Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Spillelister 10. juni 2022

Ferske spor uke 23/2022

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Stian Bjørnsson Hope, David Jønsson, Ådne Evjen, Victor Josefsen

Stian

Wilco – Bird Without a Tail / Base of My Skull

Ah, Wilco har endelig fått tilbake noe av gløden igjen! Etter tre slappe album i løpet av de siste elleve årene begynte jeg å tvile på om Jeff Tweedy & Co noen gang kom til å levere noe som var over gjennomsnittet interessant igjen. Den første singelen, «Falling Apart (RightNow)», vitnet nemlig om det motsatte, en helt streit countrylåt med Tweedys følsomme og pene vokal på grensen til det kjedelige. Vel, nå er albumet «Cruel Country» ute og jeg kan heldigvis senke skuldrene. De smeller til med hele 21 låter, og selv om det kanskje er hakket for mange, er det mye vakkert å fryde seg over her. Stilen er fremdeles lavmælt og tidvis nedstrippet, og man kan ta seg i å savne en real rockesolo fra Nels Cline, men det hadde ikke passet helt inn her. Neste gang derimot, bør de blaste inn den døren igjen. Det er ellers ikke for sent å skaffe seg billett til de to siste dagene av Loaded-festivalen (er i gang nå fredag) i juni, jeg har sett Wilco live mange ganger og der skuffer de aldri!

Wilco – Ode to Joy (Deichman: Årets album 2019, Stian). Wilco – We Were Lucky (Ferske spor uke 41/2019). Wilco – Schmilco (Deichman: Årets album 2016, Stian). Wilco – Wilco (The Album) (2009) (Dyr på platecoveret). Jeff Tweedy fra Wilco (Et betimelig spørsmål). Wilco – Star Wars (Deichman: Årets album 2015, Stian). Wilco – Kicking Television: Live in Chicago (2005) (Ukas tips!). Wilco – Heavy Metal Drummer (Ukas tips!). Mer Wilco.

Suede – She Still Leads Me On

Suede kan feire et rundt jubileum i disse dager, det er tretti år siden den første singelen «The Drowners» kom ut. Husker godt hvor begeistret jeg ble for at det endelig skjedde noe kult på rockefronten i England igjen. Dette var jo som kjent starten på det som senere fikk den noe tvilsomme betegnelsen «britpop», noe de aller fleste involverte band har tatt avstand fra siden, inkludert Suede, Blur, Pulp og Oasis. Samme kan det egentlig være. Suede er det eneste bandet som aktivt holder på, og de leverer fremdeles potent rock ‘n roll! Brett Anderson har selv uttalt at det kommende albumet «Autofiction» er deres punkealbum, og skal vi ta førstesingelen som en prøveklut har vi noe godt i vente. Suede spiller på Øya i august.

Suede – The Invisibles (Ferske spor uke 22/2018). Suede – High Wire (My Insatiable One) (Island Demo) (Ferske spor uke 10/2018). Suede – Night Thoughts (Deichman: Årets album 2016, Victor). Mer Suede.

Depeche Mode – Black Celebration

Andy Fletcher fra Depeche Mode døde dessverre nylig, og som en hyllest til mannen må vi naturligvis ta med «Black Celebration», fra albumet med samme tittel, utgitt i 1986. Fletcher gjorde kanskje ikke så mye ut av seg på scenen, det holdt i bøttevis med spradebassen Dave Gahan og posøren Martin Gore, men han var en staut bærebjelke som tok seg av forretningssiden og holdt bandet nede på jorda. «Black Celebration» er for øvrig mitt favorittalbum med gruppa. Jeg oppdaget dem for fullt ved singelsamlingen «The Singles 81-85», som jeg fikk til jul på kassett året den kom ut og har fulgt dem i tykt og tynt siden. Det er en trist tid for Depeche Mode-fansen og våre tanker går til Fletchers venner og familie.

Triste nyheter på Kristi himmelfartsdag. Andy Fletcher i Depeche Mode er død. (R.I.P.). Depeche Mode – “Black Celebration” fra albumet “Black Celebration” (1986) (En av låtene Bjørnar Kristiansen forbinder med Dwaal, fra Dwaal: Stemningsfull, dramaturgisk doom). Det sorte på biblioteket II… Depeche Modes mørke høydepunkt av et album…. Depeche Mode – «Question Of Lust» (Kjælighetssanger til Valentinsdagen). Depeche Mode-medlemmer med nytt samarbeid.

 

David

Caddy – Everblue

Du kan alltid sette din lit til Tomas Dahl og hans meloditeft. Dahls enmannsprosjekt Caddy er en sentral premissleverandør av powerpop og «Everblue» er nok en mesteroppvisning innen faget, med klisterrefreng og bredbeinte riff. Ute nå på Vestkyst Records.

Caddy – Long Way Home (Ferske spor uke 40/2020). Caddy – «Ten Times Four» (Deichman: Årets album 2018, Victor), Caddy – Not The One (Ferske spor uke 34/2018). Caddy – Contagious & Miracle Turn (Ferske spor uke 27/2018). Caddy – The Good Ones (Ferske spor uke 48/2017). Caddy – Låt: «The Good Ones» (Musikalske sidespor – uke 48/2017). Plateanmeldelse: Caddy – «The Better End».

Ex-Vöid – I Couldn’t Say It to Your Face

Mer powerpop! Ex-Vöid har laget en fuzzy versjon av Arthur Russell-klassikeren «I Couldn’t Say It to Your Face». Originalen er en nydelig, delikat sak som nesten bare Russell kan, men Ex-Vöid gjør den til en rastløs og fengende sak, med gitarlyden fra Teenage Fanclubs «Bandwagonesque». Sjekk Bandcamp-siden her.

Young Guv – Cry 2 Sleep

Ben Cook er hyperaktiv med sitt Young Guv-prosjekt. «Cry 2 Sleep» er den sjette singelen så langt i år, og årets andre album «IV» er på trappene. Den hypermelodiøse tendensen fortsetter på «Cry 2 Sleep», som skimrer så vakkert med dens diskrete sjarm. Sjekk ut Bandcamp-siden her.

Young Guv: Only Wanna See U Tonight (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav), Young Guv – Lo Lo Lonely (Ferske spor uke 45/2021), Young Guv – Cold in the Summer (Ferske spor uke 35/2020). Young Guv – GUV I & II (Deichman: Årets album 2019, David). Young Guv – Try Not To Hang On So Hard (Ferske spor uke 37/2019).

Compass – Cleanin’ Up 

Fredriksberg Records er hjertebarnet til den danske journalisten og musikkelskeren Andreas Vingaard. Plateselskapet ble startet med mål om å gi ut Carsten Meinerts klassiker «To You», et nydelig jazzalbum utgitt i små opplag i 1967. Nå er Fredriksberg Records aktuelle med reutgivelser av Milt Ward og Compass. Compass sitt album «Compass Rises» ble gitt ut av bandet selv i et lite opplag i New York og omegn i 1973. Heldigvis finnes det slike som Vingaard som graver frem slike arkeologiske skatter. Åpningskuttet «Cleaning’ Up» har en herlig groove og setter den modale tonen for albumet. Sjekk ut Bandcamp-siden her.

Daniel Villareal – In/On

Daniel Villareals album «Panamá 77» er en real lyttefest. Den Chicago-baserte trommeslageren og DJ-en Villareal elter sammen jazz, funk, psykedeliske rytmer og subtile synther til et album som etterlater et dypt inntrykk. Kuttet «In/On» er bygget rundt en improvisasjon fra Villareal, bassist Anna Butterss og gitarhelt Jeff Parker. Ute nå på alltid formsterke International Anthem. Sjekk ut Bandcamp-siden her.

Nothing Personal Ft. Doglover95 – Stop Making Noise

«Vi skal være en dør inn til en verden av lyd», melder Nothing Personal i anledning slippet av minialbumet «The Alchemy of Nothing Personal». En verden av lyd er en fin beskrivelse av trioens sound, der de svever i mellom eksperimentell pop, jazz, støy, elektronika og ren improvisasjon. På låten «Stop Making Noise» fininstilles harde beats som kommer i myke bølger. Den kommende stjernen Doglover95 gjør også en sterk gjesteopptreden. På «The Alchemy of Nothing Personal» viser bandet frem hele sin verden av vellyd, og det er en fin verden å svøpe seg inn i.

Nothing Personal – Still Aging (Ferske spor uke 9/2022). Nothing Personal – One Second (Ferske spor uke 39/2021). Bylarm: Deichman musikk anbefaler (Nothing Personal).

Vilde Vester – Pustevansker

På Vilde Vesters tredje singel «Pustevansker», faller det meste på plass. Vesters krystallklare stemme og øre for den gode melodien, samt elegant produksjon av Kenneth Ishak, gjør «Pustevansker» til en nærmest uimotståelig poplåt. Se opp for EP-en «Jungel» som slippes 24. juni på Sellout! Music.

 

Ådne

Alex G – Blessing

DIY, Lo-fi og indie er merkelapper som er satt på musiken til Alex G fra Pennsylvania. Alex G er i stor grad et produkt av Bandcamp, og sist han ga ut album var det filmmusikk til filmen «We’re All Going to the World’s Fair». Nå er han ute med en ny låt som er preget av et minimalistisk, men effektfullt lydbilde. Inn fra venstre kommer en overstyrt synth, før trommer, melodiøs bass og enkle, klangfulle gitartoner fyller inn. Over dette hviskesynger Alex G: «Every day (every day)/Is a blessing (is a blessing)/As I walk (as I walk)/Through the mud (through the mud)». Sjekk ut videoen her.

Jamie T – The Old Style Raiders

Enda en artist med bare én bokstav som etternavn, denne gangen engelske Jamie T. Han ga i 2014 ut det aldeles strålende albumet «Carry on the Grudge» som undertegnede har spilt i fillebiter. Det siste albumet hans kom ut i 2016, og nå er han snart ute med et nytt ett. Fra albumet «The Theory of Whatever» har han sluppet singelen «The Old Style Raiders». Det er en gitarbasert og frampå låt, hvor Jamie T synger med sedvanlig intens innlevelse. Sjekk ut videoen her. Bandcamp.

Michael Head & The Red Elastic Band – Kismet

Michael Head har vært den musikalske og tekstlige hjernen i band som Pale Fountains, Shack og The Strand. Dette er åpningslåten på det aldeles strålende nye albumet til Michael Head & The Red Elastic Band. Med jinglende gitarer, stødig bass og trommer, synger Head akkurat så sjelfullt som vi har blitt vant til. Musikken drar veksler på band som Love, men har likevel egenarten i behold. «Kismet» er én av tolv sterke låter på albumet «Dear Scott». Et album som er produsert av Ferske Spor-kjenningen Bill Ryder-Jones, og som du absolutt bør skaffe deg før sommeren kicker inn for alvor. Les anmeldelse av albumet her. Bandcamp.

Peach Fuzz – Care

Som Michael Head og Bill Ryder-Jones er Peach Fuzz fra Merseyside-området. De lager fin pop med synth og gitar, litt i Blossoms-lendet. Dette er deres siste singel «Care».

Opphav – Villkvinna

Den nordnorske duoen Opphav består av Louisa Palmi Danielsson på gitar og Ingvild Austgulen på vokal. Duoen er hyperaktuelle med sitt debutalbum «Innsig». For ikke så lenge siden slapp de singelen «Villkvinna». Ingvild Austgulen har bakgrunn som slampoet og det høres i vokalfraseringen. «Villkvinna» handler om å slippe løs og vise sitt ekte jeg. Singelen og albumet er ellers produsert av allestedsnærværende Erling Ramskjell. Les mer om «Villkvinna» her.

 

Victor

The Danny Cannon – Monster

The Danny Cannon Show er ute med en digital EP titulert «Evil Live» bestående av låter fra releasekonserten på Statsraaden Bar & Reception for årets plate «#3: Underschön». Låtene er ledsaget av live-videoer fra konserten filmet av deres dedikerte fans. Live EP-en består av 4 låter, inkludert en cover av Mark Lanegan. Det er givende at utøvere tar seg tid til å få ut slikt som dette, og ikke bare følger den samme malen (singel/ev. video , album, ny/flere singler, neste album osv.). Det beste av alt, denne firespors live-EP er tøff, for å si det enkelt, til spillelista velger jeg sistelåten «Monster», og videoen til førstelåten «Surfing With My Demons» kan du se her.

The Danny Cannon Show  – Western Shoulder (Ferske spor uke 9/2022). The Danny Cannon Show  – Imaginary Lines (Ferske spor uke 4/2022). Kjell Engelsen Moberg: Åpensindig, engasjert idealist med hjerte for punkrock del 2 (inkludert The Danny Cannon Show).

Kenneth Ishak – Something (live at the island)

Denne helgen spiller nevnte Kenneth Ishak (se under Opphav) på festivalene Lyse Netter (Moss) og Loaded (Oslo), de to første av sommerens klubb- og festivalkonserter i Norge og Storbritannia. I den anledning gir Sellout! Music. singelen «Something (live at the island)» en nedstrippet r’n’b-flørtende og snerten versjon av låta som er å finne på fjorårets album «Native Tongue».

Kenneth Ishak – Native Tongue (Deichman: Årets album 2021, David). Kenneth Ishak – Sacred Days (Ferske spor uke 45/2021). Kenneth Ishak – Something (Ferske spor uke 41/2021), Kenneth Ishak – Native Tongue (Ferske spor uke 35/2021), Mer Kenneth Ishak.

Pogo Pops – Maybe It Was Just a Dream

I over 30 år har Pogo Pops holdt det mer eller mindre gående, nå er gruppa, som består av Frank Hammersland, Nicolai Hamre and Viggo Krüger, tilbake med nytt album. «Maybe It Was Just a Dream» er i likhet med «Dancing to the Beat of My Heart» (se under) fra albumet «Daylight», og disse to låtene består av: Varm, melodiøs pop. Lekkert. Les mer om Pogo Pops ved å klikke på linken under. Bandcamp.

Pogo Pops – Dancing to the Beat of My Heart (Ferske spor uke 17/2022)

Mind over MIDI – Transistor Rhythm & Elektrical Aktivity

Mind over MIDIs givende tribute til Roland TR-909 kan du sjekke her på bandcamp: https://mindovermidi.bandcamp.com/album/elektrical-aktivity-ep9. Mind over MIDis «Elektrical Aktivity»-serie starter allerede i 1995, du kan lytte på alt på Beatservice Records sin spilleliste: Elektrikal Activity – The Complety Story. Fra den tar vi med selve serie-tittelsporet «Elektrical Aktivity» fra EP3 og albumet med samme navn (1996) på vår spilleliste.

Mind over MIDI – Moloen og fyret (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav). Stein and the Fury, Mind over MIDI remiks – Under the Leaves (Ferske spor uke 23/2021). Mind over MIDI: Vemodig ambient bestillingsverk fra jubilerende artist. Mind over MIDI – Fredelig landskap (Ferske spor uke 35/2020).

Pappasaft – PSGC

«…en skamløs melodisk ‘anthem’ der intet party-triks står ubrukt», står det på fjesboka til Big Day Records, som har gitt ut Pappasafts nye singel, de, Pappasaft altså, feirer 12-årsjubileum med denne låta/singelen.

I omtalen av EP’en «Rom til folket» (2018), skriver Bent Inge: «Raske låter som bobler over av energi og skeive tekster, det er pønkoppskriften til denne trioen. Det er ikke så mye mer å si enn at det funker, og trenger du plutselig å skru opp tempoet på festen, er dette et godt bidrag».

Angående «…der intet party-triks står ubrukt», det er maaange band/utøvere som prøver alle triks i boka for å det til funke, uten at det hjelper nevneverdig, her funker det som ei kule. «PSGC» bobler virkelig over av energi.

Joyless – Cool?

‘Ideen oppstod på et sent nachspiel i en skitten studentbolig etter en lang helg i studio. Følelsen av å være full, utslitt og deprimert, men samtidig opprettholde fasaden om at alt er herlig ble grunnsteinen for utviklingen av låta. Lydklippet du hører i starten er fra det originale opptaket som ble tatt opp når vi skjønte at dette var noe vi ville jobbe videre med’, melder Joyless om deres nye singel «Cool?», og forteller videre:

‘«Cool?» gir umiddelbart et inntrykk av sommer, øl, og gode vibber som resonnerer bra med tematikken som ligger bak. Det handler ikke om at vi er spesielt deprimerte eller pusher denne fasaden til enhver tid, men heller det at dette er blitt en normal ting i samfunnet hvor personlige problemer og byrder ikke skal trekkes frem i lyset, noe mange vil kjenne seg igjen i. Vi syns det er lame og ønsker å fremme temaet samtidig som vi byr på en fet og energisk opplevelse med catchy melodier og møkkete gitarer’.

Joyless holder koken, fortsatt fengende og energisk fra den gjengen, sjekk også linkene under.

Joyless – Minimal & Dysfunctional (Ferske spor uke 37/2021). Joyless – Want You Gone (Ferske spor uke 48/2020).

Teksti -TV 666 – Kapteeni & Severny

«Severny» åpner muntert, lett leketøy-aktig før den trøkker på med klassisk The Stooges («I Wanna Be Your Dog») attack og riffing. Deretter skifter låta sømløst ham flere ganger underveis, mens de hele tiden holder fast ved grunnrissene sine, her en god del Sonic Youthske, og akkurat det er finske Teskti-TV 666s store force (hør f.eks. «Rauahnkone»). «Severny» har kraftige fraspark, og er drivende melodiøs og godstøyete-steminingsladet med fornøyelige space effekter. Det er mye bra som skjer her, og enkeltdelene og det samlede utrykket er top notch. Fra debutalbumet «Aidattu Tulevaisuus» fra 2018. Jeg velger denne låta fordi Teksti-TV 666 spilte konsert på Blå for ikke så lenge siden, og Deichmans utsendte likte hva han hørte, klikk på linken under for å lese. Attpåtil er de ute med en den nye, freshe singelen «Kapteeni», en sprudlende og fengende støypoprocker.

Konsertanmeldelse – Teksti-TV 666: Hypnotisk, motorisk krautpunkmøljee

Ym:stammen – Guden I Steinen

Apollon Records slapp Ym:stammen-albumene «Ulv! Ulv!» (1994) og «Guden-I-Steinen» (1997) for første gang på LP i mars. ‘Et hyggelig gjenhør med et av de mest egensindige norske popbandene fra sent 1980- og tidlig 1990-tall. Deres forunderlige blanding av norrøn kultur og kvad, norsk folkemusikk, pop og musikk fra alle verdenshjørner og kanter gjorde de både fascinerende og befriende annerledes fra det meste annet i samtiden’, skriver Jan-Olav om Ym:stammen i en annen utgave av Ferske spor, og lister 4 låter med dem, inkludert en av mine favoritter «Guden I Steinen». 20. august spiller Ym:stammen på Midgardsblotfestivalen i Borre i Horten (17.-20. august). Og neste uke kommer et lite kjappe spørsmål/kjappe svar-intervju med dem.

Ym:stammen  – Solbeven & Guden I Steinen & Tusen Års Fortielse & Sigurds-Kvadet (Ferske spor uke 9/2022).

Tungtvann – Ubudne gjesta & Bransjehora

‘I mai fikk Tungtvann endelig avholdt sin 20-årsjubileumskonsert på Rockefeller. Ekstranummer er «Ubudne gjesta» og «Bransjehora». På slutten samler Tungtvann troppene og får med Mats Dawg, Tøyen Holding og Dirty Oppland. Det er en avslutning med smell i’, skriver Ådne  i anmeldelsen av konserten. Siden det er helg avslutter vi denne ukas Ferske spor med to smell: «Ubudne gjesta» (video) og «Bransjehora» (videoen er superb). Fette Najs, for å sitere en Joddski-bænger.

‘ASR hadde gleden av å covre denne låta med ørnesværingen Jørgen Nordeng på vokal på No.53 i forbindelse et bursdagsparty i fjor vår – minneverdig session og dritfet låt det òg ass’. (Fra Anti Social Rejects: – Æ lika å riv kjæft!).

Her i Norge vet jeg bare om tre personer som har hørt på Brotha Lynch Hungs kannibal-trilogi: Joddski fra Tungtvann, min buddy Bølla og meg selv, skriver Anders Kranmo Smedstad: Hiphops Hannibal Lecter?.

‘Jeg hadde radioprogram med Lars Sandness (Poppa Lars) fra Tungtvann’ (Fra Fjordfunk: Endeløs instrumentell kraft).

Aggie Frost – Film (mikset av Poppa Lars).

The Modern Times’ låt «Sure Is Fun to Party» er miksa  Poppa Lars (The Modern Times – «Sure Is Fun to Party»).

Video: Klish feat. Oter – «Fyring Fighting Fucking» (prod. Poppa Lars).

Hålogalandslaget: Aggrokultur (Årets hiphop-album 2012).

Hålogalandslaget m. Pumba – Dans.

Søvnløse netter i Bodø.

Polardegos.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter