Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 16. juni 2023

Ferske spor uke 24/2023

 

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Geir Qviller, Stian Bjørnsson Hope, Knut Akselsen, Victor Josefsen, Per-Otto Oppi Christiansen, Ådne Evjen,Victor Josefsen

 

Geir Qviller

Bill Orcutt – «A Natural death»

Myk og organisk, men også metallisk og kjølig amerikana med akustisk gitar. En av flere fine kutt fra den nye plata «Jump on it» som i mine ører aldri blir kjedelig til tross for at det kun er spilt på solo akustisk gitar. Anbefalt. Ute på Palilalia. bandcamp

Sjekk også:

Chris Corsano, Bill Orcutt – «Some Tennessee jar» (Ferske spor uke 4/2022). Mer Bill Orcutt.

 

Josephine Foster – «Birthday song for the dead»

Melankolsk, vakkert og lavmælt. En ode for et tapt liv. Tar med en låt til fra den nye, flotte skiva «Domestic sphere» som jeg også tok med en fra sist. Ute på Fire Records. bandcamp

Sjekk også:

Josephine Foster – «Pendulum» (Ferske spor uke 20/2023). Josephine Foster – «Old teardrop» (Ferske spor uke 6/2022). Josephine Foster – «Sheperd Moon of Starry Height» (Ferske spor uke 34/2018). Josephine Foster, Richard Youngs og Richard Dawson.

Josephine Foster på Kafé Hærverk (Deichman: Årets album 2019, Geir Qviller). Josephine Foster – «Faithful fairy harmony» (Deichman: Årets album 2018, Geir Qviller), Josephine Foster – «No more lamps in the morning» (Deichman: Årets album 2016, Geir Qviller).

 

Steve Gunn, David Moore – «Basin»

Varm, meditativ og analog musikk med kun piano og akustisk gitar. Det er klangrikt og herlig og lydbildet er åpent og stort. Fra «Let the Moon be a planet», første skive ut på den nye utgivelses-serien «Reflections» til Rvng intl. Plata kunne gått glatt inn i FRKWYS-serien deres (flere fine samarbeidsutgivelser), så det blir spennende å se hva de vil med den nye avleggeren. bandcamp

Sjekk også:

Cass McCombs & Steve Gunn – «Sweet Lucy» (Ferske spor uke 26/2020).Steve Gunn – «Motion Pictures (For Carrie)» (Ferske spor uke 17/2020), Steve Gunn – «Vagabond» (Ferske spor uke 2/2019), Steve Gunn – Albumet «Eyes on the Lines» (Musikalske sidespor – uke 43/2016).

Konsertanmeldelse: Steve Gunn.

 

Alva Noto – «Nie anhaltender Strom»

Kjølig, mørk og industriell ambient med en touch av Vangelis. Et uoversiktlig og dampende landskap med illevarslende hengende strenger og brummende fremmede lyder. En av flere fine låter fra «Kinder der Sonne», den nye skiva til Alva Noto, ambientaliaset til Carsten Nicolai. noton

Sjekk også:

Alva Noto – «Xerrox vol 4» (Deichman: Årets album 2020, Geir Qviller). «Alva Noto: Xerrox, Vol. 3» (Deichman: Årets album 2015, Geir Qviller).

Alva Noto – «Xerrox Canaux» (Ferske spor uke 25/2020).

 

Stian Bjørnsson Hope

Skull Practitioners – «Intruder»

Oppdaget tilfeldigvis dette albumet nylig, «Negative Stars», som kom ut i januar i år. Helt ukjent for min del, men når jeg gravde litt dypere fant jeg ut at blant Jason Victor var med på gitar. Han er til daglig en riffmester av rang i The Dream Syndicate og tar det hakket lenger med vokalbidrag i tillegg. Skull Practitioners er tyngre enn DS, kan kanskje minne om Metz, eller Protomartyr, og dypper dermed foten i nydelig psykedelisk post-punk rock. Jeg synes dette er skikkelig tøffe saker, kan faktisk finne på høre den flere ganger på rad uten å bli lei.

 

Ingebrigt Håker Flaten & Paal Nilssen-Love – Part 1

Kraftjazzbrødrene Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love har spilt sammen i ulike konstellasjoner siden midten av 90-tallet, i blant annet Element, Atomic, The Thing og Scorch Trio som de mest kjente. Nå har de satt sammen en ny gruppe gruppe i anledning NTNU’s jazzlinje som feiret 40 år i 2019. Albumet «Guts & Skins» er som du skjønner en pandemiforsinket utgivelse, og med seg på laget har de Isabelle Duthoit – vokal, klarinett, Hanne de Backer – saksofon, Signe Emmeluth – saksofon, Magnus Broo – trompet, Jonas Holmegaard – perkusjon og Alexander Hawkins – piano, orgel. En spenstig oktett som blåser fletta av deg på åpningssporet, gir deg litt ro i sjelen med gonger på «Part 4», skremmer deg med hvesende og smådjevelsk vokal på «Part 5» og drar det perfekt i havn i samstemt crescendo i «Part 7». Albumet er satt sammen av liveopptak fra Stavanger, Trondheim og Oslo, og jeg håper for din del at du var på en av konsertene.

Sjekk også:

Ingebrigt Håker Flaten -«(Exit) Knarr» (Deichman: Årets album 2021, Stian Bjørnsson Hope, Thor Arne Sæterholen, Jan-Olav Glette). Krokofant & Ståle Storløkken/Ingebrigt Håker Flaten – «Q» (Deichman: Årets album 2019, Stian Bjørnsson Hope. ‘Legenden fra Oppdal. Stilskaper og superhyggelig type. Alle sin helt! Han bidrar med et enormt beat og en åpenhet og fleksibilitet som jeg ikke visste fantes’. (Fra intervju med Gard Nilssen). Mer Ingebrigt Håker Flaten.

Paal Nilssen-Love Circus – «Pairs Of Three» (Deichman: Årets album 2022, Stian Bjørnsson Hope). Carl Magnus Neumann/Paal Nilssen-Love/Ingebrigt Håker Flaten/Ketil Gutvik – «New Dance» (Deichman: Årets album 2021, Stian Bjørnsson Hope). Paal Nilssen-Love og mysteriet med den forsvunne spalten (2016, Thor Arne Sæterholen).  Endelig! Årets 10 beste skiver med Paal Nilssen-Love (2015, Thor Arne Sæterholen). Årets 10 beste skiver med Paal Nilssen-Love! (2014, Thor Arne Sæterholen). Kong Richard + årets 10 beste skiver med Paal Nilssen-Love (2013,, Thor Arne Sæterholen). Årets 10 beste album med Paal Nilssen-Love! (2012, Thor Arne Sæterholen).

‘Blant annet så elsker jeg å dra på konserter, gjerne konserter med musikk som er totalt kompromissløst. Jeg hørte Paal Nilssen-Love og Peter Brötzmann i Polen for ikke så lenge siden. Det var kick! (Fra intervjuet med Ellen Andrea Wang). Liker du ikke jazz sier du? og En uke i frijazzens tegn (Ingebrigt Håker Flaten, Paal Nilssen-Love mfl.). Søk ellers i Deichman musikk etter The Thing, Atomic med Ingebrigt Håker Flaten, Paal Nilssen-Love mfl.).

 

Moonpedro & The Sinking Ship – «The Life of Ernesto Salinas»

Pedro Carmona-Alvarez holder hva han lover. I februars Ferske spor skrev jeg om albumet «Kin» og nevnte at det skulle komme mer musikk i løpet av året. Nå er den første av tre EP’er som skal komme i løpet av 2023 ute på Apollon Records, og har fått tittelen «File Under Water», et lite nikk til R.E.M.’s «Reckoning» (1984) vil jeg tippe. Vi får kun fire låter i denne omgang, men det episke åpningssporet «The Life of Ernesto Salinas» på syv minutter huker tak i deg i umiddelbart og sitter i kroppen lenge etterpå. Pedro er tross alt forfatter i tillegg, så denne historien vil garantert fascinere deg. Og så covrer han ABBA da, det er jo moro.

Sjekk også:

Moonpedro & The Sinking Ship – «The Bank» (Ferske spor uke 20/2023). Moonpedro & The Sinking Ship – «Cluster Two» (Ferske spor uke 7/2023). Moonpedro & The Gold Fish – «Why Don’t We Do It In the Road» (Ferske spor uke 49/2018). Plateanmeldelse: Moonpedro & The Sinking Ship – «Let’s Pig».

Sister Sonny: Ekspansiv indie nå også på vinyl. Sister Sonny – «Leonard in Drag» og «Stupid and the Silver Fox» (Ferske spor uke 6/2022). Sister Sonny  – «Nothing Amuses the People as a Puppet» og «Leonard in Drag» (Ferske spor uke 48/2021). Sister Sonny – «Liquid» (Ferske spor uke 15/2019). Sister Sonny – «The Bandit Lab». Min platesamling: Pedro Carmona-Alvarez. Intervju med Pedro Carmona-Alvarez. Musikk i litteraturen (inkludert Pedro Carmona-Alvarez – «Rust»). Bruce Springsteens «Nebraska» ble fremført på Litteratursymposiet i Odda.

 

John Cale – «Night Crawling»

Fikk heldigvis sett John Cale på Loaded festivalen forrige uke, og selv om han var en smule geriatrisk på scenen, mannen er tross alt 81 år, var det en stor opplevelse. Han var i godt humør og sa det var den hyggeligste festivalen han hadde vært på, og det virket som han mente det. Vi fikk servert mange låter fra hans siste album, «Mercy», men han klemte også til med noen oldies, hvor «I’m Wating for the Man» selvfølgelig var et høydepunkt. Det var for øvrig den eneste gangen han skiftet fra keyboard til gitar, noe han med stor fordel burde gjort litt mer av, han kan fremdeles kunsten å rocke driten ut av øksa for å si det sånn (vi har med en til John Cale-låt, se under, red.anm.).

 

Knut Akselen

Savoy – «Lonely Surfer»

Video. («Lonely Surfer» er første singel fra deres kommende album, red.anm.).

 

Victor Josefsen

High Water Marks  – «Dream Some More» og «American Candy»  

Dette er en av de beste låtene signert High Water Marks. Låta er en slags miks av twee og Dinosaur Jr.s- støypop-eksesser. Og gledelig er det at de nå for alvor gjør det bra i utlandet, les: 14 albums you need to hear in June. HWM er her i godt selskap med Bob Dylan, Janelle Monae, Queens Of The Stone Age mfl. Hovedgrunnen til suksessen i utlandet (som nok mange ikke har fått med seg her hjemme) er først og fremst at de lager god musikk, og det hjelper selvsagt at Hilary Sidney har bakgrunn fra Elephant 6-kollektivet og The Apples in Stereo. Må også nevne at coveromslagene deres er en nytelse for øyet, og lett HWM-gjenkjennelig. Ikke så overraskende kanskje, da de jo er influert fra 90-talls indie, på den tiden var viktig for å skille seg ut for å skape egen identitet, bare sjekk indie-covere fra den tiden. Sjekk også Facebook-siden deres, de er flinke til å fremheve sin art work.

«American Candy» vil også bli med på vår Sommerspor-liste, som kommer etter hvert.  Etter «American Cady» har de sluppet singelen «Dream Some More», enda en fin-fin låt. Nytt album titulert «Your Next Wolf», er ute 23. juni via Minty Fresh Records. High Water Marks spille på Last Train 29. juni. Bandcamp.

 

Selma – «Etterpåklok»

Apropos Elephant 6, 19. mai kom bandet Selma fra Seljord sin singel «Etterpåklok», deres første på tre år. Det er tittelsporet og den tredje singelen fra EP-en deres. Og jammen har ikke Selma huket tak i Derek Almstead, kjent fra Elephant 6-band som Of Montreal og Olivia Tremor Control, for å mikse låta. Jeg har visst om bandet Selma, men har aldri lyttet på dem før nå, i presseskrivet står det: ‘Selma er inspirert av 90-talls indiepop som Belle and Sebastian og The Magnetic Fields, og visetradisjonene ute og hjemme’. Beskrivelsen passer godt på «Etterpåklok», det er en slags indie/pop/vise-hybrid. En var og fin låt med tekstlige mothaker. Godt produsert og mikset. Bandcamp.

 

Mandalai Lamas – «Scandinavian Boy»

‘En homage to old school scandirock’, ifølge Mandalai Lamas . Joa, man kan si at de har «skviset» ut essensen av vitaliteten til scandirock-band som Hellacopters og Gluecifer, for for så å injisere det i sitt eget Mandalai Lamas-univers. Homage eller ei, Halden-gruppa har bankende garasjerock med psykedelika-vibber bankende i blodet, noe de på ny viser med «Scandinavian Boy».

Sjekk også:

Mandalai Lamas: Psykedelisk garasjerock. Mandalai Lamas – «Out of Time» (Ferske spor uke 35/2021). Mandalai Lamas – «Never Trust a Hippie» (Ferske spor uke 45/2019). Mandalai Lamas – «I Don’t Know What to Do with My Life» (Ferske spor uke 41/2019).

Mer Mandalai Lamas.

 

Sunshine Reverberation – «Light of Ray»

Mer psykeldia-vibber står Tromsø-bandet Sunshine Reverberation for. «Light of Ray» innehar hektende, groovy komp og melodiøse gitarlinjer, ca. halveis ut i låta tar de deg med på en ferd akkompagnert av kvernende riff og enda flere psykedeliske over/under-toner, og viser her en lekenhet og åpenhet vi kjenner igjen fra band som Motorpsycho. Anbefales å bli med på ferden til Sunshine Reverberation.

Sjekk også:

5 plater som har inspirert Sunshine Reverberation. Singelanmeldelse: Sunshine Reverberation – «Off The Coast». Sunshine Reverberation – «Again» (Ferske spor uke 27/2019). Sunshine Reverberation – Album: «Hive Mind» (Musikalske sidespor – uke 11/2018). Sunshine Reverberation – Album: «Sunshine Reverberation» (Musikalske sidespor – uke 18/2017).

Sunshine Reverberation – «Again» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen). Sunshine Reverberation – «Off The Coast» (Deichman: Årets album 2018, Victor Josefsen). Sunshine Reverberation – «Sunshine Reverberation» (Deichman: Årets album 2017, Bent Inge Hvitstein).

Mer Sunshine Reverberation.

 

The Dogs – «Fuses are Shorter» og «Armed and Fairly Well Equipped»

The Dogs er ute med sitt ellevte studioalbum siden debuten i 2013. Produktiv gjeng, altså. «Fuses are Shorter» er rett-frem-drivende sak med en dose scandirock-vibber. Tematikken er trøblete forhold. Formidlet med galgenhumor og, ja, tristesse. Videoen til låta er givende, selv kicker jeg ikke så ofte skikkelig på musikkvideoer, men denne blir/er en favoritt. Den sender tankene til Danko Jones‘ høydare av en video (og låt), «Baby Hates Me».

Hekter på en av de virkelige favorittlåtene mine, Turbonegros «Armed and Fairly Well Equipped», her flott covret av The Dogs. Låta er nå ute på hyllest-samleplata «Turbonegro Must Be Destroyed».

Sjekk også:

The Dogs: Mannevond sutring og høyenergisk garasjerock. Plateanmeldelse: The Dogs – «Crossmaker‎». Plateanmeldelse: The Dogs – «Swamp Gospel Promises». Låtanbefaling: The Dogs – «Are You With Him Now». Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped». Min platesamling: Kristopher Schau.

The Dogs – «Where the Man Beast Crawl» (Ferske spor uke 9/2022). The Dogs – «Try Harder» (Ferske spor uke 35/2021). The Dogs – «Meat Vulgarity» og  «The Storm» (Ferske spor uke 3/2021). The Dogs – «Monumental Times« (Ferske spor uke 11/2020). The Dogs – «The Momenth of Truth» (Ferske spor uke 43/2019). The Dogs – «Who’s Gonna Pay» (Ferske spor uke 7/2019). The Dogs – «Punk Rock Coming Through» (Ferske spor uke 15/2019). The Dogs – «Let’s Start A Riot» (Ferske spor uke 41/2018). The Dogs – «Lie to Me» (Ferske spor – uke 24/2018 og Ferske spor uke 49/2017). The Dogs – «Hindsight» (Ferske spor uke 48/2017).

The Dogs – «El Verdugo» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). The Dogs – «Post Mortem Portraits of Loneliness» og «Melt (Deichman: Årets album 2021, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette). The Dogs – «Crossmaker‎» (Deichman: Årets album 2020, Victor Josefsen).  The Dogs – «Before Brutality» og «Let’s Start A Riot» (Deichman: Årets album 2019, Victor Josefsen). The Dogs – «The Grief Manual» (Deichman: Årets album 2018, Stian Bjørnsson Hope og Victor Josefsen). The Dogs – «Death By Drowning» og «Oslo» (Deichman: Årets album 2017, Victor Josefsen). The Dogs – «You Never Loved Me At All» og «Swamp Gospel Promises» (Deichman: Årets album 2016, Victor Josefsen, Stian Bjørnsson Hope). The Dogs – «Black Chameleon Prayer» og «Don´t Let Me Down» (Deichman: Årets album 2015, Victor Josefsen, Stian Bjørnsson Hope). The Dogs – «Tears Are Voodo» og «Armed And Fairly Well Equipped» (Deichman: Årets album 2014, Victor Josefsen, Stian Bjørnsson Hope).

 

Forgetaboutit – «Predators of Greed» og «Eternity»

Hvordan føles det å lage et knall album også når det ikke skikkelig ut? Det er så mange norske band som har laget knall låter (også album) i løpet av de årene vi har drevet med Deichman musikk, og noen av disse er bare kjent for en engere krets. Utøverne reagerer nok forskjellig på det, noen er topp fornøyd med å få ut musikken, at den er tilgjengelig for folk. Og det kan jo ende opp med kultstatus, som kan være vel så verdifullt som noe annet! Uansett, det jeg  vil frem til er at så mange som mulig bør sjekke den nye plata til Forgetaboutit. Den er kramgod. Har lyttet mye på den de siste dagene. Det syder av liv ut av rillene (eller strømmetjenesten) på plata titulert «Sometimes It Just Means Forgetaboutit». Hektende skate-aktig punk med nikk til Bad Religion og Leatherface kan ikke feile. To andre låter fra plata er omtalt i den første linken under. Bandcamp.

Sjekk også:

Forgetaboutit – «Apologize» og «This Is No Lifet» (Ferske spor uke 20/2023). EP-anmeldelse: Forgetaboutit – «The Resurrection Of Everything». 5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad I Forgetaboutit.

 

The Mansters – «The Wall» og «Underdogs»

‘De fjerner alt overflødig fra låtene! Drit tøft! (Kommersielt ikke så lurt)’, The Good The Bad And The Zugly fra intervjuet: – Vi kan pønk! (TGTBTZ har for øvrig  en splitt 7″ (2021) med The Mansters, Rumblin’ Retards og FORK utgitt på Fysisk Format). Ja, de har flere veldig korte, kjappe og eminente låter på dette nye albumet, EP’en «Your Scene» og på alt de har gitt ut. «Mainstream» fra «Your Scene», varer kun i 35 sek (!), er vel den korteste låten deres, og på plata «Lesson In Giving Up» (bra tittel) er det en låt, «Panicboy», som nesten er like kort, 40 sek. En av de lengste låtene er «The Wall», i likhet med  «Mainstream», knall popppunk. At de kan sin popunk er ikke så rart, Tønsberg-gjengen har med «tidenes beste poppunk- band», Screeching Weasel, med i 5 plater som har inspirert Jan Henrik Roaldseth i The Mansters. Knall postpunk, ja, og man kan muligens også skimte Leatherface i det fjerne i «The Wall»-horisonten (muligens bare i mitt hode), bortsett kanskje fra det sårbare, romantiske i noen av låtene til de folka. I «The Wall» av  The Manster er det nesten en hjerteskjærende desperat stemning som råder.Tar med en mer ren hardcore-sak også, «Underdogs». 

Sjekk også:

5 plater som har inspirert Jan Henrik Roaldseth i The Mansters. The Mansters – «The Entertainer» og «Work» (Ferske spor uke 11/2023). The Mansters – «Your Scene & «Mainstream» (Ferske spor uke 14/2019). The Mansters – «Ebola» (Ferske spor uke 15/2019).

 

Takomaha – «NO_CLIP»

‘Deichman musikk ble fascinert da vi fikk høre de første tonene av støy og suggererende droning på indie, hardcore og undergrunnssenteret til platebutikken Tiger og distributøren Diger. Det var noe rått, uferdig, men samtidig vakkert som tiltalte sterkt. Noen måneder, eller var det uker senere, hadde vi sett bandets releasekonsert på Ingensteds og skaffet oss vår nødvendige brukerdokumentasjon med lokal støyrock’, slik innledes intervjuet vi gjorde med gruppa i fjor. Her er den nye singelen «NO_CLIP», og de skuffer ikke, det er kraftfullt og mektig  – med suggerende støyfull dissonans (lytt fra 1:33 og stykke utover).

Sjekk også:

Takomaha – «Takomaha» (Deichman: Årets album 2022, Jan Olav Glette). Takomaha: Spenstig støyrock og dronepop. Takomaha – «An Introverts Guide to Success» (Ferske spor uke 46/2022). Takomaha – «Lonestar» (Ferske spor uke 39/2022).

 

Sleep Kicks – «Exodus» og «Hall of Shame»

Da er Oslobandet Sleep Kicks ute med debutalbumet «The Afterdrop». En låt som «Silencer, for å ta et eksempel, er vakker melankolsk – og deilig å høre at bassen tar sin tilmålte plass – slik vi har å lærte å kjenne Interpol når de er i det moduset. At de dype følelsene er på plass er det ingen tvil om. Det er bare å nyte den svalende melankolien. Som jeg nevnte forrige gang Sleep Kicks gjestet Ferske spor så sendes tankene til band som Interpol, Editors (særlig de første albumet) og The Cinematics, og jeg kan hekte på tidligere band som Echo & The Bunnymen (tidvis de tre første albumet) og The Sound (hovedsakelig albumet «From the Lions Mouth»).

Det er vanskelig å bare velge et par låter siden albumet er jevnt bra, jeg har jo allerede nevnt «Silencer, og kunne f.eks. valgt «No Chains» pga. måten de så skamløst har kjørt på med koringene, ikke et så vanlig grep i denne sjangeren, dessuten nikker de attpåtil litt til  New Order. Og mørke og engergiske «Orbiting» bl.a. gir de riktige assosiasjonene til Joy Divison. Jeg velger intense «Hall of Shame» med det typiske post-punk-hektende riffet (ment som et kompliment), og «Exodus» som på en måte innehar nesten alle ingrediensene i de andre låtene nevnt her. «The Afterdrop» er enda et sterkt norsk album utgitt i år. Bandcamp.

Sjekk også:

Sleep Kicks – «Words in Vain» (Ferske spor uke 11/2023). Sleep Kicks – «Hall of Shame» (Klubbdagen Øya 2022 – anbefalinger).

 

Team Me – «The Apple of Mye Eye»

Team Me har sluppet en ny singel, og annonserer samtidig at de den kommende høsten, 8. september, kommer med et ferskt album, «Return to the Riverside», kun halvannet år etter forrige albumslipp. «The Apple of My Eye» er en klassisk ‘love song’: ‘Låta handler om at føle seg alene i verden inntil du finner din allierte – en venn, en hund eller en kjæreste. Plutselig er det dere to mot resten av verden!’, forteller Marius Drogsås Hagen. Rent musikalsk er det ekko av klassiske 60’s-pop-grep og popsymfoni og livgivende indie. «The Apple of My Eye» viser at det går an å ikke bare følge opp fordums bragder, men ta noen steg videre, for dette lyder mer umiddelbart, når det er sagt, liker jeg det beste de har gjort tidligere like godt.

Sjekk også:

Team Me – «Green Crystal Rain on a Star» (Ferske spor uke 9/2022). Team Me – «Into the Wild» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette ). Øya 2015 – Team Me: Festlig nok. Hva får du hvis du blander Kjartan Fløgstad med Marius fra Team Me? Team Me – «F is for Faker». Team Me – «Female Lead EP». Team Me -Dear SIster. Mer Team Me.

 

Sad Chloë – «Dilly-Dally in the Sadness of the Sun» og «Bug Crush»

Tredje låt ut fra det kommende Sad Chloë-albumet «Sunflower Junkie» heter «Bug Crush». ‘Støyete og full av fuzz og vreng, men fortsatt melodisk og catchy’, skriver bandet/labelen. Yes, tenk deg versene til tidlig Mudhoney ‘a la «Touch Me I’m Sick» parret med intens 90-talls-(eller tidløs)-indie. Ikke tolk Mudhoney-låt-referansen bok(hør)stavelig, vel, likhetstrekk er det jo, men kunne like så godt valgt hundrevis andre låter fra andre tidsepoker, poenget er, dette er en relativt tungt og fuzz-tøft i samklang med intens indie. Denne og de to andre låtene fra det kommende albumet, «Reverse Rabbit» og «Snail», lover meget bra.

I dag kom fjerde og siste låt i rekken fra Sad Chloë denne våren, før albumet «Dilly-Dally in the Sadness of the Sun». I presseskrivet står det: ‘En svevende låt som blir drevet inn i «dreamgaze»-verdenen av trommemaskin og kassegitarer’, Uno Møller forteller: ‘«Dilly-Dally» ble til fordi vi rett og slett hørte for oss at her begynner det med tørr trommemaskin, som blir til noe svevende. En klassisk «ligge på bakken og se på skyene»-låt, om å føle seg alene og oversett’. Enig med Uno, og låta passer særlig fint nå som det er sommer. Bandcamp.

Sjekk også:

Sad Chloë – «Snail» (Ferske spor uke 20/2023). Sad Chloë – «Sad Sunday» (Ferske spor uke 11/2021).

 

Bellman – «Hurricane»

Bellman aka Arne-Johan Rauan har sluppet ny singel. Den heter «Hurricane», og her synges det på engelsk. De to forrige singlene hans var på norsk. Recap: I fjor kjørte vi videopremiere Bellman sin aller første singel på norsk «Mister Taket». Fredag 17. februar 2023 kjørte vi låtpremiere på hans andre norskspråklige singel «Tapte Da Jeg Ble Stor». «Hurricane» skulle egentlig være med i forrige Ferske spor, men det rakk jeg ikke, så tar den med denne gang. Jeg har kommet med mange godord om Bellman, her følger noen flere. Helt siden han debuterte med «Mainly Mute» i 2009 har han komponert den ene bra drømmepop/indie-låta etter den andre, egenartede låter, som på fjorårets plate «Melantonin Chronicles», som jeg kåret til et av 2022s beste album, et album som burde fått mye, mye mer gehør enn det fikk, men det er aldri for sent, så ta mange lytt. ‎«Hurricane» er enda en sikker vinner signert Bellman. Video.

Sjekk også:

Bellman – «Melatonion Chronicles» og Bellman – «Mister Taket» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Låtpremiere: Bellman – «Tapte Da Jeg Ble Stor»Videopremiere: Bellman – «Mister Taket». Bellman – «Tapte Da Jeg Ble Stor» (Ferske spor uke 11/2023). Bellman – «Mister Taket» (Ferske spor uke 39/2022). Bellman – «Let Somebody in (369)» (Ferske spor uke 18/2021 Bellman – «Just Like A Dream» (Ferske spor – uke 23/2018)

My Brother’s Pants – «Everywhere» (Ferske spor uke 46/2022). Låtpremiere: My Brother’s Pants – «Everywhere».

 

Death By Unga Bunga – «Camouflage»

‘Mannsrollen er et tilbakevendende tema på Bunga-boys  epos «Heavy Male Insecurity» (2021). Dette gjelder ikke minst på «Modern Man», som har æren av å være første av flere doseringer av lykkepiller. Det er litt av en måte å kickstarte albumet på, snakk om statement’, skriver David Jønsson i en utgave av Ferske spor i 2021. På årets nye låt «Camouflage» fortsetter Death By Unga Bunga å utforske den moderne mannsrollen med alle utfordringer og usikkerheter den fører med seg, både musikalsk tematisk er det en logisk videreføring fra «Heavy Male Insecurity». Det er nesten en klisjé å skrive omtrent det samme om hver Unga Bunga-låt vi omtaler, en positiv klisjé vel og merke: På «Camouflage» spiller Death by Unga Bunga fortsatt førsteklasses powerpop  med spenstige riff og fengende melodiføring. Bandcamp.

Sjekk også:

Death By Unga Bunga «My Buddy and Me» og » «Heavy Male Insecurity» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Death By Unga Bunga – «Not Like the Others» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). Death By Unga Bunga – «Juvenile Jungle» (Deichman: Årets album 2016, Victor Josefsen). Death By Unga Bunga – «Tell Me Why» (Deichman: Årets album 2015, Victor Josefsen). Death By Unga Bunga – «Stare At The Sun» (Deichman: Årets album 2013, Victor Josefsen).

Death By Unga Bunga – «Modern Man» (Ferske spor uke 6/2021). Death By Unga Bunga – «Live Until I Die» (Ferske spor uke 43/2020). Lokoy Ft. Death By Unga Bunga – «Choose Your Daddy Wisely» (Ferske spor uke 25/2020). Death By Unga Bunga – «Trouble» (Ferske spor uke 33/2020). Death by Unga Bunga – «Not Like the Others» (Ferske spor uke 21/2020). Death By Unga Bunga – Album: «So Far So Good So Cool» (Musikalske sidespor – uke 19/2018). Death By Unga Bunga – «Cynical» (Ferske spor uke 13/2018). Death By Unga Bunga – «Soldier» (Ferske spor uke 5/2018).

Death By Unga Bunga – «So far, So cool, So good« (Posterboys: 10 beste powerpopalbum). Death By Unga Bunga anbefaler 5 låter du trenger når noen stikker fra deg Death By Unga Bunga – «Fight!», Death By Unga Bunga – «Lady Fondue», (video), Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga: «Pinapple Pizza». Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga – «Juvenile Jungle. Death By Unga Bunga på ParkteatretVideoanbefaling: Death By Unga Bunga – «Hallucination Generation (Take Me Home)». Videoanbefaling: Death By Unga Bunga – «Feel Alright». Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga – «The Kids Are Up to No Good». Death By Unga Bunga på Øya 2012 – brillefin fremvisning.

 

The Christians – «Shitfaced»

26. mai kom 2023: «Pønk I Norge»-samleren på Fucking North Pole Records. På den er det Oslobaserte punkbandet The Christians‘ «Shitfaced», så den gjør comeback på spillelista. Låta er opprinnelig utgitt i fjor. The Christians har holdt på i overkant av ti år. I desember 2020 var de tilbake med singel og video, «Adjusting Conclusions», en drivende rett-frem punklåt – har sans for den energiske vokalen – etter nettopp nesten 10 år siden forrige utgivelse. De ga også ut albumet «Goes With Saying» i 2022, her er begge disse to låtene med. Denne plata er så in your face, straight to the point & over stokk og stein punk (her ment positivt) uten dikkedarier. Jada, det ble en del engelske utrykk her, men slik ble det.

Sjekk også:

The Christians – «Shitfaced» (Ferske spor uke 17/2022). The Christians – «Adjusting Conclusions» (Ferske spor uke 3/2021).

 

Perry Dear & The Deerstalkers – «Tip Top»

‘I dag er det en betydelig mengde band som spiller garasjerock. I tillegg er det en håndfull grupper som spiller «Merseybeat» og enda færre «Shadows instrumentalband». Og så er det Perry Dear & The Deerstalkers, som fokuserer på instrumentalens gullalder rundt april 1962 til desember 1963, da instrumentalmusikk med seks-strengs bass som soloinstrument slo seg opp (for en stakket stund) som en utfordrer til mer konvensjonell Mersey Beat og Shadows-aktig musikk’, som det står på hjemmesiden til labelen Soundflat Record, som har gitt ut den nye plata deres «Oh dear!».

Jeg har stor sans for de norske feinschmeckerne Perry Dear & The Deerstalkers, som Lars Junge skriver i Plateanmeldelse: Perry Dear & the Deerstalkers – «Thunderthrill», «Play the Cruel Sea and Other Favourites» «Mod Bod, Night Cry»: ‘Et usedvanlig utstudert konsept dette her altså. Detaljnivået er nesten til å få anfall av. Dette er nerding på et nivå som transcenderer det aller, aller meste, for ikke å si alt annet’. Det hele er så gjennomført og full av sjarm, ikke minst er selve låtene gode, dessuten blir jeg svært inspirert til å sjekke ut mye av originalmusikken fra denne perioden. For øvrig anbefales å sjekke Soundflat Records, der er det mye gull, og en virkelig innbydende (kul layout) å browse gjennom, feinschmeckere de også. Bandcamp.

Sjekk også:

Perry Dear & The Deerstalkers – stilsikker feriemusikk. Perry Dear & The Deerstalkers – «The End» og «Little Baby» (Ferske spor uke 20/2023). Perry Dear & The Deerstalkers – «Cortina» (Ferske spor uke 27/2020). Perry Dear & the Deerstalkers – «Mallorca Inn» (Ferske spor uke 23/2020). Perry Dear & The Deerstalkers – «Cannonade» og «Theme From a Summer Place» (Ferske spor uke 51/2019). Plateanmeldelse: Perry Dear & the Deerstalkers – «Thunderthrill», «Play the Cruel Sea and Other Favourites» «Mod Bod, Night Cry». Perry Dear & the Deerstalkers – «Six-String Holiday» (Deichman: Årets album 2020, Victor Josefsen).

The Indikation – «In Terms Of..».

 

Autonomie – «Nuclear Death»

På vestkysten er det en øy, Hundvåg, som huser disse unge og forbanna 16-18 åringene. «Nuclear Death» er Kvelertak-favorittene Autonomie sin debut-EP «No Peace, Only Violence», som ble sluppet 9. juni. Autonomie forteller: ‘EP’en vår er helt enkelt en rekke låter om vold og sinne mot de undertrykkende høyresidepolitikerne som styrer verden! Hva mer er det å si?’. 3 av låttitlene på EP’en, «Doomsday», «Krigspatriot» og «Nuclear Death», oppsummerer den skumle tiden vi er inne i nå. Og det rå hardcore/metal-uttrykket (tenk hardcore punk dyppet i Slayer) deres viser at Autonomie har noe å fare med. Bandcamp.

 

Aggie Frost –   «Nattebyen» Mörmaid remix og Mind over MIDI reshape

Tromsø-baserte Aggie Frost kom med albumet «Perlemor» i fjor, der skisserer hun  portretter av kvinner som har alle muligheter, men som går seg vill i sine for høye krav til seg selv. Perfeksjonisme og overtenking kombineres med angsten for at alderen tar igjen deg, noe som gjør lengselen etter eskapisme og det bekymringsløse livet stadig sterkere. «Perlemor» er en del av et større prosjekt, hvor tekst, filmer og sanger flettes inn. Hun har fulgt opp med en serie remikser av låter fra albumet, gjort av navn som Biosphere, Kohib, Maud, Third Attempt og Karolinski. Det er to remikser av låta «Nattebyen» gjort av Mörmaid (Live Sollid Schulerud) og Mind over MIDI (Helge Tømmervåg). Aggie Frost: Bandcamp.

Apropos Mind over MIDI, det er kanskje litt vanskelig å holde tråden i hva som er nytt og «gammelt» siden Helge Tømmervåg driver og gir ut eldre ting digitalt parallelt med nye ting både på hans egen label Berserk Fabrik og på andre små labler rundt omkring, men nå ganske så nylig har han remikset «This is s Photograph» av Kevin Morby, og altså remikset «Nattebyen» hvor han har manet frem økende storbystemninger. Mörmaids remiks er lekker. Sjekk Mind over MIDIs bandcamp for utgivelser og følg med på hans facebook. Mörmaid: Bandcamp.

Sjekk også:

Aggie Frost – «Bølge» (Ferske spor uke 21/2022). Aggie Frost – «Film» (Ferske spor uke 4/2022). Aggie Frost – «Gir dæ min morra» (Ferske spor uke 11/2021). Aggi Frost – «Tidløs» (Kohib Remix) og «Stille» (Ferske spor uke 43/2020). Aggie Frost – «Tidløs» (Ferske spor uke 26/2020). 5 plater som har inspirert Aggie Frost.

Mind over MIDi – «Surrender» og «Offgrid 4» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Mind over MIDI – «Moloen og fyret» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). Mind over MIDI: Vemodig ambient bestillingsverk fra jubilerende artist. Mind over MIDI – «Absence» og «Surrender» (Ferske spor uke 46/2022). Mind over MIDi – «Offgrid» (Ferske spor uke 28/2022). Mind over MIDI – «Transistor Rhythm» og «Elektrical Aktivity» (Ferske spor uke 23/2022). Stein and the Fury, Mind over MIDI remiks – «Under the Leaves» (Ferske spor uke 23/2021). Mind over MIDI – «Fredelig landskap» (Ferske spor uke 35/2020).

Mörmaid – «Drift» (Klubbdagen Øya 2022 – anbefalinger).

 

KG STAVE featuring Mark Steiner – «World’s Gone Mad»

Det var under pandemien i 2021 utøveren KG Stave og produsent Mark Steiner møttes. KG STAVE ga ut singelen «Starfish» høsten 2015 og debutalbumet «Dreams & Fairytales» året etter. Singelen «Better Version», produsert av Gisle Torvik, ble sluppet i mars 2022. Og i 2013 ga hun ut boken «Den som synder, sover sjelden», og som kunstner har hun hatt en rekke kunstutstillinger opp igjennom årene. Mark Steiner er nok kjent for de fleste som leser Deichman musikk. Uansett, han er mest kjent som utøver i New York, og har bodd i Oslo siden 2002. Han har spilt med en rekke musikkprosjekter og turnert mye i Europa, USA, Australia og på Island. Nylig kom han med singelen «Black Hole», som er også tittelen på LP-utgivelsen til bandet Mark Steiner & His Problems som forventes høst 2023. «World’s Gone Mad» er en sang om indre frustrasjoner og håp. En smekker låt med schwung. KG STAVE: Bandcamp. Mark Steiner: Bandcamp.

Sjekk også:

Line Saus med Steiner på vokal – «Six Feet Under» (Ferske spor uke 18/2020). Mark Steiner & His Problems (Musikkfest Oslo 2016 – vi anbefaler disse utøverne). Etter en vekkelsessamtale med Mark Steiner, som han stod på scenen sammen med under Buktafestivalen 2019, ble det bestemt: ‘Nå gjør jeg det faen meg sjøl!’ (Fra Hvem er Yearn Lydom?).

 

Ole Kirkeng – «Stupid Questions»

Her sakser jeg fra presseskrivert, men står for hvert ord: Fredag 16. juni slipper Ole Kirkeng den første singelen fra det kommende debutalbumet «Still Not Lost». Singelen «Stupid Questions» er en umiddelbar perle av en låt, som nikker til både countrymusikken og indie-sjangeren, og er med på å øke forventningene inn mot albumet som slippes 8. september. «Still Not Lost» er spilt inn og produsert sammen med Geir Sundstøl. Bandcamp.

Sjekk også:

Ole Kirkeng – «Double Shift» (Ferske spor uke 48/2020). 5 plater som har inspirert Ole Kirkeng. Konsertanmeldelse: Bunnsolid og tander Courtney Marie Andrews (Ole Kirkeng spilte bass).

 

Valleypolicella – «Easily»

Det Oslo-baserte indiebandet Valleypolicella følger opp sitt fantastiske debutalbum med en sommerlig perle av en poplåt, smekkfull av myke fuzzgitarer, skamløse vokalharmonier og klisterrefreng (teksten er ikke akkurat er sommerlys). Den kommer garantert også på sommerspor-spillelisten som vi publiserer i løpet neste uke.

Sjekk også:

Valleypolicella – «Met a Girl» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Valleypolicella – «Met a Girl» og «Prison Tattoo» (Ferske spor uke 39/2022).

 

Bikelane – «What Do You Want Me To Say»

Ny singel fra Oslo-baserte Bikelane med «tittelen What Do You Want Me To Say» på Bandit Media. De spiller indiepop/rock med assosiasjoner til 90- og 00-tallet. Melodiøst med stort refreng, props til gitaristen(e). Bandcamp.

 

Mayflower Madame – «Dresden»

Mayflower Madame har utgitt en ‘Deluxe Version’ av deres forrige album «Prepared for a Nightmare», som jeg kåret til et av 2020 beste , med 5 nye låter. De har også laget en stilistisk og stilig video til en låtene, «Dresden». Om de 5 låtene forteller Mayflower Madame: ‘Å ta det endelige valget av sanger for et album er alltid vanskelig. Dette er de fem sangene som ikke kom med i originalversjonen av «Prepared for a Nightmare», ikke fordi de var svakere, men fordi de ikke passet helt inn. Alle ble imidlertid ansett som for gode til å forbli uutgitt og sammen viste de seg å være en veldig passende epilog til albumet’. Meget bra at låten «Dresden» også er tilgjengelig, fordi den er like bra som det beste Mayflower Madame har gitt ut før. Dette er  lyden av en berusende kveld på byen der et tilfeldig møte forandrer livet ditt for alltid. Psych-wave møter drømmepop, alt svøpt i røykfylt atmosfære og nattlig romantikk. Bandcamp.

Mayflower Madame: Psych-noir med skimrende støy. Video: Mayflower Madame – «Ludwig Meidner». Video: Mayflower Madame – «Vultures». Video: Mayflower Madame – «Before I Fall». Plateanmeldelse: Mayflower Madame «Observed in a Dream». Singelanmeldelse med video: Mayflower Madame – «Weightless». Mayflower Madame: Video / 2-spors kassettsingel. Mayflower Madame – intens besettelse og gjærende personlighetssplittelse.

Mayflower Madame – «Ludwig Meidner» (Ferske spor uke 14/2020). Mayflower Madame – «Vulture» (Ferske spor uke 6/2020). Mayflower Madame – «Premoniton» (Ferske spor uke 21/2018). Mayflower Madame – «Drown» (Musikalske sidespor – uke 13/2017).

 

El Caco – «Oxygen Loss» og «Uncelebrate»

‘El Cacos album «Uncelebreation» låter forbausende friskt. Preget av en intuitiv, naturlig kraft bergtar de catchy riffene lytterne fra første stund. Dynamisk og foroverlent. Dette er rock en har lyst til å oppleve fra en konsertscene, og som passer til å klirre i ølglass til. Melodiene sitter løst, og de rocker både hardt og godt. Rockelyrikken er mørkere, og rommer tyngre materiale’, skriver Jan-Olav Glette i introen til intervjuet vi nylig gjorde med bandet. Her får dere to til sterke låter fra albumet: «Oxygen Loss» og «Uncelebrate». Bandcamp.

Sjekk også:

El Caco: Tap og energifylt rock. El Caco – «The Taste Of Wine» (Ferske spor uke 20/2023). El Caco – «All in Favour» (Ferske spor uke 11/2023). El Caco på Rockefeller. Tons of Rock 2016 i bilder – Del 2 (inkludert El Caco).

 

TNT – «Everyone’s A Star» og «As Far As The Eye Can See» 

Torsdag 22. juni  kl. 14:00–16:00 må du få med deg dette på  Deichman Bjørvika: TNT: Albumlytt med Ronni Le Tekrø, Morten ‘Diesel’ Dahl og Tony Harnell.

Jeg sakser fra eventet: Vi varmer opp til Tons of Rock med klassikeren «Tell No Tales» (1987). Dagen før TNT entrer scenen på Ekebergsletta setter Ronni Le Tekrø, Tony Harnell og Morten ‘Diesel’ Dahl seg sammen med lytteklubbvert Kent Horne, for å fortelle historiene rundt albumet, musikken og bandet. Deretter hører vi gjennom hele skiva på et lydanlegg i audiofil verdensklasse. Billettene blir tilgjengelig én uke før samtalen, torsdag 15. juni kl. 08:00. Bestill her. Les mer i eventet.

Her er «Everyone’s A Star» og «As Far As The Eye Can See» fra albumet «Tell No Tales», låtene er jo ikke særlig ferske, men på Deichman  Bjørvika kan du lytte på Duet Audios veltempererte finlydanlegg torsdag 22. juni, og da hører du kanskje detaljer du aldri har hørt tidligere. Velkommen!

Sjekk også:

Tons of Rock 2017 – Fotoreportasje Del 1 (inkludert TNT).

 

Hot Rod T – «Spellbound Hellhound»

Henrik Horge var vokalist i Hot Rod T og har sluppet bok om bandets plate «Cruisin’» (1999) i Norske albumklassikere-bokserien. Boka gir gode forklaringer på begrepet rockabilly og norsk genrehistorikk +++. Vi intervjuet Henrik Horge om boka, det norske rockabilly-miljøet m.m.: Lokal rockabillyhistorie fortalt av bandet Hot Rod T selv. Intervjuet anbefales virkelig, det samme med bl.a. denne Hot Rod T-låta, «Spellbound Hellhound» fra plata. Det lyder mer enn Tuff Enuff, for å igjen sitere låttittelen til The Fabulous Thunderbirds (er tidligere sitert bl.a. her: Verden trenger ny rock. De Marvells tar jobben).

 

The Leroi Brothers – «Are You With Me Baby (Say Yeah)»

Og etter å ha desket det nevnte intervjuet Lokal rockabillyhistorie fortalt av bandet Hot Rod T selv sendte jeg en mail til Henrik Horge og spurte om han hadde hørt The LeRoi Brothers’ «Check This Action!» (1983), et ypperlig album med rockabilly-influenser og mye annet, der noen av favorittlåtene mine er «Are You With Me Baby (Say Yeah)», «Big Time Operator» og tittelsporet «Check This Action». Henrik svarte: ‘Ja, den LeRoi Brothers-plata er bra. Jeg spilte faktisk «Are You With Me Baby (Say Yeah)»live med Vidar Busk i et rockabillyprosjekt en gang. The Exoticats het vi i noen få uker 😅’. Albumet feier dessuten 40-årsjubileum i år, så da må låta med i mer eller mindre Ferske spor!

 

Jørund Vålandsmyr & Menigheten – «Rett på livet»

Jørund Vålandsmyr & Menighetens album «Mellom Eydeshavn og Hedemora» utforsker synthesizerens kraft og muligheter, og prøver også seg på litt lysere musikalske farvann enn det vi ble kjent med på «Til Dere Som Er Lykkelige», som fikk Spellemannprisen i klassen country i 2019, og den bekmørke oppfølgeren «Hvite Dager, Mørke Kvelder» fra 2020. Men melankolien er aldri veldig langt unna denne gangen heller’, slik innleder Jan-Olav Glette intervjuet vårt med Jørund Vålandsmyr som vi la ut 1. juni. Et eksempel på at melankolien aldri er langt unna er «Rett på livet», Jørund forteller: ‘Det er to ganger i løpet av skiva jeg har (nesten) kommet på gråten, gitaren til Jørn i «Rett på livet», og miksingen til Silje. (Huleboer, red.anm.) Hun har gjort noen små ting som hever låtene og spesielt en detalj som rispet litt i tårekanalen min’. Bandcamp («Til dere som er lykkelig»).

Sjekk også:

Jørund Vålandsmyr & Menigheten – «Strendene i Barmouth Wales» (Ferske spor uke 11/2023). Jørund Vålandsmyr & Menigheten – «Du vet» (Klubbdagen Øya 2022 – anbefalinger). Mer Jørund Vålandsmyr & Menigheten.

 

Linda Vidala, Ida Maria – «UTESTEMME»

Trenger du studio? Hver fredag kan du få hjelp av rapper, produsent og lyddesigner Linda Vidala til å spille inn, få feedback på tekster, lære deg mixing eller lage beats. Passer for alle, uansett om du er helt fersk eller har vært i gamet en stund. NÅR: Fredager klokka 17. – 22. HVOR: Deichman Bjørvika. Lydrom 1, i 3 etg. Gratis – rusfritt. For mer info:ungdom@deichman.no. @ufo.ungforoslo.

K Linnea Backe intervjuet nylig Linda Vidala, og her forteller hun om utfordringer som kvinne i hiphop-miljøet, hvem som har inspirert henne og tips til unge artister. Les intervjuet her: Linda Vidala.

Linda Vidala om låta ««UTESTEMME» i intervjuet vårt: ‘Jeg har også nettopp sluppet låta «UTESTEMME» som jeg har gjort med rockelegenden Ida Maria. Denne hyller kunstnerisk frihet og sosial ulydighet, noe jeg syns er viktig at kunstnere aldri slutter med. Vi må tørre å gå mot strømmen, vi må tørre å snakke om tabubelagte temaer, og vi må tørre å være oss selv. Det er lett og bli påvirket av hvordan alt skal være så «perfekt» i dagens samfunn, men alle vet jo at livet ikke alltid er en dans på roser. Jeg tror det er viktig å vise livets ulike sider, og vise at dette glansbildet egentlig bare er en fasade’.

Treffende lyrics med en dose humor.

 

Days Of August – «Feathers» og «1989»

Days Of August har sluppet én ny singel hver måned siden mars og har begynt forberedelsene til «Postcards», som slippes 15. september. Her er deres siste singel «1989», som ble sluppet i mai. Følelsesladet lavmælt pop med høy melodiføring. Tar med den nye singelen «Feathers», ute i dag fredag 16. juni. Mer fokus på stemninger enn «1989», fin den også.

 

Per-Otto Oppi Christiansen

Civic -«Fly Song» 

Som en Lada og Alfa Romeo som tungeskysser! Melbourne-kvintetten er ute med ny skive: «Taken By Force». De debuterte med skiva «Future Forecast» i 2021, og serverer klassisk melodiøs punk med masse energi omtrent slik ditt punke-øre vil ha det. Platen er produsert av selveste Rob Younger (Radio Birdman) og låter sånn passe rufsete, men med begge bena godt plassert i medlemmenes begeistring for hardcore-light og tradisjonell punk.

Sjekk også:

Civic – «Chase the Dragon» (Ferske spor uke 20/2023). Civic – «Blood Rushes» (Ferske spor uke 11/2023). Civic – «Radiant Eye» og «Tell the Papers» (Ferske spor uke 48/2021).

 

The Chats – «Panic Attack»

Hockeycut har aldri vært hippere. Norgesaktuelle The Chats spiller «3-greps punk» med så mye selvironi og sjarme slik at det ikke blir parodisk. Selvfølgelig har fjorårets plate en akademisk tittel: «Get Fucked». Hva får vi da? Det er tight, bedre spilt og tøffere produksjon – men stadig like enkelt som på de foregående platene. Men det er noe befriende i det enkle.

Sjekk også:

The Chats: Svett pubpunk.

The Chats – «Get Fucked» (Deichman: Årets album 2022, Jan-Olav Glette). The Chats – «The Clap» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). The Chats – «Dead On Site» (Ferske spor uke 35/2022). The Chats – «AC/DC CD» (Ferske spor uke 48/2020). The Chats – «Drunk n Disorderly» (Ferske spor uke 14/2020).

‘I Australia er det dog band på band som spiller rock and roll i 2022. Amyl and the Sniffers, Stiff Richards, Civic, Dune Rats, Skeggs, Disco Junk, The Chats, og Cosmic Psychos lever, og lista fortsetter’. (Fra intervjuet: Kosmik Boogie Tribe: Boogierock med løssnipp). ‘The Chats f.eks. er fryktelig gøy’. (Fra intervjuet: Gringo Bandido: Gunk Punk fra Halden). Mer The Chats.

 

nonne- «Ikke normal»

Sløy svevende drømmerock. At Tromsø har en allsidig musikkscene, er ingen nyhet. Duoen Nonne er glade i gode suggererende melodier. Fet lyd, repetitiv psykedelisk rock, lytt til nyeste skive «Omf!». Her får du, klokkeklar produksjon, drømmevokal, funky tromming og overbevisende gitarriffing. Stort pluss at de synger på norsk – selv om de høres engelske ut. Bandcamp.

 

Rosa Faenskap – «Paradis»

Mer sinna enn sinna! Et annet «nytt» norsk band – hvor en kan bli rimelig svimmel hvis en skal prøve å putte dem i bås – er Rosa Faenskap. Bra navn. Hva skjer hvis du lager suppe på black metal, post-rock og hardcore punk med elementer av progressiv metall og en klype shoegaze? Rosa Faenskap. Lytt sjæl, du vil bli overrasket.

 

Ary – «Himalayan Road» og «Angels Among Us»

Lyden av popmusikk med sjel. Må ha med litt norsk elektropop på listen også. Kolbotn-jenta – som undertegnede først ble kjent med gjennom den supre låten «The Sea» fra serien «Nobel» – er noe av det mest særpregede vi har på kvinnesiden for tiden. Ikke bare er stemmen silkemyk og karakteristisk, musikken er både drømmende, rytmisk, mikset på en overbevisende måte – helt i tidsriktig sound.

Sjekk også:

By:Larm 2016 – Ary.

 

Spoon – «Wild»

Med gode kort på hånden. Nok et norgesaktuelt band. Texas-rockerne slapp sin glimrende skive «Lucifer on the Sofa» i 2022. Siden de spiller i Oslo 15.06 tar vi dem med. Dette er deres 10.ende skive på ca. 30 år, de er ikke akkurat superproduktive, men du verden så flott det låter. Dette minner til tider om Primal Scream, Supergrass og våre egne King Midas. Bortsett fra at de gjør det på sin egne måte. Visste du forresten at bandnavnet stammer fra en låt med det tyske bandet Can?

Sjekk også:

Spoon – «The Hardest Cut» (Ferske spor uke 45/2021).

 

Girls IN Synthesis – «I know No Other Way»

Se opp for disse! Den Londonbaserte trioen serverer mørk øs pøs apokalyptisk post-punk. De er skitne som Idles, mørke som Protomartyr og skumle som Killing Joke. Go England!

 

The Amorphous Androgynos – «Ephidrena»

Computer-innovatører med sans for matematikk. I disse dager har vi et aldri så lite jubileum, det er 30 år siden den glimrende eksperimentelle elektroniske duoen slapp «Tales of Ephidrina» Har du ikke hørt den, er det aldri for sent.

 

Damokles – «The Nerve Tatoo»

Mens vi venter på 2.skiva. Oslobaserte Damokles legger på ingen måte skjul på sin oppvekstmusikk. De har tidligere covret bl.a. Depeche Mode og The Cure, det sier vel sitt. Og her har de covret Motorpsycho. Men de har funnet sin egen sti, dette er mørkere, mer dystopisk og hardere. Damokles er produktive og allsidige post-punkere og har enten en fortid eller er medlem av band som This Sect, Dunderbeist, Kite, Melkeveien, Contrarian, Stonegard, Endtimers, ZAP mfl. Bandcamp.

Sjekk også:

Damokles – «Nights Come Alive» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen).

Damokles – «Miniature Gardens» (Ferske spor uke 13/2022). Damokles – «Carry or Crush» (Ferske spor uke 4/2022). Damokles – «Bodies Get Bored» (Ferske spor uke 41/2021). Damokles – «Ms. Misanthropy»  (Ferske spor uke 3/2021)- Damokles – «Dead Don’t Care» (Ferske spor uke 23/2020),  Damokles – «Our Special Touch» (Ferske spor uke 17/2020). Damokles – «It’s Closing Time» (Ferske spor uke 11/2020).

Oslo-baserte Damokles med jækla sterk debut.

 

Ghost – «Phantom of the Opera»

Dette kunne blitt skikkelig skummelt. Kanskje ikke like nifst som hvis Marion 5 skulle spille Motörheads «Bomber», men spennende er det uansett. Men svenske Ghost klarer faktisk å gjøre min favoritt Maiden-låt om til sin egen – med ydmykhet og respekt. It sure rocks!

Sjekk også:

Ghost – «Seven Inches of Satanic Panic» (Tilbake til musikkåret 2019).  Ghost – «Prequelle» (Tilbake til 2018 – årets album).

 

PJ Harvey – «I Inside The Old I Dying»

Rykende fersk låt fra den britiske multiinstrumentalisten. Nok en flott lavmælt ballade-ish som befester hennes posisjon som dronningen av engelsk alternativ rock.

PJ Harvey – «A Child’s Question, August» (Ferske spor uke 20/2023). PJ Harvey – «Send His Love to Me» (Demo) (Ferske spor uke 38/2020). Øya 2016 – PJ Harvey. Konsertanmeldelse: John Parish på Blå. PJ Harvey – «The Hope Six Demolition Program» (Deichman: Årets album 2016, Victor Josefsen). Et betimelig spørsmål (inkludert PJ Harvey).

PJ Harvey er en av utøverne Sklitakling er inspirert av, fra denne saken. PJ Harvey er en av yndlingene til Ida Collett Belle i Sassy Kraimspri, fra dette intervjuet. PJ Harvey – «Down by the Water» (1 av låtene som har inspirert Anette Gil, fra dette intervjuet). PJ Harvey – «The Piano»(1 av låtene som har inspirert Karolina Thunberg i Katthem, fra dette intervjuet). PJ Harvey, Thom Yorke – «The Mess We’re In» (1 av låtene som har inspirert Silja Sol, fra dette intervjuet). ‘All time favourite är nog «To Bring You My Love» m PJ Harvey’, forteller Martin Hederos i dette intervjuet. ‘Da slår jeg to fluer i en smekk og starter band med PJ Harvey’ (Pyke – 5 om bøker og musikk).

Mer PJ Harvey.

 

John Cale – «Mr. Wilson»

I anledning Velvet Underground-legendens besøk i Oslo, under Loaded denne uken, finner vi frem denne gromme feelgoodlåten. Snart 50 år gammel er den – og er et herlig nikk til den gamle Beach Boys-bossen. (Vi har med en til John Cale-låt, se over, red.anm.).

 

Heave Blood & Die – «Radio Silence»

Forrige uke fikk vi den triste beskjeden om at bassist i Tromsø-gruppen Heave Blood & Die, Eivind André Imingen, er gått bort. Så alt alt for ung. R.I.P. Hardcore-gjengen som også flørter med både metall, punk og shoegaze er et ypperlig liveband, og denne låten blir spesielt godt mottatt av en etter hvert stor fanskare. Sjekk også ut den fete videoen til låta, spilt inn på toppen av Fjellheisen i Tromsø. Bandcamp.

Sjekk også:

Heave Blood & Die – «Metropolitan Jam» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). Heave Blood & Die – «Vol. II» (Deichman: Årets album 2018, Victor Josefsen). Heave Blood & Die – «Part I: Daggers» (Deichman: Årets album 2017, Victor Josefsen). Plateanmeldelse: Heave Blood & Die – «Vol. II». Øya 2018 – Heave Blood & Die. Heave Blood & Die – «Post People» (Plateanbefaling). Tons of Rock 2019 (inkludert Heave Blood & Die). Heave Blood & Die – «Harakiri» (Ferske spor uke 1/2018). Heave Blood & Die – «Countercult» (Ferske spor uke 48/2017). Heave Blood & Die – Låt: «Brigade» (Musikalske sidespor – uke 45/2017).

«Krokodil»- Heave Blood and Die (1 av låtene Annika  Verdal Homme lyttet til i perioden Daufødt spilt inn albumet «1000 Island», fra dette intervjuet).

 

Bombino – «Tazidert»

Afrika eier ørkenrocken. Skulle bare mangle. Den nigerianske gitaristen Bombino (betyr lite barn) og gjengen er en del av denne vinen. Singer-songwriter Omar «Bombino» Moctar leverer som vanlig fete riff (Hendrix?) i et repetitivt driv – uten på noen som helst måte å prøve og skjule hvilket kontinent vi befinner oss på.

Sjekk også:

Bombino –  «Azel» (Musikalske sidespor – uke 17/2016). Roskilde 2013: Bombino virvler opp til ørkenstorm. «Nomad» av Bombino er Arild Hammerø (Atlanter) sitt favorittalbum, fra Arild Hammerø (Atlanter) – 5 om bøker og musikk. Mer Bombino.

 

Protomartyr – «Polacrilex Kid»

Detroit-kvartetten, som oftest puttes i post-punk-båsen, er ute med en kliss ny langspiller; «Formal Growth in the Desert». Det låter som vanlig i samme gate, dvs. vokalist Joe Caseys beat-poesi fremført med mørke (og tunge) melodiske opp og nedturer. Vakkert.

Sjekk også:

Protomartyr – «Elimination Dances» (Ferske spor uke 20/2023).  Protomartyr – «Make Way» (Ferske spor uke 11/2023). Protomartyr – «Worm In Heaven» (Ferske spor uke 32/2020). («Worm In Heaven» er også med i Ferske spor uke 20/2020). Protomartyr – «Processed by the Boys» (Ferske spor uke 11/2020). Protomartyr – «Jumbo’s» (Ferske spor uke 10/2019). Protomartyr (feat. Kelley Deal) – «Wheel of Fortune» (Ferske spor uke 19/2018). Protomartyr – «Half Sister» (Ferske spor uke 49/2017). Protomartyr – Album: «Relatives in Descent» (Musikalske sidespor – uke 41/2017). Protomartyr – «Ultimate Success Today» (Deichman: Årets album 2020, Stian Bjørnsson Hope, Ådne Evjen).

 

Stein Torleif Bjella – «Koden knekt»

Den eksentriske mørkemannen fra Ål i Hallingdal er kjent for sine poetiske tekster om livet – men hvordan (i all verden) leve det? Ganske så rykende fersk er denne godbiten av en låt med sin bittersøte oppskrift på hvordan knekke koden. Dette kan være årets «Waldorfsalat-låt» som Tønes fikk så mange digitale rotasjoner på i 2022.

Sjekk også:

Stein Torleif Bjella – «Tilbake i det blå» (Ferske spor uke 20/2023). Stein Torleif Bjella – «Mitt namn er Stein»  (Ferske spor uke 16/2020). Plateanmeldelse: Stein Torleif Bjella – «Gode Liv». Singelanmeldelse: Stein Torleif Bjella – «Alt rundt er det samma». Stein Torleif Bjella som special guests. Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkludert Stein Torleif Bjella). Stein Torleif Bjella – «Øvre-Ål Toneakademi» (Deichman: Årets album 2020, Stian Bjørnsson Hope).

Stein Torleif Bjella – «Etableringsfasen» (1 av låtene som har inspirert Trond Slåke i Orange, fra dette intervjuet.) Stein Torleif Bjella – «Ekkel Fisk» (1 av låtene som har inspirert Kohib, fra dette intervjuet). Stein Torleif Bjella – «Gode Liv» (5 plater som har inspirert Ole Kirkeng). Stein Torleif Bjella – «Heidersmenn» (5 plater som har inspirert Marius Roti i Gribbene).

 

The Hives -«Bogus Operandi»

Hvitsnipprockerne fra nabolandet med billig tobakk og bacon, fortsetter å produsere fengende scandi-garage-rock med edge og dilla-garanti. Det gledelige er at disse er på veien i høst og skal til selveste rock city, Oslo. Dit skal i hvert fall jeg, og det ligger vel en slags garanti på at denne låten vil bli spilt. Da har du allerede hørt den ca. 100 ganger (på din spilleliste). Sees på gig.

Sjekk også:

Plateanmeldelse: The Hives – «Veni Vidi Vicious». The Hives – «Hate to Say I Told You So» (Ferske spor uke 49/2020). The Hives and Cyndi Lauper – «A Christmas Duel» (Musikalske julespor 2021).

The Hives – «Hate To Say I Told You So» (1 av favorittlåtene til Hanna Krogh-Reinsnes i Biru Baby og Polardegos, fra dette intervjuet). The Hives – «Hate To Say I Told You So» (1 av favorittlåtene til Allergic to Humans, fra dette intervjuet). «The Hives – No Pun Intended» (1 av låtene som har inspirert Bendik i Murder Maids, fra dette intervjuet).

‘I løpet av de første månedene mine i Tromsø hadde jeg en rekke religiøse konsertopplevelser som utvidet min musikalske horisont så til de grader. Jeg fant meg selv et sted mellom The Hives på Blårock (rett etter at «Veni Vidi Vicious» kom ut) og Gluecifer på Kaos («I Got a War»!!) Altså – man må ha vært døvblind og begravd under en stein for ikke å bli frelst på de konsertene!, fra intervjuet: Kari Westergaard: Fra kazoo og rytmeegg til Freeze!!! Fuzz!!!!!!!

 

Ådne Evjen

Kåre Indrehus – «Et hinder på Tinder»

Ustoppelige Kåre Indrehus er ute med ny låt, «Et hinder på Tinder». Vi sakser fra presseskrivet: ‘Her serveres lytteren en historie om to menn som, av ulike grunner, prøver seg på Tinder. En dagsaktuell tragikomedie, fylt med mørk humor og glimt i øyet’. En Tom Waits-aktig sak dette. Video.

Sjekk også:

Kåre Indrehus – «Alt som øyet ser» (Ferske spor uke 21/2022). Kåre Indrehus – «En god nabo» (Ferske spor uke 6/2022). Kåre Indrehus – «Den forbudte frukt» (Ferske spor uke 11/2021). Kåre Indrehus – «Livet på landet» (Deichman: Årets album 2019, Ådne Evjen). Plateanmeldelse: Kåre Indrehus – «Fra et bilvrak på Klipra».

 

Lávre – «Duohta Lieđit»

Den samiske popartisten Lávre debuterer med den fine låten «Duohta Lieđit». Det er en rolig låt hvor han har fått god hjelp av musikere som bl.a. Jakop Janssønn (trommer og perkusjon). Lávre har vunnet samisk Grand Prix sammen med Hildá Länsman og har også samarbeidet med bl.a. Katarina Barruk og Emil Karlsen. Låten er første smakebit fra et kommende debutalbum.

Sjekk også:

«Gieđas» – Emil Kárlsen og Lávre (Samisk spilleliste).

 

Tape Trash – «Clay!»

Fra den nye EP-en til Tape Trash, her er låten «Clay». Med utgangspunkt i et tøft bassriff kjører gutta ut en medrivende låt. Les anmeldelsen Av EP-en «Tape Trash 4-Ever» her. Bandcamp.

Sjekk også:

Tape Trash – «Not Going Home» (Ferske spor uke 46/2022). Tape Trash – «Perfect Spring» (Ferske spor uke 49/2020). Tape Trash – «Over». (Ferske spor uke 38/2020). Tape Trash – «Ghost Town» (Ferske spor uke 37/2019).

 

trueandtrue – «Forgiveness/Pleasure»

Andre låt fra det spennende Oslo-bandet trueandtrue, som etter eget utsagn er «en indie-/post hardcore-gruppe», er ute. Låten heter «Forgiveness/Pleasure» og starter rolig for så å sette inn støtet etter hvert. Video.

 

Protomartyr – «Let’s Tip the Creator»

Detroit-bandet Protomartyr er, som Per-Otto skriver, ute med nytt album. De låter like tøft som alltid. Dette er «Let’s Tip the Creator» fra albumet «Formal Growth In the Desert».

 

Squid – «The Blades»

For ikke lenge siden serverte vi dere singelen «Swing (In a Dream)» fra Squid. Nå er de ute med et flett nytt album. Sjekk ut tøffe «The Blades» fra det nye albumet. Video.

Sjekk også:

Squid – «Paddling» (Ferske spor uke 17/2022). Squid – Sludge (Ferske spor uke 20/2020). (Squid – «Bright Green Field», Deichman: Årets album 2021, Ådne Evjen).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter