Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 2. april 2022

Ferske spor uke 13/2022

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Alexander Lund Føyn, Geir Qviller, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

Alexander

Sepultura – Refuse / Resist

Et passende bra anti-krig statement må vel være albumet «Chaos A.D.» av den brasilianske metall-juggernauten Sepultura. Med åpningen «Refuse/Resist», er dette en fengende intro som blør inni temaet de anvender helhetlig i verket med sjangermerkelappene «Groove Metal» og «Thrashened Death Metal» før de slapp «Roots» noen år etter.

Andre markante kutt fra plata er «Territory» og «Propaganda». Dette er en bra skive som passer det kaotiske klimaet både Brasil og Ukraina har til felles når det gjelder overtalelse, misinformasjon og kamp for areal. En klassiker fra bandets backkatalog før deres første endring i line-upen, da Max Cavalera fortsatt var med i bandet.

Sepultura – Isolation (Ferske spor uke 16/2020). Sepultura & Kollwitz på Union Scene i Drammen. Sepultura – Under Siege (Live in Barcelona).

 

Ådne

Jenny Hval – Year of Love

Jenny Hval er aktuell med sitt nye album «Classic Objects». Åpningslåten «Year of Love» starter med perkusjon og gitar før et fyldig og sprettent orgel leder oss videre inn i låten. Rytmikken står Hans Hulbækmo for, og det er luftig, levende og kreativt det han legger ned på den første låten (og på resten av plata). Svevende vakkert vokalarbeid fra Hval gjør låten til en perfekt åpningslåt. Les anmeldelsen av albumet her. Se videoen her. Bandcamp.

Jenny Hval – Lions (Ferske spor uke 38/2019).Plateanmeldelse: Jenny Hval – «Blood Bitch». Jenny Hval – Female Vampire (Musikalske sidespor – uke 26, 2016). Øya 2015 – Jenny Hval: Summertime madness. Jennys video.

Moddi – Bråtebrann

Dette er tittellåten på Moddi sitt ferske album. «Bråtebrann» er Moddi sitt første norskspråklige album på ni år, og på låten vi har valgt er det en nedpå og var Moddi som lar den akustiske gitaren og stemmen være basis. Teksten handler om å gå inn i den nye tida, med ny industri, miljøutfordringer og generelt store forandringer – på godt og vondt.

Oska ligg svart over nybrent mark.
Snart ska vi starte på nytt med blanke ark.

Se videoen her. Bandcamp.

Moddi og en forbudt verden. Plateanmeldelse: Moddi – «Set the House on Fire‎». Moddi – «Det blir fint å komme tilbake og gjøre det godt igjen!». Musikkvideo: Moddi – «Let the Spider Run Alive». Plateanmeldelse: Moddi – «Floriography». Moddi – Like in 1968 (Deichman: Årets album 2019, Ådne Evjen). Kloden er trøtt (inkludert Moddi).

Aggie Frost – Nattebyen

Jeg har mistet tellingen på singlene til Aggie Frost nå, men nå kommer forhåpentligvis ALBUMET snart, så da får vi samlet trådene. «Nattebyen» gir oss mer fra det atmosfærisk-elektroniske landskapet til Aggie, og det funker selvsagt helt strålende! Bandcamp.

Aggie Frost – Film (Ferske spor uke 4/2022). Aggie Frost – Gir dæ min morra (Ferske spor uke 11/2021). 5 plater som har inspirert Aggie Frost. Aggi Frost – Tidløs (Kohib Remix) & Stille (Ferske spor uke 43/2020). Aggie Frost – Tidløs (Ferske spor uke 26/2020).

The Mysterines – Life’s a Bitch (But I Like it So Much)

The Mysterines fra Liverpool er ute med sitt debutalbum «Reeling». Frontet av den tøffe stemmen til Lia Metcalfe øser de ut hardtslående rock med et hint av grunge i miksen. Albumet er produsert av Catherine Marks, som også har produsert folk som Wolf Alice og PJ Harvey. Og visst er det beintøft når albumet kickstarter med nettopp «Life’s a Bitch (But I Like it So Much)». Se videoen her.

Paul Weller – True (Ferske spor uke 21/2021, med seg på vokal har Weller fått med seg frontkvinne i Liverpool-Bandet The Mysterines, Lia Metcalfe.

Seatbelts – Black Spring

Seatbelts er fra samme by som The Mysterines, men kjører en litt annen musikalsk stil, de heller i retning av den noe diffuse sjangeren indie. De ga nettopp ut albumet «A World Inbetween». På «Black Spring» roer de det hele ned i en fin, melankolsk gitarpoplåt krydret med lekre detaljer og hvor de to stemmene til James Madden og Abigail Woods smelter perfekt inn i hverandre. Hører vi spor etter The Go-Betweens her? Jeg tør påstå det. Se videoen her. Bandcamp.

Bodega – C.I.R.P.

Det New York-baserte bandet Bodega er ute med sin andre fullengder. På «Broken Equipment» hører vi klare overtoner av amerikansk 70-talls new wave som The B-52’s og Talking Heads. Vi hører også likhetstrekk med nyere band som Parquet Courts her. Tøft er det, og vi synes låten «C.I.R.P.» er det beste sporet på albumet. Sprettent, nervøst og aldeles strålende! Bandcamp.

Warpaint – Champion

Damene i Warpaint har vi ikke hørt fra på en stund, men nå er de ute med den nye singelen «Champion». Medlemmene har vært opptatt med livet (barnefødsler, soloprosjekt, flytting etc.), men er snart klare med nytt album. Det kommer i mai, og mens vi venter har de gitt oss denne rolige, svevende og fine forsmaken. Sjekk ut den fine svarthvit-videoen her. Bandcamp.

Warpaint – Disco//very og Keep it Healthy (Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33). Warpaint- Warpaint (Deichman: Årets album 2014, Kathrine Judit Urke).

 

Geir

Kiki Kudo – Plotlined 

Deilig og varm tekno med insisterende og perkussive beats, psykedeliske blinger i bakgrunnen og en fjern og ubestemmelig purring i lufta. Musikken passer ikke spesielt på dansegulvet og ikke er det ambient. Den er imidlertid veldig lyttbar og tidvis hypnotisk. Fra EP-en «Profile eterna», ute på The Trilogy Tapes. Bandcamp

Pumajaw – The Innocent win 

Flytende crooner-vokal et sted mellom Nico og Haley Fohr i en slækk trip-hop-aktig låt som kan minne om Portishead. Det er vakkert, skurrete og intimt. Fra den nye skiva «Scapa foolscap» til skotske Pumajaw. Bandcamp

Burial – Strange neighbourhood 

Beatsene er fraværende i denne knitrete, varme og lavmælte klipp-og-lim-låta. En del av klippene høres ut som tidligere brukt materiale, men de kjølige og uklare orgel-klippene skaper en fin og dramatisk kontrast. Alt i alt gir det en deilig og filmatisk natt-i-storby-stemning. Ikke akkurat noe nytt og banebrytende, men umiskjennelig Burial. Åpningslåta fra den nye «Antidawn EP», ute på Hyperdub. Bandcamp 

Burial – State forest (Ferske spor uke 34/2019).

 

Jan-Olav

The Reds, Pinks & Purples – Slow Torture of an Hourly Wage og Uncloudy Mind

Glenn Donaldsson leverer kanskje enda sterkere enn på albumet «Summer at Land’s End» med tittelkuttet «Slow Torture of an Hourly Wage» og finfine «Uncloudy Mind» på denne selvstendige trespors digitalsingelen. Dyktig, kynisk tekst og smittende melodi kjennetegner førstnevnte, mens «Uncloudy Mind» er finstemt jangle pop. Jeg begynner etter hvert å bli fryktelig glad i den ekkodynkede skumringspopen fra San Francisco. Bandcamp.

The Reds, Pinks and Purples – Let’s Pretend We’re Not in Love og Don’t Come Home Too Soon (Ferske spor uke 6/2022)

MoE – Beautiful Stranger

Med albumet «The Crone» kan duoen MoE ha levert årets beste norske album så langt i 2022. Det er et uhyggelig vakkert lydinferno av musikalsk skjønnhet som treffer oss i mellomgulvet og spisser ørene våre der det oscillerer mellom lys og mørke, sart og voldsomt, harmonisk og atonalt. Bandcamp. Video.

The Hanging Stars – Black Light Night

Et reelt høydepunkt for alle som liker tradisjonell 1960-talls influert kosmisk americana og artister som Big Star, Beachwood Sparks, The Byrds eller Teenage Fanclub, er det nye albumet «Hollow Heart» til britene i The Hanging Stars, denne gangen utgitt på Loose. Søtladent, jordbundet lydbilde, og nå også ganske så mørke tekster. Richard Olsens hypnotiske, drømmeaktige vokal er over et svevende psykedelisk lydteppe med et lindrende harmonisk grunndriv. Londonbandet befester sin stilling i det ypperste sjiktet av moderne britisk psykedelisk countrypop. Bandcamp. Video.

Midlake – Bethel Woods

Mer milde vokalharmonier og lekre melodier på det nye albumet til amerikanerne i Midlake fra Denton, Texas, som er tilbake etter ni års pause med albumet «For the Sake of Bethel Woods». «Bethel Woods» er navnet på et område hvor den opprinnelige Woodstock-festivalen fant sted, og låten henter også inspirasjon fra et bilde av keyboardist Jesse Chandlers far Dave sittende i folkemengdene i dokumentarfilmen om festivalen fra 1970. En hyllest til Dave Chandler, som døde i 2018. Bandcamp. Video.

Midlake – The Trials of Van Occupanther (15 lys på bursdagskaken – Et sonisk nedslag i 2006). Mer Midlake.

Mick Harvey – Hank Williams Said It Best og Out of time Man

Mick Harvey er nok aller mest kjent som samarbeidspartner til Nick Cave i The Boys Next Door, The Birthday Party og The Bad Seeds, og var også med i Crime & the City Solution. Han samarbeidet tett med PJ Harvey i mange år og har produsert artister som Scott Walker og Robert Forster, og gitt ut en rekke soloalbum vel verdt å sjekke ut.

I sommer tar han turen til Moss for to opptredener under festivalen Lyse Netter henholdsvis 9. og 11. juni. Hans andre solokonsert i Norge etter at han besøkte Emanuel Vigelands museum 16. september 2012. Vi feirer med to av hans fineste låter.

Bandcamp. Video: Mick Harvey – Hank Williams Said It Best. News — Mick Harvey.

Mick Harvey eller Warren Ellis (Fugl eller fisk med Erling Ramskjell). Mer Mick Harvey.

Serge Gainsbourg – La javanaise + Mick Harvey & Anita Lane – Harley Davidson

Mick Harvey er i tillegg kjent for sin fine Gainsbourg-tolkninger på «Intoxicated Man» og «Pink Elephants». Herfra henter vi duetten med Anita Lane, og når vi først er i gang må den franske trubaduren også få plass. Video: Mick Harvey / Anita Lane – Harley Davidson. Video: Serge Gainsbourg – La Javanaise. Initials BB – Serge Gainsbourg.

Chansonnier Serge Gainsbourg. Gainsbourg (Regi: Joann Sfar, 2010) (Ukas tips!). France Gall: Babypop – Et tenåringsfrieri fra Frankrike.

Horsegirl – Anti-glory

Med singelen «Anti-glory» annonserte endelig den rykende hete Chicago-trioen Horsegirl sitt debutalbum «Versions of Modern Performance», produsert av John Agnello på Matador Records 3. juni. Det er heftig, stakkato støyrock eller catchy nu-gaze som står på programmet. Soundet er energisk, fortettet, nesten Sonic Youth-dronete. Du verden hvor vi begynner å glede oss til albumet, som også inneholder den forrige singelen «Billy» allerede, selv om fabelaktige «Ballroom Dance Scene» har blitt utelatt. Bandcamp. Video.

Horsegirl – Ballroom Dance Scene (Ferske spor uke 16/2021).

Holly Cook – Full Moon Baby

Et stykke sjelfull reggae fylt av håp og kjærlighet fra datteren til Sex Pistols‘ Paul Cook og Culture  Clubs back up-sangerinne Jennie Matthias.  Stemningen og uttrykket på den første låten fra det kommende albumet «Happy Hour» på Merge 24. juni tyder på at det kan bli nok et flott, spirituelt grooveladet album fra den britiske sangerinnen. Ser frem til å høre mer. Ikke på Spotify, men lytt her: Bandcamp. Video.

Market – Bag of Jeans

Singer-songwriteren Nate Mendelson, som er  låtskriveren i  Brooklyngruppen, gjør flagrende, atmosfærisk indie på låten fra albumet «The Consistent Brutal Bullshit Gong», som slippes på Western Vinyl 29. april. En flott låt som reflekterer over det å bli eldre og se hvordan man gradvis blir mer lik ens foreldre. Bandcamp. Video.

Sex Judas feat. Ricky – Slow Down

Sex Judas feat. Ricky sørger for en sval stemning av lange sommernetter på sitt siste opus «Night Songs». Musikalsk er det en herlig eklektisk sammenføyning av post-punk, afrobeat og disco, og også folkemusikk og jazz i form av  gjestemusiker Andreas Røysum. Vi velger imidlertid en av de mer dub-influerte låtene der Deathcrushs Linn Nystadnes gjester bak vokalen. Tankene går til  artister som LoneLady og Anika, men Sex Judas er befriende egensindige samtidig som de alltid har rytmen og groovet i bunn. Jeg mistenker at dette albumet kan gjøre det veldig skarpt når det norske musikkåret skal oppsummeres.

Sex Judas feat. Linn Nystadnes – No Shame (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav). Sex Judas feat. Ricky with special guest Linn Nystadnes – No Shame (Ferske spor uke 33/2020). Mer Sex Judas.

The Lust-O-Rama – Night of the Sadist

‘Begge låtene er fra den første sessionen vi gjorde med bandet i Athletic Sound i Halden og de er blant de jeg liker best når jeg hører gjennom albumet i dag. De har noe vi ikke gjorde eller greide å gjøre senere… laidback, slepende garasje. I tillegg til produksjonen er dette mye Carten (Johansen, bandets  første bassist, som også  medvirker på låten «Run From Her», red.anm.) fortjeneste’, forteller bandleder og vokalist Arne Thelin i et kommende intervju i forbindelse med at That’s Entertainment  i samarbeid med Apollon Records har reutgitt klassikeren «Twenty-Six Screams» på LP. Og visst låter det deilig og friskt av  denne låten.

Det er vel kanskje dette vi kaller moody garasjerock. Den slepende, tilbakelente låten er et av flere høydepunkter på den norske garasjerock-klassikeren «Twenty-Six Screams» som nylig er reutgitt på That’s Entertainment i samarbeid med Apollon Records. Fint å se denne platen tilgjengelig igjen.

The Lust-O-Rama – Promo EP (7″, EP, Promo, 1991) (Med i Plateanmeldelse: The Cheaters – «The Cheaters»). Mer The Lust-O-Rama.

Uni Boys – On Your Lovin’ Mind

Et stykke klassisk soldynket powerpop, som låter som om det kunne vært fra 1970-tallet en gang (Badfinger, The Raspberries etc.), men som er en rykende fersk dobbel A-side singel fra Curation Records. Låten er løs i snippen og ganske så fengende. Bandcamp. Video.

Susanna – Elevation

Susanna Wallumrød fortsetter utforskningen av poesien til Charles Baudelaire på det nye albumet «Elevation». Med renskåren, sensuell minimalistisk pianomusikk og hennes vakre stemme som bærende kraft, og lekne sammenklippinger av feltopptak (sjekk for eksempel såre «Rose Pale-Dawn»), resiterende diktopplesning på originalspråket fransk. Sammenlagt gir dette mer dynamikk og perspektiv til det helhetlige verket. Likevel er det stort sett hennes egne låter som henfører aller mest under de tidligste avspillingene.

Susanna – Ensomhet II (Ferske spor uke 48/2021). Susanna – For No One (Ferske spor uke 23/2021). Susanna: Ondskapens blomster i nedstrippet musikalsk kledning, Susanna – The Dancing Snake (Ferske spor uke 30/2020). Susanna – Ecstacy X (Ferske spor uke 3/2019). Videopremiere: Susanna – «It’s A Long Way’ (To The Top If You Wanna Rock’n Roll)». Susanna – Låt: «Perfect Day» (Musikalske sidespor – uke 4/2018) Mer Susanna.

Damien Jurado – Roger

Den amerikanske brumlebassen fra Seattle med den følsomme myke vokalen, som gjorde den siste konserten noensinne på Osloklubben So What 5. oktober 2003 sammen med Rosie Thomas og Thomas Denver Jonson (nå I’m Kingfisher), gjestet Kulturkirken Jacob 25. mars sammen med Corinna Repp. Vi var dessverre ikke til stede. I stedet får vi nøye oss med en ny låt. «Roger» er en riktig så stemningsfull vakker låt om å ikke gi seg, men stå på og komme seg gjennom livets motganger. Melodien og sangen gir assosiasjoner til den britiske trubaduren Nick Drake. Bandcamp.

Deichman: Årets album 2021 (Damien Jurado -Take Your Time, Jan-Olav). Damien Jurado: Visions of Us on the Land (Musikalske sidespor – uke 16/2016).

The Step – Girl og Let Me Be The One

Låtene er hentet fra samlingen «London Soul – You Want It, You Got It!», som blir sluppet 6. mai på Acid Jazzs søsterlabel Countdown Records. Bandet slapp på 1980-tallet fem singler på CBS og var del av Londons mod revival miljø og gjorde musikk tungt inspirert av klassisk soul. Låten «Girl», sluppet på singel i forkant, er ikke med på noen av disse. Ellers inneholder skiva singlene, og hva jeg kan se, tolkninger av en rekke kjente soullåter. Noen likheter med deres samtidige Dexys Midnight Runners kan spores og bandet turnerte som supportband til Secret Affair. «Let Me Be The One» er på Bandcamp.

Kevin Morby – Rock Bottom

Fin hyllest til avdøde Jay Reatard– James Lee Lindsey Jr. – (hvil i fred) med en jammete andre singel fra det kommende albumet «This is a Photograph», som slippes 13. mai på Dead Ocean. Cassandra Jenkins bidrar med fin backing vokal. Video. Bandcamp.

Kevin Morby – «Blue Christmas» (Musikalske julespor 2021). Kevin Morby  – Wander (Ferske spor uke 51/2020). Kevin Morby – Valley (Ferske spor uke 43/2020). Kevin Morby – No Halo (Kevin Morby – No Halo).  Kevin Morby & Waxahatchee – The Dark Don’t Hide It (Ferske spor uke 5/2018). Kevin Morby & Waxahatchee – Farewell Transmission (Ferske spor uke 4/2018). Kevin Morby – Album: City Music (Musikalske sidespor – uke 26/2017).

Jay Reatard – My Shadow  og The Reatards – Sick When I See

Vi må nesten også ta oss tid til gjenhør med en Reatard-klassiker fra albumet «Blood Visions» (2006). I tillegg henter vi frem en låt fra The Reatards-albumet «Grown Up, Fucked Up» fra 1999 siden det er en uttalt referanse fra Morby til det kommende albumet, og har noe av den samme røffe jammete stilen. Her er et lite videoklipp med Jay Reatard live på Last Train, Oslo 06.20.07.

Reatards- rufsete, rått og skittent. Jay Reatard – Singels 06-07 (5 plater som har inspirert Moshi Moshi & the Moist Boys). Mer Jay Reatard.

Sweet Knives – Possessed

Når vi først er inne på Jay Reatard og hans tidligere band må vi  nevne at de gamle bandkollegene fra Lost sounds er tilbake med et nytt band kalt Sweet Knives og albumet «Spritzerita» på Savage Records i Sverige og FDH Records i statene. Her leverer Alicja Trout – også kjent som Alicia Pop – som vi hørte med River City Tanlines da de var support for Jay Reatard på Last Train 20. juni 2007. Her med fengende synthpunk med John Garland, Jon Grissom og Rich Crook (også med i The Reatards). Videoklipp.

Division of Laura Lee – City Sick og We’ve Been Planning This for Years

Göteborg-baserte Division of Laura Lee er dobbeltaktuelle om dagen. De slapp nylig EP-en «Last Light», og en jubileumsutgave av det første studioalbumet «Black City» fra 2002 («At the Royal Club» fra 1999 var kun en singelsamling), som var bandets gjennombruddsalbum. Her er en låt fra hver av de to skivene. «We’ve Been Planning This for Years» er en insisterende, riffsterk rakker av en låt, mens «City Sick» er et godt bevis for at de fremdeles har det i seg å skrive fengende låter i skjæringspunktet mellom indie og hardcorepunk der Supergrass og My Bloody Valentine møter Drive Like Jehu, Quicksand, Fugazi og dess like. Nå håper vi de snart tar seg tid til en liten Norgestur igjen. Det begynner å bli en god stund siden sist. Division of Laura Lee – City Sick (Lyric Video). Bandcamp.

Division of Laura Lee – Curtains (Ferske spor uke 49/2020). Division of Laura Lee – indie med hardcore-energi. Division of Laura Lee – Apartment (Ferske spor uke 33/2020). Mer Division of Laura Lee.

The Brian Jonestown Massacre – The Real

En av de nye låtene med Anton Newcombes gjeng som vi kunne høre i fjor høst i forbindelse med innvielsen av studioet til Emil og Elvira Nikolaisen var «The Real». Denne uka kom den som singel sammen med nyheten om et nytt album – bandets nittende – «Fire Doesn’t Grow on Trees», som slippes 24. juni på deres egen label A Recordings. Dette er flott psykedelisk Brian Jonestown Massacre slik vi kjenner dem, og det passer godt å slippe den samtidig som bandet gir seg ut på turné med Mercury Rev i statene.

Fight the beast until it dies, raise your sword up to the sky

Psykedelisk fløyelsdryss i Moss. Mer The Brian Jonestown Massacre.

Pink Mountaintops – Nervous Breakdown

På sitt kommende album «Peacock Pools» gjør Stephen Mcbean og hans gjeng en briljant versjon av Black Flag-klassikeren «Nervous Breakdown». De er på langt nær de første som prøver seg. Whiskeytown, 59 Times the Pain, Pennywise, D.O.A., Rise Against, Sloan og Gallows er noen av de andre, men denne er virkelig en av de bedre med sitt slagkraftige pianodrevne arrangement. Det låter nesten som en egen låt, og mer som powerpop enn hardcore punk låten blæsta på rockeklubber. Video.

 

Victor

Sondre Lerche – The Cut og Turns Out I’m Sentimental After All

‘Perfeksjon på grensen til galskap’, skriver Lars Junge i anmeldelsen av The Loch Ness Mouse sitt selvtitulerte album fra 2016, og de ordene passer definitivt til det nye dobbeltalbumet til Sondre Lerche titulert «Avator of Love». Og for å beholde The Loch Ness Mouse-linken velger jeg «The Cut» til ukas Ferske spor. ‘På albumet har de tilsynelatende lagt Prefab Sprout under mikroskopet. Ingen av låtene er på noen som helst måte direkte stjålne, på langt nær, men låtstruktur og lydbilde er mer enn «inspirert». Men det er ikke som om The Loch Ness Mouse legger skjul på sin egen fascinasjon for Prefab Sprout heller’, skriver vår anmelder videre. De samme setningene passer som hånd i hanske på Sondre Lerches «The Cut», forresten kult med cut-up- bruddene, effektfullt. Det hele er nydelig utført, nydelig er også smektende «Turns Out I’m Sentimental After All», som følger «The Cut».  Abumet er for øvrig i ferd med å sette norgesrekord i seksere.

Spielbergs – Brother of Mine

Spielbergs er endelig ute med nytt materiale. De har signert med Fysisk Format (Skandinavia) og den britiske labelen Big Scary Monsters (resten av verden). Samtidig har de sluppet låta «Brother of Mine» der de viderefører alt som er bra fra det de har gitt ut tidligere.

Spielbergs forteller: ‘Melodien og grunnideen til «Brother of Mine» har vi jobba med i flere år i bandet. Vi har prøvd mange forskjellige refrenger, broer, arrangementer og vi vet ikke hva, men det var en tung låt å lage for oss. Nå fikk vi den endelig til å funke på et vis. Den har en litt mørk, spøkelsesaktig stemning som vi liker veldig godt, samtidig med at det er en klassisk Spielbergs-poplåt i bunnen’.

Ja, det er en klassiske Spielbergs låt, intens, tight, melodiøs og til dels dvelende. ‘Bandet har vasset i skryt og lovord, omtrent fra dag én. Ikke bare her til lands, men også bredt utover landegrensene. Det er dog lett å skjønne hvorfor de store ordene blir tatt i bruk’, som David Jønsson skriver i plateanmeldelsen av «This Is Not The End» fra 2019.

Spielbergs – Go! (Ferske spor uke 20/2020). Spielbergs – Running All the Way Home (Ferske spor uke 37/2019). Plateanmeldelse: Spielbergs – «This Is Not The End». Spielbergs – Five on It (Ferske spor uke 2/2019).  Spielbergs – 4AM (ferske spor uke 44/2018). 5 plater som har inspirert Spielbergs. Singelanmeldelse: Spielbergs – «We Are All Going To Die / Daniil». Singelanmeldelse: Spielbergs – «Ghost Boy». Singelanmeldelse: Spielbergs – «Daisy! It’s the New Me». Spielbergs – «Distant Star EP» og  Spielbergs – «4AM» (Deichman: Årets album 2018, Victor). Mer Spielbergs.

Loop – Fermion & Aurora

Loop med deres første album på 32 år. De startet midt i den engelske shoegazebølgen, 1987, men skilte seg ut ved at de eksperimenterte med en annen struktur sammen med band som Spacemen 3 og The Telescopes på den tiden. De 3 har inspirert mange band i ettertid, de fleste av disse har tilsynelatende vært fornøyd med å «kopiere» forbildene uten å få til det ekstra de 3 bandene hadde og har (The Telescopes holder på ennå).

På Loop sitt nye album «Sonancy» høres de like egenartet ut som tidligere, og låtene peker til alt de har gjort i karrieren og videre fremover. Selv om det tilsynelatende lyder monotont, er det langt ifra en monoton opplevelse når du først tar steget inn Robert Hampsons (han er selve drivkraften i Loop og eneste gjenværende originalmedlem) klang-hode. Godt å ha Loop tilbake og gledelig med  utøvere som bare gjør sine egne greier. Den nye  plata vil nok influere mange Soundhead  (tittelen på åpningslåta deres på debutplata «Heaven’s End», 1987) fremover. Video – Fermion.

Albumene til Loop er på strømmetjenestene, men anbefaler også «Wolf Flow (The John Peel Sessions (1987-90)», som ikke er å finne på strømmetjenestene. Annerledes og sterke versjoner av låtene deres. Bandcamp.

Rancho Relaxo – The Sky Felt Down og Alone With You

Rancho Relaxo, basert i Møre og Romsdal, er ute med deres 11. plate passende titulert «Spirit of Ecstacy». Jeg har anbefalt dem tidligere (klikk på linkene under), denne gang overlater jeg ordet til hva Fabrizio Lusso skriver så treffende på Bandcamp (løst oversatt): ‘På deres 11. LP oppviser de deres særegne personlige kur for å dempe den forestående undergangen fra perioden vi lever i, farget av en trippy, berusende blanding av 60-talls glitrende jingle-jangle, 90-talls shoegaze-reverb og allsidig atmosfærisk neo-psykedelia blant folk, space og raga-streaks’.

Rancho Relaxo – Igjen & Trying to Forget (Ferske spor uke 43/2020). Rancho Relaxo – Det Sku Ikke Skjedd (Ferske spor uke 2/2020). Plateanmeldelse: Rancho Relaxo – «Soft Luxury». Rancho Relaxo – Im Crying (Ferske spor uke 15/2019). Rancho Relaxo – I Want You (Ferske spor uke 35/2018). Rancho Relaxo – Låt: «Im Crying» & EP: Polarized & alle platene (Musikalske sidespor – uke 40/2017). Vi må spole tilbake. Igjen: Rancho Relaxo.

Whalesharkattacks – You Can Live It  og Cyrano Armageddon – You Can Live It og Whalesharkattacks – Gaslightin’

Metronomicon Audio er ute med en morsom parodi på «Hver gang vi møtes». Whalesharkattacks gjør en mørk-smukk cover, hviler en smule The Art of Noises «Moments in Love» over denne, av Cyrano Armageddons «You Can Live It» fra 2013. Se video av «Hver gang vi mutes» her. Dessuten feirer Whalesharkattacks 5-årsjubileum for den selvtitulerte debutplata i år. «Gaslightin’» er en stor favoritt fra albumet. For ordens skyld må jeg enda en gang nevne at Viviana Vega aka Whalesharkattacks nå er Deichman-kollega og bidrar i Deichman musikk, når det er sagt, jeg har skrevet om henne lenge før det, bare klikk på linkene under, der kan du også lese mer om «Gaslightin’» og debutalbumet.

Whalesharkattacks – Dark ages (Ferske spor uke 11/2020). Whalesharkattacks – Rich People Taste (Ferske spor uke 22/2019). Whalesharkattacks – Album: Whalesharkattacks (Musikalske sidespor – uke 39/2017).  WHALESHARKATTACKS – 5 om bøker og musikk. Whalesharkattacks – Gaslightin’ (Musikalske sidespor – uke 7/2017.

S.L.Y.C. – Drama with Hilde og Pilemil – Drama with Hilde

Mer feiring. Metronomicon Audio har gitt ut et album med coverversjoner fra Metronomicon Audio-katalogen for å feire album nummer 100. Whalesharkattacks’ coverversjon er å finne her, sammen med bl.a. disse stilfulle  utøverne: Center of the Universe, S.L.Y.C., Nikki Oniyome, Magnus Moriarty™, Hanny, Marius Ergo. Samleren er på Spotify, og sjekk Bandcamp. Sjekk også denne videoen. Ferske spor-utvalgte S.L.Y.C. gjør en innbydende og delikat versjon av Pilemils «Drama with Hilde» (på albumet «Do You Really Want to Read More?» fra 2012).

For øvrig har vi fått flere herlige  Metronomicon Audio-vinyl som du kan komme og lytte på vår vinyl-lyttestasjon i Deichman Bjørvika, 3. etasje.

Videopremiere: S.L.Y.C. – «We move to make new words» / Plateanmeldelse: S.L.Y.C. – «Say, the illocuted». S.L.Y.C. – We move to make new word (Ferske spor uke 1/2018). S.L.Y.C. – We move to make new words (Deichman: Årets album 2017, Victor). Mer S.L.Y.C..

Pilemil: Intervju. Pilemil på Deichmanske: Minikonsert + lydboksett med DJ Sissyfus. Pilemil – singel i form av et bokmerke. Plateanmeldelse: Pilemil – «If You Make A Lot Of Ceramics, Ceramics Will Make A Lot Of You As Well» / Pilemil-album i form av en bok. Do You Really want to Read More? Pilemil – Do You Really Want To Read More? (Deichman: Årets album 2012, Victor).

Koppen – Lightergass

Metronomicon Audio har også gitt ut en EP med MA-veteranen Koppen titulert «Formfett . Spor nummer «Lightergass» er leken, løssluppen, rytmisk, lyd-oppfinnsom og humoristisk electro/funk/boogie, noe sånt.

Koppen.

Dig Deeper – Paper Trail

Denne er bra! Dig Deepers (Oslo, Bergen) «Paper Trail» er en utsøkt combo av 90-talls indie og Neil Young, Crazy Horse. Skurrete, full av nerve og melodiøs. Ja, ‘Dig Deeper har smidd en låt på aksen av nostalgi og modernisme’, som det står i presseskrivet.

Øya 2018 – Dig Deeper. Plateanmeldelse: Dig Deeper – «In Central European Time». Videopremiere: Dig Deeper – «Stars Tonight».

Beach Bomb – Tsharknami

Beach Bomb startet først som et soloprosjekt av Morten Gammelby og siden har Beach Bomb siden utviklet seg til å bli et fullverdig surferockesemble. Her med en hyllest til alle de fantastiske haiene som lever på denne blå planeten. Ved å kombinere lyden fra 60-tallets California, jaktinstinktet til en hvithai og en liten dose B-film får vi Beach Bomb sin siste singel, «Tsharknami». Bandcamp.

Beach Bomb – Night Surf (Ferske spor uke 48/2020).

Moshi Moshi & the Moist Boys – Dreamchaser

‘Moshi Moshi & the Moist Boys spiller groovy, utsvevende garasjerock som henter inspirasjon både her og der, men kanskje aller mest fra den psykedeliske amerikanske undergrunnsrocken’, skriver Jan-Olav i introen til 5 plater som har inspirert Moshi Moshi & the Moist Boys. Et eksempel på det er «Dreamchaser» med en «gitarduell» mellom høyre og venstre høyttaler. Moro med god gammeldags stereoeffekt.

Kosmik Boogie Tribe – I Think About You Everyday (Hard-Ons)

Jeg må ta med en til låt fra Kosmik Boogie Tribes «Let’s Rock The Fuck Out!! Vol. 2».

‘Min favoritt både på plata og jevnt over ellers! Litt usikker på hvor det starta, men brevveksling på 90-tallet via kassettbytting etc. gjorde at Australia plutselig kom veldig mye nærmere Hadeland, og endte med et slags vennskap med de der nede. Tror Tomas Dahl (Caddy m.m., red.anm.) eller Børt Erik Skrei (han ga ut The Tables‘ gromsamler «The Greatest Adventures 1988-2003» på Stroller Records, red.anm.) må ta æren for det opplegget der’, forteller Magne Vannebo i et kommende intervju med KBT, så følg med!

Kosmik Boogie Tribe – What Love Is og Living In A Dream+Habaneros (Ferske spor uke 9/2022). Kosmik Boogie Tribe – Don’t Come Close & I Want You Bad (Ferske spor uke 18/2021). Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here, live (Ferske spor uke 22/2020). Kosmik Boogie Tribe: – Vi er vel strengt tatt et hardrockband. Kosmik Boogie Tribe – Dirty Farmer (Ferske spor uke 22/2020). Deichman anbefaler: Årets album 2018 (Kosmik Boogie Tribe – «We´re Not Here too Fuck Spiders»). Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here (Ferske spor uke 19/2018). Kosmik Boogie Tribe – We’ve Got the Cash (Ferske spor uke 4/2018). Mer KTB.

Hard-Ons – forener tegneserier og musikk. Hard-Ons – What Am I Supposed to Do & Don’t Wanna See You Cry (Ferske spor uke 23/2019). Hard-OnsSuck & Swallow.

Jeg er bombesikker på at jeg har Norges beste Hard-Ons samling😎(Tomas Dahl)

The Nika Riots – Crime Tapes and Weltschmerz

«Crime Tapes and Weltschmerz» er tredje singel fra det kommende albumet «Derelict». Låta handler om isolasjon, noe videoen illustrerer med sin dystre, bekmørke stemning. Låta åpner avdempet og melankolsk, for deretter å slå over i en mektig blanding av hardcore og diverse metal-avleiringer full av kraft og vitalitet. Produksjonen er meget god. The Nika Riots er nå på labelen Mas-Kina i svært godt selskap med bl.a. Beaten to Death og She Said Destroy. Bandcamp.

The Nika Riots – Nine Meals From Anarchy (Ferske spor uke 36/2018). The Nika Riots – Hanged, Drawn & Quartered (Ferske spor – uke 24/2018)

Utflod – Undergang

Utflod er ute med deres første digitale EP med tittelen «Undergang». Tittellåta «Undergang» er en av to nye låter på firespors EP’en. Selv beskriver de bandet slik: ‘Utflod starta som eit hardcore punk band i 2011, men har sidan den gongen utvikla seg til å bli hardare og spissare i kantane, og om du spør oss i dag er vi eit hardcore metal band, med inspirasjon frå black metal, djent, meth core og punk’. I likhet med f.eks. Sigh & Explode ser de seg ikke så alt for mye til sidene, og peiser på med sitt eget, kompromissløse løp, og det tar skikkelig av etter breaket i «Undergang»-låta. Jeg har dessverre ikke tekstene til låtene, men jeg har stor sans for hvordan vokalisten Oda Førde Braanaas freser ut ordene på. Anbefaler også den andre nye låta «Virus». Utflod  spiller support for Taake 8. april på Det Akademiske Kvarter.

Utflod – Naboen (Ferske spor uke 35/2021)

Damokles – Miniature Gardens

‘Damokles tredje singel «Dead Don’t Care» åpner med rituelle trommer, videreført av post-punk-influert passasje før utbruddet kommer og mikses med intens, medrivende støy, prog, hardcore. Damokles spiller som om de har Fanden i hælene eller kanskje de har funnet en Saruptas krukke tagget Damokles? De har ihvertfall klart 3 strikes på rad. «Dead Don’t Care» er like bra som de to første singlene. Hvor skal dette ende?’, skriver jeg i en utgave av Ferske spor fra 2020 om låta «Dead Don’t Care», som er på deres ferske debutskive «Nights Come Alive». Jeg har fra før av omtalt 5 av 10 låter på plata, og konstaterer at de 5 andre låtene er like sterke, altså 10 strikes på rad av Damokles, som «Miniature Gardens», der intense utbrudd, fengende melodier og det episk stemningsladete møtes og løfter hverandre frem gjennom effektive overganger. Damokles’ debutskive «Nights Come Alive» bør få en egen anmeldelse, iallfall  kan dette (inkludert linkene under), regnes som en mini-anmeldelse av plata, karakter 5/6.

Damokles – Carry or Crush (Ferske spor uke 4/2022). Damokles – Bodies get Bored (Ferske spor uke 41/2021). Damokles – Ms. Misanthropy  (Ferske spor uke 3/2021)- Damokles – Dead Don’t Care (Ferske spor uke 23/2020), Oslo-baserte Damokles med jækla sterk debut, Damokles – Our Special Touch (Ferske spor uke 17/2020). Damokles – It’s Closing Time (Ferske spor uke 11/2020).

Hôy La – Øya

Hôy La eller Ingri Høyland, som hun heter, har albumdebutert med «There’s a Girl Inside my Brain Who Wants to Die». Hun forteller: ‘I forbindelse med platen har jeg valgt å gjøre et samarbeidsprosjekt med Jeppe Lange istedenfor det klassiske musikkvideoformatet. Jeg har delt små klipp for å sette en visuell ramme for utgivelsen underveis i utgivelsesforløpet. Det fulle videoverket ble utsatt grunnet instruktørens hjernerystelse’. Fra intervjuet vi nylig gjorde med Hôy La, der hun hun gir oss sin tankestrøm, ord, bilder og assosiasjoner til spørsmålene. vi kjørte samtidig  premiere på videoen, som du også kan se her. Bandcamp.

Hôy La: – Lyset er mørkets venstrehånd. Hôy La – Kids (Ferske spor uke 42/2021). Hôy la – Øya & Queen (Ferske spor uke 39/2021). Hôy la – Purple (Ferske spor uke 14/2019). Musikkvideo: Hôy la – «Shame». Hôy la – Låt: «Please» (Musikalske sidespor – uke 8/2018).

Tara Nome Doyle – Leeches I

Tara Nome Doyle er aktuell med albumet «Værmin». ‘Den 24 år gamle norsk-irske sangeren står for vakker, symbolrik musikk der hun lar krypdyr og insekter forbundet med pest og plage symbolisere det uønskede og «stygge» eller ubehagelige i oss selv. Med håpløs, mørk kjærlighet som bakteppe feirer hun dette skjemmende i oss selv og kjærligheten som tar tid. Musikken er møysommelig arrangert og kompleks for popmusikk å være. Likevel er det hennes formidable stemmekraft som tar mest oppmerksomhet. Lydbildet er eterisk og uttrykksfullt’, skriver Jan-Olav introen til intervjuet vi gjorde med henne for godt og vel 2 uker siden. Bandcamp.

Tara Nome Doyle: Forføreriske skadedyr og vakker pianomusikk.

Drongo – Flaggermus

‘Drongo vever sammen space disco, krautrock, afro-funk, rytmisk støyrock og motorisk rock og mye annet til et fett dansbart nybrygg eller ganske enkelt super disco, som de selv sier’, skriver ovennevnte Jan-Olav i introen til «5 plater som har inspirert Drongo».

Flaggermus» er den meste striglete låtene på albumet «2»,  en fengslende bouncy-rytmisk sak med god-myk melodiøsitet. Drong viser her at de kan være utførlig innsmigrende, uten å miste brodden. Bandcamp.

The Switch – Eyes Up

Det ble nylig lansert at det Oslo-baserte bandet The Switch skal spille på Øya. Da vil de sikkert spille «Eyes Up» fra plata «Birds of Paradise» som David Jønsson beskriver slik i en utgave av Ferske spor i 2019: ‘Norges fineste poporkester  med et aldri så lite underverk. «Eyes Up» er popintelligens på høyeste nivå. Luftig, men allikevel millimeterpresis produksjon med elementer av 10cc-koring (tenk «I’m Not In Love») og små fnugg av Bowies «Blackstar» og Donny McCaslins saksofon. Sagbråtens sarte og optimistiske stemme fungerer som en fin motvekt til det smådystre, pulserende kompet. Muligens det beste de har gjort’. Bandcamp.

For øvrig har et av medlemmene i The Switch, Frank Michaelsen, jobbet på Deichman, og bidratt i Deichman musikk.

Plateanmeldelse: The Switch – «Birds of Paradise». 5 plater som har inspirert The Switch. The Switch – ordbok (og singel). The Switch- intervju. Flue på veggen når The Switch spiller inn ny singel. Bilder fra singelslipp med The Switch på Revolver. The Switchs første singel. I 2012 spilte The Switch spiller eksklusivt for Deichmans musikk. The Switch spiller nok en låt for Deichmans musikk. The Switch spiller «Where it is» på musikkavdelingen i det gamle hovediblioteket på Hammersborg. Mer The Switch.

 Ym:stammen – Guden-I-Steinen

Et av de mest egensindige norske  popbandene fra sent 1980- og tidlig 1990-tall, Ym:stammen, er annonsert på Midtgardsblot lørdag 20. august. I februar slapp Apollon Records nylig Ym:stammen-albumene «Ulv! Ulv!» (1994) og «Guden-I-Steinen» (1997) for første gang  på vinyl på gatefold. Du kan lese mer om  Ym:stammen i forrige Ferske spor. Da presenterte vi hele 4 låter av dem, inkludert det hektende og mektige tittellåten «Guden-I-Steinen», en låt jeg aldri blir lei, og en fin inngangsport til Ym:stammens rike. For øvrig er Ym:stammen nevnt i vårt intervju med Autentisk Film.

Autentisk Film  – Lebensraum

Autentisk Film er de to tvillingsøstrene Anne Grete og Åshild Kolås, i fjor kom  livealbumet «Roxy 22.05.83» og samleplaten «1983» på O. Gudmundsen Minde, de første vinylutgavene av deres gamle kassettutgivelser.

Musikken til Autentisk Film er en form for ny eksperimentell elektronisk musikk – noen har betegnet det som industriell musikk – sammenlignbart med noe av det artister som Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, Clock DVA med flere bedrev i Storbritannia  på samme tid og  i samspill med andre størrelser i den norske  KZ-bevegelsen som Famlende Forsøk.

Melodisk, repetitivt, rytmisk pulserende og langsom eller seig ambient på en måte som gir suggererende effekt og deklamerer samfunnet og samtiden de opererte i med kjølig fremmedgjorthet og som også pekte mot den tidlige norske elektroniske musikken.

Vinylugavene ligger også på Spotify, så lytt gjerne på «Lebensraum og de andre låtene, og få gjerne med deg det nevnte intervjuet Autentisk Film: Fremmedgjort, ærlig og suggererende med artistenes eget tilbakeblikk på en spennende tid og den eksperimentelle lydbehandlingen.

Paradise Lost – Gothic (Live)

Tons of Rock går av stabelen 23.-25. juni. Et av bandene som skal spille er Paradise Lost, og kanskje spiller de «Gothic», som feiet 30-årsjubileum i fjor (tittellåten fra deres andre album, 1991), en drivende, hypnotiserende og intens låt, med smakfulle melodi(er) og kvinnevokal. Dette er er liveversjonen fra albumet «At The Mill» fra i fjor. Andre sterke låter signert Paradise Lost er f.eks. «Enchantment» og «Hallowed Land» fra albumet «Draconian Times» (1995), som du selv kan sjekke ut på strømmetjenestene.

Nå lyser festivalen ut siste plassen i programmet.

– Siste mulighet for en plass på scenen er også den største mulighet noensinne for riktig band. Tons of Rock har tidligere god erfaring med å fylle siste spot til et ukjent og ungt band. Sist var det nærmere 150 band som prøvde å melde seg på. Dette er et viktig grep for rekruttering og vi er stolte av at vår Partner Posten vil hjelpe oss, sier pressesjef Lars Tefre Baade

10 finalister annonseres i mai
Påmelding innen 12. april 2022
10 finalister plukkes ut av en jury og presenteres for publikum 4. mai
Publikum stemmer frem en vinner som presenteres 20. mai

Paradise Lost – Medusa (Tilbake til 2017 – årets album). Paradise Lost – The Plague Within (Sandnes bibliotek presenterer: det beste i metal A.D. 2015).

Backstreet Girls – Where Have All the Bad Boys Gone

Bakckstreet Girls opptrer også på Tons of Rock. En god grunn til å igjen trekke frem  «Where Have All the Bad Boys Gone», singelen Backstreet Girls slapp i forkant av deres siste plate «Normal Is Dangerous» (2019). Den kunne, sammen med åpninglåta på den forrige plata «Wild Women & Bad Bad Boys», sklidd rett inn på de 3 første klassiker-platene. Her henter BSG, i likhet med Rose Tattoo, det kontante drivet fra punken, i tillegg til boogie & riff–på–riff rocken. Dette er Backstreet Girls på sitt beste. Gørrfint! Gørrfin video også.

Backstreet Girls – Phenomenal (Ferske spor uke 38/2019). Plateanmeldelse: Backstreet Girls – «Normal Is Dangerous». Backstreet Girls – Where Have All the Bad Boys Gone (Ferske spor uke 33/2019). Plateanmeldelse: Backstreet Girls – «Don’t Mess With My Rock’n’Roll». Backstreet Girls – «Merry Jingle» «Christmas Boogie» (Musikalske julespor 2018). Backstreet Girls på Rockefeller – bilder. Petter Baarli fyller 50 , EP-anbefaling: The Terrifieds – Let’s Fart On Girls (finfin artwork av Petter Baarli). Mer Backstreet Girls. Se flere relaterte linker under plateanmeldelsen av «Don’t Mess With My Rock’n’Roll».

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter