Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 14. februar 2021

Ferske spor uke 6/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av:David Jønsson, Geir Qviller, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

 

Geir

My Heart, an Inverted Flame – Life minus

Ambient og vokalløs dommedagsmetall. Lange og dovne bølger av droner, trommer, elektronikk og feedback bryter mot land. Musikk i skjæringspunktet mellom Nadja og Sunn O))). Fra skiva «Plague notes, unnamed, unknown, a finger dragged through dust», ute på Fat Beats Records/tUMULt.

 

David

Hand Habits – i believe in you

Meg Duffy og hennes våpendragere gjør en rystende tolkning av Neil Youngs klassiker «i believe in you» (denne gang kun med minuskler). Sobre pianotoner og Duffys nærmest passiv-aggressive gitarriffing veves sammen, og gir versjonen akkurat passe tyggemotstand. Duffy holder frem med å være en av de mest spennende stemmene på indiescenen.

Jess Williamson & Hand Habits – Picture of Flowers (Ferske spor uke 27/2020), Hand Habits – Can’t Calm Down (Ferske spor uke 10/2019), Hand Habits – Placeholder (Ferske spor uke 3/2019)  Hand Habits – Album: Wildly Idle (Humble Before the Void) (Musikalske sidespor – uke 10/2017).

The Boys With The Perpetual Nervousness – Lethargy

«We’ve been receiving a lot of orders from Norway these last days, do you know the reason why?» Dette var beskjeden fra det baskiske plateselskapet til The Boys With The Perpetual Nervousness. De var litt perplekse der nede i San Sebastian, etter en kraftig mobilisering fra en liten, men entusiastisk powerpop-gjeng her i Norge. Vi har skreket oss hese om «Songs From Another Life»-albumet i vårt ekkokammer, men det er ikke så rart altså. Striglet powerpop med avhengighetsdannende melodier, bandets skotske aner rettferdiggjør arverekkefølgen etter Teenage Fanclub. Helt klart det beste powerpopalbumet så langt i år!

The Weather Station – Heart

«Ignorance» er The Weather Stations femte album, og Tamara Lindemans beste til nå. En tilbakeholdende kraft er gjennomgående på «Ignorance». Selv om det tilsynelatende er en stoisk ro på albumet, er det mye som skjuler seg rett under overflaten. Som et isfjell. Fascinerende sofistikert pop i stramme tøyler, som kommer til å være en gjenganger på listene når musikkåret skal telles opp.

The Weather Station – Robber (Ferske spor uke 43/2020), The Weather Station – Album: The Weather Station (Musikalske sidespor – uke 42/2017).

Death By Unga Bunga – Modern Man

Mannsrollen er et tilbakevendende tema på Bunga-boys siste epos «Heavy Male Insecurity». Dette gjelder ikke minst på «Modern Man», som har æren av å være første av flere doseringer av lykkepiller. Det er litt av en måte å kickstarte albumet på, snakk om statement. Riffene skyller inn over deg før du har fått tid til å summe deg, og er bare ett av høydepunktene på «Heavy Male Insecurity». «Egocentric», «Not Like The Others» og «My Buddy and Me» kan også nevnes i samme hyperventilerende åndedrag, doseringssettet er proppfullt. Helt klart det beste albumet til nå fra de selverklærte usikre mennene, som heldigvis ikke har blitt helt voksene enda.

Death By Unga Bunga – Live Until I Die (Ferske spor uke 43/2020), Lokoy Ft. Death By Unga Bunga – Choose Your Daddy Wisely (Ferske spor uke 25/2020), Death By Unga Bunga – Trouble (Ferske spor uke 33/2020), Death by Unga Bunga – Not Like the Others (Ferske spor uke 21/2020), Death By Unga Bunga – Album: So Far So Good So Cool (Musikalske sidespor – uke 19/2018), Death By Unga Bunga – Cynical (Ferske spor uke 13/2018), Death By Unga Bunga – Soldier (Ferske spor uke 5/2018), Death By Unga Bunga anbefaler 5 låter du trenger når noen stikker fra deg, Death By Unga Bunga – Fight!, Death By Unga Bunga – «Lady Fondue», (video), Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga: «Pinapple Pizza», Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga – «Juvenile Jungle», Death By Unga Bunga på Parkteatret, Videoanbefaling: Death By Unga Bunga – «Hallucination Generation (Take Me Home)», Videoanbefaling: Death By Unga Bunga – «Feel Alright», Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga – «The Kids Are Up to No Good», Death By Unga Bunga på Øya 2012 – brillefin fremvisning.

OKIOK – Keegasus

«Keegasus» er det første soniske livstegn fra OKIOK, det nye prosjektet til Melkeveien og Erlend Mokkelbost, som har samarbeidet i en årrekke. Kuskende klubbrytmer driver «Keegasus» fremover, med noen uventede vendinger og sprudlende produksjonsgrep på veien. Leken dansemusikk som gir heftige utslag i begge hjernehalvdeler. OKIOK, kjør romskip.

Misty Coast – Transparent

«Transparent» åpner kjølig, som en disig vintermorgen før Linn Frøkedals vokal bryter opp skylaget. Finurlig poplåt med et drag av 80-tallet over seg. Misty Coast er gjengangere på Ferske spor-listene, og det er med god grunn. Duoens evner til å lage fortryllende elektropop er vanskelig å toppe.

Misty Coast – Do You Still Remember Me? (Ferske spor uke 49/2020), Misty Coast – In A Million Years (Ferske spor uke 40/2020), Misty Coast – Don´t Let Me Fall (Ferske spor uke 21/2019), Plateanmeldelse: Misty Coast – «Melodaze», ateanmeldelse: Misty Coast – «Misty Coast», Singelanmeldelse: Misty Coast – «Funny World», Misty Coast – Eleven Months & Little Sister (Ferske spor uke 47/2018), Misty Coast – Eleven Months (Ferske spor uke 40/2018), Misty Coast – Galaxy (Ferske spor uke 6/2019), Misty Coast – Backseat Warriors (Ferske spor uke 2/2019).

Bill Stone – Here I Am

Nyoppdaget loner folk-album av musikkarkeologene i Drag City, opprinnelig gitt ut i 1970 i noen ytterst få eksemplarer. Psykedeliske understrømminger preger albumet, «Here I Am» er muligens det beste eksemplet på dette. Drag City har virkelig funnet en skatt i tidsglippen her. En av ukens viktigste nyutgivelser.

 

Jan-Olav

Death By Unga Bunga – All Pain No Gain

Så var det her da! Sjette-albumet til de Oslo-baserte Mosserockerne – med bandnavn fra The Mummies’ klassiker «Heavy Male Insecurity». Og visst leverer de! Her får vi powerpop og punkrock. «All Pain No Gain» er et slagkraftig og vittig oppgjør med giftig maskulinitet og nye treningsstudio-ideal.

I Wanna get big! Fuck yeah!

Mogwai feat. Colin Stetson – Pat Stains

Hver gang jeg tror jeg har hørt nok Mogwai slår de meg i bakken med ny flott musikk. Så også med singlene til deres kommende album. Dette er en vakker instrumental, som starter ganske mykt og forsiktig før den over sju minutter bygger opp mot katarsis. Og igjen er jeg fanget og nysgjerrig på et nytt album. Noe jeg ikke har vært siden «Hardcore Will Never Die, But You Will» for ti år siden – og da mest på grunn av den slagkraftige tittelen. Med «As The Love Continues» er det igjen musikken som fanger. Mogwai – «Pat Stains» (Official Audio).

Mogwai – Ritchie Sacramento (Ferske spor uke 3/2021), Plateanmeldelse: Mogwai – «Hardcore Will Never Die, But You Will»

Virginia Wing – I’m Holding Out For Something

Åpningssporet på bandets fjerde album «private LIFE» viser gruppa – som nå har gått fra å være en duo til å bli en trio – på sitt mest tilgjengelige. Boom-clap rytmer og filtrerte synther bidrar til å skape et funky storslagent uttrykk. Anbefaler folk på det sterkeste å sjekke ut dette visjonære og lekne indiebandet eller avantgardistiske synthpopbandet, om du vil – selv om jeg ennå ikke har rukket å høre om hele albumet er like bra som forgjengeren «Ecstatic Arrow» fra 2018, også «St. Francis Fountain» er new age pop av beste merke. Video.

The Boys With A Perpetual Nervousness – Play (On My Mind)

Den skotsk-spanske duoen serverer finslipt solskinnspop med powerpop-krydder og en aldri så liten dæsj med The Feelies på siden av Teenage Fanclub. Låten er hentet fra albumet «Songs From Another Life», som kom 5. februar på Bobo Integral Records.

Dry Cleaning – Strong Feelings

Endelig er Dry Cleanings debutalbum på vei. 2 april slippes det på velrenommerte 4AD, og dette er den andre forsmaken vi får etter «Scratchcard Lanyard» for et par måneder siden. «Strong Feelings» handler om å være hemmelig forelsket og Brexits detrimentale effekt på videre utvikling av forholdet. Video.

Dry Cleaning – Scratchcard Lanyard (Ferske spor uke 48/2020)

Death From Above 1979 – One+One og Romantic Rights

Fra bandets fjerde album «Is 4 Lovers», ute i mars, kommer denne første singelen som viser duoen i god gammel form med herlig aggro-groove og falsett-vokal. Og med det fikk jeg lyst til å nyhøre «Romantic Rights», fra debutalbumet «You’re a Woman, I’m a Machine». Video. «Romantic Rights».

Baula – February 2018 og Just Like Yesterday

Ísak Ásgeirsson og Karolina Thunberg – sistnevnte fra Katthem, som vi etter hvert kommer tilbake til i et eget intervju – slapp EP’en «Drought» i 2019 på Youth Recordings hvor denne låten befinner seg. Det er fuzzy, catchy indierock av ypperste merke, som bør appellere til venner av band som The Raveonettes, Beach House og/eller U.S. Girls. «Just Like Yesterday» er en annen slepende, enkel, men fengende melodi, som de slapp allerede i 2017. Perfekt pop til indiediscoet, som vi for tiden bare kan drømme om.

Ep’s Trailer Park – Love Is Gonna Help You

Eric Palmqwist hevdet seg sterkt på svenske musikkritikeres årsbestelister med soloalbumet «Hej Då», men i stedet for å spinne videre på det har han rotet i arkivene til sitt gamle band og funnet en ikke tidligere sluppet låt om kjærlighet, perfekt i tid til Valentinsdagen. Et finslepent stykke Tom Petty-pop.

Eric Palmqwist: Skilsmissebekjennelser

Liz Phair – Hey Lou

Låt nummer to – etter «Good Side» – ble premiert i fjor i forbindelse med slippet av biografien «Horror Stories» – fra det lovede albumet «Soberish», som skulle ha kommet i 2020, men nå i stedet har blitt fremskutt til 2021. Og ja, det er en slags hyllest til Lou Reed og Laurie Anderson, der Phair forestiller seg hvordan en dag i parets liv kan arte seg. Video.

Fruit Bats – The Balcony

Andre singel fra albumet «The Pet Parade», som slippes 5. mars på Superchunk-drevne Merge Records. Eric D. Johnson har laget en låt om tålmodighet, men som i seg selv er ganske sprudlende med melodica. Video.

Benjamin Finger – Auditory Colors

Tittelsporet fra Fingers nye album, som slippes 27. februar på KrysaliSound, er en stemningsfull, drømmende og omskiftelige låt, med vokalbidrag fra Lill Farstad, som sildrer og droner av gårde til stadig nye ambiente lydsfærer. Video.

Benjamin Finger: Melankolsk tonal utforskning, Benjamin Finger, James Plotkin – The untold wake (Ferske spor uke 46/2020), Video: Benjamin Finger/James Plotkin – «Bound Together/We Carry the Curse (medley)», Trupa Trupa – Of the Sun (Ferske spor uke 43/2019), Benjamin Finger /James Plotkin /Mia Zabelka – Kaleidoskopic nerves (Ferske spor uke 7/2019), Benjamin Finger – Album: For Those About to Love (Musikalske sidespor – uke 48/2017), Benjamin Finger – 5 om bøker og musikk, mer Benjamin Finger

Mush  – Seven Trumpets

Repetisjon og The Falls’ stakkato rytmer er nøkkelord for Mush fra Leeds. Nå er bandet aktuelle med «Lines Redacted». Det blir bandets andre, og kanskje siste, album i og med gitaristens Steven Tysons tragiske bortgang i fjor. Det er ganske fengende saker de har stelt i stand. Video.

Django Django feat. Charlotte Gainsbourg  – Waking Up

Den luftige vokalen til Charlotte Gainsbourg løfter den eskapistiske popen til britene mot nye høyder.

Øya 2018 – Charlotte Gainsbourg, Plateanmeldelse: Charlotte Gainsbourg – «IRM», Chansonnier Serge Gainsbourg

Rat Columns – Hey! I Wanna Give You The World!

David West kjenner vi fra fabelaktige Total Control med flere. Her er det andre albumet «Pacific Kiss», på Tough Love, til et annet av prosjektene hans ved navn Rat Columns. Det er finfin gitartung melodisk indierock. Denne låten kan minne litt om de tidlige platene til Teenage Fanclub. Ellers får jeg også assosiasjoner til Sarah Records-bandene, Felt, Dinosaur Jr. og Sonic Youth.

Chemtrails Oslo – When Morrissey Dies, We’ll Have Cake

Vågsbygd og Kristiansand bandet leverer ifølge dem selv 4-chan meth-rock. Foreløpig har de gitt ut en to spors sju-tommer, som kom med Kristopher Schaus fanzine Schnørr. Det er rå, adrenalinstinn punkrock med snerrende vokal og vittige tekstlinjer, og med et visst musikalsk slektskap til Schaus egne The Dogs eller Cumshots. Soundcloud.

Hederos & Hellberg – Gräsmark

Der de to første Hederos & Hellberg-albumene i stor grad var full av tolkninger av andres låter, er det nesten bare egenkomponert materiale på «Tilsammans mot Ljuet» – med unntak for Strängens «Din Hand». Hederos’ vakre piano og varme, drømmende folketoner og sår innlevelse fra vokalist Mattias Hellberg. Vi er fengslet fra første stund.

Hederos & Hellberg med Christian Kjellvander & Frida Hyvönen – Puff (Ferske spor uke 3/2021)

 

Ådne

Honningbarna – Fortune cookie

Honningbarna er ute med tre nye låter. Som vanlig gir de jernet og vel så det. Låtene er ifølge bandet mer stemninger enn historier, stemninger fra en rar tid med koronarestriksjoner og mental ubalanse. «Fortune cookie» handler om en som det rabler for. Han føler at han mister mer og mer kontroll over livet sitt, og til slutt resulterer det i at han slutter å spise:
Mitt hus ække no kjerke
Her sitter en mann, ikke en hund
Æ hakke spist på 14 dager
To uker til min undergrunn

Intervju med Edvard Valberg fra Honningbarna

HonningbarnaØyane er mosaikk (Ferske spor uke 37/2019), Honningbarna – Haster som faen (Ferske spor uke 50/2017), Honningbarna: Album: Voldelig lyd (Musikalske sidespor – uke 49/2017), Honningbarna – Låt: «Hold an ann» (Musikalske sidespor – uke 41/2017), Plateanmedelse: Honningbarna – «Opp de nye blanke», Øya 2013: Honningbarna, Mer Honningbarna

Gájanas – Dollagacat – Hooves of fire

Vi må ha mer av det samisk-finske bandet Gájanas. Nå er albumet deres ute. Det heter «Čihkkojuvvon», som betyr «skjult». Meningen bak tittelen er at det ligger skjulte skatter i våre omgivelser, i oss selv og i andre. Skatter som vil bringe oss og andre glede og utvider horisontene. Vi har valgt ut låten «Dollagacat – Hooves of fire». Les anmeldelsen av albumet. Video.

Gájanas – Diamántadulvvit (Ferske spor uke 4/2021)

Lost Horizons feat. Marissa Nadler – Marie

Lost Horizons ga ut del én av sine fine albumprosjekt «In Quiter Moments» i desember i fjor. 26. februar slippes del to av prosjektet. Her er en smakebit derfra. Denne gangen har de fått med seg Marissa Nadler på vokal i låten «Marie». Riktig så fint! Sjekk også ut den fine videoen.

Lost Horizons feat. Penelope Isles – Halcyon (Ferske spor uke 49/2020),

 

Victor

Shevils – It Never Ends

Shevils’ andre singel-«comeback» i år, «Monsters On TV», mottok godord fra mange, og  undertegnede mfl. har kommet med godord om det første singel-«comebacket», «Miracle of the Sun» (2020), les anmeldelse.  Nå er de ute med deres tredje singel, «It Never Ends», en dose med intens naglebefengt hardcore. Det er den glødende nerven som gjør denne låten til en nye Shevils-banger. Heftig/gripende traktering av instrumenter og vokal. Alle bestanddeler står i fokus samtidig  som de høyner det helhetlige uttrykket. Umiddelbar fengende. Anbefales på sterkeste.

Shevils – Monsters on TV (Ferske spor uke 3/2021), ingelanmeldelse: Shevils – «Miracle of the Sun», Singelanmeldelse: Shevils – «One Thousand Year» / Ny Shevils-låt: Om elendighet. Alltid elendighet., Singelanmeldelse: Shevils – «Black Eyes», EP-anmeldelse: Shevils – «Necropolis», Med arven fra Silence the Foe setter Shevils en ny standard, Nye rytmer og melodier fremført på adekvat vis

Annette Gil – Oblivion

Annette Gil var i ti år (1999-2009) låtskriver og frontfigur i Seven. «Oblivion» er fra hennes tredje soloplate «Teenage Rage» (den første singelen fra albumet). Soundet er godt forankret i 80-tall new wave ‘a la Blondie Siouxsie and the Banshees, understøttet av en fengene låt/rytme og meget stilig new wave-gitar-mønstre. Kul gitarsolo og vokal også. Spillegleden og know how er definitivt inntakt. Dette er musikk som har formet henne, og man kan lett høre at det ikke er en typisk retro-take på new wave (post-punk) man var for ung til å oppleve selv. Annette Gil var til stede selv, og det er nok grunnen til at det låter så spenstig og gjennomført.

 This Sect – Stain Remover

5. mars slipper de Oslo-baserte post-punkerne This Sect endelig sitt nye album «Everything We Know Into a Black Hole» på Sect Appeal Records, som er oppfølgeren til den snasne post-punk/new wave/pop-plata «Shake the Curse» (2014). Singelen «Stain Remover» viser at de fortsatt har mye å gi. Det du leste nå er introen min til  videopremieren på den nye singelen, altså «Stain Remover», vi kjørte i forrige uke. Denne uka tar vi med låta i Ferske spor. Bandcamp.

Videopremiere: This Sect – «Stain Remover», This Sect – Party Like It’s 1939 (Ferske spor uke 7/2020), Plateanmeldelse: This Sect – «Shake the Curse» / anbefaler norske band

JEJUNE – Johnny B. Goode is Dead

JEJUNE, den unge kvintetten fra Kristiansand, slapp låt på samme dag som This Sect slapp sin nye låt/video, fredag 12. februar, på Braveheart Records, som eies av Jonas Alaska, Mikhael Paskalev og Billie Van. JEJUNE er selskapets første eksterne signering og låta «Johnny B. Goode is Dead» er andre låt fra bandets kommende EP.  Knall låt, som Anne Marie Almedal kommenterer på fjesboka deres. En  rytmisk catchy poplåt med til dels smygende stemning  og utmerket vokalfrasering. Produksjonen er strøken, ikke for glatt og med noen livlige innfall. JEJUNE burde vært med på Mest tro på disse norske debutantene i 2021 til Musikknyheter (hadde denne låta kom før jeg stemte, ville jeg muligens tatt JEJUNE med).

JEJUNE – All the Wrong Parties (Ferske spor uke 51/2019)

Yearn Lydom – Bike

Ny røff låt fra Tromsøbaserte Jørn F. Meinertz aka Yearn Lydom. «Bike» er en feberfylt, fuzz-groovy og, som sagt, røff, med angstbitersk vokal. Her bobler virkelig frustrasjons-putringen opp til overflaten. En energisk låt med eggende puls. Enda en  pluss-anmerkning Year Lyndom-boka mi. Bandcamp. Video.

Hvem er Yearn Lydom?, Yearn Lydom – Days of July (Ferske spor uke 3/2021)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

3 kommentarer til “Ferske spor uke 6/2021”

 1. Crime sier:

  Fett at dere har tatt oss med på listen! Takk!
  Vi e å finne på Spotify nå også med 4 låter (snart 6)
  https://open.spotify.com/artist/58wL7oLkKtbbZdeHm6uWux?si=57_IIHEuS1y6QVWU0Vasdg

  – Chemtrails Oslo

 2. Jan Hansen sier:

  Hadde vært kjekt å se noen ha med Oslo-baserte BeingAMonkeys sang «AML 2» som kom ut på fredag, men mye interessant ellers her!

  1. Victor Josefsen sier:

   Takk for tips! Den må vi sjekke. Victor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter