Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 28. februar 2021

Ferske spor uke 8/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av:Geir Qviller, Stian Bjørnsson Hope, David Jønsson, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

 

Geir

Mica Levi, Brother May – Om om om om

Melankolsk trip-hopsk låt med smak av karantene og lockdown. Fra «Blue alibi»; én av to ferske skiver signert Levi, selvutgitte og digitalt tilgjengelige på Bandcamp.

Øya 2019 – Tirzah (Mica Levi er med på scenen), Tirzah – Do You Know (Produsert av Mica Levi, Ferske spor uke 34/2018)

IKSRE, Kid Smpl – All the sparrows have moved to the city

Mørk og varm Burial-inspirert remiks/bearbeiding. Fra skiva «Transmission» som kun består av remikser av låter fra «Intermission», debutskiva til IKSRE (I Keep Seeing Rainbows Everywhere), ute på Hush Hush Records.

Caterina Barbieri, Bendik Giske – Fantas for saxophone and voice

Mystisk og sirkulær remiks/bearbeiding av låta «Fantas» fra Barbieris «Ecstatic computation». Giske egger saksofonen opp til en deilig og hypnotisk runddans som passer perfekt inn og skaper nytt innhold og spenning i låta. Dette er én av flere varianter av denne låta  utgitt som «Fantas variations» på Mego.

Deichman: Årets album 2019 (Inkludert Caterina Barbieris «Ecstatic computation»), Caterina Barbieri – Fantas (Ferske spor uke 18/2019), Caterina Barbieri – How to Decode an Illusion (Ferske spor uke 3/2019)

by:Larm: 10 kjappe konsertanmeldelser (Inkludert Bendik Giske)

Vessel – Movement I

Sakralt, mykt og følsomt med digitalisert vokal m.m.. Det er beatløst og famlende. Den nye utgaven av Sebastian Gainsboroughs Vessel er meditativ og vakker, med touch av tidligmusikk. Fra «Passion», digitalt tilgjengelig fra Bandcamp.

Vessel – Zahir (for Eleanor) (Ferske spor uke 47/2018)

 

Stian

Nick Cave & Warren Ellis – White Elephant

«Anyway, as promised in my last issue, I did go into the studio — with Warren — to make a record. It’s called CARNAGE. Love, Nick». For de av oss som følger med på «The Red Hand Files» falt haka gledelig ned på brystet når Nick Cave postet dette tidligere i år. Og uten noe mer stor ståhei er albumet plutselig ute! Det er som lovet bare Cave og Ellis (pluss et kor) og det følger mye av det samme sporet som «Ghosteen» (2019), rimelig nedstrippa og minimalistisk i lydbildet, men med sine åtte låter på førti minutter er det mer spiselig og umiddelbart inntagende. Innerst inne savner jeg at Nick Cave klemmer ordentlig til, med all det spetakkelet han er i stand til å lage med The Bad Seeds snart, men må nok bare innse at den tiden er over. På den annen side har han jo gjort det i over førti år fra før, så jeg unner fyren å fornye seg. Dessuten ryktes det at Grinderman skal lage et tredje album, så alt håp er ikke ute. I mellomtiden skal jeg uansett nyte «Carnage», vente på våren og håpe at Nick Cave tar oss med storm på konsert igjen, i 2022.

Deichman: Årets album 2020 (Inkludert Nick Cave – Idiot Prayer (Nick Cave Alone at Alexandra), Palace), Nick Cave – The Mercy Seat (Ferske spor uke 49/2020), Nick Cave – Cosmic Dancer (Ferske spor uke 18/2020), Nick Cave & the Bad Seeds – Hollywood (Ferske spor uke 41/2019), Nick Cave – One More Time With Feeling, Mer Nick Cave.

King Gizzard & The Lizard Wizard – K.G.L.W.

King Gizzard fortsetter sitt mikrotonale prosjekt i år også. Etter at de slapp «Flying Microtonal Banana (Explorations Into Microtonal Tuning Volume 1)» i 2017 har fansen mast om mer. Det fikk vi i fjor med «K.G. (Explorations Into Microtonal Tuning Volume 2)», og nå altså «L.W. (Explorations Into Microtonal Tuning Volume 3)». Hvis du lurer på hva det mikrotonale er, ikke spør meg. Det eneste jeg vet er at i stedet for å bruke kun tolv toner som vi vanligvis bruker i Vesten, utforsker King Gizzard her 24 toner, som de f.eks. bruker i Midt-Østen og Nord-Afrika. Tenk på den unøyaktige beskrivelsen ørkenblues så er du inne på noe. Ok, nok om det. Hvis du er kjent med King Gizzard er det uansett ikke så stor forskjell hva de ellers har drevet med de siste årene, det går i herlig psykedelisk rock som ofte tipper over i det progressive. På den siste låten, «K.G.L.W.» nikker de lett, eller tungt om du vil, tilbake til thrash-albumet «Infest the Rats’ Nest» fra 2019, og leverer 8 minutter og 28 sekunder mer pur vellyd.

Deichman: Årets album 2019 (Inkludert King Gizzard & The Lizard Wizard – Infest the Rats’ Nest), 5 plater som har inspirert Blomst (Inkludert King Gizzard and the Lizard Wizard – Nonagon Infinity, King Gizzard & The Lizard Wizard – Cyboogie (Ferske spor uke 6/2019), Øya 2018 – King Gizzard & The Lizard Wizard, King Gizzard & The Lizard Wizard – Crumbling Castle (Ferske spor – uke 33/2018), King Gizzard & The Lizard Wizard – The Wheel (Ferske spor uke 1/2018), Deichman: Årets album 2017 (Inkludert King Gizzard & The Lizard Wizard – Polygondwanaland, Flying Microtonal Banana og Murder of the Universe), Deichman: Årets album 2016 (Inkludert King Gizzard and the Lizard Wizard– Nonagon Infinity, Deichman: Årets album 2015 (King Gizzard & The Lizard Wizard – Quarters / Paper Mâché Dream Balloon), Deichman: Årets album 2014 (Inkludert King Gizzard & The Lizard Wizard – I’m In Your Mind Fuzz),

 

David

The Northern Belle ft. Siv Jakobsen & Louien – No Rush

Det er en fornøyelse å være med på utviklingen og den musikalske reisen til Stine Andreassen og The Northern Belle. «No Rush» er folkpop fylt med drømmende toner og bølgende vokal, med kanskje et snev av Weyes Blood i den svale luften som omgir sangen. Med nydelige harmonier fra Louien, som er bandkollega med Andreassen i Silver Lining, og gjestevokal fra stjerneskuddet Siv Jakobsen løftes «No Rush» til uante høyder. (Jan-Olav har også med denne, red.anm.)

The Northern Belle – (Dim Down) The Christmas Lights (Ferske spor uke 46/2020), The Northern Belle – americana oppgjør med ekser, The Northern Belle – Tailor Made (Ferske spor uke 35/2020), The Northern Belle – Late Bloomer (Ferske spor uke 24/2020), The Northern Belle – Gemini (Ferske spor uke 17/2020), The Northern Belle – Remember It (Ferske spor uke 11/2020), The Northern Belle – You’re Gonna Leave (Ferske spor uke 35/2018), The Northern Belle, Øya 2015: The Northern Belle – bilder, Øya 2015: Intervju med The Northern Belle.

Siv Jakobsen: Vakker lindrende indiefolk, Siv Jakobsen – From Morning Made to Evening Laid (Ferske spor uke 38/2020), Siv Jakobsen – Fight Or Flight (Ferske spor uke 14/2020), Siv Jakobsen – 5 om bøker og musikk, By:Larm 2016 – Siv Jakobsen, Siv Jakobsen – Album: The Nordic Mellow (Musikalske sidespor – uke 33/2017)

Louien – The Fool (Ferske spor uke 38/2019), 5 plater som har inspirert Louien, Louien – Heart and Mind Alike (Ferske spor uke 34/2019), Louien – Be Forgiven (Ferske spor uke 13/2019), Øya 2017 – Louien

Cassandra Jenkins – New Bikini

Cassandra Jenkins hadde pakket kofferten og var klar for turné med Purple Mountains, før hun fikk sjokkbeskjeden om David Bermans bortgang. Albumet «An Overview on Phenomenal Nature» omhandler hennes prosessering av tapet. Hun dro til Norge for å puste ut og endte opp med å skrive deler av albumet her. Et jazzete vestkyst-preg svøper albumet, med særdeles presis og subtil produksjon av Josh Kaufman. Det er også merkbart at hun har en fortid i bandet til Eleanor Friedberger. Jenkins bringer med seg noe av den elegante slepenheten derfra. Hvis du likte det siste albumet til The Weather Station, har du mye å hente her. «An Overview on Phenomenal Nature» byr på en sterk lytteopplevelse.

Frøkedal & Familien – Søn

Det tar litt tid før «Søn» tør opp, akkurat som om skogen våkner til liv etter en lang vinter. «Søn» bygges sakte opp kloss for kloss, med forsiktige gitartoner og trommer som føler seg frem. Nesten ett minutt går før alle byggeklossene er på plass, og sangens storhet åpenbarer seg. Frøkedals fortryllende vokal tar stadig større plass i lydlandskapet og rammes effektivt inn med innbydende felespill. Nytt album «Flora» slippes på Fysisk Format i mai. (Jan-Olav har også med denne, red.anm.).

Anne Lise Frøkedal: Vokal, produsent BMs album «Koss havna med her?», Frøkedal – How We Made It  (4. plass Deichman sin årets norske album liste 2018 ved Stian Bjørnsson Hope), Øya 2016 – Frøkedal & Familien, Øya 2014: Kolstø / Atlanter / Frøkedal – Kjente takter fra nye konstellasjoner, I Was A King, Harrys Gym 

 

Jan-Olav

Hans Stenøien – Black & Blue

Du kjenner han kanskje fra flotte Epinastic Movements, Sugarfoot eller Fungal. Nå debuterer Hans Stenøien snart på egen hånd med albumet «Awaiting in Dog Heaven» på Øra Fonogram. Helt alene har han imidlertid ikke vært i studio. Stenøien har tatt med seg norske toppmusikere som Anja Lauvdal, Kristoffer Lo, Viktor Wilhelmsen og Stina Stjern og Kyrre Laastad, sistnevnte har også har produsert albumet. Denne flotte poplåten kom nå i forkant.

5 plater som har inspirert Asle H. Kiran i Fungal, Fungal – I See Nothing & Below (Ferske spor uke 51/2019)

Sugarfoot – Changing Times (Ferske spor uke 23/2019)

Tindersticks – A Man needs a Maid + Kathleen

Da er endelig «Distractions» ute, og med det har vi fått en anledning til å bli kjent med enda en fin Tindersticks-cover. Her har de covret en av Neil Youngs klassiske låter fra «Harvest». Det er en sjelfull, instrumental og mer sparsommelig tolkning. Når vi er inne på Tindersticks og tolkninger av andres låter må vi også hente frem deres versjon av Townes Van Zandt, men minner også om at de har gjort fine versjoner av så vel Odyssey som Hot Chocolate tidligere, og også Dory Previn og Television Personalities denne gangen.

Tindersticks – You’ll Have to Scream Louder & Man Alone (Can’t Stop the Fadin’) (Ferske spor uke 3/2021)

Vestindien – Meldrøye

Den massive, bleke intensiteten og atmosfæren til Vestindien fanger og drar oss med inn i mørket. Det males på stort lerret i sort og Amebix-referansene er aldri langt unna.

Frøkedal & Familien – Søn

Anne Lise Frøkedal og co med første smakebit fra  albumet «Flora». En drivende god atmosfærisk indie-låt med klangfulle gitarer – selv om man også kan skimte litt fuzz gravd inni der et sted sammen med hennes eterisk vakre vokal. Video (lyric).

Shevils – Scandinavian Death Star

Singlene fra det kommende albumet til Shevils kommer både ofte og bra. Gitarmanglet og den intense skrikingen på denne gir meg assosiasjoner til JR Ewing. Video.

Shevils – It Never Ends (Ferske spor uke 6/2021), Shevils – Monsters on TV (Ferske spor uke 3/2021), singelanmeldelse: Shevils – «Miracle of the Sun», Singelanmeldelse: Shevils – «One Thousand Year» / Ny Shevils-låt: Om elendighet. Alltid elendighet., Singelanmeldelse: Shevils – «Black Eyes», EP-anmeldelse: Shevils – «Necropolis», Med arven fra Silence the Foe setter Shevils en ny standard, Nye rytmer og melodier fremført på adekvat vis

JR Ewing – Laughing With Daggers & Change is Nothing (Everything Is)

Et stykke klassisk norsk screamo hardcore punk! Video– («Laughing With Daggers»). Video – («Change is Nothing (Everything Is»).

Alan Vega – Nike Soldier

23. april slipper Sacred Bones albumet «Mutator» med den avdøde synthpunkpioneeren Alan Vega – mest kjent for å være halvparten av Suicide, men som også lagde mange bra soloalbum, blant annet «Cubist Blues» sammen med Alex Chilton og Ben Vaugh. Det handler om gamle opptak sammen med kona Liz Lamere fra 1995 og 1996 til det som beskrives som et tapt album. Nå har de funnet igjen original-DAT-en og ferdigstilt dette. Den karakteristiske intense tilstedeværelsen er her i fullt monn og låta gjør oss nysgjerrig på resten av plata med ikonet. Video.

Kristofer Åström – Michelle

– Jeg skrev sangen «Michelle» for min kone og spilte den for henne på bryllupsfesten. En av de mest utleverende sangene jeg noensinne har skrevet. Men det føltes riktig å spille den inn og gi den ut, sa Kristofer Åström til Deichman musikk i anledning bonus-skiva til den limiterte utgaven av albumet «Hard Times».

Kristofer Åström: Inderlig americana med punkrøtter, Kristofer Åström – Another Love (Ferske spor uke 36/2020), Kristofer Åström – Inbetweener (Ferske spor uke 11/2020), Dyr på platecoveret (Kristofer Åström ‎– «Loupita» (2002), Øya 2016 – Sweden (Kristofer Åström var en av gjestene), Easy October – Mono en tirsdag i april, 14 låter fra 2014 – på video (med Easy October – My Love Will Be There Still), 13 låter fra 2013 (med Easy October – Rocket Man)

Iceage -Vendetta

Danskenes post-punk stoltheter har gitt seg hen til dansbare Madchester-beats i terrenget til Primal Scream og dratt til Portugal og latt Sonic Boom produsere deres neste album «Seek Shelter», som slippes på Mexican Summer 7. mai. Video.

Iceage – Lockdown Blues (Ferske spor uke 16/2020), Iceage – Catch It (Ferske spor uke 7/2018), Iceage på Roskilde 2013

White Flowers – Daylight

Et herlig stykke drømmepop fra Prestons mest spennende band her og nå tatt fra debutalbumet «Day by Day», som kommer 7. mai på Tough Love. Bandet blomstrer såpass at den såkalte Dinked Edition av vinylen, som kom ut i 666 eksemplarer, røk ut i løpet av et par timer. Vi andre må nøye oss med den blå utgaven eller senere opptrykk om vi vil skaffe oss dette albumet. Jeg gleder meg ihvertfall til å høre flere låter. Video.

Årabrot – Kinks of the Heart

Om landsbygdens skjønnhet og brutalitet og med inspirasjon fra Cormac McCarthy. Video.

Årabrot – The World Must Be Destroyed & The Lie (Ferske spor uke 4/2021), Årabrot – The Sharp Edge – Andrew Liles Rework (Ferske spor uke 2/2020), «K:N» AKA Kjetil Nernes i Årabrot – 5 om bøker og musikk, By:Larm 2016 – Årabrot, Video & EP-anbefaling: Årabrot – I Modi, Anbefaling: Årabrot – Arrabal’s Dream, Årabrot – «Blood on Bunny», Årabrot – Maldoror’s Love (Ferske spor – uke 26/2018), Albumanbefaling: Nernes/ Skagen – Confession, Cocks and Crosses, Dokumentar om Årabot, Ingen Forbildepris til Årabrot, Mer Årabrot.

Lost Girls – Menneskekollektivet

Med dette tolv minutter lange tittelkuttet annonserer Jenny Hval og Håvard Volden debutalbumet med samme navn på Smalltown Supersound for dette prosjektet 26. mars digitalt og 24. april i fysisk format. Låten starter med en slags forsiktig, nærmest hviskende form for spoken word om begynnelsen til en ny verden over en dronende synth før låten gradvis bygger seg opp mot mer dansbare, rytmiske former og den nye verdenen trer frem. Video.

Pony – Chokecherry

Nok et stykke overbevisende kraftpop for oss som har savnet band som Belly, That Dog, Blake Babies med flere. Fra debutalbumet «TV Baby» som kommer i april. Video.

Pony – Couch (Ferske spor uke 4/2021)

Cassandra Jenkins – Hard Drive

Ba Da Bing! Records slapp nylig det andre albumet «An Overview of Phenomenal Nature» til Cassandra Jenkins. Den andre singelen derfra er veldig fin. Et delikat stykke terapeutisk spoken word musikk hvor vi får ta del i en myriade av samtaler fra verdensmetropolen. Video.

The Northern Belle feat. Siv Jakobsen & Louien – No Rush

De tre stemmene flyter sammen i et luftig, større vakkert hele nært amerikansk folk.

The Apartments – The Failure of Love is a Brick Wall (You Prayed for Me to Hit It)

Eksil-australieneren Peter Milton Walsh returnerte med EP-en «In and Out of the Light» på Talitrees i fjor. Nå er denne låten også gjort tilgjengelig på strømmetjenestene. Og det er fint for oss med sansen for sofistikert australsk pop ‘a la The Go-Betweens. Faktisk var ex-Go-Betweens Amanda Brown med i bandet en stund.

Nick Cave & Warren Ellis – Carnage

Fortettet, intenst og omskiftelig. Tung tremologitar, orgel og strykere i et staselig driv fremover der ambiencen og atmosfæren fra Warrren Ellis’ elektronikk og looping danner grunnlaget. Dette er tittelkuttet på det første ordinære duo-albumet til Cave og Ellis, som tidligere har gjort en rekke film soundtracks sammen foruten arbeidet med The Bad Seeds og Grinderman.

FM Einheit feat. Lee Ranaldo – Alpine Traum

Frank Martin Strauss, bedre kjent som Mufti eller FM Einheit, forlot Einstürzende Neubauten etter «Ende Neu» i 1996. Nå kommer soloalbumet «Exhibition Of A Dream» med gjester som Genesis Breyer P-Orridge, Susan Stenger (Band of Susans) og Apichatpong Weerasethakul. Sistnevnte skal være et nytt psevdonym for ingen ringere enn Christian Emmerich – mest kjent som Blixa Bargeld – og ikke den thailandske regissøren bak filmen «A Letter to Uncle Boonmee». På den første singelen fra albumet finner vi tidligere Sonic Youth-gitarist Lee Ranaldo som beretter. Video.

Charlotte Jacobsen – The Rebel

– «The Rebel» er min mørke og bluesy hyllest til rocken og alt det innebærer. Den handler om å ta de valg og veier i livet som ikke nødvendigvis er så populære, sier Charlotte, som denne gangen har vært i studio med Dagfinn Hjort Hovind, Mattias Hellberg og Ole Tom Torjussen. Sistnevnte har også produsert oden til det rocka livet sammen med artist. Video.

Charlotte Jacobsen – Fire (Ferske spor uke 46/2019), Charlotte & Co-Stars – My Man (Ferske spor uke 44/2018)

Arab Strap – Here Comes Comus!

Når du ser videoen til denne låta innser du virkelig hvor mørk, uhyggelig, illevarslende og snuskete denne låta er. Med hamrende perkusjon og Moffats karakteristiske snakkevokal hensettes vi til et univers av ukontrollerte nattlige eskapader tilegnet den rebelske natteguden Comus,  som skaper kaos og uorden hvor enn han ferdes. Skrekkinnjagende, vederstyggelig og vakkert som den skotske duoens egen musikk og tekster. Video.

Arab Strap – Compersion, Pt 1 (Ferske spor uke 3/2021), Arab Strap – The Turning of Our Bones (Ferske spor uke 36/2020)

The Good The Bad And The Zugly – Going Postal

Fra en rykende fersk splitt-sjutommer med Nottinghams Hip Priests. Låta finner du kun i fysisk format og på bandcamp. Nok et stykke øs-pøs rock’n’roll i scandirock-tradisjonen med et stykke underliggende samfunnskritikk.

Slik formulerer de seg om låta:
«Vi kjenner vel alle følelsen av å sitte fast i en nitidig jobb, sant? Å se årene fly forbi uten fremtidsutsikter eller muligheter til utvikling? I noen tilfeller er det enda værre. Du har vært en lojal ansatt i 25 år, og så får du ikke engang en gullklokke på slutten av dagen?! Sånt kan få selv de mest velbalanserte sjeler til å klikke. Vi har bare brukt Zugly som eksempel. Siden det allerede fins et veletablert uttrykk for det. Going Postal».

The Good The Bad And The Zugly – Fuck Life… but How to Live it? (Ferske spor uke 30/2020), The Good The Bad And The Zugly – King of Incovenience (Ferske spor uke 5/2020), The Good The bad And The Zugly – Welcome to the Great Indoors (Ferske spor uke 3/2020), The Good The Bad And The Zugly – Corporate Rock (Ferske spor uke 51/2019),  The Good The Bad And The Zugly – NAV or Never (Ferske spor uke 34/2018), The Good The Bad And The Zugly – «It’s A Jungle Out There» (Ferske spor uke 6/2018), The Good The Bad and The Zugly – «Vik Bak Meg Satan» (Ferske spor uke 4/2018), The Good, The Bad and The Zugly – West Coast Exile (Ferske spor uke 3/2018), The Good The Bad And The Zugly – Album: The Worst Four Years (Musikalske sidespor – uke 45/2017), Plateanmeldelse: The Good The Bad And The Zugly – «Misantrophic House», Ivar Nikolaisen (The Good The Bad And The Zugly) – 5 om bøker og musikk + intervju om tekstene på «Misantrophic House», Øya 2015 – The Good The Bad and The Zugly, The Good the Bad and the Zugly – intervju, Ny The Good the Bad and the Zugly sjutommer / Anbefales.

Statues feat. Per Stålberg – Cardiac Arrest

Det er taggete, melodiøst og riktig så fengende. Her på den tredje singelen fra albumet «Holocene» hentet Umeå-trioen ekstra hjelp fra Pablo Matisse og Division of Laura Lees Per Stålberg.

Division of Laura Lee: Indie med hardcore-energi, Division of Laura Lee – Curtains (Ferske spor uke 49/2020), Division of Laura Lee – Apartment (Ferske spor uke 33/2020)

Statues: Engasjert indiepunk fra Norrland, Statues – The Salt (Ferske spor uke 4/2021)

Annette Gil – I Need The Storm

Fra Gils kommende fysiske slipp «Teenage Rage» på MTG Music, som foreløpig er ute i digitale kanaler. En låt om hjemlengsel til forblåste Måløy? Den slepende stemmen og synthene alluderer både til Blondie, Siouxsie and the Banshees og Sandra eller Michael Cretu, men også mer moderne ting som for eksempel The Organ.

Annette Gil – Oblivion (Ferske spor uke 6/2021)

Dinosaur Jr. – I Ran Away

Den klassiske Dinosaur Jr. trio-besetningen med J Mascis, Lou Barlow og Murph annonserer nye låter med denne første singelen til en ny LP. Albumet «Sweep It Into Space» kommer 23. april på Jagjaguwar. Etter singelen å dømme er det lite nytt under solen, men det er vel også sånn vi liker dem? Video.

Dinosaur Jr. på Chateau Neuf/Betong, Plateanmeldelse: Dinosaur Jr. – «I Bet on Sky», 1988- En hyllest til 80-tallet. Igjen! (inkludert Dinosaur Jr. – Bug)

Sebadoh – phantom (Ferske spor uke 25/2019), Sebadoh – Celebrate The Void (Ferske spor uke 10/2019)

Abu Nein – Dying Into a Dance

Okkult og feministisk svensk dark wave eller synthpop fra Dennis Lood og Erica Li Lundqvist, fra albumet «Secular Psalms» på Progress Productions, som var en av fire nominerte for beste synt på Manifestgalan (Social Ambitions vant, red.anm.). Albumet reutgis også på Young & Cold Records og Rundgång Rekords i disse dager, og bør tydeligvis sjekkes nærmere i sømmene om vi skal dømme ut fra denne singelen. Video

Rural Tapes – Pardon My French

Arne Kjelsrud Mathisen fra I Was A King, Heroes & Zeros, Mirror Lakes og The No Ones går med dette solo. Det vil si, på denne sofistkerte noir psykedeliske instrumental låten får han hjelp av saksofonisten Terry Edwards (fra blant andre Gallon Drunk, The Blockheads og Big Sexy Noise) og Hot Chips Alexis Taylor trår til på Rhodes piano. Et fullengdes album er ventet i vår på svenske Smuggler Music. Etter å ha hørt denne fine forsmaken, som er et av høydepunktene i ukas låtbunke, må jeg si jeg gleder meg storveis.

Wendy Rene – After Laughter Comes Tears + Bar-B-Q

Jeg kjenner ikke til så mange tolkninger av denne låta utover den nye versjonen til Hot Nuns og Alicia Keys. Samples derimot finnes det haugevis av. Mest kjent er kanskje Wu-Tang Clan, Petter & Feven, Ariana Grande, Fat Joe & Dre, Alboroise og Method Man. Jeg vil imidlertid slå et slag for den fenomenale originalen, som jeg ikke har hørt på noen år før denne påminnelsen med den fine doble samleskiva «After Laughter Comes Tears: Complete Stax & Volt Singles + Rarities 1964-1965» – som kom på Light in The Attic i 2012. Rene er relativt ukjent tross den rå og dype vokalkraften og det hektende, nærmest stammende rytmiske kompet. Når jeg først var i gang måtte jeg også ta med dansegulvfavoritten «Bar-B-Q».

The Maharajas – Don’t Call My Name + The Tenderfeet – Black Winds

Jeg lærer gjerne mer om genren moody garage, som er utgangspunktet for en spennende ny sjutommer-serie på Bergens-etiketten Back to Beat Records. Etter de to første utgivelsene med de svenske garasjerock-heltene The Maharajas (også med bakgrunn fra Crimson Shadows og The Stomach Mouths) og grekerne The Tenderfeet kan vi slå fast at dette er veldig fine greier, og håper noen vil skrive en mer utførlig artikkel om genren etter hvert.

«Don*t Call My Name», som åpner førstnevntes EP, er skrevet av Allan Varela og Dick Turano, og opprinnelig gjort av The Wead på en  B-side til singelen «Today» i 1966 på Duane Records på Bermuda. Coveren kan du sjekke på bandcamp før innkjøp. Originalene finner du her og her. Fra The Tenderfeet, bandcamp, plukker vi A-siden «Black Winds», som ble skrevet av Tom Davies og opprinnelig ble sluppet av Little John & The Monks i 1965 på A-siden på en promosingel utgitt av Jerden Records.

Originalene av begge mine valgte spor kan man finne på den greske samleplata «Tymes Gone By» på Action Records fra 1998.

 

Victor

The Frantic Five – I Need You Mine og The Very First Day

Flere av medlemmene i The Tenderfeet (se over) har vært aktive i den greske garasjerockscenen siden nittitallet, bl.a. i The Frantic Five. Jeg tok med …Fives «I Need You Mine» i Ferske spor for to år siden, en skikkelig bra garasjerocker, som sikkert flere har gått glipp, så tar den med her også, og hekter på «The Very First Day» fra deres 7» tommer «I Need You Mine/The Very First Day», som altså er gitt ut av den bergenske kred-labelen Back to Beat Records, som bl.a. har gitt ut The Wednesday Knights’ første og eneste knallplate, Romskip, The Hiveminds m.m.

The Frantic Five har holdt det gående siden 1994 og har varmet opp for The Sonics, The Fuzztones, The Mysterians, Sky Saxon and The Seeds, The Fleshtones og Sick Rose. En erfarer gjeng dette, og det kan man høre på singelen. De spiller klassisk 60s garasjerock med farfisa og tidvis ganske så raspende gitarer og mikser det med pop-elementer, som jo også The Hiveminds gjør på singelen «No Fun No More» fra sin sin selvtitulerte debutplate utgitt samme år.

The Frantic Five spiller dermed ikke den ubehøvla, rå versjonen garasjerock, som flere av av inspirasjonskildene gjorde så vanvittig bra på 60-tallet. A-siden på singelen «I Need You Mine» sender ærbødige nikk til 13th Floor Elevators‘ «You’re Gonna Miss Me», men dette er ikke en kopi, The Frantic Five gjør det på sin egen måte, de holder tilbake for å gi rom til det melodiske uten at det går på bekostning av grooven.

Katthem – Ohållbar Utveckling og Gudskomplex

Jeg ble fan av Katthem etter å ha desket intervjuet vi nylig gjorde med gruppa (klikk på linken under), og det uten en gang å ha lyttet på musikken. De er null selvopptatte og oser av engasjement.  Overskriften «Livsbejaende punk» til det nevnte intervjuet er egentlig misvisende rent musikalsk, for Katthem blander indie, pop, rock, post-punk, svensk progg og annet med punk, det gjør at de får ut alle typer følelser, man vet aldri hva som kommer til skje, de vrir og vender på låtene, og det høres både sømløst og spontant ut. Katthem er mer ren punk i attitude enn musikalsk. Måten de mikser det melodiøse og skurrende rocka, det vare og råe og det mørke og lyse er snasent. «Ohållbar Utveckling» og «Gudskomplex» er to av de største favoritten på plata deres med den gode tittelen «Vackra Lögnerskor». Fredag 26. februar ble «Vackra Lögnerskor» kåret til årets svenske punkplate på Manifestgalan. Vel fortjent.

Katthem: Livsbejaende punk

Allergic To Humans – Uggly Things og Sect Aura

Svenske Allergic To Humans, opprinnelig fra Gotland, basert i Stockholm, var en av fire nominerte i kategorien rock på Manifestgalan. (Martin Savage Gang vant). De ble nominert for plata «Infinity Crunch» (2020), som er oppfølgeren til deres selvtitulerte debut-EP fra 2018. «Uggly Things» er en combo av garasjerock & powerpop. Sjelfull, catchy og energisk. Jeg har tatt med denne låta i Ferske spor to ganger tidligere – alle gode ting er tre. På plata er de foruten garasjerock & powerpop innom surf, rockabilly, boogie, poppunk og punk. Jeg tar også med låta «Sect Aura», som sender noen nikk i retning Dr. Feelgoods superb «Looking Back».  Allergic To Humans omtaler da også Dr. Feelgood som legender i det ferske intervjuet vårt, noe de har helt rett i. Sjekk de andre låtene på «Infinity Crunch»-plata også.

Allergic To Humans: Frenetisk garasjepunk

The Pink Moon – Runnin’ On Fumes

Jeg har ikke å lyttet på The Pink Moon, fra Trondheim, sin plate «Cosmic Heart Attack», på Crispin Clover Records, før ganske så nylig, og for en positiv overraskelse. The Pink Moon fusjonerer musikken de liker, garasjerock, psykedelia, r&b med noen jazz-utblåsninger, og det gjør de utsøkt. I likhet med f.eks. The Frantic Drive fra Hellas på 7» tommeren «I Need You Mine/The Very First Day» fra 2019 (se over), på den bergenske labelen Back to Beat Records, holder The Pink Moon øset tilbake for å gi rom for det mer dvelende psykedeliske uten at det går på bekostning av grooven. Det funker som en kule.

The Pink Moon: Vimsete R&B garasjerock fra Trondheim

LÜT – LÜTetro

I forkant av debutplata «Pandion», som kom i 2017, var det lett å få inntrykk av Tromsø-gruppa LÜT som en ung gjeng med breikjefta nordlendinger som skulle ta over verden – de hypa seg selv til den store gullmedaljen før plata kom, debutplata deres attpåtil. Jeg var først litt lunken til plata, som du kan lese her, men etter hvert som jeg lyttet på plata åpenbarte knakende gode låter seg, som «Du Vet Ingenting», «Prisen», og «FetteLÜT». LÜT holdt ord. LÜT var verdt hypen, en hype utført med en stor dose humor, tenker jeg.

For godt og vel to uker kom deres andre album «Mersmak», og på den er singelen «LÜTetro». LÜT har en egen evne til å balansere skamløst fengende popdriv med smukke koringer, og stadionrock med screamo-vokal og hardcore-attack. «LÜTetro» huker tak fra første gitarstrofe, og de viser på igjen at de er noen kløppere til å arrangere og skrive låter med variert inspirasjon uten at det spriker i mange retninger, tvert imot, det høres særs kontrollert og gjennomtenkt ut.

«LÜTetro» lyder umiskjennelig LÜT, de har funnet frem til sin egen signatursound, ikke verst med tanke på at dette fortsatt en gjeng med ungsauer. Låta er en av beste de har gjort så langt, sammen med «Bangkok Nonstop» fra samme plate og de tre andre låtene jeg har nevnt tidligere.

Det du leste nå er utdrag fra singelanmeldelsen min fra i fjor.

LÜT – Bangkok Nonstop (Ferske spor uke 49/2020), Singelanmeldelse: LÜT – «LÜTetro», LÜT – Du Vet Ingenting (Ferske spor uke 41/2018)

Paper Crown – Circles

Hamar-duoen Paper Crown, gitarist Ørnulv Snortheim og vokalist Johanne Kippersund, ble naboer på Ankerløkka i Hamar for et par år siden. De oppdaget raskt et tydelig kunstnerisk slektskap i drømmen om den perfekte poplåta, noe de har virkeliggjort med f.eks. den flotte låta «Circles» fra albumet «Dreamers».

5 plater som har inspirert Paper Crown

Statues feat. Kate Breineder – Lockdown

Jan-Olav har med en låt med Statues feat. Per Stålberg i ukas Ferske spor, jeg tar med enda en låt med Umeå-bandet. På «Lockdown», fra plata «Holocene» (2020), er Kate Breineder (Soviac) med på vokalsiden. – Vårt forrige band KVLR spilte en del med Soviac, og vi har alltid likt Kates stemme, forteller Statues til oss i dette intervjuet. Jeg liker også vokalen til Kate, den er rå, og høyner denne intense låten der gitarene er så taggete og huggende at de nesten truer med å skjære seg ut av høytalerne. «Lockdown» er energisk med uimotståelig driv.

Hayeminol – I Want Out

Fra Hayeminol sitt andre album «Kollektivt Selvmord» på Hærverk Industrier (2020). «I Want Out» vaker et sted mellom punk, proto-punk (Les The Stooges) og garasjepunk med røffheten i soundet og drivet som skal til for at det funker så bra som det gjør her.

– Vi kjenner svært få trommisser som klarer å spille «I Want Out» i sin helhet, sier Hayeminol om deres trommis Kofi Álvaro Kjølstad Erdal  i intervjuet vårt som ble publisert fra ca. en uke siden. Har du et trommesett tilgjengelig kan du jo selv prøve om du klarer det.

I intervjuet (klikk på linken under) kan du lese om barnehagens Angus Young, forholdet til animasjon, tegneserier og brettspill og om rollen Geir «Bulle» Underdal fra Betong Hysteria, Kaare Og Partiet, Løver og Tigre, The Lust-O-Rama, Matchstick Sun og The Popcorn Explosion med flere har hatt for å videreføre arven av den gamle punken.

Hayeminol: Tempo, energi og riff

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter