Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 7. mai 2021

Ferske spor uke 18/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, David Jønsson, Ådne Evjen, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette, Stian Bjørnsson Hope

 

David

Veps – Ecstasy

Denne coole kvartetten består av Laura (gitar), June (bass), Maja (trommer) og Helena (tangenter). De er kun 17 år, men forventningene er enorme. En kommende oppvarmingsjobb for Death By Unga Bunga, klare for by:Larm og signering med amerikanske Kanine Records er bare noe av det som har skjedd bandet i løpet av kort tid. «Ecstasy» er stilsikker indie med et hint av 90-talls nostalgi (selv om det var før deres tid), og spekket med selvtillit. Med Veps stemmer det meste, dette er uten tvil et av årets store stjerneskudd.

Mannequin Pussy – Perfect

Kan det ikke bli mandag snart? HBO-serien «Mare of Easttown» er ukens høydepunkt for tiden, med ny episode hver mandag. I en mildt sagt mørk småby, sliter politietterforsker Mare, spilt av Kate Winslet, med å skille mellom jobb og privatliv når en drapssak preger lokalmiljøet. «Sharp Objects» møter «Twin Peaks». Sterke saker. Serien blir ikke mindre kul når bandet Mannequin Pussy er så å si over alt. Fra bandskjorter som blir brukt av datteren i serien, til låtene fremført av det fiktive bandet i serien, som er coverversjoner av Mannequin Pussy. «Perfect» er snerrende, mørk rock med et enormt driv og sånn sett en perfekt match med stemningen i «Mare of Easttown».

Mannequin Pussy – Drunk I (Ferske spor uke 25/2019), Mannequin Pussy – Albumet «Romantic (Musikalske sidespor – uke 44/2016),

Rural Tapes – Reddal

Bak navnet Rural Tapes finner vi Arne Kjelsrud Mathisen, som til vanlig spiller trommer i I Was A King og har en fortid fra blant annet Heroes & Zeroes. I Rural Tapes får Mathisen utløp for internasjonale lydfantasier som italiensk filmmusikk, indisk raga og kosmisk tysk droning. På albumet «Rural Tapes LP» bidrar blant annet Alexis Taylor fra Hot Chip, Gary Olson og ringreven Scott McCaughey. På «Reddal», som har æren av å åpne albumet, hører du faktisk elementer av flere av de ovennevnte internasjonale inspirasjonskildene.  

Rural Tapes – Pardon My French (Ferske spor uke 8/2021)

Sven Wunder – Impasto

Jeg har ikke lyst til å slippe tak i italiensk film- og librarymusikk helt enda. Den mystiske svensken Sven Wunder kommer med et nytt album i juni med navn «Natura Morta. Selv om italienske maestroer som Morricone, Alessandroni, Umiliani og Piccioni har vært med som inspirasjonskilder hele veien, har de ikke vært like fremtredende som på albumets første smakebit «Impasto». For all del, sjekk ut miksen han lagde for Aquarium Drunkard, med over 60 minutter med himmelsk library og filmmusikk. Grazie mille. Hør miksen her.

Nap Eyes – When I Come Around

Det er lett å le hånlig av Green Day i dag, men «Dookie» slo ned som en bombe for 10 år gamle meg i 1994. «Dookie» og Weezers «The Blue Album» var toneangivende album i formative år. «When I Come Around» var en favoritt og jeg blir fortsatt betatt av den. Det er en bra låt. Tydeligvis synes også Nap Eyes dette. Deres tolkning er fortsatt i samme stoner-univers som originalen, men tempoet er dratt ned, og bare hør på den behagelige steelgitaren som går i bane i låtens bakgrunn.

Nap Eyes – Snake Oil (Ferske spor uke 35/2020), Nap Eyes – Have You Seen The Light (Ferske spor uke 44/2018), Nap Eyes – Hearing The Bass (Ferske spor uke 10/2018), Nap Eyes – Every Time the Feeling (Ferske spor uke 2/2018)

Daniela Reyes – Usikker musiker

Daniela Reyes vet en del om musikerlivet, både ved å være datter av Maj Britt Andersen og Geir Holmsen, og ikke minst som musiker som er i ferd med å finne seg selv. «Usikker Musiker» er nydelig og sår visepop med delikate detaljer. Med en mektig ro setter hun ord og toner til utfordringer som nok mange har kjent på og gjenkjenner seg i. En innertier.

Daniela Reyes – får frihetsfølelse av å spille

Oslo Oscillator – What It Takes

Oslo Oscillator kommer ut av en dvale som har strakt seg over et par år, med to singler i løpet av en uke. «What It Takes» er en lagvis, drivende post-rock med en dose kosmische rock, som beveger seg i skiftende landskap i nærmere åtte minutter. Selv om melodiens utgangspunkt er et enkelt motiv, ligger fascinasjonen i den vedvarende bevegelsen. Deres andre ferske singel «Original Sin» er også vel verdt å sjekke ut, godt å ha dere tilbake!

Singelanmeldelse: Oslo Oscillator – «Newland», Oslo Oscillator – Nothing To Lose & Newlands (Ferske spor uke 49/2018), Oslo Oscillator – Låt: «Nothing To Loose» (Musikalske sidespor – uke 38/2017)

Alasdair Roberts og Völvur – The Green Chapel

Folkemusikeren Roberts har uttalt noe sånt som at samarbeid er selve nøkkelen for hans musikalske utvikling, og samarbeidsformen er tydeligvis en rolle han trives i. Hans Kjorstad inviterte Roberts til noen konserter i Norge, der Kjorstad samlet sammen Marthe Lea, Fredrik Rasten, Egil Kalman, Jan Martin Gismervik og Andreas Hoem Røysum, som da ble Völvur. Samarbeidet var så vellykket at det resulterte i et album ved navn «The Old Fabled River», som kommer ut 23. juli via Drag City. Første låt ut er «The Green Chapel», en nydelig folkevise der tonene til Roberts og Völvur veves sømløst sammen.

Alasdair Roberts, Amble Skuse & David McGuinness – Rosie Anderson (Ferske spor uke 3/2019)

 

Geir

Francesca Ter-Berg – Wtybcrechk

En blanding av folketone, kammermusikk og elektronika med hovedsakelig cello og elektronikk. Et vibrerende og melankolsk stykke som nesten bygger seg opp til dans før det langsomt går i oppløsning og avsluttes i limbo, med nynning og fjerne minner. Fra den varierte og flotte EPen «In Eynem». Utgitt digitalt på «Spirituals»; denne fortjener en fysisk utgivelse. Ter-Berg spiller også i en duo med violinisten Flora Curzon, jeg anbefaler også deres debutskive, «Unfurl» fra 2019.

Sourdure – L’ivern daus astres

Folkemusikk fra Sør-Frankrike med smak av middelalder. En myk og varm vokalduett med strenger følges av et orkester med nasale blåsere, strenger og håndholdt tromme.  Fra «De mòrt viva», ute på Les disques du festival permanent.

Oker – Lichens

Mystisk, klangfull og antydende. Dette er abstrakt, akustisk og improvisert musikk med en fin blanding av klanger fra bass, trommer, gitar, trompet. Det er imidlertid ikke alltid lett å skille instrumentene fra hverandre og det kan høres ut som de har lagt på eksterne lydklipp, men det er ikke sikkert. Selv om det er lite melodi å spore, føles det ukaotisk og trygt; vi følger en rød tråd i musikken. Noen ganger tar verkstedslignende støy overhånd og vi mister kanskje litt fotfeste, men så kommer instrumentene tilbake og viser vei. Kan tidvis minne om en abstrakt utgave av Thuja. Dette er det andre partiet av skiva «Susurrus», fra norske Oker. Utgitt på portugisiske Shhpuma.

Natural Information Society, Evan Parker – descension I

Første del av en lengre live-jamming som utgjør flere av de fire sporene på denne utgivelsen. Det er ingen overraskelser i forhold til tidligere utgivelser; Joshua Abrams Natural Information Society bygger opp lange og langsomt utviklende låter som blir hypnotiske og kroppslige i lengden. Det er en kombinasjon av jazz og nordafrikansk folkemusikk. Denne gangen har de med seg Evan Parker på saksofon og det boblende samspillet mellom saksofon og bassklarinett (Jason Stein) er ofte det mest fremtredende. Fra «Descension» ute på Eremite/Aguirre Records.

Dinosaur Jr. – To Be Waiting

Tidsmaskin! Tilbake til tidlig 90-tallet. Visste ikke at jeg savnet kråkestemmen eller de melodiske og melankolske soloene med smak av 70-tallet. Powerpop møter boogierock i en herlig, varm og skurrete tristesse. Fra den nye skiva «Sweep it into space», ute på Jagjaguar.

Dinosaur Jr. – Garden (Ferske spor uke 16/2021), Dinosaur Jr. – I Ran Away (Ferske spor uke 8/2021), Dinosaur Jr. på Chateau Neuf/Betong, Plateanmeldelse: Dinosaur Jr. – «I Bet on Sky», 1988- En hyllest til 80-tallet. Igjen! (inkludert Dinosaur Jr. – Bug)

Tirzah – Send me

Tirzah er tilbake med en ny låt med sin myke og lavmælte vokal. Hun har med seg Mica Levi, som sist på «Devotion» og det høres. Dette er en fin og minimalistisk låt med øm soul/rnb som slutter litt uventet og foruroligende med mettede gitarriff og feedback. Gleder meg til plata dukker opp.

Øya 2019 – Tirzah, Tirzah – Holding on (Ferske spor uke 38/2018), Tirzah – Do You Know (Ferske spor uke 34/2018)

Andy Stott, Alison Skidmore – Don’t know how

Sukkersøt og melankolsk musikk som bare briter klarer å lage. Kjent og god oppskrift med varm og dyp bass, knitring, slække beats, eterisk vokal, samt retro synter. Deilig, poppa og kattemyk dansemusikk. Den «gladeste» låta fra den fine nye skiva til Andy Stott, «Never the right time», ute på Modern Love.

Stian Balducci, Kjetil Jerve – 1.3 L8NI

En mørk, knitrete og varm dub-låt med en blanding av elektronikk og myk pianoklang. Det kan tidvis minne om noe Alva Noto og Ryuichi Sakamoto kunne ha begått, men her er det mindre fokus på piano, mer på beats og elektronikk. Fra utgivelsen «Tokyo tapes : piano recycle», tilgjengelig på Dugnad rec.

 

Ådne

Lovise AK – Under radaren

Lovise Angen Krogstad (Lovise AK) har gitt ut en temaplate om barn og unge som har vært utsatt for ulike former for vold og overgrep i livene sine. Hun står for alt av musikk og tekst på albumet, og gjennom sitt arbeid som psykolog har Angen Krogstad et godt grunnlag for å skrive tekster rundt denne tematikken. Albumet har fått tittelen «Tapre barn», og det er ti sterke historier vi får høre. Vi har valgt den såre og vakre pianoballaden «Under radaren»: «Under radaren forsvant en liten jente/Mistet pulsen, mistet beaten». Video.

Ane Bjerkan – Still

Ane Bjerkan har gitt ut en av de sterkeste låtene så langt i år, singelen «Still». Nå er hun aktuell med en ny EP som heter «Vagö». Ane Bjerkan, som er fra Inderøy i Trøndelag, lager fin, stemningsfull pop med en touch av folkemusikk og jazz (sjekk sopransaxofonsoloen etter rundt 2:15) og en sterk og særegen stemme i bunnen. Sjekk ut albumet og sjekk den fine videoen til «Still», regissert av Mira Wickman.

Hide Unas – Hüttopohl Shoes

Bandet Hide Unas er sånn grovt sett Hallstein Sandvin sitt prosjekt. Han er hovedmann og er til daglig plateprodusent, live- og studiotekniker. Som noen vil vite er han også med i musikkollektivet Likholmen, hvor også Erling Ramskjell har en sentral rolle. Den samme Erling Ramskjell står for vokalen i den meget eksperimentelle låten «Hüttopohl Shoes». Låten er tatt fra det ferske albumet «Years» som er Hide Unas tredje utgivelse.

Caulbearers – Burst Through The Borders

Da jeg kom over singelen «Burst Through The Borders» med det, for meg, ukjente engelske bandet/musikkollektivet Caulbearers, stoppa jeg opp. Dette gikk rett inn i øre og hjerte. Med nydelig, svevende gitarspill blir vi geleidet inn i denne perlen av en låt. Pianoet og celloen faller inn før vokalen til Damien Mahoney kommer inn fra siden. Ruth Blake bidrar etter hvert med nydelige andrestemme. Nå har det også kommet en utrolig fin video til den over åtte minutter lange låten fra gjengen som har base i Manchester. Video.  Les intervju med Damien Mahoney her.

Kaktus Einarsson – 45 rpm

For noen uker siden hadde vi med låten «Hypnotized» med islandske Kaktus Einarsson. Den nye singelen «45 rpm» er også av det hypnotiske slaget. Gitar, harpelyder og atmosfæriske baktepper gjør at dette blir en meget fin låt. Forventningene til det nye albumet bare stiger! Video.

Kaktus Einarsson – Hypnotized (Ferske spor uke 13/2021)

Polardegos – Polio

Jørgen Nordeng er tilbake. Denne gangen med punkbandet Polardegos. Nå handler det nye prosjektet ikke bare om Jørgen Nordeng, for han spiller på lag med andre spennende folk i det nye prosjektet. Folk fra Darkside of the Force, Biru Baby, Felony Force og Fence er med i bandet. Musikken er basert på sampler fra norske punkutgivelser og har blitt riktig så tøft. Som en forsmak på albumet som kommer i høst, har gjengen gitt ut de to låtene «Polio» og «Internett». Her kan dere høre «Polio». Les mer her.

 

Victor

Polardegos – Internett

Jeg må bare skrive noen ord selv om Polardegos (Jørgen Nordeng  mfl.) også. ‘Jeg har en enorm kjærlighet for norsk punk. Jeg vokste opp med pappas Kjøtt  og Depress-plater, og fant selv hardcore da jeg så Stengte Dører på NRK i 1989′, sier Jørgen. Ja, Polardegos forsyner seg grådig, som Ådne er innom, av den norskemusikkhistorien og serverer et destillat av norsk punk, new wave, post-punk og hardcore. Fra Vinterhagen (kult at de er inspirasjon) til Liliedugg, fra Life… But How to Live It (se også Castro) til Flying Crap, via Svart Framtid.

2-spors singelen inneholder «Polio» og «Internett». Førstnevnte er høydepunktet, og på samme måte som med NORD MOT NORDs utspill er dette en humoristisk-satirisk låt, her ser de med skjevt blikk på Polardegos-uttrykket som ble brukt om nordlendinger sørpå, i den tiden det å komme fra nord for Trondheim var like populært som det å være nazist på Blitz på 80-tallet. Jørgen Nordengs fraseringer i punk-modus kombinert med  rap-tendenser er både nonsjalant og  humoristisk (det siste tilsiktet eller ei). Låta  er, som Ådne sier, tøff, minimalistisk kunstpunk. Siden «Polio»med på spillista, tar jeg  selv med den andre låten «Internett», bra den også.

The Uptights – Arthaus Rock

25. juni gir The Uptights ut sitt første album, titulert «It is for them that the lights twinkle», på ti år. Her har de tatt navnet  fra Lewis Mumfords «The Culture of Cities» (1938). Albumet kretser rundt tema som ensomhet og byen, fra neddempede gløtt inn vinduer til høyspent elektrisitet. De ti låtene ble spilt inn på kassett mellom 2012 og 2016. Alle stammer fra et sett med låter opprinnelig tenkt til en dobbel-LP. De to første låtene fra plata er ute, «Arthaus Rock» og «Rings Hollow», jeg velger den første til spillelista, en låt som høres ut som den bokstavelig talt er spilt inn i Oslo-undergrunnen, med overstyrte, nærmest skjærende gitarer og spøkelseslyder, noen av disse lydene sender assosiasjoner til et coolt soundtrack til en kultfilm jeg i farten ikke husker navnet på. «Arthaus Rock» er stemningsladet som bare det, og drivende også. Bandcamp.

Glorias Navales (Chile) // + The Uptights // Sub Scene

Chemtrails Oslo – Serpent Dildo

‘Vi e bare 4 idiotår fra Vågsbygd/Kristiansand som spillår rock! Hvem faen e du?’ (Mail fra  Chemtrails Oslo). Hvem f… er Chemtrails Oslo da? Tja, det kan du jo fundere på. Uansett, hvis du synes lyrikken på The Terrifiedsførste EP er noe av det ypperste du har hørt/lest, er denne gjengen et must. Eller hvis du har sans for gjennomført 7″ vinylsingel garasjerock/punk-coverart, er dette også et must. Og liker du ubehøvla garasjerock/punk, eller The Dogs på sitt mest energiske uten finmekking i studio, er dette også et must. Altså, must, must, must. Chemtrails Oslo har igjen teama opp med Kristopher Schaus fanzine Schnørr, som har gitt denne 7″ vinylsingelen  i nummer 4. B-siden er «Horrible Days For Swingers».

Chemtrails Oslo – When Morrissey Dies, We’ll Have Cake (Ferske spor uke 6/2021)

Evil Caprino – Norwegian Nightlife Satan

Apropos must, den fuzza gitarsoloen fra 2.18 er definitivt et must på Oslo-baserte Evil Caprino sin «Norwegian Nightlife Satan». I likhet med Chemtrails Oslo liker Evil Caprino  å bevare et slør av mystikk over seg. De har nylig begått det ungdommen gjerne omtaler som en «anthem» i form av låta «Norwegian Nightlife Satan». En kan vel forestille seg at de som foretrekker «i ansiktet ditt»-låtene til The Good, The Bad and The Zugly, tidlig Turbonegro og Anal Babes vil finne spor av noe lyttbart her.

This Sect – There is Something Wrong With Our Hearts

Vi har nettopp kjørt videopremiere for de Oslo-baserte post-punkerne for This Sects andre singel med musikkvideo til «There is Something Wrong With Our Hearts» – en intens, lidenskapelig og episk komposisjon med gode The Cure-vibber – fra albumet «Everything We Know Into a Black Hole» som kom i mars. Hovedrolleinnhaver i videoen er en katt, ja, se videoen selv.

This Sect – If Death Don’t Claim Us (Ferske spor uke 9/2021), Videopremiere: This Sect – «Stain Remover», This Sect – Party Like It’s 1939 (Ferske spor uke 7/2020), Plateanmeldelse: This Sect – «Shake the Curse» / anbefaler norske band

Bellman – Let Somebody in (369) 

Bellman aka Arne-Johan Rauan fra Larvik er ute med ny singel, og som  med «Just Like A Dream» fra 2018 er «Let Somebody in (369) drømmepop eller dream pop, om du vil, av det smektende, forførende slaget. På ny smakfullt utført fengslende miks av drømmepop/dream pop med shoegaze-elementer.

Bellman – Just Like A Dream (Ferske spor – uke 23/2018)

Kill Shelter & Antipole – Burn Bright

Så er det tid post punk eller kanskje rettere sagt dark wave med post-punk- og goth-elementer. Rytmene er sugende og stemningen er dampende mørk. De kimende, skurrende post-punk-gitarene er akkurat slik de skal være. En meget bra genre-låt, fra albumet A «Haunted Place», utgitt på labelen med det passende navnet Manic Depression Records. Dette er et  samarbeidet mellom skotske Kill Shelter og norske Antipole.

Kosmik Boogie Tribe – Don’t Come Close & I Want You Bad

Kosmik Boogie Tribe har vært i studio og lekt seg litt med rockehistorien og gjort to coverlåter, av Ramones og NRBQ. Selv sier de: ‘Kosmik Boogie Tribe måtte som alle andre band utsette de fleste planer da viruset kom snikende for et år siden. Vi har allikevel klart å få utretta noe i vår lille gruppe. I september gikk vi i Endless Tinnitus og spilte inn to låter som beskriver koronasitasjonen slik vi og sikkert flere opplever den. En vedvarende følelse av SAVN og NEKT. Låtene «I Want You Bad» og «Don’t Come Close» passer inn i 2021. Singelcoveret er malt av Petter Baarli og beskriver perfekt hva vi føler. Enjoy!’. Ja, to låter som passer inn i hvilken tid som helst, strøkne coverversjoner.

Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here, live (Ferske spor uke 22/2020), Kosmik Boogie Tribe: – Vi er vel strengt tatt et hardrockband, Kosmik Boogie Tribe – Dirty Farmer (Ferske spor uke 22/2020), Kosmik Boogie Tribe: – Vi er vel strengt tatt et hardrockband, Deichman anbefaler: Årets album 2018 (Kosmik Boogie Tribe – «We´re Not Here too Fuck Spiders»), Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here (Ferske spor uke 19/2018), Kosmik Boogie Tribe – We’ve Got the Cash (Ferske spor uke 4/2018).

girl in red – Serotonin

Nå er girl in red aka Marie Ulven sitt debutalbum «if i could make it go quiet» ute. På den er singelen «serotonin», som også var med i Ferske spor i mars, produsert sammen med  Finneas O’Connell (broren til  Billie Eilis). De andre låtene er produsert avMatias Tellez. ‘Jeg belyser de mørkeste partene av sinnet mitt og lar alle komme inn’, sier Marie om albumet, noe som kan høres på denne låta, som er høydepunktet til girl in red. På «Serotonin» er hun i hemningsløs popmodus. Låta er lekker melodiøs – med et slør av melankoli – og så utsøkt fyldig produsert og med så fete beats at selv den mest ihuga girl in red-indie-fan vil gi seg over av begeistring. Video.

girl in red – Midnight Love (Ferske spor uke 16/2020), girl in red – i need to be alone (Ferske spor uke 15/2019), girl in red – We Fell in Love in October (Ferske spor uke 47/2018), girl in red – 4 am (ferske spor uke 35/2018), girl in red – girls (ferske spor – uke 27/2018), 3 norske debutanter vi har tro på i 2019.

Truly Awful Weather – Going Uptown

Fra den selvtitulerte debut EP-en til gitarist og vokalist Anders Bøes Truly Awful Weather, ute på Sotron Records, en norsk label som har gitt ut flere gode lo-fi utgivelser opp gjennom årene, som Broken Swans’ «I Don´t Mind» og  «Sleep All Day», to låter som bæres oppe av kun gitar og vokal (med ustø engelsk uttale). To «skakkjørte» fine låter. Det samme med Truly Awful Weathers «Going Uptown», altså en «skakkjørt» fin låt,  åpningssporet på EP’en. Norske Sotron Records har jeg nevnt flere ganger, de gitt ut mye bra, som alt(!) av The Age of Colored Lizards, Garden Tapes (jeg gjentar, har du gått glipp av «Cold Black Eyes», sjekk den!), nevnte Broken Swans, Gravel Control og Inga-Lill Farstad.

Kobol – Void (album)

Tromsø- bandet Kobol slapp «Void» på bandcamp i starten av 2020. Den er spilt inn i det smått legendariske studioet Caliban Studios (Gluecifer, Mayhem, Kollwitz, Haust, Kvikksølvguttene, Next Life osv. osv. osv,) med Ruben Willem som tekniker.

Kobol spiller powerviolence, en sjanger jeg vet nada om, dvs. nå vet jeg mer etter å ha lest vårt intervju Kobol: Steinhard Hardcore fra Tromsø. Steinhard, ja, jeg blir blåst av banen av den ene korte låten etter den andre som presser seg inn i øregangene. Less is More-‘klisjeen’ kommer iallfall 100% til sin rett her. «Void» er ikke på Spotify, men du finner den altså på bandcamp, også utgitt på en eksklusiv kassett via Lower Class Kids Records som er et ‘øst-tysk‘ DIY-kassettselskap med fokus på rask og hard undergrunnsmusikk.

Misty Coast – When I Fall From the Sky

Misty Coast er ute med en video til «When I Fall From the Sky», tittellåta på  tredjealbumet, som kom ut for ikke så lenge siden. ‘Misty Coast har generelt «holdt seg ved sin lest» i stedet for å teste ut mange nye veier å gå rent kompositorisk, og bra er det, sterke låter, og inntagende sound, om det er nå er mer eller mindre striglet, har alltid vært deres sterkeste kort. De har alltid eksperimentert litt med lyd og sånt, og det er fortsatt nok av smekre produksjonsdetaljer å spore, god jobb, som vanlig, av Emil Nikolaisen bak spakene. Tar du deg tid til å lytte, åpenbarer det seg et langt mer spennende lydbilde enn du først kan få inntrykk av, som de lett sprukne syrelydene i f.eks «’92» og tittellåten «When I Fall From the Sky», effektfullt’. Les resten av Plateanmeldelse: Misty Coast – «When I Fall From the Sky».

Misty Coast – Ghost Town (Ferske spor uke 16/2021), Misty Coast – Transparent (Ferske spor uke 6/2021), Misty Coast – Do You Still Remember Me? (Ferske spor uke 49/2020), Misty Coast – In A Million Years (Ferske spor uke 40/2020), Misty Coast – Don´t Let Me Fall (Ferske spor uke 21/2019), Plateanmeldelse: Misty Coast – «Melodaze», ateanmeldelse: Misty Coast – «Misty Coast», Singelanmeldelse: Misty Coast – «Funny World», Misty Coast – Eleven Months & Little Sister (Ferske spor uke 47/2018), Misty Coast – Eleven Months (Ferske spor uke 40/2018), Misty Coast – Galaxy (Ferske spor uke 6/2019), Misty Coast – Backseat Warriors (Ferske spor uke 2/2019), Misty Coast – Heavy Head on a Body (Musikalske sidespor – uke 5/2017)

Nightbird – Humming the The Blues & Lovers / Breathing

Anna-Stina Jungerstam aka Nightbird kombinerer akustisk folkemusikk med blues og jazz-elementer med følsomhetet og kraft. Her er to låt-eksempler på det. Fra plata «Travelin’ Baby» (2020). ‘Gjennom The White Stripes fant jeg blues, og gravde dypere inn i musikkhistorien og fant menn og kvinner i blues». ‘Da jeg fant bluesen, ble jeg på mange måter frigjort fra kravene jeg stilte til meg selv som musiker, spesielt når det gjelder sangstemmen min. Blues er fremdeles den stilen på musikken som appellerer mest til meg’. To sitat fra vårt intervju med henne, les resten: Nightbird: Inderlig blues om romantisk flukt og reiser.

Beezewax – Rainbows & Closer

I fjor hadde Beezewax 25-års jubileum, tro det eller ei, og nylig gjorde vi et dybdeintervju med dette særegne bandet fra Øreåsen i Moss som via små D.I.Y scener utenlands fant veien til den vidgjetne og fantastiske festivalen Primavera Sound i Barcelona i Spania, platekontrakt med det store selskapet Warner og turneer sammen med Buffalo Tom og labelmate Joan as Police Woman.

Her er to låter fra deres syvende og foreløpig siste album «Peace Jazz». Den første låten er en av kollega David Jønsson sine favoritter fra albumet: ‘«Rainbows» føyer seg inn i rekken av Beezewax-slagere. En uhyre velprodusert sang, med flertallige nivåer. Som med det meste annet Beezewax lager, ligger djevelen i detaljene her’. (Fra David sin anmeldelse av skiva). Den andre er «Closer», en av mine favoritter fra samme plate, «Closer» er en smekker låt, klassisk Beezewax, gåsehud. «Closer» var med i Ferske spor i for tre år siden også.

Beezewax – Mom and Dad (Ferske spor uke 27/2020), Plateanmeldelse: Beezewax – «Peace Jazz», Beezewax – Two Diamonds (Ferske spor uke 14/2019), Beezewax – Closer (Ferske spor uke 46/2018), EP-anmeldelse: Beezewax – «Out Of The Window», Beezewax – Rainbows (Ferske spor – uke 27/2018), Videoanbefaling: Beezewax – «In the Dark» Beezewax: «Hazzard»

 

Jan-Olav

Lustmord & Karin Park – Twin Flames & Hiraeth

Den første smakebiten fra den kommende samarbeidsplata «Alter», som kommer 25. juni på Pelagic Records, med Lustmord og Karin Park gjør forventningene mine skyhøye. Det er dyptloddende og gjennomborrende i all sin massive tyngde, og Karin Park får virkelig rom til å flekse sin stemmeprakt i de elleve minuttene denne herligheten varer. Andresingelen «Hiraeth» vekker enda sterkere assosiasjoner til Lisa Gerrard og Dead Can Dance, med den overveldende vakre videoen.

Årabrot – Hallucinational (Ferske spor uke 16/2021), Årabrot – The World Must Be Destroyed (Ferske spor uke 4/2021), Karin Park – Shape of a Child (Ferske spor uke 21/2020), Karin Park – hellig fantasi, Karin Park – Empire Rising (Ferske spor uke 2/2020), By:Larm 2015: Karin Park, Karin Park – Restless.

Chivvy – Deeper Blue

Chivvy er en ny lysende stjerne i skandinavisk indie. Gøteborg-trioen sammenføyer her eterisk shoegaze og psykedelisk drømmepop til noe vakkert. Denne uka slippes endelig debutalbumet deres på Novoton. Dere kan bare glede dere! ‘En låt om å se tilbake på noe som er tapt. Ett forhold som aldri ble til noe mer, planene som aldri ble til noe mer eller drømmer som ikke lenger er der. Det er en nostalgitrip til noe som en savner og forsøkte å holde fast ved, men som ikke var ment for en’, sier de selv så treffende om denne låta. Video.

Chivvy – Red Water (Ferske spor uke 51/2020)

Sinead O’Brien – Kid Stuff

Limericks post-punk poet behersker «Sprechgesang» og utfordrende tekster til fulle. Dette låter både intenst og friskt. Nå er det vel snart på tide med en fullengder fra den irske dama, som hittil bare har sluppet et par EP-er og en singel. Video.

Sinead O`Brien – Roman Ruins (Ferske spor uke 20/2020)

Cold Cave – Prayer From Nowhere

Fra EP-en «Fate In Seven Lessons», som slippes 11. juni via Heartworm. Andre forsmak gir assosiasjoner til Depeche Mode med sitt svøpende mørke, storslagne musikalske uttrykk, og også i selve tematikken, forløsning og overgivelse til ensomheten. Sammen med den mer New Order-spretne «Night Light», hvor upbeat rytmer møter trist tekstlig melankoli, vekkes forventningene om at dette kan bli virkelig fint. Video.

Frøkedal & Familien – Set Your Spirit Free

Med et herlig frilynt driv over et stadig ekspanderende instrumentalt bakteppe, som truer med å bryte lydmuren i kakofoni, fanger Frøkedal & Familien oss. Den andre singelen fra albumet «Flora» er noe av den vakreste musikken vi har hørt så langt i vår.

Frøkedal & Familien – Søn (Ferske spor uke 8/2021), Anne Lise Frøkedal: Vokal, produsent BMs album «Koss havna med her?», Frøkedal – How We Made It  (4. plass Deichman sin årets norske album liste 2018 ved Stian Bjørnsson Hope), Øya 2016 – Frøkedal & Familien, Øya 2014: Kolstø / Atlanter / Frøkedal – Kjente takter fra nye konstellasjoner, I Was A King, Harrys Gym 

Glüme – Body

Italians Do It Better har i mange år stått for mye av den fineste synthpopen med artister som Glass Candy, The Chromatics og Nite Jewel. Labelen til Johnny Jewel og Mike Simonetti er også verdenskjent for «After Dark»-samlingene og ikke minst soundtracket til den forheksende filmen «Drive» og «Twin Peaks: A Limited Events Series». Det siste tilskuddet til stammen av talentfulle sangerinner er den tidligere barnestjernen fra L.A., Glüme. Denne låten handler om den eksplosive gleden eller triumfen en kan føle når en oppdager at ens kroppsdeler fungerer igjen etter å ha vært lammet av mental eller psykisk sykdom. Selv skal artisten ha prinzmetal-angina. Låten var både debutsingelen og den første singelen fra det aktuelle albumet «The Internet». Video.

Pascal – Fuck Like a Beast

Nedskalert, uendelig skjørt og fylt av angst, nerve og frustrasjon benytter de minner fra tenårene – som her nostalgien over å lytte til W.A.S.P.s  «Animal (Fuck Like a Beast)» –  for å  sette ord på menneskelig sårbarhet og lengsel. Dette er det besnærende tittelsporet til en henrivende plate som kommer 14. mai. Pascal snakker om, og skaper store følelser, som burde kunne treffe Broder Daniel-fansen i mellomgulvet.

Decendents – Baby Doncha Know

23. juli slipper de amerikanske punkheltene fra Long Beach, California albumet «9th & Walnut» på Epitaph. Arbeidet med albumet ble påbegynt allerede i 2002, og innbefatter nyinnspillinger av noen av bandets eldste låter skrevet mellom 1977-1980 – før Milo Aukerman ble med i bandet, men fikk et lengre opphold i og med at gitarist Frank Navetta gikk ut av historien i 2008. Historien bak denne korte, konsise låta vet vi ikke, men den er ihvertfall i god, gammel Descendents-stil. takk for tipset Olav Bru på Big Dipper i Oslo.

The Bronx – Superbloom

Herre Jemini! Los Angeles’ The Bronx fortsetter å skru opp forventningene
til album seks. Kan The Bronx ha laget et av årets ypperste rockealbum? Dette er bassisten Brad Magers første låtskriver-bidrag, skrevet sammen med Joby Ford. Låten handler om å være fortapt i villnisset utenfor byen og reflektere over fortiden i et desperat forsøk på å forsøke å skjønne samtiden. Det er det herlige musikalske drivet, og hvordan låten starter og stopper, som trekker deg inn, kaster deg tilbake og får deg hekta.

I followed her into the hills
Of lovers past
We lost our heads
But our hearts were still attached
The earth was blue the sky was black
Over the rocks
And through the trees we shared a soul
No need to lie no need to compete for control
She wonders when I wonder why

Nobody lives nobody dies
Until she opens up her eyes
She is the sun
She is the moon
My desert flower
My superbloom

Reigning Sound – Let’s Do It Again

Nok en tidløs soul-garasjerocker fra Greg Cartwright & Co. 21. mai er det nye albumet ute. Video.

Reigning Sound – A Little More Time + Stormy Weather + Straight Shooter (Ferske spor uke 9/2021)

The Sheepdogs – Keep On Loving You

Med nikk til både T. Rex, Cheap Trick og Queen fra canadiernes nye EP «No «Simple Thing», som slippes 28. mai. Låta bringer frem 1970-tallsnostalgien med sitt radiovennlige uttrykk.

Matt Sweeney & Bonnie Prince Billy – Resist the Urge

«Superwolves»-albumet ble sluppet digitalt 30. april, 16 år etter forrige samarbeidsplan mellom Chavez-gitaristen og skuespilleren fra Kentucky bak Palace Music og Bonnie Prince Billy med mer. Den fysiske utgivelsen kommer av en eller annen grunn først 18. juni. En mer og mer vanlig praksis, som sammen med den uendelige rekken av digitale singler i forkant tar bort mye av gleden ved å sette seg ned med et flunkende nytt album foran platespilleren. Det fratar imidlertid ikke denne låta eller videoen sine kvaliteter. Den sarte skjønnheten i låta gir velbehag og skatevideoer er som regel gøy. Video.

If I should die before I wake
Resist the urge, resist the urge
To cry or falter for my sake
I didn’t die, I didn’t die
If you should wake and I’m not there
Resist the urge, resist the urge
I’m in your breath, I’m in your hair
I haven’t gone away

Bill Callahan, Bonnie «Prince» Billy, Bill MacKay – Deacon Blues (Ferske spor uke 48/2020), Superwolf – You’ll Get Eaten, Too (Ferske spor uke 14/2020), Avind – Så Ser Eg Inn I Mørket (Ferske spor uke 5/2020),  Will Oldham – Most People (Ferske spor uke 44/2018), Bonnie Prince Billy – Låt: «Treasure Map» / Album: Best Troubadour / (Musikalske sidespor – uke 21/2017), Ukas tips!

Beachwood Sparks – By Your Side & Forget the Song

Det har blitt en del nylytting til Beachwood Sparks de siste månedene i forbindelse med reutgivelsen av det selvtitulerte debutalbumet, nå med flere ekstra spor. Men ikke bare det. Jeg har også funnet fornyet glede i flere av de andre albumene og låtene deres. Fra det finfine andrealbumet «Once We Were Trees» (2001) plukker jeg deres fabelaktig stemningsfulle cover av den britiske AOR-soulsangerinnen Sades «By Your Side», som fant stor popularitet da den ble anvendt til soundtracket for filmen «Scott Pilgrim vs. the World». Vi tar også med den bittersøte åpningslåta «Forget the Song» på tredjealbumet «The Tarnished Gold» (2012). Nyt de godlynte, lindrende harmoniene! Video («By Your Side») og video («Forget the Song»).

It’s time to stop pretending
Those days, those days are gone
It’s time to stop wishing for endings
Those old wounds have turned into scars
Forget the song that I’ve been singing
Lay down the way that I’ve been holding
Hope that spring melts the winter in my heart

Beachwood Sparks: Tilbake med nytt album og konserter!, Beachwood Sparks – Morning Light (Ferske spor uke 4/2021), Beachwood Sparks – Water From The Well (Ferske spor uke 37/2019)

The Most – Girl Sees Daylight (starring Twink)

John «Twink» Alder fra The Pretty Things er med Umeås egne r&b-, modrock-helter på denne groovy låta fra albumet «Beat Beat Boom» (2018). På arbeidernes dag dukket videoen opp på YouTube og i facebookfeeden min. Det har blitt noen runder med den catchy låten i etterkant.

Blair – By the C

Genesis Evans fra New York-bandet Blair kommer med personlige bekjennelser til moren på sin nye EP «Tears to Grow». Musikalsk er vi i skjæringspunktet mellom følsom emo og D.I.Y.- indie. Skakt og rørende, katarsisk og urent, som et minne om indiemusikken i det som nå kanskje føles som en altfor fjern fortid.

I used to be so good at listening
to everything that you told me
I used to sit right by the sea
you can see everything
I think I’ll throw up here
I think I’ll grow

Beachy Head – Michael

En ny supergruppe står frem. Denne gangen er det et nytt band med medlemmer fra Slowdive, The Flaming Lips, The Soft Cavalry og Casket Girls som albumdebuterer. Denne fine singelen fra det selvtitulerte albumet, som ble sluppet på Graveface Records 30. april, er en foreløpig favoritt sammen med «Hiddensee» fra Rachel Goswell, Christian Saville, Matt Duckworth og Ryan Graveface. Lo-fi eterisk neopsykedelia eller noe sånt, som fans av MGMT og Haunted Mansions kanskje kan finne glede i. Video.

 

Stian

Duran Duran – The Seventh Stranger

Duran Duran slapp tidligere i år en coverversjon av David Bowies «Five Years», og meningene var mildt sagt delte. Jeg velger heller å gratulere gutta med at det er 40 siden de debuterte med albumet «Duran Duran». Den siste uka har jeg vært med på en uhøytidelig kåring av av gruppas beste låter (den pågår enda), og det har vært en sann fryd å gjenoppdage gamle favoritter, og ikke minst få nye. Jeg ble i 1983 hanka inn av livevideoen til «The Reflex», og moderalbumet «Seven and the Ragged Tiger» var det første jeg skaffet meg, en spanske utgivelse, på kassett: «Siete y el Tigre Roto». Irriterte meg alltid at tittelen var på spansk, men den var i allefall billigere enn hjemme i Norge. Liker fremdeles godt «The Reflex», men den er mer eller mindre ihjelspilt, så jeg slår et slag for «The Seventh Stranger», har hørt på den hver dag hele uka.

Ny singel fra Duran Duran, Fem pretty boys og et stilikon

 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter