Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 28. mai 2021

Ferske spor uke 21/2021

Riot grrrl-punkerne The Linda Lindas tar musikk- og bibliotekverden med storm. Les mer om dette og alt annet som redaksjonen har hørt på i det siste. Her er ukas spilleliste, følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, David Jønsson, Stian Bjørnsson Hope, Bodil Aga Aandstad, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen, Victor Josefsen / Foto: Stillbilde fra "Racist, Sexist Boy"-videoen.

 

Geir

Regis – The Empty centre

Industriell, kjølig og minimalistisk tekno med dyp bass, metalliske beats, skurring og diskantstøy. Låta skifter karakter ca. halvveis; de industrielle tonene viker for mer dunk, dunk. Dette repeteres lenge nok til å bli hypnotisk. Fra EP-en «A Hollow moment», ute på Downwards.

Stian Balducci, Kjetil Jerve  – 2.5 GINK

Vi er i tåkeland, med mye bass, sus og grums; smale og skinnende orgelstråler lyser imidlertid gjennom tåka og gjør det hele vakkert. En kort, men stemningsfull og filmatisk ambient-låt. Jeg måtte ta med en låt til fra den fine «Tokyo tapes : piano recycle» som jeg også hadde med en låt fra sist.

Stian Balducci, Kjetil Jerve – 1.3 L8NI (Ferske spor uke 18/20219

Patrick Belaga – Burned

Mørke, varme og dype cello-strøk over en saus av prosesserte analoge lyder. Fra den nye skiva «Blutt», som strekker seg mellom nymusikk og elektronika, ute på PAN.

Floating Points, Pharoah Sanders, London Symphony Orch. – Movement 1

Jazz for stille stunder. Et kort, velklingende og litt mystisk tema laget av bl.a. tangenter og klokkespill gjentas som et sildrende mantra gjennom hele plata. På topp flyter en luftig og inderlig saksofon. Etter hvert, utover i plata, dukker det opp strykere og orkester. Del 1 av «Promises», ute på Luaka Bop.

Øya 2016 – Floating Points

Susan Alcorn – The Royal road

Et stykke ambient nymusikk, med hint av folketoner. Luftig og organisk orkestrert, med svevende vokal, klarinett og strykere. Det sitrer imidlertid av uro og spenning og det skapes en forventning til hva som skal komme. Dette er første delen av «The Heart sutra» som nå er tilgjengelig på LP fra Ideologic Organ/Mego. Musikk av Alcorn, arrangert av Janel Leppin, sunget av Jessica Kenney og spilt av Eivind Kang, Doug Wieselman mfl.

 

Stian

St. Vincent – Candy Darling

Har en bekjent som mener at alt St. Vincent tar i blir til gull, han har til og med luftet ideen om å dra til USA for å sjekke henne opp, at hun bare har hatt jentekjærester de siste årene bryr han seg ikke noe nevneverdig om. Jeg er ikke på samme fan-nivå, men må innrømme at jeg sto rimelig fjetret etter konserten hun leverte på Øyafestivalen i 2018. Makan til heftig og forrykende show skal du lete lenge etter! På det nye albumet «Daddy’s Home» har hun dykket ned i farens platesamling fra 70-tallet og latt seg inspirere av funk, soul, pop og rock, kjennere av dette tiåret vil nikke lett til både Steely Dan, David Bowie, Sly & Family Stone og Pink Floyd. Hvis du lot deg forføre av popmesterverket «Masseduction» (2017), vil du mest sannsynlig bli begeistret for «Daddy’s Home» også, det er gjerne ikke like komplekst, men enkelt å falle umiddelbart pladask for.

St. Vincent – Los Ageless (Ferske spor uke 44/2018), Øya 2018 – St. Vincent, St. Vincent – Album: Masseduction (Musikalske sidespor – uke 44/2017), Øya 2012 – St. Vincent

Duran Duran – Invisible

Endelig er Duran Duran ute med nytt materiale! Første singel fra det kommende albumet «Future Past» (kommer i oktober) ble sluppet på onsdag. På albumet har de fått med seg selveste Graham Coxon fra Blur, Bowies mangeårige pianogeni Mike Garson, og Tove Lo, samt at Mark Ronson og Giorgio Moroder har vært i produsentstolen. Det er hele seks år siden forrige album, «Paper Gods», men hvis «Future Past» ligger på samme nivå som «Invisible» har vi noe jækla godt i vente.

Duran Duran – The Seventh Stranger (Ferske spor uke 18/2021), Fem pretty boys og et stilikon, Duran Duran – Paper Gods,

 

David

FUR – The Fine Line of a Quiet Life

Britiske FUR har nettopp signert med det norske plateselskapet 777 Music, og første singel ut på nytt selskap er «The Fine Line of Quiet Life». Låten er en drivende powerpoplåt med sommerlige dufter og gitarlinjer som mer enn hinter til The Strokes. Lettbeint og elegant, et passende spor å ta med seg i gjenåpningseuforien.

The Northern Belle – Summer’s End

The Northern Belle har pekt seg ut salige John Prines «Summer’s End», hentet fra hans siste album «The Tree of Forgiveness». En sang så vakker at det gjør litt vondt, på en god måte. The Northern Belle tar med seg sangens iboende tristhet, men makter allikevel å tillegge sangen et helt nytt nivå. Det er først og fremst takket være sparsommelig, men hjertevarm produksjon som åpnes opp lag for lag, og ikke minst Stine Andreassens skimrende stemme.

The Northern Belle ft. Siv Jakobsen & Louien – No Rush (Ferske spor uke 8/2021), The Northern Belle – (Dim Down) The Christmas Lights (Ferske spor uke 46/2020), The Northern Belle – americana oppgjør med ekser, The Northern Belle – Tailor Made (Ferske spor uke 35/2020), The Northern Belle – Late Bloomer (Ferske spor uke 24/2020), The Northern Belle – Gemini (Ferske spor uke 17/2020), The Northern Belle – Remember It (Ferske spor uke 11/2020), The Northern Belle – You’re Gonna Leave (Ferske spor uke 35/2018), The Northern Belle, Øya 2015: The Northern Belle – bilder, Øya 2015: Intervju med The Northern Belle.

Marthe Lea Band – Sakina

Marthe Lea Band gjør seg klar til albumslipp, albumet «Asura» slippes 4. juni. Singelen «Sakina», som faktisk er Motvind Records første singelslipp noensinne, bærer lovnader om at noe helt spesielt er i gjære. Sammen med Andreas Hoem Røysum, Hans P. Kjorstad, Hans Hulbækmo og Egil Kalman, koker Marthe Lea opp en sjelfull livsfeiring på «Sakina». Bare hør på den hypnotiserende grooven som dannes når bandet tar frem stemmene som manes frem i sangens andre halvdel.

Crosby, Stills, Nash & Young – The Lee Shore (1969 Outtake)

Jeg har selvfølgelig også hatt tid til å være mimregubbe de siste ukene. Spesielt har jeg vært fascinert over Crosby, Stills, Nash & Youngs 50-årsutgave av «Deja Vu», der man kan dykke ned et hvelv av uutgitte låter, demoer og alternative versjoner. Som vanlig med disse påkostede deluxe-versjonene av gamle hippeklassikere altså. Gåsehuden melder seg på mange av gullflakene som kommer til overflaten her, men det hele topper seg med denne versjonen av David Crosbys «The Lee Shore». På denne versjonen får hele bandet strekke seg utover seks minutter, det er ren nytelse å høre kranglefantene seile på rolig sjø.

Veps – Girl On TV

Det er ikke mange ukene siden jeg sist trakk frem Veps, som traff fullstendig blink med «Ecstasy». «Girl On TV» er en anelse seigere i massen, her må man ta i bruk det flotte ordet ballade. Det kan ta noen lytt før låtens storhet viser seg, men når låten først finner den riktige plassen i øregangene, sitter den godt. Den enormt talentfulle kvartetten slipper EPen «Open the Door» 11. juni via Kanine Records, og det er all grunn til å glede seg. Video.

Veps – Ecstasy (Ferske spor uke 18/2021)

The Linda Lindas – Racist, Sexist Boy

Så over til det råeste som har skjedd bibliotek- og musikkverden den siste uken. Punkbandet The Linda Lindas har blåst en hel verden av banen med opptaket av «Racist, Sexist Boy» fra Los Angeles Public Library. Opptredenen førte også raskt til platekontrakt med Epitaph. Punkkvartetten tar et oppgjør med rasisme og sexisme, som de selv har opplevd. Trommeslageren Milla, som introduserer sangen er kun 10 år! Tenk litt på det. Det er så godt å se Bikini Kill-arven bli forvaltet på en så god måte. Du kødder søren meg ikke The Linda Lindas. Se video her.

Flight Mode – Fossil Fuel

Flight Mode er et nytt band, men trioen består av kjente navn i norske indie/emo-kretser. Sjur Lyseid, Anders Blom og Eirik Kirkemyr har ikke mange hull i band-CVen, og holder seg travle med utallige bandprosjekt. Flight Mode er i det nostalgiske hjørnet, og EPen «TX, 98» forsøker å finne lyden og stemningen fra emo-musikken på slutten av 90-tallet med de finstemte gitarene. Noe de klarer med glans. «Fossil Fuel» er inderlig fint, med en god miks av det tunge og det lette.

 Onsloow  – Overthinking 

Mens vi er i området, kan vi sveipe innom et annet nytt band, nemlig Onsloow. Én av flere fellesnevnere med Flight Mode og Onsloww, er Youth Pictures of Florence Henderson. I tillegg til at begge bandene er på moderselskapet How Is Annie Records. Morten Samdal trakterer trommene i Onsloow, sammen med Mathias Nylenna (gitar), Lasse Berg (bass) og Johanne Rimul (vokal). «Overthinking» er en energisk låt, som høres ut som en blanding av Pretty Girls Make Graves og Lukestar. Med produksjon av Marius Ergo, er ikke Lukestar-vibben så pussig. Strøkent fra Onsloow.

 

Bodil

Metteson – Devotion

Hvordan skal man forklare lyden av Sverre Breivik aka Metteson? Da låta «Devotion» fanget min oppmerksomhet i fjor vår var det med en fascinerende musikkvideo på kjøpet. Det var noe sørgmodig, men også lekent over hele lydbildet, teatralsk iscenesatt av en skuespiller som kjenner sin scenekunst godt. All skam for å ha elsket åtti-tallets estetikk og inderlighet blir løftet til noe nytt og nydelig. «Devotion» er bare en av de fantastiske låtene på den nå utgitte EPen «Convince Me». Det er god grunn til å falle for alle, men særskilt «Harder» er noe du ønsker deg nå. Gå inn i helgen med Robyns nabogutt, sensuelt dansende sammen i tungt vårregn og inn til klamme lokaler hvor kropper står tett. For dit skal vi igjen. Og når natten senker seg kan du kose deg med akustiske versjoner på artistens YouTube-kanal. Det er bare å la seg forføre!

 

Jan-Olav

Sons of Raphael – Revolution + Yeah Yeah Yeah

Ukas store nye musikalske oppdagelse for min del har vært brødrene Loral og Ronnel Raphael, som i helga albumdebuterte med «Full-Throated Messianic Homage» på Because Music. Det er svøpende, psykedelisk popmusikk av høy standard. Musikk for venner av MGMT, Passion Pit, Haunted Mansions, Foster the People og dess like, som lager episk grandios musikk i skjæringen mellom indie og indietronika. Platen ble mikset av Phillipe Zdar fra Cassius med mer før hans bortgang i 2019, og det er absolutt hørbart. Albumet er en firedelt hymne til liv, død, synd og gjenoppstandelse og henter flittig inspirasjon fra de bibelske tekster. Vi plukker de to singlene. Video («Revolution»), Video («Yeah Yeah Yeah»).

I’m a jerk that makes you cry/But there’s just no other guy like me

Wednesday – Handsome Man

Nytt fint bekjentskap for meg som snart er ute med sitt tredje album «Twin Plagues». Asheville-gjengen står for skikkelig fengende indierock/alternativ rock og hver tekstlinje gir smått absurde snapshots fra virkeligheten. Video.

Where the wallpaper winces while you piss. And there’s a place where the kids go to kiss

Vundabar – Aphasia

Mer trivelig indie, her fra Boston, Massachusetts-bandet, som slapp denne og «Ringing Bells» denne uka. Bakteppet er at vokalist og gitarist Brandon Hagens far fikk slag, og da fikk en påbegynt låt om vanskeligheter med å beskrive seg selv og verden ny utvidet mening. Video.

Minor Majority – (Looking for) Truth in the Vocal Booth

Oslo-bandet med en fin låt, fra det ferske albumet «The Universe Would Have to Adjust», om å endre sine musikalske preferanser og med det også virkelighetsperspektiv og interesser. Og dette er bare ett av mange fiffige eksempler på hvordan Pål Angelskår  namedropper andre artister. «Julia Jacklin’s Voice» er en annen anbefaling.

Guns n’ Roses I bought their tape down at the mall just two weeks after it came out but B said listen here is a song with a different mood it wasn’t Mötley or Aerosmith but some english dude it sounded sweet, it sounded rude Strangeways here we come

Pål Angelskår – soloplate

Audiobooks – The Doll

Den London-baserte duoen David Wrench og Evangeline Ling gjør en minimalistisk form for synthpop. Nå er de tilbake med første smakebit fra andrealbumet «Astro Tough», som kommer 1. oktober på velrenommerte Heavenly. Det er en passe bejaende danselåt som bygger seg opp i intensitet ettersom fortvilelsen og desperasjonen til den unge jenta som har mistet dukken sin kulminerer utover i låten. Video.

This little girl lost her doll on the muddy road,
She came from behind and pulled at my arm,
I said, ‘I’m sorry I have not seen it’,
She said ‘Please call nine one one,’ I said, ‘little one it is a doll’
She said it is her ‘only friend’ and so I dialled nine one one.
They said ‘Hello, what is the problem?’
I said ‘I’m a little concerned, a little doll has gone.’
They hung up the phone and told me to tell the girl to buy another one.

Sharon Van Etten & Angel Olsen – Like I Used To

To av de mest feirede kvinnene på indiescenen slår her sine pjalter sammen og det med bravur på denne Van Etten-låta. Den er feberhet, Springsteensk og lett å ta til seg. Tekstlig er det en slags refleksjon av livets mange faser og følelser sett på to ulike tidspunkter; ensomhet og romantikk. Video.

Well my head’s gone today
Sell my past for a way
to sing and have something left to say
Pray my hands, pray my voice
Give the reason, take away
Make believe an order for to stay

Lighting one up like I used to
Dancing all alone like I used to
Giving it up like I used to
Falling in love like I used to

Open my heart like I used to
Making out long like I used to
Holding hands openly, rights to
taking what’s mine like I used to

Big Red Machine – A Crime (Ferske spor uke 13/2021), Xiu Xiu feat. Liars – Rumpus Room (Ferske spor uke 9/2021), Sharon Van Etten – Beaten Down (Ferske spor uke 6/2020), Sharon Van Etten – Seventeen (Ferske spor uke 2/2019), Plateanmeldelse: Sharon Van Etten – «Remind Me Tomorrow», Sharon Van Etten – Comeback Kid (Ferske spor uke 40/2018)

Angel Olsen – Whole New Mess (Ferske spor uke 32/2020), Konsertanmeldelse: Angel Olsen på Rockefeller, Angel Olsen – Lark (Ferske spor uke 40/2019), Øya 2017 – Angel Olsen, Øya 2017 – «Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: Fredag (inkludert Angel Olsen), Øya 2014: Angel Olsen – Bortgjemt gudinne av kjærlighetslåter.

 

Ådne

Lande Hekt – Whiskey

Denne artisten vet jeg ikke så mye om, bortsett fra at hun er fra Bristol og lager rett-fram-låter med gitar og vokal som hovedingredienser i punka D.I.Y.-Billy Bragg-stil. Riktig så fint og tøft låter det i hvert fall på låten «Whiskey». Video.

Lande Hekt – Going To Hell (10 strålende album i en ellers mørk måned)

Paul Weller – True

Helt ferskt album fra den gamle The Jam-frontmannen Paul Weller er ute nå. Jeg har ikke rukket å høre så mye på albumet «Fat Pop», men har fått med meg den røffe, soulrockeren «True». Med seg på vokal har Weller fått med seg frontkvinne i Liverpool-Bandet The Mysterines, Lia Metcalfe. Hun synger som en gudinne og hun utfyller vokalen til Weller utmerket her.

Paul Weller – On Sunset (Ferske spor uke 32/2020)

The Go! Team – Pow

Pow! Midt i fleisen fra det rytmesterke, livsbejaende orkesteret The Go! Team fra Brighton. Den nye plata deres er ute i sommer, og singelen «Pow» er en alvorlig sterk og god aperitiff før albumet «Get Up Sequences Part One» kommer. Opp av stolene, for dette er det umulig å sitte stille til! Les mer om singelen og se videoen her.

The Go! Team – Mayday (Ferske spor uke 51/2019), The Go! Team: En fargeklatt av ei gruppe

Julia Stone – Substance

Den ene halvdelen av søskenduoen Angus og Julia Stone er ute med sitt tredje soloalbum, og for et album det har blitt! Med god hjelp av produsentene St.Vincent og Thomas Barlett aka Doveman har hun laget et aldeles strålende popalbum. Fra en perlerad av glitrende låter har vi valgt «Substance». Les anmeldelsen her.

 

Victor

Fugentpecker – Never More Never Never Land

Fugentpecker heter de, fra Norge, dannet i Oslo, og de spiller stonerrock, og har kraftfull framtoning. Dette er utsøkt mekket i hop og fremført. De sparker virkelig bra fra seg, fra trommeintroen, det er futt i kompet, stilig sludge-aktig sound på gitarene, overgangene er effekt/smak-fulle, refrenget er fengende og vokalen/koringene sitter. Strøkent i alle ledd. Etter å ha lest meg opp på bandet er dette en oppfølger til debutalbumet deres som kom 2003, den er nå ute 14 år etter at den egentlig skulle kommet ut. Disclaimer: Å påstå at jeg er habil i denne omtalen er blir helt feil, jeg er Deichman-kollega med Erik Ystad, som er med i bandet og  attpåtil bidrar i Ferske spor nå og da. Jeg vil uansett påpeke at jeg uavhengig av dette ville ha kicket like mye på låta, og det er jeg sikker på enhver stoner-fan (og garantert andre musikkinteresserte også), vil gjøre.

The Good the Bad and the Zugly – AbScession

Nr. 2 ut i en serie av split-singler med eksklusive låter og omslag av Flu Hartberg, får vi en split mellom TGTBTZ, Rumblin’ Retards, The Mansters og FORK. GBZ forklarer den ett minutt lange låta «AbScession» slik: ‘Enda en historie om en middelaldrende manns plager. Denne gangen måtte plageånden kirurgisk fjernes’. En låt med med et budskap som er målgruppe-skreddersydd til de flesta av oss som bidrar i Ferske spor denne uka. Kun ett opplag 500x svart vinyl som allerede er utsolgt. Tilgjengelig digitalt fra Bandcamp, men ikke øvrige streamingtjenester. «AbScession» = Fort & Gæli. De andre låtene på split-singelen har jeg ikke hørt.

The Good The Bad And The Zugly – Going Postal (Ferske spor uke 8/2021), The Good The Bad And The Zugly – Fuck Life… but How to Live it? (Ferske spor uke 30/2020), The Good The Bad And The Zugly – King of Incovenience (Ferske spor uke 5/2020), The Good The bad And The Zugly – Welcome to the Great Indoors (Ferske spor uke 3/2020), The Good The Bad And The Zugly – Corporate Rock (Ferske spor uke 51/2019),  The Good The Bad And The Zugly – NAV or Never (Ferske spor uke 34/2018), The Good The Bad And The Zugly – «It’s A Jungle Out There» (Ferske spor uke 6/2018), The Good The Bad and The Zugly – «Vik Bak Meg Satan» (Ferske spor uke 4/2018), The Good, The Bad and The Zugly – West Coast Exile (Ferske spor uke 3/2018), The Good The Bad And The Zugly – Album: The Worst Four Years (Musikalske sidespor – uke 45/2017), Plateanmeldelse: The Good The Bad And The Zugly – «Misantrophic House», Ivar Nikolaisen (The Good The Bad And The Zugly) – 5 om bøker og musikk + intervju om tekstene på «Misantrophic House», Øya 2015 – The Good The Bad and The Zugly, The Good the Bad and the Zugly – intervju, Ny The Good the Bad and the Zugly sjutommer / Anbefales.

Astmatisk Gapskratt – Din Verste Fiende

Mye ny musikk tikker daglig inn mailboksen min, gledelig det, men det kan derfor ta tid før jeg får lyttet på alt. Og jeg har ikke fått lyttet skikkelig på Astmatisk Gapskratt sin andre plate (hold tunga rett i munnen når du uttaler tittelen) «Blackskatecruststreetpopcorepunk». Jeg har jo tidligere hatt med den energiske og fengende pønkern «Ekkokammer/Katzenjammer» og pønk/metal-hybriden med det gutsy & hektende refenger «Ræis Dæ Opp!» – fra debutplata deres «Heller fargerik enn kald», utgitt i 2018, sånn sett burde jeg ha kastet meg over den ny plata, slik ble det nå ikke, men nå har jeg lyttet skikkelig på den, og er blitt hekta.

‘Etter hvert fant jeg ut selv at kombinasjonen rasende tempo og fengende melodier var uslagbar, sier Morten  i intervjuet vårt Astmatisk Gapskratt: Melodiøs råskap og spilleglede. Åpningslåta «Din Verste Fiende», og alle andre låter på plata , innehar alle ingrediensene Morten nevner med sine hamrende trommer og kontant-energiske hooks. ‘Morten kommer på fete leadgitar-slynger til meg også, men han nynner dem stort sett når han skal vise dem til meg’, sier Enok i samme intervju. Og særlig avslutningen på «Din Verste Fiende» fra 1:47, inkludert leadgitaren, er forrykende. Jeg har også stor sans for den gutsy oppløftende teksten om mytji skitfolk. Denne plata fortjener egentlig en anmeldelse, mulig det skjer senere, hvis jeg rekker.

Astmatisk Gapskratt: Melodiøs råskap og spilleglede, Kjell Engelsen Moberg: Åpensindig, engasjert idealist med hjerte for punkrock del 2 (inkludert Astmatisk Gapskratt), Astmatisk Gapskratt – «Juleverksted» (Musikalske julespor 2020), (Astmatisk Gapskratt -«Ekkokammer/Katzenjammer» (Ferske spor uke 46/2018), Astmatisk Gapskratt – Ræis Dæ Opp! (Ferske spor – uke 23/2018)

Chivvy – Deeper Blue

Chivvy er en indietrio frå Göteborg, Sverige. Uttrykket til trioen er forførende, atmosfærisk med en dynamisk og stort lydbilde. Det er en bittersøt form for melankoli som kommer til uttrykk. Selv beskriver «Deeper Blue» som en sang om å se tilbake på noe som har gått tapt. Forholdet som aldri ble som planlagt, planer som har gått tapt eller drømmene som ikke lenger eksisterer. Det høres jo unektelig dystert ut, men det hele er som sagt deilig bittersøt melankoli vevet sammen av dream pop og flust av andre influensert  (hør hele plata). «Deeper Blue» er åpningslåta på debutplata deres, som kom 7. mai, og har vært med i Ferske spor tidligere, men reminder er på sin plass, så er du lysten på ny forlokkende, egenartet og lett tilgjengelig stykke musikk, oppsøk denne svenske  trioen.

Chivvy: Drømmende indierock fra Göteborg, Chivvy – Red Water (Ferske spor uke 51/2020)

Ohnesorg – Kast dem ut!

Tidligere i år slapp Ohnesorg sitt andre album, «Retten til byen». Albumet består av ti spor, hvorav sju er tolkninger av ulike protestlåter fra hele verden og tre er bandets egne komposisjoner. ‘Den røde tråden på albumet er, som tittelen indikerer, retten til byen. Byens maktforhold påvirker alt fra hvordan vi bor til hva vi føler og hva vi kan forestille oss. De ti låtene beskriver store og små kamper for eierskap og tilhørighet. Retten til byen er et sårt, ærlig og brennaktuelt manifest – og en vakker kjærlighetserklæring til prosessene som oppstår når folk samler seg for å skape ei framtid til det beste for fellesskapet’, forteller Ohnesorg. En av protestlåtene på albumet er «Kast dem ut!» skrevet av det tyske bandet Ton Steine Scherben. En kontrastfylt låt, husokkupasjon-tekst akkompagnert av herlig pop. Låta gjør comeback på spillelista fordi det er en grepa låt og siden vi for ikke så lenge siden intervjuet gruppa, der de forteller om alle låtene på plata m.m.

Ohnesorg: Musikk med og for fellesskapet, 5 plater som har inspirert Ohnesorg, Ohnesorg – Føles Blindt (Ferske spor uke 12/2018), Politikk og poesi – Nueva Canción-bevegelsen og Victor Jara

Føkkefjord – Kåne å ikkje ein mann & Julie sitt hår

I det nevnte intervjuet med Ohnesorg forteller de også om låter som har inspirert dem, en av låtene Føkkefjords «Kåne å ikkje ein mann», fra Føkkefjords plate «Småbyen lokke», som kom tidligere i år, og den er så er himla bra at den også gjør comeback på spillelista. ‘Et knakende godt eksempel på hvordan politisk musikk på norsk kan være sjukt morsom. Vi er store fans av Føkkefjord og gleder oss alltid til de slipper ny musikk’, sier Ohnesorg. Jeg tar med en annen sjuk morsom og bra låt fra plata, «Julie sitt hår». For øvrig, på avslutningslåta «Siste sommer» på samme plata blir biblioteket namedroppa, noe som alltid er en bra ting.

5 plater som har inspirert Føkkefjord, Føkkefjord – Personlighedskrisa (Ferske spor uke 4/2021), Føkkefjord – Kåne å ikkje ein mann (Ferske spor uke 3/2021)

Kongle – isbre

Vi spurte nylig Misty Coast om å velge låter de lyttet på  da  jobbet med den nye plata «When I Fall From the Sky». En av låtene de valgte er Kongle sin «Isbre».  Misty Coast sier: ‘»Skogen» er en uforståelig oversett juvel som kom ut våren 2019. Utrolig fin og varm plate som vi hørte mye på når vi skrev’. Ja, plata «Skogen» er oversett, så jeg minner om dem jeg også, det er rene «mimrekvelden» i ukas Ferske spor for min del.

Kongle er fra Bergen, og de har noe til felles med sin bysbarn Utakk med sitt underfundige uttrykk. Singelen «Isbre»er utgitt av Blanca Records, labelen til Mathias Tellez. Selv om låten er titulert Isbre» hviler det en varm atmosfære over innspillingen. «Isbre» er tilbakelent, groovy pop med jazz-influenser, en «musikkstil» som til tider kan bære preg av å være  klinisk og steril, spesielt  laget og fremført av tilårskomne og matleie flinkismusikere.

Kongle er flinke de også, men de har sin egen take på dette, så  blir aldri kjedelig, for selv om de har stålkontroll både på instrumentene og det tekniske/produksjonsmessige, er det en søkende utforskningstrang i uttrykket deres. Sikkert fordi Kongle består av unge, ja,  søkende sjeler på jakt etter å utforske sitt eget og andres univers. Det bare å lene seg tilbake, og gli bedagelig ned på isbreen sammen med Kongle. Sjekk også musikkbloggen Stemmegaffel sine fine anmeldelse av singelen.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter