Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 19. november 2022

Plateanmeldelse: Special Interest – «Endure»

 

Artist: Special Interest

Album: «Endure» (2022)

Plateselskap: Rough Trade/Playground

 

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Pressebilde

 

Herlig trøkk, fellesskap og ytringsfrihet er stikkord som kjennetegner det tredje albumet «Endure» til New Orleans-kvartetten Special Interest. Sjelden hører vi en slik bejaende frisk kombinasjon av dansepunk, disco og politikk. Det ferske albumet er allerede med på årsbestelistene til musikkblader som Mojo og Uncut av gode grunner.

Det forrige albumet «The Passions Of» var veldig lenge på ønskelisten min. Den høye prisen i de norske butikkene, og den sannsynligvis veldig lange ventetiden gjorde at jeg aldri kom så langt. Nå klarer jeg ikke å holde igjen lenger. Det nye albumet er alt for fengende, og finnes dessuten via Playground distribusjon via plateselskapet Rough Trade. I tillegg er de mer melodiske og opererer innenfor et mer polyfont lydlandskap.

Alli Logout spytter ut tekstene med voldsom kraft. Vokalen er vill, ukontrollert og uttrykksfull. Tekster om svart virkelighet, rusmisbruk, sjeledrepende lavinntektsarbeid og vold. Oppgjør med tannløs liberal aktivisme, men også fylt av håp.

Kvartetten består ellers av Nathan Cassiani på bass, Maria Elena på gitar og Ruth Mascelli på elektronisk. Alle bidrar med vokal til deres rop med vers og slagord. Det er en smittende glede og catchiness over det hele.

Blir vi virkelig sterkere og bedre av å «holde ut» og kjempe videre. Spørsmålet ligger der og lurer mellom linjene. Samtidig får vi ikke noe klart og tydelig svar. Bevisstgjøring er det nok av.

Det er hamrende industrielle rytmer, dansegulvvennlige grooves og eksperimentell disco. glam funk, hardcore punk, techno, Club house og EBM smelter sammen. Produksjonen er tørr og knasende. Vokalhookene er pulserende. Det er lekfullt. Funkadelic, ESG, Gossip, The B-52’s, Outkast, Coil og Frankie Knuckles er bare noen referanser jeg får underveis.

Låten «Herman’s House» er en referanse til Black Panther-aktivisten Herman Wallace og dokumentarfilmen med en samtale mellom ham og Jackie Sumell om hans drømmehus fra et fengsel hvor han har sonet 41 år for et drap han hevder å ikke ha begått. Det er også en av de mest hektende låtene med sitt bølgende beat.

Mykki Blanco gjester på «Midnight Legend» – et oppgjør med diskotekenes konvensjoner, og en påminnelse om at jenter ikke alltid har det så moro som du tror. Sogar en power-ballade.

På den andre siden blir det blekere, hissigere og tyngre.

Det å kombinere dansemusikk og punk er en etter hvert velutprøvd metode. Special Interest lykkes med å få det opprørske sinnet, den støyende latteren og gleden til å låte forfriskende, fleipete, frekk og frodig. Samtidig får de formidlet viktige samtidige samfunnsproblemstillinger uten å være belærende.

Ta en lytt!

Sjekk også:

Special Interest – Cherry Blue Intention (Ferske spor uke 46/2022).

Special Interest. Foto: Pressebilde

Sjekk flere relaterte saker under, du må muligens klikke «Last inn mer» for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter