger av den originale «Ramma» på 15 Years Full Pupp Pt.1.

Bjørn Torske – Natta (Ferske spor – uke 27/2018), Plateanmeldelse: Bjørn Torske – Kokning 

Psychotic Youth – On the Route Again & Goodbye Summer

Igjen har svenskene samarbeidet med den norske produsenten Christian Jacobsen (The Yum Yums, The Dahlmanns) på plata «Forever and Never» fra i fjor. Det er flere powerpop-kremlåter på den, her er to av dem. «Goodbye Summer» har skikkelig god 50s-feel. «On the Route Again » er fengende og melodiøs med herlige koringer og gnistrende gitarsolo. Psychotic Youth på sitt beste = powerpop heaven.

Psychotic Youth: Vitale power pop veteraner, Psychotic Youth – Ten O’Clock Postman (Ferske spor uke 45/2020)

Secret Service – Ten O’Clock Postman

I fjor hadde jeg med «Ten O’Clock Postman»  fra den nevnte Psychotic Youth-plata (se over), powerpop, eller power-pop-surf-punk (som de sier selv), fra øverste hylle. Her er originalen med svenske Secret Service fra 1979. Video.

Conny Frischauf – Private Geheimsache

Fra det nye albumer «Die Drift».  Conny Frischauf fra Wien viser god evne til å integrere eksperimentelle lydstrukturer i et elektronisk mikrokosmos med rytmiske poppa elementer. I likhet med The Telescopes, utgitt på Tapete Records.

Sturle Dagsland – Dreaming

Med sin hemningsløse og særegne stemme i samklang med det musikalske skaper Sturle Dagsland et ekspressivt og dynamisk lydbilde på den nye singelen «Dreaming», den siste singelen fra det kommende albumet som slippes 5. februar.

Singelanmeldelse: Sturle Dagsland – «Blossoming»

Støtt Kafé Hærverk!

Støtt Kafé Hærverk med å kjøpe «Being for the Benefit of Kafé Hærverk!»-albumet som inneholder 64 låter, ca. 8 timer musikk. Du finner det her på bandcamp. Noen utøvere som er med: Alwanzatar, Andre Borgen, Center Of The Universe, The Dead C, Inga-Lill Farstad & FNS, Håla Duett, Kjetil Jerve, Kanaan, Sverre Knudsen, Lasse Marhaug, Helga Myhr, Maja S. K. Ratkje, Bård Torgersen, Turbonecro, Christian Winther, Espen Reinertsen & Anja Lauvdal, Mia Zabelka & Icostech pluss mange flere.

Kafé Hærverk skriver på deres facebook: ‘I 10 måneder nå har Kafé Hærverk vært underlagt COVID-19-relaterte reguleringer som har gjort det umulig for oss å drive slik våre intensjoner var. Vel så frustrerende som de økonomiske utfordringene har det vært å ikke få lov til å gjøre det vi føler vi er gode på og har elsket å drive med de siste årene; å booke artister og tilrettelegge for fine opplevelser på Kafé Hærverk. Ideen om en samling musikk med artister som på en eller annen måte har tilknytning til Kafé Hærverk eller Hærverk Industrier kom rett før jul, og på få uker har vi fått inn en mengde bidrag. Vi er rett og slett overveldet og i all ydmykhet stolte over å kunne tilby denne samlingen av unik musikk. Ingen av sporene er tidligere utgitt, og de representerer på en god måte spennvidden og kvaliteten på hva som har skjedd på Kafé Hærverk de siste årene. Mange takk til alle bidragsytere. 64 låter, ca. 8 timer musikk’.

Jeg tar med en komposisjon av en utøverne på albumet «Being for the Benefit of Kafé Hærverk!», Inga-Lill Farstad  (har tidligere vært med i Ferske Spor) fra albumet «Einstape» utgitt i fjor. Jeg velger tittelsporet denne gang.

 

Ådne

Sleaford Mods – Nudge It

Nottingham-duoen er tilbake med det som flere mener er deres beste album. Vi har valgt ut låten «Nudge It» der gutta har fått hjelp av Amy Taylor fra Amyl and the Sniffers på vokalsiden. Punk-spiriten skinner tydelig gjennom i denne tøffe og enkle låten. Se både Sleaford Mods og Amy Taylor i videoen. Les omtale av albumet her.

Sleaford Mods – Mork n Mindy (Ft. Billy Nomates) (Ferske spor uke 45/2020), Sleaford Mods – Jobseeker (Ferske spor uke 23/2020), Sleaford Mods – Second (Ferske spor uke 20/2020), Sleaford Mods – Big Burt (Ferske spor uke 23/2019), Sleaford Mods – Kebab Spider (Ferske spor uke 2/2019) Sleaford Mods – Bang Someone Out & Gallow Hill (Ferske spor uke 37/2018) Sleaford Mods – Stick in a Five & Go (ferske spor – uke 33/2018), Øya 2018 – Sleaford Mods

Aystar – Disrespectful (feat. Aydoe Soul)

Vi må ha litt hip hop. Vi har tidligere omtalt Liverpool-rapperen Aystar. Nå er han ute med et sylferskt album som heter «Scousematic 3». Hip hop er vel for så vidt et relativt begrep, mange vil kalle dette trap. Det låter bra uansett hva man kaller det. Med seg på denne låten har Aysatar Aydoe Soul. Sjekk ut videoen.

King Hannah – Créme Brûlée

Vi holder oss i Liverpool, for der holder bandet King Hannah til. Bandet består av gitarist Craig Whittle og vokalist Hannah Merrick. Duoen lager sterke, klangfulle låter med en vokal som minner alvorlig mye om Hope Sandoval (Mazzy Star). Tonefulgt av trommer, bass og tøft, mørkt gitarspillmaner de fram et mørkt driv som tar tankene i retning av Mazzy Star, Emma Ruth Rundle og lignende artister. Låten «Créme Brûlée» er en seks og et halvt minutts maktdemonstrasjon fra dette lovende bandet. Låten er fra EP-en «Tell Me Your Mind And I’ll Tell You Mine», som kom på tampen av 2020. Se videoen.

Shame – 6/1

«I represent everything that I hate/Yet I’m the person I always dreamt I would become», synger Charlie Steen i låten «6/1». Her får vi både skarpt huggende new wave-riff og messende synth. Låten er fra det nye albumet «Drunk Tank Pink» fra London-bandet Shame. Tre år etter debuten er de tilbake, denne gang med en dose nervøs new wave i postpunk-miksen. Les omtalen av albumet her.

Shame – Concrete (Ferske spor uke 3/2018)

 

Jan-Olav

Shevils – Monsters  on TV

Nok en fengende forsmak fra det kommende albumet «Miracle of the Sun» som slippes 7. mai.  Det er en heftig buldrende rockelåt med  snerrende vokal og catchy melodilinjer.

Singelanmeldelse: Shevils – «Miracle of the Sun», Singelanmeldelse: Shevils – «One Thousand Year» / Ny Shevils-låt: Om elendighet. Alltid elendighet., Singelanmeldelse: Shevils – «Black Eyes», EP-anmeldelse: Shevils – «Necropolis», Med arven fra Silence the Foe setter Shevils en ny standard, Nye rytmer og melodier fremført på adekvat vis

Tamar Aphek – Russian Winter

Den amerikanske indielabelen Kill Rock Stars markerer 30- årsjubileumet sitt og 25-årsjubileumet for Elliot Smiths selvtitulerte album med en rekke tolkninger av låter fra plateselskapets katalog. Først fikk vi 1. januar et album hvor Smiths selvtitulerte album ble covret i sin helhet av artister som Bonny Light Horseman, MAITA, Califone og Palehound.

Nå kommer det minst 30 singler med covere av tidligere Kill Rock Star-utgivelser fra i hovedsak labelens egne artister. Aller først er Mary Lou Lord & Mikaela Davis, som tar for seg nettopp Elliott Smith i den tidlige låten «Some Songs». Og de gjør så absolutt ære på den.

Men det kommer også vanlige plater på selskapet. Den israelske sangerinnen Tamar Aphek solodebuterer med albumet «All Bets Are Off» 29. januar hvor «Russian Winter» skal være åpningskuttet. Den mørke, selvsikre vokalen bærer låten, som ellers karakteriseres av heftig bruk av distortion-pedalen på bass og humpende beat. Video.

Mike Watt + The Black Gang står for singel nummer to i hyllestserien med et liveopptak av Bikini Girl-klassikeren «Rebel Girl» tatt opp 16. oktober 1998 på The Knitting Factory i New York. The Black Gang er blant andre Wilcos Nels Cline. (Kathleen Hanna sang forresten også på Mike Watt-albumet «Ball-Hog or Tugboat?» allerede i 1995).

The Shifters – Left Berefts

En meget bra sjutommmer fra 2020 med Melbournes post-punkere. Noe for fans av The Fall, men også jangle pop. Video.

Aaron Frazer – Bad News

Durand Jones & the indications har fått mye velfortjent skryt. Nå går trommis og co-vokalist Aaron Frazer solo. I studio har han fått med seg The Black Keys‘ Dan Auerbach. Og lovordene fortsetter å strømme. Med referanser til Curtis Mayfield gjør han laidback soul. Angivelig var «Bad News» ment å være en låt om den uoverkommelige klimakrisen, med introduksjonen av Covid-19 tok den en annen form og handler nå like mye om hvordan man skal klare å forholde seg til isolasjon og en nærmest endeløs strøm av dårlige nyheter. Video.

Still Corners – White Sands

Den femte singelen fra albumet «The last Exit» som slippes på bandets egen label Wrecking Light 21. januar. Greg Hughes og Tessa Murray lever klangfull drømmepop. Denne gangen får jeg også litt assosiasjoner til Chris Isaak i lydbildet. Video.

Still Corners – «The White Season» (Musikalske julespor 2019)

Pearl Charles – Only For Tonight & All the Way

Fra albumet «Magic Mirror», som kom 15. januar, får vi ABBA-flørtende countrydisco. Video. Låten «All the Way» bør appellere til alle de som falt for fjorårets plate med The Northern Belle.

Mogwai – Ritchie Sacramento

Fra det kommende albumet «As the Love Continues» som slippes 19. februar. Låten er både en hyllest til Ryuchi Sakamoto og avdøde musikkvenner som David Berman. Skimrende gitarer og rumlende bass. Trenger man egentlig så mye mer? Video.

Plateanmeldelse: Mogwai – «Hardcore Will Never Die, But You Will»

Gatuplan  – Dee Dee Ramone

Den andre singelen fra Inge «Gatuplan» Johanssons debutalbum på egenhånd,  «Kampen Går Vidare!», på Sound Pollution på Wild Kingdom. Intet mindre enn en hyllest til bassisten i Ramones, og det er en direkte og fengende låt i skjæringspunktet mellom punk rock og power pop som lett går varmt på stereoen. Johansson har du kanskje tidligere sett i Against Me!, The (International) Nose Conspiracy, Knugen faller, Totalt Jävla Mörker, Alonzo & Fas 3, The Most eller Stilett. Video.

Arab Strap – Compersion, Pt 1

Nok en forsmak på albumet «As Days Get Dark». Den mørke humoren og de enkle, rytmiske synthene er til stede slik vi husker dem, og gjør at vi gleder oss til å høre albumet i sin helhet. Video.

And when we looked for a unicorn,
We found a bride and a blushing groom
We took them out for a cocktail, they took us back to their room
But I confess I now regard, exclusion jealousy one
I had a wibble I haven’t worn, while they just had some fun
We have seen all the ways our earthly bodies work
Their successes and their failures, every kink and quirk
We know hard they ache, we understand their needs
But their dyad is dividing now, as vintage vows recede

Arab Strap – The Turning of Our Bones (Ferske spor uke 36/2020)

Permo – Heroin

Jeg vet lite og ingenting om denne trioen fra Falkirk i Skottland utover at de slapp albumet «Bloodlust» i 2020 og nå er aktuelle med singelen «Heroin». Sistnevnte er ihvertfall et herlig energirush av en punklåt!

Tindersticks – You’ll Have to Scream Louder & Man Alone (Can’t Stop the Fadin’)

Første forsmak på albumet «Distractions» er en tolkning av Television Personalities’ låt. Her er Stuart Staples ord til Uncut om Television Personalities:

‘Late May and early June 2020 was a twitchy and angry time for many of us’.
‘There was a growing agitation inside of me. I woke on a Saturday morning with no plans but just this Television Personalities song going round in my head, it pushed me into the studio. 4 or 5 hours later I had made the basis of this recording, though I had to wait for windows of opportunity within our confinement to work with the band to bring it to a conclusion. I have loved the TVPs since buying the Bill Grundy e.p. with its photocopied sleeve on one of my regular after school bus trips to the Virgin record shop in a basement on King Street, Nottingham. Some years later, 1984, I was living around the corner on the 17th floor of Victoria Centre flats, they swayed in the wind. I was working a few days at a local record shop and The Painted Word was released. It became at the soundtrack to that semi-slum, those times. I was 19’. ‘To be young in the early 1980s there was much to be angry about, battles to be fought – Thatcher, racial and gender injustice – and (one of the motivations for this song) nuclear disarmament. Although we may not have thought those battles were ever won, we believed we had helped push things in a different direction, that changes were made’.

Om ikke dette var nok alene til å gjøre oss tilstrekkelig nysgjerrige på det nye albumet til Tindersticks, så slapp de nå den andre singelen, åpningskuttet «Man alone (can’t stop the fadin’)» fra platen. Elleve minutter intensitet og groove! Video.

Television Personalities  – You’ll Have to Scream Louder

Da Nottinghams fineste slapp sin versjon måtte jeg også hente frem «The Painted Word» og spille originalen. Hvilken fantastisk energifylt låt det er! Lytt til denne og få uttrykk for innestengt frustrasjon.

Hederos & Hellberg med Christian Kjellvander & Frida Hyvönen – Puff

Duoen Hederos & Hellberg gjorde seg kjent for sine finfine tolkninger av andres låter på begynnelsen av dette årtusenet. Nå er de tilbake etter en veldig lang pause med et nytt album «Tillsammans Mot Ljuset» rett rundt hjørnet (15. februar). Mattias Hellberg spiller fast i bandet til Håkan Hellström og har tidligere spilt med blant andre The Solution, The Hellacopters, Nymphet Noodlers og Nationalteatern. Hederos kjenner vi fra The Soundtrack of Our Lives. Tonbruket, Kjellvandertonbruket, Fire Orchestra! og bandet til Ane Brun. Han er også aktuell med Hederosgruppen-albumet » Storstejk» og EP-en «Tunna blå linjen» med April Snow (Irya Gmeyners nye alter ego). Nå spiller de sammen igjen med sine egne låter på svensk. På den første forsmaken har de fått med seg paret Christian Kjellvander & Frida Hyvönen på koring. Det er bare å glede seg.

Gabriels – Love and Hate in a Different Time

Hvilken kraftfull hymne av en låt! Vokalist Jacob Lusk og produsentene Ari Balouzian og Ryan Hope sammenføyer elektronisk produksjon med fremtids-soul på fortreffelig vis på tittelkuttet på sin nye EP. En kortfilm hvor vi følger dansens utvikling fra Sioux-indianerne spøkelsesdans- den såkalte Buffalo Dance – foran Thomas Edisons kamera i 1894 frem til dagens tik tok memes. Video.

Her følger noen Ferske spor overløpere fra desember:

Hederosgruppen – Protokoll för bohemer

Fra Martin Hederos’ (The Soundtrack of Our Lives, Tonbruket, Hederos & Hellberg, Kjellvandertonbruket, Ramsby  & Hederos, Fire! Orchestra, med flere) nyeste prosjekt får vi denne finstemte låten fra debutalbumet «Storstrejk» i skjæringsfeltet mellom jazz og gammel svensk prog med innslag av svensk folkemusikk.

Stefan Sundström – Alla Ska I Jorden (Live Olavsfest 2020)

Sundström gjør en av sine aller beste og mest kjente låter live fra Nidarosdomen sammen med lokalt band og koret Aurum på en  rosa sjutommer. På B-siden kan man høre «Nidelven». Ikke på Spotify. Video.

Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018), Stefan Sundström

Mary Lattimore – Silver Ladders

Harpespiller Mary Lattimore får hjelp fra Slowdives Neil Halsteads gitar utover sine egne synther og harpespillet på denne friflytende, organiske platen hvor dette er tittelkuttet. Albumet er et av mange høydepunkt blant årets fjorårets plater med sin såre og stemningsfulle karakter.

Mary Lattimore – Til a mermarid drags you under (Ferske spor uke 51/2020), North Americans – Good Doer (Ferske spor uke 46/2020)

Kite & Blanck Mass – Hand Out the Drugs

Den tredje samarbeidslåten mellom det svenske kultbandet og Fuck Buttons-sideprosjektet er en ordentlig perle av en låt som gir meg assosiasjoner til gammel The Knife, men legger seg også nærmere Kite selv om man kan høre de høylytte kantete synthene til Blanck Mass i underteppet. Det handler om lengselen etter kulturelle opplevelser slik vi hadde det før pandemien.

Hand out the drugs
The city is hurting
If only for a while
Make us come alive
There’s no control
Of people’s longing
But we do what we’re told
Pressed down in a hole
Rest assured
There is no ways around the anger
It’s no time to be a stranger
So that’s the way you call us home
Quarantined in nervous breakdown
Promise us we’re gonna make it
And then break it

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter