Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 25. mars 2022

5 plater som har inspirert Moshi Moshi & the Moist Boys

Moshi Moshi & the Moist Boys slapp nylig kassetten og digitalalbumet «Apply the Moist» på Backpack Records og har skapt konsert-furore i hovedstaden da de på sitt psych-korstog for ikke så lenge siden gjestet PsychWard Club på Revolver og Internasjonalen. Deichman musikk ba bandets sjefslåtskriver og ideolog Sebastian Grondke velge fem skiver som har inspirert bandet.

Av: Jan-Olav Glette / Foto: Jonah Andrés Motzfeldt

«Apply the Moist» byr på et herlig sonisk sanseangrep. Moshi Moshi & the Moist Boys er del av den nye kassettbevegelsen sammen med andre undergrunnsband som Yukon Delta National Wildlife Refuge og bidrar til en renessanse for dette av mange glemte formatet, men med veldig ulike musikalske uttrykk. «Kassetter er kult!», er det nye slagordet! For Moshi Moshi & the Moist Boys’ del er det groovy, utsvevende garasjerock som henter inspirasjon både her og der, men kanskje aller mest i den psykedeliske amerikanske undergrunnsrocken.

God musikksmak har de også! Bare se her:

 

Thee Oh Sees – Help

Hva kan man si, denne plata har alt en moderne garasjerock-utgivelse trenger. Vakre, poppete vokalharmonier over aggressive gitarriff. Meningsløse tekster som gir mer og mer mening for hver lytt. Musikalsk eksperimentering over 60-talls psykedelia. Enkelhet. Og alt dette kommer pakket i en perfekt lo-fi-produksjon? Jeg har ingenting mer å si enn «baby please give me more!»

King Gizzard & the Lizard Wizard – I’m in Your Mind Fuzz

Dette her er den perfekte plata for en sommeraften i en av Oslos vakre parker. Fra kjapt tempo rock’n’roll til rolige psykedeliske ballader. Selvsagt pakket i en fin 60-talls «Pedal to the metal’»-produksjon. Denne platen inspirerte meg til å starte et garage rock band, hør på den og bli inspirert selv så kan vi arrangere en konsert sammen en vakker sommeraften i Oslo.

Plata er spilt inn med 2 trommiser, så ingen grunn til å ikke sjekke den ut.

The Intelligence – Everybody’s Got It Easy But Me

«Oh boy, oh boy here we go again.» Du har sikkert vært der, du bare husker det ikke helt (eller vil ikke huske). Vakre tyveårene, man er ung, man er dum, man er deprimert, blakk, livet er en fest. Konsekvenser? Nei, hva er det? Aldri hørt om. Liker du surf, garage, punk, indie, kanskje singer-songwriter-«vibes»? Litt synth, sa du? Har du hatt en kjip dag og vil glemme den med litt ‘»shady» surfy garage punk? Bro! La oss gråte litt sammen mens vi høre på denne plata.

Jay Reatard – Singels 06-07

Jay Reatard, en mann som gikk fra oss alt for tidlig, RIP! «The good die young», som en venn av meg sa. Dette her er en vanvittig bra samling av triste og rølpete singler og demoer med en høy mid-2000 garage-faktor. Det var tiden for MySpace, børsen hadde ikke krasjet enda og Emo var inn. Husker du det? Det gjør ikke jeg! Jeg hørte på metal og gikk på barneskolen, men det er aldri for sent å sjekke ut Jay!

Ty Segall – Manipulator

Okey. la oss gå vekk fra triste og desperate plater og inn i et nesten times langt album fylt av det beste av Garage/Psych på vår lille klode! Ty Segall på sitt absolutt beste. Denne plata er en stor inspirasjon til min låtskriving i Moshi Moshi og jeg kommer til å melke den for inspirasjon til jeg dør. Ty Segall, jeg elsker deg, kan vi bli please bli bestevenner?!

Forreste hva gjør du fortsatt her?! Ta å sjekk ut disse platene, og når du først er i gang med det bør du sjekke ut Moshi Moshi and The Moist Boys også.

Glad i deg, stay moist og ha det gøy!

 

 

Mer kassett:

Kassettlabelen Groobie Tapes

Her finner du interessante og kuriøse utgivelser med medlemmer fra The Loch Ness Mouse, The Vacuum Dreamers, The Chairs, The Jessica Fletchers, The Superman Can Flys, Nutrition Facts og Truls & The Trees, The Blind Bats. Gå inn på Groobie Tapes for å ta en lytt på, og lese om, The Bus Shelters, Monobird, The Boatsters og Frequency TV F.S.C. Klangverkstedet, Stiv Heks.

 

Deichhmanbladet går vår tids nostalgi og retromani etter i sømmene

Deic

DEICHMANBLADET #2

Det mimres om mixtapes og Berlin

Kassettens posisjon i undergrunnen var udiskutabel på 80-tallet og visstnok suser det fortsatt i bånd i de rette miljøene
– Intervju med Jens-Petter Wiig (Angor Wat, Israelvis), en av foregangsfigurene i den norske kassettbevegelsen på 80-tallet

– Intervju med kassettutgiver Kristian Kallevik som driver platebutikken Tiger og labelen Fysisk Format

Kul mixtape laget av David Gurrikk, primus motor i de legendariske deathpunkerne Anal Babes og den like legendariske DIY-labelen Big Balls

 

Les intervjuet Autentisk Film: Fremmedgjort, ærlig og suggererende der de også forteller om kassettutgivelsene deres.

Det første spede plateselskap-forsøket ble Hate You Records. Kassetten «Blendwerk» av og med Punishment Park kom ut i juni 1995 i hele 512 eksemplarer (H.Y.R. 001), med slikt flott utbrettcover som kun kassetter kan ha. Alle kassettene ble solgt og brukt som promotion. Det ble også laget en rekke forskjellige promokassetter, de ble, som det ligger i ordet, brukt til promotering av Punishment Park, forteller Kjell Engelsen Moberg, les resten av intervjuet: Åpensindig, engasjert idealist med hjerte for punkrock del 2. Les også: Kjell Engelsen Moberg: Åpensindig, engasjert idealist med hjerte for punkrock del 1.

Bols’ «Alle Tider Har Sin Slutt» ble først utgitt på en Nye Takter sin kassett i 1985. I fjor kom en remastret versjon av «Film», albumet til Bols, som ble satt sammen og remastret av Geir Jenssen fra Biosphere. En plate som dokumenterer bandets studio- og øvingsromopptak, som spenner over perioden 1983-1986. Tittelsporet «Film» er en annen post-punk/new wave-låt fra 80-tallet som anbefales å sjekke ut (en del annet snacks på den plata også).

– Eksempler på andre prosjekter der jeg har brukt innsamlet materiale, historier og meninger som utgangspunkt for prosjekter: Jeg inviterte musikere, lydkunstnere og folk som skriver til å la seg inspirere eller lage en parafrase av en tegning jeg har laget. Dette prosjektet ga jeg så ut på en kassett med 28 lydspor og fire tekster, forteller Linn Halvorsrød i intervjuet: Påskeaften 1996 – et stykke norsk musikkhistorie.

Wudewuse ga ut en selvtitulert kassett i 2018. – Kassetten er en haug med viselåter jeg ville få spilt inn fort, fordi jeg hadde sittet på dem lenge, forteller Sondre Bergersen Mæland, les resten av intervjuet: Wudewuse: Eventyrlig og trolsk skogsfolk.

«Maiden Voyage», den sagnomsuste demokassetten til Motorpsycho (Gamle sanger om igjen – Hurra!)

Boomkat er en stor og viktig nett-platebutikk som fokuserer på eksperimentell og alternativ musikk og de utgir noen ganger musikk sjøl. Serien utgis hovedsakelig ut på kassetter, men det har også blitt noen vinylplater av det. (Ferske spor uke 28/2021)

Tromsø- bandet Kobols «Void» finner du på bandcamp, også utgitt på en eksklusiv kassett via Lower Class Kids Records som er et ‘øst-tysk‘ DIY-kassettselskap med fokus på rask og hard undergrunnsmusikk. (Ferske spor uke 18/2021)

Permafrost fra Molde har gitt ut «Godtment» EP (på en begrenset utgave av 50 nummererte kassetter) i 1983. (Ferske spor uke 9/2021)

«Tidigt 90-tal tryckte vi upp egna kassetter och senare 7”-singlar.» (Statues: Engasjert indiepunk fra Norrland)

«Spelningen i Kramfors 2010 var ett försök att återgå till garagerocken, men det projektet dog ut efter inspelningen 2012 av det som i år kom ut som kassetten «Retro».» (Psychotic Youth: Vitale power pop veteraner)

«Sick and Destroy, med blant annet Ozzi på vocal, Tor på trommer, Bjørn Erik Lindrup og meg på gitar samt Rudy på bass, kan nevnes som kanskje et av høydepunktene på slutten av 80-tallet. Vi ga dog kun ut en kassett uten distribusjon i hyperbegrenset opplag må sies.» (Anti Social Rejects: – Æ lika å riv kjæft!)

Garden Tapes fra Oslo sin debut-EP «Burning Cold», mastret av Lasse Marhaug, sluppet på CD og kassettSotron Records. (Ferske spor uke 43/2020)

«Da jeg spilte i Pølsemakerne og Schizofren Lakris Paranoia ble det vel til at jeg var den som organiserte mest rundt de spillejobbene vi hadde og de kassettutgivelsene vi lagde. Og det var jo morsommere enn å spille i band!» (Robert St. Dyrnes: Musikkarkivar og samtidsdokumentar)

«Rob Noyes & Sam Moss», ute på kassett fra Scissor Tail Records. Dette er første utgivelse med denne duoen. (Ferske spor uke 35/2020)

EL/NeUe bidro de på 80-tallet på flere samlekassetter (Ferske spor uke 26/2020)

Da jeg bestemte meg for å gi ut noen av de elektroniske eksperimentene mine på kassett i 2014, dukka det navnet opp igjen (Alwantazar, red.anm.) på blokka. (Et romvesen i stua)

Hun ga også ut en selvutgitt kassett «Strange Cacti» i 2010, som senere også ble sluppet som tolvtommers EP. (Konsertanmeldelse: Angel Olsen på Rockefeller)

Nitten album og seks kassetter har det blitt hittil fra den produktive låtskriveren, som er kjernen i The Mountain Goats. The Mountain Goats er John Darnielle og hvem han til enhver tid vil ha med seg. (Konsertanmeldelse: The Mountain Goats på Rockefeller)

Albumet (kassett/DL) «Live at Rewire» av Benjamin Finger, Mia Zabelka og John Hegre er utgitt på Never Anything Records i USA. (Videopremiere: Benjamin Finger – Mia Zabelka – John Hegre – «Part 1 (excerpt)»)

The Alfresco Flavour har sluppet den selvitulerte kassetten «Alfredo Fresco» utgitt på Shakephase med underprodusert, grøtete, fuzzete og deilig fuzzpop, ganske så raft omslag også. (5 plater som har inspirert The Alfresco Flavour)

Labelen Hoppla Hesten m.m. er ute med samleren «The Band That Never Was» digitalt og på kassett. Dette er et konseptalbum rundt bandet Buzzdriver, som ble oppløst før de fikk laget debutalbumet sitt. (Ferske spor uke 17/2019)

Shoegaze/twee-bandet Pia Fraus covret The Pastels «Nothing to Be Done», utgitt på samleplata «Reverse Play: C86 re​(​dis​)​covered» inspirert av samlekassetten «C-86», en kassett NME sto bak, som inneholdt nye band utgitt på uavhengige plateselskap. Samlingen besto av hele 22 artister inkludert The Wedding Present, The Soup Dragons, The Pastels, Primal Scream, Half Man Half Biscuits, The Shop Assistants og The Mighty Lemon mfl. (Ferske spor uke 40/2018)

 Laconic Zero sin «Sun To Death» er gitt ut på LP, kassett og CD i år via Handmade Records. (Singelpremiere: Laconic Zero – «Freezing Point»)

Burning Motherfuckers’ album «This Century» er tilgjengelig på kassett og digitalt. (Plateanmeldelse: Burning Motherfuckers – «This Century»)

Magnus Myrtveit har drevet en egen lofi, nettbasert kassettlabel (Seppuku+) (EP-anmeldelse: Magnus Myrtveit – «Aurelius EP»)

Et flåsespørsmål til slutt: Hvor mange i bandet har en fungerende kassettspiller?
– Hehe du tenker på den nye live-kassetten vår? Jeg tror eller vet at Anders har i alle fall en i studioet sitt, men vi andre må vel fikse oss noen gamle walkmen eller noe. (Electric Eye på bassengkanten…)

Electric Eyes nyeste utgivelse er da altså noe så sjeldent som en liveplate (som i tillegg til digital lansering, altså også kommer ut på MC – kassett, eller «fremtidens format», som det står å lese i presseskrivet). (Plateanmeldelse: Electric Eye – «Live at Blå»)

Et annet spennende materiale utgitt på nytt kommer fra det svenske plateselskapet Nordvis Produktion. Materialet heter Nightshade Forests og er et minialbum av det østerrikske bandet Summoning. Nordvis slapp den i fjor i form av et veldig stilig kassettbånd som man bare må ha. (Sandnes bibliotek velger årets beste hardrock (2014!))

Why do birds suddenly appear?

Sus Over Stavanger 1980 – 1983 – Historien om Stavanger Rockeklubb

Ny norsk label – første slipp er to kassetter og en plakat

 

cassette-tapes bruk Foto: wowcool

Alle burde ha en venn som lager mixtapes

Debut-video fra debut-kassett

Slippfest for The Sweetest Thrills kassettutgivelse

The Posies første album Failure fra 1988, som opprinnelig ble utgitt på kassett

En videreutvikling av en demo som finnes på iampsyencefictions første kassettutgivelse

 

Svartmalt noise / darkwave fra dette norske bandet, deres andre album. Den slippes kun på vinyl og kassett

 

 

 

Til Alle Barna er en personlig (og heller ukjent) Bodø-favoritt. Til Alle Barna sine post-punk/new wave låter «Oppstilling (I’s Not That Hard To Be») og «Vitsen Med Det Hele»

 

 

 

 

 

Susanna kaster seg på kassett-bølgen

Cold Mailman: Nytt album inspirert av kassett // Ny «roadtrip»-video

Mayflower Madame: Ny video / 2-spors kassettsingel

Beatart mixtape_002

Albumanbefaling – Maskindans : Norsk Synth 1980–1988

Du får kjøpt den kassetten på Neseblod til 600 spenn eller noe – Angstkrieg

Fika Recordings, en DIY vinyl- og kassettlabel

Den årlige sommerkassetten som gis ut på labelet til Magnus Moriarty™

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere, og du må klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter