Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 21. oktober 2023

Tape Trash: Ufiltrert og skamløst

– For meg så handler det også mye om tilnærmingen til musikken. Jeg har aldri gjort noe så ufiltrert og skamløst som dette før, både når det kommer til tekst, melodi og sceneshow. Det har vært en befriende prosess, forteller Anders Magnor Killerud som sammen med Kristofer Mathias Staxrud utgjør de spennende albumdebutantene Tape Trash, som er aktuell med «TAPE TRASH 4-EVER» på Banditt Media.

Tekst:Jan-Olav Glette / Foto: Ole Onstad (inkludert bilde øverst), Herman Hulleberg

«TAPE TRASH 4-EVER» er en frisk pulserende skive, som fort griper tak i lyttere med forkjærlighet for følsom og catchy indierock. Episk, røft og direkte låter det. Tape Trash er ikke redd for de store, nesten cheesy, stemningene, samtidig er de såpass jordnære at de unngår mageplaskene. I stedet låter det raft og fornøyelig.

Deichman musikk måtte finne ut litt mer om det nye prosjektet til de musikalske kjenningene fra band/utøvere som Ludvig Moon, Team Me og Hilma Nikolaisen.

Tape Trash. Foto: Herman Hulleberg

Kan dere først fortelle hvordan Tape Trash ble til?

Tape Trash ble til ved at et tidligere band som vi begge spilte i (Ludvig Moon) gikk mot slutten. Vi hadde lyst til å lage et nytt band som var mer skittent, og kanskje litt enklere i soundet. Vi sendte hverandre litt demoer, og plutselig hadde vi en EP. Så skjedde livet. Utdanning, jobb, flytting, giftemål, fødsel og en pandemi. Bandet ble derfor lagt på hylla for en periode, og det var først i fjor sommer at vi tok opp tråden igjen. Vi hadde haugevis av uferdige skisser som vi hadde stor tro på, og det er disse låtene som har blitt til «TAPE TRASH 4-EVER». Albumet er på en måte en introduksjon til bandet på nytt, og den viser alle sidene av hva vi er som er et band.

Hvilket forhold har dere selv til musikkassetter og videokassetter?

Kristofer: Jeg har vokst opp med kassetter. Husker noen veldig kule kassettcover som min eldste bror hadde av bandet Petra: «On Fire!», og «Beat the System». Har også vokst opp med VHS. Vi tok opp filmer på opptaks-VHS. Tror jeg har sett Robin Hood: Men in tights ca. 43 ganger på en sliten opptakskassett. Husker også at vi dro i videosjappa for å leie VHS. De hadde også sånn spesielt godteri i videobutikkene. Savner de litt.

Hva er  bakgrunnen for bandnavnet og hva ønsker dere eå artikulere med det?

Bandnavnet ble valgt fort fordi vi hadde dårlig tid og trengte noe, haha. Vi så Tape Trash på en liste over mulige bandnavn laget av en venn av oss, og tenkte det var kult. Det som tiltalte oss med navnet var at det er noe vi kunne finne på å kalle oss selv da vi var tretten, noe som passer oss godt. Shout-out til vår venn André Lersveen forresten! Han er en ordsmed, og kunne sikkert hatt en sidehustle der han ga navn til band.

Hvordan skiller bandet seg fra andre band og prosjekter dere har vært med på?

Kristofer: I dette bandet gjør vi alt sammen. De fleste andre band jeg har spilt i har jeg hatt en litt mindre rolle. Ofte som en instrumentalist i bandet, men her er alt av låtskriving og produksjon fordelt 50/50 på to stykker. Det gjør også at jeg får et veldig nært forhold til alle låter vi lager.

Anders: For meg så handler det også mye om tilnærmingen til musikken. Jeg har aldri gjort noe så ufiltrert og skamløst som dette før, både når det kommer til tekst, melodi og sceneshow. Det har vært en befriende prosess.

Tape Trash. Foto: Herman Hulleberg

Hva har dere tatt med dere fra tidligere band til Tape Trash?

Kristofer: Vi har spilt mye sammen før i band som Ludvig Moon, Forever Light og The Basement Shake, og vi har med oss en del samspill og felles musikkforståelse derfra. Når jeg lager gitarriff, tenker jeg noen ganger: ‘Hvordan ville Mads Baklien (Spielbergs) gjort det her?’, men det jeg ender opp med ligner ikke i det hele tatt uansett.

Anders: Jeg tror at alt man gjør er et resultat av ting man har gjort og vært med på tidligere. Jeg har vært så heldig at jeg har fått spille med utrolige flinke musikere og fine mennesker som har inspirert meg på ulike måter. Akkurat nøyaktig hvordan det manifesterer seg i Tape Trash er jeg ikke helt sikker på, men jeg vet at tidligere band og prosjekter har formet meg og min tilnærming til musikk.

Fortell om hverandres musikalske styrker og roller i Tape Trash.

Anders: Kristofer er den mest talentfulle musikeren jeg noensinne har hatt gleden av å spille sammen med. Han trakterer mange instrumenter, og ikke minst så skinner hans lidenskap for musikken igjennom i alt han gjør. Når det kommer til våre musikalske styrker og roller i bandet, så er det virkelig en kollektiv innsats der alt lages i felleskap. Jeg har en tendens til å fly av sted i kreative øyeblikk og mangler brems, noe som også har sine styrker, men Kristofer fungerer ofte som ankeret som holder oss på rett spor og i balanse. Vi tar også med oss forskjellige inspirasjonskilder inn i bandet, og en del av soundet vårt kommer fra min forkjærlighet for harmonier, pop og elektronisk musikk og Kristofer sin bakgrunn innenfor hardcore og mer aggressiv musikk.

Kristofer: Jeg kjenner ingen som har et så rendyrket musikkfokus som Anders. For meg oppleves alt han gjør veldig ærlig og ekte. Det er spennende, og uforutsigbart å jobbe musikalsk med Anders, det dukker alltid opp noe kult. Vi har så mange felles musikalske referanser at vi kunne hatt minst tre band gående samtidig i forskjellige sjangre.

Hvilke ambisjoner har dere med Tape Trash?

Det eneste vi vil er å ha det fett!

Hvorfor albumtittelen «TAPE TRASH 4-EVER» og hva vil dere formidle med den?

Det er en homage til et av våre favorittband, Broder Daniel, og deres eminente tredjealbum «Broder Daniel Forever».

Her er noen stikkord som jeg vil at dere skal si litt om forholdet til og hva de kan si om Tape Trash.

Indie
Veldig mye av musikken vi har latt oss inspirere har vel blitt kategorisert som indierock. Akkurat hva begrepet betyr i dag er vi ikke helt sikre på.

Emo
Vi er «emo»-mennesker, så det vil naturlig skinne gjennom i musikken vi lager også.

Drømmepop
Anders: Da tenker jeg på band som Cocteau Twins, Mazzy Star og Beach House, band som kanskje har inspirert andre band jeg har spilt i mer enn Tape Trash. Samtidig finnes det elementer av drømmepop i vår musikk, da spesielt kanskje i vokalharmoniene og produksjonen på låter som ‘NOT GOING HOME’, ‘JUSTINE’ og ‘HAUNT ME TONIGHT’.

Shoegaze
Vi som alle andre elsker jo klassikere som «Loveless» og «Souvlaki«, og shoegaze er absolutt en av ingrediensene i Tape Trash-cocktailen. Måkeskrikfestivalen kalte oss for «in your face shoegaze» noe som vi synes var en så fin beskrivelse at vi har begynt å bruke det selv.

Maksimalisme
More-is-more! Vi liker spesielt godt tanken om uperfekt maksimalisme. At det er pompøst og skittent på samme gang.

Tenåringsekstase
En følelse som vi jager i mye av musikken vår.

Angst
Vi befinner oss i dette bandet hele tiden i et spenningsfelt mellom angst og ekstase, noe skinner igjennom i alt vi lager.

Nostalgi
En annen ingrediens i Tape Trash-cocktailen. Kan brukes til å komme inn i en viss stemning, men kan også bli uproduktivt hvis man bare lever på gamle minner.

Broken Social Scene
Kanskje vår største felles referanse. Målet vårt er å en dag kunne ta en øl eller fem med Kevin Drew og Brendan Canning.

Kent
En stor inspirasjon. Spesielt albumene «Hagnesta Hill» og «Du & jag döden». Vi elsker generelt veldig mye svensk musikk. Broder Daniel, Hurula, The Knife, The Tough Alliance, Robyn, The Hives, Veronica Maggio, The Radio Dept., The Cardigans, The Field, I Break Horses, The Hellacopters, Refused, ABBA. Nå må vi stoppe, men the list goes on and on.

Smashing Pumpkins
Nittitalls Smashing Pumpkins kan nesten ingenting måle seg med, og albumene «Mellon Collie and the Infinite Sadness» og «Siamese Dream» har utvilsomt hatt en betydelig innflytelse på musikken vår på måter vi kanskje ikke engang kan fullt ut beskrive her.

Øyvind Gundersen Røsrud og Hallvard Bonden har produsert skiva. Fortell om det valget, de og om hvordan dere har samarbeidet.

Øyvind møtte vi gjennom en felles bekjent. Vi hørte begge mye på Rumble in Rhodos, og det ble naturlig å prøve Øyvind som produsent. Han mikset først låta ‘Over’ fra den første EP-en, og vi var så fornøyd at vi måtte fortsette å jobbe med han. Øyvind har veldig god forståelse for hvordan vi vil at musikken vår skal låte.

Hallvard har vi kjent lenge. Bandet hans Killer Kid Mozart er vi fans av, og vi digger ting han produserer (f.eks. Cupid Girl). Hallvard er også nå fast live-bassist i Tape Trash, og det er veldig stas.

Tape Trash. Foto: Herman Hulleberg

Dere kom på andre plass på musikknyheter.no sin kåring av 2023s mest lovende nye artister. Hvordan påvirkes dere av sånn?

Det er veldig stas, og det kom som lyn fra klar himmel. Vi påvirkes kanskje ikke så veldig av det, men det er veldig hyggelig at noen liker det vi driver med.

Hva er den viktigste forskjellen mellom Tape Trash live og på skive?

Mer blod, svette og tårer.

Tape Trash. Foto: Ole Onstad

Hva kan vi vente oss på høstens konserter?

Et band som er litt i overkant gira på å spille live. Det er det gøyeste vi gjør, og vi har med oss helt fantastiske folk i bandet: Andreas Engeseth, Kristian Grostad, og Hallvard Bonden.

Hvilke planer har bandet fremover?

Fordelen med å være to i et band er at en del ting går mye fortere når det bare er to som skal bli enige om det. Vi har nesten skrevet ferdig neste album, og skal forhåpentligvis starte å spille inn deler av det når konsertene er ferdige.

Kan dere til slutt velge fem-ti låter hver som på en eller annen måte har vært til inspirasjon for dere som musikere eller for dette bandet.

Kristofer:

‘Olive Tree’ av State Faults

‘Power Pop Chat av Mo Troper

‘New Shapes’ av Charli XCX (Feat. Christine and the Queens and Caroline Polachek)

‘The Rest Will Follow’ av …And You Will Know Us by the Trail of Dead

‘Hit the Wall’ av Brendan Canning

Dette er sanger jeg forbinder med albumet vårt. Brendan Canning og Trail of Dead er ting jeg har hørt på i mange år, mens de tre andre er sanger og artister jeg har oppdaget i løpet av innspillingsperioden. Jeg er ganske sikker på at de tre sangene har hatt en invirkning på hvordan albumet låter.

 

Anders

‘End of Man’ av Dominic

‘Big Exit’ av PJ Harvey

‘Better Off Alone’ av Alice Deejay

‘Underground’ av Broder Daniel

‘UFOF’ av Big Thief

Dette er låter som på ulike måter har inspirert meg. Det er noe med det melodiøse i disse låtene som treffer en nerve i meg som jeg forsøker å finne igjen i det jeg lager med Kristofer i Tape Trash.

 

Tape Trash. Foto: Ole Onstad

 

TAPE TRASH – «TAPE TRASH 4-EVER» (Album, 2023)

 

 

TAPE TRASH – «4-EVER» (EP, 2023)

 

TAPE TRASH – «TAPE TRASH» (EP, 2023)

 

TAPE TRASH – «Not That It’s Over Now» (EP, 2020)

 

Sjekk også:

Tape Trash – «Clay!» (Ferske spor uke 24/2023).

Tape Trash – «Not Going Home» (Ferske spor uke 46/2022).

Tape Trash – «Perfect Spring» (Ferske spor uke 49/2020).

Tape Trash – «Over». (Ferske spor uke 38/2020).

Tape Trash – «Ghost Town» (Ferske spor uke 37/2019).

 

Sjekk også relaterte saker nederst, klikk «Last inn mer», og du må muligens klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter