Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 8. april 2022

5 plater som har inspirert Tuvaband

I fjor kom Tuva Hellum Marschhäuser aka Tuvaband med albumet «Growing Pains & Pleasures», som er innbydende, fascinerende og til dels eksperimenterende med gjennomført sound og gripende vokal. I dag er hun ute med den nye låten «Rejuvenate». Her kan du lytte på den, og på ny bli dratt inn i Tuvabands forlokkende univers. Dessuten kan du lese om hvilke 5 album som har inspirert henne når hun jobbet med albumet som kommer til høsten.

Av: Victor Josefsen/ Foto: Signe Luksengard

Jeg har kommet med mange lovprisninger om Tuvaband i tillegg setningene over, musikken hennes har gjort sterkt  inntrykk, se under «Sjekk også» til slutt hvis du vil lese mer, og jeg er absolutt ikke den eneste hun har gjort sterkt inntrykk på. Fjorårsalbumet «Growing Pains & Pleasures» ble kåret til et av årets beste album av 3 stykk Deichman.

Deichman-kollega Katrine Judit Urke beskriver albumet slik: Eg vil eigentleg berre liggje og høyre på dette, eg. Liggje på forskjellige ting: Gras, flytemadrass i eit basseng, eit godt tregolv, saueskinn, brystet til kjærasten min … Eller kanskje ei sånn rosa sky som dei hadde i Mummidalen? Det er nemleg slik det er å høyre på Tuvaband. Eller kanskje ikkje heilt rosa, kanskje er det meir dunkelt, ei gråblå sky? Norske Tuvaband er eit nytt bekjentskap for meg. Eg gler meg så frykteleg til å sjekke ut meir, for det er sånn musikk eg likar aller aller best. Nesten som Cocteau Twins, men mjukare. Som maling som flyt i vatn …

Ja, vi gleder oss fryktelig til å sjekke ut mer, og det kan vi gjøre allerede i dag.  Her er Tuvabands nye låt «Rejuvenate», og du kan lese hvilke 5 album som har inspirert henne når hun har jobbet med albumet som kommer til høsten. Selv sier Tuva Hellum Marschhäuser at hun vil at albumet ikke skal føles perfekt ut på noen annen måte enn at det føles perfekt uperfekt, deilig og spennende å høre på, og nettopp de ordene tar den nye låta «Rejuvenate» på kornet.

 

Childish Prodigy – Kurt Vile

Jeg tenkte jeg kunne nevne albumene som har inspirert meg når jeg har jobbet med albumet som kommer til høsten. Så på tross av at jeg nevner dette albumet hver gang jeg blir spurt om album, så må det nevnes igjen. Det er mitt absolutt yndlingsalbum, og det fortsetter å inspirere meg på flere områder: både produksjon, komposisjon og tekst. Det beste med det er hvor upolert og sykt fengende det er på samme tid. Og hvordan det føles drømmende ut på samme tid som det føles nært. Jeg vil også at mitt album skal oppleves som at det er lagd hjemme, og ikke i et fancy studio. Det skal ikke føles perfekt ut på noen annen måte enn at det føles perfekt uperfekt, deilig og spennende å høre på; akkurat som dette albumet.

The Voyager – Clarissa Connelly

Når jeg begynte å jobbe med nytt album så fikk jeg tilgang på en gammel og klassisk synth som heter Yamaha DX7. Den ble visst brukt i veldig mye 80-talls synthpop, blant annet «Take On Me». I samme periode oppdaget jeg også dette albumet, «The Voyager», som hadde flere lyder som hørtes ut som de kunne komme fra denne synthen. Det som var spennende var at hun ikke brukte lydene i en 80-talls-pop-sammenheng, men på sin egen måte. Og det inspirerte meg igjen til å bruke lydene på min måte. Det samme gjelder egentlig også flere nye lyder jeg oppdaget inne i Logic (hvor jeg lager musikken). Måten hun blander veldig mange forskjellige elementer og lager noe helt nytt, var også veldig inspirerende. Da jeg hørte henne live i høst, så ble dette albumet bare enda bedre.

Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin – Eartheater

Jeg var helt klart kjempeinspirert av dette albumet; det fikk meg faktisk til å ta frem den akustiske gitaren jeg ikke hadde rørt på flere år. Det var dette albumet som også gjorde at jeg fikk lyst til å teste ut strykere og harpe i gjennom programmering for første gang. Det var veldig forfriskende og spennende å høre hvordan «Eartheater» blander akustiske instrumenter med ekstremt syntetiske lyder. Det ville jeg også prøve. Hun har også lyder som jeg aldri har hørt før; det høres ut som at hun har samplet dinosauruser. Men i ettertid når jeg lyttet i gjennom lyder i logic, så tror jeg at jeg fant igjen flere av disse lydene, og innså at hun bare har lagt effekter oppå de igjen.

Hounds of Love – Kate Bush

Jeg begynte å høre ordentlig på Kate Bush litt sent. Jeg har funnet ut at jeg er litt sent ute med mye gammel musikk. Før og under arbeidet med nytt album, så hørte jeg masse på dette albumet. Når jeg hører noen av mine egne nye låter, så forstår jeg raskt hvor noen av vokalgreiene mine kommer fra. Spesielt bakgrunnsvokal, som det er mye av på det nye albumet. Jeg tror Kate Bush gjorde at jeg eksperimenterte mer med vokal på noen av låtene; at jeg prøvde ut nye måter å bruke vokalen som et instrument bak hovedvokalen.

Rice, Pasta And Other Fillers – Porridge Radio

Jeg ble veldig glad da jeg oppdaget Porridge Radio. Og spesielt dette albumet, og låta «Eugh». Jeg tror fortsatt det er en av de beste låtene jeg noen gang har hørt. Og bra musikk er veldig inspirerende når jeg selv lager musikk, også de gangene jeg ikke direkte og bevisst tar med meg inspirasjonen inn i arbeidet sånn som med de andre albumene jeg nevnte.

 

Tuvabands nye singel «Rejuvenate»

 

 

Sjekk også.

Tuvaband – Growing Pains og I Think (Ferske spor uke 6/2022)

Tuvaband – Growing Pains & I Think (Ferske spor uke 23/2021)

Tuvaband – Growing Pains (Ferske spor uke 4/2021)

Tuvaband – I Entered The Void (Ferske spor uke 2/2020)

Tuvaband – Wolfpack (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere, og du må klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter