Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 7. februar 2022

Ferske spor uke 6/2022

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Alexander Lunder Føyn, Ådne Evjen,  Jan-Olav Glette, Victor Josefsen, Stian Bjørnsson Hope

Geir

City & i.o, x/o – Bleak chain

Spennende og kontrastfull låt med skurrete, skranglete støyrock og svevende, blek vokal. Som en kryssing av Lightning Bolt med drømmepop, eller en skranglete lofi MBV. Fra den nye og varierte skiva til kanadiske City & i.o «Chaos is God neighbour» som strekker seg fra mørke ambiente landskap til støypop og skranglerock; noen ganger alt i samme låt. Ute på Editions Appærent. bandcamp

Pan-American – Outskirts, dreamlit

En smakebit fra den nye skiva til Mark Nelson, «The Patience fader». Den skal være tilgjengelig fra Kranky i midten av februar. Det høres ut som en naturlig fortsettelse fra forrige plate; elektrisk gitar i et stort øde landskap, ikke elektronikk. Minimalistisk drømme-amerikana, denne gang uten vokal eller andre holdepunkter. Dette er behagelig og myk musikk; jeg må imidlertid si at jeg savner ny musikk av Labradford, «postrock»-bandet Nelson var en viktig del, det er 20 år! siden forrige skive. bandcamp

Josephine Foster – Old teardrop

Myk og varm ballade fra den nye skiva, «Godmother». Låta er typisk for den nye skiva; den har fått et større og rundere lydbilde enn tidligere og inkluderer synter. Musikken føles nå mindre direkte, egen og nostalgisk og mer psykedelisk og poppete. Ute på Fire Records. bandcamp

Josephine Foster – Sheperd Moon of Starry Height (Ferske spor uke 34/2018). Josephine Foster, Richard Youngs og Richard Dawson. Josephine Foster: Årets album.

 

Alexander

Meshuggah – The Abysmal Eye

Hele fem år siden Meshuggahs siste plate ble sluppet. Denne gangen viser de hva de er god for i anledningen utgivelsen av den selvantennelige singelen «The Abysmal Eye». Bandet har saknet ned et par tempo for å varme opp til utgivelsen, som de slipper som sitt nye album, første april dette året. Melodisk er de nok ikke, men de fortsetter å høres ut som en dundrende sag, som med deres hardt opptjente talent er verdt å sjekke ut. Hva enn for planer de har for å slippet  i april, er sporlisten spekket med hint blant titlene «Broken Cog», «Light the Shortening Fuse», og «Armies of the Preposterous». En god singel for de som har fulgt deres karriere, men også for de som elsker og kjenner til sjangeren de angivelig er kjent for å stifte; «djent».

Merkelapper: teknisk metal, prog metal, math metal.

5 plater som har inspirert Mika Martinussen i Beaten To Death (Inkludert Meshuggah – «Caosphere», 1998). Mer Medhuggah.

 

Ådne

Emil Kárlsen – Muohta

Emil Kárlsen ga i fjor ut albumet «Nagirvárrái «der alle låtene er på samisk. Nå er han klar med den nye låten «Muohta». Historien og teksten er inspirert av romanen «Koke bjørn» av Mikael Niemi. Låten ble framført på samenes nasjonaldag søndag 6. februar. Karlsen framførte den sammen med KORK. Bandcamp. Les også.

Eels – Grandfather Clock Strikes Twelve

Mark Oliver Everett aka Eels er ute med albumet «Extreme Witchcraft». Fra det fine albumet har vi sakset ut en klassisk Eels-låt med snurrig tekst og alt fra gitar og klokkespill i instrumenteringen.

Eels – Are You Fucking Your Ex (Ferske spor uke 45/2020). Plateanmeldelse: Eels – «Earth to Dora».

Aystar – Hoods Hottest Part 1

En gammel kjenning fra tidligere utgaver av Ferske Spor er Liverpool-rapperen Aystar. Trap eller hip hop? Mørkt er det i hvert fall. Og bra. Se videoen her.

Aystar – Disrespectful (feat. Aydoe Soul) (Ferske spor uke 3/2021). Aystar – Kop That Shit (Ferske spor uke 49/2018).

Karpe – IBN ADAM

Jeg har ikke hatt noe nært forhold til Karpe tidligere, men den siste plata deres «Omar Sheriff» virker veldig bra. Den preges av et stort, deilig lydbilde med masse krydder. Fra plata har jeg valgt låten «IBN ADAM».

Karpe – SAS Pluss/SAS Pussy (Ferske spor uke 10/2019). Karpe Diem – Heisann Montebello ‎(7×7″ boks, vinyl, 2016) (Dyr på platecoveret). Karpe Diem – Vestkantsvartinga & Toyota’n til Magdi. Roskilde 2013: En storstilt fest. Intervju med Arif (Magdi dukker opp). Mer Karpe.

Kåre Indrehus – En god nabo

E har en nabo som er så rik – og e drømmer stadig om å gi han en ørefik. Sånn starter den nye singelen til Kåre Indrehus. «En god nabo» er forsmaken på et nytt album som kommer senere i år. Det er elektrisk og vindskeivt, og veldig sjarmerende.

Kåre Indrehus – Den forbudte frukt (Ferske spor uke 11/2021). Kåre Indrehus – Livet på landet (et av årets beste album i 2019, av Ådne Evjen). Plateanmeldelse: Kåre Indrehus – «Fra et bilvrak på Klipra».

Plàsi – Far From Home

Plàsi er svensk-gresk og har tidligere gitt ut albumet «People» i tillegg til flere EP-er. Nå er han ute med albumet «Foreign Sea». Albumet er spilt inn både i Sverige og Hellas. Vi befinner oss i det samme musikalske området som Nick Drake, Ásgeir og Charlie Cunningham befinner seg. Vi har valgt ut den vakre og relativt stillferdige «Far From Home».

Slowgold – På gräset

Slowgold og Amanda Werne er tilbake, og det med stil! Albumet «Kärlek» kommer i løpet av året, to år etter «Aska». Skal man dømme etter singelen «På gräset», har vi noe stort i vente. Det er klangfullt, stemningsfullt og veldig, veldig fint.

Slowgold – Nåt (Ferske spor uke 8/2020). Slowgold – En dag till (Ferske spor uke 6/2020). Mer Slowgold.

Black Country, New Road – Bread Song

Rett før det andre albumet til Black Country, New Road ble sluppet, kunngjorde frontfigur Isaac Wood at han trakk seg fra bandet. Vi vet ikke hva som ligger til grunn for den avgjørelsen, men det vi vet er at albumet «Ants From Up Here» lover meget bra. Vi har valgt låten «Bread Song». Bandcamp. (Vi har også valgt låten «The Place Where He Inserted the Blade», se lenger ned).

Black Country New Road – For the first time (et av årets beste utenlandske album 2021, Ådne Evjen).

 

Jan-Olav

The Reds, Pinks and Purples – Let’s Pretend We’re Not in Love og Don’t Come Home Too Soon

Mer flott skumringspop fra Glenn Donaldson fra det kommende fjerdealbumet «Summer at Land’s End» – tatt opp på kjøkkenet til låtskriveren selv, og sluppet på Tough Love/Slumberland. Vi gleder oss til mer trist janglepop fra et av San Franciscos aller fineste. Foreløpig legger vi inn de to singlene på spillelisten. Video til «Let’s Pretend We’re Not in Love». Video til «Don’t Come Home Too Soon». Bandcamp.

Ducks Ltd. – Sheets of Grey

Vart favoritt-janglepopband fra Toronto i Canada har nå sluppet den angivelige livefavoritten (kan noen hente disse til Norge snart?) «Sheets Of Grey» som en enkeltstående singel. Det er en drivende god låt med et dystert budskap. Protagonisten lider av depresjon og undrer om han noen gang vil bli lykkelig. Referanser til gamle favoritter som The Chills og The Feelies kan man finne i lydbildet. Video. Bandcamp.

Ducks Ltd. – «Modern Fiction» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Ducks Ltd. – Under the Rolling Moon (Ferske spor uke 41/2021). Ducks Ltd. – 18 Cigarettes (Ferske spor uke 39/2021).

Pink Milk – Blue Eyes (River of Glass)

Fem år etter at bandet fikk berettiget oppmerksomhet for sin alternative versjon av Foreigners «I Want to Know What Love Is» og den første platen «Purple» returnerer den svenske postpunk-duoen med albumet «Ultraviolet». Det låter vemodig, melankolsk og druknet i reverb, og henter frem minner om 1980-tallsband som Cocteau Twins, men også shoegaze fra 1990-tallet. Med hypnotisk kraft lokker de oss med inn i mørket i en historie om å ikke få den en vil ha.

When darkness comes for you
When light goes out
When everything is dead
Take my hand
Follow me tonight
Into the dark
Until the morning light
Breaks us apart

Video. Bandcamp.

Makthaverskan – Tomorrow

Maja Miner og hennes gjeng slapp sitt fjerde album «För Allting» på tampen av fjoråret. Ikke bare er det en av skivene som snek seg med på min oppdaterte liste over favorittalbum fra 2021. Det er også kanskje bandets aller beste? Det musikalske lydbildet har vokst og modnet, og de griper lytteren følelsesmessig med tekst og melodier på tidligere vis enn før. Med sine skurrende og skimrende gitarer og episke uttrykk gir vår utvalgte melodi «Tommorow» assosiasjoner både til Göteborgs stolthet Broder Daniel, og Lush. Dette er shoegazerpop av beste merke!

Why won’t you listen to it
Choose to see right through it
We don’t see that we are the cruel ones
And we don’t care unless it happens to us

Bandcamp.

Tocotronic – Ich nasse es hier

Arne Zank, Dirk von Lowtzow, Jan Müller og Rick McPhail utgjør det tyske bandet Tocotronic, som sammen med Die Sterne, Blumfeld og Die Goldenen Zitronen er de fremste representantene for Die Hamburger Schule i tysk musikkliv og banet vei for en ny æra i landets musikkhistorie. Bandene vokste frem på 1990-tallet og blandet eksperimentell pop, indie, grunge og punk med intellektuelle tekster på tysk. Med det skapte de grobunn for en ny bølge av tyskspråklig indie og rock i hjemlandet. Vi hadde fornøyelsen å oppleve de live på den nedlagte flyplassen Tempelhof under Berlin Festival 7. september 2012 hvor de opptrådte sammen med da hete artister som: Michael Kiwanuka, Sigur Rós, Little Dragon og Killers på hovedscenen, mens Grimes, Nicolas Jaar, Orbital og Brandt Brauer Frick Ensemble var forvist til den nest største scenen og du kunne finne norske Highasakite, svenske Miike Snow, Christine and the Queens, Major Lazer med flere på mindre scener. De tyske indierockveteranene er fortsatt i full vigør. Fra kvartettens nye album «Nie wieder Krieg», som slippes på Vertigo Berlin, Rock-O-Tronic Records, nyter vi denne singelen som også har fått en morsom video. Bandcamp.

Jeremy Scott – Fred Neil Armstrong

Dere kjenner han kanskje allerede som bassist i Reigning Sound, men han har også en lang solokarriere ved siden av, spiller i The Toy Trucks med flere. Nå er han aktuelt med den utmerkede «Bear Grease» på Back to the Light Records. Den anbefales varmt. Så full av organiske varme godlåter er den at det er vanskelig å plukke en enkelt, men vi tar singelen «Fred Neil Armstrong», så får dere se en fin video også når dere er i gang med å introduseres til en ny artist eller en gammel venns nyeste utgivelse. En hyllest til Fred Neil – mannen bak Everybody’s Talkin – og selveste månefareren Neil Armstrong. Folkrock, psykedelia og powerpop med fine gitarsoloer laget av en musikkonnosør med dyp kunnskap om musikk. I samarbeid med kompisen Graham Burke. Bandcamp.

Sister Sonny – Leonard in Drag og Stupid and the Silver Fox

Endelig foreligger Sister Sonnys mesterverk «The Bandit Lab» i vinylformat, som et dobbeltalbum. Når vi lytter igjen på denne platen, med forfatteren og produsenten til Sissy Wish Pedro Carmona-Alvarez og Stig Pluto Wålberg, Fredrik Fæden, Andreas Quenild og Lars Christian Heintz, slåes vi umiddelbart over hvor godt platen har tålt tidens tann. Platen, som den gang ble sluppet på Torfinn Nergaard Andersens label Rec 90, er nå på LP fra nye plategiganten i Bergen, Apollon Records, som også står bak en rekke andre kulturgjerninger for norsk kulturliv med reutgivelser av viktige artister, som De Press, Ym:stammen, Flying Norwegians, Seigmen, Major Parkinson, Airbag, Wobbler med flere samt Sister Sonnys egne «Love Songs»og «While Others Dance», og selvsagt en rekke fine nye plateutgivelser med artister som Deathcrush, Vestindien, Dang!!!, Weserbergland osv. Bandcamp.

Sister Sonny  – Nothing Amuses the People as a Puppet & Leonard in Drag (Ferske spor uke 48/2021). Sister Sonny – Liquid (Ferske spor uke 15/2019). Sister Sonny – The Bandit Lab. Moonpedro & The Gold Fish – Why Don’t We Do It In the Road (Ferske spor uke 49/2018). Plateanmeldelse: Moonpedro & The Sinking Ship – «Let’s Pig». Min platesamling: Pedro Carmona-Alvarez. Intervju med Pedro Carmona-Alvarez, Musikk i litteraturen (Inkludert Pedro Carmona-Alvarez – Rust). Bruce Springsteens «Nebraska» ble fremført på Litteratursymposiet i Odda.

Madrugada – Stabat Mater og Empire Blues

Etter 14 års albumpause er Madrugada nå også tilbake på plate, som landets største rockeband igjen, etter sin seiersparade av en comebackturné med feiringen av «Industrial Silence» i 2019, og beviser både seg selv og mange andre at også rocken kan bli voksen. Dobbeltalbumet «Chimes at Midnight» har ikke like mye brunst og energi som «Industrial Silence», men overskudd, selvsikkerhet og en musikalsk storslagenhet. Melodramatisk og høytidsstemt, og veldig godt egnet til stadionkonserter. Hvor de tidligere også har vinket til The Jon Spencer Blues Explosion, The Cramps og The Gun Club, er det nå i større grad artister som Van Morrison som er musikalsk ledesnor ved siden av Nick Cave, Pearl Jam, R.E.M. og Depeche Mode. Man kan høre at bandet har blitt eldre og modnet, og  at rockeren Robert Burås (hvil i fred) er borte med sin karakter, mens Cato Thomassen og Christer Knudsen har fått slippe inn med sine signaturer på gitar og keyboard, selv om det nå er trioen Jon Lauvland Pettersen, Sivert Høyem og Frode Jacobsen som er enheten og fokuset. Alle tre bidrar som låtskrivere. Min favoritt på albumet er nok den Leonard Cohenske låten «Stabat Mater», men også The Waterboys-nikkende «Empire Blues» står frem med tyngde og autoritet, der noen av de andre låtene fra den nordnorske stoltheten kanskje trenger litt mer tid før de fester seg på samme måte. Fremdeles er den voldsomme stemmekraften til Sivert Høyem en viktig bærekraft i musikken.

5 plater som har inspirert Sunniva Lundh (inkludert Madrugada: Industrial Silence). En av låtene Daniel Bakken, gitar, forbinder med Wudewuse er Madrugadas «Higher» (fra intervjuet Wudewuse: Eventyrlig og trolsk skogsfolk). Jasmine Sahlén forteller om Madrugadas «7 Seconds» (les intervjuet Katthem: Livsbejaende punk). Mer Madrugada. Sivert Høyem på Sentrum Scene – bilder. Sivert Høyem by:Larm: Høyspent, elektrisk og deilig. Mer Sivert Høyem. Robert Burås hedres med utstilling.

Big Brave – Half Breed og Hard Times

Den eksperimentelle metaltrioen Big Brave fra Montreal slapp to album i fjor. I april kom «Vital» på Southern Lord og mot slutten av året samarbeidet de med den Portland, Oregon-baserte duoen The Body fra Providence, Rhode Island om «Leaving None But Small Birds» på Thrill Jockey. Musikalsk er det en slags droning i landskapet postmetal og sludge der det legges stor vekt på å ikke benytte konvensjonelle  gitarriff. Subtil, ambient med referanser til folk og Dead Can Dance. Samarbeidsplaten er mer i et eksperimentelt  folk-, countryrock-terreng. Det anbefales  å utforske begge. Foreløpig har vel «Vital»  gjort mest inntrykk på denne lytteren, men sporet «Hard Times» fra «Leaving None But Small Birds» stikker seg frem med sin flotte tekst og dunkle bluesatmosfære. Anbefaler også at eventyrlystne lyttere som liker horrorstøy og livealbumaktuelle Sunn O))) (slapp nylig «Metta, Benevolence BBC 6Music : Live on the Invitation of Mary Anne Hobbs») å utforske katalogen til The Body. Video («Half Breed»). Video («Hard Times»). Bandcamp (Big Brave). https://thebody.bandcamp.com/track/hard-times.

Teo Wise – Punk Mother og Brillo Là

En italiensk artist jeg vet lite om utover at han er aktuell med EP’en «C’è Polly Solo» på Spya Sola og bor i Köln i Tyskland. Fengende lofi garasjerock er det uansett. Kanskje vil de som setter pris på en artist som Jay Reatard ha glede av disse låtene. Jeg blir ihvertfall glad av å høre på disse løsslupne energistinne låtene. Video («Punk Mother»). Video («Brillo Là»). Bandcamp.

Marissa Nadler – Lemon Queen 

Den snart 41 år gamle kvinnen fra Washington D.C har foredlet sin låtskriverkunst med årene og begynner å få en anseelig katalog med gode skiver. Det hele startet med akustisk folk, men nå er spekteret og spennet i musikken større. Singer-songwriteren med den vakre stemmen rører sammen en form for folk med gotisk blues og drømmepop. Jo mer vi hører på hennes aktuelle niende album «The Path of the Clouds» jo mer lar vi oss berøre av den eteriske skjønnheten i uttrykket. Video («Lemon Queen»). Bandcamp.

Marissa Nadler – Couldn’t Have Done the Killing (Ferske spor uke 41/2021). Lost Horizons feat. Marissa Nadler – Marie (Ferske spor uke 6/2021). Marissa Nadler – I Can’t Listen to Gene Clark Anymore (Ferske spor uke 37/2018). Marissa Nadler – Blue Vapor (Ferske spor – uke 33/2018). Marissa Nadler: «Strangers» (Musikalske sidespor – uke 21/2016). Marissa Nadler – en moderne klassiker .

Soul Glo – «Jump!! (Or Get Jumped!!!)((by the future))

Med denne heseblesende, intense låta om hvordan popularitet kan være ødeleggende for fargede artister annonserer hardcorestoltheten det nye og fjerde albumet «Diaspora  Problems» 25. mars. på Epitaph. Video. Bandcamp.

Soul Glo  – (Quietly) Do the Right Thing (Ferske spor uke 51/2020).

Donner – Andromeda Waltz

Jacob Holm-Lupo (fra White Willow og  The Opium Cartel) sitt nyeste  prosjekt Donner byr på stemningsfull og atmosfærisk musikk i landskapet til Tangerines Dream og John Carpenter og  byr også på elementer av  twang og norsk  folkemusikk skjult der inne et sted. Nå finnes albumet også på LP fra Apollon Records. Det låter halvt om halvt Berlin og Telemark, kan man kanskje si. Video.

Rolling Blackouts Coastal Fever – The Way It Shatters

I mai kommer australienernes tredje album «Endless Rooms» og vi gleder oss allerede etter denne energiske låten om livets vilkårlighet. Video. Bandcamp.

Deichman: Årets album 2020. Rolling Blackouts Coastal Fever – Cameo (Ferske spor uke 23/2020). Rolling Blackouts Coastal Fever – She’s There (Ferske spor uke 16/2020). Rolling Blackouts Coastal Fever – In The Capital (Ferske spor uke 10/2019). Plateanmeldelse: Rolling Blackouts Coastal Fever – «Hope Downs»Rolling Blackouts Coastal Fever – Talking Straight (Ferske spor uke 19/2018).

The High Water Marks – I Told You Before

Da var det femte albumet, «Proclaimer of Things» på Minty Fresh, til den norsk-amerikanske indiepopgruppen er tilgjengelig digitalt. Albumet fortsetter i kjente spor med finfine kraftpopspor som dette, og viser samtidig frem post-punk og noen mørkere sider. Vi gleder oss til å utforske mer i detalj. Bandcamp.

Deichman: Årets album 2021, The High Water Marks – Proclaimer Of Things & Jenny (Ferske spor uke 45/2021), Singelanmeldelse: The High Water Marks – «Proclaimer Of Things» & «Jenny», The High Water Marks –  Award Show (Ferske spor uke 46/2020), The High Water Marks: Leken kraft-indie, The High Water Marks – Can You (Ferske spor uke 40/2020)

Black Country, New Road – The Place Where He Inserted the Blade 

Black Country, New Road viser en  øm og mer intim side på  oppfølgeralbumet «Ants From Up There!, og vi liker det på tross av at låtene ikke er like umiddelbare som på  forgjengeren. Dette sporet har en anthemisk, ektefølt nerve som får meg til å assosiere til artister som Arcade Fire og Sufjan Stevens. Bandcamp.

Deichman: Årets album 2021.

Cate Le Bon – Moderation

Den walisiske sangerinnens sjette album «Pompeii» er nok en spennende, utfordrende kunspopskive med psykedelisk pop inspirert av blant andre David Bowies album «Low». En av de aller fineste låtene der er «Moderation». Vi gleder oss til nye snurringer av skiva og de skjulte gledene det vil avdekke. Video. Bandcamp.

 

Victor

Anti-Lam Front – Guttan som kunn faget og Kan du tilgi

«Konsept-EP om sport» er tittelen på den nye utgivelsen til trønderne Anti-Lam Front. 3 av låtene på EP’en er fylt opp av virkelig fengende skatepunk/poppunk eller Skatepønk med finurlig treffsikkerhet (tittelen på intervjuet vi gjorde med dem i fjor). På «Guttan som kunn faget» synges det om fallen norsk fotballstorhet (den nye norske fotballstorheten er som kjent Bodø/Glimt, jepp):

Minnan kan ingen ta fra Dortmund, Porto, Valencia
Fra Milano, Istanbul og Gøteborg Og aller best hadd vi det hjæm te dæ, sto med stjerna i øyan og glana
Da du på sympatisk vis ydmyka utlendinga og moldensera Ingen kan nånn gang erstatt dæ sjøl om æ alltid har hatt en på si

Få med deg tekstene, de er på Bandamp.

Anti-Lam Front – Litt av en Khan (2020) (Ferske spor uke 49/2020). Anti-Lam Front – skatepønk med finurlig treffsikkerhet.

MAKTKAMP – Til Helvete

MAKTKAMP er et «blandingsband» fra Innlandet og Nord-Norge, og selv sier de at uttrykket kan gi assosiasjoner til artister som Kvelertak, Ondt Blod og The Good the Bad and the Zugly. Det har de rett i, i tillegg gir avslutningslåta på albumet «i Affekt», Til Helvete», assosiasjoner til Turbonegro («Apocalypse Dudes»), black metal og pure rock. «Til Helvete» er en fyrrig miks av dette, fyrrig  må det jo nesten bli med den låttittelen. MAKTKAMP har dessuten mye å melde, tekstene er givende og straigt to the point. Bandcamp.

Klish – Filma med lykkelig slutt & Kult å være trist

Jeg fortsetter filmtemaet fra forrige Ferske spor, da Tromsøgruppa Bols’ låt «Film» gjestet Ferske spor med post-punk/new wave fra 80-tallet og Aggie Frosts filmatiske og forførende versjon av samme låt. Det er flust av filmreferanser i Klish-låtene, og tittelen på «Filma med lykkelig slutt» taler sitt tydelige språk. Denne «filmen» har ingen lykkelig slutt: «Når filmen om live ditt blir ba nokka du spole forbi» er en av tekststrofene her. Det er heller ikke «Kult å være trist». Klish rapper sarkastisk: «Okei, okei, så la mæ gjette, nu det kult å være trist». 2 låter til fra Klishs sterke album «HGDGM».

Klish – Leonardo & Ka feile det kompisen din? (Ferske spor uke 4/2022). Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig» (Ferske spor uke 16/2021). Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig». Klish – «Dobbeltgjenger». Klish: Opphengt i Whitney og Jurassic Park. Klish: Jenter med tatoveringer. Klish feat. Oter «Fyring Fighting Fucking» (prod. Poppa Lars).

Lamark – I bevegelse

Lamark tilbake med singelen «I bevegelse», og er definitivt i bevegelse via en spretten, fengende indiepoplåt (med en liten filmreferanse her også). Første smakebit fra Lamark sitt tredje album «Tre leiligheta seinere», som slippes 29. april 2022. Bidragsytere fra Pelicat, Divest (er med i denne utgaven av Ferske spor)  og Heatwaves.

Lamark – Album: Byen (Musikalske sidespor – uke 42/2017). Kloden er trøtt (inkludert Lamark). Deichman: Årets album 2017.

Sister Sonny – Superpurple

Ja, som Jan-Olav sier over, når vi lytter igjen på Sister Sonnys «The Bandit Lab» slås vi umiddelbart over hvor godt platen har tålt tidens tann (se her da vi spilte albumet på det gamle hovedbiblioteket i 2017). Og for å fortsette filmsporet (se Klish og Lamark over) tar vi i tillegg med denne komposisjonen med den frodige tittelen «Superpurple», en urovekkende ambientaktig sak, som fint kunne vært soundtracket til en film samtidig som den på egenhånd skaper egne (film)bilder og assosiasjoner. Bandcamp.

Sea Change – I Put My Hand Into a Fist

Ellen A. W. Sunde aka Sea Change blander det pulserende med det atmosfæriske, det lyse med det mørke, det tar dog litt tid før lyset skinner på Sea Changes univers her, selv om varmen hele tiden er til stede i uttrykket. «I Put My Hand Into a Fist» er fra det kommende albumet «Mutual Dreaming», som har fått 4 stjerner i Mojo, de skriver: «Like Fever Ray, Sunde’s most cited comparison point, Sea Change’s electronic pop is more an intense, tranceinducing trip than sweaty exorcism, yet Sunde balances it with earthy, sensual tones. Like the best Scandi-pop, Mutual Dreaming runs both hot and cold». Klikk på linken under for å lese Jan-Olavs omtale av en annen låt, Night Eyes» fra den kommende plata. Bandcamp.

Sea Change – Night Eyes (Ferske spor uke 45/2021). Sea Change – Flown (Ferske spor uke 43/2019). Sea Change – Wooden House (Øya 2019 – anbefalinger). Øya 2014: Sea Change – elektronisk balanse. Sea Change – Squares, NME hyper Sea Change, Mer Sea Change.

Spidergawd – Prototype Design

Spidergawd på sin side fikk karakter 3 i Mojo for albumet «Spidergawd VI», fra den får «Prototype Design» full pott fra oss. Vi har intervjuet Spidergawd, det kommer etter hvert, så følg med. I mellomtiden varmer vi opp med «Prototype Design» fra albumet. All rite», yes! Presisjonen, attacket, trommene, riffene, soloene, soundet. Alt er fullendt, teknisk perfekt og full av futt. Video.

Spidergawd – Man on the Silver Mountain (Ferske spor uke 25/2021). Spidergawd – Ritual Supernatural (Ferske spor uke 52/2018). Plateanmeldelse: Spidergawd – «Spidergawd». Moving Oos: Overskuddspreget soulbasert rock. Spidergawd-Mention .

Amund Maarud & Lucky Lips – Who’s Gonna Catch You

En både drivende og stemningsladet låt (det samme med gitarsoloen som kommer inn etter hvert) pisker tilbakelent av gårde i skjæringspunktet mellom amerikana, blues og rock. «Ideen til låta kom til meg på et hotellrom i Kambodsja. Låta er inspirert av en tur med elvebåt i Siem Reap. Det var et møte med mennesker i en vanskelig livssituasjon med liten eller ingen tilgang på reint vann. Det minte meg igjen på de enorme forskjellene vi så altfor lett godtar siden vi har det så godt på vår halvkule. Låta endte opp som ei historie om en fiktiv karakter som lever på utsida av loven fordi han ikke har noen annen mulighet til å overleve. Tittelen peker på et system som er så skakkjørt og korrupt og kampen for å overleve er daglig og valgmulighetene er få eller ingen», sier Amund Maarud. Bandcamp.

Amgala Temple (Amund Maarud, Lars Horntveth og Gard Nilssen )– Avenue Amgala (Ferske spor uke 40/2018). Mer Amund Maarud. Lucky Lips – Coming Home (Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33), Mer Lucky Lips.

Bloc Party – The Girls Are Fighting og Hunting for Witches

Bloc Party er ute med ny singel og musikkvideo. «The Girls Are Fighting» er fra deres kommende sjette studioalbum «Alpha Games», som treffer gatene 29. april 2022. «Alpha Games» er bandets første studioalbum siden elendige «Hymns» (2016). Kele Okereke forteller at han er veldig fornøyd med arrangementet til dette sporet fordi det har denne glamrockfølelsen fra 1970-tallet og Adam Ant-følelsen. Bloc Party har her gått tilbake til det klassiske Bloc Party soundet ‘a la «Hunting for Witches» fra det gode andreabumet «A Weekend in the City» (2007) som feirer 15-årsjubileum i år.

Plateanmeldelse: Bloc Party – «Hymns».

Lucy Gooch – Rain’s Break

Inspirert av setningen «…henter frem minner om 1980-tallsband som Cocteau Twins» i uka Ferske spor omtale av den svenske duoen Pink Milk tar jeg med engelske Lucy Goochs komposisjon «Rain’s Break» –  tittelsporet fra albumet hennes som kom i fjor (Jan-Olav kåret for øvrig Lucy Goochs «Rain’s Break»til et av fjorårets album) – en utsøkt låt fra 2021 der inspirasjonen fra vokalsjongleringen til Elizabeth Fraser i Cocteau Twins er tydelig. Lucy Goochs vokal er praktfull, hun bruker vokalen som instrument og vice versa. Det hele er utmerket komponert, alt flyter inn i hverandre og skaper et spennende og samtidig umiddelbart og innsmigrende uttrykk. Bandcamp.

Tuvaband – Growing Pains og I Think

Tja, ukas Ferske spor fra meg består av en del låter fra i fjor (disse to låtene har attpåtil begge vært med i Ferske spor tidligere), men det er det garantert ikke alle som har fått med seg  🙂 Dessuten er Cocteau Twins/Elizabeth Fraser-inspirasjonen tydelig, som på «Lucy Goochs «Rain’s Break»,  særlig på «I Think». «Growing Pains», den første singelen fra Tuvabands «Growing Pains & Pleasures», har gjestet Ferske spor 3 ganger, alle gode ting er tre, ikke sant. Jeg gjentar: «En innbydende, fascinerende til dels eksperimenterende låt med gjennomført sound og gripende vokal». Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lyttet på denne låta (og vokalføringen), det er ikke lite ihvertfall. Bandcamp.

Tuvaband: Eterisk pop, Tuvaband – Growing Pains & I Think (Ferske spor uke 23/2021). Tuvaband – Growing Pains (Ferske spor uke 4/2021). Tuvaband – I Entered The Void (Ferske spor uke 2/2020). Tuvaband – Wolfpack (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger).

Divest – Symbolic Calypso

Introen til intervjuet vi gjorde indie/pop-gruppa Divest fra Østfold/Viken (Rygge) for to år siden begynner slik: «De gjennomarbeidede låtene klinger godt i øret og føles som noe man kan ha hørt før, en gang de siste 15-20 årene, men har også tilstrekkelig egenart til at man får lyst til å høre de igjen. Melodiene innehar en smittende energi og de har evne til å lage fengende melodier». Beskrivelsen passer godt på den til dels Håkan Hellström-aktig poplåta «Symolic Calypso» fra Divests nye EP «Moments of Ease». Fin-fin.

Divest: Catchy indiepop med attityde. Divest – If You Give It (Ferske spor uke 40/2020). Divest – Passing Through (Ferske spor uke 40/2019). Divest – Throw Me Off & Screenshot (Ferske spor uke 27/2019).

The Chairs – Christopher Bell

The Chairs’ album «Gary’s Philosophy» feirer 25-årsjubileum! Dette er virkelig en godbit fra Stavanger! “Jeg falt umiddelbart for musikken – herlige popmelodier – men med gode doser fuzz og futt”, skriver Ebbe Helberg i vår hyllest-post der vi publiserte en anmeldelse av albumet. Ingen av låtene fra plata er på Spotify, så synd å ikke få formidlet låter som «Smelly Belly Girl» og «Come on Feel the Lesbian Love», men «Christopher Bell», deres oppegående hyllest til Chris Bell i Big Star, kan du lytte på her.

Plateanmeldelse: The Chairs – «Gary’s Philosophy» (sjekk flere The Chairs-referanser etter anmeldelsen). The Chairs – «Tears In The Makeup».

 

Stian

Andy Partridge – Great Day

Etter at XTC imploderte tidlig på 2000-tallet forsøkte Andy Partridge seg som låtskriver for andre artister, det gikk dessverre ikke så veldig bra, de fleste låtene så aldri dagens lys av ulike grunner. Heldigvis for oss har han endelig kommet på den geniale ideen å heller gi dem ut selv. EP’en «My Failed Songwriting Career vol 1» kom ut i fjor høst, det skal etter planen komme vol 2 senere i år, og hvis alt går etter planen blir det også et album på et tidspunkt. «Great Day» ble visstnok skrevet for en kvinnelig vokalist med ønske om en låt i Paul McCartney stil, og selv om han ifølge seg selv ikke mestrer det høye toneleiet så godt mestrer han på alle måter å lage en poplåt i god Maccastil. Ligger på Youtube: https://youtu.be/7DjisTfZFFU

XTC – Senses Working Overtime

Siden det er 40 år i disse dager siden XTC ga ut albumet «English Settlement» slenger jeg også på en av deres beste låter fra dette formidable mesterverket. Sjekk for øvrig ut denne glimrende artikkelen fra The Quietus om albumet. Ellers vil jeg absolutt anbefale å høre podcasten Andy Partridge gjorde for Record Store Day med Paul Myers like før jul, hvor han byr på mange gode historier og interessante detaljer.

Plateanbefaling: XTC & The Dukes of Stratosphear. Sensurerte platecover (inkludert  XTC – Skylarking).

Lydsyn – Abernes planet

I 2015 ble det arrangert Oslo Psych Fest på Vulkan Arena, og selv om jeg i utgangspunktet hadde kommet for å se et av mine favorittband, Wire, var det Spids Nøgenhat som gikk av med seieren. I front sto vokalist Uffe Lorentzen, en såkalt godmodig danske med stor grått skjegg og romslig korpus. Han minner ikke så rent lite om Roky Erickson i stil, men faktisk også litt i vokalen. Det som i allefall er sikkert er at aldri har jeg blitt så gira på en band som sang på dansk før. Spids Nøgenhat har pause på ubestemt tid, men Uffe har gitt ut tre soloalbum til nå. LydSyn er hans siste prosjekt, visstnok et band som oppsto mens han kjedet seg under pandemien. Albumet kommer i løpet av året en gang, i mellomtiden kan du vurdere å ta en tur til København og besøke ham i platesjappa Route 66.

Oslo Psych Fest 2015s høydepunkt: Spids Nøgenhat. Legendariske Wire spiller på Oslo Psych Fest.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter