Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Anmeldelser 9. september 2021

Singelanmeldelse og premiere: Kanaan – «Bourdon»

Artist: Kanaan

 

Singel: «Bourdon» (2021)

 

Plateselskap: Jansen Records

 

5

 

Tekst: David Jønsson/Foto: Brage Pedersen

 

Trykk. Mon tro hva tittelen «Bourdon» hentyder til? Kan det være det franske ordet for humle? Eller er det en frekk referanse til trykkmåleren bourdonmanometer? Når jeg hører på Kanaans siste singel, forbinder jeg ikke låten med en humle som svever rundt, lett og bekymringsløst på en sommerdag. Jeg heller mer mot trykk-referansen. Det trøkkes noe så voldsomt til på «Bourdon», selv til Kanaan å være.

Space Jam. For de som har fulgt bandet en stund, burde ikke tyngden til «Bourdon» komme som noen overraskelse. Kanaan har alltid vært uredde for å blande sjangre og flytte grenser, miksen av psykedelia, jazz, prog og hardrock har vært en naturlig del av bandets sound. Det er ikke annet å forvente av et band som har tatt navnet etter en Amon Düül II-låt. Komplekse jammer flyter utover tid og rom, med Eskild Myrvoll (bass), Ask Vatn Strøm (gitar), og Ingvald André Vassbøs (trommer) telepatiske samspill i sentrum. Etter tre album på danske El Paraiso og et ferskt livealbum på Hærverk Industrier, har powertrioen nylig meldt overgang til Jansen Records. Medbragt i sekken har bandet et nytt album, «Earthbound», som slippes i november.

Beast of Bourdon. På albumets første singel «Bourdon» kommer også inspirasjonen fra stonerrock tydeligere frem enn tidligere. «Bourdon» er lyden av jord og stein, blytunge elementer i konstant bevegelse. Bandet tar seg som vanlig god tid til å bygge opp jammen, som piskes fremover av Vassbøs eminente trommespill. Selv om «Bourdon» er blendende teknisk og kompleks, er det også noe primalt med sangen. Som fuzzdynket proto-hardrock som Blue Cheer eller Sir Lord Baltimore, bare med jazzutdannelse. Tyngden tipper også vektskålen slik Kyuss gjorde i sine velmaktsdager. Spesielt sangens siste minutt er et voldsomt inntrykk på sansene. Det føles ut som om fuzzen friterer øregangene. «Bourdon» er mildt sagt et mektig beist.

Premiere: «Bourdon» slippes først fredag 10. september, men allerede nå kan du høre på låten her på Deichman musikk. Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter