Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 10. oktober 2021

Ferske spor uke 41/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller,  Stian Bjørnsson Hope, Jørgen Wiig Salvesen, David Jønsson, Bodil Aga Aandstad, Selma Benmalek, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

Geir

Tirzah, Coby Sey – Hive mind

Intim og slækk låt i skjæringspunktet pop/r&b/klubbmusikk. En myk, lavmælt og varm duett med Tirzah og Coby Sey i en passende, basstung og minimal elektronisk setting av Mica Levi. Fra Tirzahs nye skive «Colourgrade», ute på Domino. Bandcamp

Tirzah – Send me (Ferske spor uke 18/2021), Øya 2019 – Tirzah, Tirzah – Holding on (Ferske spor uke 38/2018), Tirzah – Do You Know (Ferske spor uke 34/2018)

Ingfrid Breie Nyhus – Forspill

Mykt, flytende pianospill med åpne klanger og folketonetouch. Dette er første stykke ut på den nye skiva, «Slåttepiano II». Denne er mer klassisk/nymusikk-orientert og komponert enn den forrige. Plata består av lengre variasjoner over ulike tema i tre lengre stykker. «Slåttepiano I», derimot inneholdt en rekke korte tolkninger og omskrivinger av feleslåtter til piano. Plata er ute på Lablabel. Bandcamp

Ingfrid Breie Nyhus – Slåttepiano (Musikalske sidespor – uke 36/2016)

HTRK – Kiss kiss and rhinestones

Nær og varm vise/folk-pop med blek og innyndende vokal. En kort og behagelig låt som hovedsakelig består av vokal, akustisk gitar og elektronikk. Dette er åpningssporet på den nye skiva «Rhinestones», ute på N&J Blueberries. Bandcamp

Jonnine – I chase you like light on a sundial (Ferske spor uke 28/2021),  Loraine James, Jonnine Standish – Don’t you see it? (Ferske spor uke 43/2020), HTRK -HTRK – You know how to make me happy (Ferske spor uke 37/2019)

 

Stian

Tønes – Spleiselag/Waldorfsalat

Geir Rakvaag klinket til med en 6’er i Dagsavisen for Tønes’ nye album «Thilda Bøes legat» som ble sluppet rett før helgen. Jeg bruker sjelden så høy karakter selv, men denne gangen er jeg tilbøyelig til å være enig. Dette er Tønes’ sterkeste album siden han slo igjennom for alvor med «Sån av Salve» for snart ti år siden, en perfekt blanding av innsiktsfull alvor og hylende morsomme observasjoner. Første gang jeg hørte «Spleiselag/Waldorfsalat» for noen uker siden gikk den på heftig repeat i heimen og jeg lo like høyt hver gang Tønes spyttet ut setningen «Det é mange som ikkje kan laga Waldorfsalat, men så lage di ligavel», stadig hissigere og hissigere. Den ligger godt an til å ta over stafettpinnen fra humorklassikerne «Yatzy» og «Eg går og legge meg».

Sånn koga Tønes – en nesten strømløs kveld på Rockefeller, Fullsatt Tønes-seminar i Oslo

Tore Renberg – Avdødes tale

Fra en Rogalending til en annen. Forfatter Tore Renberg har langt i fra like lang fartstid som Tønes i musikkbransjen, men noen vil kanskje bli overrasket over at han slapp albumet «Det amerikanske valget» med gruppa Stavanger Energi allerede i 2006. En skjult klassiker som absolutt fortjener et større publikum. Nå er en han klar med sitt tredje soloalbum, «31. januar 1981», og hvis du er fan av den kriminelle Teksasgjengen fra Hillevåg burde du finne mye å glede deg over her også. Et av platas høydepunkt er den over tretten minutter lange «Avdødes tale» som nikker lett til Bellmann og viseprogrocken fra 70-tallet.

Min platesamling: Tore Renberg, Tore Renberg solodebuterer med albumet «Ingen nåde» – Intervju, Ukas tips!, Litteratur med soundtrack (Inkludert Tore Renbergs roman»Vi ses i morgen»), Ja til mer Stavanger Energi!, Stavanger Energi  – Ka bler det te med den snøen?

 

Jørgen

Mokri – I Dream the World

Skal vi tro Bandcamp-siden til Mokri får vi her servert plastic noise rock fra Oslo. Og godt mulig dette er sjangeren de beveger seg i, fett er det uansett! «I Dream the World» er en låt som byr på energiske «in-your-face»-trommer, fuzzy gitarer og en rå, men smått hypnotiserende vokal fra vokalist Christine Marvel Engebretsen. Personlig hører jeg lite av plastikk på denne låten, men til gjengjeld bugner det av god, gammel psychedelisk støy. Bandcamp

Mokri – (TOTAL LOVE) (Ferske spor – uke 27/2018), Plateanmeldelse: Mokri – «Total Love», Mokri – Labyrinths (Ferske spor uke 19/2018), Mokri – It All Resonates In M / The Body That Beats (Ferske spor uke 10/2018)

Myriam Gendron – Go away from my window

Fransk-canadiske Myriam Gendron fortsetter med sine to-språkelige albumugivelser med nylanserte «Ma Dèlire – Songs of love, lost & found». En samling låter som fortsetter å blande tradisjonell folkmusikk med egenkomponerte sanger. Spor nr. 3, «C’est dans les vieux pays «, er en av albumets få ikke-akustiske låter, hvor en enkel el-gitar med Gillian Welch-esque fingerspill hviler under Gendron’s vokallinjer, før en subtil moog synth kommer snikende inn i lydbilde. Til tross for både moog og el-gitar, så bevares folk-avtrykket på en elegant måte. Bandcamp

 

David

Courtney Barnett – Write a List of Things to Look Forward To

Barnett har i løpet av et lite tiår gitt oss snedig indierock, fylt med hverdagslige observasjoner og velklingende gitarlinjer. Det nye albumet «Things Take Time, Take Time» ventes i november, og med singelen «Write A List Of Things To Look Forward To», befester hun sin rolle som en unik aktør i dagens indiemylder. Arven fra The Go-Betweens og lyden av Flying Nun kan høres i melodilinjene, men det er Barnetts egenart som skinner i gjennom og gjør sangen så uimotståelig.

Courtney Barnetts «Nameless, Faceless» er en av låtene som har inspirert Inga i  Sliteneliten (Sliteneliten: Jovial revolusjon i røff folkedrakt), Courtney Barnett – «Boxing Day Blues» (Musikalske julespor 2019), Courtney Barnett – Need a Little Time (Ferske spor uke 21/2018), Courtney Barnett – Nameless, Faceless (Ferske spor uke 7/2018), Øya 2015: Courtney Barnett – Soberhetens litt for enkle enkelhet

Ducks Ltd. – Under the Rolling Moon

Go-Betweens, sa du? Mens vi er inne på dette fortreffelige bandet, er det naturlig å trekke frem Ducks Ltd. og deres album «Modern Fiction». Albumet er en nøye utført oppvisning i janglepop i Go-Betweens, Felt og Television Personalities’ ånd.

Ducks Ltd. – 18 Cigarettes (Ferske spor uke 39/2021)

Flying Norwegians – Crazy Eyes Go Blind

Du stusser kanskje over å se Flying Norwegians i Ferske spor-spalten, men den beste countryrock/vestkyst-platen gitt ut her til lands, «Wounded Bird» fra 1976, blir endelig reutgitt. For øvrig ett av de beste albumomslagene i norsk musikkhistorie også. Sterkt influert av samtidige, likesinnede artister som Eagles og Poco, består «Crazy Eyes Go Blind» av soft fokus, himmelske harmonier og en ellevill synthsolo. Gitarist Rune Walle ble etter dette albumet plukket opp av Ozark Mountain Daredevils og levde banddrømmen over dammen.

Kenneth Ishak – Something

«Something» er en passende oppfølger etter forrige singel «Native Tongue», med et lignende vidstrakt og søkende lydbilde. I «Something» strekkes det denne gangen lenger ut i kosmos med ulike taktskifter og nivåer, med mesterlig produksjon av Lars Horntveth. Gitarer og synther fletter seg rundt Ishaks stemme, en av de fineste stemmene i norsk rock, som fungerer som senter i sangens lydunivers.

Kenneth Ishak – Native Tongue (Ferske spor uke 35/2021), Mer Kenneth Ishak

Hedvig Mollestad – High Hair

Hedvig Mollestad (uten den trofaste trioen denne gang) gjør seg klar for sitt andre soloalbum «Tempest Revisited», som kommer i november på Rune Grammofon. «High Hair» starter med et høyt og hårete riff som ruver i ensom majestet, før sangen vokser seg til et progjazz-monster. Mollestads sjangerlek er alltid en fryd å høre på.

Hedvig Mollestad Trio – All Flights Cancelled (Ferske spor uke 13/2021), Hedvig Mollestad Trio – Bewitched, Dwarfed and Defeathered (Ferske spor uke 49/2018), Hedvig Mollestad Trio – «Black Stabat Mater» (Musikalske sidespor – uke 25/2016), Hedvig Mollestad Trio-Enfant Terrible, En prat med Hedvig Mollestad om musikk, litteratur og bordtennis , Hedvig Mollestad Trio – Black Stabat Mater / Evil In Oslo (5 plater som har inspirert Sunshine Reverberation), Hedvig Mollestad Trio på trikken (Klubbøya 2016 for vårt vedkommende), Hedvig Mollestad Trio rir igjen

Kanaan – Pink Riff

Det riffes også greit i Kanaans siste space/stoner-epos «Pink Riff». Som et slags Hawkwind med styringsevne, har de satt kursen mot siste utpost, i toppfart. «Pink Riff» er full utblåsning og et forvarsel om det kommende, blytunge albumet «Earthbound».

Singelanmeldelse og premiere: Kanaan – «Bourdon», Kanaan – Bourdon (Ferske spor uke 37/2021), Kanaan – Öresund (Live) – Ferske spor uke 33/2021, 5 plater som har inspirert Kanaan, Kanaan – Double Sun, Pt. 1 & 2 (Ferske spor uke 18/2020), Plateanmeldelse: Kanaan – «Double Sun», Kanaan – Mountain (Ferske spor uke 17/2020), Kanaan – Öresund (Ferske spor uke 14/2020), Plateanmeldelse: Kanaan – «Odense Sessions», Kanaan – Of Raging Billows Breaking The Ground (Ferske spor uke 2/2020), Kanaan – Harmonia (Ferske spor uke 36/2019)

Nylenda – Medicating a Prophet

Stavangertrioen Nylenda er ute med debutalbumet «Medicating a Prophet», en 40-minutters psykedelisk dannelsesreise, fra ren psychpop i den ene enden til en mer kosmisk, elektronisk avslutning. Tittelsporet burde være tiltalende for fans av Tame Impala, Gold Celeste og Dungen, med crisp produksjon og deilig, døsig stemning. Sjekk også ut «Mandela», for en virkelig kosmisk klubb-vibb. Nylenda spiller slippkonsert på Blå lørdag 16. oktober.

Nylenda – Every Mind Is a Temple (Ferske spor – uke 27/2018)

 

Bodil

GiddyGang – Sour

Noen ganger føles musikk som å komme hjem. En slik lun «velkommen-hjem»-stemning fikk jeg da Oslo-baserte GiddyGang spilte på by:larm forrige uke. Jakobs kirke var full av folk som koste seg med jazzete hip-hop, og svaiet  i symbiotisk dans med bandet. Om musikk var fysisk varme ville alles regnjakker vært tørre innen konsertens første låt var over. Sarah Nærø Pettersen og Ole Vuyo Småge utfyller hverandre smekkert på vokal, og bandets myke lydbilde minner meg om Brand New Heavies på sitt deiligste. EPen «Sour» kom ut i september, men det er ikke for sent å dra den frem nå i høstmørket – den er sola di i høstregnet.

Alba August – Honey

«Honey» er den femte singelen danske Alba August gir ut i år. Låta er vond på flere vis. Der singelen fra august, «Quitter», er en nordisk og avtonet Tori Amos som bedyrer at hun aldri vil gi opp forholdet hun er i, har oktober-Alba dratt ut på sorgens dansegulv. Det som lokker deg inn som lekker synthpop åpner så for et indre rom hvor vokalen bryter med kvalt smerte. Ekko-hooket i ordet «Honey»  ligner en hang-up fra fortiden, både tekstmessig og vokalt.  Dette er musikk  du kan finne på bla fort forbi når du sveiper Spotify. Gir du låta en sjanse vil den lime seg fast i deg. Dette er ikke noe du  nødvendigvis danser til. Om du gjør så er det kanskje i fortvilelse, frustrasjon og med et håp om at å rive seg løs –  om du bare roper «honey» og «cry» ofte nok.  Og du: når du først har oppdaget Alba August sitter hun fast. La resten av hennes singler, for eksempel «Lights», sluke deg.

 

Selma

Jeg har sjekket ut programmet for årets Oslo World, og jammen lover det bra. Fant frem til de ferskeste sporene til noen av artistene:

Oumou Sangaré og Safi Diabaté – Barika 

Oumou Sangaré trenger vel egentlig ikke noe intro. Den mailisiske grammy-vinneren har over flere tiår solgt hundretusener av album verden over.  Den siste låta hun har gitt ut «Barika» er en duo med Safi Diabaté, en «up-and-coming» artist også fra Mali. Du kan få med deg Sangarés åpningskonsert 2. november på Rockefeller.

Oumou Sangarés «N’Diya Ni» er en låt som har inspirert Pom Poko (Pom Poko: Intuisjon og magiske tilfeldigheter), Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkludert Oumou Sangaré), Oumou Sangaré – Album: Mogoya (Musikalske sidespor – uke 23/2017), Festival au Désert nord i Mali (Ørkenblues og Atlantersus)

Maria Jose Llergo – Te Espera el Mar

Maria Jose Llergo var et ukjent navn for meg, men svak for flamenco som jeg er trengte jeg ikke noe særlig overbevisning. Den andalusiske artisten utforsker ulike sjangre og nyanser, både tradisjonelle og moderne. «Te Espera el Mar» er laget for filmen «Mediterraneo: The Law of the Sea», en spansk spillefilm om flyktningkrisen i middelhavet. Den er sår og veldig vakker, takket være Llergos sterke fremføring. Hun har konsert på Parkteatret 4. november.

Pongo – Deixa Partir

Pongo dukket opp på radaren min i år, og nå kommer hun til Oslo. Portugiseren med bakgrunn fra Angola kan få hvilket som helst dansegulv til å ta fyr med kuduro møter dancehall og EDM. «Deixa Partir» er derimot en deilig jazzete og groovy låt som hun har gitt ut sammen med den franske trompetisten Béesau. 4. november deler Pongo scenen med Ami Yerewolo på Blå.

 

Bedouin Burger – Taht El Wared

Vokalisten i Bedouin Burger Lynn Adib kan så å si synge hva som helst, og i dette prosjektet med Zeid Hamdan, leker hun fritt. I «Taht el Wared» har den syrisk-libanesiske duoen kledd en beduinsk folketone i elektrodrakt. Sammen med DJ Ramy inntar de scenen på Hærverk 5. november.

Ådne

Hovedtema denne gangen er musikk utgitt på labelen Bella Union. Det er et uavhengig selskap som holder til i den engelske kystbyen Brighton. Selskapet drives nå av tidligere Cocteau Twins-medlem Simon Raymonde. Han har blant andre norske Pom Poko i stallen sin pluss flere andre fine artister som The Flaming Lips og Spiritualized.

Karen Peris – Superhero

Vil du høre noe vakkert, vart og poetisk bør du virkelig sjekke den siste plata til Karen Peris fra The Innocence Mission, «A Song is Way Above the Lawn». Det inneholder ti nydelige låter hvor grunnsteinene er piano og Peris sin klare og følsomme stemme. Noen av tekstene er basert på minner fra oppveksten, og i låten «Superhero» får vi en hyllest til barns åpenhet og nysgjerrighet. Se videoen her.

Warmduscher – Wild Flowers

Bandet Warmduscher har nettopp signert for Bella Union og debuterer på labelen med den svært funky og morsomme låten «Wild Flowers». Bandet må ha hatt en litt dårlig dag da de skrev låten, for de forbanner alt som kommer i deres vei – på en humoristisk måte: «Fuck this cheap cologne on my neck and fuck this stupid beard I’ve been riping». Låten blir å finne på det nye albumet til Warmduscher (det fjerde albumet i rekken), og skal vi dømme etter «Wild Flowers», har vi virkelig noe å se fram til. Sjekk låten og sjekk videoen.

Warmduscher – Big Wilma (Ferske spor uke 10/2018)

Marissa Nadler – Couldn’t Have Done the Killing

Marissa Nadler gir oss en mørk og stemningsfull låt med mye fint og røft gitarspill. Låten er en hyllest til dokumentarserier som tar for seg uløste mysterier. Nadler kommer med nytt album i slutten av oktober, og dette er en riktig så velsmakende forrett. Se videoen her.

Lost Horizons feat. Marissa Nadler – Marie (Ferske spor uke 6/2021), Marissa Nadler – I Can’t Listen to Gene Clark Anymore (Ferske spor uke 37/2018), Marissa Nadler – Blue Vapor (Ferske spor – uke 33/2018), Marissa Nadler: «Strangers» (Musikalske sidespor – uke 21/2016), Marissa Nadler – en moderne klassiker 

 

Victor

Label – Can’t Believe That You’re Going

Har du ikke rukket å høre Labels siste singel «Can’t Believe That You’re Going» ennå, kan du høre den her hos oss. Denne gangen har Label med seg Anne Mette Hårdnes fra Sweetheart, snerten vokalføring. Label er som vanlig produsert av Anders Møller, kjent fra blant annet Euroboys og Ulver, delikat neddempet produksjon med groovet inntakt og velplasserte fraspark (særlig fra de forvrengte gitarene). Samme beskrivelse gir jeg låta. Label blir bare bedre og bedre. Sjanger: Vestkyst og nogo attått.

Musikkvideoen, som bandets bassist Dag Eirik Clausen har laget til låta, må du se. ‘Musikkvideoen er basert på den svenske turistfilmen «Hallo Vikings» om Oslo fra 1964. Den har et slags harselerende skråblikk på Oslo, og med legendariske Lise Fjeldstad i hovedrollen som vampete femme fatale’, forteller Label til Musikknyheter. Les mer om videoen og se den her.

Label – Saturday (Ferske spor uke 33/2020), Label – Help Me, Athena & Johanna, Label – Get It Right (Ferske spor uke 21/2019), Label brekker ned albumet «All City» – låt for låt, Plateanmeldelse: Label – «Oslo So Slow , Singelanmeldelse: Label – «Jenny James» , Label – Weary (Ferske spor uke 49/2018),  Label «Jenny James», Label – It’s All Right (Ferske spor uke 22/2018), Label – Summer Went Wrong (ferske spor uke 17/2018)

Colonel Roger – Rugged Trails

Neste uke blir det Ferske spor-kampanje på deichman.no, starter mandag 10. oktober, som skal gå til uka etter. Det betyr at en god del ekstra vil få med seg ukas Ferske spor (og andre Ferske spor). En utgivelse som fortjener med stor F å nå flere lyttere er Colonel Rogers andre utgivelse, som har fått navnet «Rugged Trails». ‘Låtene har drivende gitarløp med akkurat den riktige skurrelyden og sjelfulle vokalen, og som sender assosiasjoner til Neil Young, og det er ikke bare vokalen som er sjelfull, alt på plata er det, her har de virkelig klart å fange den umiddelbare gnisten under innspillingen  – «my music is simpel and honest, som det synges i «Vision Blurred» –  i tillegg er låtene og produksjonen utmerket’, skriver jeg i forrige Ferske spor. Colonel Roger opplyste nylig på deres Facebook at den nye plata vil bli sluppet på 180 grams vinyl med gatefold cover. Så bra, en slik kvalitetsplate må også være tilgjengelig på kvalitetsvinyl.

Colonel Roger- Visison Blurred (Ferske spor uke 39/2021), Colonel Roger – Got a Shirt from Saint Thomas (Ferske spor uke 46/2018), 5 plater som har inspirert Colonel Roger

Staxrud Allstars – Train Train

Andre som virkelig klart å fange den umiddelbare gnisten under innspillingen er Staxrud Allstars. Dette er ikke en cover av The Count Bishops‘ kultklassiker «Train, Train» (skrevet av Zenon de Fleur), som for øvrig både Billy Bragg, Blackfoot (de har gitt ut mye snacks, forresten) og Young Lords fra Halden gjør en en fin cover av. I mine øyne og ører er Staxrud Allstars’ «Train Train» (skrevet uten komma, altså) også allerede en kultklassiker. Låta høres ut som den er innspilt live, det lyder som en fullblods liveinnspilling, men den er ikke innspilt live, utrolig nok, hør Eivind Staxrud fortelle om innspillingen i dette fine intervjuet på NRKs Stjernepose.

Herlig raspevokal av Jim Jones (The Jim Jones Revue) med noe av den samme sjelfulle schwungen som f.eks. det Bruce Brookshire i Doc Holiday gjør på «Doc Holliday Rides Again»-plata fra 1981. «Train Train» er en sprutende rakker av rocker (ordspill, faktisk) med boogiesving, kicker du på band som Backstreet Girls, Kosmik Boogie Tribe eller eldre band som nevnte The Bishops, The Inmates, Lew Lewis Reformer, The Pirates, Blast Furnace and the Heatwaves, Eddie and the Hot Rods (tenker på den heidundrande gnisten) og mange andre, er det bare å slå til!

Det er litt av gjeng som Eivind Staxrud har fått med seg:

Train Train:
Komponist: Eivind Staxrud.
Tekstforfatter : Herjulv Arnkværn, Eivind Staxrud, Magne Hellesjø, Tina Rasmussen Nyborg.
Gitar : Eivind Staxrud, Kjartan Kristiansen, Morten Lunde, Petter Baarli, Johnny Skalleberg.
Munnspill : Sigmund Hagen, Richard Gjems.
Bass : Egil Stemkens.
Trommer: Larry Mullins.
kor : Sivert Høyem, Christer Knutsen .
Perkussion : Trond Augland.
Piano : Arne Martiniussen.
Vokal: Jim Jones
Tekniker : Johnny Skalleberg, Kim Lillestøl, Bård Ingebrigtsen
Produsent: Johnny Skalleberg, Eivind Staxrud, Kjartan Kristiansen.
Spilt inn Lab 2 og Ampertone.
Mix : Johnny Skalleberg
Mastring : Arnstein Fossvik.

Staxrud Allstar er med på sterke «Freeze!!! Fuzz!!!!!!» – Wild And Wonderful Garage Rock, Surf, Fuzz And Fun From The Sweaty North»-samleren med låta «Baby Don’t You Want A Man Like Me».  Album med Staxrud Allstars er på gang, på Pure Lust Productions, som har gitt ut denne singelen m.m.

Halycon Days – Sleepwalking

Det er intensitet og energi over «Sleepwalking» samtidig som den er melodiøs, det er balanse i det melodiøse-hardcore-regnskapet her – det hele effektivt og godt strukturert, inkludert produksjon med sine luftige nærmest atmosfæriske elementer. Bra jobba! (Som vi pleier å si her på huset når noen har gjort et eller annet bra). «Sleepwalking» er fjerde og siste singel fra Halycon Days kommende album «Keep Myself From Sinking», som slippes 5. november via Indie Recordings.

Robert Moses & the Harmony Crusaders – Our Next Step

‘Den Oslo bosatte amerikaneren fra Chicago har denne gangen samarbeidet med produsent Bendik Brænne. Resultatet er en finstemt catchy kombinasjon av delikate Bachararchske musikkarrangement og følsom, uttrykksfull, men også jordnær americana. Faktisk kan det tidvis minne om musikken som en stund gikk under navnet softrock’, slik innleder Jan-Olav intervjuet vårt med Robert Moses & the Harmony Crusaders, som kommer på Deichman musikk i nær framtid. Følsom og uttrykksfull er definitivt «Our Next Step» med Malin Pettersen på nydelig vokal (lytt til vår Podcast Utlånt til Malin Pettersen og les vårt intervju Nordicanaprinsessen på inspirert Nashville-reise med henne). Fra eksilamerikaneren Robert Moses’ tredje studioalbum «Leaving, Longing, Love».

Robert Moses & the Harmony Crusaders – Lost Lullaby (Ferske spor uke 49/2017)

Charlotte Qvale – Bones

Charlotte Qvale slapp singelen «Bones» 15. oktober. Den er skrevet og komponert av Charlotte Qvale og produsert av Morten Martens. Dette er første singelutgivelse fra hennes kommende minialbum som utgis våren 2022. – Musikken som har oppstått de siste månedene føles som en destillert versjon av meg som låtskriver. Jeg kommer til å snu opp ned på soundet mitt med jevne mellomrom så lenge jeg lever, men jeg tror alltid jeg vil kunne vende tilbake til denne skiva og føle meg hjemme i den, sier Charlotte Qvale. Onsdag 13. oktober kjørte vi singelpremiere på den finstemte balladen «Bones», pluss intervju med Charlotte Qvale, sjekk her: Singelpremiere: Charlotte Qvale – «Bones».

(Anbefalingen er oppdatert 19. oktober, 2021)

Videopremiere: Charlotte Qvale – «The Sea», Videopremiere: Charlotte Qvale + TRXD – «OSLO (gets cold this time of year)», Singelpremiere: Charlotte Qvale – «Broken Heart Syndrome», Charlotte Qvale – We Are Losers (Ferske spor uke 7/2019), Videopremiere – Marte Wulff: «Gå mæ vill» live på Deichman (med Charlotte Qvale), by:Larm 2014: Charlotte Qvale.

Frode Fivel – B-Train

Nå er Frode Fivel kommet langt i innspillingen av et nytt album, oppfølgeren til gode «Send /Return» fra 2019. Her og nå er han aktuell med en musikkvideo som har et høsttema.

Når UDs reiserestriksjoner opphører i disse dager, er det kanskje snart mulig for nordmenn å rulle over «The Grate Plains». Det høres ut som om Frode Fivel drømmer om å sitte i en knirkete togvogn på vei mot Rocky Mountains på sin siste singel «B-train». En plan B kan være å sitte på en henger som krenger seg gjennom flatlandet i Østfold. Det er i hvert fall der vi møter Frode i den nye musikkvideoen til låta.

Lydbildet på «B – Train» speiler virkelig Frode Fivel i den rustikke, knirkete togvognen omgitt av organiske landskap der slettene skråner i et variert terreng, med blinkende fjellvann og spektakulære fjell.

«B-Train» (fra det tidligere nevnte albumet «Send /Return») er både skjør, ettertenksom og søkende låt/video.

Fra: Videopremiere: Frode Fivel – «B-Train».

Frode Fivel: Inderlig harmonipop, Frode Fivel – Send/Return (Ferske spor uke 35/2020), Frode Fivel – The Swedish Black Disease & The Final Roar of the Dinosaur (Ferske spor uke 25/2020), Frode Fivel – The Swedish Black Disease (Ferske spor uke 7/2020)

Karin Park – Shape of a Child

Karin Park har nå signert til Pelagic Records også som soloartist. De slipper fjorårsalbumet «Church of Imagination» på nytt/internasjonalt 10. desember.

Jeg kåret Karin Parks «Church of Imagination» til årets mest spennende svorske album i fjor: Ved å blande kule nisjemusikere  med hennes egen familie og andre lokale krefter har hun skapt en fantasifull og besnærende profan form for gotisk gospel. Hør f.eks. på «Shape of a Child», som Kjetil Nernes i Årabrot har komponert, en hårreisende bra låt, bokstavelig talt. Med på låta er LaGaylia Frazier, en fantastisk vokalist, noe som høres til gangs, det er medrivende, mørk og gospel-influert, og bygger seg opp gradvis med mektig kor (tante, onkel, foreldre og venner er med i koret) og det hele formelig eksploderer.

Har du gått glipp av dette albumet har du litt av en oppdagelse i vente. Tipser også om intervjuet vi gjorde med henne i fjor. Det kommer også nytt materiale med Karin Park neste år.

Karin Park: Hellig fantasi, Karin Park – Shape of a Child (Ferske spor uke 21/2020) Karin Park – Empire Rising (Ferske spor uke 2/2020, , By:Larm 2015: Karin Park, Karin Park med ny EP – Se video, Karin Park & Lustmord – Song of Sol (Ferske spor uke 23/2021), Lustmord & Karin Park – Twin Flames & Hiraeth (Ferske spor uke 18/2021), Karin er nå andre halvdel av Årabrot.

The Pigeon Detective – I Found Out

«I Found Out» surret med jevne mellomrom på MTV etter den kom ut i 2006. I år feirer låta 15-årsjubileum –  den første singelen fra The Pigeon Detectives debutalbum «Wait for Me» fra 2007. «I Found Out» er en superhektende låt fra denne Leeds-gjengen. Den utstråler lekenhet, de punchy  gitarene (hør den punka åpningen) spriter opp  og hooklines og melodilinjer er vel ivaretatt. Den smittende energien er til stede i fullt monn. En låt fra brit pop-æreaen, som er på høyde med alt annet som ble gitt ut på den tiden. The Pigeon Detectives holder koken ennå, har et veldig godt live-rykte og har nok av godislåter til holde lydsporet til en strålende konsert.

Matt Bowman i  The Pigeon Detective er for øvrig fast innslag i podcasten LS11, se på You Tube. En meget god podcast hvis du er Leeds United-fan (noe jeg er).

Damokles – Bodies get Bored

Stopp pressen! Det «ropte» jeg sist 4. september da jeg nesten glemte Göttemias låt/video «Fatshaming (You Into Shape)». Dagens Stopp pressen-rop dreier seg om en annen låt/video jeg nesten holdt på å glemme, nemlig Damokles «Bodies get Bored», og den må med. Før «Bodies get Bored» har Damokles sluppet fem sterke låter, nå har de sluppet seks sterke låter.

Hvis dette er ditt første møte med Oslo-bandet, litt info: Damokles består av Kristian Liljan (Dunderbeist), Gøran Karlsvik (This Sect, Contrarian, Endtimers), Ronny Flissunde (Kite, Dunderbeist, Stonegard), Fredrik Ryberg (Dunderbeist) og John Birkeland (Dunderbeist, Melkeveien). Et spennende femkløver, der særlig This Sect og Contrarian har blitt godt mottatt her i huset. En erfaren gjeng dette, og det kan høres på alle de 6 låtene de har gitt ut så langt. Det å ha erfaring fra andre gode band, er ikke en garanti for noe som helst, men Damokles har funnet oppskriften.

Selv beskriver de uttrykket deres slik i et intervju vi gjorde med dem i fjor: – Damokles henter inspirasjon fra så mangt, men grunnlaget ligger nok i den mer emosjonelle delen av DIY hardcore/punk pluss relatert indierock, samt popmusikken fra det glade (?) 80-tall, med ca. like stor konsentrasjon på trøkk og støy som på giftige hooks.

«Bodies get Bored» er kanskje deres mest catchy låt så langt, og bør bli playlista på radio, strømmetjenester og alle andre steder der det spilles musikk. Låta har fundamentet i postpunk, men Damokles har evnen til å strekke uttrykket i flere retninger uten at det ender opp i vissvass. «Bodies get Bored» er intens, fengende, sødmefull og aggressiv. Det er altså måten de mikser sammen elementene (trekker ut de beste elementene) som er så bra, noe jeg har påpekt tidligere med deres andre låter.

Damokles – Ms. Misanthropy  (Ferske spor uke 3/2021), Damokles – Dead Don’t Care (Ferske spor uke 23/2020), Oslo-baserte Damokles med jækla sterk debut, Damokles – Our Special Touch (Ferske spor uke 17/2020), Damokles – It’s Closing Time (Ferske spor uke 11/2020)

 

Jan-Olav

Plosivs – Hit The Breaks

Ettersom denne kom den måneden jeg var PC-løs- og ingen andre har valgt den hittil, kan det kanskje være verdt å minne om denne bangeren? Plosivs er et nytt band fra John Reiss (Drive Like Jehu, Rocket From The Crypt, Hot Snakes, Pitchfork, The Night Marchers, Sultans med flere), som også teller Rob Crow (Pinback), Atom Willard (Against Me!, Danko Jones, Social Distortion, Rocket From The Crypt,) og Jordan Clark (Mrs Magician). Som vanlig strutter det av energi og overskudd. En vanvittig fengende låt, som står seg også en måned senere. Hjelpes vi gleder oss til debutalbumet fra denne San Diego-supergruppen tidlig i 2022.

Bob Vylan – Pretty Songs

Nok en låt fra samme periode. Flere i redaksjonen ble betatt av tekstene og musikken til grimepunkeren fra London i fjor, og det er ikke noen grunn til å stoppe der. Denne gangen er det nyaktivistene som får unngjelde for deres ikke voldelige, passive motstand. Boris Johnson-etterligning, et vittig refreng og et vanvittig driv, som kan slå ut noen hver motstand med eller uten knyttnever. Nok en slager fra vår britiske favoritt protestsanger. Video. Noe av den samme tematikken som i Bob Vylan-låten finner vi i denne lesverdige boken av Jan Kallevik og aktivisme i Oslo.

Bob Vylan – England’s Ending (Ferske spor uke 33/2020), Bob Vylan – We Live Here (Ferske spor uke 24/2020)

Bat Fangs – Queen of My World

Den tredje av disse en måned gamle låtene, fra Ex Hex- og The Moaners-avleggeren Bat Fangs går enda litt lengre i retningen av fengende The Runaways’ hardrock. Storslagent, hårete og med lettsungne refreng der altså fra duoen Betsy Wright og Laura King, som slipper albumet med  samme navn i slutten av måneden. Video.

Cocktail Slippers – Say My Name & I’ll Be Here For You

– Jeg tror at det unike er at vi er ekstremt glade i hverandre og henger mye sammen på fritiden også. Vi er en veldig sammenkoblet venninnegjeng blitt etter hvert selv om ingen av oss kjente hverandre fra før, forteller Sara Andersson til Deichman musikk i et kommende intervju. Kvintetten er aktuelle med albumet «Shout It Out Loud!» på Wicked Cool Records. Vi velger oss den fengende «Say My Name» og den gripende balladen «I’ll Be Here For You» (lyrics video).

Coctail Slippers – Night Train (Ferske spor uke 10/2020), Rock Mot Kreft

The Lipschitz – Squabble

Chicago-duoen, med navn etter den tyske matematikeren Robert Lipschitz, fører sammen postpunken til Wire med garasjerock, og resultatet er en slags hypereregisk new wave. En av mange bra låter på albumet «Chevron». Video.

Hand Habits – Clean Air

Meg Duffy, som utgjør Hand Habits, har gitt sitt kommende album på Saddle Creek tittelen «Fun House». Eventuelle The Stooges-referanser er meg ukjente i skrivende stund. Derimot så får vi en øm låt som gir sinnsro og en artist som har blitt mer eventyrlysten enn slik vi lærte å kjenne henne på de to første albumene og supportkonserten til Angel Olsen like før pandemien brøt ut 1. februar 2020. Det lyriske jeg vil søke klarhet og akseptere den andres opplevelse heller enn å pålegge skyld eller harme i denne frodige folkrockballaden. Video.

Hand Habits – i believe in you (Ferske spor uke 6/2021), Jess Williamson & Hand Habits – Picture of Flowers (Ferske spor uke 27/2020), Hand Habits – Can’t Calm Down (Ferske spor uke 10/2019), Hand Habits – Placeholder (Ferske spor uke 3/2019)  Hand Habits – Album: Wildly Idle (Humble Before the Void) (Musikalske sidespor – uke 10/2017)

Helen Love – This Is My World

De gamle er fortsatt eldst eller noe i den duren. Helen Love beskriver seg selv som Wales største Ramones-fan og lager fengende – og vittig – indiepop med en slags flørt med listepop, slik hun/de (en trio fra Swansea der frontfiguren også bærer artistnavnet Helen Love) har gjort det siden tidlig 1990-tall. «This Is My World» er tittelkuttet og første smakebit fra et album med samme navn, og får meg til å tenke på både Pet shop Boys og Kylie Minogue med sitt storslagne symfoniske synthpop lydbilde. Video.

Helen Love – Debbie Take Control of the Stereo (Ferske spor uke 48/2020)

BRNDA – Perfect World

Washington, D.C.-sekstett med en catchy blanding av artpunk og jangle pop. «Perfect world» er fra albumet «Do You Like Salt?», som ble gitt ut av Crafted Sounds, og ender i en kakofonisk saksofonsolo.

Eric Palmqwist – Du va aldrig rädd för att dö ung

– Jag kommer ihåg en kille från när jag var liten. Han skulle alltid dra allt han gjorde till ytterligheternas gräns. Vi brukade leka på ett berg och då skulle han alltid balansera precis vid stupet. Jag kommer ihåg en tjej från min klass. Hennes mamma och pappa luktade sprit, svett och cigarettrök. Hon räckte aldrig upp handen i klassrummet och stod oftast själv på skolgården på rasterna. Minns du någon från när du var barn som du redan då visste att det inte skulle gå bra för? Det här är en låt till dom, forteller Eric Palmqwist i presseskrivet til hans andre singel – etter «Kom en liten Stund» med Anna Järvinen ble sluppet tidligere i høst – fra et nytt album, som kommer på Ella Ruth Institutet våren 2022. Denne gangen har han hentet inn Andreas Mattsson fra Popsicle som produsent. Låten er en vakker, gripende hyllest til de som det ikke går så bra for her i livet, men som er hundre prosent til stede mens de er her.

Eric Palmqwist: Skilsmissebekjennelser, Ep’s Trailer Park – Love Is Gonna Help You (Ferske spor uke 6/2021)

Molly Payton – How Things Change

Fra Ep-en «Slack» hører vi nok en betagende ballade fra den unge Londonbaserte dama fra New Zealand. Det er følsomt og vakkert måten hun vever sammen Joni Mitchell og nedstrippet klassisk rock. Video.

Floodlights – The More I Am & The Overflowing Cup

Et år etter det fremragende debutalbumet kom det nye låter med Melbourne-kvartetten;  en dobbelt A-side singel. Tekstlig handler det denne gangen om personlig usikkerhet. Musikalsk er det fremdeles en skranglete blanding av jangle pop og folkrock fremført med skjorten utenpå. Tankefullt, litterært og ganske så vakkert. Venner av band som The Go-Betweens, The Clean og The Triffids bør kjenne sin besøkelsestid.

The Bug Club – My Baby Loves Rock & Roll

Drivende god rock fra den walisiske trioen, her inspirert av Jonathan Richman & the Modern Lovers på denne singelen fra en kommende EP kalt «Pure Particles», som slippes på Bingo Records 12. november.

Leo Nocentelli – Thinking of the Day

De mest oppvakte soul- og funk-kjennerne kjenner nok Leo Nocentelli fra New Orleans-bandet The Meters og slagere som «Cissy Strut», «Hey! Last Minute», «Handclapping Song» og «Hey Pocky A–Way». Eventuelt kanskje som backingmusiker for Otis Redding, Lee Dorsey, The Supremes og The Temptations. Nå har det dukket opp et hittil ukjent mer nedstrippet soloalbum, «Another Side», spilt inn i 1972 med musikere som Allen Toussaint (piano), James Black (trommer), og både George Porter Jr. (bass) og Zigaboo Modeliste (trommer) fra The Meters.

Et album som også hovedmannen selv inntil nylig trodde var tapt for evig og alltid, men som altså nå slippes på den grundige retrolabelen Light in the Attic. «Thinking of the Day» er innadvendt og sjelfull. Her gleder vi oss til å høre mer.

Arlie – wait a minute

Nathaniel Banks’ soveromspop-prosjekt fra Nashville har vokst seg til et band. Kombinasjonen av klassisk retro 1960-talls pop ‘a la Jellyfish med The Beatles og The Beach Boys i bunn og dansbar mer moderne elektronisk produksjon ‘a la Tame Impala er vanvittig fengende bop. Bekymringsløs, melodisk, en anelse glatt, godlynt, men mest av alt moro. Video.

Do you remember way back when you were young
(Whoa-oh-oh-oh)
Kick the skull and the crossbones, get high, have some fun
(Whoa-oh-oh-oh)
Drivin’ fast in your neighborhood
Carve a pentagram in a tree down in the woods
Yeah

Duschpalatset – Jag är min egen värsta favorit

Skakk, skjev indie fra Umeå-kvartetten, som slipper albumet «Baby» 26. november på Startracks.

Cat Power – Bad Religion

Chan Marshall annonserer at hennes tredje coveralbum «Covers» – kommer på Domino 14 . januar – med tolkning av andres låter. Særlig det første, «The Covers Record» fra 2000, har satt dype spor hos denne lytteren, men også «Jukebox» fra 2008 fant veien til mange hjerter. Denne gangen kan vi glede oss til hennes tolkninger av såpass forskjellige artister som The Replacements, Jackson Browne, Nick Cave, Lana Del Rey, Billie Holiday og Iggy Pop. Aller først får vi hennes versjoner av Frank Ocean og The Pogues.

Hun gjør dessuten en vri på sin egen «Hate» fra «The Greatest» (2006), som nå har fått navnet «Unhate». Antydninger om en lykkeligere kvinne? Hvem vet? Oppløftende er ihvertfall «Bad Religion». Hennes rocketilnærming til den amerikanske rapperens låt er intim og sart, og får frem nye aspekter ved låten. Slik bluesversjonen av The Rolling Stones‘ «(I Can’t Get No ) Satisfaction» uten refreng sammen med de tidligere albumene «Moon Pix» og «What Would The Community Think» skapte store bølger, og fikk oss til å invitere henne til Osloklubben So What for en svært personlig finstemt aften i sin tid.

Cat Power blir for øvrig selv covret av Dave Gahan & Soulsavers denne uka, versjonen av hennes «Metal Heart» fra «Moon Pix» og «Jukebox».

Øya 2013: Cat Power, Øya 2013: Cat Power – bilder 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter