Søk Meny Lukk
Lukk
Av: linneabacke Anbefalinger 11. desember 2023

Klassisk jul – spillelisten

Tekst & bilde K Linnea Backe

 

Julemusikk er en vakker glede, nesten uansett hvilket ståsted man har til høytiden. Den engelske komponisten John Rutter har komponert julesangen What Sweeter Music. Det er vanskelig å la være og høre på denne versjonen fra The Trinity College, Cambridge mange ganger.

Annen lett, vakker, engelsk julemusikk med et knippe nydelige sangere – koret Tenebrae med dirigent Nigel Short, fremfører On Christmas Night.

Norske Edvard Grieg laget et knippe sanger han kalte Barnlige Sange Op. 61 med tekster fra Nordahl Rolfsens lesebøker, i dette tilfellet et dikt av Johan Krohn, Sang til juletræet. Her fremført av Grex Vocalis, dirigert av Carl Høgset.

Det er hyggelig å tillate seg klassisk i videste forstand. Mye musikk laget og produsert i NYC har en følelse som jeg tror man bare finner i musikk fra denne byen. Her Bill Evans, pianisten som også spilte på det klassiske jazzalbumet Kind of Blue, med Skating in Central Park.

I 1953 var Eartha Kitts Santa Baby på toppen av Billboard-listen. Den ble sett på som en litt vågal julesang, men for en sanger hun var. Og hvem har ikke lyst på en lyseblå kabriolet – selv rundt juletider i Norge?

Det norske solistkor med dirigent Grete Pedersen har gitt ut vakre juleplater. Her med Jul, jul strålande jul, komponert av Gustaf Nordqvist med tekst av Edvard Evers.

Benjamin Britten var en mangfoldig sangkomponist. Her er koret Tennebrae og Nigel Short igjen med et mystisk og kontemplativt utdrag, There Is No Rose, fra Brittens A Ceremony of Carols, Op. 28.

Spillelisten avsluttes med et par «låter» med den amerikanske sopranen Kathleen Battle. De er alle komponert av Georg Friedrich Händel og fra hans oratorium Messias; Toronto Mendelssohn Choir, Elmer Iseler Singers, Florence Quivar, John Aler, Samuel Ramey  og Toronto Symphony Orchestra med Sir Andrew Davies dirigent er også med på innspillingen.

Rejoice Greatly, O Daughter of Zion og den siste med den litt kryptiske tittelen – How Beautiful Are The Feet – en vakker arie med tekst om fred. Noe som kanskje er det vi trenger aller mest akkurat nå?

 

Med ønske om en hyggelig og fredfull jul fra Deichman Klassisk.

 

Du finner enda flere Deichman Klassisk-saker under relaterte saker.

Musikalske julespor 2023 (her finner du også linker til flere julesaker).

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter