Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 26. mai 2021

Tvivler: Samfunnskritisk, følsom hardcore punk

– Vi lever i en tid der hele vår materielle og ideologiske sosiale struktur er bygget opp rundt individets oppfyllelse av behov og ønsker. Moderniteten er en stor kontinuerlig og eskalerende egotur. Konsekvensen er selvfølgelig at solidaritet og kollektiviteten går fløyten, at vi alle blir syke av depresjon og angst og at vi blir helt ute av stand til å løse kollektive problemer fordi de problemene hele tiden blir oversatt til individualiserte løsninger, mener vokalist Thomas Burø i Københavnbandet Tvivler, som er aktuelle med albumet «EGO» på sitt eget selskap Negativ psykologi.

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Tvivler

Tvivlers «EGO» er en plate som engasjerer sjel, hjerte, hjerne og bein med sitt tankevekkende budskap, de direkte kommentarene til vår samtid og de røffe, utfordrende, men også catchy og svingende taktene. Frijazz, math-rock, noiserock og hardcore punk i skjønn forening, og lidenskapelig samspill.

Vi hadde en lengre passiar med vokalist Thomas Burø, som også har skrevet en lengre avhandling om sammenhengen mellom punk og akademia, voksende narsissisme, behovet for samfunnskritikk, musas kamp med katten i samfunnsmaskineriet og angst og paranoia, mot, trass og følsomhet.

Først, til de som ikke kjenner det fine bandet deres fra før, hvem er Tvivler?

Thomas B: Vi er fire voksne fra København. Vi skriver musik, som placerer sig et lidt sært sted mellem klassiske hardcore og punkrock dyder, og så noget mere artsy, vimset, og grænsesøgende adfærd. Vi er ret konventionelle i vores instrumentering: trommer, bas, guitar, vokal. Vi begyndte i 2014 og har siden udgivet en 7” trilogi [Negative Psykologi #1-3] og et album/LP «Ego». Alt er udgivet på vores eget selskab Negativ psykologi.

Hva er bakgrunnen for bandnavnet og hvilket forhold dere selv har til tvil?

Thomas F: Tvivl er på mange måder et grundvilkår og samtidig en modgift mod narcissismen. Mennesker der ikke tvivler er ulidelige for andre. Det tror jeg vist vi alle ret nemt kan komme med eksempler på – narcissismen er jo på mange måder vores tids mest legitime modus operandi. Men det er klart, at alt for meget tvivl er undergravende og potentielt selvudslettende. Jeg tror vi alle i bandet identificerer os ganske meget med rollen som tvivlere – som balancerende et sted mellem narcissismen og det selvundergravende.

Når og hvordan oppdaget dere musikk og hva var det som gjorde dere så lidenskapelig opptatt av den?

Thomas B: det er egentlig et lidt spøjst spørgsmål, fordi jeg tror det rummer to spørgsmål i sig. Det ene handler velsagtens om hvornår vi hver især begyndte at lytte til musik. Og der kan jeg for mit eget vedkommende sige, at jeg lyttede allerede til musik da jeg var barn fordi mine forældre gjorde. Men det andet spørgsmål handler om hvornår spørgsmål blev vigtigt for en. Og her kan jeg sige at jeg personligt oplevede at musik indtog en rolle, da jeg lærte at spille et instrument. Altså, jeg bestemt glad for musik, men det var først da jeg som 15 årig lærte at spille bas at jeg gav musik en vigtig rolle; musik blev pludselig et element der organiserede mit liv: jeg øvede mig, spillede i bands, lånte plader, lærte at spille mine yndlingsnumre på bas, lyttede opmærksomt og i det hele taget begyndte jeg at rette min opmærksomhed mod musik. Men dét musik som egenhændigt gjorde at jeg besluttede mig for at spille bas var et nummer med Main Source der hedder «Fakin’ the Funk» fra 1991. Basgangen var syg og dét ville jeg lære at spille. Så rullede toget derfra.

Når begynte dere selv å spille og hva var det som fenget med denne måten å uttrykke seg på?

Thomas B: Vi er alle enten akavede, plagede, afvigende, utilfredse, og bare kreativt anlagte væsner. Musikken er bare en måde at være på i verden, som fungerer for os. Nogle af os begyndte som børn, andre først som teenagere. Måske er mønstret at vi heldigvis nåede at lære musikken at kende inden vi blev voksne og dermed utroværdige.

Har dere hatt noen mentorer eller forbilder langs veien. I så fall hvem og hva har dere lært av disse?

Thomas B: Nej til mentorer. Masser af helte og forbilleder, de fleste er døde nu. Gennemgående for dem er, at de demonstrerede, at man kunne gøre ting på netop deres måde som oftest stod som et alternativ til alle de andre droner.

Thomas Feltheim, har du noen favorittgitar, forsterker, pedal eller mikrofon. I så fall hvilken og hvorfor. Hvor opptatt er dere av sånt?

Thomas F: Lydidealet guitarmæssigt er at lyde voldsomt, men undergainet. Jeg elsker personligt rigtig meget tone og headroom i lyden, og bryder mig generelt ikke om effekter eller pedaler der komprimerer alt for meget. Vi siger ofte at vi gerne vil lyde af træ, sådan en woodsound. Jeg spiller igennem to forstærkere, en Mesa Boogie Rectifier og en Fender Super-Sonic. På den måde kan man få både punch og den der særlige Fender «twang» i samme lyd.

Hvorfor punk?

Thomas F: Hvorfor sex?

Hva betyr D.I.Y. og det å gjøre ting selv for dere?

Thomas B: Kontrol, selvbestemmelse, vi kan gøre hvad vi vil når vi vil. Det vi kaster ud i verden er præcis det vi gerne vil kaste ud; det er produktet af vores arbejde. I klassisk marxistisk forstand er frugten af vores arbejde vores eget og det er noget vi ikke er fremmedgjort overfor.

Hva har dere fått tilbake fra punk- og undergrunnsscenen?

Thomas B: Mod, trods, påståelighed, paranoia, systemkritik, organisering.

Hva er den viktigste forskjellen med tanke på musikalsk tilnærming og bandkjemi i Tvivler i forhold til andre band dere er eller har vært med i som Obstacles, Ciao Transizta, Nightpass, Town Portal, 300hz, Beautiful Burning World, Lack og hva har dere tatt med dere videre fra disse bandene til Tvivler?

Thomas B: Jeg kan kun tale på egne vegne. Med Lack var vi både fire mennesker der gennemgik en bevægelse fra vores sene ungdom til at blive voksne, så vi skulle både lære os selv og hinanden at kende som kreativ gruppe og som venner. Det havde sine opture og nedture. Kreativ var vi et ekstremt krævende fællesskab, der satte meget høje standarder for vores sangskrivning og udvikling som sangskrivere. Vores processer vekslede altid imellem hallelujah oplevelser, quasi-depression og kreative uoverensstemmelser. Beautiful Burning World var på mange måder et kreativ parløb der vekslede imellem at snakke om kompositioner og så faktisk at komponere. Meget brainy og analytisk. Spøjs kreativ dynamik, særligt fordi musikken er så langform og langsom. 300hz var på mange måder rent et kollektivt hit n’ run: get in, fuck shit up, get out.

Hva skiller dagens utgave av Tvivler fra bandet som spilte inn de tre EP-ene «Negativ psykologi» #1-3?

Thomas B: Vi er blevet 2 år ældre. Og dummere.

Fortell om hverandres musikalske styrke og rolle i Tvivler.

Morten Clausen, trommer
Thomas B: Gode bands har gode trommeslagere, basta. Morten C er både teknisk dygtig, opfindsom og tænker trommerne i melodiske termer. Samtidig spiller Morten hårdt og det er godt. Uden Mortens trommer ville der ret beset ikke være Tvivler. Det er virkelig bandets rygrad.

Morten Ogstrup Nielsen, bass
Thomas B: Morten O. håndterer bassen. Vi har i mange år tænkt bassen som en guitar mere end et low end instrument. Bassen har lige så stor melodisk funktion som guitaren, hvilket vi har udforsket på alle vores udgivelser. Det er desuden Morten O. der har analytisk overblik over både vores sange og vores fælles liv. Uden Morten O. ville vi drive rundt.

Thomas Burø, vokal
Thomas B: Skriver ord og synger dem.

Thomas Feltheim, guitar
Thomas B: Thomas F. er vel mest af alt en modern day flamboyant guitarist der har lyttet rigtig, rigtig, rigtig meget musik og har kanaliseret alle de influenser ind i den seksstrengede. På mange måder tænker Thomas F guitaren som en lydkanal ligesåvel som et egentlig instrument.

Fortell om gjesten som dere har valgt å ha med inn i studio, hans musikalske styrke og hva han har bidratt med:

Henrik Pultz Melby, saksofon
Thomas B: Vi elsker Henriks band Svin, som er et bastard jazz-smadder band. Han spiller ret vild saxofon og det ville vi så gerne have med på pladen. Han har lagt saxofon på «Sabotage» og så har han spillet en vild solo på «Barn».

Albumet har fått tittelen «EGO». Hvorfor det valget og hva ønsker dere å kommunisere gjennom det?

Thomas B: Vi lever i en tid, hvor hele vores materielle og ideologiske samfundsstruktur er bygget op omkring individets behovsopfyldelse og begær. Moderniteten er et stort kontinuerligt og eskalerende egotrip. Konsekvensen er selvfølgelig at solidaritet og kollektivet går fløjten, og at vi alle sammen bliver syge af depression og angst, og at vi bliver komplet ude af stand til at løse kollektive problemer, fordi de problemer konstant bliver oversat til individualiserede løsninger. Hvilket er åndssvagt.

Her er noen stikkord som jeg vil at dere skal si noe om forholdet til og hva de kan si om Tvivler.

Samfunnskritikk
Thomas B: Det er til enhver tid under enver samfundsindretning afgørende at der er plads til at noget siger at samfundet ikke fungerer eller fungerer forkert. Jeg kan ikke forestille mig noget værre samfundsmæssigt end et samfund i harmoni, fordi «harmoni» altid betyder at dem, der er taber ikke har nogen stemme. Det er også såkaldt naturlig harmoni når katten æder musen. Jeg gider bare ikke være musen.

Musikalsk utforskning og frihet
Thomas B: Ja.

Noise rock/Støyrock
Thomas B: Hell yeah. Vi lytter faktisk til ret meget noise rock og støj rock. Der er selvsagt the Golden age fra 80rne og 90rne, men der vedbliver med at være bands der skriver god noise rock, tag fx Young Widows eller Daughters, som vi elsker.

Post-hardcore
Thomas B: Uheldigt term. Hardcore er hardcore. Fugazi var et hardcore band, der var absolut intet post- ved det.

Frijazz
Thomas B: Ja. Freejaz er på en og samme tid noget af det mest sublime og mest latterlige. Det fede ved den udtryksform er at den er en af de få steder hvor kollektivet frivilligt udtrykker sig her og nu. Der er så mange vigtige free jazz musikere og det er i vores bog en søster til både punk og hardcore. Der er et spørgsmål om attitude.

Math-rock
Thomas B: det er så den komplette mosætning til free jazz. Hvis en neurose eller obsessive compulsive disorder havde et lydligt udtryk, så er det math rock. Vi ahr alle dyrket rigtig meget mathrock af samme grund.

Droner
Thomas B: Ja.

Ambience
Thomas B: Ja.

Ignite
Thomas B: Nej.

Refused
Thomas B: Engang et centralt band. De har lavet nogle af de vigtige hardcore plader. Damn. The Shape… er et manifest for den rigtige attitude.

Fugazi
Thomas B: Der er nok ikke rigtig noget vi kan sige om Fugazi som ikke allerede er blevet sagt eller skrevet af andre, der gør det bedre end os. Det er det quintessentielle hardcore band på alle planer. Punktum.

Touché Amoré
Thomas B: Jeg gad god spille et show med Touché Amoré. De er gode. Fed vokal.

Brutal Truth
Thomas B: Ja.

Blondie
Thomas B: Hvem kan ikke lide Blondie?

Voldsom

Thomas B: Det er på mange måder et ord, der ofte finder vej til vores sprogbrug. PÅ den ene side gider vi simpelthen ikke være sådan et macho band. Vi er bløde, modne mænd forstås. Men samtidig så er der ikke rigtig nogen vej udenom at vores musik grundlæggende karakteristisk er at den er voldsom. Når vi er i det romantiske hjørne, så siger vi at det er fordi verden er voldsom. Ellers er det bare et grundvilkår.

Driv
Thomas B: Altså drive? Ifald så er det term vi oftest bruger faktisk swing eller groove. Selvom musikken er voldsom, så skal det swinge eller groove. Vi ynder at tænke at der kommer en dag, hvor folk faktisk danser til vores musik.

Intensitet
Thomas B: Fuck ja. Det handler om at fortætte og samle masse og energi. Livet er for kort til dårlig kaffe.

Følsom
Thomas B: Ligeledes fuck ja. Vi er bløde mænd der lever i en ufølsom, åndssvag verden styret af uintelligente mennesker med dårligt ordforråd og ringe ideer. Det er svært at undgå at blive påvirket.

Maksimalisme
Thomas B: Godt term. På en måde er det faktisk ikke noget vi efterstræber. Snarere går vi efter dynamik og drama. Maskimalismens paradox er, at det faktisk er komplet flatline. Det er ligesom at se en action film på 1000%. Man bliver bare hurtigt mæt af døde mennesker, selvom måderne de dør på kan være overraskende og inspirerende.

Selvet i systemet
Se ovenfor. Systemt er konstrueret omkring et selvforhold der konstant skal forholde sig evaluerende til det selv. Gotta do better, gotta try harder, gotta be better.

Mot
Thomas B: Defineret som evnen til at udholde ubehag og noget man har brug for at mobilisere når man har brug for at gøre noget farligt, ukendt eller bare uønsket. Andre må dømme om vi er modige. Men vi beundrer modige mennesker.

Trass
Thomas B: Albert Camus.

Tvangslogikk
Thomas B: Den manglende evne til at bryde sine egne handlingers rytme og fordringer; det er i vores regi en sang om at gentage det onde som er blevet gjort mod en selv; gentage det onde mod en selv eller værre endnu gøre andre ondt uden at kunne stoppe sig selv i det.

Grenseløshet
Thomas B: Definitionen på civilisation er evnen til at sætte og overholde grænser. Vi taler i denne sammenhæng ikke om politisk-territoriale grænser, men om at respektere andre menneskers eksistentielle grænser.

Vold
Thomas B: Over det hele, allevegne. Vi er især optaget af den økonomiske vold der rask væk folder sig ud omkring os i form at den markedsvenlige boligpolitik der bliver ført i København og som systematisk skubber folk ud med gennemsnitlige lønninger eller som ikke er en kernefamilie.

Splittelse
Thomas B: Ja. Intet hænger sammen.

Indre uhyrligheter/indre kvaler
Thomas B: Ja. Se ovenfor vedrørende det onde.

Forhold / Selvforhold
Thomas B: Alle forhold bør definere af dem, der er i forholdet istedet for at forholdet definerer dem.

Kollektiv ånd/samhold
Thomas B: det gik for nylig op for mig, at en af de ting der karakteriserer vores samtid er at solidaritet ikke længere er et legitimt politisk referencepunkt. Det kan ytres, men det har ingen kulturel klangbund. En af de ting der kendetegner social organisering, resiliens og bæredygtige fællesskaber er solidaritet. Det er på det grundlag ikke en overraskelse at vi nu befinder os på et stadie i vores samfund hvor det hele er brudt sammen.

Platen har blitt spilt inn av Sune Kaarsberg med Christian Henrik Ankerstjerne som co-tekniker. Fortell om det valget, de to og innspillingsprosessen.

Thomas B: Sune og Christian er venner af os alle. Vi beundrer deres musikalitet og professionalisme og vi ville rigtig gerne at de var med til at lave pladen. Christian spiller i Town Portal.

Albumet ble innspilt i Black Tornado studio i København. Fortell om det rommet og  innflytelsen atmosfære og lokalet har hatt på platen.

Thomas B: Rummet lyder fedt. Det har en varm klang. Vi var tidligt klar over at vi havde brug for at indspille især trommerne i et lokale med netop den ambiens.

I coverheftet inne i platen står et sitat av Bertolt Brecht: «In the dark times/ will there also be singing? Yes, there will also be singing/ About the dark times».

 

Deres kommentar til musikk under pandemien?

Thomas B: Nej. Coveret var lavet før pandemien. Bertolt Brecht skrev ordene mens han var i eksil i Svendborg under naziregimet i Tyskland. Der findes et skønt billede af Brecht og Walter Benjamin der spiller skak i Svendborg. Anyways: forestillingen om at vi lever i de værst tænkelig tider er arrogant for der er altid andre der har gennemlevet slemme ting. Men når vi gennemlever det svære, så er kunst en af de måder hvorpå vi kan udtrykke hvad det svære gør ved os. Vi har ikke nogle specifikke dark times in mente, selvom vores tid har mere end rimeligt at byde på. Men altså: vi er allesammen gamle nok til at vi har levet lige så lang tid som den neoliberale styring af vores samfund har været i gang. Den dagsorden har skabt velstand og velfærd som ikke er set før i menneskehedens historie, og samtidig er den årsagen til den mest urimelig globale uretfærdighed og grundlag for global katastrofe. Vi mærker det bare ikke heroppe i Nordeuropa endnu. Men det kommer vi til.

Låten «Forkert» har også fått en fin video laget av Devin Yüceil der Thomas får ganske så røff behandling av de rulleskøytende Ladybugs.

Thomas B: Morten O. har før arbejdet med Devin, som er en udemærket instruktør. Vi havde en ide, som han tog til sig og så lavede vi videoen. Boooom.

Thomas Burø fullførte også nylig sin PhD/doktorgrad og har skrevet en artikkel hvor han analyserer hvilken effekt den kaotiske motstrømskulturen, som hardcorepunken er, har påvirket ham akademisk.

Hvordan kan punken være bra for intellektuell tankegang?

Thomas B: I den artikel, jeg skrev fremførte jeg det argument at min oplevelse med punk rock har givet mig en levende erfaring med anarkistisk organisering. Det er en måde at organisere på som er væsenforskellig fra traditionel rationel organisation jf Weber og hele den tradition hvor man organiserer efter mål og midler. Anarkistisk organisation tager som udgangspunkt at man organiserer efter at møde behov og at midlet er målet.
Artiklen var et forsøg på beskrive et krydsfelt mellem forskning og akademisk praksis, og en erfaring med punkrock og anarki.

Hvordan opplever dere ståa i musikkscenen i København i øyeblikket?

Thomas B: Den er under udvikling.

Hvordan har undergrunnsmusikkscenen og musikkbransjen i Danmark blitt påvirket av pandemien. Hva venter oss post-korona?

Thomas B: Det er et rigtig godt spørgsmål. Det står jo fortsat åbent og indtil videre viser analyserer at især livemusikken styrtbløder. Her kan de små og DIY bands nok i virkeligheden klare sig fordi de ikke er for-profit.

Hvordan har dere blitt påvirket av nedstengningen av samfunnet og Covid-19-tiltakene?

Thomas B: Vi mistede alle vores shows i foråret 2020 og en masse indtjening. Så gik vi igang med at skrive en ny plade.

Låter som har inspirert Tvivler

Kliché – Militskvinder

Penderecki – Threnody to the Victims of Hiroshima

 

Tvivler – EGO (album, 2020)

 

Tvivler – Negativ Psykologi #3 (EP, 2017)

 

Sjekk relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter