Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 22. januar 2021

Hvem er Yearn Lydom?

– I siste Ferske spor gjestet Tromsøbaserte Jørn F. Meinertz aka Yearn Lydom med låta «Days of July», en kul låt, med fete gitar, angsbitersk vokal, og fette bra, som de sier det i Tromsø, sound. Han er bosatt i Tromsø fra ‘99 og har spilt sammen med Line Saus. Her får du vite mer om han.

Tekst: Victor Josefsen / Foto: Yearn Lyndom

 

Yearn Lydom er Jørn F. Meinertz’ musikalske alter ego. Født og oppvokst i Bergen, der spilte han blant annet i metal/hardcore/punk-bandet Hesperus med Kjetil Møster. Bosatt i Tromsø altså fra ‘99 og har spilt sammen med Line Saus og John Kristiansen i Polka/Polkajugend, hvor også Lasse Pettersen og Truls Nordbye var med i korte perioder. Basset også med Line Saus gjennom 2019 – deltok blant annet på Lines utgivelse «Waltz in the Vapor».

Etter å ha latt livet og egen tilbakeholdenhet få styre i alt for lang tid, var det i sommeren 2019 det gikk opp for den Tromsøbaserte bassisten, gitaristen og vokalisten  at nå var det på tide. Etter en vekkelsessamtale med Mark Steiner, som han stod på scenen sammen med under Buktafestivalen 2019, ble det bestemt: «Nå gjør jeg det faen meg sjøl!»

Som sagt, så gjort. Jørn dro hjem til egen stue, frem med gitar, bass, mikrofon, boot opp PC’en, aktiver lydkortet, last inn Ableton Live og Gear Box – og press record!

Både «Your Plan», «Days of July» og og de følgende låter blir utgitt er en mix av nyere låter og låter som Yearn Lydom har, i mer eller mindre aktiv grad, jobbet med over mange år. Noen av dem videreforedlet fra gamle låter eller partier, noen er av ferskere inspirasjon. Men felles for dem alle er at de er aldri før utgitt.

Er det andre som bidratt på innspillingene?

– Yearn Lydom er i dag et soloprosjekt, men det betyr ikke at alt er kun én person. Noen ting får man bare ikke til alene, så da spør man om hjelp. To gitarister har bidratt med leadguitar på de foreløpige innspillingene. På «Your Plan», som ble utgitt  i fjor – på min egen bursdag – er det vår gode venn Trond Lorentz som har lagt på leadguitar. Trond Lorentz er like bergensk som han er københavner, og er en av Yearn Lydoms viktigste læremestere som gitarist etter flere års samspill i København. Trond Lorentz deltar også på flere låter som ligger klar for senere utgivelse.

– På «Days of July» er det Kristian Nordeide som trakterer leadguitar. Kristian er en barndomsvenn, også fra Bergen, og er definitivt kvalifisert til tittelen «Multikunstner»; gi den mannen et strengeinstrument og han tryller frem de vakreste toner, gi han en pensel og et lerret og du får de mest utrolige malerier. Og på «Days of July» leverer han så det holder!

Jeg falt spesielt for låta «Days of July».  Hvordan ble den låta til?

– «Days of July «har kommet gradvis. Til å starte med var den en lek basert på en trommeloop jeg samplet fra Beastie Boys (Rhymmin’ & Stealin’), som jeg så fant ut de hadde samplet fra Led Zeppelin («When the Levee Breaks»). Jeg la på litt mer trommer og et enkelt basspor, også kom jeg ikke lenger på en god stund. Har tatt den opp igjen flere ganger, men det ville seg liksom ikke. Men så plutselig løsnet det da jeg prøvde ut forskjellige måter jeg kunne legge gitar på – og jeg fant noe som funket. Dermed begynte den også å bli en potensielt reell låt, så da valgte jeg å fjerne samplingen og heller programmere noen trommer som ligner litt, og med litt annen lydkvalitet, så jeg ikke skal bli tatt for å bedrive ulovlig kopiering.

– Teksten kom da jeg satt på en alt for lang og alt, alt, alt for varm busstur i forbindelse med sightseeing på Kreta. For hva kunne vel være mer urealistisk enn å plaske rundt i vanndammer, med støvler på, på Kreta, i midten av juli.

Hvem er du inspirert av?

Musikalsk er min arv fra alt og intet. Digger Elvis, Johnny Cash og Janis. Sex Pistols og Public Image LTD har vært viktige. Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Clutch, Kate Bush, Ane Brun. Dax Riggs, Hank Williams III.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter