Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 9. februar 2022

Lytt til vår podkast ‘Utlånt til …’

Akkurat som forfattere blir inspirert fra musikkverdenen, blir musikere inspirert fra litteraturverdenen. Lytt til vår podkast ‘Utlånt til …’ en podkastserie der inviterte gjester forteller om en utvalgt bok som har en spesiell plass i livet deres: https://shows.acast.com/deichman-litteratur.

Av: Victor Josefsen

 

 

Til vår podkast ‘Utlånt til …’ har vi invitert gjestene Malin Pettersen, Metteson, Frode Grytten, Mimmi Tamba, Maria Kjos Fonn med flere som forteller om en bok som har gjort sterkt inntrykk på dem.

 

 

 

 

 

Patti Smith er punkrockens hoffpoet og et av rockens store ikoner og foregangsmennesker – poetisk, musikalsk, som politisk og sosialt. Ambisiøs, utfordrende og tidvis eksentrisk, Patti Smith er kanskje en av de største rockepoetene på denne siden av Bob Dylan, er innledning på vår sak fra 2011, les mer her.

Marlin Pettersen forteller oss hvorfor boka ‘Just Kids’ av Patti Smith ble en god venn under nedstengingen, og overbeviste henne om å fortsette å satse på kunstnerkarrieren.

Lytt på vår podkast med Malin her.

Har du lyst til å låne boka? Det kan du gjøre her.

 

 

Les også vårt dybdeintervju: Malin Pettersen: Nordicanaprinsessen på inspirert Nashville-reise.

Vi intervjuet henne i fjor der hun forteller hvorfor hun dro til Nashville for å spille inn hennes siste album «Wildhorse» (2020) og om forskjellene mellom norske studioer og musikere og opplevelsene hun hadde med sine musikere «over there» pluss mye mer.

 

 

 

 

 

‘Just Kids’ er historien om de to unge kunstnerne Patti Smith og Robert Mapplethorpe, de to fattige ungdommene som møttes i New York på sekstitallet. I starten hadde de ikke stort annet enn hverandre og en drøm om å leve av egen kunst. Innimellom hadde de ikke engang mat eller noe sted å bo. Les mer i vår sak: Patti Smith og Robert Mapplethorpe – drømmen om å leve av egen kunst.

 

 

 

 

Vi har skrevet en god del om Patti Smith. I You Are the One for Me, Patti skriver vi om hvordan samfunnet og noen i musikkindustrien prøver å pensjonere kvinner i 50-årene. Apropos det, i 2018 opplevde vi Patti Smith på Øya og meldte følgende:

«Mens ‘Horses’ (1975, red.anm) var alvor. Skiva hørtes både spontan og til dels jammete ut, uvanlig enkel og rett frem i forhold til det meste som kom ut. Men den hadde også en spesiell intensitet, både når den var lavmælt og når den var mer støyende. Det hadde mye med stemmen hennes å gjøre; på en måte ga hun fullstendig faen i alt som fantes av forventninger til en rockevokalist, samtidig spilte hun på og lekte med alt som fantes av klisjeer. Begge deler med stort alvor og en sjeldent intens tilstedeværelse. […]»

«Dama var magisk, det var umulig å fatte den rå kraften som den spinkle, lille skikkelsen utstrålte selv i de roligste låtene».

Beskrivelsene over tilhører Sverre Knudsen og kan leses i ‘Sverre Knudsen, 1979’. Setningene beskriver og betegner veldig godt mye av attraksjonen og sjarmen ved musikken til Patti Smith og den voldsom sterke utstrålingen og kraften hun besitter.

 

Malin Pettersen i Deichman musikk

Det skal godt gjøres å ikke bli beveget av Malin Pettersens stemme i «Alonesome» (2019). Lukk igjen øynene og lytt. David Jønsson, Deichman musikk og Deichman Lambertseter.

«Malin har et enormt talent som sanger og artist. Hun har så mye å bidra med», sier Robert Moses i vårt intervju: Robert Moses & The Harmony Crusaders: Å leve med lyden av sin stemme. Malin Pettersen bidrar på nydelig vokal følsomme og uttrykksfulle «Our Next Step» på eksilamerikaneren tredje studioalbum ‘Leaving, Longing, Love’ (2021).

Det føles litt som å ramse opp Nordicana All Stars da jeg plotter inn alle disse navnene. Det er nemlig litt av en gjeng som samles rundt mikrofonene for å tolke «Chicago» av Sufjan Stevens. Darling West, Ida Jenshus, Louien, Malin Pettersen og Signe Marie Rustad. «Chicago» er en av mine store favoritter fra Stevens, hentet fra klassikeren ‘Come On Feel the Illinoise’. Selv med alle disse distinkte stemmene samlet i en og samme sang, er det en helhetlig tilnærming og enorm varme i tolkningen, som gjør den så eminent. «Chicago» er hentet fra det The Northern Belle-albumet ‘The Women In Me’ (2021), som du bør lytte til. David Jønsson, Deichman musikk og Deichman Lambertseter.

 

 

Sverre Breivik er skuespiller og musiker, og har det siste året hatt stor suksess med sitt musikalske prosjekt Metteson. Under pandemien fikk han muligheten til å lage sin aller første, helt egne oppsetning på Den Nationale Scene. Det brakte ham til den unge britiske poeten Andrew McMillan, som med sin bok ‘Physical’ traff Sverre midt i hjertet..

Lytt på vår podkast med Metteson her.

Har du lyst til å låne boka? Det kan du gjøre her.

 

Metteson i Deichman musikk

Hvordan skal man forklare lyden av Sverre Breivik aka Metteson? Da låta «Devotion» fanget min oppmerksomhet var det med en fascinerende musikkvideo på kjøpet.

Det var noe sørgmodig, men også lekent over hele lydbildet, teatralsk iscenesatt av en skuespiller som kjenner sin scenekunst godt. All skam for å ha elsket åtti-tallets estetikk og inderlighet blir løftet til noe nytt og nydelig. «Devotion» er bare en av de fantastiske låtene på EPen ‘Convince Me’ (2020). Det er god grunn til å falle for alle, men særskilt «Harder» er noe du ønsker deg nå. Gå inn i helgen med Robyns nabogutt, sensuelt dansende sammen i tungt vårregn og inn til klamme lokaler hvor kropper står tett. Og når natten senker seg kan du kose deg med akustiske versjoner på artistens YouTube-kanal. Det er bare å la seg forføre! Bodil Aga Aandstad, Deichman musikk og Deichman Tøyen.

Når Metteson stemmer opp til «Under Your Shirt» (2021) er det med en nær stemme i et landskap av drømmer og eufori. Låta er varm, og vitner om en kjærlighet de fleste av oss bare drømmer om. Det er noe annet, en bedre verden i denne musikken. Svulstig og reell på samme tid, som et lydspor. Jeg har vanskelig for å holde tårene tilbake når jeg hører denne låta. «Under Your Shirt» drar paralleller til forrige århundres synthpop-hiter fra Sverige og England, og til klassisk musikk. Noen sammenligner også Metteson med Robyn og Nils Bech. La oss heller si at Metteson er noe helt eget. La ham ta verden med storm, og det nå. Bodil Aga Aandstad, Deichman musikk og Deichman Tøyen.

 

 

Det skulle en bok til for å reparere Mimmi Tambas brustne hjerte. Med en altoppslukende kjærlighetssorg plukket hun tilfeldigvis opp ‘A Game of Thrones’ av George R R Martin, den første boken i hans kjente fantasyserie ‘A Song of Ice and Fire’.

Lytt på vår podkast med Mimmi Tamba her.

Har du lyst til å låne boka? Det kan du gjøre her.

 

 

Mimmi Tamba i Deichman musikk

Mimmi Tambas versjon av «Life on Mars» er det åpenbare høydepunktet og et sjeldent eksempel på en sanger som tør å angripe låtene og scenen med sin egen stil. Jan-Olav Glette om hennes innsats i David Bowie «Lazarus»-forestillingen på Det Norske Teatret.

 

 

«Stridsberg har blitt kritisert for å romantisere lidelse», sier forfatter og skribent Maria Kjos Fonn om den vakre og vonde romanen, ‘Darling River’, av Sara Stridsberg. Boka er oversatt til norsk av Monica Aasprong. Kjos Fonn har selv skrevet flere bøker om unge kvinner i strid mot både seg selv og samfunnet, og også hennes bøker er slående i sitt rike og lyriske språk. Stridsberg har vært en viktig inspirasjon for Marias forfatterskap.

Lytt på vår podkast med Maria Kjos Fonn her.

Har du lyst til å låne boka? Det kan du gjøre her.

 

 

Maria Kjos Fonn har skrevet bok om DumDum Boys‘ ‘Splitter pine’ (2021) i serien Norske albumklassikere. Hun ble født året etter ‘Splitter pine’ ble utgitt.

Maria Kjos Fonn debuterte med novellesamlingen ‘Dette har jeg aldri fortalt til noen’ i 2014. Hun utga romanen ‘Heroin Chic’ i 2020, om en ung kvinne som begynner med heroin. «Det hadde vært umulig å skrive om heroinmisbruket til hovedpersonen hvis jeg ikke visste hva jeg snakket om,» uttalte hun ved utgivelsen.

Da DumDum Boys ble spurt om de ville stille til intervjuer til en bok om ‘Splitter pine’, var det én grunn til at de svarte ja: At det var Maria Kjos Fonn som skulle skrive boka.

 

 

På slutten av 1950-tallet fanget en amerikansk fotograf det helt ordinære norske hverdagslivet i en bok. For forfatter Frode Grytten er det en betydningsfull bok. Bli bedre kjent med det vakre stebarnet Grytten kaller fotoboka, og hør hva han finner i Robinsons bilder av fiskere, forretningsmenn og feirende barn her.

Lytt på vår podkast med Frode Grytten her.

Har du lyst til å låne boka? Det kan du gjøre her.

 

 

Frode Grytten i Deichman musikk

Frode Grytten forteller om sin egen platesamling.

2. Hva var ditt første «kognitive» platekjøp?

– Det var Elton Johns ‘Goodbye Yellow Brick Road’, hausten 1973. Far min hadde kjøpt ein platespelar som såg ut som ein liten koffert. Når ein opna kofferten, var det spelar og to høgttalarar inni. Han kjøpte to plater til seg sjølv og mor mi, det var ei med James Last og ei med Herb Albert. Og så fikk eg og bror min kjøpe kvar si. Då blei det Elton John på meg. Det er ei plate som har stått seg godt. Les mer her. Lars Junge, Deichman musikk, Deichman Nydalen.

 

Frode Grytten har vært så freidig at han har skrevet en roman om The Clash (2013, red.anm), sett fra deres egen synsvinkel. Det kunne lett ha blitt litt klamt, men takket være forfatterens dyktighet og kløkt fungerer det knallfint. Jeg koste meg virkelig med denne romanen, og du trenger ikke å ha et forhold til The Clash for å få noe ut av den. Frode Grytten skriver glitrende og turnerer språket på en elegant og poetisk måte, så det er en fryd å lese uansett. I tillegg fikk det meg til å  høre på The Clash én uke i strekk, og det er aldri bortkastet tid. Les mer her. Stian Bjørnsson Hope, Deichman musikk, Deichman Bjørvika.

 

 

 

Litteratursymposiet i Odda har mange tradisjoner, og kanskje den aller fineste tradisjonen er Pedro Carmona-Alvarez og Frode Gryttens musikalske innslag. I år ((2013, red.anm.) fremførte de Bruce Springsteens ‘Nebraska’. Les mer her. Marie Hustad Jørgensen

 

 

 

 

 

 

 

Beady Belle sin favorittbok

Det er en bok jeg alltid vender tilbake til, som jeg har lest mange ganger, og som jeg oppdager nye sider ved hver gang. Jeg blir så inspirert av den, på en litt mørk og underfundig måte… Boka er Frode Gryttens ‘Bikubesong’ ( fra vår spalte 5 om bøker og musikk).

 

 

 

 

 

 

 

Det kommer en podkast med Susanne Wallumrød mandag, og så en med Ella Maria Hætta senere på våren. Varm opp med intervjuet vi gjorde med Susanna i fjor: Susanna: Ondskapens blomster i nedstrippet musikalsk kledning og videoer/låter av ISÁK (bandet til Ella Maria Hætta.

 

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere.

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter