Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 21. oktober 2022

Konsertanmeldelse: Elder: Intrikat, tung psykedelia, Parkteatret

I dag Berlin-baserte Elder var den største beholdningen da Radar Booking bød på trippelkonsert onsdag 19. oktober for et utsolgt Parkteatret i Oslo. Med kompleks og variert utstrakt progga heavyrock ga bandet mulighet både til å drømme seg bort i musikken og bange med til herlige riff. Pallbearer var mollstemte, atmosfæriske, men ble en anelse ensformig i det lange løp. Og Irist nådde ikke frem til anmelderhjertet tross fin energi og høy profesjonalitet.

Tekst og foto: Jan-Olav Glette

De tre amerikanske heavyrock-bandene Elder, Pallbearer og Irist er på en aldri så liten Norgesturné, med konserter på Union Scene i Drammen, Kulturhuset i Bergen og Folken i Stavanger, henholdsvis 20., 21. og 22. oktober.

Det var  tredje gang headlinernen Elder, opprinnelig fra Boston, Massachusetts, besøkte Parkteatret. Det har ført til at bandet har bygget seg opp et stort hengivent publikum, de har vært nødt til å vente lenge på å få høre bandets nyeste album live grunnet pandemien, og med det flere utsettelser av denne turneen.

Elder på Parkteatret 19. oktober 2022.

Elder blander psykedelia, progrock og doom, og er en av fanebærerne for tung psykedelia i dag sammen med samarbeidspartnerne, og også Berlin-baserte, Kadavar. De to bandene har også i blant slått seg sammen til Eldovar.

Musikken de spiller har dype røtter i både 1970-talls heavy, slik det dessverre nedlagte norske vennskapsbandet Spirits of the Dead hadde, og man kan også høre det hos Dunbarrow og Kryptograf. Nordmenn vil dessuten merke seg at Nick DiSalvio bestyrer Stickman Records, med våre stoltheter Motorpsycho, Orango, Lonely Kamel og Kings of the Valley i stallen sammen med King Buffalo og Weedpecker.

Elder på Parkteatret 19. oktober 2022.

Låtene deres er forholdsvis intrikate for et stonerband å være. På skive er det i tillegg en del synth og keyboard. Live er det den klassiske rockebesetningen som gjelder og det er lagt vekt på imponerende, fin gitarriffing, der det hentes inn elementer fra navn som Uriah Heep, Yes, Gentle Giant, og ivrig bruk av effektpedaler.

Det groover og er psykedelisk utsvevende. Ambisiøst, gåtefullt og mørkt, men mørket balanseres med elementer av lys og virilitet. Tematisk handler det om natt, død, vold, skuffelse, men også natur og visjoner.

Elder på Parkteatret 19. oktober 2022.

Frontmann, gitarist og vokalist Nick DiSalvo står ute på høyrekanten, han sier ganske lite. Han lar musikken tale for seg selv foruten headbanging og innlevelse i musikken. Med seg har han George Edert på trommer (erstattet virtuosen Matt Cuoto), Michael Risberg på gitar og Jack Donovan på bass. Det er et samkjørt og tett ensemble; de spiller med plenty flyt og innlevelse.

Elder på Parkteatret 19. oktober 2022.

Mest utagerende er bassisten plassert i midten mellom de to gitaristene. Han hopper rundt og svaier opp og ned med stor iver eller stamper takten med beina. Han står sjelden i ro. Edert benytter hele trommesettets muligheter, skifter takt stadig og på spenstig vis i de «fryktelig» lange låtene.

Pallbearer spilte i likhet med Irist før Elder på Parkteatret 19. oktober 2022.

Sammenlignet med Pallbearer som spilte før Elder denne kvelden, har Elder flere strenger å spille på; flere stemninger og mer mangfold i uttrykket.

Elder på Parkteatret 19. oktober 2022.

Mye av det mest interessante ligger under overflaten når vi lytter litt nærmere. Kanskje det er på tide å skaffe seg bandets ferskeste album «Omens» fra 2020? Albumet er allerede er utpekt til en klassiker i miljøet.

Irist spilte i likhet med Pallbearer før Elder på Parkteatret 19. oktober 2022.

 

Sjekk relaterte saker under, du må muligens klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter