Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 7. mars 2022

Ferske spor uke 9/2022

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Victor Josefsen, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette

Victor

 

Skambankts album «Ti»

Skambankt – Satan – det e du & Ti

Raga Rockers synger i «Når knoklene blir til gele» i 1983:

For når knoklene bli til gele
Er det ingenting i verden
Som kan måle seg med det
For lykken er et badekar
Med lunkent vann og såpeskum
Frihet og rettferdighet
Er at alle bor i blokk

Skambankt synger i tittellåta «Ti» fra årets album:

der e så mange ting me ska fordøya
så møje bullshit me fylle opp livet med
der e så mange ting de fyre seg opp på
alle e eksperter men eg gidde ikkje det
vil heller kjenna på salen som dirre og gynge
se folkå som flippe og svette og synge
vil heller kjenna på rusen av euforien
surfa på bølgå å føla meg frie

Det handler om den helt spesielle stemningen som oppstår på konsert mellom publikum og utøvere, en stemning ingen album kan gjenskape. Skambankt-låtene «Ti», «Satan – det e du», «Faen ta Amerika» fra det nye albumet får meg konsertmodus – stadionkonserter ‘a la band Turbonegro på Quartfestivalen, Kvelertak på Øya, Raga Rockers og Dumdum Boys på Rockefeller/Sentrum Scene. Jeg liker så klart klubbkonserter, konserter på pønkebuler m.m. like godt, noen ganger mer en stadionkonserter og vice versa. Alle konserter lever sitt eget liv, men her dreier det seg om å se frem til festivaler osv. med et «stadionband» på scenen. Det er forresten ikke alle band som får til overgangen fra små scener til store (av de som har det som mål), man må ha det store ekstra og publikumstekke, og det har Skambankt.

Skambankt-låtene fungerer meget godt i albumformat også, de lager proff, lidenskapelig utført rock med popelementer, som f.eks. «For En Evighet» (klikk på lenken under for å lese omtalen). Det er velspilt og dynamisk. Iørefallende, direkte og med usminket ærlige og givende tekster.

Skambankt – For En Evighet (Ferske spor uke 7/2019). Tollak Kalvatn Friestad (Skambankt) – 5 om bøker og musikk. Tons of Rock 2018 – Fotoreportasje (inkludert Skambankt). Mer Skambankt.

 

Tvivler – Der er for få borgerlige i det her land

Københavnbandet Tvivler har signert med Fysisk Format, og det er sluppet en singel, «Der er for få borgerlige i det her land», fra deres andre album «Kilogram», kommer 6. mai.

Vi intervjuet Tvivler i fjor: Tvivler: Samfunnskritisk, følsom hardcorepunk. Om Tvivler første plate «EGO» utgitt i 2020, skriver vi: ‘Det er en plate som engasjerer med tankevekkende budskap, direkte kommentarer til vår samtid og røffe, utfordrende, men også svingende takter. Frijazz, math-rock, noiserock og hardcore punk i skjønn forening, og lidenskapelig samspill’.

Henrik Pultz Melby i Tvivler har et eget band, Svin, og i anledning en videopremiere med dem for 4 år siden siden skriver jeg at de utforsker hardtslående, eksperimenterende rock med en smittende kompleksitet.

Alle setningene over beskriver den nye singelen «Der er for få borgerlige i det her land» bra, og jeg legger til at dette er et band med høy standard, alt ned til minste detalj er utsøkt, den rumlende bassen for eksempel. Det er så dynamisk, rått og inspirert, ikke så ulikt The Jesus Lizard og Shellac, og kvalitativt like bra. «Der er for få borgerlige i det her land» er  bokstavelig talt  en musikalske tungvekter av en komposisjon. Bandcamp.

 

 

Kosmik Boogie Tribes album «Let’s Rock The Fuck Out!! Vol. 2»

Kosmik Boogie Tribe – What Love Is og Living In A Dream+Habaneros

Fredag 4. mars kom det et nytt album med et av Norges tøffeste rockeband: Vi snakker Kosmik Boogie Tribe. I påvente av bandets nye studioalbum, så har de nok en gang vært i arkivet og gravd fram coverlåter, «skjulte» studioperler og livefavoritter i ny innpakning.

‘Valg av coverlåter har heller ikke nødvendigvis noen bestemt metode, bortsett fra at det vel alltid er en felles idé om at låta vi finner kunne ha vært ei KBT-låt’, sier de intervjuet vårt med dem’, les mer om KTB og coverlåter her. På plata «Let’s Rock The Fuck Out!! Vol. 2» har de bl.a. covret låter av Wipers, Cosmic Psychos, Hard-Ons, GOD og Rocket from the Tombs’/Dead Boys’ låt «What Love Is», som er på albumene «The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs»(du kan lese vår anmeldelse av platen her) og Dead Boys’ debutplate.

Det finnes veldig dårlige coverlåter og veldig gode coverlåter (du kan lese om noen av våre favoritter her), men det er ikke så interessant om Kosmik Boogie Tribes coverversjoner er bedre eller dårligere enn originalene. Jeg var heller spent på deres take på f.eks. Hard-Ons-låta (Hard-Ons-låta de covrer er på samleren «Suck & Swallow»), hvordan de hadde «malt» coverlåtene inn i sitt eget KTB-«bilde», og coverversjonene er rå, de passer dessuten perfekt inn sammen med deres egne låter, til sammen er det blitt et rått album. Jeg tar også med punkrock-heaven låta/låtene «Living In A Dream+Habaneros» på spillelista, opprinnelig utgitt på plata «Suck More Piss» fra 2016.

Kosmik Boogie Tribe – Don’t Come Close & I Want You Bad (Ferske spor uke 18/2021). Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here, live (Ferske spor uke 22/2020). Kosmik Boogie Tribe: – Vi er vel strengt tatt et hardrockband. Kosmik Boogie Tribe – Dirty Farmer (Ferske spor uke 22/2020). Deichman anbefaler: Årets album 2018 (Kosmik Boogie Tribe – «We´re Not Here too Fuck Spiders»). Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here (Ferske spor uke 19/2018). Kosmik Boogie Tribe – We’ve Got the Cash (Ferske spor uke 4/2018). Mer KTB.

 

Red Intentions – Only One

Red Intentions  fra Ål i Hallingdal  kom med debutalbumet «Wherever It Takes Us» 20. mars 2020 – like før korona kicka inn for fullt, men er nå godt i gang med album nr. to. Singelen «Only One» vil komme på det albumet, regner jeg med. Gitarsoundet slår an tonen, skurrete, småskjev melodiøst. Hva er egentlig sjel i musikken? Tja, ikke vet jeg, denne låta treffer iallfall sjela mi, nesten på samme måte som Kung Fu Girls gjør, større anbefaling er det ikke mulig å gi Red Intentions, tror jeg.

Red Intentions – Postcards from Hell (Ferske spor uke 36/2020). Red Intentions – Summer Night (Ferske spor uke 17/2020). Red Intentions – Let Me Say & Tell Me Everything is Fine (Ferske spor uke 14/2020).

 

Kung Fu Girls -«Puzzle» vinylplate (Hærverk Industrier)

Kung Fu Girls – Last Time & Missed It Again

Jeg bruker Kung Fu Girls som referanse over, og de er aktuell for tiden, rettere sagt, de jo aktuelle hele tiden. Kung Fu Girls er et av de beste bandene som noensinne er fostret i Norge. Hærverk Industrier følger opp utgivelsen av fuzzpop-klassikeren «This Is The Kung Fu Beat», utgitt på vinyl (2019), med bandet like klassiske 2.plate «Puzzle (min favoritt). «Puzzle» er ikke på på Spotify, men du kan lytte på Bandcamp. Du kan låne begge albumene hos oss.

Kung Fu Girls – Vinnie & Maria Is Beautiful (Ferske spor uke 8/2019).

 

Anal Babes – People Are Garbage 4xLP boks (Hærverk Industrier)

Anal Babes – Premature Ejaculation & People Are Garage

Hærverk Industrier har også gitt ut en boks med rubbel og bit av Anal Babes – også et av de beste bandene som noensinne er fostret i Norge, jupp. Jeg husker da en del jobbfolk og jeg hadde et møte og snakket om musikk vi skulle presentere, da la jeg ut i det store og brede hvor bra Anal Babes var. Så ble jeg plutselig avbrutt av en som da: ‘Jeg blir flau når du nevner det navnet’. Hehe. Jeg tenkte faktisk ikke på bandnavnet der og da, for meg og andre som digger bandet, er det like vanlig å bruke det bandnavnet som et hvilket som helst annet bandnavn. Du kan lese mer om hva jeg skriver om Anal Babes i denne utgaven av Deichmanbladet.

Mer Anal Babes.

 

The Good The Bad And The Zugly – One-Dimension Man

The Good The Bad And the Zugly er et av de få bandene som skikkelig får fram fanboyen/gubben i meg i 2022 (og alle årene de har eksistert), ‘a la tidlig Turbonegro og nevnte Anal Babes, Kung Fu Girls mfl. på 90-tallet. «One-Dimension Man» er like vass og fengende som GBZ pleier å være.

18. mars kommer en ny singel, «Bridge and Tunnel Guy», som er tredje og siste singel fra deres sjette album ved navn «Research and Destroy», slippes i april 2022. Den låta får du altså ikke høre før da, men det underholdende presseskrivet til låten kan du lese her og nå: ‘Spiller man gretten og grumsete punkrock lenge nok, så blir det til slutt fart i økonomien. Det er vel knapt noen hemmelighet at GBZ er et særs lukerativt aktiva for Fysisk Format, Diger og Platebutikken Tiger. Ja GBZ finansierer ikke bare alskens puslete indierock og gnikkete pling plong fra moderskipet, de har mer eller mindre egenhendig besørget at Fysisk Format-sjef Kristian Kallevik har hatt råd til å kjøpe et stort hus i Siggerud med høner og det hele’.

The Good the Bad and the Zugly – AbScession (Ferske spor uke 21/2021). The Good The Bad And The Zugly – Going Postal (Ferske spor uke 8/2021). The Good The Bad And The Zugly – Fuck Life… but How to Live it? (Ferske spor uke 30/2020). The Good The Bad And The Zugly – King of Incovenience (Ferske spor uke 5/2020). The Good The bad And The Zugly – Welcome to the Great Indoors (Ferske spor uke 3/2020). The Good The Bad And The Zugly – Corporate Rock (Ferske spor uke 51/2019).  The Good The Bad And The Zugly – NAV or Never (Ferske spor uke 34/2018). The Good The Bad And The Zugly – «It’s A Jungle Out There» (Ferske spor uke 6/2018). The Good The Bad and The Zugly – «Vik Bak Meg Satan» (Ferske spor uke 4/2018). The Good, The Bad and The Zugly – West Coast Exile (Ferske spor uke 3/2018). The Good The Bad And The Zugly – Album: The Worst Four Years (Musikalske sidespor – uke 45/2017). Plateanmeldelse: The Good The Bad And The Zugly – «Misantrophic House». Ivar Nikolaisen (The Good The Bad And The Zugly) – 5 om bøker og musikk + intervju om tekstene på «Misantrophic House». Øya 2015 – The Good The Bad and The Zugly. The Good the Bad and the Zugly – intervju. Ny The Good the Bad and the Zugly sjutommer / Anbefales.

 

The Dogs – Where the Man Beast Crawl

Denne låten har noen av  ingrediensene til en The Good The Bad And The Zugly-låt, men er aller mest The Dogs’ eget sterke brygg. Etter den horrofilm-aktige åpningen med en damestemme, som hvisker «Paint me with your knife», smeller et fengslende garasjemodus inn. Ellers består brygget av gothic horror, fengende refreng/koringer, og raspete vokal med utbrudd noenlunde a’ la det Nikki Brumen gjør i Blood Commands «A Villain’s Monologue» – det hele avsluttes med lekre powerpop-gitarlinjer akkompagnert av tekstlinjen «I’m gonna fuck you up. Paint you with a knife». Kontrastfylt effekt. Fet produksjon og vokalføring. En innertier av en låt. Fra The Dogs’ nye album «El Verdugo», som ble sluppet fredag.

The Dogs – Meat Vulgarity & The Storm (Ferske spor uke 3/2021), The Dogs – Monumental Times (Ferske spor uke 11/2020). Plateanmeldelse: The Dogs – «Crossmaker‎». The Dogs – The Momenth of Truth (Ferske spor uke 43/2019). The Dogs – Who’s Gonna Pay (Ferske spor uke 7/2019). The Dogs – Punk Rock Coming Through (Ferske spor uke 15/2019). The Dogs – Let’s Start A Riot (Ferske spor uke 41/2018). The Dogs – Lie to Me (Ferske spor – uke 24/2018 og Ferske spor uke 49/2017). The Dogs – Hindsight (Ferske spor uke 48/2017). Plateanmeldelse: The Dogs – Swamp Gospel Promises. Låtanbefaling: The Dogs – Are You With Him Now. Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped». Min platesamling: Kristopher Schau.

 

Chemtrails Oslo – Cockface

Apropos, det jeg skrev om Anal Babes over, tittelen på denne låta er «Cockface». For å gjenta det jeg har sagt tidligere: liker du den skrudde humoren til denne gjengen, her svøpet i Ramones-punkrock, er denne låta for, ja, nettopp deg.

Chemtrails Oslo – Flyddeinnifiddadi (Ferske spor uke 4/2022). hemtrails Oslo – Oceans Means Shit To Me (Ferske spor uke 25/2021), Chemtrails Oslo – Serpent Dilo (Ferske spor uke 18/2021), Chemtrails Oslo – When Morrissey Dies, We’ll Have Cake (Ferske spor uke 6/2021)

 

Psychotic Youth & Kahuna Surfers EP

Psychotic Youth – The Beauty of Summer

Kahuna Surfers – Teahupoó Beach

Psychotic Youth og Kahuna Surfers med ny felles EP. Den inneholder 5 gode låter, her er to av kremlåtene: Psychotic Youths’ «The Beauty of Summer», se video, og Kahuna Surfers’ «Teahupoó Beach», se video. Veteranene Psychotic Youth spiller igjen powerpop, eller power-pop-surf-punk (som de sier selv) fra øverste hylle. De to andre låtene deres på EP’en er mer direkte pop-surf-punk («Hang Ten») og garasjerock/surf («Kick Out», se video). Kahuna Surfers, som jeg aldri hadde hørt om tidligere, er fra Skåne, og de har sine ord i behold når de sier de er influert av surflåtene til The Fantastic Baggys og The Beach Boys med energien til Ramones og The Barracudas. «Teahupoó Beach» er en terningkast 6 mix av dette. I tillegg har de med poweerpop/rock låta «The Summer of Love» der høydepunktet er det humoristiske primalskriket helt til slutt av en vokalistene, Cinchilla Vanilla. EP’en er ikke på Spotify, men du kan lytte på den bandenes bandcamp: Bandcamp (Psychotic Youth). Bandcamp (Kahuna Surfers).

Psychotic Youth On the Route Again & Goodbye Summer (Ferske spor uke 3/202). Psychotic Youth: Vitale power pop veteraner. Psychotic Youth – Ten O’Clock Postman (Ferske spor uke 45/2020).

 

Team Me – Green Crystal Rain on a Star

Team Me slipper sitt nye albumet «Something in the Making» 11. mars og legger deretter ut på omfattende Norgesturné. Fra denne kommende utgivelsen har de sluppet låten «Green Crystal Rain on a Star». Låttittelen gir mye bedre assosiasjoner til uttrykket enn ordene jeg kommer opp med her, iallfall, «Green Crystal Rain on a Star» er delikat og forseggjort produsert iørefallende luftig pop med flerstemt barnekor og rock-psykedelisk anslag og snert. Video.

Team Me – Into the Wild (Deichman: Årets album 2020). Øya 2015 – Team Me: Festlig nok. Hva får du hvis du blander Kjartan Fløgstad med Marius fra Team Me? Team Me – F is for Faker. Team Me – Female Lead EP. Team Me -Dear SIster. Mer Team Me.

 

Kristabel – Dropin Suicide

‘Jeg har alltid hørt på gammal blues og rock, og ville lage sånn ufiltrert musikk, som handler om kjernen’, fortalte Kristabel eller Christelle Ravneberget til oss for to år siden. Singelen «Droppin Suicide» er ikke så råbarka i uttrykket som låtene på debutalbumet «Into Lo» fra 2022, uten at det låter «sterilt», blottet for følelser og innlevelse, dette takket være både produsent og Kristabel og co. Det hviler både en intens og dempet atmosfære over «Droppin Suicide», og nerven, groovet og trøkket er bevart. Bandcamp.

Kristabel – Oh, Where Can You Be + Afraid (Ferske spor uke 9/2021). 5 plater som har inspirert Kristabel, Kristabel – I Wanna Wake up Wit Chu (Ferske spor uke 40/2020), Kristabel – Bring It On (Ferske spor uke 25/2020)

 

Remedies – White Noise

Remedies fra Narvik sin siste singel. Den femte singelen før de slipper albumet deres senere i år. Låta forteller historien om en familiefar med et forskrudd sinn. Teksten er skrevet i et retroperspektiv, og starter med at denne mannen sitter i et rom på en mentalinstitusjon. Gjennom sangen får vi vite hvorfor. «White Noise» er rent musikalsk så langt unna hvit støy som man kan komme. Åpningen er avdempet (tangentspill), som introen til en ettertenksom film, og utvikler seg der flere instrumenter og lyder kommer inn. En stemningsladet låt/historie.

Remedies – Psycho Scent (Ferske spor uke 4/2021).

 

Cold Mailman – Waves

Cold Mailman er ute med EP’en «Not Remotely «Blue». Åpningslåten på den er i likhet Remedies’ «White Noise» avdempet (tangentspill her også) før flere instrumenter kommer inn. Cold Mailmans sin låt er mer i den «vanlige» popleia – med forførende atmosfære og god melodiføring.  David Jønsson skrev følgende om «Relax Relax Relax Relax», deres andre singel fra albumet «Baby Wake Up We Are Losing The Fire» (2020):  ‘Låten er en oppvisning i kjølig popeufori’. Deres nye låt «Wave» er en oppvisning i varm popeufori. Video til en annen låt på EP’en, «Chorus», kan du se her.

Cold Mailman – Relax Relax Relax Relax (Ferske spor uke 46/2019). Cold Mailman – Somewhere Else (Ferske spor uke 19/2019). Cold Mailman: Album inspirert av kassett // «Roadtrip»-video. Øya 2013: Cold Mailman. Plateanmeldelse: Cold Mailman – «Heavy Hearts». Cold Mailman musikkvideo: En storslått og drømmende affære. Søvnløse netter i Bodø (inkludert Cold Maiman). Captain Sukram vs No States (inkludert Cold Maiman).

 

Skallas album «Mørkets hastighet»

Skalla – Rekdal & Det er ikke gøy lenger

Skalla er et punkband fra Oslo, med medlemmer fra band som Deathcrush, PRTLVX og Cunt Fistula. Kollega Asle Tangen plasserte deres EP «Natt til siste mai» blant årets beste utgivelser i 2017. Nå er Skalla ute med debutalbumet «Mørkets hastighet». «Rekdal», (tidligere presentert av oss i 2018), handler om et over tjue år gammelt spark på en ball. Over tjue år med nedgang. Her har Skalla fått frem meget overbevisende riff som virkelig sitter, de kontante trommene sitter også og det er et herlig garasje-punkete sound på gitarene. Knall låt. Jeg siterer Asle Tangens beskrivelse av EP’en «Natt til siste mai«: ‘I en tid hvor det å levere velproduserte innspillinger er den enkleste ting i verden, er det befriende med band som gir faen og bare høres ut som det de er, et punkband!’

Jeg tar også med «Det er ikke gøy lenger» fra albumet «Mørkets hastighet», tidligere utgitt på singel i fjor. «Det er ikke gøy lenger» beskriver tomheten i det å tviholde på selvdestruktive livsmønstre, men også stoltheten i å gjennomføre en ensom lemenmarsj», sier Bendik Aunan i Skalla. Låta er mer nedtonet enn «Rekdal», men svitsjer etter hvert over i et utbrudd. Gnisten er til stede fra begynnelse til slutt. Bandcamp.

Øya 2016 – Skalla. Skalla faller sammen. Skalla – Natt til siste mai (Deichman: Årets album 2017). En fuckboy på ville veier.

 

Weight – Kill until Killed

Siste ut fra Weigt, et osloband, som består av medlemmer fra straight edge punk/hardcore bandene Damage Control, Insurance Risk samt Shipwrecked, Common Cause mfl.  Det forrige slippet deres var forrykende «War on your Mind» (klikk på linken under for lese). Utrykket på det nye slippet passer til låttittelen, åpningen er truende, før de knivskarpe gitarene og mitraljøsetrommene skytes inn. En slags hardcore/trash/metal-hybrid. Enda en forrykende låt signert Weight. Se livevideo fra 2020.

Weight – War on your Mind (Ferske spor uke 4/2022).

 

Billy Talents album «Crisis Of Faith»

Billy Talent – End of Me & Line and Sinker

Bily Talent er tilbake med nytt album titulert «Crisis Of Faith». På «End of Me» har de fått med seg godeste Rivers Cuomo fra Weezer, og det høres. En slags tribute-låt til Weezer kanskje? Weezer-fin er den okke som. Jeg hekter på en gammel Billy Talent-favoritt, «Line and Sinkers» fra deres selvtitulerte album fra 2003. Bandcamp.

Billy Talent – Red Flag (En av låtene som har inspirert Danny Skullington (Dan-Remi Olsen) i The Skullingtons (nå oppløst), fra intervjuet: The Skullingtons: Ramones Rock fra Hønefoss).

 

The Danny Cannon Shows album «#3​:​Underschôn»

The Danny Cannon Show  – Western Shoulder

‘Kraften til rock’n’roll kombinert med drømmende vokalharmonier og fengende pop-hooks er sannsynligvis det The Danny Cannon Show handler om’ skriver Apollon Records om den nye plata til bandet titulert «#3​:​Underschôn», og de treffer, ihvertfall om åpningssporet «Western Shoulder». En meget bra komponert og velprodusert låt på alle plan. Drivende, fengende refreng, hektende gitarer, kule detaljer og sømløse overganger. Et helhetlig «produkt». Bandcamp.

The Danny Cannon Show  – Imaginary Lines (Ferske spor uke 4/2022). Kjell Engelsen Moberg: Åpensindig, engasjert idealist med hjerte for punkrock del 2 (inkludert The Danny Cannon Show).

 

Aleksander Kostopoulos’ album «Oftania»

Aleksander Kostopoulos – Miro

Nå er det nye albumet til Aleksander Kostopoulos ute. Titulert «Oftania». Singelen «Bakla», som var med i en tidligere utgave av Ferske spor, er en forlengelse av uttrykket på en del av komposisjonene på det forrige albumet «Faleo» (2018). Lydrommet er større og musikken flyter av melodiøst, bedagelig og lekent av gårde på rytmiske englevinger med noen skarpskodde beskjeder underveis. «Bakla» er en forlokkende invitasjon til det nye albumet. Hele albumet kan omtrent beskrives med samme ord, det rommer forskjellig variasjoner over samme musikalsk tema, som skapes ved bruk av samples og falsettvokal. Avslutningslåta «Miro» kan beskrives som meditativ ambient-aktig med Sigur Rós-vibber. Balsam for sjela.

Aleksander Kostopoulos – Bakla (Ferske spor uke 4/2022). Aleksander Kostopoulos – Falelo & Elkao (Ferske spor uke 38/2018). Aleksander Kostopoulos – Låt: «Kusolda» (Musikalske sidespor – uke 11/2018). Aleksander Kostopoulos – Saklageto (Ferske spor uke 2/2018).

 

Erik Myhrs EP «Wait for it… Vol. 1»

Erik Myhr – Not Enough

Eirik Myhr er til daglig en  teater- og filmkomponist, men dette er bare halve sannheten. I det skjulte har han nemlig laget EP-en «Wait for it… Vol. 1» – en ganske snerten kammerpop-sak som slekter både Ben Folds og Peter Gabriel – og som har en underliggende tematikk som (dessverre) plutselig har blitt høyaktuell med Ukraina-krigen. NRK P3 kåret ham for øvrig til Ukas Urørt i 2003.

 

The Libertines’ album «Up The Bracket»

The Libertines – Death on the Stairs

For en god del år siden herjet Carl Barat sammen med Pete Doherty i The Libertines. På sitt beste var The Libertines hjerteskjærende bra, og det samme kan sies om Dohertys oppfølgerband Babyshambles. Begge pøste på med musikk publikum følte var ekte, omringet som de var av britiske hipsterband med lite hjerte og mye styling. The Libertines sto for rå, men også sårbar rock med røtter i punk, mod og pop. I år feirer debutplata «Up The Bracket» 20-årsjubileum og  de spiller konsert på Union Scene i Drammen den 30. oktober 2022 som en del av 20th anniversary ‘Up The Bracket’ shows. For et band!

Plateanbefaling: The Libertines, Babyshambles, Dirty Pretty Things. Videoanbefaling: Babyshambles & The Libertines. Musikk inspirert av litteratur (inkludert The Libertines). Deichman: Årets album 2015 (inkludert The Libertines – Anthems For A Doomed Youth).

 

The Magnetic Fields’ album «Quickies»

The Magnetic Fields – The Biggest Tits in History

The Magnetic Fields gjør en eksklusiv norgeskonsert i Asker kulturhus tirsdag 31. mai – deres første konsert i landet på 10 år. «The Biggest Tits in History», fra deres siste album «Quickies» (2020), er kanskje en av låtene vi  får oppleve live på konserten. ‘Stephin Merritt altså, for en type! Merritt og kompani er mestere av onelinere og sangtitler. «The Biggest Tits in History», «(I Want to Join) a Biker Gang», «I’ve Got a Date With Jesus», og ikke minst «Kraftwerk in a Blackout» er bare noen eksempler på albumets låttitler. «Quickies» er som en nær slektning av klassikeren «69 Lovesongs» og må høres’, skriver David Jønsson i omtalen «Kraftwerk in a Blackout» fra albumet. «The Biggest Tits in History» er en glimrende garasje/psykedelia-låt med tongue in cheek-lyric. 

The Magnetic Fields – Kraftwerk in a Blackout (Ferske spor uke 20/2020).
The Magnetic Fields – «Everything Is One Big Christmas Tree» (Musikalske julespor 2019), Magnetic Fields – 50 Song Memoir (Musikalske sidespor – uke 9/2017).

 

EL/NeUe  – Ich möchte Dinge bauen

Electrond og EL/NeUe (med gjester) delte scene på Mir fredag 4. mars. DJ Brødrene Moe spilte plater før, mellom og etter, og bydde på postpunk, krautrock, synthpop og hva de måtte ha for hånden. EL/NeUe sin singel «Ich möchte Dinge bauen» er en mørk-lys komposisjon med sound og melodi som smelter i ørene. Den gir tidvis gir assosiasjoner til band som Orchestral Manoeuvres in the Dark, «Souvenir» for eksempel, og flere New Order-låter. Det er, som vanlig, en minimalistiske  tekststrofe med her, temaet er kreativitet/utrette noe i livet. For tre dager siden, fredag 4. mars, var EL/NeUe  ute med ny singel: «Aldri (er lang tid)».

EL/NeUe – Jeg Er Overveldet Av Min Egen Godhet (Ferske spor uke 23/2021). EL/NeUe – KAFKA PÅ STRANDEN (Ferske spor uke 30/2020). EL/NeUe – LYKKeØNSKNINGeR 2020 (Ferske spor uke 26/2020).

 

Mimmi Tamba – «Tonight Radio» Coverart. Foto: Lillian Julsvik

Mimmi Tamba – Tonight 

Fredag er dagen for singelslipp, og da kom også Mimmi Tamba med ny singel, som blir å finne på album i trilogien «Shadow Work», en trilogi som er inspirert av Platons hulelignelse, hvor den første var «Semper Eadem». Hennes nye låt «Tonight» er en del av albumet «Titanic», det kommer i løpet av året. Jeg har ikke tenkt å gå inn på trilogi-konseptet her, men vil gjerne si noen ord om låta. Produksjonen er luftig, samtidig som det føles nært pga. Mimmis inntagende vokal og hvordan f.eks. trommene delikat er mikset ned med sine avslappende anslag. Mimmi Tamba fanger det beste fra to verdener: svevende drømmepop og et jordnært uttykk. «Tonight» er en skjønn (nettopp) poplåt. Bør bli en hit. Se videoen her.

Lytt til vår podkast ‘Utlånt til …’ (inkludert Mimmi Tamba). Lunken Lazarus.

 

Mall Girl – For Hannah og Poolside Person

«For Hannah» skulle egentlig med forrige gang. En liten dose kunstpop av typen du ikke må sette deg skikkelig inn i, den griper tak med en gang. En leken, småfinurlig, melodiøs og stemningsladet sak. Lyric video. Oslobandets nye singel «Poolside Person» er motsatsen til «For Hannah», her går det  unna i kjapt tempo med der et pumpende rytmeøs, hakkende riff og en/noen melodi(er) dynket inn Mall Girl-gryta. Mall Girl sitt debutalbum slippes 29. april. Lyric video. Bandcamp.

Mall Girl – Bubbly Cool Drink (Ferske spor uke 45/2021). Mall Girl – My Sweet Mall Girl (Ferske spor uke 23/2020). Mall Girl – Don’t Get It (Ferske spor uke 51/2019).

 

Nothing Personal – Still Aging

Trioen Nothing Personal, som består av Thea Emilie Wang (Fieh, HeyLove), Dorothea Økland (Klossmajor, Soft Punch) og Solveig Wang (Thea Wang, Daiisy), kom med sin andre singel «Still Aging» 23. februar på Dugnad rec. I Musikknyheter sin «Mest tro på disse nye norske artistene i 2022» (et stykk Deichman musikk var med å stemte) skrives det: ‘Nothing Personal har som ønske å skape en kollasj av musikk med ulikt opphav. Her blandes det elektronisk, hip-hop, singer-songwriter og jazz – med en dæsj moro og latter’.  Joda, her blandes flere elementer i en låt der hovedpulsåra består av ganske så velkjente grep. Denne mixen funker meget godt. «Still Aging» er bandets andre av fire singler før debut- EP’en slippes 9. mai.

Nothing Personal – One Second (Ferske spor uke 39/2021). Bylarm: Deichman musikk anbefaler (Nothing Personal).

 

Frøkedals album «How We Made It»

Frøkedals to første album, «Hold On Dreamer» (2016) og «How We Made It» (2018) har blitt re-presset og er nå tilgjengelig sammen med «Flora» (2021) på resirkulert vinyl. Utgitt av Fysisk Format.

Frøkedal – Believe & Treehouse & David

Med et anslag som minner om Motorpsychos «Feel» (noe fra Trio Søt-tiden, kanskje?), åpner «Believe» seg opp som en skjør og særdeles fengende låt. Vanedannende saker. «Treehouse» har vært en gjenganger i tropevarmen i Tigerstaden. Enda en popkomposisjon av gjennomgående høy kvalitet signert Frøkedal. Albumet «How We Made It» er kjempefint! «David» ble sluppet som en singel, og står fremdeles som et av de sterkeste kuttene. Sommerlig og florlett, men samtidig med en melankolsk undertone, med Frøkedals Nico-esque vokal. (David Jønsson om 3 av låtene på albumet «How We Made It» fra 2018, tidligere med i Ferske spor).

Du kan lese mer om Frøkedals «How We Made It» i Deichman sin årets norske album liste 2018 ved Stian Bjørnsson Hope. Du kan lese mer Albumet «Flora» og mer om Frøkdal ved å klikke på linkene under.

Frøkedal & Familien – Set Your Spirit Free fra «Flora»(Ferske spor uke 18/2021). Frøkedal & Familien – Søn fra «Flora (Ferske spor uke 8/2021). Frøkedal & Familien: Om tilhørighet i folk og folkemusikk. Øya 2016 – Frøkedal & Familien. Øya 2014: Kolstø / Atlanter / Frøkedal – Kjente takter fra nye konstellasjonerAnne Lise Frøkedal: Vokal, produsent BMs album «Koss havna med her?» (Bergen Mandolinband: Sprudlende vestlandsk cajunmusikk). Anne Lise Frøkedal er med live i Misty Coast. Da musikken stilnet (Inkludert bilde av Anne Lise Frøkedal live). Plateanmeldelse: Electric Eye – «From The Poisonous Tree» (Frøkdal bidar). Tønes – Sesong fire ( Anne Lise Frøkedal er gjestevokalist). Plateanmeldelse: Sweden – «Oh, Dusty» (Anne Lise Frøkedal bidrar). Plateanmeldelse: The Loch Ness Mouse – «The Loch Ness Mouse» (Anne Lise Frøkedal bidrar). Motorpsycho – Supersonic Scientists (Anne Lise Frøkedal forteller om hvordan hun med visegruppa Trio Søt fremførte Motorpsycho på norsk).10 produsenter + 10 sanger = 1 Plate (En av dem er Anne Lise Frøkedal). I Was A King. Harrys Gym .

 

Vilde Tuvs album «Melting Songs»

Vilde Tuv – Tenk at det fins

Vilde Tuv er nominert til Spellemannprisen 2021 for albumet «Melting Songs» i kategorien ektronika. Jeg hadde bare lyttet overfladisk på albumet helt til jeg satte sammen saken Deichmans Spellemann-favoritter, og det låter varmt og inspirert ut, som Viviana Bjerkeli Vega skriver i Deichman: Årets album 2021.

by:Larm 2014: Vilde Tuv. Svømmebasseng: En duett med Stockhaus og Vilde Tuv. En sang om å være i kontakt med luft. Mer Vilde Tuv.

 

Hudkrefts album «Nevemagnet»

Hudkreft – Pønken er død og Hudkreft drepte den

Jentene (og gutten) i Hudkreft har holdt på i 6 år, og etter haugevis av konserter – en av konsertene var på gamle Deichman Hovedbiblioteket, artig og tøff konsert det – festivaler og mindre slipp, kom debutskiva «Nevemagnet» i fjor. «Pønken er død og Hudkreft drepte den» har vi presentert tidligere, og nå har de laget video til den, som du kan se her. Hvorfor Hudkreft drepte pønken gir kanskje denne tekststrofen svar på:

Pønkemotoren har slutta å putre
Musikken er ikke den det pleide å være
Vi er ikke tøffe nok dessverre
Mye å lære av gamle menn om pønken
Men vi DREPTE DEN
Slakta den
Nå blir det vold
Sparka den
Vi har kontroll
Slakta den
Blind vold
Ute av kontroll

Hudkreft – Kulturelitene barn & Pønken er død og Hudkreft drepte den (Ferske spor uke 39/2021). Pønkerne Hudkreft runder av Miljø- og klimakonferansen Tellus 2019.

 

White Trash Blues Band (WTTN) – Undertow

Vi intervjuet dem i januar. «Å slippe til sunnmøringer i nasjonal musikkmedia var kanskje en tabbe det….!!», var den humoristiske kommentaren til Robert Dyrnes, og han fulgte opp med kommentaren. «Grundig!!. «Veldig godt intervju og deilig langlesning», kommenterte Marius Kromvoll i Quarter Wolf. Jeg svarte Marius slik: «Jan Magnar Hatlemark er jo rene soul-blues-gospel orakelet».

Da jeg desket intervjuet ble jeg ny-hektet på «Undertow» fra deres siste plate «We Got Time to Waste» fra i fjor. Den har vært med i Ferske spor tidligere, du kan lese omtalen her. I tillegg til det jeg skriver i den omtalen må jeg  trekke frem vokalen til Jan Magnar Hatlemark på denne låta. Slick, cool, gritty vokal med schwung. Samme adjektiv beskriver låta, se video her.

White Trash Blues Band: Svett garasjesoul fra Oslo-bygda. White Trash Blues Band (WTBB) – Undertow (Ferske spor uke 37/2021). White Trash Blues Band (WTBB) – White C (Ferske spor uke 35/2021). White Trash Blues Band – Mook City (Ferske spor uke 33/2021). White Trash Blues Band – Obsession with the Underdogs (Ferske spor uke 20/2020). White Trash Blues Band – Spread The Gospel (Ferske spor uke 11/2020). Plateanmeldelse: Quarter Wolf & White Trash Blues Band – «Shitfaced and on Fire» & «Spread The Gospel».

 

Marc Bolan & T. Rex – Teenage Dream

«Whatever happened to the Teenage Dream?» Denne tekstlige referansen til Marc Bolan & T. Rex-klassikeren står, for meg helt ukjente, Faz Waltz for i låta «Is This the Way» (Jan-Olav har nevnt den, se under). Et mer enn bra påskudd til innlemme en av verdens beste låter i ukas Ferske spor eller mer eller mindre Fersk spor, som vi også kaller denne spillelista.

Deichman: Årets album 2020 (AngelHeaded Hipster: The Songs Of Marc Bolan And T. Rex -Tribute Album). Nick Cave – Cosmic Dancer (Ferske spor uke 18/2020). T. Rex versus Tyrannosaurus Rex.

Darling West – Majesty

Darling Wests livecover av Madrugadas «Majesty» er sødmefylt melankoli på sitt beste. Det låter så varmt og så riktig. Her er hva de skriver på deres facebook:

A new Family Session is up and running on the internet!💁🏼‍♀️. We did this dark and beautiful Madrugada ballad together with our musical family Christer, Silje, and Thomas. In some ways it fits todays mood. We can’t wait to go on tour supporting this wonderful band, yet it also feels disrespectful and absurd to promote a European tour given what happened in Ukraine today.💔🇺🇦 But what do we have if not music to comfort and lift our spirits in trying times.

Make sure to catch the ending as well, where the baby sitter rings the door bell with perfect time and pitch, after a stroll with Chris and Siljes baby. Haha! The perfect live moment.

Låta er ikke på Spotify, men se vidoen og lytt på låta her.

The Northern Belle m/ Signe Marie Rustad, Darling West, Malin Pettersen, Louien, Ida Jenshus – Chicago (Ferske spor uke 37/2021). Darling West – Can’t Help It (Ferske spor uke 6/2020). Darling West – Dobbeltsingel: «While I Was Asleep» / «After My Time» (Musikalske sidespor – uke 33/2017). Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (Inkludert Darling West). Mer Darling West.

 

Ådne

 

Alex the Astronaut – Airport

Denne dama er fra Australia og slapp sitt første album «The Theory of Absolutely Nothing» i 2020. Nå er hun ute med den fine singelen «Airport». Låten er melodiøs og fint arrangert og kan minne bittelitt om Courtney Barnett. Sjekk ut videoen her.

 

Big Thiefs album «Dragon New Warm Mountain I Believe in You»

Big Thief – Little Things

Det nye dobbeltalbumet til Big Thief er spilt inn i fire forskjellige studier, noe som har satt sitt preg på låtene. Jeg er nok mest glad i de mer psykedeliske låtene, slik som «Little Things» med syrete tremologitar og en drømmende atmosfære som basis under stemmen til Adrianne Lenker. Bandcamp.

Big Thief – Not (Ferske spor uke 43/2019). Øya 2019 – Big Thief. Plateanmeldelse: Big Thief – «U.F.O.F.». Big Thief – Album: Capacity (Musikalske sidespor – uke 33/2017). Mer Big Thief (Sliteneliten, Pom Poko, Ole Kirkeng, Auden Prey og Misty Coast er blant de som er inspirert av Big Thief/Adrianne Lenker).

 

Cate Le Bon – Remembering Me

Walisiske Cate Le Bon er ute med sitt sjette album. Det er et fint, variert og delvis eksperimentelt album. Vi har plukket singelen «Remembering Me» fra albumet «Pompeii». Se videoen her. Bandcamp.

Cate Le Bon – Moderation (Ferske spor uke 6/2022). Cate Le Bon – Crab Day (Musikalske sidespor – uke 16/2016). Mer Cate Le Bon.

 

Amber Jay – Equal

Vi har hatt med et bidrag med Liverpool-artisten Amber Jay tidligere i Ferske Spor («The House»). Nå er hun ut med singelen «Equal». En fin låt som kan betegnes som synthbasert bedroom pop. Se videoen her. Bandcamp.

 

Kristoffer Nohr Unstad – Lenger, men ikke hit

Inspirert av musikere som Thom Yorke (Radiohead, The Smile), Elliott Smith og Beck, har Kristoffer Nohr Unstad fra Kråkesølv laget en melodiøs, lett melankolsk låt som ligger godt i øret. Med kassegitar, et fint synth-tema og velplassert perkusjon blir vi geleida inn i låten. Legg også merke til måten låten toner ut med vakker og varsom xylofonlyd. Låten «Lenger, men ikke hit» er en forsmak på debutalbumet til Unstad, som kommer 8. april. Kråkesølv-buddy Fredrik Olsens alter ego Odrik Frelsen er ut med en EP. Les mer her.

 

King Hannahs album «I’m Not Sorry, I Was Just Being Me»

King Hannah – Big Big Baby

Den Liverpool-baserte duoen King Hannah er ute med sin første fullengder. Det har fått den fine tittelen «I’m Not Sorry, I Was Just Being Me» og har blitt et riktig så bra album. Jeg har plukket låten «Big Big Baby» som er en mollstemt, gitarbasert sak, som oser av mørke stemninger. Jeg kommer ikke utenom å nevne Mazzy Star, PJ Harvey og små doser av Portishead når jeg skal plukke fram musikalske referanser. Bass, skitten gitarlyd, stødige trommer og den mørke, slepende stemmen til Hannah er ingrediensene her. Se videoen her. (Låten har tidligere vært med i Ferske spor, red.anm.)

 

Jan-Olav

 

Nornas debutalbum «Serpent Spine»

Norna –  Serpent Spine

Denne blytunge superintense låten er et nøkkelspor på Nornas debutalbum, som ble sluppet fredag 18. februar på den nystartede labelen Vinter Records. Bak navnet finner vi en trio bestående av tidligere Breach-vokalist Thomas Liljedahl, også fra The Old Wind, og de to sveitserne Christophe Macquat og Marc Theutillat fra Ølten. Angstfylt og desperat låter det, droner og rumler gjør det. Majestetisk og voldsomt er også inntrykket man får av den rystende videoen denne låta har fått. Musikalsk er det et frådende stykke sludge/doom/hardcore som vi grugleder oss til å utforske mer detalj. Ikke bare kan vi glede oss over albume. De som bor i Oslo og nærområdene kunne sågar oppleve bandets konsert- og norgesdebut på en konsertscene når de spilte sammen med sine danske venner LLNN på utestedet Youngs lørdag 19. februar. Det var virkelig ikke noe man hadde lyst til å gå glipp av! Les: Intervju: Norna – Fortettet energiutblåsning. Bandcamp.

 

Bedroom Eyes – Paul Westerberg

I helga helg kom «Sisyphus Rock» på Startracks Records, som også er aktuelle med en dobbel jubileumsutgave av Refuseds klassiker «Songs to Fan The flames of Discontent» (der man kan høre gamle demoer innspilt i forkant av albumslippet, blant annet med David Sandstrøm på vokal på et par låter). Låtene til Jonas Jonsson fra Föllinge – som utgjør senteret i dette bandet – bobler over av sjarm og melodiøsitet. Blir du ikke glad av å høre denne låten så tror jeg ikke at du liker popmusikk. For dette er virkelig powerpop av beste merke. På tide å hente frem de gamle Popsicle, Brainpool og Sweden-skivene dine, og fremfor alt ta deg en tur til nærmeste platesjappe og skaffe deg Bedroom Eyes. Video. Bandcamp.

You’ve got a new boyfriend is what I’ve heard, if you need a replacement I’ll be your Paul Westerberg

 

Dum Dum Girls’ album «Only in Dreams»

Dum Dum Girls – Bedroom Eyes

På tale om soverromsøyne og vanvittig fengende indierock’n’roll så må vi også plukke frem igjen denne fine låta fra 2011-albumet «Only in Dreams». Den kvinnesterke gruppa var frontet av Dee Dee Penny (Kristin Gundred, nå kjent som soloartisten Kristin Kontrol) og  også Frankie Rose (også Crystal Stilts, Beverly og Vivian Girls) var med i besetningen. Måten de kombinerer indie, shoegaze og gammel girlgroup-sound sjarmerte oss i senk både live og på plate. Spesielt konserten 15. desember 2013 på An Club i Athen sitter friskt i minne og popper stadig opp igjen. Video. Bandcamp.

Plateanmeldelse Dum Dum Girls – «Only in Dreams». Crocodiles & Dum Dum Girls – «Merry Christmas Baby (Please Don’t Die)» (Musikalske julespor 2021).

 

The Courettes – Misfits & Freaks

Denne dansk-brasilianske garasjerockduoen er aktuell med en ny video fra det fremragende albumet «Back in Mono» og jammen kommer de ikke også snart til House Of Foundation – Widunderbar i Moss og lobbyen i Trondheim, Arnemoen Gard på Ringebu og Odal Rock Club for å gjøre konserter; henholdsvis 16. til 19. mars. Bandcamp.

The Courettes – Want You! Like a Cigarette (Ferske spor uke 23/2020).

 

Ym:stammens album «Ulv! Ulv!»

Ym:stammens album «Guden-I-Steinen»

Ym:stammen  – Solbeven & Guden I Steinen & Tusen Års Fortielse & Sigurds-Kvadet

Gledelig nok slapp Apollon Records nylig Ym:stammen-albumene «Ulv! Ulv!» (1994) og «Guden-I-Steinen» (1997) for første gang  på LP nylig. Det er et hyggelig gjenhør med et av de mest egensindige norske  popbandene fra sent 1980- og tidlig 1990-tall. Deres forunderlige  blanding av norrøn kultur og kvad, norsk folkemusikk, pop og  musikk fra alle verdens hjørner og kanter gjorde de både fascinerende og befriende annerledes fra det meste annet i samtiden. Aller best liker jeg nok de lavmælte  hymnene deres – og den ypperste av alle signaturlåtene, «Solbeven», som også var med på «Dvergmål» og «I Vi Landet» – drivet og de hektende rytmene på de mer eklektiske låtene er også bejaende. Nå håper vi at  de tidligere albumene «Dvergmål» (1987) og «Enøyd» (1992) følger etter hvert. Og hva med kassettene «I Vi Landet» og «Overvintrende» Christer Falck og Norske albumklassikere? Om da ikke Apollon tar på seg hele oppgaven med å videreformidle disse norske platene til nye generasjoner. Legger ved en video: Ym:stammen – Overkjørt av hjul og vogn (Live NRK U 1992).

 

22-Pistepirkko – Snakecharmer

Våre gamle finske helter er tilbake med et par nye låter. Det er litt roligere enn hva vi er vant med, men den sårbare særegne stemmen til PK og de forunderlige vakre popharmoniene er inntakt.Bandcamp.

PK Keränen – Let Go (Ferske spor uke 45/2019).

 

Artsicks album «Fingers Crossed»

Artsick – Despise

På albumet «Fingers Crossed», på Slumberland Records, er denne herlige skakke, energifylte indiepunken til Christina Riley fra Boyracer & co. California-trioen viser her hvordan man gjør det enkelt og fengende. Video. Bandcamp.

 

The Shivas’ album «Feels So Good // Feels So Bad»

The Shivas – If I Could Choose

Vi holder oss i statene og fortsetter med litt garasjesurf fra Portland, Oregons The Shivas, som jeg glemte litt etter finfine «Whiteout» i 2012.  I fjor kom de med en ny spenstig skive, «Feels So Good // Feels So Bad», som vokser mer og mer innpå en. Video. Bandcamp.

 

The Sounds album «Propaganda»

The Sound – Statik

Victor påminnet meg om fabelaktige The Sound her for noen uker siden da han trakk frem låten «Winter» fra den nye livesamlingen «Will And Testament», som jeg dessverre ennå ikke har fått tatt meg råd til å anskaffe. Det fikk meg likevel til å grave litt i katalogen deres. Ved siden av obligatorisk lytting som «I Can’t Escape Myself» fra debuten «Jeopardy» og «Winning fra oppfølgeren «From the Lion’s Mouth» stakk denne låta seg ut fra det kvartetten selv regner som deres egentlige debutalbum «Propaganda» (tross at platen først ble sluppet i 1999). Som vanlig slynger de eksistensialistiske tekstene til frontfiguren Adrian Borland deg inn i dyp refleksjon og en slags gjenkjennelse. Musikalsk er det ganske rått og uferdig eller ufiltrert.

I’ve been living automatic days Like some routine fanatic Drifting in an automatic daze Through a barren field of static Friction grew between my life and me Feeling more and more frantic It still came hard to tear myself free From the force of static Static, static, all my energy Static, static, until the jolt hit me Static, static, all my energy Static, static, until the jolt hit me

The Sound – Winter (live) (Ferske spor uke 4/2022). The Sound – skammelig bra. AMMO – Total Recall (AMMO fra LA sin tribute til Adrian Borland) (Ferske spor uke 23/2021). The Sound – Jeopardy (1980 – starten på det gylne tiåret).

 

The Afghan Whigs – I’ll Make You See God

Det soulinspirerte rockebandet fra Cincinatti, Ohio slipper sine første låter etter at gitaristen David Rosser gikk bort. Vi slår fast at bandet er tilbake med pondus. Hardt rockende og sjelfullt. Låten er visstnok tiltenkt et nytt PlayStation spill: «Gran Turismo 7». Vi håper låten også finner veien til en ny fullengder. Video. Bandcamp.

Øya 2012 – The Afghan Whigs. Konsertanbefaling: The Afghan Whigs. The Afghan Whigs – Debonair (en av låten som har påvirket Statues, fra intervjuet: Statues: Engasjert indiepunk fra Norrland).

 

Röyksopp – This Time, This Place….

Med hjelp fra tidligere Nouvelle Vague-vokalist Beki Maki (engelsk-syriske Rebekah Dobbins) smeller den norske duoen til med denne bangeren. Storslagen vokalakrobatikk og euforisk elektronika. En slags sentimental melankoli, med også drivende, svepende rytmer som føles som å bevege seg på tyske motorveier. Vi begynner å glede oss alvorlig til «Profound Mysteries», som skal være like rundt hjørnet! Video.

Röyksopp – Andromeda (Ferske spor uke 12/2020). Øya 2014: Röyksopp & Robyn – Svensk ballegrep. Röyksopp -The Fear (en av låtene som har inspirert Kohib, fra intervjuet: Kohib: Forheksende fjellklang).

 

The Hellacopters – So Sorry I Could Die

Den siste låten fra de svenske scandirock-kongene The Hellacopters før deres  comeback-album «Eyes of Oblivion», som slippes 1 .april, er en rørende verdig hyllest til deres avdøde gitarist Robert «Strängen» Dahlqvist. Også selve videoen har referanser til hans siste video «Bangatan», og samtidig kanskje også til Nickes gamle bandkamerat LG Petrov fra Entombed med bæringen av det store korset i snøen. Selve låten er fin soulaktig ikke så langt unna det Andersson har bedrevet i The Solution sammen med Scott Morgan (etter at de først hadde The Hydromatics) fra The Rationals, Sonic’s Rendezvous Band.

The Hellacopters – The Devil Stole the Beat from the Lord (Ferske spor uke 42/2021). Øya 2017 – The Hellacopters. Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkl. The Hellacopters).

 

Belle and Sebastian – Unnecessary Drama

Belle and Sebastian er  på ingen måte mesete, verken  før eller nå. Ihvertfall ikke lydmessig, tross at man fremdeles kan spore røtter av soundet fra de tidlige platene, de fornyer seg stadig. Denne gangen er det en slags combo av The Smiths anno «Hand in Glove» og kraftpop ‘a la the The New Pornographers de mest umiddelbare referansene jeg får. Låten fester seg fort på hjernen. I mai slipper bandet «A Bit of Previous» på Matador. Video. Bandcamp.

Belle & Sebastian – Protection the Hive (Ferske spor uke 17/2020). Belle and Sebastian – Låt: «Satisfactory» (Musikalske sidespor – uke 1/2018). Coverkunst som hyller et annet verk (inkludert Belle and Sebastian). Øya 2015 – Belle and Sebastian. Øya 2015: Belle & Sebastian på frierferd. Mer Belle and Sebastian.

 

Beachheads’ album «II»

Beachheads – Live and Let Live og Nothing

Et herlig stykke melankolsk powerpop laget av Kvelertak-banden Vidar Landa (gitar) og Marvin Nygaard (bass) sammen med vokalist Børild Haughom og batterist Espen Kvaløy (fra Overthrow). I Was A Kings Frode Strømstad har produsert de Oslo-baserte siddisenes andre album «II» utgitt på Fysisk Format. På disse to fine låtene bidrar Øystein Frantzvåg med synth. «Nothing» er mer oppjaget og fuzza, og denne røffheten er forfriskende.

Beachheads – Change (Ferske spor uke 4/2022). Beachheads – Jupiter (Ferske spor uke 25/2021). Beachheads – debutalbumet (Musikalske sidespor – uke 5/2017). Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (inkludert Beachheads). Singelanmeldelse: Beachheads – «Moment of Truth», Beachheads – «Una»

 

Hurula  – Otrygg  provanställning

– Av en eller annen grunn har jeg alltid undervurdert de nye skivene til en av mine favorittlåtskrivere: Robert Hurula. Så da hans gamle band Masshysteri ga ut sin selvtitulerte, solgte jeg massevis av den til kunder, men ikke til meg selv. Det angres kraftig på nå. Nå passer jeg på å alltid overvurdere det Hurula gjør. Den nye skiva hans er ikke genial, den er epokal!, sier Tigers daglige leder Kristian Kallevik i et intervju med Deichman musikk.

Denne gangen er det nok en gang virkelig god grunn til å glede seg over det svensken foretar seg. Og uttrykket epokal føles som et godt adjektiv for å skildre det storslagne, melodiøse anslaget på denne singelen. «Otrygg provanställning» er den første singelen fra det kommende albumet «Ingen är kär i år och andra sånger», som kommer 13. mai. Albumet er produsert av Björn Olsson, fra The Soundtrack of Our Lives og Union Carbide Productions, som også har vært med og skrevet noen av låtene sammen med Hurula. Denne første låten er akkurat så episk og anthemaktig som vi kan huske fra debutplata til TSOOl og har samtidig Robert Hurula Pettersons skarpe tekster som lykkes med å formidle smerte og skjønnhet på en og samme gang.

Hurula – Tro på er ruin (Ferske spor uke 35/2020). Konsertanmeldelse: Hurula på Parkteatret. Hurula  «Sand» (Musikalske sidespor – uke 24/2016).

 

caroline sitt selvtitulerte debutalbum

caroline – IWR

Etter tolv år som band albumdebuterer oktetten med sitt sjangeroverskridende selvtitulerte debutalbum. Låten «IWR» er et høydepunkt på ei spennende skive. Det starter forsiktig med stemme og akustisk vokal før det bygger seg opp med trommer, perkusjon og ymse strengeinstrumenter for så å brått svinne hen. Tilbakeholdenhet og musikalsk kontroll er bandets force. Video. Bandcamp.

King Hannah – It’s Me and You, Kid

Da var den endelig her, debutfullengderen til Liverpool-duoen King Hannah. «It’s Me and You, Kid» avslutter «I’m Not Sorry, I Was Just Being Me». Låten er Hannah Merrick og Craig Whittles hyllest til hverandre og deres felles historie, og en vakker låt som sådan. Lavmælt, røykfullt og fint hvor det er de små detaljene og nyansene som gjør forskjell. Ser frem til å få tid til å høre resten av albumet. Video. Bandcamp.

King Hannah – Big Big Baby (Ferske spor uke 4/2022). King Hannah – Créme Brûlée (Ferske spor uke 3/2021)

 

Kryptograf – Cosmic Suicide

Protodoom-kvartetten Kryptograf har sluppet oppfølgeralbumet til den feirede selvtitulerte debuten med «The Eldorado Spell». Platen er nok en fin musikalsk eksersis i den bluesderiverte hardrocken fra  1970-tallet i  kjølvannet av eller rundt Black Sabbath. Bandet har satt ned tempoet og intensiteten noe denne gangen og gått for mer musikalsk dynamikk. Bandet  begynner å få en tydelig og egenartet signatur og beviser sammen med Dunbarrow at den norske retrorocken lever i beste velgående. Vi rocker bra med  til heftige låter som singelen «Cosmic Suicide» og lar oss flyte med i mer psykedeliske farvann der det er det som står på programmet. Bandcamp.

Deichman: Årets album 2020 (Kryptograf: Kryptograf).

 

Faz Waltz – Hot Cold Fever

Hva med et stykke frisk rockabilly? Det er nemlig det du får fra denne italienske bootboy-trioen, som tidligere mest har holdt seg innenfor glamrockens verden med referanser til T.Rex, David Bowie og Slade. Foreløpig finnes denne spenstige låten bare på en dobbel digital singel der andre siden er den fifties-aktige «Lotta Lovin’:Bandcamp. Lenker også til den introspektive britpopballaden «Is This the Way», video, glamrockeren «Kids Are All Wild», video, for de som er nysgjerrige på hva bandet har foretatt seg på sine seks tidligere album.

 

Wet Leg – Angelica

Nok en fortryllende låt fra det kommende albumet til vår nye favorittduo, som altså albumdebuterer om ca. en måneds tid med et selvtitulert album på Domino 8. april. Jammen er det gøy med indiepop igjen. Hør på det oppstemte refrenget i denne hyllesten til deres venninne. Video. Bandcamp.

Wet Leg – Chaise Longue (Ferske spor uke 28/2021)

 

The Replacements’ album «Tim»

The Replacements – Left of the Dial

Holdt nesten på å glemme å takke og ta i mot oppfordringene fra Bedroom Eyes til å plukke i The Replacements’ eller Paul Westerbergs rike musikkkatalog, og det ville jo være en syndsforlatelse. Det får bli denne hyllesten til amerikansk college radio og en kvinne som også ga navn til Rhinos fine CD-oppsummering av 1980-talls collegerocken: «Left of the Dial: Dispatches from the ’80s Underground» fra 2004 (Lynn Blakley fra Let’s Active). Låten finner du på Minneapolis-rockernes fabelaktige fjerde album «Tim» fra 1985 sammen med andre klassikere som «»Here Comes a Regular» (nylig tolket av Cat Power), «Kiss Me on the Bus», «Swinging Party» og «Bastards of Young. Har du ikke det albumet i samlingen er allerede er oppfordringen herved utlevert. Du skal lete lenge for å finne college rock med mer hjerte og sjel!

Plateklassiker: The Replacements – «Let It Be». The Replacements – White And Lazy (Ferske spor uke 33/2021). The Replacements – Androgynous(Skeive spor). The Replacements’ Bastards of Young  er en av låtene som har inspirert Singing Swords (fra intervjuet:Singing Swords: En god melodi gir ei bra låt). The Replacements – Achin’ To Be (Bearsville Version) (Ferske spor uke 33/2019).

 

Mark Lanegans album «Field Songs»

Mark Lanegans album «Blues Funeral»

Isobel Campbell & Mark Lanegans album «Hawk»

Screaming Trees’ album «Sweet Oblivion»

 

Mark Lanegan – One Way Street og St. Louis Elegy

Isobel Campbell & Mark Lanegan – Come Undone

Screaming Trees – Nearly Lost You

Da jeg satt og skrev ned disse låtene ramlet nyheten om nok et tragisk dødsfall i rockeverden. Like før hadde vi fått høre at Wipers, Napalm Beach og Poison Ideas Sam Henry har forlatt oss, King Louie fra Exploding Hearts og Dallas Good fra The Sadies, så kommer nyheten om at  en annen av de virkelig store personlige heltene er borte.  Selveste Mark Lanegan har gått bort i den unge alderen av 57 år.

Vi må da plukke frem noen av de mange høydepunktene fra hans karriere og anbefale flere av dere til å lese  biografien «Sing Backwards and Weep» (du kan låne den her, red.anm.) og følgende ekstrakt fra den nyeste «Devil in a Coma»:‘This thing was trying to dismantle me’: Mark Lanegan on nearly dying of Covid. Nå må jeg få  lest den også.  Han hadde forresten også en duo, The Gutter Twins, med vår venn  Greg Dulli fra The Afghan Whigs, nevnt litt lengre oppe. Hør for eksempel «Idle Hands» eller «All Misery/Flowers».

Nå angrer jeg  på at jeg ikke  kom meg på Vulkan Arena i 2019.  Konserten på The Academy i Dublin 17. januar 2015 ble det siste livemøtet med ham etter noen utrolig fine kvelder både med Mark Lanegan Band (Øyafestivalen 13. august 2004, Rockefeller 29. oktober 2004 ), Mark Lanegan & Isobel Campbell (Parkteatret 26. november 2008 og Rockefeller 13. februar 2010), The Gutter Twins (16. april 2008) og Queens of the Stone Age  (Quartfestivalen 1. juli 2003). Hvil i fred Mark Lanegan. Musikken og de rå tekstene lever videre. (Klikk på linkene på selve låtene øverst for å se video, red.anm.)

 

Muzzlewhite – Heartbreaking Things

Etter  å ha nærmest blitt slått i bakken og lettere gråtkvalt, passer det fint å avslutte med denne nye norske singelen  (før vi går tilbake til mer avspillingen av  gammel Lanegan). Tore Aurstad, som har stått frem med det aktive og vitale punkrockbandet The Oxydants de siste årene, har hentet frem igjen sitt gamle band Muzzlewhite, nå som et soloprosjekt. Og dette første lydsporet frister ihvertfall meg til å høre mer, og vitner om hans fine evner til å skape fine mollstemninger et sted mellom Minor Majority og Madrugada.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter