Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 15. juni 2021

Terra: Humørsyk, selvransakende indie med episke anslag

– Det som har hatt størst påvirkning er selve øvingslokale- og band-tenkingen. Det er jo litt uvanlig i dag, men vi har alle lært oss å spille musikk i øvingsrom hvor alt låter forjævlig og man får tinnitus. Tror at alle i Terra har tinnitus når jeg tenker meg om. Musikk som lages i øvingslokaler låter annerledes enn musikk som blir til for eksempel på et kjøkken og senere tilpasses til en liveversjon i et øvingslokale, hevder vokalist Karl Sundström i bandet Terra, som ifølge det svenske musikkmagasinet Hymn laget et av 2020s beste album med  «Underbara saker» på Welfare Sound.

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Jakob-Ekvall

Med «Underbara Saker» gjør Göteborg-bandet Terra en slags feberhet særpreget indie med røtter i så vel «nyere» The Cure (som «Disintegration») og den klassiske svenske musikktradisjonen i form av Broder Daniel, Mattias Alkberg, Kent, Markus  Krunegård, Hurula og Håkan Hellström, og selvransakende tekster som trenger  dypt inn i selvet på godt og vondt, mellom håp og håpløshet. 

De er gjennomborrende, atmosfæriske og melankolske, men selv om Terra kan  låte overveldende og storslagent er de samtidig  røffere enn mange av de nevnte forgjengerne med sin brummende bass og forvrengte gitarer. Røttene i  grungen og punken fra  debutplata «Terrarism» har fått selskap av mer synther, men taggene  finnes der fremdeles.

Vi ble såpass forført av bandets lydbilde at vi slo av en prat med vokalist og frontmann Karl Sundström, som både  fortalte om estetiske valg, kjærlighet til Pixies, hvor  utleverende morsmålet  kan være rent tekstlig og den kreative boblen Göteborg.

For de som ikke kjenner deres band allerede, hvem er Terra?

Vi är ett klassiskt repolokalsband från Göteborg som försöker låta som vi låter och säga det vi säger, om du fattar?

Hva er bakgrunnen for bandnavnet og hvilket  forhold har dere til den romerske gudinnen, jorden og finansgruppen med samme navn?

Vi har inget förhållande till henne utan namnet valdes egentligen för att det låter hårt på alla svenska dialekter. Vet inte hur det funkar på norska, men på svenska låter det lika mäktigt i Malmö som det gör i gnällbältet.

Karl, når og hvordan oppdaget du musikk og hva var det som gjorde deg så lidenskapelig opptatt av den?

Jag har älskat att sjunga så länge jag kan minnas. Kommer ihåg att vi hade en slags musiksamling med hela skolan i mellanstadiet varje vecka. Alla tyckte det var töntigt och tråkigt. Jag älskade det. Vi sjöng nationalsången. 

Når begynte du selv å synge og spille og hva fenget  med denne måten å uttrykke seg på?

Jag började skriva låtar i fjortonårsåldern när jag lärde mig spela gitarr. Jag har svårt att sätta fingret på varför jag blev så hooked, för jag blev verkligen hooked, men jag tror att det handlar mycket om att det fanns ett löfte om en annan värld där. Ett högre syfte liksom. Såklart också alla idoler, att få vara som dem.  

Har du noe favoritt instrument, forsterker, pedal eller mikrofon? I så fall, hvilke og hvorfor. Hvor viktig er utstyret for å få det til å høres ut slik som dere vil?

Jag är egentligen helt ointresserad av tekniken. Jag tycker om vackra instrument, men arbetsfördelningen i Terra är lite sådan att de andra engagerar sig mer i det tekniska. Men det är såklart jätteviktigt att det låter rätt. Jag spelar just nu på nån slags jazzmaster/Jaguar-ish Tokai och älskar den. 

Du har valgt å synge på svensk. Hvorfor det valget og hva forskjellen i forhold til når du uttrykte deg på engelsk i Ram Di Dam?

Det är stor skillnad och jag kan sakna att sjunga på engelska ibland. Jag upplever att jag är så transparent på svenska och ibland känns det helt rätt, men ibland hatar jag såklart mig själv också.  Det är lättare att luras på engelska.

Hvor henter du inspirasjon til dine tekster?

Det är ofta väldigt mycket blicken inåt, vilket återknyter till förra frågan. Mycket «Hur mår jag egentligen»-texter och det bidrar såklart till att man tröttnar på sig själv ibland. Men har märkt att med lite distans till låtarna så brukar jag ändå känna mig mest stolt över låtarna som är personliga och självupplevda.

Tekstene på «Underbara saker» er mer personlige enn tidligere. 

När vi skrev skivan var jag i en period där jag kände ett sånt förakt mot allt som inte var genuint, jag ville inte vara en del av det. Jag ville inte vara en del av något egentligen utan bara få låta det komma ut precis så som det ville komma utan att ifrågasätta det. Nästa gång blir det mindre personligt.

Hvorfor indie?

Bra jävla fråga. Vad är det ens? Finns det?

Hvordan skiller Terra seg fra andre band som dere er eller har vært med i, som Ram Di Dam, og hva har dere tatt med til Terra fra de andre bandene?

Jag skulle säga att det viktigaste, eller kanske inte det viktigaste, men det som haft störst generell påverkan är själva replokals och band-tänket. Det är ju lite ovanligt idag, men vi har alla lärt oss att spela musik i replokaler där allt låter förjävligt och man får tinnitus. Tror att alla i Terra har tinnitus när jag tänker efter. Musik som görs i replokaler låter annorlunda än musik som görs i till exempel ett kök och sedan anpassas till en live-version i en replokal. Jag älskar replokalsmusik. Det är kanske också svaret på din tidigare fråga «Varför indie?».

 

Hva er den viktigste forskjellen mellom Terra som spilte inn debutalbumet «Terrarism» i 2016 og bandet nå?

Ja, först och främst har vi ju i och med «Underbara Saker» tagit ett steg åt det kristna hållet, sen är det ju omöjligt att inte nämna pandemin. Känns som att vi inte riktigt hann klura ut vad skillnaden faktiskt är. Vi får se när allt kommer igång igen. Vi har gått i ide, helt klart, men längtar obeskrivligt mycket tills vi får spela igen. Man vet ju inte vem man är längre. 

Dere  har også hatt en gjest med i  studio, Fanny Wijk på vokal.

Fanny spelade i ett band när vi var kids som hette Bonnie & Clyde. Vi var kompisar, men också ENORMA fans av henne. Vi är ihop och jag har försökt få henne att sjunga igen jättelänge, för att jag saknar att höra hennes sångröst. Det var egentligen mest därför jag ville få med henne. För att få höra henne sjunga igen!

Hvorfor valget av albumtittelen «Underbara saker»?

Haha jag vet inte. Låter lite som en hyllning till kapitalismen nu när jag tänker på det.

Musikbloggen Hymn hadde dere blant årets beste album i 2020. Hva betyr sånne ting for dere?

Vi blir glada och smickrade, men självtvivlet är alltid starkare än vad smickret rår på. Så ska det nog vara också.

Her  er noen stikkord som jeg vil at dere skal si noe om dere forhold til og hva de kan si om Terra og/eller «Underbara saker».

Monologer – Tänker att det är något man ska undvika i största möjliga mån. Få människor är så intressanta. 

Tvile på seg selv – Något man får kapitulera inför och sedan brottas med restan av livet. 

Kjærlighetssorg – Överskattad som inspirationskälla, men vad ska man göra lix.

Incels – Det är ineffektivt och eventuellt lite puckat att marknadsföra sig själva som incel-bandet. Vi är alla i lyckliga relationer vill jag bara säga.

Melankoli – Ett livselixir. 

Samtidspessimisme – Oundvikligt och därför relevant tycker jag.

Stygt og fint – Det är ju den stora frågan. Kombinationen är eftersträvansvärd.

Distaterte gitarer – fortfarande inte tröttnat!

Elektroniske strykere – De har sin plats, men man måste vara försiktig. 

Synthtepper – Lite samma grej när, men generellt säger jag YAY.

Brummende bass – Vår bassist verkar älska det iaf.

Powerakkorder – Jag kan inte mycket annat.

Episk/overveldende eufori – Nånting vi saknar kan jag känna.

Musikalsk driv – Psäker på om du menar puls liksom eller mer karriärsdriv. Man får två olika svar där.

Postpunk – Alla gillar postpunk, MEN, vi har gått vidare (oftast).

Pop – Det bästa och det sämsta med mänskligheten.

The Cure – «Disintegration» var vår viktigaste inspiration till «Underbara saker».

Pixies/The Breeders – Är Pixies världens bästa band? Det är inte omöjligt. Vi har pratat mycket om dem på sistone och vill absolut göra en Pixies-skiva. Ni hörde det först!

Kent – Min storasyster älskade Kent så jag växte upp med deras låtar. Enda sättet jag fick hänga i hennes rum var om hon fick spela Kent-låtar för mig. Jag tyckte det sög. 

Hästpojken – älskar hästpojken.

Håkan Hellström/Broder Daniel – Älskar båda. Kan de inte bara bli sams och göra musik ihop, tänk va sjukt det hade varit.

Hurula – Han är svinbra och hans gamla band Masshysteri var en av anledningarna till att Terra blev till.

The Bear Quartet/Mattias Alkberg – Älskar såklart Alkberg han är typ sveriges bästa textförfattare.

Svartklubbar – Jag saknar dem, men i ärlighetens namn mår jag bättre nu.

Denne gangen har dere valgt å samarbeide med produsentene Johan Forsman og Per Stålberg, sistnevnte var eneste produsent på «Terrrarism». Hvorfor det det valget og hvordan har de to har satt sitt preg på skiva?

Vi ville ha Per Stålberg för att vi älskar honom av hela våra hjärtan och han är ett geni, men vi ville också göra något nytt och Johan Forsman har alltid varit lite av en drömproducent för oss. Helt sjukt att vi lyckades lura båda in i detta projekt. 

Dere har jobbet mer med disse låtene og har vært flere runder i studio med innspillinger av demoer underveis.

 Vi försökte vara så noggranna denna gången. Gjorde demos, höll deadlines. Det var nog ett sätt att försöka kontrollera situationen. Det hjälpte nog inte, men det kanske tog ner stressnivåerna en aning.

Hva er bra og dårlig med musikkscenen i Göteborg?

Jag tycker att det bästa med musikscenen i Göteborg, åtminstone om vi snackar den lilla indiescenen, är att den inte tar hänsyn till vad som händer i resten av världen. Det är som ett litet parallellt universum. Det gör att det ibland händer helt unika saker här. Det som är dåligt tycker jag är att blickarna inte riktas hit och många fantastiska projekt därför aldrig kommer längre än till Järntorget.

Hvilke andre band fra byen burde vi sjekke ut?

Just nu känns det lite dött, men vänta bara tills detta släpper då jävlar kommer jag ha koll.

Fortell om deres plateselskap.

Welfare Sounds kör på slow and steady wins the race-modellen och nu tycker jag det har börjat betala sig. Det är så tydligt hur viktigt det är för musiken i en stad att det finns skivbolag som ger ut annorlunda musik. Göteborg har haft många ikoniska skivbolag och nu tror jag det är på g att komma tillbaka i någon form.

 

Terra – Underbara Saker (2020)

 

Terra – Terrarism (2016)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter