Søk Meny Lukk
Lukk
Av: selmabenmalek Anbefalinger 15. september 2022

Tarwa n-Tiniri: Ørkenblues fra Marokko spiller på Cosmopolite

Musikk bygger broer mellom folk og kommuniserer med andre uten at en må oversette, sier ørkenblues-gruppa Tarwa n-Tiniri fra Marokko. Musikerne kommer til Norge for andre gang, denne gangen for å spille på Cosmopolite Scene i Oslo. Med musikk kan du nå ut til alle, legger de til.

Av: Selma Benmalek / Foto:  Taghlaoui Lahcen

Nordmenn elsker ørkenblues. Konserter med grupper som Tamikrest eller Tinariwen, og for ikke å snakke om kongen av ørkenblues, Bombino, spiller for fulle hus i hele Norge. Disse gruppene har vært til stor inspirasjon for de unge musikerne i Tarwa n-Tiniri. Ørkenblues er lett å spille for oss fordi sjangeren har samme toneskala som vår egen folkemusikk, forklarer musikerne.

Mohamed El-Mobaraky (29), Hamid Ait Ahmed (28), El Mokhtar Ait Nacer (28), Youssef Ait Nacer (22), Mustapha Ait Ba (29) og Smail Ait Nacer (26) kommer fra fjellandsbyen Tarmigt i Ouarzazate-provinsen sørøst i Marokko. Provinsen er mest kjent som bakteppe for noen av de største film- og serie-innspillingene i verden, som f.eks. “Gladiator” og “Game of Thrones”. 

Tarwa n-Tiniri ble til i 2012, og gruppa turnerte etter hvert Marokko rundt. Da de spilte på festivalen Visa for Music i Rabat i 2017 sto Hill-Aina Steffenach, festivalsjefen for Transform i Trondheim, blant publikum. Det førte til flere konserter i Norge i 2018. 

Debutalbumet i “Azizdeg” kom i 2019. Låttekstene handler i stor grad om fjellområdet de kommer fra, kulturen og språket de har arvet fra sine forfedre – og selvsagt gruppas samfunnsengasjement. I låta “Tiwizi” synger de blant annet om savnet av den nabokulturen som de mener fjellsamfunnet er i ferd med å miste. Jo mer vi støtter hverandre og hjelper hverandre, jo sterkere blir man, understreker de.

Gruppemedlemmene er også opptatt av å løfte fram kvinner, som lever et hardt og strevsomt liv og som samtidig er bærebjelken i fjellsamfunnet. Noen av tekstene er skrevet av en lokal poet, Omar Derouiche, og ble til for flere tiår siden. Poesien har fått en ny drakt med melodier komponert av Tarwa n-Tiniri. I motsetning til Tinariwen og Tamikrest, som synger på tmacheq, er låtene til Tarwa n-Tiniri sunget på tachalhit med stor påvirkning fra tasousit. 

Tarwa

 

Gruppa skiller seg også ut fra andre ørkenblues-grupper ved å inkorporere banjo i musikken. Banjo er mye brukt i marokkansk folkemusikk, og de unge musikerne fra Tarmigt ønsket å eksperimentere med instrumentet som er lite brukt i musikken fra Sahara. De forteller at de tok seg god tid på finne ut hvordan banjoen kunne brukes uten å bryte for mye med sjangeren. Tarwa n-Tiniri sier at de uten å forhaste seg, etter hvert vil fortsette eksperimenteringen med flere nye instrumenter.

Nå er Europaturneen hovedfokuset, og etter konsertene i Norge, skal Tarwa N-Tiniri turnere i Nederland med pianisten og komponisten Thjis Borsten. Det er svært lett for andre musikere  å skape musikalsk samarbeid med ørkenblues, forklarer Tarwa n-Tiniri. Det er en internasjonal sjanger som svært mange kan kjenne seg igjen i. 

Det at Tarwa n-Tiniri gjør det bra internasjonalt, har også vært viktig for fjellsamfunnet de kommer fra. Hjemme i Tarmigt er de svært stolte av de unge mennene som reiser langt og som er ambassadører for både musikken, de tradisjonelle klærne og språket fra provinsen. Tarwa n-Tiniri gir mye tilbake til samfunnet sitt takket være musikkarrieren. De ønsker å bidra til flere kunst- og kulturtilbud for barn og unge i regionen og dessuten at det skal bli lettere å velge en kunstnerkarriere. 

Gruppa har kjøpt ei tomt hvor de skal bygge musikkskole, et sted for kunstneropphold, musikkstudio og en liten konsertscene. Sørøst i Marokko finnes det verken studio eller musikkonservatorium. Musikerne fra området er ofte selvlærte og må reise langt for å kunne spille inn låter. Tarwa n-Tiniri ønsker å skape en kulturinstitusjon hvor alle som har lidenskap for ulike kunst- og kulturuttrykk er velkomne.

 

Tarwa n-Tiniri på besøk hos Deichman Bjørvika

Tarwa n-Tiniri på besøk hos Deichman Bjørvika. Programkonsulent og skribent Selma Benmalek i midten. Foto: Britt Hansen

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere, og du må klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter