Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 23. februar 2021

5 plater som har inspirert Birgitta Alida

I fjor vartet Birgitta Alida og Pablo Tellez opp med korona-konsert rett fra stua i fjor omfavnet av psykedelisk strobebelys og stemningsskapende musikk. I fjor jobbet hun også sammen med nevnte co-låtskriver Pablo Tellez og produsent Matias Tellez  og slapp en smektende EP med et lydbilde som henter inspirasjon fra forskjellige epoker av musikkhistorien. Her forteller hun hvilke 5 plater som har inspirert henne.

Av: Victor Josefsen/ Foto: Pressebilder

Du har kanskje også hørt stemmen til Birgitta Alida via band som Strange Hellos og Lumikide. Selv har hun bakgrunn i jazzen, og henter inspirasjon fra så forskjellige epoker av musikkhistorien som Bach og The Beatles.

I en utgave av Ferske spor tok jeg med «Past», fra den selvtitulerte debut-EP’en hennes, en smektende popsymfoni med like smektende vokal av Birgitta dyppet i 60-tallet med år 2020-signatur (eller 2021). Smakfullt og smart arrangert. EP’en inneholder seks lekne og raffinerte spor, som den herlige Motown-pastisjen «Closely» og den like herlige poplåten «When I’m With You».

«Jeg inspireres av all verdens ting, men spesielt av artister som Amy Winehouse, Serge Gainsbourg, Melody’s Echo Chamber, Kate Bush, The Beatles og klassiske komponister som Bach og Debussy. Jeg blir kanskje litt vanskelig å putte i bås, men la oss si at jeg beveger meg innen pop/soul/motown-ish/indie-segmentet», fortalte Birgitta Alida for to år siden, og påpekte samtidig at sjanger er ikke det viktigste for henne.

Her er flere utøvere/album hun er inspirert av.

 

The Beach Boys – Pet Sounds

Ville popmusikken vært den samme uten «Pet Sounds»? For meg er dette et av verdens beste album med vokal- og korarrangementer fra en helt annen verden.
Musikken er tidløs, og kunne på mange måter vært noe som ble gitt ut i dag og fremdeles vært like aktuell. Låtene er cathcy og lett fordøyelige, men samtidig meget komplekse. Jo mer jeg hører på albumet, så blir jeg stadig vekk overrasket av detaljer jeg ikke tidligere har lagt merke til. Det er som om jeg egentlig ikke har hørt albumet ferdig. Det er vanskelig å velge favorittlåter, men de som har gjort mest inntrykk på meg er «Caroline, No» og «I Just Wasn’t Made For These Times».

 

ABBA – ABBA Gold

Til tross for at dette er en samleplate med ABBAs største hits og ikke et tradisjonelt album, så var det en av de første CDene jeg fikk, og derfor inkluderer jeg den på listen min. Dette er «go-to»-albumet mitt til alt i livet. Jeg hører på ABBA når jeg rydder, dusjer, fester, går tur, når jeg er glad, når jeg er lei meg, osv. – musikken passer til alle kontekster. ABBA har betydd enormt mye for meg gjennom hele livet. På mange måter så oppdaget jeg min interesse og lidenskap for musikk gjennom dem. Jeg fant ut at jeg likte å synge og opptre med ABBAs musikk. Da jeg var liten så pleide jeg å høre på sangene på soverommet mens jeg hoppet rundt og sang i full hals med en hårbørste som mikrofon. Sammen med klassevenninnene mine på barneskolen hadde vi ofte opptredener med egne koreografier til ABBA-låter som vi fremførte foran klassen og i skoleavslutninger. Mamma var også mye involvert her – hun måtte sy 80-talls ABBA-kostymer slik at vi lignet på Agnetha og Anni-Frid. ABBA er en sånn gruppe hvor alt bare klaffet helt – stemmene til vokalistene er perfekte sammen, låtene og produksjonen er helt geniale, også ser de sykt kule ut. VELDIG vanskelig å trekke frem favorittlåter på albumet, men jeg må si «Lay All Your Love On Me» og «The Winner Takes It All».

 

Weyes Blood – Titanic Rising

Absolutt ELSKER dette albumet! Dette nok det jeg hørte mest på i 2020. Første gang jeg hørte gjennom det, så ble jeg helt blåst vekk. Stemmen hennes er helt perfekt. Hun er som en moderne Karen Carpenter. Låtene er magiske og albumet har helt nydelige stryker- og korarrangementer som jeg elsker. Og produksjonen gir meg en veldig utenomjordisk og nostalgisk stemning som er til å gråte av. Mine personlige favoritter på albumet er «Movies», «A Lot´s Gonna Change» og «Andromeda».

 

The Beatles – Magical Mystery Tour

Det er egentlig umulig å velge ett Beatles-album, men kom frem til at dette er en favoritt og en stor inspirasjonskilde for musikken min. Blir aldri lei Beatles, og oppdager alltid noe nytt ved musikken deres – særlig på dette albumet. Blir inspirert av stort sett alt med lydbildet; tekstene, melodiene, harmonikken, vokalene, arrangementene, produksjonen. Favorittlåter for dette albumet er «Fool On The Hill», «Strawberry Fields Forever» og «Blue Jay Way»

Julee Cruise – Floating Into The Night

 

 

Birgitta Alida – Birgitta Alida (EP, 2020)

 

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter