Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 24. januar 2022

Ferske spor uke 4/2022

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Stian Bjørnsson Hope, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen

Geir

Noen låter fra skiver som gikk under radaren min i fjor

Arca – Músculos

Arca kom ut med ikke mindre enn 4 digitale utgivelser på tampen av 2021 (Kick II-IIIII). Her er det en del fine kutt, og jeg har fremdeles ikke hørt alt. Jeg liker når han lager kontraster, som i denne lille perlen fra Kick IIIII; med skarpe og stygge beats i valsetakt, blingete pianotoner og hans myke og sårbare croonerstemme på topp.

Arca – Nonbinary (Ferske spor uke 18/2020), Øya 2016 – Arca

Daniel Bachman – Year of the rat

Metallisk, men velklingende solo 12-strenger (med noe naturlyder i bakgrunnen) i en episk americana-låt som strekker seg mellom Charalambides og Ry Cooder. Fra den varierte og fine «Axacan», som kom ut i fjor på Three Lobed Recordings. bandcamp

Chris Corsano, Bill Orcutt – Some Tennessee jar

Åpen og flytende låt med improvisert musikk med trommer og gitar. Det er tidvis småkaotisk, men de klarer å holde en fin nerve gjennom låta. Fra skiva «Made of sound» som kom ut på Palilalia. bandcamp

Divide and Dissolve – Oblique

Mørk, seig, instrumental og stemningsfull doom/landskapsmetall. Duoen Divide and Dissolve (Takiaya Reed og Sylvie Nehill) er fra Melbourne i Australia og denne låta er fra skiva «Gas lit», som kom ut på INVADA Records. bandcamp

 

Stian 

Father John Misty – Funny Girl

Gleden var stor når jeg hørte at Father John Misty endelig skulle komme med nytt album, «Chloe and the Next 20th Century» slippes en gang i april, men kunne ikke unngå å kjenne på skuffelsen når jeg hørte singelen «Funny Girl». Det er ikke en direkte dårlig låt, men den showbizaktige stilen er ikke helt min greie. Får håpe den vokser på meg og at han har bedre ting å komme med på albumet. Noe jeg for øvrig har troen på, jeg er i utgangspunktet stor fan av Misty, og med Jonathan Wilson på laget forventer jeg det.

Father John Misty – Hangout at the Gallows (Ferske spor uke 44/2018), Father John Misty med morsom metavideo, Øya 2015 – Father John Misty: I faderens favn

bob hund – Skräck eller lycka?

Vi snakker over 30 år siden bob hund ble dannet, tia går jaggu fort noen ganger. De slapp riktignok ikke noe form for musikk før i 1993, den selvtitulerte EP’en med den glitrende låten «Kompromissen«, fremdeles en av mine absolutte favoritter. Jeg har fulgt bob hund med nesten like stor iver etter en konsert på So What! i Oslo i 1996, og i motsetning til visse andre skuffer de sjeldent. «Skräck eller lycka» er bob hund i kjent stil, med fengende vers og et øsende refreng som øker i intensitet og til slutt eksploderer i et vellydende kaos. Hentet fra det kommende albumet, «Det Allra Näst Bästa», en samling med uutgitte låter fra 90-tallet.

bob hund – Reserverat för spöken​​ (Ferske spor uke 49/2020),  bob hund – Helgen v. 48 (Ferske spor uke 47/2018), bob hund – Dansa efter min pipa (ferske spor – uke 23/2018), Bob Hund – Kompromissen (ferske spor uke 5/2018),  Plateanbefaling; bob hund – «Stenåldern Kan Børja»Her er noen av våre favoritt-coverlåter (inkludert «Ett fall och en lösning»), Mer bob hund

deLillos – Skummelt og fint

Jeg har ikke kjøpt et eneste album av deLillos siden «Neste sommer» (1994), ikke for at de suger, men etter den monsterhiten det albumet ble, spesielt tittelsporet og «Kokken Tor», var jeg kurert i årevis. Det er selvfølgelig urettferdig mot deLillos, det er garantert mye fett å finne på de 17 som har kommet i ettertid. Det kommer jeg kanskje til å finne ut av nå, for etter å ha hørt gjennom gruppas nyeste album, «Evige dager» har jeg virkelig fått tilbake lysten til å høre på dem igjen. De har funnet frem rockefoten, for ikke å si progrockfoten, oser av spilleglede og dundrer på med deilige gitarsoloer. Sjekk for øvrig ut «En av dagene», en hyllest til et visst dritkjent band fra England. NB! Er litt irriterende å høre på Spotify, for låtene går egentlig i ett, så det høres ut som hakk i plata når det skiftes spor. Go vinyl!

Classic Album Sundays på Deichman – deLillos «Hjernen er alene», Bokanmeldelse: deLillos – «Komplett», Øya 2015 – deLillos, Lars Lillo-Stenberg om nostalgi, melankoli, naivisme og Munchs kunsterskap, Beckstrøm Kvartett – Jubileum (Ferske spor uke 7/2018), Svette smil og varme mennesker i gul sone, Trøsten i det triste, Hva skal vi putte på plateomslaget da? deLillos – Hjernen er alene

 

Victor

Blood Command – Nuns, Guns & Cowboys

Blood Command sin første låt for året. Låten er hentet fra deres kommende album «Praise Armageddonism», som slippes i juli. Forrykende trommer & vokal (vokalist er Nikki Brumen fra Australia) = forrykende bra.  Skal jeg pirke litt, er de melodiøse partiene ikke melodiøse nok, men det blir som flisespikkeri å regne, de fungerer uansett som kontrast til trøkket Blood Command oppviser her. Ellers, som sagt, forrykende bra, sjekk til døme «passasjen» fra ca. 1:26 til 2:06, medrivende. Bandcamp.

Blood Command – The End Is Her (Ferske spor uke 37/2021), Blood Command – A Villain’s Monologue (Ferske spor uke 23/2021), Blood Command – «Return of the Arsonist» (Deichman: Årets album 2019), Blood Command – Afraid of Water (Ferske spor uke 7/2019), Øya 2017 – Blood Command, Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkl. Blood Command), Blood Command – Cult Drugs (Deichman: Årets album 2017, Rolf og Asle), Blood Command: Plateanmeldelse: «Ghostclocks»Blood Commands album «Funeral Beach», Blood Command – Video: «Alarm All Assasins»

Chemtrails Oslo – Flyddeinnifiddadi

Mer neandertaler-rårock & skrudd humor. Kjør på! Bandcamp.

Chemtrails Oslo – Oceans Means Shit To Me (Ferske spor uke 25/2021), Chemtrails Oslo – Serpent Dilo (Ferske spor uke 18/2021), Chemtrails Oslo – When Morrissey Dies, We’ll Have Cake (Ferske spor uke 6/2021)

Lazy Queen – Alcohol

Oslo-baserte Lazy Queen blander uanstrengt harmoniske og disharmoniske elementer sammen med et øre for melodi til en leken og livlig shoegaze-indie-hybrid. Så bra at en slik låt har får rotation på NRK P3. Bandcamp.

Lazy Queen – A Place (To Bury Strangers) (Ferske spor uke 13/2021), Lazy Queen – Gutted (Ferske spor uke 40/2020), Lazy Queen – Apocalipstick (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger), EP-anmeldelse: Lazy Queen – «A Sigh So Deep», Lazy Queen – «A Sigh So Deep» Lazy Queen – Turn From Void & Child of Glass (Ferske spor uke 36/2018)

Klish – Leonardo

Ådne har tatt med Klish-låta «Ka feile det kompisen din?» (se nederst), inspirert av den, intervjuet han har gjort  med tromsøværingen, anmeldelsen av det nye albumet «HGDFM» eller «Hver Gang Dere Forlater Meg» lyttet jeg endelig selv på låtene, og tar dermed også med en Klish-låt i ukas Ferske spor.

I fjor anmeldte jeg singelen «All tid e merkelig»: «Det umusikalske er den nye musikalen», rapper Klish i hans og Erling Ramskjells samarbeid «All tid e merkelig». Bra at det lages motvekt til det umusikalske, som denne låta. Klish rapper som en nordnorsk Gud og Ramskjell fyller inn med melankolske, ettertenksomme mørksinnete stemningspassasjer. En underfundig humor ligger på lur over det hele. En perfekt symbiose.

Klishs «Leonardo» er også en perfekt symbiose av galgenhumor med brodd, «blodig» alvor, og full av referanser. Ta en lytt på denne, låta Ådne har valgt og resten av låtene på albumet, du vil ikke angre, tvert imot.

Bols – Film

Det er flust av filmreferanser i Klish-låtene. Så da passer det å fortsette med Bols’ låt «Film», dessuten et Tromsøband. Jeg har nevnt Tromsøgruppa Bols i Deichman musikk tidligere, da jeg skrev om den selvtitulerte Follow That Dream-plata, utgitt i 2019, i forbindelse med at bandets to utgivelser, EP’en «Fishing For Success» (1987) og «Follow That Dream» (1988) da var ute på dobbel vinyl: Jeg anbefaler alle som er nysgjerrig på hva som rørte seg i post-punk og undergrunnsmiljøet på 80-tallet å sjekke Follow That Dream pluss andre enda mer ukjente aktører som Til Alle Barnas «Oppstilling», Bols’ «Alle Tider Har Sin Slutt» og post-punk-gotherne Garden Of Delights «22 Faces».

Bols’ «Alle Tider Har Sin Slutt» ble først utgitt på en Nye Takter sin kassett i 1985. I fjor kom en remastret versjon av «Film», albumet til Bols som ble satt sammen og remastret av Geir Jenssen fra Biosphere. En plate som dokumenterer bandets studio- og øvingsromopptak, som spenner over perioden 1983-1986. Meget bra opplegg. Tittelsporet «Film» er en annen post-punk/new wave-låt fra 80-tallet som anbefales å sjekke ut (en del annet snacks på den plata også). Bandcamp.

Aggie Frost – Film

Aggie Frost har laget sin egen filmatiske og forførende versjon, produsert og spilt/sunget av henne i studio på Tvibit, mikset av Poppa Lars og mastret av Per Martinsen. Låta er en del av prosjektet «Perlemor», som er et album som kommer ut i vår – og en forestilling som har premiere på Festspillene i Nord-Norge 2022 i juni. «»Gir dæ min morra» (klikk på linken under) er fra samme prosjekt. Bandcamp.

Aggie Frost – Gir dæ min morra (Ferske spor uke 11/2021), 5 plater som har inspirert Aggie Frost, Aggi Frost – Tidløs (Kohib Remix) & Stille (Ferske spor uke 43/2020), Aggie Frost – Tidløs (Ferske spor uke 26/2020)

Biosphere – Formanta & Shortwave Memories

Mannen bak utgivelsen av Bols-albumet, Geir Jenssen, har sluppet nytt album med Biosphere. Albumet «Shortwave Memories» er et album inspirert av post-punk elektronisk musikk på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, spesielt produksjonene til folk Martin Hannett og Daniel Miller. Albumet markerer en retur til vintage analog maskinvare fra den tiden.

«Formanta» er  influert av Kraftwerk og produksjonene til de to nevnte herremennene, men ender opp med lyde som ingen andre enn Biosphere.

Tittelkuttet er «Shortwave Memories», genial tittel. Det å teste ut en kortbølgeradio med ustabile forhold midt på svarta natta med skurrete lyd (ofte forsvant lyden helt, før mystiske, skurrende stemmer/musikk igjen dukket opp i det fjerne, så kunne lyden plutselig bli helt klar en stund, før den ble bort igjen osv.) opplevdes nesten som å høre lyd-livstegn fra det uendelige rommet (dette var jo før internett). Å lytte på tittelkuttet «Shortwave Memories» setter en i samme stemningsmodus – det er mye som generelt putrer både over og under overflaten i Biosphere-soundet, og det er vel nettopp det som gjør at man blir dratt ut av tid og rom.

Jeg har skrevet ganske mye mer om Biosphere i Ferske spor uke 23/2020, et moment  gjentar jeg her: Er du ute etter særegen og stemningsladet uttrykk nærmest hinsidig denne verdenen, ta et dypdykk i hele Biosphere-katalogen. Bandcamp.

Biosphere – Warmed by the Drift (V2) (Ferske spor uke 23/2020), Mer Biosphere (inkludert i intervjuene med Mind over MIDI, Kohib og Fjordfunk m.m.)

Aleksander Kostopoulos – Bakla

Aleksander Kostopoulos fra Bodø, trommisen i bandet ISÁK, i tillegg til at han har spilt med Mari Boine, Moddi og Pil & Bue. Sigur Rós, Jon Hopkins, Bonobo, Bon Iver, Jónsi, Biosphere og Ólafur Arnalds trekkes frem som sentrale musikalske innflytelser til Kostopoulos. I februar kommer det nye albumet «Oftania», inkludert «Bakla», som følger opp debutalbumet «Faleo» fra 2018. Vi har anbefalt «Faleo» flere ganger (trykk på linkene under). Singelen «Bakla» er en forlengelse av uttrykket på en del av komposisjonene på albumet «Faleo». Lydrommet er større og musikken flyter av melodiøst, bedagelig og lekent av gårde på rytmiske englevinger med noen skarpskodde beskjeder underveis. «Bakla» er en forlokkende invitasjon til det nye albumet.

Aleksander Kostopoulos – Falelo & Elkao (Ferske spor uke 38/2018), Aleksander Kostopoulos – Låt: «Kusolda» (Musikalske sidespor – uke 11/2018), Aleksander Kostopoulos – Saklageto (Ferske spor uke 2/2018)

Beachheads – Change

Beachheads har sluppet «Change» – den siste singelen fra deres kommende andre album, som kommer 4. mars. Det er en mer nedstrippet utgave av Beachheads – i skjæringspunktet The Replacements, Buffalo Tom og R.E.M. – vi hører her, og de viser at de behersker dette formatet like fint som deres mer raskere låter. Bandcamp.

Beachheads – Jupiter (Ferske spor uke 25/2021), Beachheads – debutalbumet (Musikalske sidespor – uke 5/2017), Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (inkludert Beachheads), Singelanmeldelse: Beachheads – «Moment of Truth», Beachheads – «Una»

Damokles – Carry or Crush

Damokles er ute med ny singel og video. Fra albumet «Nights Come Alive», som slippes 25. mars. Rent tematisk, så leker låta med ideen om en menneskeheten på kollapsens rand: Hvilken gudeskikkelse eller trossystem legger du din lit til, bare for å få det hele overstått? «Choose your saviour, just say it’s over». Mørkt budskap, altså, men det er en renselse å lytte på Damokles sammenføyning av post-punk, emo og (post)hardcore, så også her. Bandcamp.

Damokles – Bodies get Bored (Ferske spor uke 41/2021), Damokles – Ms. Misanthropy  (Ferske spor uke 3/2021), Damokles – Dead Don’t Care (Ferske spor uke 23/2020), Oslo-baserte Damokles med jækla sterk debut, Damokles – Our Special Touch (Ferske spor uke 17/2020), Damokles – It’s Closing Time (Ferske spor uke 11/2020)

Weight – War on your Mind

Jeg ble tipset om dette oslobandet, og denne låta er j.. bra, ukas overraskelse, takk for tips! Bandet består av medlemmer fra straight edge punk/hardcore bandene Damage Control, Insurance Risk samt Shipwrecked, Common Cause mfl. I 2019 ga Weight ut en 3-spors EP på labelen Essence, som beskriver bandet slik: «Weight ble skapt av kjærlighet til lyden fra slutten av 80-tallets New York – da riffene var skarpe og sangene hadde grooves. Disse folka har holdt det gående en stund, og hvis du er en fan av hardcore med litt crossover blandet inn vil du ikke bli skuffet». Anbefaler deg også å sjekke ut liveklippene på Weight-fjesboka og deres spilleliste «Weight plays…. Mye spennende der av både kjente og ukjente utøvere innen mange forskjellige sjangre, bl.a. våre favoritter The Sound, deres liveversjon av «Winter» er med i Ferske spor, se under.

The Sound – Winter (live)

The Sounds «Will And Testamentet» er et «nytt» album av det legendariske britiske post-punk-bandet. Dobbeltalbumet «Will And Testament» inneholder live- og demoinnspillinger fra den senere perioden til bandet, som var aktivt fra London under store deler av 1980-tallet. Liveopptakene – inkludert private innspillinger av en konsert i  Paradiso i Amsterdams desember 1987, vurdert av bandet medlemmene selv til å være en av deres beste og mest intense opptredener,  er helt annerledes enn det eneste offisielle livealbumet «In The Hothouse» (1985) og inneholder til og med to ukjente sanger. Demoopptakene består av fire uutgitte låter. «Will And Testament» ble satt sammen av trommeslageren Michael Dudley, som også har skrevet linernotes og overvåket  mastringen av opptakene som trengte polering. «Winter» er en The Sound-høydare.

The Sound – skammelig bra

Pyton – Svart Punk Rock

Pyton er fra Kragerø og Porsgrunn. De har sluppet plata «Svart Punk Rock», som er oppfølgeren til «Ett Siste Magadrag» fra 2021 (den har jeg ikke hørt). Samtlige låter på den nye plata er komponert av bandets to gitarister/bassister (Ken Knudsen og Brede Iversen veksler på hva de spiller). Albumets tekster er hovedsakelig ført i pennen av de samme to, mens ett eksternt tekstbidrag kommer fra Cecilie Von Hertz på avslutningslåta «Ugrodde Sår».

Til Ferske spor falt valget på tittelkuttet «Svart Punk Rock». PFL Records på sin side, som gir ut plata, synes for eksempel sporet «Aargh.. Ooghh.. er en opplagt kandidat til spillelista (hvis vi bestemte oss for å ta en låt med). Den, og de andre låtene, finner dere jo på strømmetjenestene. Låta «Svart Punk Rock» er en rett frem samme hva den støter på punk/pønk – spilt inn live – omtrent i samme tapning som Ronny Pøbel. Teksten er herlig pønka, de gir seg ikke så lett, Pyton, hehe. Må nevne at låt-«åpningen/introen» (varer over 1 minutt) består av ganske dvelende støyete gitarer før Pyton tar skikkelig sats, så gruppa varierer uttrykket.

Green Sky Accident – Finding Failure

Det er 5 år siden bergensbandet Green Sky Accidents album «Plura» kom ut.  Fra den har «Hedge Creeper» og «Tiny Battlefields» vært med i Ferske spor tidligere (klikk på linkene under for å lese om dem). Nå er de ute med sin nye singel «Finding Failure». Dette er, i likhet med f.eks. nordmørebandet The Sideways «I’ll Be Gone», fin 90s indie dyppet i 60s pop. Green Sky Accidents nye album «Daytime TV» vil bli sluppet i løpet av 2022. Coveret ble laget for en god stund siden, men er evigaktuelt i en by som Bergen: Bybanen, i år 2050, nedstøvet, forfallen og går fortsatt ikke til Åsane (står det i presseskrivet). Bandcamp.

Green Sky Accident – Låt: «Tiny Battlefields» (Musikalske sidespor – uke 42/2017), Green Sky Accident – Låt: «Hedge Creeper» (Musikalske sidespor – uke 37/2017)

The Danny Cannon Show  – Imaginary Lines

The Danny Cannon Show er et band fra Bergen, Norge, og har holdt det gående fra midten av 2000-tallet, mer eller mindre iallfall. De har så langt gitt ut 2 album, i 2006 og 2011. Nå er de ute med deres fjerde singel «Imaginary Lines» fra den kommende utgivelsen «#3: Underschön», som slippes 25. februar. Låten er spilt inn og mixet av Robert Jønnum (Ai Phoenix, St. Thomas etc.). «Imaginary lines» er alt-country-«rufse»-poplåten på albumet, skriver de selv på fjesboka. «Imaginary Lines» er til dels i den samme melodiøse skurre-leia som stavangerbandet Colonel Roger opererer i. Bandcamp.

Evil Caprino – In Front Of My Eyes

Evil Caprino kommer snart med ny EP kalt «Hard Norwegian Scandipunkcore». Låta»In Front Of My Eyes» er fra den. I utgangspunktet en tøff låt, men blir til tider vel heseblesende. Dog, mer enn «Tuff Enuff» (som The Fabulous Thunderbirds melder her). Og breakdown-partiet på tampen, det er bare, ja, tøft.

Evil Caprino – Norwegian Nightlife Satan (Ferske spor uke 18/2021)

Dang!!! – Eight Minutes Till Doomsday & Manic Possessive

Vi har intervjuet Dang!!!, som i fjor slapp «Sociopathfinder». Albumet viderefører den stolte rockearven fra Moss der vi kan kjenne igjen elementer fra de to hovedpersonene Stig Amundsen og Arne Thelin sine egne band The Cosmic Dropouts, The Lust-O-Rama, The Kwyet Kings og Gluecifer.

Et av spørsmålene vi stilte:
Hva er det kuleste gitar og orgelriffet noensinne og hva er de kuleste riffene til Dang!!! og hvorfor?

Stig: Oi…… vanskelig…… riffet på «Dopes to Infinity» med Monster Magnet er en favoritt. Jeg er rimelig fornøyd med riffet i «Eight Minutes» på «Sociopathfinder». Hele låta begynte med at Arne sampla 8 minutter med trommer. Så alt på den låta er så og si en jam.

Arne: Geirs orgelriff på «Manic Possessive» er genialt. Ed Stasium – Ramones, Talking Heads, Motörhead etc. – produsent (som også mixet låten for oss) mente det var «Pure genious in its simplicity».

Enig med dem begge, så albumfavoritten «Manic Possessive» gjør comeback på spillelista og «Eight Minutes Till Doomsday» (en til albumfavoritt) gjør sin entré. Bandcamp.

Dang!!!: Mørk garasjerock innspilt på iPhone, Dang!!! – Long Gone Misery & Manic Possessive (Ferske spor uke 37/2021)

Jo Berger Myhre – Smallest Things, Pt 2.

På Jo Berger Myhre sitt album «Unheimlich Manoeuvre» fra i fjor leser Vivian Wang «What We talk About When We talk About Love» av Raymond Carver i «Smallest Things, Pt 2».

I vårt intervju med Jo Berger Myhre forteller han hvorfor han brukte det i sin komposisjon:

Jo Berger Myhre: «Litt tilfeldig leste jeg Carvers samlede noveller på nytt da jeg jobbet med plata. Jeg hadde laget instrumentalen til «Smallest things 2», men syntes det manglet noe. Jeg begynte å lese høyt fra boka, og det gav mening på alle måter. Vivians stemme hadde jeg hørt på en plate med Jenny Hval, og jeg tenkte at det ville bli bra. Det ble det».

Ja, det ble det, anbefaler i samme slengen Susannas «Ensomhet II» (les om den her). Bandcamp.

Jo Berger Myhre: Med skumle stemningsfulle lyder, Mer Jo Berger Myhre

Television Personalities – Hard Luck Story Number 39

Vi har satt opp ny utstilling i 3. etasje i Deichman Bjørvika titulert: Album som fyller 30 i 2022. Et av albumene som fyller 30 år er Television Personalities’ «Closer To God». Et TVP-album som sjelden blir trukket frem, men som er like bra  som det beste de har laget (dvs. ubeskrivelig bra). Jeg holdt nesten på å bytte dette dobbel vinylalbumet mot en «Closer To God»-CD, husker jeg, men gjorde det heldigvis ikke.

Deichman-kollega Viviana Vega intervjuet Ericka Ellectrick i fjor og spurte: Har du noen forbilder fra musikken og kunstens verden, eller kanskje noen muser? «Jeg føler spesielt å trekke fram Dan Treacy fra Television Personalites som en av de mest undervurderte og aller beste låtskriverne gjennom tidene. I ville hælvete som jeg elsker musikken hans!» (Ericka Ellectrick).

Jeg samstemmer fullt ut med Ericka. Jeg liker mye forskjellig musikk, og noen av utøverne jeg liker har jeg et helt spesielt forhold til, Television Personalities er en av dem. Dan Treacy/Television Personalites = Genial.

Tindersticks – You’ll Have to Scream Louder – fra albumet «Distractions», en tolkning av Television Personalities’ låt. Les også stuart Staples ord til Uncut om Television  Personalities (Ferske spor uke 3/2021)

Ellers er Television Personalities nevnt en god del av oss

 

Jan-Olav

King Hannah – Big Big Baby

King Hannah er en duo fra Liverpool, som fortjent får stadig mer oppmerksomhet for sin dvelende katartiske indie blues med samme kraft som P J Harvey. «Big Big Baby» er nok en hektende forsmak fra albumet «I’m Not Sorry, I Was Just Being Me», som utgis av City Slang 25. februar. Du verden hvor vi gleder oss etter denne, og tidligere singler, som «A Well-Made Woman», «Créme Brûlée», «All Being Fine» og «Meal Deal». Video. Bandcamp.

King Hannah – Créme Brûlée (Ferske spor uke 3/2021)

Anxious  – In April

Er det fremdeles noen som vil ha emopop ‘a la Jimmy Eat World? I så fall burde Anxious være en god kandidat til å bli en av dine nye favoritter. Albumet «Little Green House», som ble sluppet på Run For Cover denne uken, har mange vanvittig fengende, følelsesladede låter, som kombinerer powerpop og indierock med punktilnærming. Video. Bandcamp.

Onsloow – Unstoppable

Når vi snakker først om emo og pop. Trondheimsgjengen i Onsloow fortsetter å rulle ut godbitene for oss som også likte melodiøs indie fra 1990-tallet. Det låter selvsikkert, oppløftende og ganske berusende av musikken til Johanne Rimul, Lasse Berg, Mathias Nylenna og Morten Samdal. Snart kommer det selvtitulerte debutalbumet på How Is Annie Records. Alle hjerter gleder seg. Video. Bandcamp.

Onsloow – A Good Day to Forget (Ferske spor uke 25/2021),  Onsloow  – Overthinking (Ferske spor uke 21/2021)

The Sadies – Message to Belial

Toronto, Ontarios fineste country & western rockeband byr på nok en glitrende singel fra et kommende album. Musikken er søtladen og stemningsfull og burde kunne appellere til de som falt for Fleet Foxes og kanskje Arcade Fire. Sistnevntes bandmedlem Richard Reed Parry har produsert denne siste bønnen om frelse i mørketiden. Video. Bandcamp.

Kurt Vile & The Sadies – Baby’s Arms (Ferske spor uke 40/2019), Få ørene opp for The Sadies!, De canadiske kongene av countryrock

Fontaines D.C. – Jackie Down the Line

Første smakebit fra Dublinkvintettens tredje album «Skinty Fia», som slippes 22. april på Partisan Records, og som med rådyrets forbannelse er det også en mørk stemning på denne formidable singelen. Det handler om post-punk, som føyer seg til tradisjonen og plukker fra både The Cure og Joy Division, men som skiller seg ut fra de mange samtidige i samme spor med den gode, særegne vokalen til Grian Chatten, de personlige tekstene om irsk identitet og den sterke melodien. Video. Bandcamp.

Fontaines D.C. – You Said (Ferske spor uke 32/2020), Fontaines D.C. – I Don’t Belong (Ferske spor uke 24/2020), Fontaines D.C – A Hero’s Death (Ferske spor uke 18/2020)

David Bowie – Shadow Man

Første gang innspilt og skrevet samtidig med «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars», men først utgitt i 2002, og nå er denne tributen til Jung et sentralt kutt på Bowie-albumet «Toy», spøkelsesalbumet fra 2000, som  endelig ble sluppet som et bokssett 7. januar. «Shadow Man» er kanskje den aller beste låten der. Den finnes i to nye versjoner, demoversjonen fra 1970 og en unplugged versjon. På den nedstrippede unplugged versjonen kommer den selvsikre stemmeprakten til David Robert Jones virkelig frem (video), men jeg synes nok likevel at studioversjonen vi får på den første ti-tommeren er aller best med sin episke og intense karakter.

Deichmans David Bowie-favoritter, David Bowie: Spilleglede og gammel moro på spøkelsesalbum, David Bowie: Ziggy played guitar & Bowies Berlin, Lunken Lazarus, I dag fyller David Bowie 66 år!, Da burde alt være Hunky Dory!,

 

Ådne

Ingeborg Oktober – EHD

*Triggeradvarsel: Selvmordstematikk*

«EHD», eller «E Hata De», er å finne på det nye albumet til Ingeborg Oktober «1984». Det er et sterkt personlig album som omhandler det vanskelige og vonde temaet selvmord. «EDH» skildrer skam, hat og sinne og er kanskje det aller sterkeste sporet på «1984». Bandcamp.

Behøver du noen å snakke med? Mental Helse sin hjelpetelefon har døgnåpent, og nummeret er 116 123.

Ingeborg Oktober – EHD (Ferske spor uke 42/2021), Ósk – Flickering ( hjelp på vokalsiden fra Ingeborg Oktober, Ferske spor uke 48/2020), Likholmen: Havet og menneskenaturens stemme, Ingeborg Oktober – Skjømming (Ferske spor uke 3/2019), Ingeborg Oktober – Vandrevidere (Ferske spor uke 46/2018), Ingeborg Oktober – Skjømming (Ferske spor – uke 24/2018),  Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018),  Mer Likholmen, Erling Ramskjell

KLISH – Ka feile det kompisen din?

«HGDFM», eller «Hver Gang Dere Forlater Meg», er et temaalbum hip hop-artisten KLISH skrev til Festspillene i Nord-Norge i 2019. Nå er de 10 låtene ute som album, og det er bare å slå fast med en gang at Tromsø-mannen Jon-Are Masternes aka KLISH har laget et kanonsterkt og bortimot perfekt temaalbum. Fra det albumet har vi plukket den melankolske «Ka feile det kompisen din?» (pluss «Leonardo», se over). Les albumanmeldelsen her.

Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig» (Ferske spor uke 16/2021), Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig», Klish – «Dobbeltgjenger», Klish: Opphengt i Whitney og Jurassic Park, Klish: Jenter med tatoveringer, Klish feat. Oter «Fyring Fighting Fucking» (prod. Poppa Lars)

Honningbarna – Det kommer til meg

Det har drysset femmere og seksere over «Animorphs», den nye plata til Honningbarna. Vel fortjent! De er tilbake i storslag og høvler ned det meste av motstand. Låten «Det kommer til meg» føyer seg inn i rekken av hardtslående og kontante punklåter på albumet. Les albumanmeldelsen her og intervju med Edvard Valberg fra Honningbarna.

Honningbarna – Fortune cookie (Ferske spor uke 6/2021), HonningbarnaØyane er mosaikk (Ferske spor uke 37/2019), Honningbarna – Haster som faen (Ferske spor uke 50/2017), Honningbarna: Album: Voldelig lyd (Musikalske sidespor – uke 49/2017), Honningbarna – Låt: «Hold an ann» (Musikalske sidespor – uke 41/2017), Plateanmedelse: Honningbarna – «Opp de nye blanke», Øya 2013: Honningbarna, Mer Honningbarna

Yard Act – Payday

«Postpunk med umiskjennelig britisk humor», skrev vi om Yard Act. Nå er bandet fra Leeds ute med sitt debutalbum «The Overload». Fra den har vi valgt den snurrige låten «Payday». Sjekk ut videoen her.

Yard Act – Land of the Blind (Ferske spor uke 45/2021)

Dope Lemon – Stingray Pete

Australske Dope Lemon slapp ny plate like over nyttår. Det er mange fine låter på «Rose Pink Cadillac», og her får vi høre frontmann Angus Stone drive av gårde sammen med resten av bandet i den sløye og tøffe låten «Stingray Pete». Sjekk ut videoen, som er i ren Western-stil.

Angus & Julia Stone – Blue (Ferske spor uke 33/2021), Dope Lemon – Rose Pink Cadillac (Ferske spor uke 23/2021), Plateanmeldelse: Dope Lemon – «Smooth Big Cat», Dope Lemon (feat. Winston Surfshirt) – Every Day Is A Holiday (Ferske spor uke 32/2020)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter