Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 15. mars 2023

Ferske spor uke 11/2023

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Victor Josefsen, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette

 

Geir Qviller

Cisser Mæhl – «Menneskeaftryk»

Et samstemt og nært møte med en stemme som både er naturlig, leken og innsmigrende. Trygt plassert i passende og oppbyggelige omgivelser (en sømløs blanding av elektronikk og instrumenter) får den lov til å skinne. Det er kjølig, sparsomt, elegant, slik som nordisk design kan være. Ett av flere fine kutt fra «Innemuseum», debutalbumet til danske og oslobaserte Cisser Mæhl, ute på Sonic Pieces. Med på lasset følger to velkjente og velbrukte bakmenn og artister innen elektronisk musikk og støy; Stephan Mathieu er produsent og Lasse Marhaug har mikset. bandcamp

 

Jesu – «Pity»

Ny utgivelse fra Jesu (Justin Broadrick). Det er som vanlig sakte, mørkt og doomete. Her er det imidlertid så seigt at det nesten stopper; gitarspillet halter og truer med å gi opp. Det er mindre shoegaze enn tidligere og en anelse mer postpunk. I partier får den meg til å tenke på en slags anemisk og dommedagsmetallisk Joy Division. Fra Pity/Piety, selvutgitt. bandcamp

 

Wanderwelle – «Leviathan»

Blinkende og flytende orgeltoner fyller et åpent og luftig landskap. Disen ligger over vannet og luften er kjølig, likevel er det både varmt og behagelig. Dessverre er låta for kort, her kunne jeg ha blitt lenge. Fra den mystiske og stemningsfulle nye skiva «All hands bury the cliffs at sea»  til nederlandske Wanderwelle, ute på Important Records. bandcamp

 

Loscil, Lawrence English – «Yellow»

Varm, luftig og skimrende ambient fra to gamle ringrever innen sjangeren. Fra «Colours of air», ute på Kranky. bandcamp

Sjekk også:

Loscil – Lux (Ferske spor uke 25/2021). Loscil – Equivalent 3 (Ferske spor uke 45/2019).

Loscil – Equivalents (Deichman: Årets album 2019, Geir Qviller). Loscil – «Sea island» (Deichman: Årets album 2014, Roberto Joly).

 

Victor Josefsen

Backstreet Girls – «Walkin Downtown» og «Hangover In Hamburg» og «Too Cool For You»

Torsdag 9. mars sparket vi i gang albumlytt på biblioteket igjen, med en av klassikerne innen norsk, «Boogie Till You Puke», som feirer 35 -årsjubileum i år, fra 1988, og besøk av to legender innen norsk rock! Vi snakker Petter Baarli – og Bjørn Müller: Backstreet Girls ‘Boogie Till You Puke’: Albumlytt m/Petter Baarli og Bjørn Müller. Classic Album Sundays Oslo var altså tilbake på Deichman Bjørvika, og for et comeback! Du kan se det her. At jeg velger akkurat disse to låtene fra plata er egentlig en tilfeldighet, alle låtene er like bra, som sagt: Klassiker. Ikke nok med det, i år har Backstreet Girls kommet med ny låt. «Too Cool For You» er tittelen, og riktig, cool låt, cool video, se her, jeg gjentar det jeg skrev i anmeldelsen av deres siste album «Normal Is Dangerous» (2019): ‘Lidenskapen og dynamikken i dette bandet er uovertruffen, slike band vokser definitivt ikke på trær lengre, så ta vare på dem’. Attpåtil er de nominert til Rockheim Hall of Fame.

Sjekk også:

Backstreet Girls – «Normal Is Dangerous» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen). Plateanmeldelse: Backstreet Girls – «Normal Is Dangerous»Plateanmeldelse: Backstreet Girls – «Don’t Mess With My Rock’n’Roll». Backstreet Girls på Rockefeller – bilder.

Backstreet Girls – «Where Have All the Bad Boys Gone» (Ferske spor uke 13/2022). Backstreet Girls – «Phenomenal» (Ferske spor uke 38/2019). Backstreet Girls – «Where Have All the Bad Boys Gone» (Ferske spor uke 33/2019). Backstreet Girls – «Merry Jingle» «Christmas Boogie» (Musikalske julespor 2018).

Petter Baarli fyller 50 . EP-anbefaling: The Terrifieds – Let’s Fart On Girls (finfin artwork av Petter Baarli). Se flere relaterte linker under plateanmeldelsen av «Don’t Mess With My Rock’n’Roll». Mer Backstreet Girls.

 

El Caco – «All in Favour»

Knut Akselsen, tidligere med i Road og kjent fra Elm Street, nå kommunalt ansatt her på Deichman, var en av drivkreftene bak den overnevnte Backstreet Girls/CAS-fullt-hus-happeningen på Bjørvika. Han har stor sans for de tre singlene som er sluppet fra det kommende nye El Caco-abumet «Uncelebration» –  slippes 21. april. Her er en av de tre singlene: «All in Favour». Bandcamp.

Sjekk også:

El Caco på Rockefeller. Tons of Rock 2016 i bilder – Del 2 (Inkludert El Caco).

 

Law of All – «So Low, So High»

Knut Akselsen anbefaler også de Oslo-baserte fuzzrockerne Law of All, bestående av Amir Yaakoubd på vokal og gitar, Henric Lundgren på vokal og bass, og Jens Loqvist på trommer og perkusjon. Musikkvideoen til deres tidligere singel «Stuck» klarte å fange oppmerksomheten til Jennie Vee, bassist i Eagles of Death Metal, som delte den på sin Instagram-konto. Nå er de ute med deres debut-EP «Are You Gonna Bore Me Now». Her er «So Low, So High» fra den.

 

Håndgemeng – «The Astronomer»

Håndgemeng er på banen med debutskiva «Ultraritual» via Ripple Music. Håndgemeng spiller tung doom ‘n’ roll fra Oslo og omegn. Om du blander den klassiske rocken fra 70-tallet med den tyngre stoner doomen fra 90-tallet og litt hardcore på toppen av det hele, så stiger Håndgemeng ut av gryta. Det grooves og sparker fra på alle låtene, om de nå spiller mer seig doom eller in-your-face-mix av doom, stoner, metal og også hardcore, som på åpningslåta «The Astronomer», og innimellom svever kosmiske melodilinjer. Jeg har så vidt hatt tid til å lytte på plata, men so far, dette albumet virker fette bra, for å bruke det utrykket.

Sjekk også:

Håndgemeng – «Pallbearer (Carry Me Home)» (Ferske spor uke 21/2020). Håndgemeng – «Motorcycle Death Cult» (Ferske spor uke 3/2019).

 

Exploding Head Syndrome – «Beautiful Day» og «Victims»

Exploding Head Syndrome er ute med sitt tredje album «Victims». Hele 7 år etter det forrige. I mellomtiden har de gitt ut førsteklasses singler og ikke minst EP’en «Aristocratial Tendencies». På det nye albumet stod bandet selv for innspilling i eget studio på Ryen i Oslo, og det er mikset av Jonathan Mazzeo (The Grid Europe) i Italia, og består av en sterk dose intens hardcore/punk-kombo med screamo-vokal. Ikke bare screamo-vokal, de har med Kristopher Schau med growler(aktig)-vokal på turbo-punkeren «Beautiful Day». De to vokalistene utfyller hverandre utmerket. Mer 90-talls influert punk er det på avslutningslåta, passende titulert «Revival». Og på «Oh the Hypocrisy» spiller de sin egen form form pop-punk/melodisk hardcore. På tittelsporet er det til og med symfonisks anslag. Metalinfluenser er her og der.

Jeg gjentar hva jeg skrev i forbindelse med den tidligere nevnte EP’en «Aristocratial Tendencies»: ‘Exploding Head Syndrome er en proff gjeng, som virkelig vet hva de driver med. At denne gjengen gjør det bra i utlandet er er det motsatte av tilfeldigheter’.

For øvrig, driver vokalisten og tekstforfatteren i Exploding Head Syndrome, Eirik Ekholdt, sin egen podkast: Guns’N’Podcast, og i februar var han  gjest på Metallista sin podcast der han var innom band som har inspirert han (foruten Guns N’ Roses og Metallica): Gallows, NOFX, Suicidal Tendencies og Green Day. Du kan lytte på den radiorock.no, nærmere bestem her. De prater om mye annet også, så anbefales, men først og fremst anbefales deres nye album. Bandcamp.

Sjekk også:

Exploding Head Syndrome – «Aristocratical Tendencies» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen). Exploding Head Syndrome – «Everyone’s Target» (Deichman: Årets album 2018, Victor Josefsen). Exploding Head Syndrome – «Diciples Of Reason» (Deichman: Årets album 2013, Victor Josefsen).

Exploding Head Syndrome – «I Got Feelings» (Ferske spor uke 41/2019). Exploding Head Syndrome – «You Have Your Dreams (I Have My Nightmares)» (Ferske spor uke 38/2019)Exploding Head Syndrome – «Everyone’s A Target & Walk Alone» (Ferske spor uke 40/2018).

Exploding Head Syndrome: Det beste nye norske hardcorepunkorkesteret? Makter de å følge opp den overbevisende selvtitulerte EP’en.

Online-konsert: Stavangerbandet Rift fra øvingslokalet (Inkludert noen ord om EHS’ konsert).

 

The Mansters – «The Entertainer» og «Work»

‘Vi kan pønk!’ Det sier The Good The Bad And The Zugly i dette intervjuet vi gjorde med dem i fjor. Et annet band som definitivt kan pønk, er The Mansters fra Tønsberg. I 2019 var to låter fra The Mansters‘ EP «Your Scene» med i Ferske spor, og da skrev jeg: ‘Lyden på The Mansters nye EP er fet’. Og lyden på deres nye singel» The Entertainer», utgitt på Loyal Blood Records, er definitivt fet. Det samme med låta. Igjen sterkt fra The Mansters. Apropos sterkt, tar med avslutningslåta «Work» fra deres album/EP  «Searching for Friends» fra 2021. Den lengste låta deres? Klokker iallfall inn på 2.21. 2. juni kommer det nye albumet med den gode tittelen «The Lessons In Giving Up». Bandcamp.

Sjekk også:

The Good The Bad And The Zugly – «Abscession» (Splittsingel med Fork / The Mansters / Rumblin’ Retards, 2021) (The Good The Bad And The Zugly: – Vi kan pønk!). The Mansters – «Your Scene» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen). The Mansters – «Ebola» (Ferske spor uke 15/2019). 5 plater som har inspirert Jan Henrik Roaldseth i The Mansters. The Mansters –» Your Scene» og «Mainstream» (Ferske spor uke 14/2019).

 

Dangerface – «It Takes Guts To Be An Organ Donor»

Apropos The Good The Bad And The Zugly. Stavanger-bandet Dangerface kan linkes til GBZ. Det er gått fire år siden de slapp EP’en «Get Loud!», klikk på linken under for å lese om den. Deres nye låt «It Takes Guts To Be An Organ Donor» er drivende scandirock med punk-influenser eller vice versa, og er deres andre singel fra det kommende albumet «»Be Damned!», som slippes 28. april. Video Bandcamp.

Sjekk også:

Dangerface – «Get Loud!» (Deichman anbefaler: Årets album 2019, Victor Josefsen). Dangerface – «Let it Burn» (Ferske spor uke 25/2019). The Skullingtons – «Restraining Order» (I videoen til denne låta kan man blant annet kan skimte medlemmer fra bandene The Good The Bad And The Zugly, Dangerface, Pay to Breathe, Anti-Lam Front og Göttemia.

 

The Telescopes – «Butterfly»

«Of Tomorrow» er tittelen på det 15. albumet fra The Telescopes, og det femte på Tapete Records. Slippes 19. mai. Albumet ble skapt utelukkende av Stephen Lawrie i studioet hans i Shropshire.

Om tittelen «Butterfly» opplyses det:

Butterfly: A butterfly represents change.
This is a talisman of hope, when riding the lows.
Belief that good times will come again.

«Butterfly» er første låt skrevet for albumet. En spontan sak, lengden på sangen er hvor lang tid det tok å skrive det, meldes det. Lawries stemme, er vanligvis som et instrument lik resten av lyden, her tar han lytteren med i en både melodisk og suggererende reise om kjærlighet som revolusjon.

Ser frem til det nye albumet!

Sjekk også:

The Telescopes – «Strange Waves». The Telescopes: «To Kill a Slow Girl Walking» / «Taste» med mere. Mer The Telescopes.

 

Jonathan Floo & Namsfogden – «X’N DIN É EN DEMÓN»

Jonathan Floo & Namsfogden fra Askøy & Bergen er tilbake med nok en kul og edgy singel fra det kommende debutalbumet. Duoen utgjøres av Siv Torin Knudsen Petersen og Ingvild Garford Bennett. De står selv for komponering, tekstforfatting, instrumentering, innspilling og produksjon, på Askøy utenfor Bergen. Endelige trommer får de nesten alltid fra deres gode venn Kjell Arne Kjærgård til å spille. De liker også å invitere annet fintfolk til å bidra inn; til å spille en basstrille, synge noen koringer eller snu opp-ned på en bro eller en gitar – dette gir de, stor glede. Mixing og mastring gjøres for tiden av Robert Jønnum (Kings Of Convenience, St. Thomas, Separate Bed) i Underschön Studio.

‘Plukker man fra sjanger-lister, ligger dog nok Alternativ Hip-Hop nærmest vår musikk, vår musikk er på norsk, og kan sies å være av typen Urban-Melodisk Pop-Rap, det føles aller best, sier duoen.

Det du leste nå er fra saken Jonathan Floo & Namsfogden og Namsfogden: Urban-Melodisk Pop-Rap som vi publiserte 8. mars.

Grunntonen/temaet på «X’N DIN É EN DEMÓN» er minimalistisk og kraftfullt, noenlunde i samme støpning som det Sleaford Mods driver med på tittelsporet på deres nyeste og sterke album «UK GRIM». En annen likhet for øvrig er begge titlene er skrevet i Caps Lock. Vokalen(e) på «X’N DIN É EN DEMÓN» er gutsy, og passer utrykket perfekt. Ellers sveiper effekter inn og ut i soundet slik at spenningen holdes ut låten. Tematikken er rensende småparanoid med en stor dose svart humor. Man blir sugd inn i atmosfæren til Jonathan Floo & Namsfogden.

 

Up Against the Phantom  – «The Sun King»

Up Against the Phantom er fra Oslo, bestående av Melina Oz (hovedvokal, gitar), Gunnar Kjellsby (hovedgitar, vokal), Marius Ihler (bass, vokal) og Jonny Rasmussen (Trommer).

Vi har tidligere kommet med godord om Up Against the Phantoms stemningsladete album «Trieste» (2019) og tidligere utgivelser. I fjor kom deres første singel siden før pandemien: Catchy «I Am Sun». Så fulgte «The Sound Of Heaven» samme år. Og nå sist «The Sun King». En av låtene på  albumet «Trieste» er titulert «The Art of Sound». Fin-fin låt forresten. Tittelen oppsummer uttrykket til Up Against the Phantom. De spiller sin egen form for The Art of Sound, som f.eks. deres norske kolleger The Age of Colored Lizards og The Jesus and Mary Chain. Leter du etter gripende støypop/rock, shoegaze, dream pop, vil finne hva du søker etter hos Up Against The Phantom.

Videopremiere: Up Against The Phantom – «Scumbags». Up Against The Phantom – «Jet Black» og «Grief» (Ferske spor uke 41/2019). Up Against The Phantom – «Jet Black» (Deichman: Årets album 2017, Victor Josefsen). Up Against The Phantom – «Jet Black» (Ferske spor uke 48/2017). Up Against The Phantom – «Asteroids»/»Filthy Hands»/«Safe Bet» (Deichman: Årets album 2015, Victor Josefsen). Up Against the Phantom klare for Slottsfjell og Øya – Vi gleder oss noe helt sjukt!.

 

Les Dunes – «Mayhem in Hm (Edit)»

Les Dunes er et instrumental-band band bestående av Per Steinar Lie, Per Andreas Haftorsen og Morten Jackman fra band som The Low Frequency in Stereo, Undergrünnen, Lumen Drones, Action & Tension & Space og Helldorado. Simon Raymonde fra Bella Union/Cocteau Twins er fan, og han beskriver denne låta godt: ‘Nice mellow vibes with explosions in the sky feelings xx’. Les Dunes gir ut debutalbumet på selskapene Kapitaen Platte, som holder til i Tyskland og Europa, og Apollon Records i Norge, Norden for øvrig, UK og USA. Album kommer  24. mars. Video. Bandcamp.

 

Ingrid Lovise – «In Love»

På selveste Valentinsdagen kom årets første Ferske spor. Denne burde vært med da den ble utgitt på Valentine’s Day. Kjærlighetssang? Joa, på et vis, der Ingrid beskriver noen av sine utfordringer. ‘Det ene som skjer er ganske klassisk. Jeg oppfører meg veldig merkelig, ikke sant? Går omveier, sier for lite, for mye, kansellerer alle planer for å være tilgjengelig og overtenker kanskje litt. – Eller, dropp kanskje, jeg overtenker og det er problematisk’. «In Love» er yndig tongue-in-cheek pop.

 

Susanne Sundfør – «Alyosha»

Og her snakker vi virkelig yndig, og jeg legger til: smektende, forførende smått monumental pop. En nüdelig popkomposisjon. 28. april kommer nytt album. Bandcamp.

Sjekk også:

Röyksopp – «If You Want Me» ft. Susanne Sundfør (Ferske spor uke 17/2022). Mercury Rev – «Tobacco Road» ft. Susanne Sundfør på vokal (Ferske spor uke 7/2019). Susanne Sundfør – «White Foxes».

«Break Up» av Morten Myklebust med Susanne Sundfør som produsent og musiker (Deichman: Årets album 2019, Katrine Judit Urke). Susanne Sundfør, Oslo Konserthus (Deichman: Årets album 2018, årets konserter, Stian Bjørnsson Hope). Susanne Sundfør – «Music For People In Trouble» (Deichman: Årets album 2017, Stian Bjørnsson Hope). Susanne Sundfør – «Ten Love Song» (Deichman: Årets album 2015, Frank Michaelsen).

Susanne Sundfør – «The Brothel» (5 plater som har inspirert Vaarin). Susanne Sundfør – «Music for People in Trouble» (5 plater som har inspirert Soft Ride). Susanne Sundfør – «Music for People in Trouble» (5 plater som har inspirert The Switch). Susanne Sundfør sitt første album er LULI sitt favorittalbum.

«Undercover» – Susanne Sundfør (En låt som har inspirert Tara Nome Doyle).  Susanne Sundførs «Ten Love Songs» har inspirert Annette Gil. Susanne Sundfør – «The Brothel» (En låt som har inspirert Trond Fagernes i Mayflower Mayflower). Susanne Sundfør – «It’s All Gone Tomorrow» (En av låtene som har inspirert dragongirl). «It’s All Gone Tomorrow»– Susanne Sundfør (En av låtene som har inspirert Ingvild Flottorp som sanger).

Mer Susanne Sundfør.

 

Matilda – «Fictional Heartbeart»

En til yndig og fin poplåt, iallfall versene, de er veldig fine, dog, selve refrenget tar ikke helt av, og det gjentas vel mye mot slutten, men det er jo bare å fade ut låten før det skjer. Tittelsporet fra samme album utgitt i februar.

 

Sklitakling – «Naturlig» og «Søster»

Sklitakling (godt bandnavn) er et bergensbasert band som startet i 2011, med utgangspunkt i miljøet på Bergens minste bar den gang: Kaféen. På tampen av fjoråret slapp de den drivende EP’en «Vi har hørt det før» på Back to Beat Records. Sklitaktling består av Catharina Teigland (bass), Hedvig Thorkildsen (gitar), Elizabeth Fonnes (gitar) og Tine Larsen (trommer).

Sklitakling beveger seg i et energisk musikalsk landskap. De lager låter med norske tekster, og synger på dialekt. Musikken er kanskje i hovedsak en fyrig miks av punk, indie og garasjerock, men med elementer fra flere andre sjangre. Artister bandet i tillegg kan sammenlignes med er: The Gories, The A-Lines, Thee Headcoatees og Hinds, står det presseskrivet fra Back to Beat Records, og de har det back to basic-røskende drivet til Thee Headcoatees (sjekk: Saskia Holling med historien om The Delmonas og Thee Headcoatees), for øvrig et av mine store favorittband, og slik det Hinds fremsto på by:Larm-konserten i 2015, tenker her på at de strutter av energi.

Det du leste nå er utdrag fra saken: Sklitakling: Strutter av punk-energi og engasjement som vi publiserte 8. mars.

 

Orsak:Oslo – «068 The Swell»

Orsak:Oslo beveger seg fortsatt sømløst i grenselandet mellom psych-rock og post-rock med kraut-vibber. Dette gir meg omtrent den samme suggererende/fengslende opplevelsen som å lytte på kvalitets-ambient med malende gitarer. Video. Orsak:Oslo kommer med sitt debutalbum 27. april – på Vinter Records. Bandcamp.

Sjekk også:

Orsak:Oslo – «056 I’ll Meet You There» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen). Orsak:Oslo – «Tipping Point» (Deichman: Årets album 2017, Victor Josefsen, Bent Inge Hvitstein).

Orsak:Oslo – «056 I’ll Meet You There» (Ferske spor uke 7/2019). Orsak:Oslo – EP: «Tipping Point» (Musikalske sidespor – uke 49/2017).

 

Sliteneliten – «Minst 7,5» og «6-timers arbeidsdag»

Folkpunk-sekstetten slo godt fra seg med sitt selvtitulerte debutalbum i 2021. På kvinnedagen slapp bandet oppfølgeren «Me kan’kje sei nei te da som e bedre! på Plateselskapet No. 13.

Sliteneliten består av odelsjentene Synneva Gjelland (gitar, vokal, saksofon, langeleik, piano) og Thea Marie Kvam (trommer, perkusjon, kor), gartner Silje Strøm (tverrfløyte, pikkolofløyte, kor), lyddesigner Ylva Gulpinar (gitar, kor) og studentene Inga Haugdahl Solberg (fele, kor) og Maria Refsland (bass, kor, vokal).

‘Albumet er som eit musikalsk 1. mai-tog, med parolar som «nei til gruvedumping i fjordane» og «ja til sekstimers arbeidsdag». Men selv om «Me kan’kje sei nei te da» er et politisk album, byr Sliteneliten sitt tekstunivers på mye mer enn proklamatoriske kampsanger. Her finst òg skildringer av eksistensiell angst, tru og tvil’, står det i presseskrivet, og ikke vanskelig å være enig i det.

Det er lett å putte denne plata inn i protestmusikk-båsen, med inspirasjon fra 70/80-tall, og det er jo riktig, tematisk og til dels musikalsk, men til dere som nå vil avskrive dem helt etter å lest dette (det er en del, etter min erfaring): Slitenliten er samtidig punk i attityden, bare lytt på «Jobb te me» og de to låtene «Minst 7,5» og «6-timers arbeidsdag», og de fleste andre låtene på albumet – det er en f.eks. en link mellom Crass og Slitenliten, ikke rent musikalsk, men attityden. Tekstene finnes på Bandcamp.

Sjekk også:

Sliteneliten: Et musikalsk 1. mai-tog. Sliteneliten: Jovial revolusjon i røff folkedrakt. Slitenliten – «Skodespelsamfunn» (Ferske spor uke 33/2021). Slitenliten – «Runkegutens død» (Skeive spor). «Kapitalistknusaren» – Sliteneliten (Ohnesorg: Musikk med og for fellesskapet).

 

Weight – «Illusions»

Weights fjorårs-EP’en ble kåret til en av det årets beste norske EP’er av undertegnede. Ikke så rart, bare hør bare på første låt «Illusions». Åpningen er  top notch, så kjøres det på med noen hektende variasjoner som leder mot en dundrende bassnedslag-landing. Under lyttingen popper en tekstlinje fra Monster Magnets «Powertrip» opp i hodet, her en smule omskrevet: «When you get tired of the crap baby move over here and maybe try some of this». Uttrykket? Jeg overlater slutt-ordet til Andreas Forbergskog i Weight: ‘Vi har jo fremdeles et utgangspunkt i hardcore punk, men har nok i større grad denne gangen latt oss inspirere av thrash metal og tyngre NYHC-band fra slutten av 80-tallet til midten av 90-tallet’, fra intervjuet vi gjorde bandet. Bandcamp.

Sjekk også:

Weight: Metallisk hardcore punk. Weight – «War on your Mind» og «Animals» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette). Weight – «Kill until Killed» (Ferske spor uke 9/2022).Weight – «War on your Mind2 (Ferske spor uke 4/2022). ‘Først fikk vi oppvarming fra Oslos nye old school hardcore orkester Weight, som viste at det kan være grunn til å glede seg til albumet de har sendt av gårde i trykken’.(Fra: Konsertanmeldelse – Slapshot: Trivelig hardcorenostalgi).

 

Norsk Råkk – «Helgardert»

Norsk Råkk slipper sammen med Fucking North Pole Records samlingen «Skanking with Norsk Råkk» 17. mars både digitalt og på vinyl. Med dette albumet går de tilbake 12 år i tid og graver opp røttene til Fucking North Pole Records. Albumet følger i fotsporene til selskapets pionerband; Lame Ducks, No Torso og Square. Band som også var en inspirasjon for Norsk Råkk, når de i sin tid startet opp. De har siden oppstarten hatt en signatur med sin ska/punk/rock og en fremtredende blåserrekke. På «Skanking With…» er det 16 låter inspirert av Two Tone og 3rd Wave ska/ska-punk. Utvalget av låter strekker seg fra Norsk Råkk sitt første album «Pløyd Mark» (2011), via «Hjerter» (2013), «Panoramaskrik» (2014), «Helgardert» (2018) og til det hittil siste albumet «Balansekunstnere» (2020). Til spillelista velger jeg det herlig slentrende og duvende  tittelsporet til albumet «Helgardert». Klikk på linken under for å lese anmeldelse. Tonehjulet Kräftpest bandcamp.

Sjekk også:

Norsk Råkk: Balansekunstnere i punk, rock og ska. Plateanmeldelse: Norsk Råkk – «Helgardert». Plateanmedelse: Norsk Råkk – «Panoramaskrik». Norsk Råkk – «Alarmen går igjen» og «Siste kapittel» (Ferske spor uke 48/2020).

Videopremiere: Norsk Råkk – «Millioner av sandkorn». Videopremiere: Norsk Råkk -«Håp». Videopremiere: Norsk Råkk – «Gatelangs». Videopremiere: Norsk Råkk – «No. 53».

Norsk Råkk (Torstein Eriksen) om The Aller Værste!s klassiker «Materialtretthet». Norsk Råkk: Outsiderlåt med hyllest til 80-tallet. Intervju: Anekdoter og oppklaringer med «Norsk Råkk»Mer Norsk Råkk.

 

Sleep Kicks – «Words in Vain»

Oslo-bandet Sleep Kicks spilte i høst på Øyafestivalens klubbdag, og dette er tredje smakebit bandets kommende debutalbum. «Words in Vain» lyder som hybrid av Joy Division/New Order tilsatt Interpol, og innspilt i 2023. Sterk post/punk signatur-vokal, ditto komp. Hadde Sleep Kick vært britiske ville de fått en god del spalteplass der borte. Forresten, props til Sleep Kicks for at teksten er lagt ved, dessverre sender alt for få utøvere tekstene til låtene vi får. Sleep Kicks gir ut sin nevnte debutplate, «The Afterdrop», på sin egen label Clever Recordings fredag 17. mars 2023. Jeg har lyttet på albumet, og liker du «Words in Vain» har du mye å glede deg til. Albumet er innspilt hos Ole og Silje Huleboer i Chaka Khan Studio, og mikset av Morten Øby i Taakeheimen Lydrike. Skiva gis ut digitalt og på vinyl og plateslippet feires med konsert på Revolver samme kveld. Bandcamp.

Sjekk også:

Sleep Kicks – «Hall of Shame» (Klubbdagen Øya 2022 – anbefalinger).

 

The Cinematics – «Break»

Sleep Kicks sender tankene til band som Interpol, Editors og The Cinematics, noe som er en god nok grunn til å ta med en låt fra et av disse bandene med på spillelista. Jeg velger en The Cinematics-favoritt, «Break», fordi av disse tre bandene er nok The Cinematics minst kjent. Fra albumet «Love and Terror» (2007).

 

Bellman – «Tapte Da Jeg Ble Stor»

I fjor kjørte vi videopremiereBellman sin aller første singel på norsk «Mister Taket». Fredag den 17. februar 2023 kjørte vi låtpremiere på hans andre norskspråklige singel «Tapte Da Jeg Ble Stor». Bellman komponerer smektende, sødmefylt drømmepop med med alvorlig undertone innsvøpt i det umiskjennelige Bellman-soundet. Video.

Sjekk også:

Låtpremiere: Bellman – «Tapte Da Jeg Ble Stor». Bellman – «Melatonion Chronicles» og Bellman – «Mister Taket» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Bellman – «Mister Taket» (Ferske spor uke 39/2022).  Bellman – «Let Somebody in (369)» (Ferske spor uke 18/2021).Videopremiere: Bellman – «Mister Taket». Bellman – «Let Somebody in (369)» (Ferske spor uke 18/2021). Bellman – «Just Like A Dream» (Ferske spor – uke 23/2018).

My Brother’s Pants – «Everywhere» (Ferske spor uke 46/2022). Låtpremiere: My Brother’s Pants – «Everywhere».

 

EL/NeUe – «Ich möchte Dinge bauen»

EL/NeUe sitt nye album «IMMER» er ganske så nylig sluppet, så da gjør denne låten comeback på spillelista. «Ich möchte Dinge bauen» er en mørk-lys komposisjon med sound og melodi som smelter i ørene. Den gir tidvis assosiasjoner til band som Orchestral Manoeuvres in the Dark, «Souvenir» for eksempel, og flere New Order-låter. Det er, som vanlig, en minimalistiske  tekststrofe med her, temaet er kreativitet/utrette noe i livet.

Jeg har ikke hatt tid til å lytt på albumet ordentlig, men førsteinntrykket er at Askild Hagen/EL/NeUe på ny viser at han har en egen evne til å speile de mørke, mystiske og underfundige sidene av tilværelsen. «Ich möchte Dinge bauen» viser bare noen sider av uttrykket på albumet.

Sjekk også:

EL/NeUe – «Jeg Er Overveldet Av Min Egen Godhet» (Ferske spor uke 23/2021). EL/NeUe – «KAFKA PÅ STRANDEN» (Ferske spor uke 30/2020). EL/NeUe – «LYKKeØNSKNINGeR 2020» (Ferske spor uke 26/2020).

 

Dråpe – «Memories» og «French Canada» 

Dråpe sitt debutalbum «Canicular Days» feirer 10-årsjubileum i år. ‘Er vi glade for det? ‘Det alltid gledelig når et såpass lovende band innfrir så til de grader på albumdebuten. Hele albumet er i bunn og grunn en varm sommerbris av shoegazeglasert drømmepop’, fra Rune Aas sin omtale av albumet. En av låtene fra samme album, «Sister Eyes», var med på «Oslosphere Vol 1.» (2021) på Gazze Records. Les mer om samleren i vårt intervju: Jørgen Myhr Stokke: Vil samle lyden av Oslo. Vi gratulerer 10-årsjubilanten ved å spille en av singlene, «Memories», som kom i forkant av albumet.

Nå er jammen Dråpe tilbake med ny  EP, syv år etter deres andre album «Relax/Relapse». Og de innfrir igjen, «French Canada» fra EP’en, ble utgitt på tampen av fjoråret, og  burde ha vært med på Årets norske låter-lista mi fra i fjor, men jeg fikk ikke med meg at den var ute da. Soundet er mer åpent nå, og rent musikalsk har de utvidet horisonten ytterlige fra tidligere. «French Canada» har tydelige influenser av Beatles, psykedelia (psykedelia-influensen kan også høres til gangs på låta «Melotone» på EP’en), en lite dose Tame Impala og tilsatt noen dråper (No pun intended) Stereolab, men når alt kommer til alt er dette Dråpe som har funnet seg selv på ny. Dråpe spiller flere konserter fremover, inkludert slippkonsert (supp. Astronomies) | Parkteatret 28. mars. Bandcamp.

Sjekk også:

Dråpe – «Relax/Relaspe» (Deichman: Årets album 2015, Victor Josefsen). Øya 2013: Bassist i Dråpe. Plateanmeldelse: Dråpe – «Canicular Days». Dråpe: Shoegazeparfymert drømmepop. Første smakebit fra det debutalbumet til Dråpe. Studiovideo fra innspillinga av Dråpe sitt debutalbum. Mer Dråpe.

 

Of All Things – «Strawberry Wine»

Of All Things fra Bergen har gitt ut sin debut-EP «Strawberry Wine». På EP-er de utgitte singlene «Tainted» og «Disco Biscuits» samt to nye låter; «Stone Cold» og tittelsporet «Strawberry Wine», sistnevnte, som skiller seg ut fra de tre andre låtene, har drivende (gitar)flow, god vokalføring og et komp som skyver fra. Røft. Låten omhandler det å føle seg fanget i et «toxic relationship».

 

The Colors Turned Red – «Too Proud to Tell» og «Hey, Lonesome Swallow»

‘Dette er og blir min evige Colors-favoritt, en tilsynelatende lettbent hyllest til 50-tallets popmusikk og 60-tallets Motown-soul med bababa-koring og modulering og saksofonsolo og gode greier. «Too Proud to Tell» koker av overskudd og godt humør og er, i mangel av et bedre uttrykk, en ekte gladlåt, forteller musikkjournalist Erik Valebrokk, som er aktuell med boken om det selvtitulerte debutalbumet til Haugesunds musikkstoltheter The Colors Turned Red i Norske albumklassikere-bokserien.

Vi spurte i samme intervju hva han synes om det nye albumet «As If We Owned the World» (2022). Erik svarer: ‘Det er knallbra! Haakon skriver minst like gode låter i dag som han gjorde på 80-tallet, og jeg er i tillegg veldig begeistret for sangen «Hey, Lonesome Swallow» som tangentmann Bengt Hansen har skrevet. Så vidt jeg vet er det første gang han har fått innspilt noe han har komponert, og det er en nydelig liten Beatlesk popsymfoni der han til alt overmål synger noen partier. Det er en av de aller sterkeste sangene på en allerede veldig sterk plate, så det jeg trygt kan si er at jeg vil høre flere låter skrevet av Bengt’.

Sjekk også:

Erik Valebrokk om The Colors Turned Red: Paradoksal fortelling om suksess og motgang. Smakfull pop med masse vokalharmonier. 5 plater som har inspirert The Colors Turned Red.

The Colors Turned Red – «As If We Owned the World» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette). The Colors Turned Red – «Hey, Lonesome Swallow» og «History on Your Side» (Ferske spor uke 46/2022). The Colors Turned Red – «As If We Owned the World» (Ferske spor uke 39/2022). The Colors Turned Red – «Let It Happen» (Ferske spor uke 21/2022). The Colors Turned Red – «As If We Owned the World» (Ferske spor uke 27/2019). «Back by Christmas» – The Colors Turned Red (Alternativ juleplayliste).

 

The Church – «I Think I Knew» og «Under the Milky Way»

The Churchs album «Starfish» feirer 35-årsjubileum i år, det må feires med overjordiske hyper-stemningsfulle «Under the Milky Way» fra samme album. Sammen med «The Blurred Crusade», som feiret 40-årsjubilum i fjor, to av The Churchs ypperste utgivelser. I år har de kommet med nytt album, med kun Steve Kilbey igjen av originalbesetningen, titulert «The Hypnogogue», et overraskende godt og variert album. Fra den velger jeg bittersøte «I Think I Knew», en låt støpt i god-typisk-stemningsfull The Church-tapning. The Church er virkelig oppegående på «The Hypnogogue».

Sjekk også:

The Church – «The Hypnogogue» (Ferske spor uke 39/2022). 1988- En hyllest til 80-tallet. Igjen! (Inkludert The Church – «Starfish»). Dyr på platecoveret (Inkludert The Church – «Priest = Aura»). Året var 1986 (Inkludert The Church – «Heyday»). Det var ikke så verst i 1982 heller (Inkludert The Church – «The Blurred Crusade»).

 

Dinosaur Jr. – «Freak Scene»

Jeg pleier altså ta med låter fra album som feirer jubileum ofte i Ferske spor, neste ut er Dinosaur Jr.s «Freak Scene» fra «albumet «Bug», som feirer 25-årsjubileum i år. Enda et eksempel på Dinsoaur Jr.s  herlige signatur: De vridde gitarene og effektive skurre-riffene med snert, den sterke melodien og den sårbare, lett forpinte vokalen. Klassiker!

Dinosaur Jr.: «Sweep it Into Space» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Dinosaur Jr. – «To Be Waiting» (Ferske spor uke 18/2021). Dinosaur Jr. – «Garden» (Ferske spor uke 16/2021). Dinosaur Jr. – «I Ran Away» (Ferske spor uke 8/2021). Plateanmeldelse: Dinosaur Jr. – «I Bet on Sky».

Dinosaur Jr. på Chateau Neuf/Betong. 1988 – en hyllest til 80-tallet. Igjen! (inkludert Dinosaur Jr. – «Bug»). LYRIKKEN I MUSIKKEN: Classic Album Sundays presenterer ELECTRIC WHITE BOY BLUES med Susanne Christensen. Dinosaur Jr. – «I Bet on Sky» (Deichman: Årets album 2012, Victor Josefsen).

Statues, Jørgen Myhr Stokke, Dirty Burger, The High Water MarksThe Thank Yous er noen av mange utøvere som er inspirert av Dinosaur Jr.

J Mascis – «Elastic Days» (Deichman: Årets album 2018, Tor Åge Naper). J Mascis – «See You at the Movies» (Ferske spor uke 38/2018).

 

Arctic Monkey – «R U Mine?»

Arctic Monkeys på sitt beste. Kommer stadig tilbake til denne låta. Fra albumet «AM», som feier 10-årsjubileum i år. Et annet høydepunkt på albumet er «Do I Wanna Know?». Video til «R U Mine?».

Sjekk også:

Plateanmeldelse: Arctic Monkeys – «The Car». Plateanmeldelse: Arctic Monkeys – «AM». Arctic Monkeys – «Sculptures of Anything Goes» (Ferske spor uke 46/2022). Arctic Monkeys – «There’d Better Be a Mirrorball» (Ferske spor uke 39/2022). Arctic Monkeys – «American Sports» (Ferske spor uke 22/2018).

Arctic Monkeys – «Tranquility Base Hotel + Casino» (Deichman: Årets album 2018, Stian Bjørnsson Hope),  Arctic Monkeys – «AM» (Deichman: Årets album 2013, Victor). Arctic Monkeys – «Mardy Bum» (En av låtene som har påvirket Divest, fra intervjuet Divest: Catchy indiepop med attityde).

Øya 2016 – The Last Shadow Puppets.

 

The Go-Betweens – «Karen»

The Go-Betweens‘ debutsingel «Karen» er utgitt i 1978. Den handler om en bibliotekar, Karen altså, så den passer fin-fint på Deichman musikk. Låta er ikke på Spotify, bortsett fra en liveversjon, men den mangler det hektende drivet. Fantastisk låt!

I know this girl
This very special girl
And she works in a library, yeah
Standing there behind the counter
Willing to help
With all the problems that I encounter

Helps me find Hemingway
Helps me find Genet
Helps me find Brecht
Helps me find Chandler
Helps me find James Joyce
She always makes the right choice

She’s no queen
She’s no angel
Just a peasant from the village
She’s my god, she’s my god
She’s my g-o-d, she’s my god, yeah, yeah
She’s my g-o-o-d, yeah

Lytt på låta og få med deg resten av teksten her.

Sjekk også:

The Go-Betweens – «16 Lovers Lane» (En av låtene som har inspirert Family Values).

The Go-Betweens: «Bachelor Kisses» (En av låtene Ole Johannes Åleskjær hørte på i perioden han var med på innspillingen av Gary Olsons, The Ladybug Transistor, selvtitulerte solodebut).

 

Plan 9 – «I Like Girls»

Jan-Olav har med powerpop-klassikeren av The Know med tittelen «I Like Girls», så da bruker jeg det som påskudd til å ta med en annen klassiker med samme tittel av det briljante bandet Plan 9. «I Like Girls» er en Plan 9-høydare fra plata «Dealing with the Dead» (’84), vel, så å si alt de har gitt ut er høydare. Ubeskrivelig bra! Plata «Dealing with the Dead» feirer 40-årsjubileum neste år.

Sjekk også:

Plan 9 – «Merry Christmas»: Tidenes beste julelåt.

 

Ådne Evjen

Sara Wolff – «Don’t Feed the Birds»

Sara Wolff, bergenseren som har gjort liverpudlianer av seg, er ute med en ny låt. «Don’t Feed the Birds» er en forsmak på den kommende EPen «Magic Hour». Vi blir først satt inn i den koselige settingen en piknik kan gi. Så er det sånn at det ikke bare er kos på denne pikniken. «Don’t Feed the Birds» har også en foruroligende stemning. Et klassisk, filmatisk tilfelle av at man bak kosen kan finne ubehageligheter. Sjekk ut videoen her.

Sjekk også:

Sara Wolff – «Cotton Socks» (Ferske spor uke 16/2021).

 

Ingvild Homme – «Tida er nå»

Ingvild Homme er ute med sitt tredje album. Det har fått tittelen «Detta lyset». Det er et veldig fint og lyst album i grenselandet mellom pop og vise. Vi har valgt ut det rolige og pianobaserte kuttet «Tida er nå».

Sjekk også:

Ingvild Homme – «Uten at jeg bestemmer» (Ferske spor uke 13/2021). Ingvild Homme – «Å elske deg» (Ferske spor uke 4/2021), Ingvild Homme – «Stødig som få» (Ferske spor uke 43/2020).

 

Virkelig – «For ung til å vær trist»

Dette er tittelsporet på den nye plata til bandet Virkelig. Tobias Aamodt og co har lagt bort synthene fra forrige album, og har laget en feiende flott gitarpopplate. På «For ung til å vær trist» kjenner man igjen spor av The Smiths, The Go-Betweens og annet snadder i gitarpop-sjangeren. Bandcamp.

Sjekk også:

Virkelig – 5 om bøker og musikk. Virkelig – «Identitesløse menn» (Ferske spor uke 43/2020). Øya 2018 – Virkelig. 5 plater som har inspirert Tobias Aamodt i Virkelig.

 

Trudy and the Romance – «Smashed Up My Fender»

Tankene går tilbake til 50-tallet når man hører Liverpool-bandet Trudy and the Romance. Vokalist og gitarist Oliver Taylor synger og hulker fint på den nye singelen «Smashed Up My Fender». Legg på litt steelgitar og munnspill, og stemningen er satt. Se videoen her.

Sjekk også:

Trudy & The Romance – «Doghouse» (Ferske spor uke 51/2020).

 

Sleaford Mods ft. Florence Shaw – «Force 10 From Navarone»

To av mine favoritter slår seg sammen i denne låten. Det er gutta i Sleaford Mods og vokalist/resitør Florence Shaw fra Dry Cleaning. Begge er aktuelle med plateslipp. Dry Cleaning slapp nettopp to nye låter, og Sleaford Mods’ siste utgivelse «UK GRIM» er enda ferskere. Veldig fin combo dette her. Video.

Sjekk også:

Sleaford Mods – «Spare Ribs» (Deichman: Årets album 2021, Ådne Evjen). Sleaford Mods – «I Don’t Rate You» (Ferske spor uke 39/2021). Sleaford Mods – «Shortcummings» (Ferske spor uke 4/2021). Sleaford Mods – «Nudge It» (Ferske spor uke 3/2021). Sleaford Mods – «Mork n Mindy» (Ft. Billy Nomates) (Ferske spor uke 45/2020). Sleaford Mods – «Jobseeker» (Ferske spor uke 23/2020). Sleaford Mods – «Second» (Ferske spor uke 20/2020). Sleaford Mods – «Big Burt» (Ferske spor uke 23/2019). Sleaford Mods – «Kebab Spider» (Ferske spor uke 2/2019). Sleaford Mods – «Bang Someone Out» og «Gallow Hill» (Ferske spor uke 37/2018). Sleaford Mods – «Stick in a Five & Go» (Ferske spor – uke 33/2018). Øya 2018 – Sleaford Mods. The Bug & Jason Williamson – «Treetop» og «Stoat» (Ferske spor uke 48/2021).

Dry Cleaning: «Stumpwork» (Deichman: Årets album 2022, Tor Åge Naper). Dry Cleaning – «Don’t Press Me» (Ferske spor uke 46/2022). Dry Cleaning – «Don’t Press Me» (Ferske spor uke 28/2022). Dry Cleaning- «New Long Leg» (Deichman: Årets album 2021, Stian, Ådne og Jan-Olav). Dry Cleaning – «Strong Feelings» (Ferske spor uke 6/2021). Dry Cleaning – «Scratchcard Lanyard» (Ferske spor uke 48/2020).

 

Protomartyr – «Make Way»

Det tøffe Detroit-bandet Protomartyr slår til med en mørk og tung låt som går rett inn i det universet noen av oss har blitt så glade i. «Make Way» skuffer oss ikke. Det er gitartungt, det er mørkt på grensen til dystert, men Gud hjelpe meg så tøft det er! Sjekk ut videoen.

Sjekk også:

Protomartyr – «Ultimate Success Today» (Deichman: Årets album 2020, Stian Bjørnsson Hope, Ådne Evjen). Protomartyr – «Worm In Heaven» (Ferske spor uke 32/2020). (Stian tok med «Worm In Heaven» i Ferske spor uke 20/2020). Protomartyr – «Processed by the Boys» (Ferske spor uke 11/2020). Protomartyr – «Jumbo’s» (Ferske spor uke 10/2019). Protomartyr (feat. Kelley Deal) – «Wheel of Fortune» (Ferske spor uke 19/2018). Protomartyr – «Half Sister» (Ferske spor uke 49/2017). Protomartyr – Album: «Relatives in Descent» (Musikalske sidespor – uke 41/2017).

 

Marta – «When It’s Going Wrong»

Marta Zlakowska var med som vokalist på Tricky-albumet «Fall to Pieces». Nå er hun ute med en singel som heter «When It’s Going Wrong». Tricky har produsert låten, og sist i mars kommer Marta med en fullengder. Dette går rett inn i Tricky-estetikken; det er mørk, minimalistisk trip hop. Video her.

 

Jan-Olav Glette

Label – «Can’t Believe That You’re Going» og «Johanna»

Et riktig så fint stykke softrock fra Label, som slipper albumet «Midnight Sunburst» på vinyl fredag 17. mars – på Mother Likes It Records. Melodi-sterkt og finurlig fengende. Vi tar også igjen med Tom Petty-aktige «Johanna».

Sjekk også:

Label – «Midnight Sunburst» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Label – «Can’t Believe That You’re Going» og «Outside» og  «I Told You» (Ferske spor uke 46/2022). Label – «Weary» (Ferske spor uke 49/2018).  Label «Jenny James». Label – «It’s All Right» (Ferske spor uke 22/2018). Label – «Summer Went Wrong» (Ferske spor uke 17/2018).

Label brekker ned albumet «All City» – låt for låt. Plateanmeldelse: Label – «Oslo So Slow». Singelanmeldelse: Label – «Jenny James»

 

Korrupt – «hail seitan»

Det river godt når Kristiansands beste hardcorepunkband drar i gang på andrealbumet «Secret Sorrows». Bandcamp.

Sjekk også:

Korrupt (Marius Jahnsen) – 5 politiske platefavoritter.

 

Exploding Head Syndrome – «Battlegrounds»

Drivende god, tett punkrock fra det solide albumet «Victims».

 

Civic – «Blood Rushes»

Adrenalinet og hjertet slår fremdeles for Melbourne-kvintetten, som nylig slapp andrealbumet «Taken by Force», tross at jeg nok fremdeles holder debuten en del hakk høyere. Video.

Sjekk også:

Civic – «Future Forecast» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Civic – «Radiant Eye» og «Tell the Papers» (Ferske spor uke 48/2021).

 

Jørund Vålandsmyr & Menigheten – «Strendene i Barmouth Wales»

Spellemannprisvinnerne har dels lagt til side den triste, melankolske countryen og funnet en mer optimistisk poptone. Fint er det uansett også på deres tredje album «Mellom Eydehavn og Hedemora», som ble sluppet nylig.

Sjekk også:

Jørund Vålandsmyr & Menigheten: Amerikana som røsker sjel og sinn. Jørund Vålandsmyr & Menigheten – «Du vet» (Klubbdagen Øya 2022 – anbefalinger). Mer mer Jørund Vålandsmyr & Menigheten.

 

Frode Fivel – «Caught up in a Smile» og «Straight Line»

Fredrikstads flotte harmonipoporkester fortsetter å levere lekre melodier på tredjealbumet «All You See», som kom på Apollon Records for godt og vel en uke siden.

Sjekk også:

Frode Fivel – «Don’t Rock the Boat» (Ferske spor uke 7/2023). Videopremiere: Frode Fivel – «B-Train». Frode Fivel – «B-Train» (Ferske spor uke 41/2021). Frode Fivel – «TV Christmas» (Musikalske julespor 2021). Frode Fivel: Inderlig harmonipop. Frode Fivel – «Send/Return» (Ferske spor uke 35/2020). Frode Fivel – «The Swedish Black Disease» og «The Final Roar of the Dinosaur» (Ferske spor uke 25/2020). Frode Fivel – «The Swedish Black Disease» (Ferske spor uke 7/2020).

Separate Bed featuring Frode Fivel – «Citizen Of Rumination» (Ferske spor uke 46/2022). Separate Bed.

 

I’m Kingfisher – «Peer Pressure»

Den svenske singer/songwriteren henter inn elementer fra lounge jazzen denne gangen, og skaper egensindig americana Lambchop-fansen kanskje kan like. Her med hjelp fra Vilma Flood og Bebe Risenfors. Bandcamp.

Sjekk også:

I’m Kingfisher: Luftig indiefolk med americana kolør. I’m Kingfisher – «Transit» (Deichman: Årets album 2018, Bent Inge Hvitstein). Intervju med I’m Kingfisher – en svensk hemmelighet.

 

Dull – «Dive Deep Down»

Sugende, riffbasert indierock som får meg til å tenke på Veruca Salt og The Breeders. Bandcamp.

 

Mick Harvey & Amanda Acevedo – «Milk & Honey»

Fra det kommende duettalbumet «Phantasmagoria in Blue». Lunefullt og vakkert. Video.

Sjekk også:

Mick Harvey with J.P. Shilo & Amanda Acevedo. House Of Foundation. Lyse Netter (Deichman: Årets album 2022, Stian Bjørnsson Hope). Mick Harvey – «Photograph» og «I Wish that I Were Stone» (Ferske spor uke 28/2022). Mick Harvey – «Hank Williams Said It Best» og «Out of Time Man» (Ferske spor uke 13/2022).

 

Death Cab for Cutie – «Pepper» og I Will Follow You Into the Dark»

Seattle, Washingtons emosjonelle indierockere viste seg overraskende friske og energiske på Sentrum Scene forrige uke. Det fikk meg til å lytte igjen på gamle låter, og vurdere å anskaffe fjorårets album «Asphalt Meadows». Se videoer her og her.

Sjekk også:

Konsertanmeldelse: – Death Cab for Cutie: Med ny giv og glødende kraft. Death Cab for Cutie – «Christmas (Baby Please Come Home)» (Musikalske julespor 2022). Ben Gibbard – «Proxima B» (Ferske spor uke 33/2020). Plateanmeldelse: Death Cab for Cuti – «Kintsugi».

 

Harald Lassen – «Jeg elsker deg»

Poetisk vakkert. Gleder meg til å utforske albumet «Balans», som ble sluppet  for noen dager siden.

Sjekk også:

Harald Lassen – «Human Samling» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). Harald Lassen: Inderlig jazz. Harald Lassen – «Voyager» (Ferske spor uke 51/2020). Harald Lassen – «Voyager» (Ferske spor uke 48/2020).

 

Joel R. Phelps – «Hope’s Hit»

Ble påminnet denne sjelfulle amerikanske singer/songwriteren, som også spilte i indiebandet Silkworm, da Firesides Kristofer Åström og Pelle Gunnerfeldt gjestet podkasten «Hemma Hos Strage». Fireside om ökengig — Hemma hos Strage. Dette er sår folk- og countryinfluert musikk som peker mot soloalbumene til Åström.

 

Fireside – «Blinds & Shades»

Det spruter fremdeles bra av de skandinaviske emocore-mesterne på deres nyeste album «Bin Juice». 23. mars kan man se dem live på Kampen Bistro i selskap med Insomniac Bears, Hammok og DominicLivets Oase. Alle hjerter gleder seg!

Sjekk også:

Fireside – «Bin Juice» (Deichman: Årets album 2022, Jan-Olav Glette). Fireside – «Jungle Knuckle» (Ferske spor uke 46/2022). Mer Fireside.

 

Murder Maids – «Norwegian Hollywood»

Trøndernes sparker fortsatt hardt og catchy i alle retninger både musikalsk og lyrisk på sitt andre album «Dance Or Die», som slippes fredag. Gled dere.

Sjekk også:

Murder Maids – «Knives Out» (Deichman: Årets album 2021, Just Høy, Jan-Olav Glette). Murder Maids: Manisk Punk Rock. Murder Maids – «Child Protective Services» (Ferske spor uke 36/2020).

‘Jeg f.eks. ble veldig imponert av Murder Maids da de spilte support for Turbonecro på Lobbyen tidligere i år. For en herlig energi. Murder Maids har spilt inn et album, som jeg så vidt har fått sjekka ut og det låter knall!’ (Fra intervjuet Robert St. Dyrnes: Musikkarkivar og samtidsdokumentar, 2020).

 

Gorillaz ft. Adeleye Omotayo – «Silent Running»

Med hjelp fra den tidligere backing vokalisten til Amy Winehouse stråler Gorillaz på albumet «Cracker Island». Dette kunne også vært en låt fra ei Blur-skive. Anmeldelse av albumet kommer fredag eller lørdag. Video.

Sjekk også:

Øyafestivalen 2022: Blendende Gorillaz & Frigjørende Bikini Kill. Gorillaz (Ft. Thundercat) – «Cracker Island» (Ferske spor uke 28/2022). Gorillaz – «Jimmy, Jimmy» (Ferske spor uke 37/2021). Gorillaz – «How Far?» (Ferske spor uke 49/2020). Gorillaz – «Aries» (Ferske spor uke 16/2020). Gorillaz – «Humility» (Ferske spor uke 22/2018).

 

Blondie – «X Offender» og «Picture This»

Å se Blondie på mange av sommerens festivalplakater i England, Irland og USA inspirerte, sammen med utgivelsen av det voldsomme bokssettet jeg ikke har hatt råd til å anskaffe meg, til lytting til bandets debutalbum. En låt som demonstrerer akkurat hvor forførende,fengende og farlige det amerikanske bandet Blondie kunne være er «X Offender». Gary Valentine og Debbie Harry skrev den første singelen i samarbeid. Det vil si bassisten Valentine, som etterpå sluttet i bandet før tredjealbumet «Plastic Letters», laget en låt ved navn «Sex Offender» om en 18-åring som hadde sex med sin yngre kjæreste, før Debbie Harry forandret teksten til å handle om ei prostituert som forelsket seg i politimannen som arresterte henne. Video.

Vi tar også med «Picture This» fra «Parallel Lines» skrevet av det daværende paret Chris Stein og Deborah Harry med Jimmy Destri. Video.

Sjekk også:

«Heart of Glass» (Blondie). ‘Slepen produksjon. Stemmen til Deborah Harry er krystallklar’. (Fra intervjuet: Autentisk Film: Fremmedgjort, ærlig og suggererende).

Blondie – «Once I Had a Love (AKA the Disco Song)» – 1978 versjon. (En av låtene som har inspirert Josefin i Katthem).

Blondie – «Dreaming» (En låt som har betydd ekstra mye for Kjell Engelsen Moberg).

Blondie – «Eat to the Beat» (1979 – FØRTIÅRINGER MED STIL OG SUBSTANS).

Mer Blondie.

 

The Know – «I Like Girls»

Powerpop-klassiker som også demonstrerer Gary Lachmann (Valentine)s evne til å skrive god, energisk popmusikk. Låta er ikke på Spotify, men du kan lytte på den her.

 

Loreen – «Tatoo» 0g «Euphoria»

Ikke det at jeg bryr meg om Melodi Grand Prix, Eurovision Song Contest eller hva de kaller det nå for tiden, men dette må da være vinnerlåten både i Sverige og internasjonalt? Og da tar vi oss naturlig nok også tid til ett gjenhør med hennes forrige vinnerlåt fra 2012. Se videoene her og her.

 

Alan Braxe featuring Annie – «Never Coming Back»

Den franske housestjeren oppsummerer karrieren med samlingen «The Upper Cuts». En av noen få nye låter der gjestes av selveste Annie. Den har blitt akkurat så snarvakker som du kan forestille deg. Video.

Sjekk også:

Annie – «American Car» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). Annie – «The Bomb» (Ferske spor uke 30/2020). Annie – «American Cars» (Ferske spor uke 25/2020). Annie – intervjuAnnie – «I Don’t Like Your Band» (Ferske spor uke 7/2019). Annie – «Heartbeat» og «The Greatest Hit» (Ferske spor uke 6/2019).

 

The No Ones – «304 Molino Way»

Peter Buck (R.E.M.) og Scott McCaughey (The Minus 5, The Young Fresh Fellows med mer), Rural Tapes‘ Arne Kjelsrud Mathisen og I Was A Kings Frode Strømstad kan melodiøs gitarpop.

Sjekk også:

The No Ones feat. Debbie Peterson – «Phil Ochs is Dead» (Ferske spor uke 7/2023).

 

Beach Fossils – «Don’t Fade Away»

Et av lo-fi-soverromspopens fremste navn. Så fint å ha de tilbake etter 7 års pause. Video.

Sjekk også:

DIIV.

 

Nation of Language – «Sole Obsession»

Utover avlysningen til Dead Can Dance var en av de største personlige skuffelsene på konsertfronten at Nation of Language-konserten som skulle ha funnet sted på Blå ble innstilt. Arvtakerne til OMD trøster oss med ny musikk. Video.

Sjekk også:

Nation of Language – «The Grey Commute» (Ferske spor uke 42/2021). Nation of Language – Låt: «On Division St» ( Musikalske sidespor – uke 5/2018).

 

Angel Olsen – «Nothing’s Free»

Det går sakte og sjelfullt av gårde og med orgel og saksofon når Angel Olsen presenterer noe av overskuddsmaterialet fra «Big Time» på EP-en «Forever Means»‘ første smakebit. Det er underskjønt i mine ører. Video.

Sjekk også:

Angel Olsen – «Big Time» (Deichman: Årets album 2022, Just Høy). Konsertanmeldelse – Angel Olsen: Storslagen stemmeprakt. Sharon Van Etten & Angel Olsen – «Like I Used To» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette).

Sharon Van Etten & Angel Olsen – «Like I Used To» (Ferske spor uke 21/2021). Angel Olsen – «Big Time» (Skeive spor). Angel Olsen – «Whole New Mess» (Ferske spor uke 32/2020). Angel Olsen – «Lark» (Ferske spor uke 40/2019).

Øya 2017 – Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: Fredag (Inkludert Angel Olsen). Øya 2017 – Angel Olsen. Øya 2014: Angel Olsen – Bortgjemt gudinne av kjærlighetslåter.

 

Inger Nordvik – «Echo»

Vakkert i skjæringen jazz, klassisk og en slags folk. Video. Bandcamp.

 

Lankum – «Go Dig My Grave»

Denne gjennomborrende, dronende versjonen av den tradisjonelle irske folkesangen gjør at forventningene til Lankums nye album «False Lankum» er vanvittig høye. Samtidig angrer jeg på at jeg ikke kom så langt som å faktisk kjøpe forgjengeren «The Livelong Day» fra 2019, for dette er virkelig besettende saker. Video.

 

Sparks – «When I’m With You» og «When Do I Get to Sing ‘My Way'»

Endelig har filmen «The Sparks Brothers» kommet på norsk Netflix (trailer). Med et hyggelig gjenhør av denne slageren: Video. Og da må også den herlige låten «When Do I Get to Sing ‘My Way'», som ble en stor slager i Tyskland, med. Video.

Sjekk også:

Sparks – «A Woofer in Tweeter’s Clothing»  (Du holder deg jammen godt til å være 50 år!). Konsertanmeldelse – Sparks: Snodig tongue-in-cheek kunstpopSparks – «My Baby’s Taking Me Home» (Skeive spor).

 

Jonathan Bree featuring Nile Rodgers & Princess Chelsea – «Miss You»

De to Kumpanen frå tweepop-bandet The Brunettes samarbeider igjen. Med på laget er også Chics Nile Rodgers. Det gjør låten litt mer slikk og funky enn det vi vanligvis hører fra de to. Video.

Sjekk også:

Jonathan Bree – «You Are the Man» og «You’re So Cool» (Ferske spor uke 17/2022). Jonathan Bree – «In the Sunshine» (Ferske spor uke 17/2020).

Øya 2015 – Chic feat. Nile Rodgers: Hits, hits og atter hits. Historietimen: Disco Demolition Night.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter