Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Spillelister 22. april 2021

Ferske spor uke 16/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, David Jønsson, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen, Victor Josefsen

Geir

Sarah-Jane Summers, Juhani Silvola – Dàn Fhraoich

Impresjonistisk og melankolsk låt i grenselandet folk, kammermusikk og jazz. Sjelfullt og inspirert felespill og et mykt, flytende og behagelig piano. Det er ikke veldig høyt under taket, så det blir intimt og høytidelig på samme tid. En smakebit fra den kommende skiva.

Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola – «Widdershins» (Musikalske sidespor – uke 40/2016), Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola – «Bellag the Drover» (Musikalske sidespor – uke 23/2016), Singelanmeldelse: Summers & Silvola «Widdershins»

PDP III – Calendar of days

Psykedelisk, beatløs og luftig ambient. Med myke og vridde vokalklipp, ekko, cymbaler og hengende tåke. Fra debutskiva «Pilled up on a couple of doves» ute på Shelter Press. PDP III er Britton Powell, Lucy Railton og Brian Leeds (Huerco S).

Iglooghost – Pure grey circle

Eksperimentell og innyndende elektronisk pop à la Múm. Her er en del organisk materiale, bl.a. smektende felepartier og sukkersøte vokalharmonier, ellers er det mye bling og dyp bass. Fra den nye skiva «Lei line eon», ute på GLOO.

Iglooghost – New Vectors (Ferske spor uke 34/2018)

Caterina Barbieri, Evelyn Saylor, Lyra Pramuk, Annie Gårlid, Stine Janvin – Fantas variation for voices

Caterina Barbieri, Kali Malone – Fantas for two organs

To fascinerende låter fra skiva «Fantas variations» som inneholder variasjoner over låta «Fantas» av italienske Caterina Barbieri. Har tidligere hatt med en variasjon av Bendik Giske her i Ferske spor. Det ene sporet er en blingete og herlig acapella-variasjon med smak av tidligmusikk og Philip Glass, signert Evelyn Saylor. Stine Janvin er bl.a. med på vokal. Det andre er en mørk, dyp og myk variant på pipeorgel av Kali Malone. Ute på Editions Mego.

Deichman: Årets album 2019 (Inkludert Caterina Barbieris «Ecstatic computation»), Caterina Barbieri – Fantas (Ferske spor uke 18/2019), Caterina Barbieri – How to Decode an Illusion (Ferske spor uke 3/2019)

 

David

Gruff Rhys – Can’t Carry On

De siste par ukene har jeg hatt en enorm trang til å høre på Super Furry Animals. For et fabelaktig band! Og for noen låtskrivere, og da i særstilling Gruff Rhys. Rhys’ siste singel «Can’t Carry On» glir fint sammen med late period Furries, små-psykedelisk pop med den særegne teften som nesten bare Rhys har i seg.

Slashed Wrists This Christmas – Gruff Rhys (Alternativ juleplayliste)

Louien – Deep Within

Den slepne rytmen og den perifere steelgitaren er noen av de få byggeklossene som utgjør «Deep Within», og det er denne enkelheten som viser sangens gravitas. For som vanlig er det stemmen til Live Miranda Solberg som bærer vekten, en stemme som stadig overrasker og som viser nye sider. Det er kanskje en anelse ufint å si med tanke på sangens gjest Mikhael Paskalev, men hans bidrag er også prikkfritt og stemmene er i skjønt samspill.

Louien – Better Woman (Ferske spor uke 11/2021), The Northern Belle ft. Siv Jakobsen & Louien – No Rush (Ferske spor uke 8/2021), Louien – The Fool (Ferske spor uke 38/2019), 5 plater som har inspirert Louien, Louien – Heart and Mind Alike (Ferske spor uke 34/2019), Louien – Be Forgiven (Ferske spor uke 13/2019), Øya 2017 – Louien

The Martial Arts – Bethany

Jeg hadde totalt oppheng i skotske The Martial Arts og deres album «Your Sinclair», som utkom i  2006. Rastløs powerpop med skreddersydde melodier. Derfor var det stor glede da en kompis prikket meg på skulderen og fortalte at bandet er fortsatt aktivt, og ikke minst at de har gitt ut en av årets fineste sanger hittil. The Martial Arts har blitt voksne på «Bethany», ikke lenger like rastløse og mer modne i formen. Men popteften har ikke minsket seg i løpet av årene, for et ellevilt refreng som vises her.

Avind – Ta Sjansen

De varme tonene til gitarene og strykerne i «Ta Sjansen» griper tak i deg fra første stund. Avinds Tonje Tafjord har en særegen fortelleregenskap. Den er inderlig, men aldri påtrengende. «Ta Sjansen» er en uhyre velklingende 3-minutters novelle, som man har lyst til å høre igjen og igjen.

5 plater som har inspirert Avind, Avind – Så Ser Eg Inn I Mørket (Ferske spor uke 5/2020), Avind – Du kan bruke mørket innafrå til lys (Ferske spor uke 17/2018), Avind – Evig blenda (Ferske spor uke 8/2018), Avind – Dumrian (Ferske spor uke 48/2017)

Cory Hanson – Pale Horse Rider 

Cory Hanson har gitt ut et tidligere album under eget navn, samarbeidet med Ty Segall og vært medlem av Wand i en lengre periode. Rett og slett en rutinert type. Med hans nye album «Pale Horse Rider», traver han innom cosmic american music, eller syrecountry om du vil. Her kan du høre ekko av blant annet John Phillips og Gram Parsons, gjalle der nede i dalen. Han har også et snev av Thom Yorke i stemmen. Et tvers i gjennom nydelig album.

Laurene LaVallis – Key to Our Love

En av de sangene jeg har hørt på mest i år, er faktisk fra 1984. Takket være det fantastiske plateselskapet Symphonical Records, som spesialiserer seg på å reutgi soul som er mildt sagt vrient å oppdrive, oppdaget jeg «Key to Our Love» tidligere i vinter. Laurene LaVallis var 16 år i 1984 og gikk på high school i Detroit, der hun ble oppdaget av produsenten Wyman Jerome Taylor som var på jakt etter en ny vokalist. Sammen spilte de inn to spor hjemme hos Taylor, der han brukte en synth til å mane frem alle instrumentene. Singelen «Key to Our Love» og b-siden «Love Don’t Change», ble trykket opp i et ekstremt lite opplag, og disse to låtene er det eneste de fikk til sammen. Dette er pur øyeblikksmagi. Etter slippfesten for singelen, gikk de hver til sitt og kontakten ble brutt. «Key to Our Love» har en eventyrlig hjemmesnekret sjarm og finesse, som høres både retro og futuristisk, både i 1984 og i  dag. Det er vanskelig å holde følelsene i ro når man hører denne soulperlen.

Motorpsycho – Lady May

«Kingdom of Oblivion» er tittelen på det nye albumet til Motorpsycho, og består av låter som er innspilt samtidig med albumene i den såkalte Gullvåg-trilogien, men som det ikke ble funnet en naturlig plass til. Albumet holder selvsagt skyhøy standard, men er ujevnt og har en viss outtakes-preg over seg. Tanken var å sette sammen et klassisk hardrock-album med rene riff og tunge bassganger, men veien er aldri rett frem med Motorpsycho. For min del er det ikke Sabbath-riffene og Purple-pumpingen jeg finner mest interessant med albumet, men heller de akustiske avbrekkene, som «Lady May» som dufter svalt av Incredible String Band som pirrer meg. Det samme gjelder også Hawkwind-coveren «The Watcher», som har det deilige 90-talls lo-fi, EP-soundet til Motorpsycho. Men bare det å gi ut et slikt outtakes-album 30 år ut i karrieren, sier det meste om hvilken enestående posisjon og kreativitet som bor i dette bandet.

 

Jan-Olav

Love Hearts – Ever True

Den andre singelen fra albumet «As If» er et herlig stykke tyggegummipunk pop fra Mikel, som folk også kjenner fra The Lemonaids og The Hallingtons. Også «Cutie Pie» fra februar var ganske så fengende. Så her gleder vi oss til vi kan høre hele albumet fra oslobandet. Video. Video: «Cutie Pie».

Triptides – Let It Go

Bloomington, Indiana-bandet Triptides har spredd vestkystpsykedelia og glede i overkant av ti år. Selv hadde jeg stor glede av albumet «Azur» fra 2015. Nå er de aktuelle med albumet «Alter Echoes» på Alive Records. Også en plate plassert på den lange listen over ting jeg gjerne vil anskaffe, og jeg har særlig festet meg med denne singelen til trioen. Låta handler om å ta livet steg for steg, flyte med i livets rytme og å lære å leve med selvtvil, og heller fokusere på det som gir gleder.

Horsegirl – Ballroom Dance Scene

Angivelig det hippeste unge bandet i Chicago her og nå med sin nugaze. Trioen Horsegirl slapp først denne låten på egen hånd på Dropkick Records, før det tok fart på strømmetjenestene og Chicago Tribune gjorde en write-up. De har et lagdelt delikat uttrykk med en rytmisk puls, som tidvis kan minne om både Stereolab og Yo La Tengo og et slørete sound à la My Bloody Valentine med impresjonistiske tekster. Det føles både varmt, nært og intimt. En sjelden blomst og en herlig kontrast til mye annet i en stadig mer programmert musikkvirkelighet. Video.

The Loch Ness Mouse – Evelyn

Lun humor og sofistikert pop. Nå også i videoformat. Her fra en liveopptreden i 2020. Låten finner du ellers på albumet «The Loch Ness Mouse II» fra 2019.

Because the woman next to me
She was up for company
We ended up talking without pause
Life north of Liverpool

She taught med what a plastic scouser was

I said nice to meet a real one
And she laughed

The Loch Ness Mouse – «Winter Reporter» (Musikalske julespor 2020), The Ladybug Transistor – Like s Summer Rain & Ocean in the Hall (Ferske spor uke 27/2020), Gary Olson – Giovanna Please (Ferske spor uke 14/2020),  The Loch Ness Mouse – Unwarranted (Ferske spor uke 27/2019), The Loch Ness Mouse – By Piccadilly Station I Sat Down and Wept (Ferske spor uke 12/2019), Gary Olson – The Old Twin (Ferske spor uke 49/2018), The Loch Ness Mouse / Big in Japan / Ny video, Plateanmeldelse: The Loch Ness Mouse – «The Loch Ness Mouse», The Loch Ness Mouse – 5 om bøker og musikk, Videoanbefaling: The Loch Ness Mouse – «The Cherry Blossom In Japan», Singelanmeldelse: Oslo Oscillator – «Newland»

For Those I Love – I Have a Love

Denne skulle jeg egentlig ha med i Ferske spor i september. Så klarte jeg å glemme det helt. Forhåpentligvis er det aldri for sent å trekke frem god musikk. Nå slippes albumet endelig på vinyl, 23. april, og atter en gang blir jeg minnet om genialiteten til låtskriveren David Balfe fra Dublin. Låten er -som resten av den selvtitulerte debutplata – en sorgmunter, forvirret og sint hyllest til hans bestevenn og kollega i bandet Burnt Out – Paul Curra, som tok selvmord  – og det som de hadde sammen, kunsten. For øvrig handler også hele det flotte debutalbumet til The Murder Capital, «When I Have Fears», om selvsamme Curran og duoens beskrivelser av ungdomstiden i arbeiderstrøket Coolock i Dublin. Med lyrisk kraft, smittende ærlighet og inderlig kraft gjør Balfe en slags soveromspop med snakkevokal à la Mike Skinner i The Streets. Video.

I have a love, and it never fades
Now a long way from school days
Sharing books at big break
With the two of us, and Barry and Craig
Talking tunes and poems with too much weight for our age
But the love that remains would shape the memory that stays
Even now I can see your face when those chords are replayed
Arm around me shoulder in teenage embrace
«Tell All Your Friends», I’d say

Genesis Owusu – The Other Black Dog

Fra albumet «Smiling With No Teeth» på House Anxiety.
Kofi Owusu-Ansah, som han egentlig heter, er en ghanesisk-australsk rapper basert i Canberra. Han gjør en form for funk-rap proppfull av attitude. Låten tematiserer en indre strid mellom gnagende nedbrytende kraft og en mer håpefull, slitesterk en. Video.

All my friends are hurting, but we dance it off, laugh it off
Scars inside our shoes but we just tap it off, clap it off
Watch me coat in rainbow as I fade into the black
And see, I switched myself to plastic, don’t know how to change it back
I’m being eaten on the inside, at least I look like a snack
I haven’t come out of my shell but don’t know how long ’til I crack, ooh
Do your dance right, pop a Xan right
Fake romance right, live the trance right
Smoke a plant right, miss a chance right
Pray your hands right, dodge the glance right
Doing whatever you do
To make sure that you don’t get stuck in the truth
The green will not change what you’re living from, blue
And when you come down that’s a terrible view

Sports Team – Happy (God’s Own Country)

Nok en jovial indierock-racket fra London-bandet, som overrasket alle ved å nesten tippe Lady Gaga fra toppen av de britiske salgslistene med debutalbumet «Deep Down Happy». Låten er kort, konsis og fengende. Venner av band som Blur,Pulp, Kiwi Jr. og Parquet Courts vil nok like dette.

Dinosaur Jr. – Garden

En ordentlig fin Lou Barlow-låt fra det kommende Dinosaur Jr.-albumet «Sweep Into Space», som slippes på JagJaguwar 23. april. Låten starter med forvirring og ender opp med å søke seg tilbake til røttene, ta  en pause fra kaoset som ellers råder. Et herlig stykke melodisk indierock langt nærmere Sebadoh enn de vanligvis mer aggressive og riffsterke låtene til J Mascis. Video.

José González – Visions

Denne lindrende andre singelen fra albumet «Local Valley», som slippes 7. september inneholder både fuglekvitter, vokal dynket i reverb og finstemt akustisk gitarplukking der svensken harmoniserer med seg selv. Tekstlig bringer han til bords et nesten hippieaktig budskap om å akseptere skjebnen og at vi ikke vet hva som venter rundt neste hjørne, men at vi uansett har fellesskapet.

Enslaved by the forces of nature
Elevated by mindless replicators
Challenged to steer our collective destiny
Visions
Look at the magic of reality
While accepting with all honesty
That we can’t know for sure what’s next
No we can’t know for sure what’s next
But that we’re in this together
We are here together

UV-TV – Back to Nowhere

Gainsvillebandet fremstår på sin ferske singel mer catchy og hooky enn noen gang før. Skarp, drømmende, intens og rak på en og samme gang. Sjeldent smittende gitarpop. Albumet «Always Something» er på vei snart. Det vil si, det slippes 28. mai på Papercup Music.

Marvin Gaye & Tammi Terrell – Ain’t No Mountain High Enough

‘Jeg vet at det er Motown og ikke northern soul, men spill det på et NS-arrangement hvor som helst, så får du fullt dansegulv. Det er Motown på sitt fineste og min favorittplate. Alle som kjenner meg, vet dette, og jeg får ofte en tekst fra noen som sier at de nettopp har hørt den på radioen og tenkt på meg. Hvis du kan gjøre et slikt inntrykk på noen gjennom musikk, gjør du noe riktig’.

Ordene tilhører den irske forfatteren, DJ’en og promotøren Paul Davis og stammer fra et intervju i forbindelse med romanen hans «Out of Time». Det er en herlig påminnelse om at dette nok er den beste versjonen av denne klassiske låta skrevet av Nickolas Ashford & Valerie Simpson, som nok i dag er mest kjent i versjonen til Diana Ross. Al Green, Chaka Khan, Jimmy Barnes, Michael McDonald, Roberta Flack og The Temptations er blant de mange andre som har gjort låta på plate. Låten ble utgitt 20. april 1967.

Quicksand – Inversion

Enhver dag med ny musikk fra Walter Schreifel er en bra dag! Nå slapp han og vennene Alan Cage og Sergio Vega i hardcoretrioen Quicksand nylig denne låta uten noe informasjon om den er tilknyttet et nytt album eller om det er et enkeltstående kutt. Teksten tar for seg paradokset ved at vi med teknologiens hjelp både er de mest forbundne og følelsesmessig mest isolerte individene på denne planeten. Skrikende, røff vokal og dyptloddende riff. Men måtte nå likevel også sette på «Fazer» fra albumklassikeren «Slip» (1993) når jeg først var i gang. De som vil ha mer Schreifel i monitor kan sjekke denne podcasten fra Axe To Grind fra 9. mars.

 

Ådne

Amber Jay – The House

Amber Jay er en ung dame fra Liverpool som lager mørk, stemningsfull soveromspop eller synthpop. På «The House» senser man en litt skummel stemning mens Amber Jay med sin lett slepne stemme synger «Let me in the house/I know she’s in there». Låten er fra den fine EP-en «Never Too Far from a Dark Thought».

Pixey – The Mersey Line

Her kommer enda en dame fra Liverpool som lager strålende pop. Pixey tar oss med gjennom byen med poplåten «The Mersey Line».Ta turen sammen med henne i den fine videoen.

Sara Wolff – Cotton Socks

Og sannelig tar vi ikke turen til Merseyside igjen! Denne gangen er riktignok ikke artisten fra Liverpool, men fra Bergen. Sara Wolff bor i Liverpool, har gått på LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) og er nå ute med EP-en «When You Left the Room». Det er hennes første utgivelse, og Sara Wolff beskriver selv musikken sin som «indiepop med innslag av jazz og folk, med mye vekt på tekst og historie». «Cotton Socks» er åpningslåten på EP-en. Les anmeldelse av EP-en.

The Coral – Vacancy

Og som ikke det var nok: Her er veteranene i The Coral med sin nye singel «Vacancy».  De er ikke fra byen Liverpool, men fra The Wirral som bare er en fergetur unna. De er snart aktuelle med nytt album. Mens du venter på den, kan du nyte denne flotte låten. Det er en lystig, sommerlig poplåt iblandet en dæsj psykedelia. Aldeles strålende orgelspill, akustisk gitar og bass, lekre innstikk av elgitar og fine harmonier kjennetegner «Vacancy». Video.

The Coral – Lover Undiscovered (Ferske spor uke 11/2021), The Coral – Eyes Like Pearl (Ferske spor uke 26/2018)

Benedikt – My Killer

Så er vi tilbake i Norge: Det forrige albumet «Communal Work» var fint, men jammen har ikke gjengen i Benedikt greid å overgå det med god margin med sitt nye album «Balcony Dream». 11 kanonsterke låter i folk/indie-sjiktet har de radet opp. Omtrent umulig å velge, men vi har falt på den siste låten på albumet. «My Killer» har Hans Olav Settem skrevet sammen med Tuva Hellum Marschaüser fra Tuvaband. Det er usigelig vakkert! Les anmeldelse av «Balcony Dream».

Benedikt – Purple and Green (Ferske spor uke 11/2021), Folkpoppens Jaga Jazzist?

Erlend Ropstad – Så lenge må du bli

Jeg syns Erlend Ropstad virkelig har nådd målet sitt om å gi norske rocketekster og rockemusikk en statusheving. Det har han gjort over flere år og over flere album. Med sitt nye album «Da himmelen brant var alle hunder stille» bare befester han sin posisjon. Vi har valgt ut den fine duetten «Så lenge må du bli» som Ropstad synger sammen med Hanne Kolstø. Svenske Mattias Helberg bidrar helt strålende på gitar. Måten han drar ut tonene og lar dem henge i lufta gjør sitt til at dette er en kjærlighetssang som man får gåsehud av. Les anmeldelse av Ropstad sitt nye album.

 Erlend Ropstad – Svevde høyt der oppe (Ferske spor uke 11/2021), Plateanbefaling: Erlend Ropstad – «Brenn Siste Brevet», Erlend Ropstad – Maria (Ferske spor uke 51/2020), Erlend Ropstad – Vi er de siste (Ferske spor uke 7/2019), Erlend Ropstad – Natta som er over nå (Ferske spor uke 49/2018), Plateanmeldelse: Erlend Ropstad – «Alt som har hendt», Erlend Ropstad – drit i suksess og gjennombrudd, skriv bra musikk, Erlend Ropstad – Låt: «Det store blå» (Musikalske sidespor – uke 33/2017

 

Victor

Misty Coast – Ghost Town

Misty Coast er ute med sitt tredje album «When I Fall From the Sky». Vi har fulgt duoen Linn Frøkedal og Richard Myklebust helt fra starten, og de har også begeistret oss fra deres første musikkstrofe. Vi har allerede omtalt/anmeldt tre av de låtene, «Transpararent», «Do You Still Remember Me?» «In A Million Years», fra den nye utgivelsen.

3 gode låter der altså, det samme med resten av låtene på Misty Coasts plate «When I Fall From the Sky». Et av høydepunktene er «Ghost Thown». I likhet med både «Loophole» og den mer beat-intense «In Front» fra den forrige plata «Melodaze» er «Ghost Town» en av Misty Coasts mer strukturerte og disiplinerte låter, men mer låtbasert, med herlig melodiføring, enn rent lyd/beat-basert. En sløy Velvet Underground-feel slår an tonen før vi sammen med duoen igjen flyter i det noenlunde samme elektropop-landskapet som Beach House. Delikat produsert, og med nydelig vokal av Linn Frøkedal. «Ghost Town» er luftig og hypnotiserende. Et forførende soundtrack å døse i hjemmekontoret til. Ear candy, rett og slett. Les hele anmeldelsen ved å klikke på lenken under.

Plateanmeldelse: Misty Coast – «When I Fall From the Sky», Misty Coast – Transparent (Ferske spor uke 6/2021), Misty Coast – Do You Still Remember Me? (Ferske spor uke 49/2020), Misty Coast – In A Million Years (Ferske spor uke 40/2020), Misty Coast – Don´t Let Me Fall (Ferske spor uke 21/2019), Plateanmeldelse: Misty Coast – «Melodaze», ateanmeldelse: Misty Coast – «Misty Coast», Singelanmeldelse: Misty Coast – «Funny World», Misty Coast – Eleven Months & Little Sister (Ferske spor uke 47/2018), Misty Coast – Eleven Months (Ferske spor uke 40/2018), Misty Coast – Galaxy (Ferske spor uke 6/2019), Misty Coast – Backseat Warriors (Ferske spor uke 2/2019), Misty Coast – Heavy Head on a Body (Musikalske sidespor – uke 5/2017)

Årabrot – Hallucinational

Fra det nye albumet «Norwegian Gothic». En hårreisende bra låt og vokalføring av Karin Park. Hun har jo mange hårreisende bra låter på samvittigheten fra før av, som på hennes siste album «Church of Imagination». Arrangementet på «Hallucinational» spenner fra det smektende orkestrale til sparsommelige, putrende lyder innledningsvis. Og der komposisjonen går i retning av det storslagne holder Årabrot det hele i tømme slik at musikken samtidig føles nærværende. Det hviler noe Twin Peaks/Angelo Badalamenti-aktig  over «Hallucinational», men likevel med total egenart. 

Karin Park forteller dette om låten: ‘»Hallucinational kom fra en futuristisk drøm jeg hadde. I drømmen hadde halvparten av kroppene våre allerede nådd Nirvana, så vi trengte ikke lenger å gå. Vi svømte bare rundt. Toget trengte ikke lenger skinner og vi spiste maten vår på firkantede metallplater. Jeg skrev ned tankene mine om drømmen og det ble lyrikken for «Hallucinational».’

Årabrot – Kinks of the Heart(Ferske spor uke 8/2021), Årabrot – The World Must Be Destroyed & The Lie (Ferske spor uke 4/2021), Årabrot – The Sharp Edge – Andrew Liles Rework (Ferske spor uke 2/2020), «K:N» AKA Kjetil Nernes i Årabrot – 5 om bøker og musikk, By:Larm 2016 – Årabrot, Video & EP-anbefaling: Årabrot – I Modi, Anbefaling: Årabrot – Arrabal’s Dream, Årabrot – «Blood on Bunny», Årabrot – Maldoror’s Love (Ferske spor – uke 26/2018), Albumanbefaling: Nernes/ Skagen – Confession, Cocks and Crosses, Dokumentar om Årabot, Ingen Forbildepris til Årabrot, Mer Årabrot.

Motorpsycho – The Transmutation of Cosmoctopus Lurker

Motorpsycho på sitt mest karakteristiske i den mer tyngre leia. De skarpe gitarene gir låta en hard grunnmur, utover det kombineres det episk, dvelende, med nedtonete «jamming»-utflukter over rytmikken og intens Motorpsycho-adrenalin. Uttrykket er som seg hør og bør utforskende, og «The Transmutation of Cosmoctopus Lurker» er en låt konstruert av musikere med hjerter som banker og bobler for det stadig ekspanderende Motorpsycho-universet. Fra den nye plata «Kingdom of Oblivion», som består av musikk som av forskjellige grunner ikke passet helt inn på forrige album «The All Is One» (2020), det  tredje albumet i «Gullvåg-trilogien». De to første er «The Tower» (2017) og «The Crucible» (2019).

Motorpsycho – N.O.X.I: I Circles Around The Sun Pt 1 & N.O.X.II: Ouroboros (Strange Loop) (Ferske spor uke 40/2020), Motorpsycho – The Same Old Rock (One Must Imagine Sisyphus Happy) (Ferske spor uke 32/2020), Ole Paus m/ Bent Sæther, Hans Magnus Ryan, Tomas Järmyr og Reine Fiske – Gud Bevare Landsbyen Min (Ferske spor uke 51/2019), Posterboys: 10 beste powerpopalbum (inkludert Motorspycho), Årets innpakning: Motorpsycho – The Light Fantastic (Deichman anbefaler: Årets album 2019, D.J.), 5 plater som har inspirert The Sideways (inludert Motorpsycho), (Motorpsycho – Psychotzar (Ferske spor uke 8/2019, Plateanmeldelse: Motorpsycho – «The Tower», Motorpsycho – Supersonic Scientists, Plateanmeldelse: Motorpsycho – «Here Be Monsters», Motorpsycho på Teknisk Museum, Motorpsycho på Rockefeller – De har alltid vært bra!, A Boxful of Demons – et møte mellom Motorpsychos musikk og Lars Ramslies litteratur, Konsertplakater fra 25 år med Motorpsycho, Engler og demoner, 5 plater som har inspirert Monalia (inkludert Motorpsycho), 5 plater som har inspirert Baia Wolf (inkludert Motorpsycho), 5 plater som har inspirert Spielbergs (inkludert Motorpsycho), 5 plater som har inspirert Colonel Roger (inkludert Motorpsycho), Mer Motorpsycho).

Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig»

«Det umusikalske er den nye musikalen», rapper Klish i hans og  Erling Ramskjells samarbeid «All tid e merkelig». Bra at det lages motvekt til det umusikalske, som denne låta. Klish rapper som en nordnorsk Gud og Ramskjell fyller inn med melankolske, ettertenksomme mørksinnete stemningspassasjer. En underfundig humor ligger på lur over det hele. En perfekt symbiose. «All tid e merkelig» er en låt som både er sløy og energisk (for et groove!), og melodiøs. De smekre strykerne fra MiNensemblet topper det hele.

Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig», Fugl eller fisk med Erling Ramskjell, Erling Ramskjell – Farvel (Ferske spor uke 45/2020), Erling Ramskjell – Lang vei (Ferske spor uke 35/2020), Likholmen – havet og menneskenaturens stemme, Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019), 5 plater som har inspirert Erling Ramskjell, LikholmenSprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020), Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016). Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018), Havkommet – Havet e Mordi (Kloden er trøtt),  Æ – intervju, Videointervju med Æ

Klish – «Dobbeltgjenger», Klish: Opphengt i Whitney og Jurassic Park, Klish: Jenter med tatoveringer, Klish feat. Oter «Fyring Fighting Fucking» (prod. Poppa Lars)

NORD MOT NORD – Mørke daga (i Lysets by)

NORD MOT NORDs «Mørke daga» er nå ute digitalt og på vinyl og inneholder tre låter «Mørke daga (i Lysets by)», «Hüske Dü?» og «Heis det gule flaget (i Svolvær havn)». Jeg har tidligere hatt med «Hüske Dü?» i Ferske spor og skriver: ‘NORD MOT NORD ser med skjevt blikk på sidene ved pandemien som ikke har ført til at folk har mistet jobbene, ført til dødelig utfall og andre tragedier, iallfall tolker jeg det slik. Jeg har stor sans for NORD MOT NORD, de har en egenart (vokalføringen, f.eks. er ubeskrivelig, ment med positivt fortegn) i hvordan de formidler saker og ting, de får frem mange sider av temaene de tar opp, attpåtil akkompagnert av fet hardcore-punk’.

«Mørke daga» består av 3 fete låter, jeg tar med den massive åpningslåta «Mørke daga (i Lysets by)» denne gang. Teksten(e) finner du på deres Facebook.

NORD MOT NORD – Hüske Dü? (Ferske spor uke 4/2021), NORD MOT NORD – Nordnorsk Seperatisme Nå! (Ferske spor uke 2/2020) 

Blessings – A Belly Full of Stone

Et dette hardcore, punk, crust, noise rock, metal? Tja, alt på en gang og mere til. Det viktigste er at det låter steintøft. Blessings er fra Gøteborg.

Vaarin – Lighthouse

‘Hent frem øretelefonene, demp lyset og legg deg på sofaen. Lukk øynene og drøm deg bort. Skap din helt egne og unike film, i ditt eget hode. Filmusikken får du av Vaarin’, skriver made records, og de har rett. Meget stemningsfull låt. «Lighthouse» er fra den kommende EP’en «Imaginary Movies». Video.

5 plater som har inspirert Vaarin, Vaarin – Chasing Happy (Ferske spor uke 17/2020), Vårin – Pull Me Up (Ferske spor uke 1/2018)

Secret Treehouse – Truly Free

Secret Treehouse fra Bergen er ute med singelen «Truly Free», en melodisk, smått mystisk, nesten litt goth- aktig låt (kunne kalt det drømmepop, selv om jeg ikke er så glad i det begrepet), blandet med skurrende lyder som bygger seg opp kraftigere og kraftigere uten å miste fotfestet. Hypnotiserende. «Where are You truly free?, spør/synger Anja Bere. Godt spørsmål det.

No Joy – Kidder – From Heaven

Apropos hypnotiserende. Sjekk denne låta, av det Montreal-baserte prosjektet til  Jasamine White-Gluz . Fra EP’en «Can My Daughter See Me From Heaven».

Okay Kaya – Popcorn Heart & Ascend And Try Again

Okay Kaya vant Spellemann med «Watch This Liquid Pour Itself» som årets indie/alternativ-utgivelse, som ble  ble sluppet 24. januar i fjor. I september 2019 tok David Jønsson med låta «Ascend And Try Again» fra albumet på spillelista og beskriver den slik: ‘«Ascend And Try Again» minner oss alle om viktigheten med å bevare roen og puste, enten det er med dykkerutstyr (låten har med fragmenter fra dykkemanual opplest på norsk), eller generelt i hverdagen. En bølgende, forfriskende poplåt. Fascinerende saker, med et visst slektskap med Jenny Hvals siste album’.

«Ascend And Try Again» gjør denne uka atter et comeback på spillelista, samt «Popcorn Heart». På den sammenligner Okay Kaya hjertet sitt, ikke med popkorn, men med andunger. «Popcorn Heart» er en nydelig og lavmælt 50-talls vuggesang som ville ha passet perfekt som soundtrack til «Twin Peaks» eller en Tarantino-film. Fascinerende saker, ja, og det gjelder hele albumet.

Musti – en brennende tesla

Enda en Spelleman-vinner, her Musti for albumet «Qoyskayga» i Hiphop-kategorien. Selma Benmalek tok like så godt med hele albumet i en utgave av Ferske spor i fjor: ‘Gjør plass til Norges nye STJERNE! Musti tar pusten fra deg med sterke tekster, helbredende melodier og digge beats. Jeg klarer ikke å velge ut en låt fra dette vidunderet av et album, så jeg oppfordrer til å lytte til hele greia med det første’.

Musti slapp en ny EP samme dag, titulert «mimi», som hun vant Spellemann-pris. Fra den har jeg valgt «en brennende tesla». Du kan bli bedre kjent med et knippe av Mustis tekster ved å tune inn på samtalen med henne, som ledes av journalist og forfatter Aon Raza Naqvi, fra tirsdag 13. april på Deichman Bjørvikas Facebook-side. Her snakker hun om bl.a. om pappagutter m.m. Musti vant også Spelleman-pris i kategorien Årets gjennombrudd og Gramostipend.

The Terrifieds – Turning 46 & Human Snoozefest

The Terrifieds «Three Hares» er et av de beste og mest underkjente norske powerpop-utgivelsene de siste årene, som attpåtil feirer 5-års jubileum i år. «Three Hares» er gruppas aller siste utgivelse. Tenk Hiawata!s Weezer-«hyllest» «The Darkside» (og Weezer selv), The Yum Yums, The Dahlmanns, Family Values, Caddy, Posterboys, da har du peilet inn The Terrifieds’ «Three Hares» på omtrent riktig frekvens. Jeg hekter på Sweden, The Thank Yous, American Suitcase og Kung Fu Girls ( «Human Snoozefest» sender tankene, mine ihvertfall, til Kung Fu Girls og «Vinnie») også.

«Three Hares» består av fengende melodier, treffende hooks & koringer, og underholdende tekster. The Terrified/består/besto av bl.a. av Kristopher Schau, som nå er med i The Dogs, og en del av powerpopen har han plukket med seg videre til det bandet. Vi gjorde nylig et laaangt intervju med The Dogs.

Plateanmeldelse: The Terrifieds – «Three Hares», EP-anmeldelse: The Terrifieds – «Let’s Fart On Girls»

Turbonegro – Raggara Is a Bunch of Motherfuckers & I Got Erection

Turbonegros plate «Ass Cobra, som er en av de platene som har betydd aller mest for meg, er 25 år.  For å feire jubileumet plukker jeg frem en av de mer ukjente låtene på «Ass Cobra». «Raggara Is a Bunch of Motherfuckers» er  ikke så kjent som f.eks. «I Got Erection» og «Denim Demon» (tar også med førstnevnte, selveste «I Got Erection»), men minst like sterk. Sjekk ut de svenske punkerne Rude Kids’ original.

Turbonegro – Armed and Fairly Well Equipped (Ferske spor uke 11/2020), Turbonegro på Sentrum Scene, Roskilde 2013: Turbonegro traff en nerve i Roskilde-publikummet, I Got a Knife: Video fra Turbonegro, Anbefalinger – Turbonegro, Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped»

Didjits – Headless

Didjits feirer også jubileum, 30-årsjubileum for plata «Full Nelson Reilly» (gitt ut 19. april), dermed tar jeg også med et spor fra den plata med i ukas Ferske spor, «Headless». Som tidligere nevnt her, lager Didjits intensiv og fengende punkrock med enkle, men svært så effektive riff og Rick Sims energiske lyse «hyl» inntakt. Didjits er et av mine all time favorittband innen punk’n’roll, eller punkrock om du vil. De har gitt ut utrolig mange heftige låter! Har du lyst å sjekke ut mer av dem, start med platene «Hey Judester» (1988), «Hornet Piñata» (1990) og nevnte «Full Nelson Reilly» (1991).

Kryp – Hat overalt & Sigrun Loe Sparboe – Holdeplass & Flunk – Down Here/Moon Above

Hørte på disse en god del  i påska siden Radio Harstad spilte dem ofte. Radio Harstad, som jeg har skrytt av tidligere, spiller mye bra. I påska spilte de foruten låtene av Kryp, Sigrun Loe Sparboe og Flunk låter med bl.a. Roky Erickson, Dømt, Bendik Brænne, Kråkesølv, Enslaved, Æ fet. Mari Boine, Ephemera, m.m.

The Hector Collector – Podcast

Siden David har med en låt av The Martial Arts, som er posjektet til Paul Kelly fra bl.a. BMX Bandits og The Hector Collectors (begge fra Glasgow), plukker jeg igjen frem The Hector Collectors twee-fin-fine «Podcast» fra samleplata «Numbers By Hector» og EP’en «Do the ‘Ad Hominem: with the Hector Collectors!» (begge fra 2020). The Hector Collectors feiret 20-årsjubileum i fjor og er ikke noen ungfoler, vel de er ikke så gamle heller, i tredve/førti-årene, poenget er at de levd lenge nok til å se trender komme og gå, og kommenterer morsomt og satirisk podcast-trenden slik i refrenget: «podcast save me from hell, save from everything, you gotta save me from anything, but save myself from my self». Samt med tekstlinjer som «this podcast got me wondering if I’m psychopatic». Det hele akkompagnert av oppløftende klassisk twee med nikk til band som nevnte BMX Bandits, The Pastels, Tullycraft osv.

The Hector Collectors – Edgelord (Ferske spor uke 37/2018), The Hector Collectors – Takes a Lot to Laugh, It Takes a 25 Minute Respons Video to DESTROY your Argument (Ferske spor uke 46/2018)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter