Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 28. november 2023

Ferske spor uke 48/2023

 

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne! Hvis du vil sjekke hver enkelt skribent sin liste så bare klikk på skribentens navn under.

Av: Geir Qviller, Zeljko Cirikovacki, Victor Josefsen, Knut Akselsen, Ådne Evjen, Per-Otto Oppi Christiansen

 

Geir Qviller

Lost Girls – Timed intervals

En drivende og melankolsk syntpop-låt som er åpningskuttet til den nye plata «Selvutsletter». Beats og luftige synter i sentrum mens den bærende og skiftende stemmen til Hval glir/strømmer over det hele. Vokalen skifter karakter fra det myke/sensuelle til det kjølig/sakrale og igjen til den svakt klagende. Anbefalt. Ute på Smalltown Supersound. bandcamp

Sjekk også:

Lost Girls – Menneskekollektivet (Deichman: Årets album 2021, Viviana Vega).

Lost Girls – EP: ‘Feeling’ (Musikalske sidespor – uke 11/2018).

 

Speaker Music – D.T.A.W.O (Deprogramming The Atonal World Order)

DeForest Brown Jr. er tilbake med en ny dose afrofuturistisk tekno og denne gang får vi nesten en hel romodyssé. Oppskriften og  sentrale ingredienser er som tidligere: intrikate og fascinerende beats og speisa synter i en grumsete gryte med jazzelementer og div samplinger med soul, spirituals m.m. «Techxodus» heter den nye plata og D.T.A.W.O starter reisen. Ute på Planet Mu. bandcamp

Sjekk også:

Speaker Music – Ex-American blues (Ferske spor uke 9/2021). Flere linker under denne låta.

 

Call Super – Glossy bingo stain

Deilige kombinasjoner av klanger, beats, vokal i en musikk som har basis i klubb/dansemusikk, men som klarer å utfordre samtidig som den er velklingende. På denne låta blander han inn klarinett, harpe m.m. og bygger opp en myk og fin jazz-lounge greie. Fra den spennende og varierte skiva «Eulo cramps», ute på Can You Feel the Sun. bandcamp

Sjekk også:

Call Super: «Arpo» (Deichman: Årets album 2017, Geir Qviller).

 

Lee Gamble – Xlth c. Spray

En myk og varm låt med en sensuell, utydelig og trolig heldigital vokal i sentrum. Rundt denne kranser det seg dempede beats og boblende klanger av «klokkespill». Fra den nye skiva «Models», ute på Hyperdub. bandcamp

Sjekk også:

Lee Gamble: «Mnestic pressure» (Deichman: Årets album 2017, Geir Qviller). «Koch / Lee Gamble» (Deichman: Årets album 2014, Geir Qviller).

Lee Gamble – Folding (Ferske spor uke 10/2019).

 

Loraine James, Marina Herlop – While they were singing

Dype og varme beats i bunn, skurrende perkusjon m.m. i midten og med lys og engleaktig vokal på topp. En innsmigrende og dansbar låt fra den nye skiva til Loraine James, «Gentle conversation». Ute på Hyperdub. bandcamp

Sjekk også:

Loraine James – «Reflection» (Deichman: Årets album 2021, Geir Qviller).  Loraine James – For You and I (Deichman: Årets album 2019, Geir Qviller).

Loraine James (Bylarm: Deichman musikk anbefaler). Loraine James – Simple stuff (Skeive spor). Loraine James – Simple stuff (Ferske spor uke 13/2021). Flere linker under denne utgaven av Ferske spor.

 

Secret Pyramid – Slow softly

En kornete og luftig lydstrøm, svakt mettede blinger og et sveip av vrengte men lavmælte gitarer kveiler seg som nordlys i eteren. Fra den nye skiva «A vanishing touch» til kanadiske Amir Abbey, aka Secret Pyramid. Ute på Ba Da Bing! bandcamp

Sjekk også:

Secret Pyramid – «Embers»  (kom ut i slutten av 2020) (Deichman: Årets album 2021, Geir Qviller).

 

Zeljko Cirikovacki

Lugaren – Apati

Hiphop har aldri vært min greie. Men når den er en del av et større lydbilde, vil jeg bare spisse ørene og høre mer. Flerstemmige melodier, som til dels minner meg om Petter Herbertssons prosjekt Testbild! og av og til om The Avalanches, bossa nova-harmonier og spindelvev laget av en uimotståelig basslinje, akustisk gitar og elektrisk piano er minst sagt sjarmerende. Vårslapphet midt i senhøsten har sjelden vært så lokkende.

 

Laurel Halo – Belleville

Belleville er en av de få låtene på Laurel Halos smått geniale plate «Atlas» som preges av melodier som går å humme med til. Et tilsynelatende enkelt stykke er fremført på piano som gradvis forvandles til en støvdekket gitarlignende lyd akkompagnert av et biorkester. Og når man er i gang med å forberede seg til neste spor, begynner Coby Sey og Halo sin 5 sekunders hook som setter seg dypt inn i hjernen etter at den siste tonen har fadet ut. Storslått.

Sjekk også:

Laurel Halo – Raw Silk Uncut Wood (Ferske spor uke 3/2019).

 

 

Victor Josefsen

Misty Coast – Nevereverending

Misty Coast er ute med sitt fjerde album «Nevereverending» på Fysisk Format/Moorworks. Bak Misty Coast finner vi som kjent Linn Frøkedal og Richard Myklebust. Denne gangen har de spilt inn musikken på spisebordet på Torshov i Oslo, i fyrmesterboligen på øya Utsira og hos Matias Tellez i Bergen – byen som var deres hjem i så mange år. Duoen har bakgrunn fra støyrockfavorittene The Megaphonic Thrift, og deres kjærlighet for upolerte produksjoner, fuzzpedaler og gode popmelodier er like tydelig som før, og alltid med nye tweaks, som på dette albumet.

Misty Coast har begeistret oss helt fra det Spellemann-nominerte debutalbumet deres i 2017. Vi har dessverre ikke skrevet om det nye albumet før nå, dessverre, fordi dette er et av årets beste norske album, intet mindre. I anmeldelsen av Misty Coasts album «Melodaze» (2019) og «When I Fall From the Sky» (2021) poengterer jeg at Misty Coast generelt har «holdt seg ved sin lest» i stedet for å teste ut mange nye veier å gå rent kompositorisk, og bra er det, sterke låter, og inntagende sound, om det er nå er mer eller mindre striglet, flikket på og trukket i nye retninger, har alltid vært deres sterkeste kort. Soundet, som jeg allerede har vært inne på, er større enn på f.eks. debutalbumet. Jeg liker for øvrig de «enkle» virkemidlene like godt, dvs. hva som funker best er avhengig av låter og struktur.

Misty Coast  har alltid eksperimentert litt med lyd og sånt, og det er fortsatt nok av smekre produksjonsdetaljer å spore, denne gang av nevnte Matias Tellez. Det er svimlende og tåkete, entusiastisk og undrende, vakkert og rått, eller som storesøster Anne Lise Frøkedal sier «det er mosaikk-musikk» – hvor små fragmenter av melodier og fraser tvinner seg rundt hverandre og flettes sammen til store bilder. Jepp, det samme kan sies om alle 4 platene de har gitt ut, som alle er sterke på sitt eget vis, umulig å rangere.

Tar med det nydelige tittelsporet Neverending med på spillelista.

Sjekk også:

Misty Coast – Brainchild. (Ferske spor uke 28/2022). Flere linker til Intervju, plateanmeldelser m.m. under denne utgaven av Ferske spor.

 

Flight Mode – Hyperventilate

Torsdag 16. november gjestet Flight Mode Ferske spor live. Takk til band og publikum! I februar vil labelen Tiny Engines slippe plata «The Three Times» på vinyl. Den vil inneholde de to første EP’ene pluss deres tredje titulert ‘Tøyen, ‘13′». Hyperventilate er en forsmak på EP’en som slippes 2. februar 2024. I likhet med de aller ypperste emo/indie-bandene har Flight Mode en svært velutviklet melodi-fert, pluss at låtene formelig oser av nerve og vitalitet. Bandcamp.

Sjekk også:

Flight Mode – Blinks og Dö Yoü Rëmëmbër (Ferske spor uke 39/2022). Flere linker under denne låta.

 

Sleep Kicks – Sawdust

Sleep Kicks er et band som sender tankene til et annet norsk band kalt Mayflower Madame, ikke rent musikalsk alltid, men det store fellestrekket er at de begge har rendyrket en stil som de mestrer godt, som de igjen viser her på Sawdust. De har hentet det beste fra tidligere musikalske erfaringer, også sin egne. Gammelt og nytt er forent og perfeksjonert – materialet deres står fjellstøtt på egne ben og vel så det. Sawdust er post-punk i skjæringspunktet Interpol/Editors. Generelt har Sleep Kicks mange andre inspirasjonskilder, noen av dem kan du lese om i en annen utgave av Ferske spor, i omtalene av låtene «Exodus» og «Hall of Shame», bare klikk her (eller på lenken under).

Sawdust pushes frem av suggererende post-punk-rytmer i presisjons-samspill med melodiøs-hektende gitarstrofer, og Sleep Kicks er heller ikke fremmed for utvide den musikalske paletten med mer melodiøsitet i retning til det svevende, slike forsøksvise sammensetninger kan ofte føre mye rart med seg, som at selve essensen i låta fordufter opp i intet, men i rette hender hender, som her, gjør det låta bedre. Sawdust slippes 1. desember, da blir den lagt inn i spillelista. Enda en låt fra Sleep Kicks selv de mest nerdete post-punk-fantaster vil nikket anerkjennende til. Til slutt, props for pressemeldingen, en nøktern beskrivelse og givende info om bakgrunnen deres frem til nå, uten alt det kjedsommelige selvskrytet, dessuten er både tekster og Wav-filer lagt med. Bandcamp.

Sjekk også:

Sleep Kicks – Exodus» og «Hall of Shame (Ferske spor uke 24/2023). Flere linker under denne låta.

 

Oberst – Mules on a Mountain

Oberst fra Oslo kombinerer elementer fra hardcore, post-metal, black- og progressiv metal, og de har fått med seg Maciek Ofstad fra Kvelertak på vokal.  Låta er en forsmak på Oberst sikk kommende album, «Toil,» som slippes i 2024. De har jobbet tre år med albumet, og nettopp, låta Mules on a Mountain er skikkelig gjennomført fra stopp til slutt;  knall sound, skikkelig driv, melodiøs og stemningsfull. Anbefales på det varmeste, om du nå liker hardcore, metal og rock. Slippes 30. november, da blir den lagt inn i spillelista. Bandcamp.

 

The Gratitudes – Extinction Bash (where’s the bear?)

Apropos Kvelertak, The Gratitudes EP ‘Beans’ ble spilt inn i Endless Tinnitus Studio, Oslo, januar 2022,og utgitt i juni, med Kvelertak-gitarist Bjarte Lund Rolland bak spakene. Jaggu spiller han også en klin vill gjestegitarsolo på EP-ens første kutt, Extinction Bash (where’s the bear?). Og siden jeg ikke har hatt den med i Ferske spor tidligere, tar jeg den med nå, en utrolig bra låt. Vokalen, drivet, alt.

Sjekk også:

The Gratitudes – Wake Me Up on the Underground (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen).

The Gratitudes – Wake Me Up on the Underground og My Toto Rosanna (Ferske spor uke 39/2022). Flere linker i omtalen.

 

Thee K-OTICS – Lovin’ Kinda Rocket & Coastguard Girs

Lovin’ Kinda Rocket var første låt ut fra debutalbumet «We The Thee» på Westergaard Records. Med denne låta har Thee K-OTICS igjen lagd en drivende låt full av tenning og humor & galskap. En r&r-låt med  input av  garasjerock og ‘out in space’-feel. videoen bruker de klipp fra 1999 undergrunnsfilmen «It Came From Outer Space» med mere. Morsom video. Det er release for plata 1. desember på Vaterland sammen med The Hallingtons og The Retardos. Tar også med den forrykende åpninglåta Coastguard Girs. Kicker du norske Quarter Wolf, White Trash Blues Band, for å nevne to, er denne plata et must!  Sjekk også omtalen til Knut Akselsen.

Sjekk også:

Thee K-Otics – Last Time Around (Årets beste norske låter 2021, Victor Josefsen).

Thee K-Otics – Last Time Around (Ferske spor uke 35/2021).

 

The Retardos – Second Best

Apropos godeste The Retardos, sjekk ut albumet med navn «Keep Winning» de ga ut i 2002, f.eks. åpningslåta ‘Second Best’. Scandirock av ypperste klasse.

 

Ol’ Burger Beats – For the Family

Ol’ Burger Beats  har sluppet singel fra albumet «74: Out of Time», det ble sluppet torsdag 23. november, og heter For the Family. Hele albumet lanseres 16. februar gjennom amerikanske Coalmine Records, og er gjestet av en haug prominente rappere, som Lil B, Billy Woods, Pink Siifu og Lojii. På For the Family bidrar undergrunnsrapperen Awon fra Virginia. Mange av tekstlinjene tar utgangspunkt i tallet 74, som er BPM-en for all musikken på det kommende albumet, men året ’74 har også vært en inspirasjonskilde og rød tråd for musikken på plata som nå blir utgitt 50 år senere. Beaten er like jazz-infusert som vanlig, med lavmælte fløyte- og el-piano-samples, oppklipte vokallinjer, et teppe av klirrende perkusjonsinstrumenter, og flotte trompet- og trombonesoloer fra Kristoffer Eikrem og Sigurd Drågen. Bandcamp.

Sjekk også:

Burger Beats – Lyder fra loftet.

Ol’ Burger Beats – For Ras G (Ferske spor uke 48/2021). Ol’ Burger Beats – The Garden (Ferske spor uke 45/2021).

 

Yoguttene – $VAIEN E EVIG 

‘Det var vanskelig å unngå Yoguttene i 2013’, skrev vi i 2013. 10 år senere er det like vanskelig å unngå dem, som de sier selv: ‘Bergen for alltid fordi vi e best’. Fra det nye albumet «Y420G». Neste år spiller de på Øyafestivalen. Sjekk mer om Yoguttene.

 

Pelicat – The Ballad Of Faustino Asprilla & Time is on our Side

Hadde bare alle fotballåter vært like bra som The Ballad Of Faustino Asprilla. Låta gjør et comeback på Ferske spor siden den er med på det nye Pelicat-albumet «Time is on our Side». Tar også med det fine tittelsporet. Bandcamp.

Sjekk også:

Pelicat – Good Times (Ferske spor uke 35/2021). Flere linker og relaterte saker under intervjuet.

 

Coctail Slippers – 123

Coctail Slippers har nettopp vært på USA-turné. Anbefaler å sjekke deres Facebook og Intagram. De er noen kløppere på SM, og til å lage musikk. På turneen spilte de blant annet den nye, powerpop-drivende singelen 123. Jeg har stor sans for hva Cocktail Slippers driver med, de har stamina, de har holdt på i flere år, og bare kjører på, som de selv sier det i låta She Devil (Shout It Out Loud!): ‘We go our Way’ og ‘This is the way we play’. Herlig å oppleve suksessen deres for tiden. Apropos She Devil (Shout It Out Loud!), anbefaler igjen den coole og artige, hektende og gutsy låta/videoen – i videoen demonstrerer Coctail Slippers sine funky mooves utenfor Deichman Bjørvika. Bandcamp.

Sjekk også:

Cocktail Slippers –  She Devil (Shout It out Loud!) (Deichman: Årets album 2021, Victor Josefsen).

Cocktail Slippers: Sprudlende rock. Flere linker og relaterte saker under intervjuet.

 

Barren Womb  – Squat Walker

Fücking North Pole Records har inngått samarbeid med Trondheims-duoen Barren Womb. Singelen Squat Walker er hentet fra bandets kommende nye album «Chemical Tardigrade», ute 24. februar neste år. Barren Womb har laget en Spotify-spilleliste med låter som har inspirert Squat Walker, og på den lista er en av mine store favorittlåter: Monkey Trick av The Jesus Lizard. Sjekk Spotify-lista her og les mer The Jesus Lizard her. Squat Walker = rått og energisk. Bandcamp.

Sjekk også:

Barren Womb – høyoktan støypunk med fliret på lur.

Barren Womb – Smokes, Let’s Go (Ferske  spor uke 23/2020). Flere linker under denne låta.

 

The Oxydants – Three-Legged Dog 

En til Fücking North Pole Records-utgiveles. The Oxydants har spilt inn sitt tredje album på like mange år, og første smakebit fra det albumet er låten Three-Legged Dog. Proto-punk i The Stooges-leia. Rått og energisk denne også. Albumet slippes rett over nyttår.

 

Leonov – Mesos

Dvelende, så mer intenst og hele tiden mektig. Leonov har selv laget en spilleliste for å plassere sangen i landskapet de føler den hører hjemme. Fra deres nye album. Bandcamp.

Sjekk også:

Leonov – 5 om bøker og musikk. By:Larm 2016 – Leonov.

 

Aggie Frost – Stille Mental Overdrive remix 

Aggie Frost slapp albumet «Perlemor» til gode kritikker i fjor – og har fulgt opp med en serie remikser av låter fra albumet, gjort av navn som Biosphere, Kohib, Maud, Third Attempt og KarolinskiMörmaid og Mind over MIDI aka Helge Tømmervåg (RIP). Vi har hatt med låter og remikser fra albumet flere ganger tidligere i Ferske spor. Nå er siste remix-EP i serien kommet. Jeg velger selveste Mental Overdrive aka Per Martinsen sin  remix. Drevet fram av synthbølger – kan det faktisk minne om New Order. Stemningsfullt. Bandcamp.

Sjekk også:

Aggie Frost –   «Nattebyen» Mörmaid remix og Mind over MIDI reshape (Ferske spor uke 24/2023). Flere linker under disse remixene.

 

Claudia Scott – Sunday Mornin’ Coming Down

Claudia Scott er i gang med en rekke singler og EP-utgivelser som fullendes med et album i slutten av 2024. EPén ‘AMO, Vol. 1’ er ganske så nylig sluppet. ‘Som låtskriver er det som driver oss at det alltid finnes en bedre låt, at vi aldri blir utlært’, sier Claudia Scott. Hun er en stor låtskriver, noe alle de 4 låtene på EP’en viser. Og igjen nydelig vokal av Claudia Scott. Lyden er meget god, og passer her perfekt til  det intime og nære uttrykket.

Sjekk også: 

Claudia Scott – 5 om bøker og musikk. Henning Kvitnes og Claudia Scott i Brygga Kultursal Halden.

Claudia Scott – On And On (Ferske spor uke 37/2019).

 

Team Me – The Apple of Mye Eye

Denne låten ble utgitt i forkant av det nye Team Me-albumet «Return to the Riverside», sluppet i september, og var med i Ferske spor i juni. En av de fineste låtene på albumet, så den gjester spillelista på ny. Her lykkes Team Me ordentlig med deres ‘back to basics.-tilnærming. Det er nedstrippet og organisk med 60s feeling, og de smører ikke for tykt  på når de høyner innsatsen utover i låta. Less is More = The Apple of Mye Eye. Team Me holder tilbake, desto mer virkningsfullt blir det i dette tilfellet. Melodien og kraften i uttrykket trer tydelig frem. Låta avsluttes med en fiffig liten strykersnutt.

Sjekk også:

Team Me og Elverum. Flere linker og relaterte saker under intervjuet.

 

Backstreet Girls – Waste Side Story

Da Petter Baarli og Bjørn Müller gjestet lytteklubben Classic Album Sundays og Deichman Bjørvika 9. mars med Backstreet Girls og ‘Boogie Till You Puke’ (1988) sa Bjørn Müller: ‘Vi blir bedre og bedre’. Han hadde rett. Se video.

Flere har nevnt at Backstreet Girls låter mer nyansert enn tidligere på det nye albumet «In Lust We Trust», og det stemmer til en viss grad, ja, det er låter med mer utpreget popfeel på dette albumet enn tidligere, men BG har ikke alltid spilt ren boogie, selv om boogie vaker i, over og under låtene – det er jo deres store force. Gromlåtene Monster in My Cadillac og Panic In Pussyland er to av flere av låter av BG med popfeel.

Backstreet Girls har sin egen pop-vri på det de kan og behersker så godt, slepen, drivende rock. Det er pop, samtidig forrykkende «backbeat»-driv i disse låtene, som Waste Side Story. Med en slik hektene groove kun de ypperste i faget behersker, som f.eks. ZZ Top, The Inmates eller alskens 60′ garasjerockband. Mulig jeg kommer med en forsinket anmeldelse av albumet, vi får se. Bandcamp.

Sjekk også:

Backstreet Girls – «Walkin Downtown» og «Hangover In Hamburg» og «Too Cool For You» (Ferske spor uke 11/2023). Flere linker under disse låtene.

 

Charlotte Qvale – Oslo

Det er en del Oslo-relaterte låter med i denn utgaven av Ferske spor, Synne Sørgjerds Hold deg unna Oslo, Ævestadens Torshov, Charlotte Qvales Oslo og en låt fra Flight Modes kommende EP ‘Tøyen, ‘13′». Dette er nye versjon på norsk, og er like fin som originalversjonen, les om låta: Videopremiere: Charlotte Qvale + TRXD – OSLO (gets cold this time of year.

Sjekk også:

Charlotte Qvale – Paper Moon. Flere linker og relaterte saker under denne låten.

 

Jonathan Floo & Namsfogden – HERRE GUD KA HETER DU?

Jonathan Floo & Namsfogden fra Askøy & Bergen er tilbake med nok en utmerket singel fra det kommende debutalbumet. Filmatisk og sært (positivt ment) hektende. Les mer om duoen Siv Torin Knudsen Petersen og Ingvild Garford Bennett duen i intervjuet Urban-Melodisk Pop-Rap under. Bandcamp.

Sjekk også:

Jonathan Floo & Namsfogden og Namsfogden: Urban-Melodisk Pop-Rap.

Jonathan Floo & Namsfogden – «X’N DIN É EN DEMÓN (Ferske spor uke 11/2023).

 

NOFX – Lori Meyers

Vi har kjøpt inn et splitter nytt eksemplar av NOFXs plate «Punk In Drublic» som du kan låne hos oss. Det er mange norske utøver som er influert av NOFX: Bokassa, Exploding Head Syndrome, TwoMinutesHate, Lucky Malice, Astmatisk Gapskratt, The Skullingtons (oppløst), Anti-Lam Front, dOMi, Korrupt, Forgetaboutit, Sassy Kraimspri, Red Intentions +++ Astmatisk Gapskratt og Lucky Malice har listet Lori Meyers på Deichman musikk, og Astmatisk Gapskratt sier (intet mindre): ‘Muligens verdens beste låt!’ Neste år feier «Punk In Drublic» 30-årsjubileum.

 

The Sadies – Stop and Start

Det kanadiske country & western rock n roll bandet The Sadies fortsetter som trio og dediserte alle sine sanger til avdøde Dallas Good. På John Dee i Oslo torsdag 2. november viste de briljant håndverk og overbeviste den halvfulle salen med fans om at det er liv laga også i dette formatet – tross savnet av broren til Travis Good og hans kraftige stemme. Stilfulle, dresskledde drar de i gang kvelden med modrockeren Stop and Start fra albumet «Colder Streams» (2022). Knall låt. Les hele anmeldelsen av konserten: The Sadies viderefører bandarven. Flere linker og relaterte saker under anmeldelsen.

 

Tape Trash – TT 4-EVER

‘«TAPE TRASH 4-EVER» er en frisk pulserende skive, som fort griper tak i lyttere med forkjærlighet for følsom og catchy indierock. Episk, røft og direkte låter det. Tape Trash er ikke redd for de store, nesten cheesy, stemningene, samtidig er de såpass jordnære at de unngår mageplaskene. I stedet låter det raft og fornøyelig’, skriver Jan-Olav Glette i introen til dette intervjuet. Bandcamp.

Sjekk også

Flere Tape Trash-linker og relaterte saker under det nevnte intervjuet Ufiltrert og skamløst.

 

Les Imprimés – Falling Away

‘Les Imprimés’ «Rêverie» er en av de fineste, mest sjelfulle skivene jeg har hørt de siste månedene sammen med Jalen Ngondas «Come Around And Love Me». Sørlendingen Morten Martens har skapt et meditativt verk med svale, fine harmonier og deilig flyt, skriver Jan-Olav Glette i introen i intervjuet Moderne retrosoulmed Morten Martens, som utgjør Les Imprimés.

 

Brutter – Melodour

‘«Outta», det nye albumet til brødrene Fredrik  og Christian og Wallumrød i Brutter, er en spennende plate som bryner både hjerne og føtter med uortodokse rytmemønstre. Eksperimentell musikk som langt fra er vanskelig eller utilgjengelig, bare litt mer dristig og utfordrende med tanke på tonefølgene og harmoniene’, skriver Jan-Olav Glette i introen til inervjuet Usymmetriske rytmer og dubklang med Brutter. Bandcamp.

 

Ævestaden – Torshov

‘Med stor tematikk som virkelighetsflukt, nostalgi, lengsel, savn, liv og død, og ikke minst den enestående måten urgammel folkemusikk og tradisjonelle instrumenter de fleste knapt har hørt om smelter sammen med moderne elektronikk, fortryller Ævestadens album «Solen var bättre där». Det er spesielt de fine harmoniene som bergtar, og drar oss inn i musikken, skriver Jan-Olav Glette i introen til dette intervjuet. Bandcamp.

Sjekk også

Flere Ævestaden-linker og relaterte saker under dette nevnte intervjuet Mer moderne Ævestaden.

 

Agvald – Pen Presang

Agvald jobber seg sakte, men sikkert mot en fullverdig skive. 20.10.23 slapp de 3 nye låter på digitale plattformer. Vokalisten synger: ‘Jeg er ingen pen presang’. Mulig det, men låten lever iallfall opp til låttittelen, altså Pen Presang. Dette er metal, Slayer er en tydelig referanse, det er intensitet og energi over låten med noen melodiøse passasjer. Stilen og utrykket deres, som på låter som Persona Non Grata, er gjenkjennelig. Nå venter vi spenning på albumet.

Sjekk også:

5 plater som har inspirert Haavard Gulbrandsen i Agvald. Videopremiere: Agvald – «Tiden».

Agvald – Persona Non Grata (Ferske spor uke 22/2019).

 

Scampi Chips Dip & Campari – Floor Filler Miss

Scampi Chips Dip & Campari er fra Bergen, og gir ut kassetten «Night Terror» 1. desember. To av låtene på kassetten er utgitt digitalt. ‘Tydelig inspirert av legendariske band som Bikini Kill, X-Ray Spex, Roky Erickson, Dead Moon og Thee Headcoatees‘, skriver labelen Punkebjartes Punkeplater. Kunne ha hektet på flere band basert på lytting på alle låtene på Scampi Chips Dip & Campari-kassetten, f.eks. The Nettelles –  «Do You Belive in…» (2020) på bergenske Back to Beat Records.

«Floor Filler Miss», den ene låten som altså er ute digitalt, er en hybrid av garasjerock, punk og indie. En av vokalistene har noenlunde samme vokalfrasering som i denne råcoole garasjepunklåta Childbirth – I Only Fucked You As A Joke. Enda en utgivelse som viser at Bergen har et vibrerende garasjerock-miljø. Sjekk fjesboka til Scampi Chips Dip & Campari, bl.a. et morsomt livesnutt der. 1. desember er det releasefest for kassetten sammen med Sklitakling  – som slipper sitt debutalbum, de har også en ny givende låt ute nå, Jakt – og The Bundy Bunch: Facebook-event.

 

The Primitives – Crash

I desember kommer Musikalske julsepor, en av låtene som er med på den lista er The Primitives’ You Trashed My Christmas, og da kom jeg på at denne lekkerbisken-låta, Crash, feirer 35-årsjubileum i år. Video.

 

Transvision Vamp – I Want Your Love

En annen lekkerbisken-låt som feirer 35-årsjubileum i år er denne. Video.

 

Das Body – You look so pretty when you’re on your knees

Das Body er tidlig ute med julegavene i år. Den nye fengslende singelen You look so pretty when you’re on your knees er ute på fredag 1. desember, da blir den lagt inn i spillelista. Bandcamp.

Sjekk også:

Das Body – Against the Glass og Das Body – Peregrine (Deichman: Årets album 2020, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette).

Das Body: Sanselig elektropop med mørke undertoner. Das Body – Taller Than the Average Man (Ferske spor uke 4/2021).

 

Krissy Mary – Take a Chance on Me

Atmosfærisk og mystisk. Take a Chance on Me er den første singelen fra Krissy Mary sitt andre album som slippes fredag 1. desember. Bandcamp.

Sjekk også:

Krissy Mary – Feme Sole (Deichman: Årets album 2020,  Jan-Olav Glette).

Krissy Mary – Too Heavy for Your Boots (Ferske spor uke 46/2022).

 

The Locomotive – Mysterious

The Locomotive er et nytt musikkkollektiv bestående av 18 musikere fra Norge og USA. De blander sørstats-soul med beats, saxofon og kor på en måte som er sjelden å høre i dagens musikk, og de gjør det bra. Slippes 1. desember, da blir låta lagt inn i spillelista. Dette er første smakebit fra det kommende albumet «Harmonic Railways».

 

The Hallway – It’s Alright (Cause I’ve Got Nothing to Hide)

The Hallway, med Simen Schikulski fra  Team Me (de også med i denne utgaven av Ferske spor). Slippes 30. november, da blir låta lagt inn i spillelista. Bandcamp.

Sjekk også:

The Hallway – Vestad (Deichman: Årets album 2016, Victor Josefsen).

EP-anmeldelse: The Hallway – Vestad.

 

Nevner også at 8. desember slippes singelen The Sweet Surrender med The Quarterlies. Musikken er skrevet av brødrene Jørn og Ole Johannes Åleskjær, mens teksten er forfattet av ungarsk-norske Monika Toman. Detter er lyden av janglepop fra 80-tallet, katalogen til New Zealandske Flying Nun Records, Lloyd Cole and the Commotions og The Go-Betweens.

 

Knut Akselsen

Capow x 2G – Rapstar

Norges yngste spellere har sluppet sitt debutalbum, med tittelen «Rapstars». Og der finner vi blant en sommerlig banger med nesten samme tittel, signert stjerneprodusentene Pacify og Sondre Haftorsen. Gutta – som fortsatt bare er 13 og 15 år gamle – synger om og til mæbene som flokker til, og advarer om at det ikke bare er lek å date en rapstar.

 

Synne Sørgjerd – Hold deg unna Oslo

Synne Sørgjerd, selverklært «Norges hotteste mikrokjendis», er en upolert og rocka popstjerne fra Kolbotn. Og med inspirasjon fra Raga Rockers, Cezinando og Taylor Swift, er det lite som tyder på at det kan gå galt. Det er som 26-åringen sier – å finne seg i mengden er ikke gjort på en kveld. På sin første EP ‘Seiler på sjøen og har noen å hate’ leverer Synne Sørgjerd en ufiltrert og fengende reise fra brudd til den hun har blitt i dag. Man rekker både å grine, synge av full hals, danse hele natta og vandre hjem et fra one night stand før EP-en tar slutt.

 

Seigmen – «Berlin»

Ny singel, nytt album med navn «Resonans» kommer 15. april neste år. Attpåtil spiller de på Tons of Rock neste sommer. Bandcamp.

Sjekk også:

Tons of Rock 2015 i bilder – Del 3 (med Seigmen).

Hva jeg elsket. Seigmen – Døderlein (Ferske spor uke 23/2019).

 

Golden Core – Kosmos Brenner

Tittelsporet det kommende albumet som blir utgitt 2. februar neste år. Lover meget godt. Bandcamp.

Sjekk også:

Golden Core – Fimbultýr (Deichman: Årets album 2019, Rolf Andersen).

Golden Core – Hrafnaspá (Ferske spor uke 40/2019). Flere linker under denne låten.

 

Alexandra Archetti & Steinar Raknes – Malena

Sammen med jazzmusiker og ektemann Steinar Raknes har Alexandra Archetti spilt inn sitt debutalbum «Malena», som består av 11 personlige versjoner av låter fra den latinamerikanske sangboken. Onsdag 29. november er det albumrelease på Cosmopolite Scene.

 

El Cuero – Dream It Up Again

Deres første singel på 6 år og første singel fra det kommende nye albumet «… are we done yet?», som  slippes  på kvinnedagen 8. mars neste år. En drivende fin låt med fyldige og herlige vokalhamonier!

 

Thee K-OTICS – Lovin’ Kinda Rocket

Fredag 1. desember slippes (LP’en) på Westergaard Records: «We The Thee». Rock ‘n’ Roll-band fra hovedstaden, som nå rett og slett leverer årets rockealbum i Norge! De følger opp arven etter The Sonics, The Jon Spencer Blues Explosion etc. etc. Et stjernelag med musikere, som også spiller/har spilt i Los Plantronics, Quarter Wolf, Cables, For the Love of Ivy og mange flere! Rått så det holder! Victor Josefsen har også med en til låt av Thee K-OTICS.

 

Ådne Evjen

Bill Ryder-Jones – This Can’t Go On

Det er så herlig å ham tilbake! Bill Ryder-Jones kommer med nytt album i januar i 2024, og nå er han ute med den fine låten This Can’t Go On, nydelig produsert med strykere, piano, kassegitar og himmelsk koring. Vokalen er lavmælt som vanlig, men her har han kanskje skrudd den opp et lite hakk. Mannen legger ikke skjul på kjærligheten til Merseyside i teksten: ‘I walked all night to The Killing Moon/gotta get it right/gotta get it right and soon’. Gåsehud! Se den rørende videoen.

Sjekk også:

Bill Ryder-Jones – Yawny Yawn (Deichman: Årets album 2019, Ådne Evjen). Bill Ryder-Jones Yawn (Deichman: Årets album 2018, Tor Åge Naper).

Michael Price, Bill Ryder-Jones, Lucy Gaffney – In Spite of the Weather (Ferske spor uke 35/2021). Flere linker under denne låten.

 

John Olav Nilsen og Nordsjøen – Om det våte

Vi må ha mer fra Jon Olav Nilsen. Han og Nordsjøen har for ikke så lenge siden gitt ut det supre albumet «I liv og arbeid». Fra den får dere åpningslåten Om det våte. ‘Kjenner du lukten av råte’, spør John Olav Nilsen, og som i flere av de andre tekstene gir han oss organiske tekstlige bilder. Ja, vi kjenner lukten av råte, av salt sjøluft, av røyk. Vi kjenner vinden og regnet som pisker mot huden. Les omtale av albumet her. Bandcamp.

Sjekk også:

John Olav Nilsen og Nordsjøen – Diaspora-tårer (Ferske spor uke 42/2023). Flere linker under denne låten.

Mer John Olav Nilsen.

 

Beirut – So Many Plans

Amerikanske Zach Condon, hjernen bak bandet Beirut, har gitt ut det nydelige albumet «Hadsel». Låtene har i stor grad blitt skapt i Vesterålske omgivelser, bl.a. på kirkeorgelet i Hadsel kirke. Condon trakk seg tilbake til Vesterålen da han møtte veggen. Derfor finner du låter med titler som Stokmarknes, Melbu og Island Life på albumet. Her får dere låten So Many Plans som er basert på kassegitar og Condon sin vakre stemme. Etter hvert får vi annet lydsnadder i form av trompet og perkusjon av ymse slag.

Sjekk også:

Beirut – Galipolli (Deichman: Årets album 2019, Ådne Evjen).

 

Björk og Rosalía – Oral

Björk skrev denne låten mellom albumene «Homogenic» og «Vespertine», men fant ut at den ikke passet på noen av albumene. Nå er den endelig ute, og med bidrag fra Rosalia har Oral blitt en særdeles hørbar låt. Inntektene fra låten går til organisasjonen Aegis som bekjemper den miljøuvennlige lakseoppdrett-industrien på Island. Videoen, som er laget ved hjelp av KI, kan du se her.

Sjekk også:

Björk – Allow (Ferske spor uke 46/2022). Flere linker under denne låten.

Rosalía – Chicken Teriyaki (Deichman: Årets album 2022, Jan-Olav Glette). Rosalía (Deichman: Årets album 2020, Selma Benmalek).

 Rosalía – Juro Que (Ferske spor uke 8/2020).

 

Dream Wife – Love You More

Brighton-bandet med den islandske vokalisten Rakel Mjöll, har for ikke lenge siden sluppet låten Love You More. Med sylskarpt gitarspill, tøff bassgang og Mjöll sin slepne stemme, har bandet laget en låt som ikke slipper taket. Den er vanedannende, rett og slett.

Sjekk også:

Dream Wife – So When You Gonna… (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette),

Dream Wife – Let’s Make Out (Skeive spor). Dream Wife So When You Gonna… (Ferske spor uke 21/2020). Dream Wife-  Album: «Dream Wife« (Musikalske sidespor – uke 8/2018).

 

Lost Girls – June 1996

Jenny Hval og Håvard Volden er ute med nytt Lost Girls-album. Albumet heter «Selvutsletter», og fra det har vi hentet låten June 1996. En låt som starter ganske tradisjonelt med gitar, trommer og vokal. Det ville imidlertid ikke vært likt Hval eller Lost Girls å ikke legge inn noen musikalske krumspring. I June 1996 gjør de det i form av snåle lydeffekter som gjør låten til noe mer enn en straight pop-låt. Gei Qviller har også med en låt av Lost Girls. Bandcamp.

 

trueandtrue – Blindfold

Oslobandet trueandtrue ligger så absolutt ikke på latsiden. Etter å ha utgitt flere enkeltstående låter, kommer de nå med første smakebit fra en kommende EP. Det er den dynamiske og hardtslående låten Blindfold som brøyter vei. Låten blir å finne på debut-EP-en med tittelen ‘Back into Quiet’. En tittel vi regner med er relativ ironisk, i hvert fall hvis vi skal dømme etter Blindfold. Rett nok starter den rolig med spoken word over klangfullt elektrisk fingerspill og neddempete trommer og bass. Men så braker det løs med et voldsomt hardcore-øs. Vi får vibber til tidligere norske hardcore-/screamoband som Silence the Foe, Rumble In Rhodos og JR Ewing tilbake på starten av 2000-tallet.

Sjekk også:

trueandtrue Forgiveness/Pleasure (Ferske spor uke 24/2023).

 

Klish – Edderkoppa

Vi må ha med den nye låten til Jon-Are Masternes aka Klish. Han er svært så aktuell for tiden i og med at han nettopp har kommet med boken «Det som spiser meg». Den handler om livet med autismespekterforstyrrelser og anbefales på det sterkeste. Edderkoppa er, hvis vi har skjønt det riktig, en låt som havner på det neste albumet med Klish.

Sjekk også:

Klish HGDFM (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen).

Hva er det som spiser meg om natten – Plottet (Ferske spor uke 35/2022). Flere Klish-linker under denne låta.

 

Per-Otto Oppi Christiansen

4  norske låter + 4  utenlandske fra meg😎

Norske:

Damokles – Swing, Pendulum, Swing

Sjekk også:

Damokles – «Marks VS. Wounds» (Ferske spor uke 42/2023). Bandcamp. Flere linker under denne låta.

 

Hitskrieg – Lonelys Tunes

 

Black Grouse- Fuck Off

Bandcamp.

 

Astronomies – Water Song

Bancamp.

 

Utenlandske:

Föllakzoid – V-II

Sjekk også:

Föllakzoid – El Humo (1 låt som har inspirert ES i Takomaha).

 

bar italia – my little pony

Sjekk også:

by:larm 2023: bar italia: Kaotisk, skranglete og besnærende.

 

Inflicter – System Denial

 

Bilk – RNR

 

Per-Otto hadde opprinnelig listet 15 låter, her er de som ikke kom med på vår Ferske spor-spilleliste: The Struts – Pretty Vicious, Psychedelic Porn Crumpets – Dilemma Us From Evil, Ty Segall – My Room, Green Lung – Mountain Throne, King Gizzard & the Lizard Wizard – Set, Helmet – NYC Tough Guy, Drop Nineteens – Gal

 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter