Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anbefalinger 8. september 2023

Har du hørt noe på Gammal Maiden?

Siden mars 2020 har Torkil Torsvik, til daglig programleder i Radio Rock og vokalist i punkebandet Null$katte$nylterne, publisert en podkast i uka hvor han inviterer kjente og ukjente personer til å snakke om sitt forhold til Iron Maiden. Det er ikke alle som har et like sterkt forhold til gruppa som Torkil, som lett kan finne på og gråte når han hører visse låter på konsert, men det er i grunnen ikke så farlig for det blir ofte veldig gode samtaler uansett.

Du får f.eks. høre Kristopher Schau snakke om at han bare liker en låt av Maiden, «Prowler», den liker han til gjengjeld jævlig godt. Erik Thorstvedt er egentlig en gammel punker med Ramones som favoritter, men har hørt på sin del av gammal Maiden ettersom de faktisk var litt mer punka på de to første albumene. Stian Carstensen spiller uten særlig anstrengelser trekkspill på direkten over «Aces High», og hadde en drøm om å spille live med Iron Maiden for å vise fingeren til alle som syntes det var døvt at han spilte trekkspill som barn. Egil Hegerberg velger seg det et av de aller kjipeste albumene, «Virtual XI» (1998), bare for å understreke hvor herlig sær og vidunderlig han er. Tore Renberg likte ikke Maiden i ungdommen, men ble med rocke-Frank hjem for å se på musikkvideoer i håp om at Frankie Goes to Hollywood dukket opp i stedet for. Carina Dahl satt på fanget til Dee Snider fra Twisted Sister som liten, spilte i Heavy Metal Teens, men hørte egentlig mest på Spice Girls i ungdommen.

Marvin Nygaard og Vidar Landa fra Kvelertak er ikke størst fans av gruppa, det er det Håvard Takle Ohr og Maciek Ofstad som er. Tarjei Strøm liker KISS enda bedre, men har fått postkort fra Bruce Dickinson med hilsen om hvilken sexy trommis han er. Vår egen Knut Akselsen spilte i metalbandet Road, reiste rundt i hele Norge på 80-tallet med stramme skinnbukser og puddelrockhår, samt varmet opp for selveste Motörhead. Petter Baarli har faktisk varmet opp for Maiden med Backstreet Girls og sett Nicko McBrain banke opp manageren. Kenneth Kapstad har sittet bak trommesettet til samme fyr, og hvis du hører godt etter finner du små hyllester til Iron Maiden i både Motorpsycho og Spidergawd. Asbjørn Slettemark har en spesialtegnet tatovering av Ikaros på hele ryggen, men velger seg «Infinite Dreams» siden Flight of Icarus» allerede var tatt. For Sivert Høyem var Iron Maiden det første bandet han ble skikkelig fan av i tolvårsalderen. Og som rosinen i pølsa får vi høre første gang Bruce Dickinson så Iron Maiden når de varmet opp for hans eget band Samson, og tenkte at dette bandet skulle han gjerne spilt i!

Felles for alle disse historiene er god mimring fra ungdommen, om hvordan det var å oppdage heavy metal musikk generelt og Iron Maiden spesielt, gjerne med god veiledning fra en storebror, fetter eller onkel. Noe jeg enkelt kan kjenne meg igjen i. Ble selv helfrelst KISS -fan som 7-8 åring på begynnelsen av 80-tallet og hadde en storebror og onkel som viste veien videre til Motörhead, AC/DC, Judas Priest og selvfølgelig Iron Maiden. Husker godt onkelen min hadde plakat av «Killers»-albumet på veggen, syntes det var dritskummelt og fascinerende på samme tid. Han tok opp de tre første albumene for meg på kassett og jeg mekket til omslagene så godt jeg kunne på egenhånd. Ellers var det jo nærmest en happening når NRK sendte en fire timers lang «Nattrock»-episode fra Dortmund i 1983, hvor både Iron Maiden, Krokus, Quiet Riot, Def Leppard, Ozzy Osbourne, The Michael Schenker Group og Scorpions spilte. Husker broren min og jeg tok det opp på VHS-kassett og det er ingen overdrivelse å si at vi slet den totalt ut.

Torkil Torsvik er trygg i studio og får gjestene til å slappe godt av og åpne seg opp om andre aspekter ved livet enn musikk. Vi får servert artige anekdoter med litt livsvisdom på toppen, og det er alltid god stemning i studio som man skulle ønske man var en del av. Vel, jeg har 141 episoder igjen og høre på så jeg har heldigvis mye å glede meg over fremdeles.

 

Radio Rock-stemmen Torkil Torsvik fra Kolvereid møter selveste multiinstrumentalist og ikon Stian Carstensen til duell 🔥. Deichman Bjørvika presenterer Gammal Maiden» live i dag 8. torsdag februar: Gammal Maiden med Stian Carstensen. Det er utsolgt, men brukte billetter vil bli gitt videre fem minutter før arrangementsstart, kl. 19:00. Dørene åpner kl. 18:40.

Saken er oppdater torsdag 8. februar.

 

Sjekk også:

Iron Maiden – «Iron Maiden»
Iron Maiden tok opp fakkelen etter Judas Priest og Motörhead, kombinerte punk, heavy, prog og landet en fjerdeplass på listene i England. De ble med ett det ledende bandet i NWOBHM-bevegelsen og gjorde heavy metal stuereint i samme slengen.
(1980 – starten på det gylne tiåret).

 


Iron Maiden – «The Number of the Beast»
Iron Maiden og tidlig 80-tall er en fin introduksjon til sjangeren. Selv om man ikke er blodfan, kommer man ikke unna Maiden, en god start er «Number of the Beast» fra 1982  med klassikere som tittelsporet «Run to the Hills» og «Hallowed Be Thy Name». Alle som er glad i show bør også få med seg Iron Maiden live. Vokalist Bruce Dickinson løping rundt i riggen, vaiende med det britiske flagget til allsang er et bilde på klassisk heavy metal. (Heavy Metal og Science Fiction).

 

Iron Maiden – «The Edge of Darkness»
Et metal-vink til «Mørkets hjerte» («Heart of Darkness») av Joseph Conrad. Iron Maiden har et helt lass med låter som henspiller på ulike romaner, gutta er tydeligvis en belest gjeng. (Musikk inspirert av litteratur).

 

Iron Maiden – Paul Di’Anno vs. Bruce Dickison. 1-0 til Paul Di’Anno
Det hender ofte band skifter ut medlemmer, en gitarist her, en trommis der, uten at vi legger noe særlig merke til det. Det er først når vokalisten blir byttet ut at det virkelig kan bli snakk om hvilken utgave som er best. (Ukas tips!).

 

Iron Maiden- «Powerslave»
Her er en liste med artister som enten hyller et annet verk, eller rett og slett gjør narr av det.

 

Iron Maiden – «Dance of Death»
‘Det var Iron Maiden som fikk meg til å selge sjelen min til djevelen uten å blunke. Jeg ble helt slått i bakken av «Dance of Death»-albumet deres fra 2003, og spesielt singelen «Wildest Dreams»’ (Hallvard Gaardløs, fra intervju med Draken).


Iron Maiden – «Wrathchild»
‘Jeg vet ikke hvor mange timer jeg satt på gutterommet som tenåring og spilte til «Killers» av Maiden… mange var det. «Wrathchild» er ei fantastisk låt, og antagelig den låta jeg spiller oftest på lydsjekk!’ (Hallvard Gaardløs, fra intervju med Draken).

 

‘För min del, så har musiken varit central sedan dag 1. Jag minns att redan på dagis då hade jag med mig Iron Maidens «Seventh Son of a Seventh Son» kassetten, men som dagispersonalen tog ifrån mig på grund av det «hemska» omslaget. Jag fick aldrig tillbaka den tyvär.’ (TS fra intervju med Tomma Intet).

 


Iron Maiden – «Prowler» 
En av låtene som har betydd mye for Vidar Enga (Fra intervju med Norsk Råkk).

 

‘Dessuten synges det alltid med i bandbussen, på vorspiel og nachspiel hvis noen setter på Thin Lizzy – «Thunder and Lightning», hva som helst med Misfits, The Ramones, Backstreet Girls, Social Distortion og Kiss, de fire første Iron Maiden-skivene, Accept – «Restless & Wild» og Dictators – «Bloodbrothers»!!!’. (5 album som har inspirert The Carburetors (+1)).

‘Pappa var stor på metall og rock, og brant alltid CD-er til meg med det han hørte på. Rammstein, Black Sabbath og den slags. Iron Maiden var det største besettelsen by far. Min første konsert var Maiden på Vallhall Arena når jeg var 10. Tror jeg hadde alle Maiden CD-ene som fantes på den tida’. (Jonas Jansen Ramsfjell fra intervjuet med Bakrus).

‘Iron Maiden har aldri skrevet tekstene med størst litterær verdi, de har aldri heftet seg med å skulle videreutvikle seg, de er verken de raskeste, slemmeste eller tøffeste innenfor den harde rocken. Man kommer langt (lengst?) med bra låter og guts. Iron Maiden er som sprit: Tar man det inn, så funker det’. (Fra intervjuet med Æ).

‘Band som Iron Maiden, Judas Priest, Manowar, AC/DC, Saxon og Diohadde enorm innflytelse på meg under tidlig oppvekst’. (Fra intervjuet med Petter Wettre).

‘Asbjørn Slettemark skryter av Iron Maiden, jeg er ikke like begeistret for Iron Maiden, men liker å høre på når Asbjørn forteller. Jubel er bra’. (Min platesamling: Jacob Krogvold).

‘Jouni Haapala blåste även Nicko McBrain från Iron Maiden av scenen i en drum battle i mitten av nittiotalet någon gång, och bara det gör ju att det är en stor ära att ha Jouni med i bandet’ (Inge Johansson, fra intervju med Gatuplan).

‘Du hører punk-referansene gjennom hele skiva fra 1980, vokalen er herlig raspete og rå. Husker jeg kjøpte den på kassett i England, alltid likt engelske band veldig godt. Jeg levde en stund med ønsket om å være Iron Maiden!’
I’m running free…yeah, I’m running free!!!. (5 plater som har inspirert Haavard Gulbrandsen i Agvald).

‘På samme tid var jeg merkelig nok veldig opptatt av band som AC/DC og Iron Maiden, trolig fordi jeg registrerte at de kule guttene på ungdomsskolen hørte på den typen musikk. Denne fascinasjonen for stadionrock reduserte dømmekraften min til et minimum: Da jeg var på Hvite Busser-turen med skolen i tiende klasse, brukte jeg lommepengene mine på å kjøpe en Iron Maiden g-streng. Den har jeg ennå!’  (Min Platesamling: Karima Furuseth).

‘Jeg digger ikke Iron Maiden. Digger ikke power metal i det hele tatt, så er lite imponert over mange mesterverk der. Det er gjerne litt ironisk, for mange synes jeg synger i power metal-stil. Det er i alle fall ikke pga. lytting på sjangeren’. (Min platesamling: Ida Collett Belle).

 

Sjekk flere som er inspirert av Maiden og/eller lyttet på Maiden under oppveksten her.

 

Du kan låne musikk, noter og bøker om Iron Maiden hos hos.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter