Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 28. oktober 2022

Velcro Dog: Topp 10 gitarriff gjennom tidene

Velcro Dog er soloprosjektet til Narvikværingen og den Trondheims-baserte musikeren og låtskriveren Tony Gonzalez (Like Rats From A Sinking Ship, Barren Womb, Oma Desala, Twin Serpent, Dårli Te Beins). Ved å snike seg langs de mørkeste krokene av americana-, folk- og country-tradisjonene, har Velcro Dog skapt et uttrykk som nok best kan beskrives som fjord noir. Velcro Dog spiller i dag 28. oktober på Revolver som en del av slippturneen til debutalbumet «Misanthropology», ute  på Westergaard Records, men først; her er Velcro Dogs riffinspirasjoner.

Av: Victor Josefsen / Foto: Ida Muren Olsen

I utgangspunktet er min musikalske kjøtt-og-potades å finne i pønk/metal-hylla, men siden Velcro Dog er det lavmælte akustiske prosjektet mitt, så føles det langt mer naturlig å plukke ti riff fra de roligere delene av musikken. Her vil jeg skyte inn at det er omtrent umulig å velge kun ti riff når det finnes så vanvittig mye bra musikk i verden, så hva som får være med blir litt ut fra dagsformen. Videre har jeg aldri vært særlig begeistret for sportsgitarister (eller andre sportsmusikanter for den saks skyld), så det blir lite überteknisk flash innlemmet i denne lista, men heller en samling deilig riffsnadder som gjør alt det riff bør gjøre: tjene låten.

 

Velcro Dog. Foto: Ida Muren Olsen

Townes Van Zandt – Lungs

For meg er dette et holy grail-riff. Arrangementet er sylenkelt, med kassegitar og sang i fokus, og jeg føler det er et bevis på at av og til trenger man ikke mer enn et velskrevet riff for å lage en interessant låt.

José González – How Low

Riffet her er helt koko, det høres nærmest ut som elektronika for meg. Han har til og med fått med glitches på kassegitaren, samtidig som alt høres ekstremt organisk ut.

Pygmy Lush – God Condition

Jeg oppdaget Pygmy Lush da «Mount Hope» kom ut i 2008, og den skiva er mye av grunnen til at jeg begynte å fifle med americana/folk i det hele tatt. Det var inspirerende å finne et band sammensatt av folk fra punk/harcore-scena som gjorde den greia her så ufattelig stødig. Alle låtene er rent gull, men vil trekke fram hovedriffet i «God Condition» som mitt favoritteste fra skiva.

Sharon Van Etten – Consolation Prize

Man kan høre hvor ung og ny Sharon var til singer/songwriter-gamet når hun skrev dette, og det er nøyaktig den råskapen som gjør dette så forbanna bra. Dette er et riff som jeg kunne ønske jeg hadde skrevet selv, og det kommer nok til å påvirke mange av mine framtidige sanger.

Warpaint – Keep it Healthy

Det er egentlig den utrolig smakfulle bassinga som gjør hele låten for meg, men gitarmelodien i riffet komplimenterer resten av kompet og vokalen helt perfekt. Rett og slett ekstremt godt håndverk.

Colter Wall – The Devil Wears a Suit and Tie

Ufattelig kult gitarriff som bygger opp om den djupe og brumlete røsten hans. Jeg setter ekstra stor pris på det fordi det er litt slurvspilling i opptaket, noe som gir det en ærlighet og nerve som et «perfekt» take mest sannsynlig hadde visket ut.

Marisa Andersson – The Old Guard

Her kunne jeg sikkert ha valgt et hvilket som helst spor av Marisa, fordi alt holder en skyhøy kvalitet, men det er et eller annet med blues-svungen i akkurat denne som bare gjør det for meg. Elsker at hun får instrumentalmusikk til å være så gripende.

Wovenhand – Whistling Girl

16 Horsepower satt som et skudd fra første lytt, men det tok meg litt mer tid å bli varm på Wovenhand. Det var denne låten som knakk koden for meg, mye på grunn av det spretne riffet som drar hele låten med seg og sørger for at det aldri blir kjedelig å høre på.

Ane Brun – Ballon Ranger

Nydelig riff som treffer rakt i følelsene. Ane var helt uslåelig i den tiden hun holdt på i et mer nedstrippa landskap, der kassegitar og sang var ryggraden i komposisjonene og de gode låtene virket som de vokste på trær.

Motorpsycho – Feel

Det sjekkes så utrolig mange bokser i denne låten: tøft riff, enkelt arrangement, nydelig vokal og god tekster. Hvorfor gjøre musikk, noe mer komplisert enn det.

 

 

Turnédatoer

28.10 Oslo, Revolver
29.10 Oslo, Big Dipper (in-store)
29.10 Porsgrunn, Ælvespeilet
02.11 Stanghelle, Stova på Neset 7
03.11 Bergen, Apollon (in-store)
03.11 Bergen, Hulen
04.11 Sandene, Lauget Kaffi og Kultur
05.11 Molde, Fuzzy Platebar

 

Velcro Dog. Foto: Ida Muren Olsen

 

Sjekk relaterte saker under, du må muligens klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter