Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 19. februar 2021

Fugl eller fisk med Hilma Nikolaisen

Hilma Nikolaisen slapp nylig sitt tredje album «Heritage» på Fysisk Format, et herlig varmt, nedstrippet og personlig album – kun tilgjengelig på LP og nedlasting – hvor den akustiske gitaren har tatt sentrum for poetiske refleksjoner, og det er åpnet opp for både plystring og fløytespill. Det er mer naturlig å tenke på visesang og tropicalia enn psykedelia. Vi lot henne velge mellom fugl og fisk.

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Julia Naglestad

Arv eller miljø?

Arv. Miljø er jo også arv, på noen vis. Arv er spennende på mange nivå. Linjer og forbindelser, å se på hvor krims og krams stammer fra og hva vi viderefører, bevisst og ubevisst.

Vinyl eller strømming?

Fugl og fisk. Strømming er helt topp som utforskning. Vinyl er optimalt når det er snakk om plater som gir en hel og rik opplevelse. Noen plater med bare enkelte spor av interesse kan ofte like godt strømmes, så man slipper å lide seg gjennom rusk og rask. Vinyl kan jo også være unødvendig styrete.

Bandcamp eller Tidal

Jeg vet jeg bør si Bandcamp, fordi jeg vet at det er der vi musikanter får noe igjen for musikken vår. Men for å være spenstig sier jeg Tidal. Vet at Tidal har noen fine mennesker som er opptatt av musikk og forvalter sine oppgaver der med stil og respekt for musikken. Det er viktig at de menneskene finnes. De burde bare fungert på samme måte som Bandcamp. Hehe.

Singler eller album?

Album. Men det må være gjennomarbeidede album med en slags sammenheng der låtene utfyller hverandre. Det er jo en gave å høre på noe som noen har tenkt nøye ut! Ellers kan man like godt bare holde seg til en haug singler.

Minimalisme eller grandiositet?

Grandiositet – hvis det først er kvalitet. Form OG innhold! More er ofte more.

Flekkefjord eller Egersund?

Flekkefjord. Det er så mange bra folk som kommer derfra. Joakim Haugland, Nazneen Khan-Østrem, Cis Doris og Ollis Andreassen, bare for å nevne noen. Eksempelvis Frode Strømstad og Gustav Tønnesen er jo avlet opp i Egersund, men jeg må allikevel uten tvil si Flekkefjord.

Stavanger eller Kristiansand?

Jeg sier Stavanger, fordi Kvelertak-guttene er slike sympatiske gutter. Kristiansand har jeg opprinnelig ikke kunnet fordra, har tenkt på det som en skikkelig drittby. Men, for noen år siden fant jeg ut at det faktisk er masse friskt som har fått operere der i årevis. Jeg har bare ikke visst noe om det, de små uavhengige scenene og miljøene, som for eksempel Vaktbua og ulike kunstnermiljøer. Det var en herlig åpenbaring, nå er det veldig fint å spille konserter i Kristiansand!

Akustisk eller elektrisk gitar?

Elektrisk. Jeg er ikke noe særlig glad i klimpring. Akustiske gitarer inviterer til mye unødvendig støy i verden.

Gud eller Satan?

Gud! Gud er jo alt – så Hen er dermed også de eventuelt positive sidene ved Satan.

Det nye eller det gamle testamentet?

Det gamle. Det er jo helt ville historier. Jeg ler meg litt ihjel av tanken på alle de historiene vi ble fortalt som barn. Voksne mennesker har servert oss de drøyeste, makabre fortellingene derfra, som om det skulle tilhøre noen rimelig fornuft og relevans. For eksempel at Abraham skulle ofre sin sønn Isak, på bål, fordi Gud sa så, var helt innafor. Først i voksen alder har det slått meg hvor drøye de bøkene er. Egentlig helt herlig!

Burt Bacharach eller The Beach Boys?

Burt Bacharach, fordi jeg har blitt voksen. Før jeg ble 30 ville jeg nok sagt Beach Boys, jeg var ganske fan som barn. Elsker Burt, så mye liv i denne musikken. Apropos album – hos Bacharach ser vi hvor flott dét konseptet er!

Gal Costa eller Gilberto Gil

Gal Costa. Jeg og en vennegjeng hørte Gal Costa og Gilberto Gil live i Paris for et par år siden. Gal Costa og Gilberto Gil hadde med seg en tredje musikant som fikk mye plass, en noe yngre person som ikke på noen måte kastet glans over tilstelningen. Det var tidvis helt grusomt. Det var dog fantastisk underholdende å se hvordan min bror Emil, som er stor Gal Costa-fan, led seg gjennom opplevelsen. Konserten hadde dog sine lyspunkter, når Gal Costa fikk synge litt i fred. Skulle egentlig til London med samme vennegjengen og høre Gal Costa igjen, våren 2020, men pesten satte dessverre en stopper for det. Satser på at det kommer nye sjanser!

The High Llamas eller Stereolab?

Stereolab. Jeg har regelmessige behov for deres musikk. Så fint at de stabilt kjører på med sin greie og sprer liv og glede, på sitt udesperate og insisterende vis. Har hatt noen helt supre liveopplevelser der de siste årene. Inspirerende! (Les anmeldelse av Stereolabs konsert på Øya 2019, red.anm.).

John Cale eller Lou Reed?

Jeg sier Lou Reed.

Avdelingen for plystrelåter:

Peter, Bjorn & John «Young Folks» eller The Drums «Let’s Go Surfing»

Jeg måtte google begge to nå, faktisk. Jeg sier da «Let’s Go Surfing», litt mindre mas i plystringen der.

Paul Simon «Me And Julio Down By The Schoolyard» eller Peter Gabriel «Games Without Frontiers»

Jeg sier Peter Gabriel. Har faktisk har hørt litt på en plate av ham i det siste. For meg et nytt bekjentskap(!).

Guns N’ Roses «Patience» eller Otis Redding «Sitting On The Dock Of The Bay»

Otis. Det er fin og subtil bruk av plystring!

Plastic Ono Band «Jealous Guy» eller David Bowie «Golden Years»

«Jealous Guy», smooth opplegg. Men jøss. Så mye plystring som dette har jeg ikke blitt utsatt for siden barneskolen! Jeg hadde en frøken/klasseforstander i barneskolen som virkelig briljerte i plystring. Det gjorde inntrykk. Jeg har faktisk tenkt på at jeg håper hun ikke hører låta mi «All In», fordi hun antakelig vil bli skuffet over plystreferdighetsnivået.

Tropicalia eller folk?

Tropicalia.

Vår eller høst?

Vår. Nye begynnelser og potensielt alt godt i vente!

Avdelingen for fløytesanger:

Canned Heat «Going Up The Country» eller The Beatles «The Fool On The Hill»

Jeg sier «Going Up The Country». Veldig saklig og presis fløyting.

The Mamas and Papas  «California Dreamin'» eller Van Morrison «Moon Dance»

«California Dreamin'».

Jethro Tull «Living In The Past» eller Donovan «There Is A Mountain»

Tull. Fløyter og Tull høres veldig intenst og tullete ut. Jeg må nevne at jeg historisk sett har hatt en veldig sterk motstand mot fløyte. Jeg spilte tverrfløyte som barn, og hadde en streng polsk lærer som straffet oss hardt for den minste latterkrampe eller feiltrinn. Det satte spor, og fløyteallergien var sterk i mange år. For bare noen år tilbake laget en god venninne spillelister med fløyte-låter for å overbevise meg om at fløyte er verdt å høre på. Jeg ble gradvis mer tolerant. Nå starter jeg til og med mitt nye album med nettopp tverrfløyter, så jeg må sies å ha kommet meget langt i omvendelsesprosessen.

Det nye Munchmuseet eller Deichman Bjørvika?

Deichman Bjørvika, siden det tilsynelatende brukes så flittig av Oslofolket. Slik kan det vel sies å være et velsignet pengesluk. Deichman åpner jo opp den kanten av byen på en demokratisk måte. Ganske komisk følelse, å være der inne, dog. Fyke opp og ned rulletrappene, som på et kjøpesenter der ingenting er til salgs, men alt til fritt og vennlig utlån. Et slags Utopia. Bra og snodig opplegg! Skjønner at Munch trengte å flytte, men syns fremdeles det er nokså trist at man ikke lenger skal besøke Tøyen i Munch-ærend. Kan godt kvasi-sutre litt over dette tapet et par år til, sånn cirka frem til nye Munch åpner.

Historie/tradisjon/bevaring eller nybrudd/avant-garde/fremdrift

God fremdrift bygges vel også på godt bevart historie, vil jeg tro. Så fremdrift! Jeg prøver å gjøre det i mine prosjekter, ivareta tradisjoner, men også forsøke å komme videre, på min måte. Det er i alle fall et godt ideal, tenker jeg, om alle på sine kanter er bevisst den balansen.

 

 

Hilma Nikolaisen – Heritage (2021)

 

Hilma Nikolaisen – Mjusic (2018)

 

Hilma Nikolaisen – Puzzler (2016)

 

Sjekk også:

Musikalske julespor 2020 (inkludert Hilma Nikolaisen – «Ring Ring Ring (Bring It On)», «White Season Blue» og «Merrily Merrily»)

Hilma Nikolaisen – Light Shines (Ferske spor uke 47/2018)

Hilma Nikolaisen – «Merrily Merrily» (musikalske sidespor 49/2017)

Hilma Nikolaisen – Cloud Nine Rewind (musikalske sidespor uke 18/2016)

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter