Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 17. februar 2023

Plateanmeldelse: Ricochets – «Closer to the Light»

 

Artist: Ricochets

Album: «Closer to the Light» (2023)

Plateselskap: Indie Recordings

 

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Christian Bloom

 

Det har vært gøy å ha Ricochets tilbake på norske konsertscener. Enda kjekkere er det å også ha de tilbake på plate og i god form. Det ferske albumet «Closer to the Light» beviser at de fortsatt står for noe av det ypperste i norsk rock.

Noen av de skarpeste kantene til Ricochets forsvant da gitaristen Alexander Kloster-Jensen ga seg, og trommeslager Ole Bjerkebakke før det. Men det betyr ikke at Ricochets ikke rocker hardt og godt. For det gjør de virkelig ennå. Dette er god klassisk rock slik vi har lært å kjenne den fra østfoldingene. Fredrikstad-bandet koker sammen blues, garasjerock, soul, rockabilly og surfrock.

Derimot er det kanskje riktig å si at det nye albumet «Closer to the Light» ligger nærmere forgjengeren «Isolation» og andrealbumet «The Ghost of Our Love» fra 2004 i uttrykk enn debutalbumet «Slo-Mo Suicide» fra 2000.

Ikke minst skyldes det at mannen på orgel og elektrisk piano Sven Poppe Jr først ble medlem da, men også fokus på crooner-aktige ballader og den melodiske siden til bandet. Rett og slett større arrangementsmessig rekkevidde og variasjon.

De to andre originalmedlemmene Knut-Øyvind Olsen på bass og vokalist Trond Andreassen er fremdeles sentrale. Andreassen som involvert låtskriver på alle låter og som bandets stemme og frontfigur. Den innbitte tilstedeværelsen og brennhete vokalfremførelsen til Trond Andreassen er bandets kjennemerke, og kanskje største finesse og styrke. Olsen bidrar som medkomponist på «Time to Go», og som stødig rytmisk pilar.

De nyeste tilskuddene i bandstammen Johan Edvardsson (Navigators) på trommer, perkusjon og backing vokal og Fredrik Gretland (The Tennesee Beats, Datsun, The Cumshots, The Terrifieds, Sweden med mer) på gitar har fått god tid til å bli innkjørte gjennom en rekke comeback-konserter de siste årene i forkant. Trommene er også ofte drivende gode og gitarene med fint melodisk tilsnitt eksemplifisert gjennom tittelkuttet.

Den svenske stjerneprodusenten Chips Kiesbye, kjent fra bandet Sator og produksjoner av The Nomads, Psychotic Youth, The Hellacopters, Sahara Hotnights, Captain Murphy, Millencolin, Graveyard og norske The Dahlmanns, The Dogs og Hard Luck Street, har stått for produksjonen og i tillegg backing vokal. Han har sørget for at albumet både er lett tilgjengelig og holder seg godt sammen som en dynamisk helhet.

Personlige høydepunkter er rock ‘n’ roll-låtene «Backseat Drivers» og «Figure It Out»,  hvor også Andreassens vokalferdigheter virkelig kommer frem, og allsangvennlige saktebrennende «Galaxies (Dead End Street)». Lekenheten og swinget på «That’s How It Goes» gjør den også til morsom lytting.

Jeg har minst sans for balladene, men ingen av disse gjør skam på bandnavnet.

I dag fredag kan du oppleve Ricochets live på Gamlebyen Kulturhus og i morgen lørdag på Parkteatret (er utsolgt begge steder) før de fortsetter runden rundt landets kriker og kroker for å spre budskapet om at rocken er eldre, men fortsatt levende og vital. Jeg har lyst til å se dem fremføre disse låtene live.

 

 

 

Sjekk også:

Ricochets – «Galaxies (Dead end Street)» og «Figure It Out» (Ferske spor uke 7/2023).

Trond Andreassen & Valentourettes: For de som venter på action og tror de har opplevd alt.

Ricochets – Nobody Around (en av Kari Westergaards 2000-talls favoritter, fra intervjuetKari Westergaard: Fra kazoo og rytmeegg til Freeze!!! Fuzz!!!!!!!).

Glomma Pop – Here comes the snø’n (Musikalske julespor 2022, med Fredrik Gretland fra bl.a. Ricochets, og Frode Fivel).

‘Her må det nevnast at Boomtown varma opp for Ricochets på grendahuset Høgtun i Sykkylven når dei hadde gitt ut skiva «Slo-Mo Suicide». Den kvelden er legendarisk der vi fikk jækka opp Ricochets så dei jamma til kl. 06 på morgonen». (Fra intervjuet: White Trash Blues Band: Svett garasjesoul fra Oslo-bygda).

Frode Fivel.

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere, og du må klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter