Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 4. mars 2021

Plateanmeldelse: Arab Strap – «The Red Thread»

 

Artist: Arab Strap

 

Album: «The Red Thread» (2011)

 

Plateselskap: Chemikal Underground

 

5

 

Skrevet av: Victor Josefsen

 

Aidan Moffat og Malcolm Middleton fra Falkirk, Skottland er avsendere av «The Red Thread», duoen fjerde album, og innholdet er nok engang bitende og til dels galgenhumoristisk hverdagsrealisme som bare de to kan det.

Det å dukke ned i deres univers er er tilsynelatende ingen lett affære. Her får du servert rå og nedstrippa livshistorier som sjelden har en happy ending, men at det til dels er utført med svart humor gjør det hele til en innholdsrik affære.

I bakgrunnen høres en gitar eller to, og et enkelt rytmekomp. Arab Strap forteller om sine liv, og setter musikk til det – så enkelt er det. Og akkurat som i det virkelige liv får forhold en sentral plass i Aidan og Malcoms historier. Enten de som for lengst er ødelagt eller de som står på kanten av stupet – og får den siste dytten.

Her er det mørke og melankoli, og ikke minst en styrke og observasjonsevne som gjør at du ikke kan la være å lytte til historiene som fortelles. Du blir med på puben, hjem til kjærester og ekskjærester, eller våkner opp med en forferdelig skallebank sammen med dem.

Tekstene er alle små, krystallklarefortellinger. Hør for eksempel singellåta «Love Detective», der hovedpersonen oppdager skumle saker under kjærestens seng.

Instrumenteringen er enkel, for ikke å si minimalistisk, selv om gruppa på dette albumet har tatt et forsiktig steg i retning piano og strykere siden de tidligere utgivelsene. Arab Strap er omtrent så lavmælt som du får det, og har du fått smaken for den slags så ta en lytt på hele katalogene deres. Bestill platen her.

 

 

Nytt album

Fredag 5. mars kommer den skotske duoen med sitt første album på 16 år titulert «As Days Get Dark». – Det handler om håpløshet og mørke, men på en morsom måte. Det er definitivt Arab Strap, sier Aidan Moffat om det nye albumet.

Det har Aidan rett i, den mørke humoren og det smått paranoide er til stede akkurat slik vi husker dem, og har du fått smaken for den slags anbefaler vi den, «The Red Thread» og egentlig alle Arab Strap sine utgivelser.

Vi (her Jan-Olav Glette) har presentert 3 av låtene fra det nye albumet tidligere i Ferske spor.

Arab Strap – «Here Comes Comus!»

Når du ser videoen til denne låta innser du virkelig hvor mørk, uhyggelig, illevarslende og snuskete denne låta er. Med hamrende perkusjon og Moffats karakteristiske snakkevokal hensettes vi til et univers av ukontrollerte nattlige eskapader tilegnet den rebelske natteguden Comus, som skaper kaos og uorden hvor enn han ferdes. Skrekkinnjagende, vederstyggelig og vakkert som den skotske duoens egen musikk og tekster.

 

Arab Strap – «Compersion, Pt 1»

Nok en forsmak på albumet «As Days Get Dark». Den mørke humoren og de enkle, rytmiske synthene er til stede slik vi husker dem, og gjør at vi gleder oss til å høre albumet i sin helhet.

And when we looked for a unicorn,
We found a bride and a blushing groom
We took them out for a cocktail, they took us back to their room
But I confess I now regard, exclusion jealousy one
I had a wibble I haven’t worn, while they just had some fun
We have seen all the ways our earthly bodies work
Their successes and their failures, every kink and quirk
We know hard they ache, we understand their needs
But their dyad is dividing now, as vintage vows recede

 

Arab Strap – «The Turning of Our Bones»

Våre musikalske venner Malcolm Middleton og Aidan Moffat fra Glasgow er tilbake med en sjutommer. Første forsmak på den er en besvergelse, en voodoo trylleformel for å vekke til live de døde. Intet mindre. Inspirert Famadihana-ritualene til Malagasyfolket på Madagaskar.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter