Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Spillelister 19. september 2021

Ferske spor uke 37/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Stian Bjørnsson Hope, Geir Qviller, Bodil Aga Aandstad, David Jønsson, Ådne Evjen, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette

 

Stian 

Little Simz – Introvert

I 2017 så jeg Gorillaz i Oslo Spektrum, som oppvarming hadde de fått med seg Little Simz. Selv om hun hadde sluppet to album og nylig vært med på Gorillaz -låta «Garage Palace» virket hun relativt ukjent for publikum og måtte jobbe en del for å få opp stemningen. Med årets album «Sometimes I Might Be Introvert» burde Little Simz få den oppmerksomheten hun fortjener. I en ellers mannsdominert sjanger sitter det tydeligvis litt langt inne å heie like mye på jentene som på guttene. Med min noe minimale kunnskap om hip-hop og rapmusikk, vil jeg likevel påstå at Simz nærmer seg et Kendrick Lamar-nivå her. Albumet er rikt og variert i låtmaterialet, med både orkester og kor, beinhard og intens rap, R&B og soul, samt delikat spoken word segmenter i beste Disneystil. 19 låter på over en time er i lengste laget, men som hun selv sier på låten «Standing Ovation»: «I think I need a standing ovation / 10 years in the game, I been patient».

Gorillaz – Jimmy, Jimmy

Apropos Gorillaz, Damon Albarn & Co er ute med Ep’en «Meanwhile». Det er riktignok bare tre låter, men jeg er helt hekta på andresporet «Jimmy Jimmy» for tiden. Det kunne godt vært med på et The Good, The Bad & The Queen-album, bassen har samme grooven som Paul Simonon, godt innpakket i et herlig skabeat med rapper AJ Tracey som gjestevokalist. Det er smått utrolige 20 år siden Gorillaz debuterte, noe «Meanwhile» hinter om ettersom de hadde sin aller første konsert i Meanwhile Gardens og kan sees på som en hyllest til Nothing Hill-området. Albarn har en skamløst arbeidskapasitet, om et par måneder kommer hans andre soloalbum, neste år får vi muligens Gorillaz’ «Song Machine, Season Two», og det ryktes om et Blur-comeback. Akkurat det siste tør jeg nesten ikke å tro på, men fy faen som jeg håper på det.

Gorillaz – How Far? (Ferske spor uke 49/2020), Gorillaz – Aries (Ferske spor uke 16/2020), Gorillaz – Humility (Ferske spor uke 22/2018)

Morten Abel – Så kom regn

På fredag denne uka slapp Morten Abel nytt soloalbum, «Bare prøv deg, sjelefred», det åttende i rekka, og det tredje på norsk. Det er liv i The September When-leiren igjen og neste år blir det to konserter med Mods i Stavanger. Og som om det ikke var nok, kommer Peltz sitt eneste album «Coma» (1996) ut på vinyl gjennom serien «Norske albumklassikere» senere i år. Mye lyd i monitor fra Abel sier du? Det kan aldri blir for mye! Morten Abel har vært premissleverandør for norsk popmusikk i førti år og er kvalitetsmessig fremdeles på høyden siden han sang «Tore Tang» for første gang som 18-åring. «Gje meg litt mer», seie nå bare eg.

Nick Cave & the Bad Seeds – Vortex

I oktober blir det en ny runde med b-sider og what not fra Nick Cave, eller «B-Sides & Rarities Part II» som det så originalt heter. Den forrige runden kom i 2005, hvor vi fikk 56 låter av ulik kvalitet, men akk så moro å endelig få alt på ett brett. Årets samling strekker seg fra 2006-2020 og vi får 27 låter hvor 19 av dem aldri har vært utgitt før. «Vortex» er en av dem, en låt som Cave spilte inn med Warren Ellis, Martyn Casey og Jim Sclavunos, samme gjeng som året etter ble til Grinderman. Utrolig deilig å høre Nick Cave med ordentlig band igjen! Sjekk også ut coverversjonen av «Girl In Amber» med The Flaming Lips og 13 år gamle Nell Smith. Imponerende!

Nick Cave & Warren Ellis – White Elephant (Ferske spor uke 8/2021), Deichman: Årets album 2020 (Inkludert Nick Cave – Idiot Prayer (Nick Cave Alone at Alexandra), Palace), Nick Cave – The Mercy Seat (Ferske spor uke 49/2020), Nick Cave – Cosmic Dancer (Ferske spor uke 18/2020), Nick Cave & the Bad Seeds – Hollywood (Ferske spor uke 41/2019), Nick Cave – One More Time With Feeling, Mer Nick Cave

 

Geir

Big Lad – Self care is cancelled

Morsom og kul punkmetallisk låt i Lightning Bolt-land. Med frenetisk tromming, skarpe syntetiske kanter og industriell smak. Fra EP-en med samme navn, ute på Hominid Sounds.

Dialect – Sentimental, sedimentary

Et mykt, organisk og improvisert lite stykke, med blåsere, piano, strenger, perkusjon m.m. Et lappeteppe av jazz og pling plong, med smak av populærmusikk. Fra «Under-between», som kom ut i vår på alltid spennende RVING Intl.

James Ginzburg – Outside, infinite

Mørkt minimalistisk, opakt og repetitivt. Ginzburg er halvparten av Emptyset; på denne soloskiva fjerner han seg fra de skarpe, kirurgiske og industrielle lydene som særpreger gruppa. Her er det mer klang, pling og skrammel, en touch av gamelan, strenger og psykedelia. «Fra Crystallise, a frosen eye», ute på Subtext.

Container – Sniffers

Container er ute med ny EP med sin skarpe, industrielle dansemusikk med brutalt syntetiske lyder. Det er som vanlig dansbart og spennende, men også tinnitusfrembringende og nesten fremmedgjørende. Fra «Creamer», ute på Drone.

Container – Nozzle (Ferske spor uke 12/2020), Container – Slippers (Ferske spor – uke 27/2018, Container – Låt: «Drain» (Musikalske sidespor – uke 19/2018)

 

David

Kanaan – Bourdon

Powertrioen Kanaan skrur fuzzen opp til 11 på «Bourdon», første singel fra det kommende albumet «Earthbound». Selv om «Bourdon» er blendende teknisk og kompleks, er det også noe primalt med sangen. Som fuzzdynket proto-hardrock som Blue Cheer eller Sir Lord Baltimore, bare med jazzutdannelse. Tyngden tipper også vektskålen slik Kyuss gjorde i sine velmaktsdager. Spesielt sangens siste minutt er et voldsomt inntrykk på sansene. Det føles ut som om fuzzen friterer øregangene. «Bourdon» er mildt sagt et mektig beist. (Dette er et redigert utsnitt av en lengre anmeldelse jeg har skrevet, som kan leses her).

Kanaan – Öresund (Live) – Ferske spor uke 33/2021, 5 plater som har inspirert Kanaan, Kanaan – Double Sun, Pt. 1 & 2 (Ferske spor uke 18/2020), Plateanmeldelse: Kanaan – «Double Sun», Kanaan – Mountain (Ferske spor uke 17/2020), Kanaan – Öresund (Ferske spor uke 14/2020), Plateanmeldelse: Kanaan – «Odense Sessions», Kanaan – Of Raging Billows Breaking The Ground (Ferske spor uke 2/2020), Kanaan – Harmonia (Ferske spor uke 36/2019)

Nolan Potter – Stubborn Bubble (single edit)

Mer fuzzy logic: Jeg har brukt mye tid på minialbumet «Music Is Dead» av Nolan Potter i det siste. Han kaller seg selv for «Texas bedroom wizard», det høres jo litt tvilsomt ut, men han skaper ellevill soveroms-psych på egenhånd. Utover «Music Is Dead» hører du alt fra Dungen, King Crimson og King Gizzard. «Stubborn Bubble» er showstopperen her, med et effektivt, men gnistrende riff som kan hugge i stein.

The Needs – Candy Mint

Bendik Brænne, Mattias Brænne Wigestrand, Maciek Kofstad (Kvelertak), Nils Jørgen Nilsen (Honningbarna) og Knut-Oscar Nymo (Oslo Ess), er straks klare for nytt The Needs-album. «Candy Mint» er første smakebit, og den er uimotståelig. Weezer-viser blir jeg aldri lei, i hvert fall fra «Blue Album»/»Pinkerton»-perioden. The Needs har klart å komprimere mye dønn solid powerpop inn i løpet av to og ett halvt minutt. Frisk mint.

Low – Days Like These

Jeg så virkelig ikke dette komme, men det nye Low-albumet «HEY WHAT» slo ned som en sonisk bombe. Low er inne i sitt tredje tiår som band, og har noen enorme klassikere i sin katalog. Interessen min rundt bandet har mildt sagt vært dynamisk, men «HEY WHAT» tar ingen fanger. Produksjonsmessig er dette noe av det ypperste jeg har hørt innen pop og rock på årevis, med effekter og feedback i en fin, melodisk balanse. Mesterlig kontrollert støy. Akkurat nå er «Days Like These» favoritten min, men det skifter fort blant alle høydepunktene. «HEY WHAT» gjør seg ekstra godt med hodetelefoner.

The Northern Belle m/ Signe Marie Rustad, Darling West, Malin Pettersen, Louien, Ida Jenshus – Chicago

Det føles litt som å ramse opp Nordicana All Stars da jeg plotter inn alle disse navnene. Det er nemlig litt av en gjeng som samles rundt mikrofonene for å tolke «Chicago» av Sufjan Stevens. «Chicago» er en av mine store favoritter fra Stevens, hentet fra klassikeren «Come On Feel the Illinoise». Selv med alle disse distinkte stemmene samlet i en og samme sang, er det en helhetlig tilnærming og enorm varme i tolkningen, som gjør den så eminent. «Chicago» er hentet fra det nye The Northern Belle-albumet «The Women In Me», som du bør lytte til.

Henriette Eilertsen – The Sabbatical

Ukens mest helbredende utgivelse kommer fra fløytist Henriette Eilertsen, som har spilt med blant annet OJKOS, Andreas Røysum Ensemble og Fieh. Hennes solodebut «Poems For Flute», er nettopp det, korte og konsise fløytestykker med enorm kraft. Bare hør på «The Sabbatical» som er spilt inn i Emanuel Vigelands mausoleum, kjent for en klang som strekker ut tonen på et makeløst vis. Ute nå på Motvind Records.

 Kakapoi og Jannike Svensvik

Ben Chasny – Six Diamonds

Ben Chasny fra Six Organs of Admittance er i konstant bevegelse. Etter invitasjon fra det legendariske library-plateselskapet KPM Music, består Chasnys neste album «The Intimate Landscape» av akustiske, lindrende gitarstykker, ispedd piano og synther. «Six Diamonds» kan minne om den samme praktfulle stemningen og vellyden som John Fahey fikk ut av gitaren.

 

Bodil

Metteson – Under your shirt

Når Metteson stemmer opp til «Under your shirt» er det med en nær stemme i et landskap av drømmer og eufori. Låta er varm, og vitner om en kjærlighet de fleste av oss bare drømmer om. Det er noe annet, en bedre verden i denne musikken. Svulstig og reell på samme tid, som et lydspor. Jeg har vanskelig for å holde tårene tilbake når jeg hører denne låta.

«Under your shirt» drar paralleller til forrige århundres synthpophiter fra Sverige og England, og til klassisk musikk. Noen sammenligner også Metteson med Robyn og Nils Bech. La oss heller si at Metteson er noe helt eget. La ham ta verden med storm, og det nå.

Metteson – Hold Me Like You Hold Your Favourite Book (Skeive spor), Metteson – Devotion (Ferske spor uke 21/2021)

Fremmed Rase – Ikke føkk med Fremmed Rase / Lag nå læven!

Som trønder er det umulig å ikke legge merke til at Fremmed Rase er ute med liv og leven på Spotify, nå sammen Dekstra Large. Etterlengtet? Joda. «Ikke føkk med Fremmed Rase» er et herlig tilbakeblikk mikset med nye toner. Avdanka hip hop? Ikke når du girer det opp med et røft riff, deilig bass og en sprek medsammensvoren. Favoritten her i gården er b-siden «Lag noe læven! Klassisk og rå i ett. Det er nesten så jeg tror Beastie Boys og Petter har overført blod til disse karene.

 

Ådne

Tema denne gangen er musikk utgitt på labelen Domino Recording Company. Det uavhengige selskapet har base i London, men har også avdelinger i USA, Tyskland og Frankrike.

Jon Hopkins – Sit Around The Fire

For de som følger med på elektronika-scenen, burde Jon Hopkins være et kjent navn. I november gir han ut ny fullengder på Domino. Den har fått tittelen «Music For Psychedelic Therapy». Om albumet sier Hopkins: «[it]is an album with no beats, not one drum sound, something that is closer to a classical symphony than a dance / electronica record. Something that is more like having an experience than listening to a piece of music». Komposisjonen fortoner seg en terapitime i et vakkert ambientlandskap, og hvis du trenger en pustepause fra dagliglivets stress, anbefaler vi deg å sette deg ned å lytte til «Sit Around The Fire». Video.

Jon Hopkins – Neon Pattern Drum (En låt betydning for  Tobias i Aiming for Enrike, fra intervjuet: Aiming for Enrike: Forunderlig, leken dansemusikk), Jon Hopkins – Form By Firelight (Fra: 5 låter som har inspirert Wauwatosa)

Clinic – I Can’t Stand The Rain

Det er ikke så lenge siden Liverpool-bandet Clinic hadde med et bidrag i Ferske Spor. De er snart ute med en ny fullengder og har sluppet singlene «Fine Dining» og den før omtalte «Fantasy Island». Nå er de ute med en cover av Ann Peebles-låten «I Can’t Stand The Rain». Det er elektronika i bunnen her. Video.

Matthew E White – Genuine Hesitation

Matthew E White er fra Richmond Virginia og lager musikk i alternativ-/indie-landskapet. Han har nettopp gitt ut en ny singel, men vi velger å spille den 7 minutter lange «Genuine Hesitation» fordi den er både fengende, goofy og med en herlig miks av synth, snasent, kvikt gitarspill og strykere. Låten er å finne på albumet «K Bay». Video.

Richard Dawson & Circle – Lily

Geordien Richard Dawson har gitt ut seks album så langt. Det er et nytt album like rundt hjørnet, og mens vi venter på det kan vi nyte den folkrock-aktige (med små glimt av progrock, metal og «falsettsang») låten «Lily». Richard Dawson er flankert av det finske bandet Circle, og det gir låten en tung, stødig backing. Sjekk også ut den morsomme videoen, der snooker-stjernen Steve Davis banker Dawson i snooker. Det nye albumet kommer for øvrig til å hete «Henki».

 

Så over til to norske utøvere og låter:

John Olav Nilsen & Nordsjøen – Et hav av misnøye

John Olav Nilsen & Nordsjøen ga ut det kritikerroste albumet «Det store i det små» i 2020. Nå er de ute med den nye, velklingende singelen «Et hav av misnøye». Det låter friskt, luftig og fengende. Selv sier John Olav Nilsen dette om singelen: «Et hav av misnøye – handler om to personer med samme utgangspunkt som har endt opp på to vidt forskjellige steder. Kanskje er de venner, kanskje er de brødre».

John Olav Nilsen & Nordsjøen – Den smale sti & Et monster i mønsteret (Ferske spor uke 8/2020), John Olav Nilsen & Nordsjøen – Odyssé  (Ferske spor uke 51/2019), John Olav Nilsen & Nordsjøen – Odyssé  (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen), John Olav Nilsen & Nordsjøen (Øya 2017 – «Partylus» og andre Øya-bøker. Del 2: Torsdag). Mer John Olav Nilsen

Erling Ramskjell og Eva Trones – Lat som

Fra den aldri hvilende artisten og produsenten Erling Ramskjell får vi den fine singelen «Lat som». Det er en del av duettprosjektet hans, og denne gangen har han fått med seg Eva Trones som duettpartner. Til smektende strykere, forsiktig perkusjon, velplassert pianospill og stødig bass geleides vi inn i den fine, ettertenksomme låten.

«Vi kan vel lat som helta fins».

Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig» (Ferske spor uke 16/2021), Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig», Fugl eller fisk med Erling Ramskjell, Erling Ramskjell – Farvel (Ferske spor uke 45/2020), Erling Ramskjell – Lang vei (Ferske spor uke 35/2020), Likholmen – havet og menneskenaturens stemme, Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019), 5 plater som har inspirert Erling Ramskjell, LikholmenSprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020), Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016). Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018), Havkommet – Havet e Mordi (Kloden er trøtt),  Æ – intervju, Videointervju med Æ

 

Victor

Dang!!!  – Long Gone Misery & Manic Possessive

«Long Gone Misery» og «Manic Possessive» er de to første singlene fra DANG!!!, hentet fra det kommende debutalbumet «Sociopathfinder», som er ute om godt og vel en måned.

I midten av mars 2020 kontaktet Arne Thelin (eks. The Kwyet Kings, The Lust-O-Rama, The Cosmic Dropouts, The Bittersweets) Stu Manx (eks Gluecifer,Order). Snart fikk de selskap av  orgelspiller Geir Nilsen (eks Russian Amcar Club) og trommeslager Håvard Takle Ohr (Kvelertak, El Cuero). Karen Cuda (eks Nashville Pussy, HemiCuda) ble med på bass og Håkon Gebhardt (eks Motorpsycho) og Andre Dahlmann (The Dahlmanns, The Graves) kompletterte line-upen. Gjestesartister inkluderer Gregg Kostelich (The Cynics), Lorenzo Moretti (Giuda), Øystein Alsos (ex Senit) og Thomas Eriksen (Mork), som bidro på gitar, sist, men ikke minst, Richard Gjems på munnspill.

Wow! Litt av gjeng, noe som spenner forventningene høyt, og de innfrir. Dang!!! har laget to  tilbakelente og samtidig groovy låter i garasjerock-leia, som driver som bare det. Fet lyd også. Det hele er gjort med en så stor grad av tilsynelatende letthet at man blir oppstemt og gira, på samme måte som når man f.eks. lytter på The Soundtrack Of Our Lives og «Sister Surround» (selv om det er forskjeller rent musikalsk), med sin coole fremtoning og fraspark.

En digresjon. På en  platejakt-runde for mange år siden  kom jeg over deler av vinylsingelsamlingen til Arne Thelin. Thelin hadde solgt deler av sin utrolige singelsamling til brukt-platesjappa Råkk’n’Rålls, som da lå ved siden Sentrum Scene i Oslo (der Deli de Luca ligger i dag). Jeg kjøpte mange av singlene som inneholdt uslepne låtperler innen sjangrene nevnt overfor fra helt ukjente band, de var ukjente den gang, og i dag, bortsett i fra sjangermiljøer, og flere av utgivelsene er ikke å finne på strømmetjenester. Et kupp.

Tilbakelent og groovy, nevnte jeg, samme karakteristikk har jeg gitt til andre låter i garasjerock-landskapet av The Pink MoonRomskip, The Frantic Five, Mandalai Lamas mfl. Så sjekk dem også.

Burning God Little – Vi kan sette fyr på hele skiten

Tromsø-utøveren Burning God Little er snart klar med sitt tredje studioalbum titulert «Du e alltid hjemme». Men før den tid er han ute med singelen «Vi kan sette fyr på hele skiten», og den har vi kjørt videopremiere på. Dette er andre smakebit fra «Du e alltid hjemme». Komposisjonen er en slags «drum & bass på nordnorsk», som skaper en fornemmelse av å være vektløs og samtidig være utsatt for store g-krefter. Noen kaller det følelsen av å være intenst i live.

Burning God Little – «Mer Medisin» / «Gammel Glede»

Cathrin Gram – Young Man

Med «Young Man» markerte Cathrin Gram Verdensdagen for selvmordsforebygging, som var 10. september. En kollega av Cathrin valgte å ende sitt eget liv i 2019. Han ble bare 45 år gammel. Cathrin skrev sangen rett etter den sjokkerende hendelsen, som gikk sterkt inn på henne. «Young Man» handler om dem rundt ham, som ikke så at dette kom til å skje, og som nå står igjen i stillheten og fortvilelsen. Låten skildrer også hvor tøft det må ha vært å leve det livet han levde. Kombinasjonen av musikk og tekst rommer sødmefylt melankoli, som Camilla Rosenlund sin «It the End» fra 2017.

C a t h r i n – The Fall (Ferske spor uke 36/2019)

Joyless – Minimal & Dysfunctional

Nå er debutalbumet til Joyless ute, etter tre singler. Debutsingelen deres «Want You Gone» var med en i en utgave av Ferske spor i fjor. ‘La oss få opp energinivået litt. «Want You Gone» er debutsingelen til Joyless og gir et voldsomt førsteinntrykk. Med noen huggende riff i anslaget, vokser det frem en voldsomt fengende punkrock-låt som minner om The Hives på sitt beste, muligens ispedd litt Cloud Nothings. Et kjærkomment tilskudd til den norsk rockfloraen. Velkommen!’, meldte David Jønsson, og de ordene passer like godt på «Minimal», se video. Jeg tar med «Dysfunctional», en til poppunk-energiutblåsning.

Rat Lord – No Sympathy

Rat Lord er en trio fra Bergen, inkludert Yngve and Sigurd fra Blood Command. Poison Idea-vibber over «No Sympathy» (varer et minutt og 20 sekunder). Dynamisk, intens hardcore med forløsende refreng.

Blood Command – The End Is Her

Så over til Blood Command. Deres forrige forrykende låt/video «A Villain’s Monologue» har gått på repeat. Den hadde melodiøse passasjer, og den nye singelen til Blood Command, «The End Is Her», er melodiøs over hele linja, inkludert vokalen til Nikki Brumen fra Melbourne. «The End Is Her» viser en side av bandet som på sitt eget genre-vis er like attraktiv som det de viste «A Villain’s Monologue».

Blood Command – A Villain’s Monologue (Ferske spor uke 23/2021), Blood Command – «Return of the Arsonist» (Deichman: Årets album 2019), Blood Command – Afraid of Water (Ferske spor uke 7/2019), Øya 2017 – Blood Command, Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkl. Blood Command), Blood Command – Cult Drugs (Deichman: Årets album 2017, Rolf og Asle), Blood Command: Plateanmeldelse: «Ghostclocks»Blood Commands album «Funeral Beach», Blood Command – Video: «Alarm All Assasins»

White Trash Blues Band (WTBB) – Undertow

White Trash Blues Band (WTBB) har jeg presentert ofte i denne spalten. Nå er de ute med sin tredje singel fra deres kommende album «We Got Time to Waste», som slippes i november. Med «Undertow» viser WTBB at de har flere strenger å spille på (bokstavelig talt) enn den gritty rocken de har laget så langt, dvs. de gritty elementene er til stede her også, men de har finslipt soundet og Jan Magnar Hatlemark sin hese vokal har sluppet ut i fri luft fra kjellerstua. Det er en musikalsk sprudlende og utadvendt versjon av WTTB som trer frem, selv om låten handler om misnøye og negativitet. Det er på ny laget en kul video til en  WTBB -låt, av Erling Zahl Urke, med godeste Marius Kromvoll fra Quarter Wolf som ekstra fotograf. Utgitt på Blues For The Red Sun.

White Trash Blues Band (WTBB) – White C (Ferske spor uke 35/2021), White Trash Blues Band – Mook City (Ferske spor uke 33/2021), White Trash Blues Band – Obsession with the Underdogs (Ferske spor uke 20/2020), White Trash Blues Band – Spread The Gospel (Ferske spor uke 11/2020), Plateanmeldelse: Quarter Wolf & White Trash Blues Band – «Shitfaced and on Fire» & «Spread The Gospel»

Amulet – Hot Time & Profane Wishes

Amulet slipper en re-utgivelse av debutplata deres «Freedom Fighters» fra 2001 på Indie Recordings 24. september. Den plata er: Fette bra. Det er nesten umulig å velge bare en låt fra plata, for alle er, ja, fette bra, som åpningslåta «Naked Eye», som jeg valgte i en annen utgave av Ferske spor. Denne gangen velger jeg «Hot Time», her bidrar den tidligere Grand Prix-gjengen Charmed med fengslende koring , og «Profane Wishes», med saftige vokalfraseringer av Tracee Meyn i fint tospann med Torgny Amdam. Amulet sitt album «Freedom Fighters» holder standarden i 2021, og vel så det. Hadde det blitt utgitt for første gang i år, ville det for alvor blitt en stor snakkis. Amulet gjør live-comeback på Vulkan 27. november.

Hobbel – Standing

Lovende debut fra Bodø-bandet Hobbel. «Standing» befinner seg i skjæringspunktet indie/shoegaze tilsatt en noen dråper post-rock. Oppbyggingen skifter etter hvert som seg hør og bør fra det reflektert tilbakelente og flytende til utbrudd mot slutten. Et pluss at Hobbel ikke bare setter fokus på stemning, men også satser på fin melodi, god kombo.

 

Jan-Olav

Kollapse – Knæler

«Med å skrive på dansk tar vi bort enhver antydning til posering eller påtatthet ift. å skulle låte som noe annet eller noen andre. Vi kommer ganske enkelt tettere på et mer genuint uttrykk – tettere på hvem vi er og de tingene vi forsøker å få frem med vår musikk. Det er mer nakent og sannferdig ift. de følelsene som vi vil skal gjennomsyre vår musikk», sier gitarist og backing-vokalist Peter Clement Lund i danske Kollapse, som er aktuell med albumet «Sult» på blant annet norske Fysisk Format, i dette intervjuet med disharmoni. Singelen «Knæler» fremviser et slikt eksistensielt og gjennomborrende uttrykk og er ett høydepunkt på et album som har blitt spilt veldig mye nå i sommer Video.

Sundrowned – Babel

«Musikken på denne skiva er veldig knyttet til tematikken med det skjøre og eteriske. Inspirasjonen til bandnavnet er fra «The Fountain» (Darren Aronofsky), samt låttittelen «O Dom Da Fé» (navngitt etter et maleri av den Brasilianske kunstneren Carlos Araujo) er alt hentet fra estetikk som er litt diffus og vag», forteller gitarist og vokalist Jone A. Piscopo i Sundrowned, som er aktuelle med albumet «Becoming Ethereal» på Fysisk Forma, til disharmoni. «Babel» er en låt som sakte, men sikkert åpenbarer en eterisk eufori med massiv tyngde og diffus presisjon. Det starter med myk cello før vrengt gitar overtar. Her er det bare å la seg flyte med på tonereisen. Les intervju med Sundrowned i disharmoni.

Mono – Innocence

«Innocence» er en suggererende vakker ode til renhet og det å leve livet etter sine idealer med alt hva det innebærer av opp- og nedturer; lykke og sorg. Låten finner dere på det japanske instrumental post-rockbandets ellevte album «Pilgrimage of the Soul» utgitt på Pelagic Records. Filmen denne singelen og forgjengeren «Riptide» har fått er også fascinerende høydepunkt i platehøsten. Begge laget av det spanske filmkollektivet Alison Group.

OKIOK – Dick Move

En spretten banger av en låt fra dette nye prosjektet til Erlend Mokkelbost og Kristian Møller Johansen alias Melkeveien.

Melkeveien – Moonie (Ferske spor uke 11/2021), OKIOK – Keegasus (Ferske spor uke 6/2021), Melkeveien – Hockey Pizza (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinge), Torgny – Melkeveien-remix

Snail Mail – Valentine

En slags slow jam power pop fortelling om hvor vanskelig det er å vokse opp som kjendis; og ulempene når ens personlige kjæresteliv utspilles i offentligheten. Tittelkuttet til Lindsey Jordans andrealbum lover bra for den kommende plata og fremviser også en mer moden, hesere vokal. Video.

Let’s go be alone
Where no one can see us, honey
Careful in that room
Those parasitic cameras, don’t they stop to stare at you

Snail Mail – The 2nd Most Beautiful Girl in the World (Ferske spor uke 25/2019), Snail Mail – EP: Habit (Musikalske sidespor – uke 21/2017) Snail Mail – Heat Wave (Ferske spor – uke 26/2018) Snail Mail – Pristine (Ferske spor uke 13/2018)

David Crosby – Laughing (Demo)

Klassikeren «If I Only Could Only Remember My Name» fyller snart 50 år. Crosby feirer med å la oss få høre demoen av en av hans aller ypperste låter i form av «Laughing». Det er bare å sette seg i godstolen å lytte. Mannen fra Crosby, Stills, Nash & Young, Buffalo Springfield, The Byrds synger her mesterlig om hvordan den manglende evnen til å se verden gjennom et barns øyne sperrer for visdom.

David Crosby – Rodriguez for a Night (Ferske spor uke 25/2021), Crosby, Stills, Nash & Young – The Lee Shore (1969 Outtake) (Ferske spor uke 21/2021) 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter