Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 20. mai 2023

Ferske spor uke 20/2023

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Stian Bjørnsson Hope, Knut Akselsen, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

 

Geir Qviller

Josephine Foster – «Pendulum»

Myk og varm peisbålsamericana med hovedsakelig vokal og gitar. Vokalen er her mer tilbakeholden enn tidligere og det blir veldig nært og kjært. Fra den nye plata » Domestic sphere» som også i sin helhet er mer dempet og lavmælt enn tidligere. Anbefalt. Ute på Fire Records. bandcamp

Sjekk også:

Josephine Foster – «Old teardrop» (Ferske spor uke 6/2022). Josephine Foster – «Sheperd Moon of Starry Height» (Ferske spor uke 34/2018).

Josephine Foster, Richard Youngs og Richard Dawson.

Josephine Foster på Kafé Hærverk (Deichman: Årets album 2019, Geir Qviller). Josephine Foster – «Faithful fairy harmony» (Deichman: Årets album 2018, Geir Qviller), Josephine Foster – «No more lamps in the morning» (Deichman: Årets album 2016, Geir Qviller).

 

Xylouris White – «Second sister» og «Latin white»

De to korte åpningssporene på den nye skiva til George Xylouris og Jim White. Deilig, abstrakt og dekonstruert gresk folkemusikk med strenger og trommer, denne gangen uten vokal. Fra «The Forest in me», ute på Drag City. bandcamp

Sjekk også:

«Xylouris White – «Telephone song» (Ferske spor uke 3/2020). Xylouris White – «Daphne» (Ferske spor uke 24/2018).

Motvind 2019 (inkludert Xylouris White).

Xylouris White – «Mother» og Xylouris White på Blå (Deichman: Årets album 2018, Geir Qviller).

 

Wanderwelle – «Drowned lands»

Mystisk, tåkelagt og flytende ambient med orgelklang/droner. Fra den stemningsfulle og vakre nye plata «All hands bury the cliffs at sea» som har gått i repetisjon hjemme hos meg. Ute på Important Records. Tok med en låt fra denne skiva også forrige gang. bandcamp

 

Tim Hecker -«Anxiety»

Et sentralt repeterende og insisterende tema bygger seg hypnotisk opp i et luftig lydbilde med diverse digitale og analoge elementer. Til sammen blir det et deilig stykke ambient elektronika med smak av Tangerine Dream. Fra den nye, fine skiva «No highs», ute på Kranky. bandcamp

Sjekk også:

Tim Hecker nevnt i Deichman musikk.

 

Grischa Lichtenberger – «0515 2_sk1»

Mørk og dyster elektronisk ambient med en deilig puls. Det starter lavt og dypt, men stiger etter hvert i intensivitet og kraft. Åpningssporet fra den nye utgivelsen «Works for last work», som vanlig ute på Raster Media. bandcamp

Sjekk også:

Grischa Lichtenberger – «snt 2cx» 8 (Ferske spor uke 22/2020). Grischa Lichtenberger – «0319 08 SATURN 5c + 0119 30 EINS bb2 – Saturn/32cents (Ferske spor uke 46/2019).

Grischa Lichtenberger – «Kamilhan, il y a péril en la demeure» (Deichman: Årets album 2020, Geir Qviller). Grischa Lichtenberger – «re: phgrp» (Raster Media) (Deichman: Årets album 2019, Geir Qviller).

 

Fire-Toolz – «Paraclete Bhishajyati»

Det er ikke mange som klarer å røre sammen vestkystrock, myk souljazz (à la George Benson), metall, støy og boblesynt til én spiselig suppe, men Angel Marcloid klarer det. Det kan av og til bli litt for mye, smakene slår hverandre i hjel og det blir mer meta enn kos; en pastisj på eller et ode til populærmusikk generelt. I denne låta har hun begrenset virkemidlene, metallen og støyen er fraværende. Det har blitt en speisa men behagelig og retro instrumental som kunne ha vært med i en film med handling fra 70/80-tallet. Fra den nye skiva «I am upset because I see something that is not there.». Utgitt som vanlig på alltid spennende «Hausu Mountain». bandcamp 

 

Stian Bjørnsson Hope

Motorpsycho – «Patterns»

Og så var det to, igjen. Nok en gang står Motorpsycho uten trommis, Tomas Järmyr var den fjerde i rekka så vidt jeg vet, og forlot the mothership i fjor høst. Personlig synes jeg det er trist at han ikke ville mer, de siste fem albumene har vært  sterke alle sammen og tangerer klassikerne fra 90-tallet. Men han er heldigvis med på det kommende albumet «Yay!», som ble spilt inn i 2021, så det er forhåpentligvis mye godstoff i vente 16. juni. «Patterns» lover i alle fall godt, en melankolsk psychpop låt med Snah på nydelig falsettvokal og et kledelig lush arrangement. Låten varer i fem minutter, men den kunne gjerne vart enda lengre så vi hadde fått hørt mer av den fete gitarsoloen som begynner helt til slutt.

(Knut Akselsen har også med «Patterns» i denne utgaven av Ferske spor, og der finner du også «Sjekk også»-sakene).

 

Kvelertak – «Krøterveg Te Helvete»

Jada, Rogalands fineste gutter er tilbake igjen, nytt album «Endling» kommer i september. Jeg var svært begeistret for forrige album «Splid» (2020), syntes Ivar Nikolaisen var et friskt nytt tilskudd som vokalist og kåret det til årets beste norske album her på bloggen. Jeg var med andre ord veldig spent på nytt stoff og fulgte nedtellingen når de slapp videoen til «Krøterveg…» på Youtube for ca. en måneds tid siden. Levde de opp til forventningene? Etter første lytt var jeg litt forbeholden, følte at de fulgte samme formel litt for tett, men etter et par ganger satt den godt i øregangen. Nå en måned etter liker jeg den enda bedre og gleder meg vilt til september.

Sjekk også:

Kvelertak – «Julablot» (Ferske spor uke 49/2020). Kvelertak – «Bråtebrann «(Ferske spor uke 7/2020).

Øya 2016 – Kvelertak.

Kvelertak – «Splid» (Deichman: Årets album 2020, Stian Bjørnsson Hope).

Mer Kvelertak.

 

Stein Torleif Bjella – «Tilbake i det blå»

Det rører på seg i Øvre Ål igjen. Stein Torleif Bjella kommer med nytt album i september, til nå har vi fått to smakebiter defra, den groovy «Takk» i februar, og «Tilbake i det blå» som kom i slutten av april. Og hvis du forresten lurer på hvor det har blitt av Motorpsychos forrige trommis Kenneth Kapstad, har han blant annet backet Bjella siden «Gode Liv« (2016). Ellers er som vanlig Geir Sundstøl med på eminent gitarspill, men også som produsent for hele albumet denne gang. Bjella selv er i storform på «Tilbake i det blå» og leverer tekstlinjer som «Fanga i din tvil/Senka i ditt smil.» Kjærlighet er jammen ikke lett gitt.

Sjekk også:

Stein Torleif Bjella – «Mitt namn er Stein»  (Ferske spor uke 16/2020).

Plateanmeldelse: Stein Torleif Bjella – «Gode Liv». Singelanmeldelse: Stein Torleif Bjella – «Alt rundt er det samma».

Stein Torleif Bjella som special guests. Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkludert Stein Torleif Bjella).

Stein Torleif Bjella – «Øvre-Ål Toneakademi» (Deichman: Årets album 2020, Stian Bjørnsson Hope).

Stein Torleif Bjella – «Etableringsfasen» (1 av låtene som har inspirert Trond Slåke i Orange, fra dette intervjuet.) Stein Torleif Bjella – «Ekkel Fisk» (1 av låtene som har inspirert Kohib, fra dette intervjuet).

Stein Torleif Bjella – «Gode Liv» (5 plater som har inspirert Ole Kirkeng). Stein Torleif Bjella – «Heidersmenn» (5 plater som har inspirert Marius Roti i Gribbene).

 

King Gizzard & The Lizard Wizard – «Gila Monster»

Vi er knapt halvveis i året, men konserten med King Gizzard på Sentrum Scene 8. mars i år havner garantert i toppsjiktet blant årets beste konserter for min del. Fikk bare sett halve da de spilte på Øyafestivalen i 2018, og etter en avlyst opptreden på Piknik i Parken i 2020, sto jubelen høyt i taket i heimen når de endelig skulle komme tilbake. De er rett og slett et unikt band som aldri slutter å overraske, og veldig sjeldent skuffer. Jeg har ikke hørt alle 23 albumene de har gitt ut siden 2012, men har foreløpig god kjennskap til ca. halvparten av dem. Etter «Gila Monster» å bedømme har vi kanskje et heftig heavy metal album i vente, med den herlige lange tittelen «PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation». Her blir det luftgitarfest!

Sjekk også:

King Gizzard & the Lizard Wizard – «Scared of Christmas» (Musikalske julespor 2022). King Gizzard & The Lizard Wizard – «K.G.L.W.» (Ferske spor uke 8/2021). King Gizzard & The Lizard Wizard – «Cyboogie» (Ferske spor uke 6/2019). King Gizzard & The Lizard Wizard – «Crumbling Castle» (Ferske spor uke 33/2018). King Gizzard & The Lizard Wizard – «The Wheel» (Ferske spor uke 1/2018).

Øya 2018 – King Gizzard & The Lizard Wizard.

King Gizzard & The Lizard Wizard – «Omnium Gatherum», «Change» (Deichman: Årets album 2022, Alexander Lunder Føyn). King Gizzard & The Lizard Wizard – «L.W.» og «Butterfly 3000» (Deichman: Årets album 2021, Stian Bjørnsson Hope, Marit Johansen Jegthaug). King Gizzard & The Lizard Wizard – «Infest the Rats’ Nest» (Deichman: Årets album 2019, Stian Bjørnsson Hope, Rolf Andersen, Rolf har også med King Gizzard & The Lizard Wizard – Alexandra Palace under årets konserter 2019). King Gizzard & The Lizard Wizard – «Polygondwanaland», «Sketches of Brunswick East», «Flying Microtonal Banana» og «Murder of the Universe (Deichman: Årets album 2017, Rolf Andersen). King Gizzard & The Lizard Wizard – «Nonagon Infinity», Deichman: Årets album 2016, Rolf Andresen). King Gizzard & The Lizard Wizard – «Quarters» / «Paper Mâché Dream Balloon» (Deichman: Årets album 2015, Rolf Andresen). King Gizzard & The Lizard Wizard – «I’m In Your Mind Fuzz» (Deichman: Årets album 2014, Rolf Andersen).

King Gizzard & the Lizard Wizard – «I’m in Your Mind Fuzz» (5 plater som har inspirert Moshi Moshi & the Moist Boys). King Gizzard and the Lizard Wizard – «Nonagon Infinity» (5 plater som har inspirert Blomst).

 

Ådne Evjen

Arny Margret – «Spring»

Våren er her, og den islandske artisten Arny Margret hyller årstiden sammen med sin kollega Júníus Meyvant i en ny låt. Det er en riktig så vellydene og neddempet låt som rett og slett har fått tittelen «Spring».

Sjekk også:

Arny Margret – «they only talk about the weather» (Ferske spor uke 46/2022).

 

Ólafur Arnalds – «and we’ll leave it there…» (feat. Ella McRobb)

Mer islandsk musikk. Denne aldeles nydelige låten kom i stand da Ólafur Arnalds la ut et pianotema og ba folk bidra. Han fikk svar fra engelske Ella McRobb som hadde lagt på vakker vokal. De utviklet låten sammen og hun kom over til Island for å spille inn låten med Arnalds. Advarsel! «and we’ll leave it there» er sterkt vanedannende. Sjekk ut den fine videoen her.

Sjekk også:

Ólafur Arnalds – «Back to the Sky» (feat. JFDR) (Ferske spor uke 48/2020). Ólafur Arnalds – «Woven Song» (Ferske spor uke 40/2020). Ólafur Arnalds Island Songs (Musikalske sidespor – uke 26/2016).

Vi anbefaler islandsk musikk (inkludert Ólafur Arnalds). Ólafur Arnalds – Numusic 2012.

Ólafur Arnalds – «Some Kind of Peace» (Deichman: Årets album 2020, Ådne Evjen). Ólafur Arnalds/Nanna Bryndír Hilmarsdóttír – «Particles» (Deichman: Årets album 2016, Bent Inge Hvitstein).

 

JFDR – «Life Man»

Vi holder oss på Island. Artisten JFDR, som bl.a. har samarbeidet med før nevnte Ólafur Arnalds, har gitt ut sitt femte album. Det har fått tittelen «Museum» og er ett av de beste albumene undertegnede har hørt så langt i 2023. Vi har valgt ut «Life Man», som er en pulsdunkende, minimalistisk og suggererende låt. Du kan se videoen her.

Ólafur Arnalds – «Back to the Sky» (feat. JFDR) (Ferske spor uke 48/2020).

JFDR – «My Work» (1 av låtene som har inspirert Tara Nome Doyle, fra dette intervjuet).

 

Tuvaband – «Waste Away»

Tuvaband ga tidligere i år ut det strålende albumet «New Orders». Nå er Tuva Hellum Marschhäuser ute med ny EP, «A Methaphor for Infinity». Den er inspirert av boka «The Outlaw Ocean» av Ian Urbina. Den omhandler bl.a. miljøkriminalitet i internasjonale farvann. EP’en består av fem meditative og vakre låter med tekster som setter søkelys på problematikken i boka til Urbina. Vi har valgt ut låten «Waste Away». Bandcamp.

Sjekk også:

Tuvaband – «By the time you hear this» og «A Liquid Matter/Attenborough» (Ferske spor uke 7/2023). Tuvaband – «Something Good» (Ferske spor uke 46/2022). Tuvaband – «Karma is a beach» (Ferske spor uke 28/2022). Tuvaband – «Rejuvenate» (Ferske spor uke 17/2022). Tuvaband – «Growing Pains» og «I Think» (Ferske spor uke 6/2022). Tuvaband – Growing Pains & I Think (Ferske spor uke 23/2021). Tuvaband – «Growing Pains» (Ferske spor uke 4/2021). Tuvaband – «I Entered the Void» (Ferske spor uke 2/2020). Tuvaband – «Wolfpack» (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger).

Tuvaband: Eterisk pop. 5 plater som har inspirert Tuvaband.

Tuvaband – «Something Good» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Tuvaband – «Growing Pains & Pleasures» (Deichman: Årets album 2021, Victor, Josefsen, Katrine Judit Urke og Jan-Olav Glette).

 

Galen & Paul – «No Es Necesario»

Galen & Paul er Galen Ayers (datter til Kevin Ayers) og Paul Simonon, kjent som bassist i The Clash og The Good, The Bad & The Queen. De er ute med det superfine albumet «Can We Do Tomorrow Another Day?» Flere av låtene synges på spansk og det er mye snadder her: latinske blåsere, hammondorgel, bossanovarytmer, gitar med reverb, umiskjennelig basspill fra Simonon og fin vokal fra Ayers. «No Es Necesario» gir deg latinske rytmer og innsmigrende og lavmælt sang og musikk. Aldeles strålende!

 

Knut Aslaksen

Kristi Brud – «Dine Foldede hender»

Det er lyden av et regntungt Bergen ikledd Joy Divisjon. Suggererende, mørk rytme. Bandcamp.

 

Motorpsycho – «Patterns»

Ny MP-låt fra det kommende albumet som tar oss med inn i en herlig melodireise fyllt av harmonier i beste MP-stil. Bandcamp.

Sjekk også:

Motorpsycho – «The Ladder» (Ferske spor uke 35/2022). Motorpsycho – «The Transmutation of Cosmoctopus Lurker» og «Lady May» (Ferske spor uke 16/2021). Motorpsycho – «N.O.X.I: I Circles Around The Sun Pt 1 & N.O.X.II: Ouroboros (Strange Loop)» (Ferske spor uke 40/2020). Motorpsycho – «The Same Old Rock (One Must Imagine Sisyphus Happy)» (Ferske spor uke 32/2020). (Motorpsycho – «Psychotzar» (Ferske spor uke 8/2019).

Ole Paus m/ Bent Sæther, Hans Magnus Ryan, Tomas Järmyr og Reine Fiske – «Gud Bevare Landsbyen Min» (Ferske spor uke 51/2019).

Plateanmeldelse: Motorpsycho – «The Tower». Motorpsycho – «Supersonic Scientists». Plateanmeldelse: Motorpsycho – «Here Be Monsters». Motorpsycho på Teknisk Museum. Motorpsycho på Rockefeller – De har alltid vært bra!. A Boxful of Demons – et møte mellom Motorpsychos musikk og Lars Ramslies litteratur. Konsertplakater fra 25 år med Motorpsycho. Engler og demoner.

Motorspycho – «Ancient Astronauts» (Deichman: Årets album 2022, Stian Bjørnsson Hope, Brage Tuflåt Bjerke, Victor Josefsen). Motorpsycho – «Kingdom of Oblivion» (Deichman: Årets album 2021, Stian Bjørnsson Hope). Motorpsycho – «The All Is One» (Deichman: Årets album 2020, Victor Josefsen, David Jønsson, Stian jørnsson Hope).  Årets innpakning: Motorpsycho – «The Light Fantastic» (Deichman: Årets album 2019, David Jønsson). Motorpsycho – «The Crucible» (Deichman: Årets album 2019, David Jønsson, Stian Bjørnsson Hope, Victor Josefsen). (Motorpsycho, Nasjonal Jazzscene, en av årets konserter i 2018 (Deichman: Årets album 2018, Stian Bjørnsson Hope). Motorpsycho – «The Tower» (Deichman: Årets album 2017, Victor Josefsen, David Jønsson, Brage Tuflåt Bjerke, Frank Michaelsen). Motorpsycho, Oslo Konserthus, en av årets konserter i 2017 (Deichman: Årets album 2017, Stian Bjørnsson Hope).

Gebhardt: Kamelonsk collagepop full av kjærlighet. Velcro Dog: Topp 10 gitarriff gjennom tidene (inkludert Motorpsycho – «Feel»). 5 plater som har inspirert Monalia (inkludert Motorpsycho). 5 plater som har inspirert Baia Wolf (inkludert Motorpsycho). 5 plater som har inspirert Spielbergs (inkludert Motorpsycho). 5 plater som har inspirert Colonel Roger (inkludert Motorpsycho). 5 plater som har inspirert The Sideways (inkludert Motorpsycho). Posterboys: 10 beste powerpopalbum (inkludert Motorspycho).

 

Jan-Olav Glette

Mick Harvey & Amanda Acevedo – «Love is a Battlefield»

Denne coverlåten av Pat Benatar fikk vi presentert under duoens opptredener på fjorårets Lyse Netter-festivalen i Moss. Nå er den på en singel fra det kommende albumet «Phantasmagoria in Blue». Snart er det duket for en ny festival i Møllebyen med artister som Faust, Brian Jonestown Massacre, Lee Ranaldo & Raül Refree og Mike Heron. Det blir nok også fint! Video.

Sjekk også:

Mick Harvey & Amanda Acevedo – «Milk & Honey» (Ferske spor uke 11/2023). Mick Harvey – «Photograph» og «I Wish that I Were Stone» (Ferske spor uke 28/2022). Mick Harvey – «Hank Williams Said It Best» og «Out of Time Man» (Ferske spor uke 13/2022).

Mick Harvey with J.P. Shilo & Amanda Acevedo. House Of Foundation. Lyse Netter (Deichman: Årets album 2022, Jan-Olav Glette).

 

Moonpedro & The Sinking Ship – «The Bank»

Det kreative overskuddet har på ingen måte forlatt Pedro Carmona-Alvarez. Albumet «Kin» med Moonpedro & The Sinking Ship bringer sammen melankolsk drømmepop, lekne synther med rootsmusikk ‘a la Calexico. Vi lar oss villig forføre. Bandcamp.

Sjekk også:

Moonpedro & The Sinking Ship – «Cluster Two» (Ferske spor uke 7/2023). Moonpedro & The Gold Fish – «Why Don’t We Do It In the Road» (Ferske spor uke 49/2018). Plateanmeldelse: Moonpedro & The Sinking Ship – «Let’s Pig».

Sister Sonny: Ekspansiv indie nå også på vinyl. Sister Sonny – «Leonard in Drag» og «Stupid and the Silver Fox«(Ferske spor uke 6/2022). Sister Sonny  – «Nothing Amuses the People as a Puppet» og «Leonard in Drag» (Ferske spor uke 48/2021). Sister Sonny – «Liquid» (Ferske spor uke 15/2019). Sister Sonny – «The Bandit Lab«.

Min platesamling: Pedro Carmona-Alvarez. Intervju med Pedro Carmona-Alvarez. Musikk i litteraturen (inkludert Pedro Carmona-Alvarez – «Rust»). Bruce Springsteens «Nebraska» ble fremført på Litteratursymposiet i Odda.

 

Dold Vorde Ens Navn – «Løgnens abstinenser»

En av konsertene som står igjen med gyllen skrift av de vi fikk med oss under påskens metalleventyr i Rockefellerbygget er Dold Vorde Ens Navn sin. Ved Buens Ende og Dødheimsgard i vakker samklang og plenty patos fra svartmetallveteraner, som har fartstid fra Nidingr, Satyricon og Ulver. Video. Bandcamp.

 

Elder – «Gemini»

Den magiske avslutningen av Infernofestivalen kom med dette bandet. Her fra det andre albumet «Dead Roots Stirring». Hør det eminente åpningsriffet!

Sjekk også:

Konsertanmeldelse – Elder: Intrikat, tung psykedelia, Parkteatret.

 

Svalbard – «Eternal Spirits»

En hyllest til avdøde helter – og Joey Jordison i særdeleshet – fra britene, som imponerte stort på John Dee under Infernofestivalen med deres finstemte miks av shoegaze, post-rock og svartmetall. Brutalt og melodisk, klar- og growlvokal om hverandre. At sanger Serena Cherry strålende ekstatisk fortalte at hun hadde reist fra hjembyen Bristol til Inferno ga henne ytterligere godvilje. Nå er bandets album «When I Die, Will I Get Better?» (2020) tilbake på min liste, og forventningene til det kommende er gryende. Video.

 

Dwaal – «Like Rats»

De lokale heltene var en bidragende grunn til at John Dee var det rette stedet å være påskelørdagen med sine heftige droner og doom. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Dwaal: Stemningsfull, dramaturgisk doom.

 

Gaerea – «Salve»

Den store snakkisen på Inferno 2023 etter hva som visstnok var en reell maktdemonstrasjon på John Dee. Var vi bare ikke forhindret fra å være der! Skjønnhet og aggresjon i vakkert samspill av portugiserne. Video.

 

Tilintetgjort – «Mercurial»

Et av platevårens virkelige høydepunkt, om du liker musikken mørk og avantgardistisk innstilt, er albumet «In Death I Shall Arise» (og en av de konsertene jeg irriterte meg mest over at jeg ikke hadde mulighet til å se under årets metall-påskeorgie). Marerittaktig, forrykende og ektefølt! Video. Bandcamp.

 

PJ Harvey – «A Child’s Question, August»

I sommer er det bare å glede seg til «I Inside the Old Year Dying». Et nytt album fra den musikalske dronningen av Dorset fyller meg med forventninger, på tross av at denne første singelen mangler noe for å plassere seg blant det aller ypperste jeg har hørt fra den 53 år gamle damen. Video.

Sjekk også:

PJ Harvey – «Send His Love to Me» (Demo) (Ferske spor uke 38/2020). Øya 2016 – PJ Harvey. Konsertanmeldelse: John Parish på Blå. PJ Harvey – «The Hope Six Demolition Program» (Deichman: Årets album 2016, Victor Josefsen). Et betimelig spørsmål (inkludert PJ Harvey).

PJ Harvey er en av utøverne Sklitakling er inspirert av, fra denne saken. PJ Harvey er en av yndlingene til Ida Collett Belle i Sassy Kraimspri, fra dette intervjuet.

PJ Harvey – «Down by the Water» (1 av låtene som har inspirert Anette Gil, fra dette intervjuet). PJ Harvey – «The Piano»(1 av låtene som har inspirert Karolina Thunberg i Katthem, fra dette intervjuet). PJ Harvey, Thom Yorke – «The Mess We’re In» (1 av låtene som har inspirert Silja Sol, fra dette intervjuet).

‘All time favourite är nog «To Bring You My Love» m PJ Harvey’, forteller Martin Hederos i dette intervjuet. ‘Da slår jeg to fluer i en smekk og starter band med PJ Harvey’ (Pyke – 5 om bøker og musikk).

Mer PJ Harvey.

 

Bully – «Hard to Love»

«Hard to Love» handler om å føle seg mistilpasset med samfunnets forventninger, og er fra albumet «Lucky for You». det slippes 2. juni. Alicia Bognanno fronter Nashville, Tennessee-bandet, og er her på sitt beste når hun skriker og det rocker hardt og catchy. Et undervurdert indiepunkband jeg gjerne hadde sett på norske scener snart. Video.

 

Susanne Sundfør – «alyosha»

Musikkvideoen viser opptak fra bryllupet til Susanne Sundfør og André Roligheten. Musikken på denne låten og resten av albumet – hvor ektemannen bidrar som med-låtskriver og musiker – oppleves sterkt og personlig. Den utenomjordisk vakre vokalen er bare et av mange fascinerende elementer, og medfører at man vil investere tid i dette albumet. Bandcamp.

Sjekk også:

Susanne Sundfør – «Aayosha» (Ferske spor uke 11/2023). Röyksopp – «If You Want Me» ft. Susanne Sundfør (Ferske spor uke 17/2022). Mercury Rev – «Tobacco Road» ft. Susanne Sundfør på vokal (Ferske spor uke 7/2019). Susanne Sundfør – «White Foxes».

«Break Up» av Morten Myklebust med Susanne Sundfør som produsent og musiker (Deichman: Årets album 2019, Katrine Judit Urke). Susanne Sundfør, Oslo Konserthus (Deichman: Årets album 2018, årets konserter, Stian Bjørnsson Hope). Susanne Sundfør – «Music For People in Trouble» (Deichman: Årets album 2017, Stian Bjørnsson Hope). Susanne Sundfør – «Ten Love Song» (Deichman: Årets album 2015, Frank Michaelsen).

Susanne Sundfør – «The Brothel» (5 plater som har inspirert Vaarin). Susanne Sundfør – «Music for People in Trouble» (5 plater som har inspirert Soft Ride). Susanne Sundfør – «Music for People in Trouble» (5 plater som har inspirert The Switch). Susanne Sundfør sitt første album er LULI sitt favorittalbum.

Susanne Sundfør -«Undercover» (1 lav låtene som har inspirert Tara Nome Doyle). Susanne Sundfør – «The Brothel» (1 av låtene som har inspirert Trond Fagernes i Mayflower Mayflower). Susanne Sundfør – «It’s All Gone Tomorrow» (1 av låtene som har inspirert dragongirl). Susanne Sundfør – «It’s All Gone Tomorrow» (1 av låtene som har inspirert Ingvild Flottorp som sanger). Susanne Sundførs «Ten Love Songs» har inspirert Annette Gil.

 

Protomartyr – «Elimination Dances»

«Formal Growth in the Desert» tyder til å bli nok en kioskvelter av ei skive. Noen lykkelige sjeler får attpåtil sett bandet på Pstereofestivalen i Trondheim 18. og 19. august i sommer. Video.

Sjekk også:

Protomartyr – «Make Way» (Ferske spor uke 11/2023).  Protomartyr – «Worm In Heaven» (Ferske spor uke 32/2020). («Worm In Heaven» er også med i Ferske spor uke 20/2020). Protomartyr – «Processed by the Boys» (Ferske spor uke 11/2020). Protomartyr – «Jumbo’s» (Ferske spor uke 10/2019). Protomartyr (feat. Kelley Deal) – «Wheel of Fortune» (Ferske spor uke 19/2018). Protomartyr – «Half Sister» (Ferske spor uke 49/2017).

Protomartyr – Album: «Relatives in Descent» (Musikalske sidespor – uke 41/2017).

Protomartyr – «Ultimate Success Today» (Deichman: Årets album 2020, Stian Bjørnsson Hope, Ådne Evjen).

 

Wednesday – «Quarry»

Et av albumene vi har ventet langt og lenge på skal ankomme norske platebutikker er «Raw Saw God», som ble sluppet på Dead Oceans for en måneds tid siden. Karly Hartzman fronter rockebandet fra Asheville, som også innbefatter fjorårets favoritt Mj Lenderman i besetningen. På «Quarry» beskriver hun en gate hus for hus, delvis basert på virkeligheten, delvis hundre prosent fiksjon. Video.

Sjekk også:

Wednesday – «Handsome Man» (Ferske spor uke 21/2021).

 

The No Ones – «KLIV»

Musikk trenger ikke å være nyskapende. Når resultatet blir så finstemt og flott som det herrene Frode Strømstad (I Was A King), Arne Kjelsrud Mathisen (Rural Tapes), Peter Buck (R.E.M.) og Scott McCaughey (The Minus 5, The Young Fresh Fellows med mer) frembringer, er det bare å lytte andektig og glede seg. «My Best Evil Friend» er et dobbeltalbum som bobler over av fin popmusikk. Til sommeren tar de turen til Visefestivalen i Egersund og Last Train. Der har vi lyst til å være. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

The No Ones – «304 Molino Way» (Ferske spor uke 11/2023). The No Ones feat. Debbie Peterson – «Phil Ochs is Dead» (Ferske spor uke 7/2023).

 

Fadnes – «Change It Back»

Få norske låtskrivere kan faget melodi så bra som Einar Fadnes. Referansene til James Taylor er til stede fremdeles, men nyere impulser som Eddie Chacon spiller også med, samtidig som Fadnes har åpnet seg enda mer opp for de smektende sidene av egen musikksmak. På «Change It Back» får han vokalhjelp fra Thea Glenton Raknes fra Thea & The Wild. Sval, behagelig musikk som passer til at vår er i ferd med å gå over i sommer og varmere temperaturer.

Sjekk også:

Fadnes: En harmonisk melankoliker. Mer Fadnes.

 

Beach Fossils – «Run to the Moon»

Indiefavoritter fra Brooklyn fortsetter å levere, og merk dere også den spenstige videoen signert Dustin Payseur med kamera av Mac DeMarco!

Sjekk også:

Beach Fossils – «Don’t Fade Away» (Ferske spor uke 11/2023).

DIIV.

 

Arctic Monkeys – «505»

Sheffields fineste arenaeockere har gått hyppig på hjemmestereoen siden albumet «The Car» ble sluppet i fjor høst. Den fine konserten i Oslo Spektrum inspirerte til mer dykking i katalogen.

Sjekk også:

Konsertanmeldelse: Arctic Monkeys: De beste arenarockerne anno 2023. Plateanmeldelse: Arctic Monkeys – «The Car». Plateanmeldelse: Arctic Monkeys – «AM».

Arctic Monkey – «R U Mine?» (Ferske spor uke 11/2023). Arctic Monkeys – «Sculptures of Anything Goes» (Ferske spor uke 46/2022). Arctic Monkeys – «There’d Better Be a Mirrorball» (Ferske spor uke 39/2022). Arctic Monkeys – «American Sports» (Ferske spor uke 22/2018).

Arctic Monkeys – «Tranquility Base Hotel + Casino» (Deichman: Årets album 2018, Stian Bjørnsson Hope), Arctic Monkeys – «AM» (Deichman: Årets album 2013, Victor Josefsen).

Arctic Monkeys – «Mardy Bum» (1 av låtene som har påvirket Divest, fra dette intervjuet).

Øya 2016 – The Last Shadow Puppets.

 

We Might Be Strangers – «Comfort Sun»

En konsert som virkelig gjorde inntrykk var We Might Be Strangers’ releasekonsert på Last Train 15. april. Egil Arntzen, som er hovedmannen bak dette prosjektet, lager stemningsfull musikk basert på psych, krautrock, barokkpop med mer. Det selvtitulerte albumet byr på enda mer låtkonfekt for dere som for eksempel har hatt sansen for Rural Tapes. Feinschmecker-pop fra mannen som tidligere har bidratt på Hilma Nikolaisens plater. Bandcamp.

 

The Reds, Pinks & Purples – «Life in the Void»

Glenn Donaldsons enmannsband fortsetter å gi ut utsøkt twee. Her fra relativt ferske «The Town That Cursed Your Name». Fansen til The Pains of Being Pure at Heart fryder seg. Video.

Sjekk også:

The Reds, Pinks & Purples – «Slow Torture of an Hourly Wage» og «Uncloudy Min»  (Ferske spor uke 13/2022). The Reds, Pinks and Purples – «Let’s Pretend We’re Not in Love» og «Don’t Come Home Too Soon» (Ferske spor uke 6/2022).

 

The Hold Steady – «Sideways Skull»

The Hold Steady, med opprinnelse i Minneapolis, men med base i New York City, leverer storslagen heartlandrock på «The Price of Progress». «Sideways Skull» er en vittig fortelling om en gjeng tapere som drømmer om å bli rockestjerner. Video.

Sjekk også:

The Hold Steady – «Boys and Girls in America» (15 lys på bursdagskaken – Et sonisk nedslag i 2006). The Hold Steady – «Family Farm» (Ferske spor uke 49/2020).

 

Boygenius – «Emily, I’m Sorry»

Trioen Phoebe Bridgers, Lucy Dacus og Julien Baker er det perfekte eksempelet på at supergrupper ikke nødvendigvis trenger å være noe dårligere enn artistene på egen hånd eller prosjektene de kommer fra. «The Record» har blitt ordentlig fin, og får frem det beste av enkeltmusikerne. Konserten deres på årets Øyafestival er noe vi virkelig har lyst til å få med oss selv om den får konkurranse av nestemann på spilellisten som opptrer på Telenor Arena samme dag. Video.

Sjekk også:

Boygenius – «Ketchum, ID» (Ferske spor uke 44/2018). boygenius – «Bite the Hand» (Ferske spor uke 34/2018).

boygenius – «boygenius» (Deichman: Årets album 2018, David Jønsson).

 

Depeche Mode – «People Are Good»

Basildon-duoen Martin Gore og Dave Gahan filosoferer rundt menneskets dødelighet og lager sitt beste album siden «Playing the Angel» (2005). 11. august er de tilbake på norske scener de tar turen til Fornebu, Bærum og Telenor Arena. Vi har jammen meg lyst til å se dem igjen.

Sjekk også:

Depeche Mode – «Ghosts Again» (Ferske spor uke 7/2023). Depeche Mode – «Black Celebration» (Ferske spor uke 23/2022).

Triste nyheter på Kristi himmelfartsdag, Andy Fletcher i Depeche Mode er død. (R.I.P.). Det sorte på biblioteket II… Depeche Modes mørke høydepunkt av et album…. Depeche Mode – «Question Of Lust» (Kjælighetssanger til Valentinsdagen). Depeche Mode-medlemmer med nytt samarbeid.

Depeche Mode – «Black Celebration» fra albumet «Black Celebration» (1986) (1 av låtene Bjørnar Kristiansen forbinder med Dwaal, fra dette intervjuet.   

 

Reaping Flesh – «Deceiver»

Kollwitz må være historie, men bandmedlemmene fortsetter å gjøre seg bemerket i norsk undergrunnsmusikk. Reaping Flesh slår, hardt og grandiøst fra seg på det selvtitulerte debutalbumet. Bandcamp.

Sjekk også:

En annen skribent liker også denne låta, bare sjekk her: Reaping Flesh – «Deceiver» (Ferske spor uke 46/2022).

Reaping Flesh – «Putrid Strife» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen).

 

Perry Dear & The Deerstalkers – «The End» 0g «Little Baby»

Shadows-musikkens norske konger er aktuelle med det fengende albumet «Oh Dear!» på Soundflat Records. En herlig kompott av eget og andres materiale kokt sammen til et fint øremåltid. Som vanlig en fryd for øregangene, og et lydbilde som hensetter en til forgangne tider før mange av oss og opphavsmennene i det hele tatt var født. Vi velger det egenkomponerte åpningskuttet og Joe Meeks «Little Baby. Bandcamp.

Sjekk også:

Perry Dear & the Deerstalkers – «Six-String Holiday»(Deichman: Årets album 2020, Victor Josefsen).

Perry Dear & The Deerstalkers – stilsikker feriemusikk. Plateanmeldelse: Perry Dear & the Deerstalkers – «Thunderthrill», «Play the Cruel Sea and Other Favourites» «Mod Bod, Night Cry».

 

Perry Dear & The Deerstalkers – «Cortina» (Ferske spor uke 27/2020). Perry Dear & the Deerstalkers – «Mallorca Inn» (Ferske spor uke 23/2020).  Perry Dear & The Deerstalkers – «Cannonade» og «Theme From a Summer Place» (Ferske spor uke 51/2019).

The Indikation – «In Terms Of..».

 

Bokassa – «War on Everything»

Stonerpunk-trioen fra Trondheim er aktuelle med den første vinylutgaven av debut-EP-en «War on Everything»,  som brakte bandet ut i verden. Vi plukker det lange, fengende tittelkuttet som river og sliter hardt og godt. Bandcamp.

Sjekk også:

Bokassa – «Careless (In the Age of Altruism)» (Ferske spor uke 25/2021). Bokassa – «Captain Cold One» (Ferske spor uke 22/2019). Bokassa – «Mouthbreathers Inc.» (Ferske spor uke 17/2019). Bokassa – «Only Gob Can Judge Me» (Ferske spor uke 38/2018).

Øya 2018 – Bokassa. Bokassa – «Crimson Rider» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen).

 

Ep’s Trailer Park – «Yung Nil (Into the Wild)»

Eric Palmqwist har funnet tilbake til gamle bandkamerater og leverer denne hyllesten til Canadas mest kjente rocker på langspilleren «Once When We Were Birds». Albumet bekrefter at de har funnet ny inspirasjon i hverandre, og finstemt americana er resultatet. Bandcamp.

Sjekk også:

Ep’s Trailer Park – «Love Is Gonna Help You» (Ferske spor uke 6/2021).

Eric Palmqwist: Skilsmissebekjennelser. Eric Palmqwist – «Du va aldrig rädd för att dö ung» (Ferske spor uke 41/2021).

 

The Boogietraps – «I’m Trouble» og «»She’s My Baby»

Det rockes fortsatt hardt, amerikansk og godt i Halden. Enten det er yngre krefter eller som her gamlekarene som holder arven oppe. Assosiasjonene mine går både til kjente referanser som The Devil Dogs, Sonics, Eddie & the Hot Rods og mindre opplagte som The Rainmakers på denne feststemte og adrenalinfylte gitarrocken. The Boogietraps kunne oppleves live på Enga i går fredag 19. mai.

Sjekk også:

The Boogietraps – Østfolds nye garasjerock-fanebærere.

The Boogietraps – «A Piece of the Action» (Ferske spor uke 35/2021). The Boogietraps – Easy (Ferske spor uke 33/2020).

Mer The Boogietraps.

 

Dangerface – «Pardon My Douche»

Fredag 26. mai er det disse punkerne fra Stavanger sin tur til å holde skiveslippfest i hovedstaden når de tar turen til Vaterland. Det kan nok bli en morsom kveld. Låtene på kvintettens andre album «Be Damned!» er ikke redde for å være allsangvennlige eller catchy. Samtidig er det høylytt og røft i kantene. Referansene til Gallows  og The Bronx er åpenbare. Samtidig bør det også være mat for mange av The Good The Bad and The Zugly-fansen i de hurtige låtene fundert på hardcore, punk og metall. Bandcamp.

Sjekk også:

Dangerface – «It Takes Guts To Be An Organ Donor» (Ferske spor uke 11/2023). Dangerface – «Let it Burn» (Ferske spor uke 25/2019).

Dangerface – «Get Loud!» (Deichman anbefaler: Årets album 2019, Victor Josefsen).

The Skullingtons – «Restraining Order» (i videoen til denne låta kan man blant annet kan skimte medlemmer fra bandene The Good The Bad And The Zugly, Dangerface, Pay to Breathe, Anti-Lam Front og Göttemia).

 

Romskip – «Leve uten deg» og «Lurar på»

Bergensbandet Romskip har lenge ulmet i undergrunnen av norsk rock. Nå bør det være tid for å la dem slippe opp til overflaten med dobbeltalbumet «Vasje meningen», som slippes i begynnelsen av juni på Back to Beat Records. Variert, kompromissløst og lekent tar de for seg rockehistorien og bringer den frem med sin egen signatur. Bandcamp.

Sjekk også:

Disse online-konsertene må du få med deg (inkludert liten sak om Romskip).

Romskip – «Dagens Ungdom» (Ferske spor uke 7/2020). Romskip – «Alien» og «Bøffingen» (Ferske spor uke 23/2019). Romskip – «Lei» (Ferske spor uke 44/2018).

Romskip – «05» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen).

‘Bare i høst har det kommet en haug med glimrende debutplater fra Bergen, som Romskip, Kropp, Nix & the Nothings, (bergensassosierte) Fangst, Egge osv. Det er spesielt sprudlende miljø for både rap og rock», Charlotte Myrbråten fra dette intervjuet fra 2023.

‘I Bergen er det en raskt voksende rockescene med kvalitetsmusikk og kvalitetsmusikere, som jeg ikke synes noen annen norsk by kan matche, og som er veldig inspirerende for oss å være en del av. Folk burde sjekke ut og følge band som Kryptograf, Shaman Elephant, Bismarck, Psykopath, Romskip, Howlin’ Sun og Fucales. Rocken som forhåpentligvis kommer til å dominere Bergen og nasjonalt i årene fremover», sier Benjamin Berdous i Slomosa, fra dette intervjuet fra 2020.

 

Grian Chatten – «Fairlies»

Fontaines D.C.-vokalisten solodebuterer i sommer med «Chaos For the Fly» 30. juni på Partisan Records. De to første singlene er så fine at det er noe å se frem til. Video.

 

The Cut – «The Crowd» og «In Dieser Stadt»

De norske nyveiv-pioneerene har vært og gravd i arkivene og funnet flere opptak fra innspillingen av den norske albumklassikeren «Shadows Talks». Resultatet er «Shadow Talks 2.0» på Big Dipper Shop med en rekke ekstrakutt og i tillegg en remix-EP, «Some Like It Cut», hvor yngre musikkveteraner og new wave-fantaster som Polardegos, Rune Lindbæk, Mental Overdrive og Sternklang har laget nye versjoner av de gamle melodiene. Her er det mye å gripe tak i. For min egen del er det så lenge siden jeg hadde hørt på originalalbumet og deres cover av Hildegard Knefs «In Dieser Stadt»- opprinnelig en enkeltstående singelutgivelse – at jeg begynner med den.

 

Tørrfall – «Du hviler ved din mors bryst»

Herlig, gåtefull, tilbakeholden droning fra medlemmer av Golden Oriole, Staer, Noxagt, Burning Axis m.m. Ta deg tid til å lytte på dette albumet, og de lange låtene i sin helhet. Det utfolder seg etter hvert til en besnærende og berikende opplevelse. Bandcamp.

 

Goat the Head – «Svart Sol Psykopomp» og  «Innrøkt Åkle»

Per Spjøtvold og co fortsetter å utforske nye musikalske farvann, og gjør det med overbevisende stil og kraft. Det er emosjonelt og tungt, grovkornet på en uortodoks måte. Video («Svart Sol Psykopomp»). Bandcamp.

 

Civic – «Chase the Dragon»

Nye favoritter gjør gamle favoritter. Sånt kan man jo like. Visstnok i anledning boken «Half Deaf, Completely Mad: The Chaotic Genius Of Australia’s Most Legendary Producer», om produsent Tony Cohen.

Sjekk også:

Civic – «Blood Rushes» (Ferske spor uke 11/2023). Civic – «Radiant Eye» og «Tell the Papers» (Ferske spor uke 48/2021).

Civic – «Future Forecast» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette).

 

Beasts of Bourbon – «Hard Work Drivin’ Man«, «Hard for You» og «Psycho«

Og da benytter jeg anledningen til å inkludere noen favoritter med mine favoritt-australienske bluesrockere. Tex Perkins er forresten aktuell med opptredener på sommerens Loaded festival med Tex Perkins & The Fat Rubber Band Band i Oslo 8. og 9. juni. (Låtene er ikke på Spotify, men klikk på låt-lenkene for å lytte, red.anm.).

 

Håndgemeng – «Ultraritual»

Fuzztung og melodisk stonersludge fra bandets album med samme navn. «Ultraritual», altså. Og riffene egner seg godt til svaiende ritualer på klubb. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Håndgemeng – «The Astronomer» (Ferske spor uke 11/2023). Håndgemeng – «Pallbearer (Carry Me Home)» (Ferske spor uke 21/2020). Håndgemeng – «Motorcycle Death Cult» (Ferske spor uke 3/2019).

 

Blur – «The Narcissist»

En av headlinerne på Øyafestivalen og Way Out West, og kanskje selve definisjonen av britpopen. Fint å ha dem tilbake med en flunkende ny låt også. Albumet «The Ballad of Darren» ankommer 21. juli. Vi gleder oss storveis etter denne ganske rett frem, men fine poplåten. Video.

Sjekk også:

Blur – «Think Tank» (Platecover: Art imitating art). Blur – «Parklife» (Dyr på platecoveret).  Øya 2013: Blur holdt temperaturen oppe fra første taktslag.

Blur – «The Magic Whip» (Deichman: Årets album 2015, Stian Bjørnsson Hope).

 

TwoMinutesHate – «Cock Blocked By Tights»

TwoMinutesHate er et av de ferske nye pønkbandene i Oslo, som jeg egentlig burde ha sjekket litt nærmere både live og på skive om jeg skal dømme etter rapportene fra legfolket. De gjør i hvert fall en av låtene på «Pønk i Norge 2023» som fester seg raskest. Kan vi vente oss et eget album også snart? Bandcamp.

Sjekk også:

En annen skribent liker også denne låta, bare sjekk her: Videopremiere: TwoMinutesHate – «Cock Blocked By Tights». TwoMinutesHate – «Cock Blocked By Tights» (Ferske spor uke 46/2022).

TwoMinutesHate – «fuXmas» (Musikalske julespor 2022).

 

Barnevænnlig – «Ælsk»

Lett tilgjengelig og fengende er de små stakkato new wave-rytmene til Barnevænnelig på «Ælsk» fra «SPETAKKEL» EP-en, og det er den samme oppsummeringen av ståa i norsk punk fra Fucking North Pole Records. Bodø-bandet er tatt ut til finalen i Ungdommens Kulturmønstring og  vant Rock Mot Rus i 2021. Vi har forventninger til det som videre skal komme.

 

Exploding Head Syndrome – «Hardcore Jesus»

Punk & BBQ på Økern 20. og 21. mai leser vi på Facebook og på mail. Plakater og flyere finnes knapt lenger i konsertpromoteringen på undergrunnsnivå. Uansett høres det veldig trivelig ut med grilling og med levende musikk fra band som Exploding Head Syndrome, Pappasaft, Astrobabes og Ramona’s Tea Party og Rosa Faenskap på Økernsenteret. Aja, var vi der og fikk oppleve dette og teaterstykket «Døden på Oslo S». Rett i nabolaget også. Video. Bandcamp. (Forgetaboutit spiller også på Punk & BBQ på Økern 20. og 21. mai, se omtale av de tre nye låtene under, red.anm.).

Sjekk også:

Exploding Head Syndrome – «Beautiful Day» og «Victims» (Ferske spor uke 11/2023). Exploding Head Syndrome – «I Got Feelings» (Ferske spor uke 41/2019). Exploding Head Syndrome – «You Have Your Dreams (I Have My Nightmares)» (Ferske spor uke 38/2019)Exploding Head Syndrome – «Everyone’s A Target & Walk Alone» (Ferske spor uke 40/2018).

Exploding Head Syndrome – «Aristocratical Tendencies» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen). Exploding Head Syndrome – «Everyone’s Target» (Deichman: Årets album 2018, Victor Josefsen). Exploding Head Syndrome – «Diciples Of Reason» (Deichman: Årets album 2013, Victor Josefsen).

Exploding Head Syndrome: Det beste nye norske hardcorepunkorkesteret? Makter de å følge opp den overbevisende selvtitulerte EP’en.

Online-konsert: Stavangerbandet Rift fra øvingslokalet (inkludert noen ord om EHS’ konsert).

 

Pappasaft – «Legevakta» og «Skru  Det Opp»

Vi har også lyst til å høre  glacoren til Pappasaft live på ei scene.

Sjekk også:

Pappasaft – «Skru  Det Opp» og «Unga Dine» (Ferske spor uke 7/2023. Pappasaft – «PSGC» (Ferske spor uke 23/2022). Pappasaft – «Førstemann til Møller» (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger). Pappasaft – EP: Rom til folket (Musikalske sidespor – uke 8/2018).

Pappasaft – «PSGC» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen).

‘Jeg fikk øynene opp for Big Day Records da punk/rock-band som Eurotrash, Les Punx og Pappasaft dukket opp på Osloscenen’. (Fra intervjuet: Norsk Råkk: Balansekunstnere i punk, rock og ska). Betong Punk & BBQ: Pønk og grilling på Betong.

 

El Caco – «The Taste Of Wine»

Lillestrøms fineste stonerrockeband er tilbake. Trioen leverer en god rockeplate spekket med catchy refreng og fine melodilinjer. Du føler kanskje at du har hørt det før, men koser deg likevel mens du tramper takten. Herlig riffsterk rock på dette comebacket, som albumet «Uncelebration» er. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

El Caco – «All in Favour» (Ferske spor uke 11/2023). El Caco på Rockefeller. Tons of Rock 2016 i bilder – Del 2 (inkludert El Caco).

 

Overmono – «Is U»

Herlig vri på Tirzah av brødrene Russell (Tom, kjent for techno under aliaset Truss og Ed for breaks som Tessela) på deres debutalbum «Good Lies», på tittelkuttet tar for seg Smerz. Video.

 

Kara Jackson – «lily»

Sangerinnen fra Chicago beveger. Denne låten smelter de mest kyniske musikkfans.

 

The Smiths – «This Charming Man», «Hand in Glove» og «Girl Afraid» 

Den rytmiske motoren i 1980-talllets markante indieband The Smiths;  Andrew Michael Rourke med sine oppfinnsomme, solide og tidvis funky basslinjer har forlatt denne virkeligheten etter å ha tapt kampen mot bukspyttkjertelkreft. Vi feirer ham med tre av bandets mange flotte låter. Låter som preget oppveksten og de britiske hitlistene, og som dannet grunnlaget for en alternativ livstil. Med humor, bitterhet og følsomhet snakket de til min generasjon som få andre.

Sjekk også:

En aldri så liten hyllest til The Smiths-klassikere. The Smiths – «Rank» og Morrissey – «Viva Hate» (1988 – en hyllest til 80-tallet. Igjen!). The Smiths‘ «The Queen Is Dead« og Morrissey (Året var 1986).

The Smiths – «How Soon Is Now?» (Litteratur i musikken). The Smiths – «Strangeways, Here We Come» (1987) (Platecover: Art imitating art).

Ukas tips! Morrissey. Morrisseys Lou Reed-hyllest. Morrissey – «Low In High School» (Deichman: Årets album 2017, Stian Bjørnsson Hope). Morrissey – «World Peace Is None of Your Business» (Deichman: Årets album 2014, Stian Bjørnsson Hope).

Johnny Marr – «Hi Hello» (Ferske spor – uke 23/2018).

Pedro Carmona-Alvarez og Frode Grytten har fremført en norsk versjon av The Smiths-albumet «The Queen Is Dead» på Litteratursymposiet i Odda (Bruce Springsteens «Nebraska» ble fremført på Litteratursymposiet i Odda). I Tore Renbergs roman «Pixley Mapogo» var hovedpersonen på The Smiths‘ konsert på Øyafestivalen (Ukas tips!).

‘Navnet Im Nebel uttrykte noe poetisk tåkete og  fremmedgjort som sto i stil med postpunken vi spilte som 16–17-åringer, men siden vi i 1986 hadde blitt mer opptatt av band som The Smiths, The The og R.E.M., skiftet vi navn til The Colors Turned Red. (The Colors Turned Red: Smakfull pop med masse vokalharmonier).

‘I 1986 kom en trio av store album for meg, Depeche Modes «Black Celebration», som kom tidlig på året, «Lifes Rich Pageant» av R.E.M. og «The Queen is Dead» av The Smiths, som kom på sommeren. Alle disse tre albumene bar med seg det du spør etter, de var fengende, de var særegne og annerledes, de var intellektuelt ansporende; de passet meg og fasen jeg var inne i som hånd i hanske’. (Min platesamling: Tore Renberg).

‘For å bruke The Smiths som et eksempel, så skulle Johnny Marr (som eneste gitarist i begynnelsen) skape et frodig bed for Morrisseys poesi. Og det funker. Så vi kan vel si at den tanken har hatt en innflytelse på musikken vår også, men kanskje mest basert på ånden av den’. (Are You Having Fun Yet).

Med den femte låta på kveldens program; coveren av The Smiths’ «Bigmouth Strikes Again», løsner det virkelig (Konsertanmeldelse: Slapshot: Trivelig hardcorenostalgi).

‘Megasnygg och megadeppig cover på «Nowhere Fast» av The Smiths. (Fra Spader Kung-intervju).

Hvor mange The Smiths-referanser er det mulig å presse inn i én låt? Det virker som Tellef Raabe forsøker å finne ut av nettopp det i låta «of Smith’s Friends». (Fra denne saken).

1 av inpirasjonskildene til Closing Eyes er The Smiths «Heaven Knows I’m Miserable Now»). (Fra denne saken).

‘Vi er inspirert av alt mulig. Og hvem som er på vår topp 10 liste forandrer seg fra dag til dag. Her er dagens: Frankie Trumbauer, William Blake, Sun Ra, Desmond Dekker and the Aces, Get the Blessing, «the Smiths og the Art Ensemble of Chicago’. (Lucky Novak).

‘Mine formative musikkår handlet for det meste om indierock som The Smiths, Nirvana, Velvet Underground og Oasis (de første to albumene), og det er liksom innen det feltet der jeg føler jeg kan operere, rent uttrykksmessig!’ (Michael Jones: Intervju & video – «She’s Leaving for Iran»).

‘Ellers så er det drøssevis av band som har inspirert oss. Vi har laget en egen spilleliste på Spotify, Formative Years, av låter som har inspirert og preget oss’. (Bl.a. låter av Ride, Vivian Girls, Yo La Tengo, Art Brut, The Telescopes, The Pains of Being Pure at Heart, The Raveonettes, The Smiths +++, red.anm.). (Fra The Slow Painters-intervju).

‘Det mest overvurderte bandet for meg, er The Smiths!’ (Min platesamling: Tor Tessem).

‘Jeg har lest «Please, Kill Me», som er min bibel, flere ganger. Og Morrisseys selvbiografi. Elsket den.’ (Min platesamling: Jacob Krogvold).

 

Victor Josefsen

Forgetaboutit – «Apologize» og «This Is No Life» 

Forgetaboutit holder til i Oslo og spiller punkrock/skatepunk. De har ikke sluppet musikk siden 2017, da EP-en «The Ressurrection of Everything» kom ut. I anmeldelsen av den skriver jeg.: ‘Attack, presisjon, samspill og sterke låter og gode tekster, det meste stemmer på Forgetaboutit sin EP. Rent musikalsk sklir det unna i drivende skatepunktempo med effektive trommer, spenstige riff, fengende melodier og allsangsrefrenger. Ikke alle låtene, som helhet, holder helt inn, men det er riff, tekster, passasjer i hver låt som sparker fra og river med, derfor karakter 5. Dette blir bra framover’. Og, ja, det har har blitt enda bedre, så ordene til begynne i omtalen av den nevnte EP’en stemmer 100% om de tre nye låtene, «Apologize», «Running Out Of Time» og «This Is No Life», de har sluppet i forkant av debutalbumet deres som kommer 16. juni. Velkommen tilbake! Bandcamp. Forgetaboutit spiller, som nevnt under Exploding Head Syndrome-låta over, på Punk & BBQ på Økern 20. og 21 . mai.

Sjekk også:

EP-anmeldelse: Forgetaboutit – «The Resurrection Of Everything». 5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad I Forgetaboutit.

 

Astrobabes – «Singel» og «Jævla Homo» 

Astrobabes spiller også, som nevnt tidligere, på Punk & BBQ på Økern 20. og 21. mai. «Singel» er debutsingelen deres, og i år feirer den attpåtil 5-års jubileum. Gitarene er mikset relativ lavt, slik flere Oslo-poppunk band gjorde på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, uten at det går på bekostning av drivet, tvert imot, det er god balanse i miksen, man behøver ikke å pøse på alt man har av instrument-skyts til å gjøre vei i vellinga, ofte er det motsatte resultatet. «Singel» er en fengende punk-med-en-dæsj-pop låt med fengende refreng. Vel utført debut. «Jævla Homo» feirer også  5-års jubileum, så den gjester denne utgaven av Ferske spor også, les om den under. Bandcamp.

Sjekk også:

Astrobabes – «Jeg hater lutefisk» (Musikalske julespor 2021). Astrobabes – «Kongen av verden (jekk deg ned)» (Ferske spor uke 38/2019). Astrobabes – «Jævla Homo» (Ferske spor – uke 33/2018). Astrobabes – «Singel» (Ferske spor – uke 23/2018).

 

Ramona’s Tea Party – «Empty Pool»

Ramona’s Tea Party må så klart også med i Ferske spor, de spiller jo også, også nevnt tidligere, på Punk & BBQ på Økern 20. og 21. mai. «Empty Pool» er enda en livat, upretensiøs poppunk-låt fra Sandefjord/Tønsberg-gjengen. Bandcamp.

Sjekk også:

Ramona’s Tea Party – «Shen’t» (Ferske spor uke 23/2020).

 

Tidstyv – «Bånn» og «Til vi dør» 

Oslobaserte Tidstyvs debutsingel «Fasade» fikk god mottakelse i Ferske spor. Etter denne har de gitt ut to til singler, «Til Vi Dør» (video) og «Bånn» (video). Tidstyv er her ikke like rett-fram punk-energiske med den ubesudlede rocka framtoninga som på «Fasade», selve produksjonen er «shina» opp og låtene  er mer kontrollerte, og veksler mellom tunge riff, melodiske (gitar)passasjer og noen vokal-utbrudd fra Hanne Rye Hanssen, hun synger forresten på nynorsk, bra. De to nye låtene viser at det ikke er noen grønnskollinger som står bak dette, de kan sine saker, og låtene har dessuten crossover-potensiale, om du nå liker punk/poppunk, metal eller rock. Så dette virker lovende, håper for øvrig på flere doser edgy vokal fra Hanne Rye Hanssen fremover.

Sjekk også:

Tidstyv – «Fasade» (Ferske spor uke 46/2022).

 

The Loch Ness Mouse – «The Savignyplatz (Hope and Self-Doubt in Times of Restricted Travel)» og «The Innermost Point (Olav Nygard Song)».

Vi intervjuet Ole Johannes Åleskjær om The Loch Ness Mouse «III» fra i fjor, som ble kåret til et av fjorårets beste album av undertegnede. Jeg kommer stadig tilbake til dette albumet, og i det siste disse to låtene. Her forteller Ole i det nevnte intervjuet om akkurat «The Savignyplatz (Hope and Self-Doubt in Times of Restricted Travel)»:

‘Matthew Jones er sjef i det glitrende walisiske bandet The Hepburns som gav ut ei sterk plate på 80-tallet som het «The Magic of The Hepburns». Vi ble kjent med ham gjennom en felles venn, Estella Rosa, som også er vokalist på et fabelaktig album de gjorde i 2021 på Elefant Records med tittelen «Architechture of the Ages». Jeg og Jørn leverte låta «Lockdown to Liverpool» til denne plata i et samarbeid med Matthew, og da vi skulle gi ut vår plate skrev han låta «The Savignyplatz (Hope and Self-Doubt in Times of Restricted Travel)» sammen med meg og Jørn’.

Les også om «The Innermost Point (Olav Nygard Song)» og mye annet intervjuet: The Loch Ness Mouse: Sofistikert pop på frislupne jazz- og soulvinger.

Bandcamp.

Sjekk også:

The Loch Ness Mouse Mouse – «III» (Deichman: Årets album 2022, Victor josefsen). The Loch Ness Mouse – «II» (Deichman: Årets album 2019, Victor josefsen). The Loch Ness Mouse – «The Loch Ness Mouse» (Deichman: Årets album 2016, Victor josefsen). The Loch Ness Mouse – «Warm Circuitry» (Årets beste låter 2015, singel, Deichman: Årets album 2015, Victor josefsen).

The Loch Ness Mouse Mouse – «The Summer at the Sawmill» (Ferske spor uke 28/2022, singel). The Loch Ness Mouse – «Evelyn» (Ferske spor uke 16/2021). (Musikalske julespor 2021). The Loch Ness Mouse – «Unwarranted» (Ferske spor uke 27/2019).  The Loch Ness Mouse – «Winter Reporter»  The Loch Ness Mouse – «By Piccadilly Station I Sat Down and Wept» (Ferske spor uke 12/2019).

Plateanmeldelse: The Loch Ness Mouse – «The Loch Ness Mouse». Plateanmeldelse: The Loch Ness Mouse – «New Grafitti».

The Loch Ness Mouse / «Big in Japan» / Video. The Loch Ness Mouse – 5 om bøker og musikk. Videoanbefaling: The Loch Ness Mouse – «The Cherry Blossom In Japan». Låtpremiere – The Loch Ness Mouse med årets (sommer)poplåt.

Ole Johannes Åleskjær – «Waterways» (Ferske spor uke 25/2021, singel). Jørn & Ole Johannes Åleskjær & The Marine Light med vinterlåt midt på sommeren. Tronsmo Bokhandel blir kastet ut av lokalene av det statseide eiendomsselskapet Entra. Her er Ole Johannes Åleskjærs (The Loch Ness Mouse) spontane sympatilåt! Jørn Åleskjær med ny singel. Jørn Åleskjær signet til amerikansk indielabel.

 

Polardegos – «Tid og Sted»

Polardegos er en av utøverne som har laget nye versjoner av The Cut-låtene på «Shadow Talks 2.0» – på remix-EP, «Some Like It Cut» (se over). Polardegos har også tidligere gjort utmerkede samplinger, to av favorittene er der de sampler Vinterhagen (Tromsø), Kriminell Ungdom (Narvik) og Til Alle Barna (Bodø) på EP-en «Lockdown» (2002). Så jeg minner om denne EP’en. Coolt at Polardegos sampler disse tre. Her velger jeg «Tid og Sted» fra EP’en der de sampler Til Alle Barnas «Oppstilling (I’s Not That Hard To Be)», en personlig (og heller ukjent) Bodø post-punk/new wave-favoritt. Opprinnelig utgitt på kassettsingel (med de cooleste versjonene etter min mening) i 50 eks. med fin-fine vedlegg og det hele. Jeg har nevnt Til Alle Barna flere ganger, som her. Bøyen Beng bidrar på låta. Den tørre vokalen til Jørgen Nordgren og skråblikk-teksten er en annen givende innfallsvinkel til  Til Alle Barnas i utgangspunktet mørke post-punk-setting, det samme med Bøyen Bengs fele-avrunding. Snacks. For øvrig anbefales intervjuene vi har gjort med Jørgen Nordeng og Polardegos på det varmeste, som dette, viktig norsk post-punk/ new wave-historie som nok er ukjent for mange, så bra at han/de har tatt tak i dette. Bandcamp.

Sjekk også:

Polardegos: – Vi snakker nesten festival!!!. Polardegos: Samplepønk med brodd.

Polardegos – «Lockdown» (Ferske spor uke 21/2022). Polardegos – «Tid og Sted» (Ferske spor uke 17/2022). Polardegos – «Polardegos» (Ferske spor uke 35/2021). Polardegos – «Polio» (Ferske spor uke 18/2021). Polardegos – «Internett» (Ferske spor uke 18/2021).

Polardegos – Fortiden i våre hender (Deichman: Årets album 2021, Ådne Evjen).

 

The Telescopes – «Butterfly»

«Of Tomorrow» er tittelen på det 15. albumet fra The Telescopes, og det femte på Tapete Records, som ble sluppes 19. mai. Dermed gjør «Butterfly» comeback i Ferske spor. Albumet ble skapt utelukkende av Stephen Lawrie i studioet hans i Shropshire.

Om tittelen «Butterfly» opplyses det:

Butterfly: A butterfly represents change.
This is a talisman of hope, when riding the lows.
Belief that good times will come again.

«Butterfly» er første låt skrevet for albumet. En spontan sak, lengden på sangen er hvor lang tid det tok å skrive det, meldes det. Lawries stemme, er vanligvis som et instrument lik resten av lyden, her tar han lytteren med i en både melodisk og suggererende reise om kjærlighet som revolusjon.

 

Sjekk også:

The Telescopes – «Strange Waves». The Telescopes: «To Kill a Slow Girl Walking» / «Taste» med mere. Mer The Telescopes.

 

The Waterboys- «And a Bang on the Ear»

‘Ekstranumrene er en fest av dimensjoner og grunnen til at vi er her denne kvelden. «And a Bang on the Ear» og «The Whole of the Moon»’, fra konsertanmeldelsen av The Waterboys på Sentrum Scene mandag 17. april i år. «And a Bang on the Ear» og albumet låta er på, «Fisherman’s Blues», feirer 35-årsjubileum i år. En låt jeg jeg har spilt tusen ganger, minst.

Sjekk også:

The Waterboys – «Fisherman’s Blues» (1988- En hyllest til 80-tallet. Igjen!).

 

The Young Knives – «Up All Night»

Jan-Olav har med The Hold Steadys «Sideways Skull», en vittig fortelling om en gjeng tapere som drømmer om å bli rockestjerner. Video. Tematikken får meg til å lete frem The Young Knives låt/video «Up All Night» fra 2008. I videoen er de småchubby medlemmene dresset opp scenen som supernerder, og spiller den gang tidstypisk hipp danserock. Nerdene er omgitt av et heller skeptisk og überkult publikum. Fortsatt en kul låt med en enda kulere video.

 

Sad Chloë –  «Snail»

Andre singel fra det kommende albumet «Sunflower Junkie». En perle av en støyete indiepop-låt med shoegaze-aktige slør. Bandcamp.

Sjekk også:

Sad Chloë – «Sad Sunday» (Ferske spor uke 11/2021).

 

FLTY BRGR GRL – «Caprisun»

26. mai slipper FLTY BRGR GRL singelen «Caprisun» fra deres kommende album «Happily Ever Never». En rytmisk leken, humoristisk og flørtende låt, som tar for seg de ulike fasene etter en breakup. Artig/kul, de «ropene» i bakgrunnen. FLTY BRGR GRL kan virkelig kunsten å lage catchy låter. «Caprisun» slippes sammen med en 90/00-talls musikkvideo med altfor søte kattunger. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

FLTY BRGR GRL – «Sweet Boy» (Ferske spor uke 35/2021). FLTY BRGR GRL – «No More» (Ferske spor uke 48/2020). FLTY BRGR GRL – «Be My Boy» (Ferske spor uke 45/2019).

5 plater som har inspirert FLTY BRGR GRL.

FLTY BRGR GRL – «No More», FLTY BRGR GRLs – «Sweet Boy» (Deichman: Årets album 2021, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette).

 

Hayeminol  – «Nuclear Winter» 

Deres første låt fra det kommende albumet «Natural Born Failures», som slippes 1. september på deres eget plateselskap Tarmkylling Records.  De har nylig sluppet en til låt fra det nye albumet, «First Contact». «Nuclear Winter» er hektende, fuzza garasjepunk. Bandcamp.

Sjekk også:

Hayeminol: Tempo, energi og riff.

Hayeminol – «I Want Out» (Ferske spor uke 8/2021).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter