Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 17. mars 2021

5 plater som har inspirert Aggie Frost

Aggie Frost ga ut flere strøkne singler i fjor og slapp nylig en like strøken coverlåt. Les om hvilke 5 plater som har inspirert henne.

Av: Victor Josefsen/ Foto: Rune Stokmo

Fjorårs-singlene til Aggie Frost spenner fra mørkt klangbilde og tekst, via melankolsk og tenksom stemning til skamløst fengende synthpop, og nylig slapp hun en ny coverlåt. Du har kanskje hørt den svenske, folkekjære artisten Fred Åkerstrøm sin versjon, eller Håkan Hellstrøms variant – «Jag ger dig min morgon»? Aggie har oversatt låta til sin egen dialekt, titulert «Gir dæ min morra». Låta er egentlig amerikansk, «I Give You the Morning», og skrevet av Tom Paxton i 1969. Alle singlene er fra den kommende plata «Perlemor».

«Vanskelig å velge ut bare fem!», sier Aggie, så hun har også laget en egen spilleliste med resten av albumene hun elsker.

Sinéad O’Connor
I Do Not Want What I Haven’t Got (1990)

Denne plata gjorde så stort inntrykk på meg, som 15 åring hørte jeg denne om og om igjen, på vinyl. Jeg var så overrasket både over at «Nothing Compares 2 U» ble en slags siste-dans hit på ungdomsklubben og te-dansen på Rogers, selv om det var en naken og nedstrippet ballade – men også at denne dama var så tøff, så direkte, så uredd – jeg var helt imponert, at det gikk an å være sånn, milevis unna det jeg turte selv. Når jeg begynte å synge var det med hviske-stemme og forsiktighet… det har utviklet seg med årene og har med modighet og å tørre å ta plass å gjøre. Sinéad O’Connor tok plass.

 

Jan Johansson
Jazz på svenska (1964)
Jazz på ryska (1969)


Jeg vokste opp med vinyl og båndspiller i stua, god lyd og god musikk, takket være pappa som var DJ, musikkelsker og hifi-interessert. «Jazz på Svenska» og Jazz på Ryska» er plater som drar meg rett tilbake til barndommen, og som den melankolikeren jeg er, er det sterkt for meg. Johansson spiller så lett, men så interessant og nemt – det bare er så fint. Og disse nordiske svungene i melodiene… elsker det!

(Bestill plater og noter her, red.anm.)

 

Julee Cruise
Floating into the Night (1989)

For det første satt jeg som klistret til skjermen hver episode som «Twin Peaks» vistes, sent på fredags-kveldene – jeg var frelst – for et univers, for en merkelig historie, og jeg hadde girl-crush på Audrey og jeg ville bli like god på å drikke kaffe som Mr. Cooper (som for øvrig inspirerte meg til å få min egen «Diane», altså diktafon, som jeg gikk med i veska for å fange tekst- og melodi-ideer).

Den filmatiske, tåke-lette musikken til Julee Cruise, Angelo Badalamenti og David Lynch, var med på å understreke den mystiske drøm/mareritt-stemningen perfekt. Cruise ble et forbilde for meg som sanger, at man kunne lage musikk hvor vokalen svevde sammen – på en måte det motsatte av Mariah Carey-stil, med overdreven vokalteknikk (i mine ører) og flåsete stil… mystisk, classy og elegant.

Fun fact er at jeg har møtt Mrs Cruise etter konsert på Blå, og hun var virkelig en skrullete diva 🙂

(Bestill plater her, red.anm.)

 

Air
Moon Safari (1998)

Et viktig steg for det elektroniske lydbildet inn i alternativ-pop’en! Fransk, naivt – og med snedig og smakfull bruk av vocoder. Sexi boooiii.

(Bestill plater her, red.anm.)

 

Burial
Untrue (2007)

Produksjonen på denne plata, stemningen av asfalt, storby og ensomhet. Nye innfallsvinkler til produksjon og lydbilde, som har satt preg videre for vocal-chops, pitching av samples og bruk av field-recordings i pop-musikk.

 

Og her er resten av albumene — vanskelig å velge ut bare fem!
Aggie Frost – album jeg elsker…

 

 

Aggie Frost – «Gir dæ min morra» (2021, singel)

 

Aggie Frost – Stille (2020, singel)

 

Aggie Frost – Tidløs – Kohib remix (2020, singel)

Aggie Frost – Tidløs – Therese Lunde remix (2020, singel)

Aggie Frost – Tidløs (2020, singel)

 

Aggie Frost – Tentakler (2020, singel)

 

 

Sjekk også:

Aggi Frost – Tidløs (Kohib Remix) & Stille (Ferske spor uke 43/2020)

Aggie Frost – Tidløs (Ferske spor uke 26/2020)

 

Julee Cruise – Floating into the Night (5 plater som har inspirert Birgitta Alida)

¡Silencio! – David Lynch og filmmusikk (med Julee Cruise -«Falling»)

Angelo Badalamenti ‎- Twin Peaks: Fire Walk With Me (Soundtrack) (5 plater som har inspirert Erling Ramskjell)

Burial – State Forest (Ferske spor uke 34/2019)

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter