Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 18. mai 2021

Chivvy: Drømmende indierock fra Göteborg

– Å spille og lage musikk er veldig terapeutisk, oppslukende og morsomt og det er litt vanskelig å stoppe når en først har startet, og dessuten å gjøre det sammen med sine beste venner gjør det ikke mindre avhengighetsdannende, sier Göteborg-trioen Chivvy, som er ute med det selvtitulerte debutalbumet sitt på Novoton.

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Emil Daniel (Inkl. front), Jakob Ekvall

Musikken til Chivvy er forførende, suggerende og drømmende  ladet med mørk atmosfære. Det er en bittersøtmelankoli som kommer til uttrykk og et ekte engasjement for dyr og omverden. Kaskader av effekter og et forholdsvis bredt spekter av musikalske tilnærminger skaper et fortryllende, storslagent lydbilde der det er plass til både hvisking, skrik og fin sang. I det ene øyeblikket helt nede og sart, i det neste eksplosjonsartet, alltid med stor intensitet og følsomhet.

Her forteller Göteborg-trioen om hvordan de har latt seg fascinere og inspirere av å se artister som Massive Attack og Warpaint live i hjembyen, KulturUngdom og musikalske nettverk over hele Europa, musikalske modningsprosesser, et musikalsk vennskap som strekker seg tilbake til barndommen og om hvordan det hele startet med Tokio Hotel, Green Day og Paramore.

For de som ikke kjenner til  dere allerede, hvem og hva er Chivvy?

Jo, vi i CHIVVY är en indietrio från Göteborg, Sverige. I höstas gjorde vi en nystart och ändrade bandnamn från The Tape till CHIVVY och har sedan dess släppt tre singlar, två musikvideos och vårt debutalbum 7/5!

Vår musik kan beskrivas som drömsk, atmosfärisk indierock med en dynamisk och stor ljudbild. 

Hva er bakgrunnen for bandnavnet Chivvy og hvilket forhold har dere til gjentakelser (formaninger, harselerende gjentakelser) og å be noen om å gjøre ting om og om igjen?

Vi hade länge spånat på nytt namn och kände att vi ville göra en nystart. CHIVE var ett namn vi fastnat för länge men när CHIVVY dök upp som förslag så kändes det klockrent! Både unikt och snyggt och det kändes som oss. Betydelsen hade lite mindre betydelse, det låter ju rätt oskönt att upprepa någonting flera gånger tills någon gör som en säger haha. Tjata kan en göra på människor i maktposition dock, så att det blir en förändring till något bättre – det gör vi gärna!

Chivvy. Foto: Emil Daniel

Når og hvordan oppdaget dere musikk og hva gjorde dere så lidenskapelig opptatt av den?

Vi har känt varandra länge och var 12 år när vi tillsammans upptäckte vårt intresse för musiken. Vi alla har nog älskat att göra musik på olika sätt innan – Ester och Amorina skrev låtar tillsammans som 9-10 åringar haha, och Alexandra spelade gitarr innan bandet startade. Men 2009 så var vi ett kompisgäng som ville ha något roligt att göra tillsammans på fritiden och efter att vi besökt replokaler på närmaste fritidsgården med skolan så kom vi på att det var ett band vi ville starta! Vi tre kände väldigt fort att intresset växte till något vi brann för och under gymnasiet kom vi på att det var något vi ville satsa på. Att spela och göra musik är väldigt terapeutiskt, uppslukande och kul och det är lite svårt att slita sig när en väl börjat, och att dessutom göra det ihop med ens bästa vänner gör det ju inte mindre beroendeframkallande!

Hvilken musikk  var dere omgitt og opptatt av under oppveksten?

Vi alla tre var besatta av Tokio Hotel, Paramore och Green Day som små haha, så det var vi väldigt inspirerade av en period! Inte längre dock haha. Men annars har band såsom Warpaint, Radiohead, Massive Attack och Björk till exempel varit stora musikaliska förebilder från ca 16 års ålder. 

Hvorfor spiller dere på de instrumentene som hver enkelt av dere gjør i Chivvy?

Tanken var först att vi kanske skulle rotera i våra instrument när vi började som 12-åringar haha, men vi alla blev väldigt fästa vid våra instrument. Det var självklart att Alexandra skulle spela gitarr och att Ester skulle sjunga då det var något båda gjort länge. När Ester började skriva låtar med gitarr blev det också något som fall sig naturligt att också spela i bandet. Amorina hade länge varit intresserad att spela trummor, och när hon började så kändes det självklart! Sedan har det bara fortsatt. 

Hvorfor byttet dere navn og hva er forskjellen mellom The Tape og Chivvy?

Vi började som sagt med The Tape när vi var väldigt unga, och när vi började skriva på detta albumet så kände vi att vi hade vuxit ifrån The Tape och att vi ville ha någon typ av ny-start. Också för att CHIVVY är ett namn som känns mer som oss och vår stil, och är mer unikt än «The Tape. I grund och botten så är vi fortfarande samma, med samma medlemmar, visioner och kärlek till musiken och till att spela med varandra. Men musiken har fått mogna och fördjupats. Det är så svårt att beskriva i ord exakt hur, men vårt nya album har en mörkare underton och ett mer utvecklat sound. Det vi har behållit från The Tape är dynamiken och den drömska ljudbilden.

Fortell  om hverandre som musikere og om deres roller i Chivvy

Amorina Valerie Ahlsell – Trommer (og tromm pad), Alexandra Tortosa – Gitarist, støy og kor, Ester Hilmersson – Sang, gitar og har nettopp begynt å spille  synth.

Våra roller är väldigt lika, vi brukar dela upp allt väldigt lika och har därför inga specifika roller så! Både musikaliskt och allt runt om gör vi gemensamt. Låtarna skriver vi oftast ihop jamandes i replokalen men ibland har någon av oss skrivit en låt/låtidé som man tar med sig till replokalen. Vi har även alla tre har även hållt på en hel del med musikproduktion och spelar även in en del själva.

Allerede før dere slapp albumet har dere turnert mye i Sverige og utenlands i for eksempel Norge, Portugal, Tyskland, Kosovo og Kroatia.

Hvordan fikk dere det til?  Hvilke erfaringene  har dere gjort?

Det har vi fått från olika kontakter inom musiken, till en början mestadels via KulturUngdom som vi hade mycket kontakt med som ungdomar. Att turnera har varit något av det roligaste vi gjort i livet – att få åka utomlands och visa ens musik är en väldigt fin upplevelse och få ta del av det landets musikscen och kultur har varit en väldigt rolig och bra erfarenhet! Vi har även genom detta fått vänner som vi har kontakt med även idag, så det är vi väldigt glada för! 

Hvordan er det for tiden å ikke få reise på turné eller spille noen konserter, kun gjøre lavkapasitetskonserter og livestreams? 

Nej, det är verkligen jättetråkigt. Vi har jobbat på det här albumet väldigt länge och såg ju något helt annat framför oss, med att få åka på turné och spela utomlands. Men vi försöker att inte grotta ner oss i det, utan istället vara tacksamma för att vi har kunnat fortsätta göra musik och istället kunna fokusera på att skriva och spela in ny musik. Något vi inte hade hunnit med annars. Livestreams har vi faktiskt inte gjort någon än men absolut något vi är öppna för att göra. 

Henryk Lipp (Blue for Two, Extra, med mer) og David Furbacken har produsert albumet sammen med dere. Hvordan har de vært  å jobbe med?

Henryk Lipp fick vi kontakt med efter en spelning vi hade 2015. Han kom fram till oss efteråt och hade jobbat med bandet som spelade på samma spelning. Vi klickade fort och började rätt omgående spela in med honom på Music A Matic. Det var första gången vi fick spela in i en riktigt bra och professionell studio med en grym producent med så lång erfarenhet, så det var svårt att slita sig när vi väl börjat spela in där!

David började vi samarbeta med när vi letade efter en studio där vi kunde spela in grunder såsom gitarr och trummor till några låtar. Han är en vän till oss och Alexandra hade spelat in med honom innan, så vi visste att det skulle bli bra! Och vi blev så nöjda med resultatet och David är härlig att samarbeta med, så där har vi fortsatt spela in våra låtar vi jobbar på nu!

Annelie Johannsson står for miks og postproduksjon av synth og arrangement. Fortell om henne og hennes bidrag.

Annelie är ju en stjärna! Vi lärde känna henne för längesen och har nu på senare år blivit nära vänner. Vi kontaktade henne då vi visste att hon är grym på ljud, synthar och prodd, så vi var riktigt glada när hon ville samarbeta med oss! Hon höjde låtarna till en annan nivå och tog våra idéer till en verklighet som blev bättre än vad vi föreställt oss. Vi är så himla tacksamma och glada att vi fick samarbeta med en så grym musiker och person!

Chivvy. Foto: Jakob Ekvall

Her er noen stikkord som jeg vil at dere skal si litt om deres forhold til og hva de kan si om Chivvy.

Drømme pop – Yes, älskar att lyssna på och att spela! 

Shoegaze – Älskar att lyssna på, grym inspo. 

Indie – Ja, samma som drömsk pop. Vi beskriver oss som mycket indieband och lyssnar på mycket indieartister/band. 

Elektronisk musikk – Vi älskar elektronisk musik och experimenterar med det elektroniska mer och mer och vill dra oss lite mer åt det! James Blake har alltid varit en stor inspiration. Även Robyn och The Knife är grymma! 

Cocteau Twins – Punkigt är alltid nice! Vi har faktiskt inte lyssnat så mycket på dessa men har hört att vi skulle vara likt dom! Vi får lyssna in oss mer!

Siouxsie and the Banshees – samma svar som ovan!

The Savages – Dom är bra, men inte heller varit några idoler direkt så men vi ska får lyssna in oss mer där med haha!

The Cure – Älskade som små och såg live på festivalen Hultsfred 2012. 

Beach House – Ett av våra favvoband och stor musikalisk inspiration! Sett live också. 

Warpaint – Vi älskar dom! Sett dom live flera gånger. Vi spelade på Malmöfestivalen samma år som Warpaint och träffade dom backstage och var helt starstrucked haha. Ja, dom är nog en av våra största inspirationer!

Massive Attack – När vi såg dom på Way Out West i Göteborg blev vi så inspirerade och började skriva upp massor vad vi kunde göra i vår livepreformance! En stor inspiration när det kommer till att ta ställning på scen och inte bara göra musik utan också skapa något visuellt. Och musikaliskt är dom ju genialiska.

The xx – På ett sätt inspiration när det kommer till gitarrsound! Åtminstone att flera personer sagt att de tycker våra gitarrer och melodier påminner om deras även om vi inte gjort det medvetet direkt. De är bra men när vi sett dom live har vi inte blivit lika blown away.

Musikalsk dynamikk – Vi älskar dynamik och har alltid gjort och använt dynamik flitigt i våra låtar. 

Jam – det är ofta så vi skapar våra låtar – genom att jamma tillsammans i replokalen. Att jamma tycker vi det krävs noll prestationskrav utan total frihet, då blir det som bäst!

Episk / Grandios /storslagent – Låter såå najs haha! Tänker på Auroras och WU LYFs trumkomp. 

Drømmelignende lydbilder – Det gillar vi och är något vi beskriver vår egen musik som. Vi älskar att leka med stora reverb och roliga effektpedaler för att skapa ljudbilden vi vill åt. 

Atmosfærisk – Samma som ovan.. det är en del av vår drömska ljudbild. 

Subtilitet – Hmm, jo men det kanske är en del av det dynamiska som vi gillar. Subtilitet kontra storslagenhet.

Sparsommelighet / Minimalisme – Är väldigt inspirerande! Ibland är det vackraste bara sång och ett enstaka instrument.

Svøpende / Suggererende – jo, samma som drömsk och atmosfärisk – något vi gillar!

Melankoli – Melankoli är ju vår musik i ett nötskal tycker vi haha. Det är en ganska bitterljuv känsla som vi nog gillar i alla typer av konstformer.

Emosjonell Som melankoli, vi är nog personer som lätt blir berörda av mycket och många. Det är fint och viktigt att ha nära till sina känslor tycker vi. Detta kan man nog höra i vår musik också. 

Nostalgi og tap/savn – Något vi nog alla känner mer eller mindre av och något som blivit ännu mer påtagligt under detta året då en verkligen haft tid att reflektera, sakna och känna. Vår låt «Deeper Blue» är en låt som handlar just om nostalgi.

Fangenskap og frihet – Stora ämnen som hade kunnat gå att skriva mängder om. Kortfattat är frihet är något av det viktigaste vi har och fångenskap det fulaste. Att få älska den man älskar, vara den man är, och friheten att få bo och leva  i frihet och fred är något vi tycker borde vara självklart. Vår låt «Red Water» berör dessa ämnen men med mer fokus på djurrätt (ett ämne vi också tycker är viktigt). 

Kompromiss – Viktigt och något vi gör hela tiden – då blir det ofta bra och bättre än vad det hade blivit om en fått bestämma allt själv. Alltid bra med många personers åsikter och viljor!

Håp – Något vi också tycker är väldigt viktigt att ha – annars orkar man ju inte med.. om inte hoppet finns. Och det genomsyrar nog alla våra låtar.

Emil Daniel står for artwork. Hvordan valgte dere albumomslaget og hvordan er relasjonen til musikken?

Emil Daniel är en fantastiskt person och en otroligt skicklig fotograf som vi är så glada att samarbeta med. Han har många egna idéer men också lyhörd och förstår snabbt vad vi är ute efter för estetik. Emil har gjort albumomslaget och även alla tre singelomslag. Albumomslaget är taget med lång slutartid och föreställer oss tre i rörelse. Den är känslosam, energisk och samtidigt mystisk vilket vi älskar. Singelomslagen är bilder som är tagna med dubbelexponering och påminner mycket om vårat albumomslag fast att vi är med på varsitt singelomslag. 

Dere har også laget noen fine videoer. Fortell om dem og låtene som dere har valgt å gi et visuelt bilde.

«Deeper Blue», regissert av Jakob Ekvall

Tack! Vi är så nöjda med «Deeper Blue» och det började som med en idé som Jakob hade om att testa att göra en helt analog musikvideo helt filmad i super-8. Eftersom «Deeper Blue» handlar om nostagli och att se tillbaka på saker som gått förlorat eller inte blivit som man hade tänkt sig så tyckte vi att just den låten skulle passa perfekt med estetiken som blir super-8-film. Eftersom super-8-film är rätt så dyrt började vi söka en del stipendier och kulturstöd för att kunna genomföra detta och som tur fick vi det. Vi kunde inte vara nöjdare med resultatet och Jakob Ekvall är en riktig stjärna! 

«Red Water», regissert av Annie Hyrefeldt

«Red Water» var den första musikvideon som vi skapade. Vi inledde ett samarbete med den fantastiska dansaren Saga Åska och den grymt duktiga filmaren Annie Hyrefeldt. Tillsammans med Annie skapade vi manus och hela processen att göra videon var så rolig och lärorik. I musikvideon ser man bland annat Saga dansa omringad av personer som fångar en känsla av fångenskap, förtvivlan och längtan till frihet. Låten handlar om djurrätt och mer specifikt val- och delfinjakt samt djur i fångenskap. Låten kan också appliceras på mänskliga rättigheter och även fångenskap i samhällets normbegränsningar. 

Hvordan er musikkscenen i Göteborg? 

Skulle beskriva musikscenen i Göteborg som väldigt levande. Många i Göteborg är intresserade av musik och att gå på spelningar. Om man vill (inte under corona då) kan man nog gå på spelning varje helg om man hade velat det. Göteborg är dock ganska litet och inom musikscenen är det lite som att alla känner alla på ont och gott haha. Det finns många bra band härifrån! Några exempel: Annelie Johansson (som mixat vårt album), Wildhart (riktigt grymma) och Aasma (får räknas som Göteborgare även om hon numera bor i Stockholm). 

Fortell om deres plateselskap Novoton.

Vi började samarbeta med Novoton i höstas i samband med namnbytet ungefär och är supernöjda hittills. För oss har det gett oss en större frihet att kunna fokusera på musiken nu när vi har ett bolag i ryggen och vi har även fått mycket hjälp med PR utomlands som vi inte har lika bra koll på själva. Daggan som har Novoton är jättetrevlig och grym! För oss är Novoton perfekta då det är ett lagom stort bolag som bryr sig om sina artister, inte har knasiga åsikter om vår musik eller puschar oss att göra något vi inte vill – de har schyssta dealar helt enkelt. 

Hvordan har dere blitt rammet av nedstengningen av samfunnet og Covid-19 tiltakene?

Framförallt drabbas vi av att inte kunna spela live, vilket i sin tur även gjort vår bandkassa väldigt skral vilket varit lite kämpigt haha. Det är ju också supertråkigt att inte kunna gå på spelningar och festivaler eller kunna umgås med vänner och familj på samma sätt som innan. Det har självklart varit tufft men samtidigt är vi väldigt tacksamma och glada att vi mår bra och att vi ändå kunnat ägna oss så mycket åt musiken som vi kunnat göra under denna period. 

Til slutt, kan dere velge fem låter som har påvirket dere som vokalister, fem som musiker og fem som låtskrivere og si litt hva dere har fått ut av de her låtene.

 

Vokalister: SVÅRT! Här är några spontana:

  1. Aurora – «Queendom», «The Seed». Vi gillar Auroras röst och dynamiken och känslan i hennes låtar. Även de politiska budskapen. 


 

  1. Amanda BergmanAmason är ett favvoband men allt Amanda gör är grymt och hon har verkligen unik röst. Favvolåt är «Ålen», «Kelly» och «Marry Me Just for Fun». 

  1. James Blake – har varit en favorit länge. Han är musikaliskt geni och har en otrolig röst. Hans covers «Godspeed» och «Case of You» är fantastiska. Första två albumen är favoriterna.  

 1. Alice Phoebe Lou – Cool röst, cool person och inspirerande musiker! «Skin Crawl», «Something Holy» och «She» är favvolåtarna.  

 1. Lykke Li – Vi lyssnade mycket på Lykke Li när vi var yngre, framförallt hennes första album «Youth Novels». «Little Bit» är en favvo. 

 

 

Musikere: 

  1. Warpaint – en av våra största inspirationer. Några favvolåtar ä «Drive» och «Teese».


 

  1. Massive Attack – «Teardrop»

 

  1. The Knife – «Heartbeats»

 

  1. Beach House –  «All Your Yeahs»

 

  1. Bon Iver – albumet «22, a Million» är ett av de bästa album som gjorts.

 

Låtskrivere: 

  1. Frida Hyvönen (framförallt albumet «Kvinnor och Barn» som har helt fantastiska texter som berör något enormt).

 

  1. Tamino – «Indigo Night»

 

  1. Laleh – «Far har lärt mig»

 

 1. Robyn – sjukt cool person och musikproducent. 

 

 1. Björk – «Jóga» 

 

 

Chivvy – Chivvy (2021)

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter