Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 14. juli 2022

Ferske spor uke 28/2022

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Stian Bjørnsson Hope, Jonas Tufte Østvold, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

Stian

Gorillaz (Ft. Thundercat) – Cracker Island

Evig arbeidende Damon Albarn rører rundt i Gorillaz-gryta igjen. Denne gang har han fått med seg selveste Thundercat, den oppfinnsomme bassisten, som blant annet har spilt med Suicidal Tendencies, Erykah Badu, Kendrick Lamar, Flying Lotus og Kamasi Washington tidligere, bidrar her med sitt groovy basspill og velkjente falsettvokal. Det er usikkert om Gorillaz rekker å gi ut nytt album i år, de er på Europaturné nå, spiller på Øya i august, og skal videre til USA til høsten, men dette lover mer enn godt for «Song Machine, Season 2», når det en gang kommer.

Gorillaz – Jimmy, Jimmy (Ferske spor uke 37/2021). Gorillaz – How Far? (Ferske spor uke 49/2020). Gorillaz – Aries (Ferske spor uke 16/2020). Gorillaz – Humility (Ferske spor uke 22/2018).

Damon Albarn – The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows (Deichman Deichman: Årets album 2021, Stian). Damon Albarn – Polaris (Ferske spor uke 35/2021). Damon Albarn – The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows (Ferske spor uke 28/2021). Ukas tips!.

Blur – Think Tank (Platecover: Art imitating art). Blur – Parklife (Dyr på platecoveret). Blur – The Magic Whip (Deichman: Årets album 2015, Stian). Øya 2013: Blur holdt temperaturen oppe fra første taktslag.

Osees (Thee Oh Sees) – Funeral Solution

Etter «Face Stabber» (2019) falt jeg litt av Osees, følte de hadde tatt krautrock/psykedelia/frijazz-stilen så langt de kunne så jeg orket faktisk ikke å høre på dem i lang tid, heller ikke de fire albumene vokalist John Dwyer utga under eget navn i fjor. Nå er det tydeligvis noe nytt på gang, i alle fall hvis vi tar utgangspunkt i de to singlene som er sluppet til nå. Her kjører de en mer rett frem punka stil, med normal låtlengde, dvs. ingen 20 minutters jamming, foreløpig. «Funeral Solution» er faktisk under to minutter, og det er fullt forståelig at hardcoreguruen Henry Rollins er i fyr og flamme. Albumet «A Foul Form» slippes 12. august.

Osees – If I Had My Way (Ferske spor uke 33/2020). Thee Oh Sees– Face Stabber (Deichman: Årets album 2019, Stian). Oh Sees – Overthrown (Ferske spor – uke 33/2018). Thee Oh Sees – Orc (Deichman: Årets album 2017, Stian). Thee Oh Sees – A Weird Exits (Deichman: Årets album 2016, Stian). Thee Oh Sees (Osees) – Protean Threat (Deichman: Årets album 2015, Stian).

En av 5 plater som har inspirert Moshi Moshi & the Moist Boys: Thee Oh Sees – Help). ‘Vi lytter vel så mye til nyere band som Thee Oh Sees, Flying Lotus eller Ty Segall‘ (fra intervjuet: The Pink Moon: Vimsete R&B garasjerock fra Trondheim).

R.E.M. – Gardening at Night

EP’en «Chronic Town» kommer for første gang ut som egen utgivelse på CD, 40 år etter vinylutgaven. Husker jeg kjøpte den i 1986 som nyfrelst R.E.M.-fan, sammen med debutalbumet «Murmur» (1983), spilte dem i et bankende kjør i ukesvis. Finner stor glede i dem begge fremdeles, og det er nydelig å høre hvor rått og garagerockpreget de låt i begynnelsen. Mitt favorittalbum er nok «Life’s Rich Pageant» (1986), som jeg kjøpte litt senere på året, men min store kjærlighet for dette bandet begynte her.

R.E.M. – Losing My Religion (Skeive spor). R.E.M.s «Losing My Religion» har flere koblinger til «Drep ikke en sangfugl» («To Kill a Mockingbird») av Harper Lee (Musikk inspirert av litteratur). R.E.M. – Photograph (Ferske spor uke 49/2017). Medley: Come On Eileen – Dexy’s Midnight Runners, It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) – R.E.M., Eres Tu –Mocedades: Chris Farley/David Spade – Tommy Boy (Sett deg i bilen og se hva som skjer). Året var 1986. R.E.M. – Live at the Olympia In Dublin – 39 Songs (Ukas tips!).

R.E.M. – Feeling Gravity’s Pull (en av 5 tekster som har inspirert Pedro Carmona-Alvarez som poplyriker, fra intervjuet: Sister Sonny: Ekspansiv indie nå også på vinyl). ‘R.E.M. er etter min mening det beste bandet som har vært etter 1980’ (Helge Waaler fra Astroburger, The Vacuum Dreamers m.m., fra intervjuet: Cousin Caterpillar: Forunderlig folk). R.E.M – Automatic for the People (en av platene som har inspirert Magnus Askjer Lefsaker, fra: 5 plater som har inspirert Acres Wild).

Michael Stipe – No Time for Love Like Now (Ferske spor uke 16/2020). Filthy Friends – Last Chance County (Ferske spor uke 8/2019). Peter Buck – Nothing means nothing.

 

Jonas

Silvia Tarozzi & Deborah Walker – La Lega

Silvia Tarozzi og Deborah Walker har spilt på en rekke sterke samtidsskiver de siste årene, med verk av blant annet Philip Corner og Eliane Radigue (som de også skal fremføre i Oslo seinere i høst). På sitt nye album «Canti di guerra, di lavoro e d’amore» – sanger om krig, arbeid og kjærlighet – trekker de på arbeider-, protest- og motstandssanger. På «La Lega», en sang med røtter i jordbruksopprør og tidlig fagforeningsrørsle i Italia, ligger fiolinen og celloen deres under den overstrømmende og tindrende korsangen til Coro delle Mondine di Bentivoglio. Det låter jordbundet og nært, men løftes høyere, høyere, høyere – av friheten og samholdet teksten både beskriver og krever.

Wild Up – Julius Eastman – Stay On It

Den amerikanske komponisten Julius Eastman døde i 1990, bare 49 år gammel, og har først i de senere årene begynt å få den anerkjennelsen han fortjener. På årets Oslo Pride fremførte POING (lån her) og asamisimasa (lån her) stykket hans «Femenine» på Youngstorget. Stykket består av et melodisk riff som starter enkelt, og forandrer seg organisk etter hvert som forskjellige instrumenter og stemmer glir inn og ut mellom hverandre – alltid gjenkjennelig, men stadig annerledes. Omgivelsene spilte med, når musikken blandet seg med småprating, sladder, skåling og skråling ved bordene, HÆ? spiller de dette partiet igjen!?, men også fokusert lytting og konsentrasjon. «Stay On It», her i en heseblesende innspilling fra det amerikanske ensemblet Wild Up, følger den samme oppskriften. Stykket starter lett på foten med et fengende motiv, før det tar utflukter inn i og ut av mer spontant og uregjerlig farvann, det løser seg opp og henter seg inn, stemmemylderet samler seg igjen til en felles formaning.

 

Ådne

Hva er det som spiser meg om natten – Grusomt fort

De to kompisene Erling Ramskjell og Jon-Are Masternes aka KLISH, er ute med en singel fra det de selv kaller sin «nye musikalske lausunge». Prosjektet har de kalt ‘Hva er det som spiser meg om natten’, og låten har fått navnet «Grusomt fort». ‘«Grusomt fort» er en slags roadmovie som handler om å ville «flykte bort fra noe man ikke vil være med på lenger, selskaper og storsamfunn…’ Låten veksler mellom å være i melankolsk, rolig leie og til å være mer uptempo. KLISH synger og rapper over fløyte-/synthlyder, gitar, trommer og bass. Les mer her. Sjekk også den fine akustiske versjonen.

Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig». Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig» (Ferske spor uke 16/2021).

Klish – Filma med lykkelig slutt & Kult å være trist (Ferske spor uke 6/2022). Klish – Leonardo & Ka feile det kompisen din? (Ferske spor uke 4/2022). Klish – «Dobbeltgjenger». Klish: Opphengt i Whitney og Jurassic Park. Klish: Jenter med tatoveringer. Klish feat. Oter «Fyring Fighting Fucking» (prod. Poppa Lars).

Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet og Erling Ramskjell og Eva Trones – «Lat som» og – «All tid e merkelig» (Deichman: Årets album 2021, Victor). Erling Ramskjell – Visnesmerte (Deichman: Årets album 2020, Ådne).

Erling Ramskjell – Farvel (Ferske spor uke 45/2020). Erling Ramskjell – Lang vei (Ferske spor uke 35/2020). Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019). Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018). Fugl eller fisk med Erling Ramskjell. 5 plater som har inspirert Erling Ramskjell. Æ – intervju. Ulykke/Utsettelse Videointervju med Æ.

Opphav – Villkvinna (Ferske spor uke 23/2022). Likholmen – havet og menneskenaturens stemme. LikholmenSprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020). Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016). Havkommet – Havet e Mordi (Kloden er trøtt).

The Burning Hell – Bird Queen of Garbage Island

Kanadiske The Burning Hell er aktuell med nytt album. Vi har kommet ut av tellinga når det gjelder hvor mange de har gitt ut, men det nye albumet heter «Garbage Island». Her får dere den funky, morsomme og litt triste «Bird Queen of Garbage Island». Sjekk videoen her. Bandcamp.

Ariel Sharratt & Mathias Kom – Never Work I (Ferske spor uke 21/2020)

The Mono LPs – You Say

Liverpool-bandet The Mono LPs er ute med ny singel/video. «You Say» er en melankolsk og mollstemt låt med cello og piano bl.a. Vakkert. Se den offisielle videoen til låten. Bandcamp.

Alex G – Runner

Jeg hadde med en låt med Alex G sist, og nå har han sluppet enda en låt fra det kommende albumet. Låten «Runner» er mer upbeat og gladlynt enn den forrige. Albumet kommer forresten i september og har fått tittelen «God Save the Animals». Videoen. Bandcamp.

Alex G – Blessing (Ferske spor uke 23/2022).

Dry Cleaning – Don’t Press Me

Ny, tøff singel fra Londonbandet Dry Cleaning. «Don’t Press Me» er alt vi har lært oss å forvente fra bandet: Kul snakkesynging fra vokalist Florence Shaw, skarpe new wave-riff og stødig rytmikk. Vi gleder oss til oktober, for da kommer det nye albumet! Videoen. Bandcamp.

Dry Cleaning: New Long Leg, Deichman: Årets album 2021, Stian, Ådne og Jan-Olav). Dry Cleaning – Strong Feelings (Ferske spor uke 6/2021). Dry Cleaning – Scratchcard Lanyard (Ferske spor uke 48/2020).

Jamie T – St. George Wharf Tower

Til slutt tar jeg med den andre låten Jamie T har sluppet fra den kommende plata. Sist fikk dere høre «The Old Style Raiders», denne gangen er det «St. George Wharf Tower». Det er en fin ballade, der du bare hører elgitar og stemmen til Jamie, litt i Billy Bragg-lendet. Nydelig! Videoen. Bandcamp.

Jamie T – The Old Style Raiders (Ferske spor uke 23/2022).

 

Jan-Olav

The OhNos – Desert Dreams

Nok en fengende låt fra Malmös kuleste garasjepunkdronninger. Heftige, fengende riff og plenty attitude fra kvinnene vi kjenner tilbake til sent 1990-tall da flere av dem var med i Serial Cynic. Nå er det altså snakk om den fjerde singelen fra det kommende andrealbumet «Waving from Hades», som slippes på Beluga Records i nær fremtid. Her kan de minne litt om andre gamle favoritter som Candysuck og Satirnine. Video. Bandcamp.

Cat Power – Pa Pa Pow, Nude as the News, Cross Bone Style og Cherokee

Etter Piknik i Parken for noen uker siden har jeg igjen falt tungt ned i det musikalske universet til Chan Marshall. Når hun gjør andres låter vrir og vender hun på de helt til hun finner kjernen i låtene. På hennes tredje coveralbum, «Covers» fra i år, er denne kraftfulle versjonen av Dead Man’s Bones’ – et band med Ryan Gosling og Zach Shields gitt ut av Anti – låt «Pa Pa Pow«, som jeg ikke kjente fra før. Hun skriver også egne låter som griper dypt i sjelen. Legger ved et par av de også til spillelisten. «Nude as the News, som var låten som gjorde at jeg oppdaget henne i sin tid, «Cross Bone Style» og «Cherokee«. I morgen ville det vært noen andre låter (klikk på linkene for å se video).

Cat Power – Bad Religion (Ferske spor uke 41/2021). Øya 2013: Cat Power, Øya 2013: Cat Power – bilder.

Endless Boogie – Back in ’74

Et av sommerens mange fine konsertøyeblikk var den limiterte konsertaftenen i Emil og Elvira Nikolaisens studio i forbindelse med Lyse Netter-festivalen i Moss med det Brooklyn-baserte psykedeliske stonerbluesbandet Endless Boogie. Det fikk meg til å hente frem igjen denne groovy og morsomme låta. Video. Bandcamp.

Mick Harvey – Photograph og I Wish that I Were Stone

Lyse Netter-festivalen bød også på to inspirerende kvelder med den australske gitaristen og sangeren Mick Harvey sammen med J.P. Shilo og Amanda Acevedo. Der spilte de inspirerte versjoner av Pat Benatars «Love Is a Battlefield», Serge Gainsbourgs «Bonnie and Clyde», Marlene Dietrichs «Ich Hab’ Noch Einen Koffer In Berlin», og den første kvelden Chris Baileys/The Saints‘ «Photograph» på oppfordring fra salen. En låt Harvey gjør på albumet «Two of Diamonds». «I Wish That I Were Stone» fra «Four Acts Of Love» spilte de begge kveldene. Video.

Bandcamp.Mick Harvey – Hank Williams Said It Best og Out of time Man (Ferske spor uke 13/2022).

The Black Angels – El Jardin

Det føles fint å ha en av den psykedeliske rockens fanebærere tilbake. Det første kuttet fra det kommende albumet «Wilderness of Wirrors», som kommer 16. september, har mer theremin og keyboards enn hva vi er vant med fra den kanten, og tar også den suggererende atmosfæriske stemningen videre. Video. Bandcamp.

The Black Angels – Album: Death Song (Musikalske sidespor – uke 23/2017).

Love – The Red Telephone, Bummer in the Summer og A House Is Not a Motel

Apropos den psykedeliske rocken så feirer et av tidenes beste rockealbum, Loves «Forever Changes» 55 år disse dager. Noe som markeres med en turné med The Love band featuring Johnny Echols i Storbritannia. Vi ble inspirert til å hente frem igjen denne skiva og noen av godlåtene derfra til spillelisten.

The Hanging Stars – I Don’t Want to Feel so Bad Anymore

Herlige ringlende gitarer og finstemte harmonier fra Londonbandet, de er aktuelle med det flotte albumet «Hollow Heart», som er fylt av solskinnspop eller countrytonet psykedelisk pop for venner av f.eks. Gospelbeach og Mazzy Star. Video. Bandcamp.

The Hanging Stars – Black Light Night (Ferske spor uke 13/2022).

Sleepyard – Dream Solution

Vi har tidligere listet to ulike versjoner av låten «Falling in Love», som også er med på dette albumet. Kersbergen-brødrene har mer godlyd å fordype seg i på fortreffelige «Head Values». Her smelter droner, folkemusikk og psykedelia sammen i en høyere vakker enhet før et herlig krautaktig groove får overta. Bandcamp.

Sleepyard – Falling In Love (Ferske spor uke 16/2020).

The Specials – Ghost Town og Friday Morning, Saturday Night

Låten alle savnet i setter til The Specials under Piknik i Parken og et av høydepunktene fra det vi faktisk fikk.

The Specials – «Holiday Fortnight» (Musikalske julespor 2021). The Specials – More Specials (1980 – starten på det gylne tiåret). The Specials – The Specials (1979 – FØRTIÅRINGER MED STIL OG SUBSTANS). ‘De har gjort en cover av «Ghost Town», The Specials, den var en stor hit i England da jeg var barn, sier Tim Lowerson i Lucky Novak om Hot 8 Brass Band.

Širom – Grazes, Wrinkles, Drifts into Sleep

Den anerkjente nett-musikkzinen The Quietus oppsummerer de beste albumene så langt i 2022. Øverst troner et imaginært folkband fra Slovenia med deres andre album «The Liquified Throne of Simplicity», som på fascinerende vis kombinerer jazz, folk, folkemusikk og annen improvisasjon. Denne episke, drømlignende dronelåten og sakte transformerende videoen frister til dypere utforskning, den bringer oss i en slags deilig musikalsk transe. Video.

GospelbeacH – It’s Too Late

Ettersom jeg allerede har nevnt Brent Rademaker og hans Gospelbeach i forbindelse med The Hanging Stars bør det være på sin plass å nevne at californierne også er aktuelle med ny musikk. «It’s Too Late» handler om å oppføre seg dårlig, tapt kjærlighet, anger og nye begynnelser. Gospelbeach utgjær her Brent Rademaker – vokal og bass. Jonny Niemann – keyboards. Trevor Beld Jimenez – trommer. Luther Russell – gitar (Those Pretty Wrongs). Det de produserer er vakker, søtladen og melankolsk pop med røtter i samme tradisjon som artister som Tom Petty og Big Star. Vi synger med og reflektrerer rundt det å ta kjærlighet for gitt. Video. Bandcamp.

GospelbeacH – Albatross Baby (Ferske spor uke 9/2021).

Haress – White Over

Hypnotisk mantra-aktig fra den engelske indie-supergruppen med medlemmer fra Black Octagon, Hey Colossus, Sweet Williams, Kling Klang med mer. Kjernen er vokalist og multiinstrumentalist Elizabeth Still og gitarist David Hand. Definitivt det fineste bandet i Bishop’s Castle akkurat nå. Andrealbumet «Ghosts» på Wrong Speed Records virker spennende. Sjekk gjerne videoen til denne låta for en idé om atmosfæren. Bandcamp.

Chat Pile – Slaughterhouse

Spenstig støyrockband med sludgeelementer. Oklahoma-bandet er snart aktuelle med albumet «God’s Country», som slippes av The Flenser 29. juli. Skal man dømme etter den brutale og heftige videoen blir dette saker som fans av band som The Jesus Lizard,  og Big Black og Daughters kan glede seg til. Bandcamp.

 

Victor

Blood Command – A Villain’s Monologue og Everything You Love Will Burn

Blood Commands nye album titulert «Praise Armageddonism» er overbevisende, og låten «A Villain’s Monologue» er høydaren, et av årets låthøydepunkt generelt. En av låtene som går på repeat, så da kjøres den på repeat i Ferske spor også, her følger hva jeg skrev om den for et år siden: ‘Blood Commands låter har signaturen forrykende driv & stemningsfull og melodiøs. Kombinasjonen er fortreffelig. Nå er Nikki Brumen fra Melbourne, kjent fra det australske bandet Pagan, ny vokalist i Blood Command, den tredje i rekken. Hun er en kruttønne av en vokalist. Kerrang beskriver henne slik: ‘Nikki’s vocals are a riotous display of untameable talent that undoubtedly marks her down as a future star in the makin’. Og hun kommer virkelig til sin rett på Blood Commands nye singel «A Villain’s Monologue», der det er fokusert mer på det eksplosive og mindre på det melodiøse. Det er intenst og hardt og Nikki Brumen vokal passer låten som hånd i hanske. Knallsterkt! Video.

I tillegg tar jeg med det korteste kuttet på albumet (1. min og 23 sek.), hissige «Everything You Love Will Burn». Samspillet mellom den rivende vokalen til Nikki, de galopperende-hamrende trommene, de intense riffene- og gitarlinjene er eksellent. Bandcamp.

Blood Command, Silver – Luciferase (Ferske spor uke 17/2022). Blood Command – Nuns, Guns & Cowboys (Ferske spor uke 4/2022). Blood Command – The End Is Her (Ferske spor uke 37/2021). Blood Command – A Villain’s Monologue (Ferske spor uke 23/2021). Blood Command – «Return of the Arsonist» (Deichman: Årets album 2019, Victor). Blood Command – Afraid of Water (Ferske spor uke 7/2019).

Øya 2017 – Blood Command, Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkl. Blood Command). Blood Command – Cult Drugs (Deichman: Årets album 2017, Rolf Andersen).

Andersen og Asle Tangen), Blood Command: Plateanmeldelse: «Ghostclocks». Blood Commands album «Funeral Beach». Blood Command – Video: «Alarm All Assasins».

Maya Vik – Swipe

Flere av oss på Deichman som har stor sans for Maya Vik. For ikke så lenge siden tok vi med andrealbumet henne fra 2012, «Bummer Gun» (fyller 10 år i år), med i serien vår der vi graver i CD-arkivet vårt og finner frem flere tidligere og nyere skatter av kjente og mindre kjente norske band/utøvere i forskjellige sjangre. Vi har også skrevet en god del om henne tidligere, bare klikk på linkene under. Nå er hun tilbake etter 7 år med singelen «Swipe», en smooth, funky godsak. Den vil spilt hyppig i sommer.

Maya Vik med Lindstrøm-samarbeid // Deler ut gratis låt. Maya Vik: En beat, fem artister, fem låter. Maya Vik – «Bummer Gun» musikkvideo. Maya Vik og Aslak Hartberg’s The Fuzz. Maya Viks ukentlige singelslipp / Plateanmeldelse: Montée «Isle Of Now». Maya Vik med Lindstrøm-samarbeid. Maya Vik – Beyond the Basics (Deichman: Årets album 2015, Erlend Lyngstad).

Hilma Nikolaisen – One Two Three Four

‘Nå som betydningen av ordet cool for lengst er renset for meningsbærende innhold er det på høy tid å minne om Rickie Lee Jones. Hun representerte en gang selve legemliggjøringen av begrepet’, skrev Arild R. Andersen for en god del år siden. Hilma Nikolaisen representerer også legemliggjøringen av begrepet med sin siste singel «One Two Three Four», som sender tankene i retning Kim Gordons attitude. Hilma selv sier dette om låta: «Denne låta er en konstruktiv rant – en slags aktiv-aggressiv Når Man Blir Seksogseksti». Ikke alle har pondus nok til å fremføre «slike» låter som «One Two Three Four», det har Hilma Nikolaisen til gangs. Bandcamp.

Hilma Nikolaisen – Heritage (Deichman: Årets album 2021, Ådne). Fugl eller fisk med Hilma Nikolaisen. Hilma Nikolaisen – New Kids (Ferske spor uke 32/2020). Hilma Nikolaisen: Rocke-energi og drømmende hengivelse. Topp 5 julesanger – Hilma Nikolaisen. Plateanmeldelse: Hilma Nikolaisen – «Mjusic». Øya 2017 – Hilma Nikolaisen. Konsertanmeldelse: Hilma Nikolaisen på Ingensteds. Plateanmeldelse: Hilma Nikolaisen – «Puzzler». Singelanmeldelse: Hilma Nikolaisen – «Word». Hilma Nikolaisens «Ring Ring(Bring It On)» er en av våre julelåtfavoritter. Hilma Nikolaisen – White Season Blue (Ferske spor uke 51/2019). Deichman anbefaler: Årets album 2018, Victor). Hilma Nikolaisen – Only Me (Ferske spor uke 49/2018). Hilma Nikolaisen – Light Shines (Ferske spor uke 47/2018). Hilma Nikolaisen – Låt: «Merrily Merrily (Musikalske sidespor – uke 49/2017). Øya 2017 – «Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: Fredag (Inkludert Hilma Nikolaisen). Hilma Nikolaisen – Cloud Nine Rewind (Musikalske sidespor – uke 18/2016).

Minor Majority – Kiss Off og Meat & Potatoes Metal

‘Minor Majoritys sjuende fullengder byr på mer finstemt melodisk pop med renskåren vokal og dyptloddende tekster fylt av vemod og ettertanke. Mild, myk, ærlig og med en fin balanse mellom de rolige og de noe raskere låtene, skriver Jan-Olav Glette i dette intervjuet med Pål Angelskår, Roar Nilsen og Harald Sommerstad der de snakker om forholdet til Steely Dan, som er en tekstlig referanse på platen, det kreative samarbeidet dem i mellom og med eksterne partnere som Sjur Lyseid (The Little Hands of Asphalt) og Jacob Krogvold (Thulsa Doom).

‘Jeg synes at låta «Kiss Off» er en låt som står ut, både på denne plata og i katalogen vår. Ved å la den være tittelkuttet, viser vi at vi er stolte av den’, forteller Pål Angeskår i intervjuet. Christel Alsos synger på tittelsporet. På avslutningslåten «Meat and Potatoes Metal» hadde Pål Angelskår bare et prechorus og et refreng, så lagde han og Jacob Krogvold selve rammefortellingen sammen rundt middagsbordet. I teksten er Slayer, Danzig og Mayhem nevnt, har sans for den humoristiske vrien. Catchy låt.

Minor Majority: Julia Jacklin’s Voice (Fra Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav). Minor Majority – (Looking for) Truth in the Vocal Booth (Ferske spor uke 21/2021). Pål Angelskår – soloplate.

Black Debbath – Age of Kørka

Jeg lar Black Debbath selv presentere låta slik de ordlegger seg på fjesboka:

«Det må være lov å si at det foregår en god skjerv med kørk der ute i verden om dagen. Det bør også være innafor å si at vi mennesker har blitt en nokså kørkete gjeng, sånn bortimot nøkternt sett. Ja, såpass må man kunne tillate seg å si høyt, uten at krenke-alarmen går, eller at noen føler seg krenket på vegne av andre. Det er kørk i bøtta og det er kørk i spannet! Og fascinerende nok skiller ikke kørken på kong Salomo og Jørgen hattemaker.

Denne gangen benytter vi oss delvis av det ramsalte britiske språk for også å nå utenfor landets grenser. Kørken er nemlig universell. Og gjennomgå får både åndse statsledere, konspiratister, fornektere, fanatikere, Maskorama, Snåsamenn og dem med urent mel i gjenbruksposen. Med seg på bjeffing har vi fått Ivar Nikolaisen (Kvelertak, Good bad and the Zugly). Og det bjeffes både hurtig og hardt!

Dette er musikalsk edder og galle fra nest øverste hylle. Servert med et ørlite skråblikk og satiriske brodder. Terningkast fem.’

Terningkast 5 fra meg også.

Video.

Black Debbath med ny Rockequiz. Øya 2013: Black Debbath. Black Debbath spilte en forrykende konsert på Rockefeller. Tons of Rock 2015 i bilder – del 1 (inkludert Black Debbath). Asbjørn Slettemark utfordrer medlemmer av Black Debbath til match (Øya 2013: Festivalfortellinger – dag 1). Mer Black Debbath.

Ultraflex – Rhodos og Mi Vuoi

Den norske Berlin-duoen Ultraflex varmet opp Deichman utsendte med sensuell, leken funk til konsert med Tops fredag 24. juni. Ja, duoen er leken, pluss full av attitude og humor, sjekk videoen til «Rhodos» og videoen til «Never Forget My Baby». Ultraflex gjør alt (hele pakka) på en fiffig måte. De har ganske så nylig sluppet livlige og fengende «Mi Vuoi» (feat. Kuntessa). Video. Bandcamp.

Ultraflex: Leken boogie for trening og fest. Ultraflex – Never Forget My Baby (Ferske spor uke 33/2021).

Nix & the Nothings – Mushroom Baby

«Vi holder oss alltid ekte til garage-oppskriften med drøye mengder snott, fuzz og fandenivoldskhet», sier bergensbandet Nix & the Nothings, med medlemmer fra band som Romskip og Howlin’ Sun. De har sine ord i behold, «Mushroom Baby», tredje singel fra det kommende debutalbumet, åpner med litt av et (vittig) primalskrik. Liker du The Lust-O-Rama, for å ta en norsk referanse, vil du like Nix & the Nothings. Les forresten intervjuet «The Lust-O-Rama: Fuzz og skranglete beats» vi gjorde med Arne Thelin om bandet.

Nix & the Nothings – Why (Deichman: Årets album 2021, Jan Olav, se under 40 norske låter). Nix & the Nothings – Why (Ferske spor uke 48/2021).

Vilde Vester – Lot deg gå

Den nye utøveren Vilde Vester fra Oslo har laget energisk-melodiøs gitarpop med «Lot deg gå». Lover godt. Produsert av allestedsværende Kenneth Ishak.

Chemtrails Oslo – Shark Attack

For å gjenta for tredje gang det jeg har sagt tidligere: liker du den skrudde humoren til denne gjengen, her svøpet i Iskalde Grøss-horror punk (se for øvrig coveret til «Jogging at the Cemetery»-singelen), er denne låta for, ja, nettopp deg. De har sluppet to nye låter etter denne. Bandcamp.

Chemtrails Oslo – Cockface (Ferske spor uke 9/2022). Chemtrails Oslo – Flyddeinnifiddadi (Ferske spor uke 4/2022). Chemtrails Oslo – Oceans Means Shit To Me (Ferske spor uke 25/2021), Chemtrails Oslo – Serpent Dilo (Ferske spor uke 18/2021). Chemtrails Oslo – When Morrissey Dies, We’ll Have Cake (Ferske spor uke 6/2021).

Angry Samoans – You Stupid Jerk

Og liker du den skrudde humoren til denne gjengen osv… Det gjør tydeligvis jeg, kjøpte rubbel og bit av dem i steinalderen (i likhet med til døme Jacob Krogvold i Thulsa Doom). Ukas korteste låt (24 sek.). Kort og fet. Fra plata «Back From Samoa», som er 40 år i 2022. Jubileum, altså, salute!. For å sitere The Good The Bad And The Zugly: ‘New Bomb Turks, Jeff Dahl, Angry Samoans. Punkrock blir ikke så mye bedre’.

Posterboys – In the Streets

Oslobandet Posterboys har tryllet fram en godlåt til sommeren. «In the Streets» er en perfekt kombinasjon av sommer og popmusikk i 2022.

Posterboys: 10 beste powerpopalbum. Posterboys – All Time Low (Ferske spor uke 4/2018). Posterboys – Peace of Mind (Ferske spor uke 3/2018). Posterboys – Låt: «Never Got Along» (Musikalske sidespor – uke 42/2017). Singelanmeldelse: Posterboys – «Best Friends».

The Loch Ness Mouse Mouse – The Summer at the Sawmill

Apropos sommerlåter, i 2015 anbefalte jeg singelen «Warm Circuity» med The Loch Ness Mouse, et forvarsel på deres selvtitulerte album som kom året etter. En av årets sommerlåter og en av årets beste poplåter, konkluderte jeg. Årets sommerlåt, «The Summer at The Sawmill» – som er første forvarsel på bandets syvende album, «III», en plate som fullfører trilogien som startet med det nevnte selvtitulerte albumet fra 2016 og ble fulgt opp av «II» i 2019. Albumet markerer også The Loch Ness Mouse sitt 30-årsjubileum som band – er en av årets sommerlåter.

«The Summer at the Sawmill» er en ny, luftig og svalende LNM-låt med gruppas egen melodiflyt. Pop-rytmisk, slentrende og småfunky med jazz-aktig dryss. I tillegg til å være flinke musikalsk og komposisjonsmessig er The Loch Ness Mouse en av disse norske utøverne med en helt særegen egenidentitet, uavhengig av lett gjenkjennelige influenser (som de har finpusset gjennom hele deres virke). «The Summer at the Sawmill» bekrefter at The Loch Ness Mouse fortsatt er et av Norges fineste popband.

‘Tekstlig er «The Summer at the Sawmill» en slags arbeiderklasseberetning i popformat, og fortellingen låner muligens litt av stilen i sånne amerikanske romaner fra beat-tiden som begynner med «Har jeg fortalt deg om den sommer’n jeg jobba som …»’, meldes det.

The Loch Ness Mouse – Evelyn (Ferske spor uke 16/2021). The Loch Ness Mouse – «Winter Reporter» (Musikalske julespor 2021). The Loch Ness Mouse – Unwarranted (Ferske spor uke 27/2019). The Loch Ness Mouse – By Piccadilly Station I Sat Down and Wept (Ferske spor uke 12/2019).

The Loch Ness Mouse / Big in Japan. Plateanmeldelse: The Loch Ness Mouse «The Loch Ness Mouse». Plateanmeldelse: The Loch Ness Mouse – New Grafitti. The Loch Ness Mouse – 5 om bøker og musikk. Videoanbefaling: The Loch Ness Mouse – The Cherry Blossom In Japan.

Ole Johannes Åleskjær – Waterways (Ferske spor uke 25/2021). Jørn & Ole Johannes Åleskjær & The Marine Light – «Winter Song». Ole Johannes Åleskjærs (The Loch Ness Mouse) spontane sympatilåt.

The Ladybug Transistor – Like a Summer Rain & Ocean in the Hall (Ferske spor uke 27/2020). Gary Olson – Giovanna Please (Ferske spor uke 14/2020). Gary Olson – The Old Twin (Ferske spor uke 49/2018).

Mer The Loch Ness Mouse.

Loop – Fermion & Aurora

Siden Jan-Olav gjorde meg oppmerksom på at The Quietus oppsummerer de beste albumene så langt i 2022 måtte jeg jo sjekke listen, og gledelig ser jeg at Loop sitt album er på lista, så til forhåpentligvis glede for nye lesere/lyttere gjør disse to låtene av Loop og skribleriene om bandet comeback i ukas Ferske spor.

Loop med deres første album på 32 år. De startet midt i den engelske shoegazebølgen, 1987, men skilte seg ut ved at de eksperimenterte med en annen struktur sammen med band som Spacemen 3 og The Telescopes på den tiden. De 3 har inspirert mange band i ettertid, de fleste av disse har tilsynelatende vært fornøyd med å «kopiere» forbildene uten å få til det ekstra de 3 bandene hadde og har (The Telescopes holder på ennå).

På Loop sitt nye album «Sonancy» høres de like egenartet ut som tidligere, og låtene peker til alt de har gjort i karrieren og videre fremover. Selv om det tilsynelatende lyder monotont, er det langt ifra en monoton opplevelse når du først tar steget inn Robert Hampsons (han er selve drivkraften i Loop og eneste gjenværende originalmedlem) klang-hode. Godt å ha Loop tilbake og gledelig med utøvere som bare gjør sine egne greier. Den nye plata vil nok influere mange Soundhead (tittelen på åpningslåta deres på debutplata «Heaven’s End», 1987) fremover. Video – Fermion.

Albumene til Loop er på strømmetjenestene, men anbefaler også «Wolf Flow (The John Peel Sessions (1987-90)», som ikke er å finne på strømmetjenestene. Annerledes og sterke versjoner av låtene deres. Bandcamp.

Palace of Pleasure – Nighttime Without Darkness, Daytime Without Light

Palace of Pleasure har gitt ut seks album, turnert land, strand og utland, og vunnet Spellemannprisen for beste elektroniske album to ganger (1997 og 1999). I nyere tid har bandet gitt ut albumet «Lifelong Fury» i 2008, EP’en «Keep Your Guitar in a Dark Place» (2014) og tolvtommeren «Envy Yourself» (2018). Ny fullengder med Palace of Pleasure kommer i september, i utgangspunkt digitalt, forhåpentligvis senere på vinyl.

24. juni slapp de singelen, «Nighttime Without Darkness, Daytime Without Light» (snasen tittel) sammen med en Sound of the Suburbs-remiks av låten, som Palace of Pleasure selv beskriver slik: ‘En remix, som leder lukt ned i et synkehull fylt med bass’.

«Nighttime Without Darkness, Daytime Without Light» er hypnotisk dub-elektronika med urovekkende (ikke negativ ment, gir effekt) tungetale. Bra å ha dem tilbake. Bandcamp.

Legs 11 – Dare to Touch (Skeive spor). Palace of Pleasure er et av bandene som var med på Kina CD’ene (Kjell Engelsen Moberg: Åpensindig, engasjert idealist med hjerte for punkrock del 2).

Atella, Digvalley – Not With You

Mer elektronika-basert musikk sørger Atella (DJ-duo fra Bergen) og Digvalley (Eirik Bøen Gravdal fra Odda i Hardanger) for. Her tar de deg med inn i et svøpende, stemingsladet univers. En fengslende reise.

https://digvalley.bandcamp.com/.

Digvalley – Easy To Love Me (Ferske spor uke 45/2020). Digvalley – Summer Light (Ferske spor uke 12/2018). Digvalley – I Gave You Love, You Kept On Dancing (Musikalske sidespor – uke 5/2017).

Tara Nome Doyle, Meredi – Crow

Meredis piano-tolkning av norsk-irske Tara Nome Doyles «Crow», fra albumet «Værmin», som kom tidligere år, er også fengslende. Nüdelig.

https://taranomedoyle.bandcamp.com/.

Tara Nome Doyle – Leeches I (Ferske spor uke 13/2022). Tara Nome Doyle: Forføreriske skadedyr og vakker pianomusikk.

Witch Club Satan – Hysteria

Witch Club Satan er Nikoline Spjelkavik på gitar, Victoria Røising på bass og Johanna Holt Kleive på trommer. I desember 2021, for knappe seks måneder siden, satte de i gang et ambisiøst prosjekt: de ville danne et black metal band – selv om ingen av dem kunne spille fra før. De fikk med seg selveste Jørn Stubberud, aka Necrobutcher fra Mayhem, som mentor, og skapte Witch Club Satan. Witch Club Satan spiller bl.a. på Klubbøya på Revolver i august.

– Det finnes allerede noen rå damer som spiller metal, men la oss være ærlige: Svartmetallen, en av Norges viktigste eksportvarer, er et gubbevelde. Misforstå oss rett, vi elsker sjangeren og den tydelige estetikken som disse karene har skapt. Men det finnes åpenbart et hav av uforløst potensiale, kanskje særlig når en ønsker feminine kvaliteter velkommen, sier Witch Club Satan.

At ingen i Witch Club Satan kunne spille fra før desember 202i er egentlig utrolig, dette lyder rått. Video.

Tuvaband – Karma is a beach

Elsker den vokalen. Finfin låt også, nær sagt som vanlig. Bandcamp.

Tuvaband – Rejuvenate (Ferske spor uke 17/2022). Tuvaband – Growing Pains and Pleasures (Deichman: Årets album 2021, Victor og Katrine Judit Urke). Tuvaband – Growing Pains og I Think (Ferske spor uke 6/2022). Tuvaband: Eterisk pop. Tuvaband – Growing Pains & I Think (Ferske spor uke 23/2021). Tuvaband – Growing Pains (Ferske spor uke 4/2021). Tuvaband – I Entered The Void (Ferske spor uke 2/2020). Tuvaband – Wolfpack (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger).

Misty Coast – Brainchild

‘Svimlende poplåter innhyllet i effekter som oser av melodisk ynde’, skriver Fysisk Format. Nettopp, og er du nysgjerrig på hva undertegnede, Jan-Olav og David Jønsson skriver om Misty Coast, klikk på lenkene under. Bandcamp.

Misty Coast – When I Fall From the Sky (Deichman: Årets album 2021, Victor  og Jan-Olav). Misty Coast – Sugar Pill (Ferske spor uke 35/2021). Misty Coast: Melodiøse mareritt. Plateanmeldelse: Misty Coast – «When I Fall From the Sky». Misty Coast – When I Fall From the Sky (Ferske spor uke 18/2021). Misty Coast – Ghost Town (Ferske spor uke 16/2021). Misty Coast – Transparent (Ferske spor uke 6/2021). Misty Coast – Do You Still Remember Me? (Ferske spor uke 49/2020). Bredt og godt utvalg av online-konserter (Brakkeindie: Misty Coast).

Misty Coast – In A Million Years (Ferske spor uke 40/2020), Plateanmeldelse: Misty Coast – «Melodaze». Misty Coast – Don´t Let Me Fall (Ferske spor uke 21/2019). Misty Coast – Galaxy (Ferske spor uke 6/2019). Misty Coast – Backseat Warriors (Ferske spor uke 2/2019). Misty Coast – Eleven Months & Little Sister (Ferske spor uke 47/2018). Misty Coast – Eleven Months (Ferske spor uke 40/2018). Misty Coast – Heavy Head on a Body (Musikalske sidespor – uke 5/2017). Plateanmeldelse: Misty Coast – «Misty Coast». Singelanmeldelse: Misty Coast – «Funny World».

Mind over MIDi – Offgrid

Mind over MIDi kommer med nytt album kalt «Offgrid» 22. juli. Det ligger på Soundcloud nå, vet ikke om det er hele albumet eller deler av det, arktisk ambient av høy klasse er det ihvertfall. Bandcamp.

Mind over MIDI – Transistor Rhythm & Elektrical Aktivity (Ferske spor uke 23/2022). Mind over MIDI – Moloen og fyret (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav). Stein and the Fury, Mind over MIDI remiks – Under the Leaves (Ferske spor uke 23/2021). Mind over MIDI: Vemodig ambient bestillingsverk fra jubilerende artist. Mind over MIDI – Fredelig landskap (Ferske spor uke 35/2020).

André Bratten – Picture Music

Tittelsporet fra det nye albumet. Forførende ambient(aktig). Bandcamp.

Bendik Giske – Flutter  (godt hjulpet av André Bratten, fra Ferske spor uke 35/2021). André Bratten – Untitled 1 (Ferske spor uke 40/2020). Andre Bratten – Commonwealth (en av låtene som har inspirert Ole Ulvik Rokseth i Sâver, fra: Sâver: Blytung riffing med skrikevokal). «Trommer og bass» – André Bratten (en av låtene som har inspirert Kohib, fra: Kohib: Forheksende fjellklang). Andre Bratten – «Gode». (Deichman: Årets album 2015, Lars Junge). Andre Bratten – Be A Man You Ant (Deichman: Årets album 2013, Magnus Klafstad).

Pelicat – The Ballad Of Faustino Asprilla

Hadde bare alle fotballåter vært like bra som denne. Bandcamp.

Pelicat – Good Times (Ferske spor uke 35/2021). Pelicat – The Other Side (Ferske spor uke 16/2020). Pelicat – So Is It True? (Ferske spor uke 38/2019). Pelicat – I Love the Idea of You (Ferske spor uke 5/2019). Pelicat – Tell Me I’m Wrong (Ferske spor uke 19/2018). Pelicat – «The Doctor»: Skillsene taler for seg selv.

Klish – Leonardo

Siden Ådne har med låta «Grusomt fort» av ‘Hva er det som spiser meg om natten’, som er et samarbeid signert Klish og Erling Ramskjell, minner jeg igjen om deres eminente partnership med singelen «All tid e merkelig» fra i fjor. Klish rapper som en nordnorsk Gud, skriver jeg i anmeldsen, noe han viser til gangs på f.eks. «Leonardo» fra årets album «HGDFM». «Leonardo» er en perfekt symbiose av galgenhumor med brodd, «blodig» alvor, og full av referanser. Jeg spiller den låta ofte, og har prøvde å pushe den på et par mer pop/rock-orienterte Deichman-kolleger, sendte også tekstutdrag til dem, vet ikke om de har lyttet på låta, men fikk iallfall denne sms’en fra en av dem: ‘hehe, bra tekst!’, det lover jo bra, så jeg gjentar denne oppfordringen: Ta en lytt på «Leonardo, og de andre låtene på albumet, dere vil ikke angre, tvert imot.

Klish – Filma med lykkelig slutt & Kult å være trist (Ferske spor uke 6/2022). Klish – Leonardo & Ka feile det kompisen din? (Ferske spor uke 4/2022). Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig» (Ferske spor uke 16/2021). Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig». Klish – «Dobbeltgjenger». Klish: Opphengt i Whitney og Jurassic Park. Klish: Jenter med tatoveringer. Klish feat. Oter «Fyring Fighting Fucking» (prod. Poppa Lars).

Sadomaoistan – Gym Noir og Arytmi (Poppers Pop-Up Mix)

Det er 25 års siden Sadomaoistan slapp samleren «Retroskopi 1987 – 1997», og det må feires, med en låt til, «Gym Noir» har tidligere vært med i Skeive spor, «Arytmi (Poppers Pop-Up Mix)» er fra samlealbumet «XS to the Ravezone» (1994).

Her følger den tidligere publisert teksten om Sadomaoistan: Sadomaoistan ble dannet i Tromsø i 1987, etter at bandets frontfigur og sjefsideolog Halvard Haldorsen hadde tilbragt en tid på kunsthåndverksskolen i Karasjok. Bandet flyttet kollektivt til Oslo på tampen av 80-tallet, og vakte raskt oppsikt med sine performance-aktige opptredener, der uniformer, fetisjisme, SM- og homsepolitisk innhold dannet noen av ingrediensene. Sadomaoistan var i starten forholdsvis inspirert av industrielle band som Laibach og Coil, men ble snart også oppildnet av den gryende house-kulturen i Europa. (Begynnelse på biografien i Rockipedia. Hele eller deler av biografien er hentet fra boken «Norsk pop- og rockleksikon» fra Vega Forlag, 2013).

Sadomaoistan er ikke på Spotify, men lytt på «Gym Noir», video her, og «Arytmi (Poppers Pop-Up Mix)» fra «Retroskopi (1987–1997)», stillvideo her. Foruten å sjekke ut resten av musikken til Sadomaoistan anbefales det å sjekke artikler/intervjuer m.m. av dem, de er virkelig et fenomen, som Morgenbladet skrev i 1997, du finner den saken og en god del andre på Najonalbiblioteket, se her. Se også denne oversikten.

Bel Canto – Blank Sheets og Baltic: Ice Breaker

Bel Canto fra Tromsø kommer med et nytt album, det så jeg ikke komme, meget gledelig. Det må feires ved å ta med to til av de briljante låtene på Bel Cantos debutalbum «White-Out Conditions» fra 1987, som feirer 35-årsjubileum i år. Utgitt på den belgiske toneangivende labelen Crammed Disc.

Jeg har for øvrig hatt med to av Blaine L. Reiningers, han dannet legendarisk Tuxedomoon sammen med Steven Brown, sine briljante låter, «Mystery & Confusion» «Ash & Bone», fra albumet «Night Air» (1984) utgitt på den andre belgiske toneangivende labelen Les Disques Du Crépuscule, i Ferske spor (sjekk her).

Anneli Drecker er tilegnet to strofer i Tungtvanns «Ubudne gjesta», som var med i forrige Ferske spor. Bandcamp.

Bel Canto – Without You (Ferske spor uke 22/2019). Øya 2017 – Bel Canto Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker (inkludert Bel Canto -Big Belly Butterfly) Plateanbefaling – «Maskindans» : Norsk Synth 1980–1988 (inkludert Bel Canto – Flowerbeds).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter